Visit our Document Archive Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 12-10-28

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Οι άνθρωποι εξελίχτηκαν να ζουν πιο πολλά χρόνια χάρη στις... γιαγιάδες!
  • [02] Τρεις αγώνες στο σημερινό μενού της Σούπερ Λίγκα
  • [03] Βρέθηκαν 21 νέα γονίδια που επηρεάζουν τη χοληστερόλη στο αίμα
  • [04] Αυστηρά μέτρα ασφαλείας για τις παρελάσεις
  • [05] Στους Χιούστον Ρόκετς ο Τζέιμς Χάρντεν

  • [01] Οι άνθρωποι εξελίχτηκαν να ζουν πιο πολλά χρόνια χάρη στις... γιαγιάδες!

    Μια σειρά από προσομοιώσεις σε υπολογιστές έρχονται να προσφέρουν νέα μαθηματική υποστήριξη στη λεγόμενη «υπόθεση της γιαγιάς», δηλαδή τη θεωρία ότι οι άνθρωποι άρχισαν να ζουν περισσότερα χρόνια σε σχέση με τους συγγενείς τους, τους μεγάλους πιθήκους, επειδή οι γιαγιάδες βοήθησαν καθοριστικά στην ανατροφή των εγγονιών τους.

    Οι ερευνητές, με επικεφαλής την καθηγήτρια ανθρωπολογίας του πανεπιστημίου της Γιούτα των ΗΠΑ Κρίστεν Χοουκς, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό βιολογίας "Proceedings of Royal Society B" της Βασιλικής Εταιρίας επιστημών της Βρετανίας, αναφέρουν ότι «ο ρόλος των γιαγιάδων υπήρξε το αρχικό βήμα για να γίνουμε αυτό που είμαστε».

    Οι μαθηματικοί υπολογισμοί του νέου μοντέλου δείχνουν ότι με λίγη αρχική βοήθεια από τις γιαγιάδες -και άσχετα με το μέγεθος του ανθρώπινου εγκεφάλου- τα ζώα που έχουν αρχική διάρκεια ζωής όπως οι χιμπατζήδες, εξελίσσονται μέσα σε λιγότερο από 60.000 χρόνια έτσι ώστε να αποκτήσουν την κατά πολύ μεγαλύτερη διάρκεια ζωής των ανθρώπων. Ενώ οι θηλυκοί χιμπατζήδες σπάνια ζουν μετά την περίοδο ανατροφής των παιδιών τους (συνήθως πεθαίνουν κοντά στην ηλικία των 30 ετών), στο ανθρώπινο είδος οι γυναίκες ζουν επί δεκαετίες μετά την ανατροφή των απογόνων τους.

    Σύμφωνα με τις νέες προσομοιώσεις, χάρη στη φροντίδα των παιδιών από τις γιαγιάδες -κάτι στο οποίο ξεχωρίζουμε από τους πιθήκους- τα παιδιά που φθάνουν στην ενηλικίωση, ζουν πολλά περισσότερα χρόνια, κάτι που παρατηρείται ήδη στους κυνηγούς-συλλέκτες. Σήμερα, οι χιμπατζήδες φθάνουν στην ενηλικίωση σε ηλικία 13 ετών και μετά κατά μέσο όρο ζουν για άλλα 15 έως 16 χρόνια, ενώ οι άνθρωποι στις ανεπτυγμένες χώρες σήμερα ενηλικιώνονται περίπου στα 19 και ζουν κατά μέσο όρο άλλα 60 χρόνια.

    Η «υπόθεση της γιαγιάς» διατείνεται ότι όταν οι γιαγιάδες βοηθούν στη ανατροφή των εγγονιών τους, οι μητέρες (δηλαδή οι κόρες τους) είναι σε θέση να γεννήσουν περισσότερα παιδιά σε μικρότερα χρονικά διαστήματα. Καθώς αυξάνεται ο αριθμός των παιδιών που γεννιούνται, εκείνες οι λίγες γυναίκες που έζησαν αρκετά, ώστε οι ίδιες να γίνουν γιαγιάδες, είχαν περισσότερες ευκαιρίες να περάσουν τα γονίδια της μακροζωίας σε περισσότερους απογόνους τους και, κάπως έτσι, τελικά αυξάνεται ο μέσος όρος ζωής των ανθρώπων.

    [02] Τρεις αγώνες στο σημερινό μενού της Σούπερ Λίγκα

    Με τρεις συναντήσεις συνεχίζεται η 8η αγωνιστική της Σούπερ Λίγκα.

    Στις 17:15 παίζουν Βέροια - Ξάνθη και ΠΑΣ Γιάννενα - Ατρόμητος. Στις 19:30, η ΑΕΚ φιλοξενεί τον Πλατανιά.

    Αύριο, στις 17:15 ο ΟΦΗ υποδέχεται τον Παναθηναϊκό ενώ ο πρωταθλητής Ολυμπιακός αντιμετωπίζει στις 19:30 στο "Κλεάνθης Βικελίδης" τον Άρη.

