Browse through our Interesting Nodes Collection Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 12-10-25

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Το Euro Working Group ενημερώνει σήμερα ο Γιάννης Στουρνάρας
  • [02] Κλειστές και σήμερα οι τράπεζες, σε 24ωρη αποχή οι δικηγόροι της Αθήνας
  • [03] ΕΟΠΥΥ
  • [04] Τα μυστικά του Αρχαίου Θεάτρου του Διονύσου στην Ακρόπολη
  • [05] Κιότο κατά Λονδίνου για επιδείνωση υγείας Ασάνζ
  • [06] Λαμπερή πρεμιέρα για τον καινούριο Τζ. Μποντ
  • [07] Η Αβάνα καλεί τους "φυγάδες" να επιστρέψουν
  • [08] Το ΔΝΤ ενέκρινε την εκταμίευση 1.5 δισ. ευρώ στην Πορτογαλία

  • [01] Το Euro Working Group ενημερώνει σήμερα ο Γιάννης Στουρνάρας

    To Euro Working Group ενημερώνει σήμερα ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας σχετικά με την πορεία των διαπραγματεύσεων με την τρόικα για το πακέτο των μέτρων.

    Στο μεταξύ, το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο σε ανακοίνωσή τουαναφέρει ότι συνεχίζονται οι συζητήσεις με τις ελληνικές αρχές σχετικά με τις πολιτικές που θα μπορούσαν να χρησιμεύσουν ως βάση για την ολοκλήρωση της πρώτης αναθεώρησης. Στην ανακοίνωση τονίζεται ότι έχει σημειωθεί πρόοδος τις τελευταίες ημέρες, αλλά εκκρεμούν ορισμένα ζητήματα που θα πρέπει να συμφωνηθούν ώστε να επιτευχθεί πλήρης συμφωνία σε υπηρεσιακό επίπεδο. Επιπλέον, όπως επισημαίνεται, τα θέματα χρηματοδότησης θα συζητηθούν μεταξύ των επίσημων δανειστών και της Ελλάδας.

    Παράλληλα, συνεχίζονται οι διαπραγματεύσεις μεταξύ των τριών κυβερνητικών εταίρων προκειμένου το τελικό πακέτο των μέτρων να εξασφαλίσει τη σύμφωνη γνώμη των προέδρων του ΠΑΣΟΚ και της ΔΗΜΑΡ. Η θέση του κόμματος της ΔΗΜΑΡ παραμένει σταθερή για το πακέτο μέτρων καθώς χθες η Κοινοβουλευτική Ομάδα του κόμματος τόνισε ότι δεν θα ψηφίσει τις αλλαγές στα εργασιακά εκτιμώντας ότι υπάρχουν ακόμη σημαντικές εκκρεμότητες.

    Εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής ερωτηθείς αν έχει επιτευχθεί συμφωνία ανάμεσα στην τρόικα και τις ελληνικές αρχές απάντησε "προς το παρόν όχι". Σημείωσε ωστόσο ότι έχει επιτευχθεί σημαντική πρόοδος και ότι οι διαβουλεύσεις βρίσκονται στην τελική φάση.

    Βρυξέλλες και Βερολίνο άφησαν χθες ανοιχτή την "πόρτα" για επιμήκυνση του ελληνικού προγράμματος δημοσιονομικής σταθερότητας, αποφεύγοντας ωστόσο να επιβεβαιώσουν οτι έχει ήδη συμφωνηθεί η παράταση, όπως είχε πει νωρίτερα στη Βουλή ο υπουργός Οικονομικών Ι. Στουρνάρας.

    [02] Κλειστές και σήμερα οι τράπεζες, σε 24ωρη αποχή οι δικηγόροι της Αθήνας

    Τη συνέχιση των απεργιακών κινητοποιήσεων σε όλες τις Τράπεζες με νέα 24ωρη απεργία για σήμερα αποφάσισε η ΟΤΟΕ, απαιτώντας την απόσυρση της τροπολογίας που προβλέπει την ένταξη των Ταμείων Υγείας των Τραπεζοϋπαλλήλων στον ΕΟΠΥΥ.

    Παράλληλα, σε 24ωρη αποχή κατέρχονται οι δικηγόροι της Αθήνας, ύστερα από απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών.