    Χθες, Λεβαδειακός και Αστέρας Τρίπολης αναδείχθηκαν ισόπαλοι χωρίς τέρματα ενώ και η συνάντηση Κέρκυρα - ΠΑΟΚ έληξε 0-0.

    Αντίθετα, ο Πανιώνιος επέστρεψε στις νίκες επικρατώντας 2-1 στην Κομοτηνή του Πανθρακικού.

    [03] Βρέθηκαν 21 νέα γονίδια που επηρεάζουν τη χοληστερόλη στο αίμα

    Η μεγαλύτερη γενετική ανάλυση που έχει γίνει μέχρι σήμερα από μια επιστημονική ομάδα, τη Διεθνή Κοινοπραξία Γενετικής Λιπιδίων, εντόπισε 21 νέα γονίδια που επηρεάζουν τα επίπεδα της χοληστερόλης και άλλων λιπιδίων και έτσι αυξάνουν τον καρδιαγγειακό κίνδυνο και την πιθανότητα μεταβολικών διαταραχών.

    Η ανακάλυψη διευρύνει τη λίστα των πιθανών στόχων από νέα φάρμακα και άλλες θεραπείες για τις καρδιαγγειακές παθήσεις που οφείλονται στα υψηλά λιπίδια, μια βασική αιτία θανάτων παγκοσμίως.

    Οι πάνω από 180 ερευνητές από πολλές χώρες, με επικεφαλής τον ελληνικής καταγωγής Φώτιο Δρένο του Κέντρου Καρδιαγγειακής Γενετικής του Ινστιτούτου Καρδιαγγειακής Επιστήμης του University College του Λονδίνου (UCL) και τον Μπρένταν Κίτινγκ του Νοσοκομείου Παίδων της Φιλαδέλφεια, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο αμερικανικό περιοδικό ανθρώπινης γενετικής "American Journal of Human Genetics", ανέλυσαν (μετα-ανάλυση σε 32 προηγούμενες έρευνες) γενετικά δεδομένα από περίπου 90.000 ανθρώπους ευρωπαϊκής καταγωγής.

    [04] Αυστηρά μέτρα ασφαλείας για τις παρελάσεις

    Κάτω από αυστηρά μέτρα ασφαλείας αναμένεται να πραγματοποιηθούν σε λίγη ώρα οι παρελάσεις σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη, για την επέτειο της 28ης Οκτωβρίου, προκειμένου να αποφευχθούν τυχόν επεισόδια. Από τα ξημερώματα και μέχρι τη λήξη των εκδηλώσεων θα ισχύουν κυκλοφοριακά μέτρα στο κέντρο τόσο της Αθήνας όσο και της Θεσσαλονίκης.

    Κλειστό είναι από νωρίς το πρωί κέντρο της Αθήνας, με έντονη την παρουσία της αστυνομίας, εν όψει της μαθητικής παρέλασης, ενώ έχουν τοποθετηθεί σχοινιά και κιγκλιδώματα.

    Από το 8 το πρωί είναι κλειστός και ο σταθμός του Μετρό στο Σύνταγμα. Ιδιαίτερη προσοχή θα δοθεί και στις τοπικές παρελάσεις.

    [05] Στους Χιούστον Ρόκετς ο Τζέιμς Χάρντεν

    Οι Θάντερ δεν κατέληξαν σε συμφωνία με τον ατζέντη του Τζέιμς Χάρντεν στο ποσό για επέκταση του συμβολαίου και τελικά επέλεξαν να τον στείλουν στους Ρόκετς για χάρη του Κέβιν Μάρτιν και του rookie Τζέρεμι Λαμπ.

    Πρόκειται για μία κίνηση... έκπληξη, αφού ο Χάρντεν ήταν πέρυσι ο κορυφαίος 6ος παίκτης της σεζόν και με την απομάκρυνσή του αποδυναμώνεται ο νεανικός κορμός των πρωταθλητών της Δυτικής Περιφέρειας.

    Χθες το απόγευμα οι Θάντερ κατέθεσαν επίσημη πρόταση για τετραετή επέκταση του συμβολαίου του Χάρντεν αντί 52 εκατομμυρίων δολαρίων.

    Ο ατζέντης του Χάρντεν, Ρομπ Πελίνκα, την απέρριψε ζητώντας το "maximum" για τον πελάτη του, δηλαδή 60 εκατομμύρια. Αντί να υποχωρήσει, όμως στις οικονομικές απαιτήσεις του παίκτη η ομάδα της Οκλαχόμα επέλεξε... απρόσμενα να ανταλλάξει τον Χάρντεν.

    Εκτός από τους Μάρτιν και Λαμπ, οι Ρόκετς έδωσαν στους Θάντερ και τρεις επιλογές στα ντραφτ του 2013, δύο στο πρώτο γύρο και μία στο δεύτερο.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Sunday, 28 October 2012 - 8:30:55 UTC