    Αντιπροσωπεία των δικηγόρων επέδωσε ψήφισμα διαμαρτυρίας στη Βουλή.

    Οι Αθηναίοι δικηγόροι ζητούν την άμεση απόσυρση των «κατάπτυστων», όπως τις χαρακτηρίζουν, διατάξεων που αφορούν τη μείωση της ευθύνης του Επικουρικού Κεφαλαίου ως προς την αποζημίωση θυμάτων τροχαίων ατυχημάτων και την υπαγωγή των ασφαλισμένων του Ε.Τ.Α.Α. στον ΕΟΠΥΥ.

    Τέλος, σειρά κινητοποιήσεων πρότεινε στους καθηγητές το Διοικητικό Συμβούλιο της Ομοσπονδίας Λειτουργών Μέσης Εκπαίδευσης (ΟΛΜΕ) ενόψει της συζήτησης στη Βουλή των νέων μέτρων. Η ΟΛΜΕ αποφάσισε συγχρόνως τη διοργάνωση απογευματινού συλλαλητηρίου στην Αθήνα, την Τετάρτη 31 Οκτωβρίου στις 6 μ.μ. στα Προπύλαια και στη συνέχεια πορεία στην πλατεία Συντάγματος.

    [03] ΕΟΠΥΥ

    «Σε ένα μήνα θα είμαστε έτοιμοι να πληρώσουμε τα χρέη του ΕΟΠΥΥ προς τους ιδιώτες» τόνισε την Τετάρτη ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας Μάριος Σαλμάς ο οποίος εισηγήθηκε στην Επιτροπή Κοινωνικών Υποθέσεων τον Ελευθέριο Παπαγεωργόπουλο ως νέο πρόεδρο του Οργανισμού.

    Κατά την διαδικασία ακρόασης του νέου προέδρου (που υπερψηφίστηκε με 30 ψήφους έναντι 13 παρόντων και επτά απόντων) ο κ. Σαλμάς ανέφερε πως υπάρχει - πέραν των 31 δισ. - η προσπάθεια να πάρει η χώρα άλλα 4 δισ. τα οποία θα χρησιμοποιηθούν, μεταξύ άλλων, για εξόφληση μέρους των οφειλών του Δημοσίου προς ιδιώτες. Από αυτά, όπως εξήγησε, η πρόβλεψη είναι το 1,5 δισ. να διοχετευθεί στον ΕΟΠΥΥ και προσέθεσε ότι τώρα διασφαλίζονται ορισμένες προϋποθέσεις (όπως το Μητρώο δεσμεύσεων) και από αυτά θα πληρωθούν όλοι οι πάροχοι.

    Σημειώνεται πωςανέστειλε τη διήμερη απεργία που είχε εξαγγείλει ο Πανελλήνιος Σύλλογος Φαρμακαποθηκαρίων, καθώς, όπως αναφέρεται σε ανακοίνωσή του, «οι Έλληνες ασθενείς, δεν μπορούν να προμηθευτούν τα φάρμακά τους, αφού τα φαρμακεία έχουν ξεμείνει από stock, λόγω των προβλημάτων που παρουσιάστηκαν μετά την έκδοση από τον ΕΟΦ του νέου δελτίου τιμών και παρά το γεγονός ότι ο εφοδιασμός των φαρμακαποθηκών συνεχίζει να είναι ανεπαρκής».

    Σε αναμονή βρίσκονται και οι φαρμακευτικές εταιρείες, καλώντας το υπουργείο να επισπεύσει τις διαδικασίες εξέτασης των παρατηρήσεων του υπό έκδοση δελτίου τιμών και να προχωρήσει άμεσα στις διορθώσεις των λαθών και στην έκδοση ορθής επανάληψης.

    [04] Τα μυστικά του Αρχαίου Θεάτρου του Διονύσου στην Ακρόπολη

    Είναι από τα πιο γνωστά μνημεία της αρχαιότητας, όχι μόνο επειδή βρίσκεται κάτω από τον Ιερό Βράχο αλλά και γιατί εκεί διδάχθηκαν για πρώτη φορά τα αριστουργήματα της αρχαίας τραγωδίας και κωμωδίας. Τι γνωρίζουμε, όμως, για το Αρχαίο Θέατρο του Διονύσου, το σημαντικότερο μνημείο της νότιας κλιτύος της Ακρόπολης, της περιοχής που αποτελούσε τον κυριότερο πολιτιστικό πυρήνα της Αθήνας;

    Μια ξενάγηση που πραγματοποιήθηκε πρόσφατα από τον Κωνσταντίνο Μπολέτη, αρχιτέκτονα-αναστηλωτή του μνημείου για τα μέλη της γνωστής, πλέον, κίνησης πολιτών «Κάθε Σάββατο την Αθήνα» -που γεννήθηκε στο facebook από τον δημοσιογράφο Νίκο Βατόπουλο-, ήταν άκρως διαφωτιστική και ενδιαφέρουσα για τον αρχαιολογικό χώρο που αν και βρίσκεται μέσα στα πόδια μας, ελάχιστα γνωρίζουμε γι αυτόν.

    «Η πρώτη δραστηριότητα ξεκινά την εποχή του Πεισίστρατου, το δεύτερο μισό του 6ου αιώνα π. Χ., με την ίδρυση του αρχαϊκού ναού του Διονύσου. Η λατρεία αυτή συμπεριελάμβανε στις τελετές της και την παρουσία ενός θεατρικού χώρου. Αρχικά ο χώρος αυτός ήταν πάρα πολύ απλός, υποτυπώδης σχεδόν, στον οποίο κατά πάσα πιθανότητα δόθηκαν οι παραστάσεις των μεγάλων δραματουργών. Στη συνέχεια εξελίχθηκε και από το 350 ως το 320 π. Χ. κατασκευάστηκε το μεγάλο θέατρο που βλέπουμε σήμερα», ξεκίνησε την αφήγησή του ο κ. Μπολέτης.

    Η κατασκευή του μεγάλου θεάτρου του Διονύσου, που χωρούσε περισσότερους από 15.000 θεατές, χρειάστηκε μεγάλες ποσότητες υλικών και κυρίως πάρα πολύ δουλειά. Διέθετε επίσης κάποια μοναδικά χαρακτηριστικά: Είναι ίσως το πρώτο θέατρο όπου εφαρμόστηκε ένας σύνθετος σχεδιασμός που στηριζόταν πάνω στον κύκλο, καθώς τα πρωιμότερα θέατρα είναι ορθογώνια ή ελλειπτικής μορφής. Μια άλλη καινοτομία είναι ο δρόμος που βρισκόταν ανάμεσα στο κυρίως (κάτω) θέατρο και στο άνω τμήμα του μνημείου. Ο δρόμος αυτός, ορατός και σήμερα, ήταν όχι μόνο λειτουργικό στοιχείο του θεάτρου (διάζωμα), αλλά αποτελούσε και τμήμα του αρχαίου περιπάτου γύρω από την Ακρόπολη. Ήταν δηλαδή ένας δρόμος της πόλης.

    Σήμερα, κάποια από τα αναλήμματα του μνημείου παραμένουν όπως ήταν την εποχή της κατασκευής τους. Ένα από αυτά «κόβεται» απότομα στην ανατολική γωνία εκεί όπου υπήρχε το Ωδείο του Περικλέους. Ήταν ένα οικοδόμημα, που σύμφωνα με τους αρχαίους συγγραφείς, κατασκευάστηκε με την ξυλεία από τα πλοία των Περσών που συμμετείχαν στη ναυμαχία της Σαλαμίνας.

    [05] Κιότο κατά Λονδίνου για επιδείνωση υγείας Ασάνζ

    Ο υπουργός Εξωτερικών του Ισημερινού Ρικάρντο Πατίνιο επέρριψε χθες στη Βρετανία την ευθύνη για την επιδείνωση της υγείας του ιδρυτή του ιστότοπου Wikileaks, Τζούλιαν Ασάνζ, ο οποίος έχει καταφύγει στην πρεσβεία του Ισημερινού στο Λονδίνο και χαρακτήρισε την υπόθεση αυτή "πάρα πολύ σοβαρή".

    "Καθώς η βρετανική κυβέρνηση τού έχει στερήσει κάθε ελευθερία κίνησης, η υγεία του Τζούλιαν Ασάνζ έχει αρχίσει να επιδεινώνεται", τόνισε ο Πατίνιο σε ραδιοφωνική συνέντευξή του, αναφερόμενος στην άρνηση του Λονδίνου να επιτρέψει στον Ασάνζ, στον οποίο ο Ισημερινός έχει χορηγήσει πολιτικό άσυλο, να εγκαταλείψει την πρεσβεία της χώρας αυτής.

    "Αυτό είναι πάρα πολύ σοβαρό, γιατί πιστεύαμε ότι η Βρετανία σέβεται τα ανθρώπινα δικαιώματα και τους διεθνείς νόμους"', πρόσθεσε ο επικεφαλής της διπλωματίας του Ισημερινού. "Ας ελπίσουμε ότι δεν θα αντιμετωπίσουμε κάποια σοβαρή κατάσταση εκεί", τόνισε και παραδέχθηκε ότι δε γνωρίζει την ακριβή κατάσταση της υγείας του Ασάνζ.

    Ο Τζούλιαν Ασάνζ, ο οποίος έχει καταφύγει από τα μέσα Ιουνίου στην πρεσβεία του Ισημερινού στο Λονδίνο, προσπαθεί να αποφύγει την έκδοσή του στη Σουηδία όπου κατηγορείται για μια υπόθεση βιασμού.

    Ο 41χρονος Αυστραλός φοβάται την έκδοσή του στις ΗΠΑ όπου όπως υποστηρίζει, αντιμετωπίζει τη θανατική ποινή για τη διαρροή μέσω του Wikileaks απόρρητων αμερικανικών εγγράφων.

    Επιμέλεια: Κ. Λευτάκη

    [06] Λαμπερή πρεμιέρα για τον καινούριο Τζ. Μποντ

    Μέλη της βασιλικής οικογένειας, διασημότητες και κινηματογραφόφιλοι παρακολούθησαν τη λαμπερή πρεμιέρα της νέας ταινίας του Τζέιμς Μποντ "Skyfall", στο Λονδίνο.

    Η 23η ταινία έχει επετειακό χαρακτήρα , καθώς συμπληρώνονται πενήντα χρόνια από την "γέννηση" του πράκτορα 007.

    Ο Ντάνιελ Κρεγκ ενσαρκώνει για τρίτη φορά το ρόλο του Βρετανού πράκτορα και τόνισε πως είναι "μεγάλη τιμή" για εκείνον να παίζει τον Μποντ, πενήντα χρόνια μετά την πρώτη ταινία "Δρ Νο", με πρωταγωνιστή τον Σον Κόνερι, το 1962.

    "Είμαι ιδιαίτερα περήφανος", είπε ο Κρεγκ, αναφερόμενος στην καινούργια ταινία που σκηνοθέτησε ο βραβευμένος με Όσκαρ Σαμ Μέντες.

    Στην επίσημη πρεμιέρα παραβρέθηκαν το κορίτσι του Τζέιμς Μποντ Ναόμι Χάρις, ο Χαβιέρ Μπαρδέμ που παίζει τον κακό Ραούλ Σίλβα, η Τζούντιθ Ντεντς, ο Ρέιφ Φάινς και ο Αλμπερτ Φίνεϊ.

    Από το πάρτι έλειπε η Αντελ, που τραγουδάει το τραγούδι των τίτλων, η οποία πριν από λίγες ημέρες έφερε στον κόσμο ένα αγοράκι.

    [07] Η Αβάνα καλεί τους "φυγάδες" να επιστρέψουν

    Η Κούβα ανακοίνωσε νέα μέτρα για τη μετανάστευση, τα οποία ευνοούν τον επαναπατρισμό "παράνομων" μεταναστών, γιατρών ή αθλητών, που εγκατέλειψαν τη χώρα στη διάρκεια αποστολών στο εξωτερικό στη δεκαετία του 1990.

    "Η προσωρινή είσοδος στη χώρα θα επιτραπεί σ' αυτούς που μετανάστευσαν παράνομα μετά τις συμφωνίες του 1994 με τις ΗΠΑ για τη μετανάστευση'', μετέδωσε η κρατική τηλεόραση.

    Τα μέτρα επεκτείνονται σε "επαγγελματίες της υγείας και αθλητές που εγκατέλειψαν τη χώρα παράνομα μετά το 1994 και έχουν ζήσει τουλάχιστον οχτώ χρόνια στο εξωτερικό". Ωστόσο, τα νέα μέτρα δεν αφορούν αυτούς που εγκατέλειψαν τη χώρα μέσω της ναυτικής βάσης του Γκουαντανάμο, για λόγους εθνικής άμυνας και ασφαλείας".

    Τα νέα μέτρα προβλέπουν επίσης τον επαναπατρισμό όλων όσοι εγκατέλειψαν τη χώρα πριν από την ηλικία των 16 ετών και αυτών που για ανθρωπιστικούς λόγους, ζητούν να επιστρέψουν στην Κούβα για να φροντίσουν τους γονείς τους. Περίπου δυο εκατομμύρια Κουβανοί σε σύνολο 11,3 ανθρώπων που αποτελούν τον πληθυσμό της χώρας, έχουν μεταναστεύσει σε 150 χώρες από το 1959, χρονολογία κατά την οποία ο Φιντέλ Κάστρο ανήλθε στην εξουσία, η πλειοψηφία των οποίων εγκαταστάθηκε στη συνέχεια στις ΗΠΑ.

    Πρόσφατα η κυβέρνηση του Ραούλ Κάστρο ανακοίνωσε την άρση πολλών ταξιδιωτικών περιορισμών. 'Ετσι οι Κουβανοί θα μπορούν από τις 14 Ιανουαρίου να ταξιδεύουν στο εξωτερικό με το διαβατήριό τους χωρίς να πρέπει να εξασφαλίζουν προηγουμένως άδεια εξόδου από τη χώρα.

    Επιμέλεια: Κ. Λευτάκη

    [08] Το ΔΝΤ ενέκρινε την εκταμίευση 1.5 δισ. ευρώ στην Πορτογαλία

    Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ) ενέκρινε την Τετάρτη την εκταμίευση 1,5 δισεκατομμυρίων ευρώ στην Πορτογαλία, μετά την πέμπτη αναθεώρηση της απόδοσης της χώρας.

    Το ΔΝΤ προειδοποίησε ωστόσο ότι η Πορτογαλία πρέπει να λάβει παραπάνω μέτρα προκειμένου να βελτιώσει την οικονομικής της κατάσταση.

    Σε ανακοίνωσή του το ΔΝΤ αναφέρει ότι η Πορτογαλία έχει κάνει "σημαντικές προσπάθειες" αλλά όπως άφησε να εννοηθεί ότι δήλωσε η αναπληρώτρια Γενική Διευθύντρια του Ταμείου, Νεμάτ Σαφίκ, η ασθενέστερη εξωτερική προοπτική και η αύξηση της ανεργίας, έχουν αυξήσει τους κινδύνους για την επίτευξη των στόχων της χώρας.

    "Επιπρόσθετες προσπάθειες είναι αναγκαίες, με την υποστήριξη των εταίρων της ευρωζώνης, ώστε να προωθηθεί περαιτέρω η δημοσιονομική εξυγίανση και να ενισχυθεί μακροπρόθεσμα η ανάπτυξη", δήλωσε η Σαφίκ. "Οι διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις είναι ζωτικής σημασίας προκειμένου να στηριχθεί μια ισχυρή δημοσιονομική εξυγίανση".

    Οι προσπάθειες αυτές περιλαμβάνουν την πλήρη εφαρμογή των κανόνων δέσμευσης των δαπανών, την παρακολούθηση της φορολογικής διοίκησης και τη διαχείριση των οικονομικών του δημοσίου, ανέφερε η επιτροπή.

    Το τριετές πρόγραμμα του ΔΝΤ υποστηρίζεται από μια ρύθμιση 28, 2 δισεκατομμυρίων ευρώ, η οποία ονομάζεται Διευρυμένη Χρηματοδοτική Διευκόλυνση (EFF). Οι εκταμιεύσεις που έχουν γίνει προς την Πορτογαλία μέχρι στιγμής ανέρχονται στα 21, 8 δισεκατομμύρια ευρώ.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Thursday, 25 October 2012 - 6:30:46 UTC