Read the Monthly Armed Forces Magazine (Hellenic MOD Mirror on HR-Net) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 12-10-29

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Σε Αθήνα - Θεσσαλονίκη τα πρώτα τμήματα αντιμετώπισης της ρατσιστικής βίας
  • [02] Βουτιά στο Χρηματιστήριο
  • [03] Συνεδριάζει την Τρίτη η ΚΟ του ΠΑΣΟΚ
  • [04] Αναβλήθηκε για την Πέμπτη η δίκη του δημοσιογράφου Κ. Βαξεβάνη
  • [05] "Ζήτημα κοινωνικής δικαιοσύνης η είσπραξη φορολογικών εσόδων στην Ελλάδα"
  • [06] Νοβότνι: Η ΕΚΤ δεν μπορεί να συμμετάσχει σε νέα διαγραφή χρέους για την Ελλάδα
  • [07] Εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ οι οφειλές μεγάλων πελατών της ΔΕΠΑ

  • [01] Σε Αθήνα - Θεσσαλονίκη τα πρώτα τμήματα αντιμετώπισης της ρατσιστικής βίας

    Τη σύσταση εξειδικευμένων υπηρεσιών της Ελληνικής Αστυνομίας, σε ολόκληρη τη χώρα, προβλέπει το σχέδιο Προεδρικού Διατάγματος για την αντιμετώπιση της ρατσιστικής βίας, που παρουσίασε το μεσημέρι σε συνέντευξη Τύπου, ο υπουργός Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη, Νικόλαος Δένδιας.

    Στον σχεδιασμό περιλαμβάνεται η δημιουργία τμημάτων αντιμετώπισης της ρατσιστικής βίας, αρχικά σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη και κατόπιν σε όλη την επικράτεια, καθώς και η λειτουργία τηλεφωνικής γραμμής για την υποβολή καταγγελιών για ρατσιστικά κρούσματα, ανακοίνωσε ο κ. Δένδιας, επισημαίνοντας ότι "η χώρα δεν στερείται νομικού οπλοστασίου όσον αφορά τη ρατσιστική βία".

    Σχετικά με την πρόθεσή του να υποβάλει μήνυση στη βρετανική εφημερίδα Guardian, η οποία δημοσίευσε άρθρο για βασανιστήρια σε κρατούμενους στη ΓΑΔΑ, ο υπουργός τόνισε ότι η υπόθεση εξετάζεται από το Νομικό Συμβούλιο του Κράτους.

    Επίσης, με απόφαση του αρχηγού της ΕΛΑΣ, ανατίθεται στη Διεύθυνση Εσωτερικών Υποθέσεων η επεξεργασία των καταγγελιών που αφορούν σε αστυνομική βία κατά αλλοδαπών.

    Σε ερώτηση σχετικά με αναφορές, σύμφωνα με τις οποίες πολλοί αστυνομικοί ψηφίζουν Χρυσή Αυγή ο Ν. Δένδιας δήλωσε ότι «ο πολιτικός προϊστάμενος δεν υποχρεούται να γνωρίζει τις πολιτικές τους πεποιθήσεις. Σε περίπτωση όμως παρέκκλισης δεν θα δείξουμε καμία επιείκεια», ανέφερε χαρακτηριστικά.

    [02] Βουτιά στο Χρηματιστήριο

    Επιδεινώνεται το κλίμα στη χρηματιστηριακή αγορά, με τις τιμές των μετοχών να καταγράφουν μεγάλες απώλειες.

    Στο επίκεντρο των ρευστοποιήσεων βρίσκονται οι τραπεζικές μετοχές. O Γενικός Δείκτης Τιμών στις 14:15, υποχωρεί στις 838,07 μονάδες σημειώνοντας απώλειες σε ποσοστό 4,17%. Ενδοσυνεδριακά υποχώρησε έως και τα επίπεδα των 832,79 μονάδων όταν κατέγραφε απώλειες έως και 4,77%.

    Η αξία των συναλλαγών ανέρχεται στα 68,045 εκατ. ευρώ. Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης σημειώνει πτώση σε ποσοστό 5,15%, ενώ ο δείκτης της μεσαίας κεφαλαιοποίησης υποχωρεί σε ποσοστό 7,22%.

    Στην αγορά συναλλάγματος το ευρώ έναντι του δολαρίου υποχωρεί σε ποσοστό 0,24% και διαμορφώνεται στα 1,2908 δολάρια.

    [03] Συνεδριάζει την Τρίτη η ΚΟ του ΠΑΣΟΚ

    Υπό την προεδρία του προέδρου του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελου Βενιζέλου, συνεδριάζει, αύριο, στις 11.00 πμ, η Κοινοβουλευτική Ομάδα του Κινήματος, στα κεντρικά Γραφεία της παράταξης, στην Ιπποκράτους.

    Κατά την αυριανή συνεδρίαση αναμένεται να συζητηθούν όλες οι μείζονες πολιτικές εξελίξεις, ενώ στο επίκεντρο της συζήτησης αναμένεται να τεθούν τα κρίσιμα θέματα των αποκρατικοποιήσεων, των εργασιακών και των νέων μέτρων, καθώς επίσης και η στάση που θα κρατήσει η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΠΑΣΟΚ απέναντι σε αυτά.

    [04] Αναβλήθηκε για την Πέμπτη η δίκη του δημοσιογράφου Κ. Βαξεβάνη

    Για την Πέμπτη, 1η Νοεμβρίου, αναβλήθηκε από το Αυτόφωρο η δίκη του εκδότη του περιοδικού Hot Doc Κώστα Βαξεβάνη, κατηγορούμενου για παραβίαση προσωπικών δεδομένων σχετικά με τη δημοσιοποίηση καταλόγου που φέρεται να είναι η "λίστα Λαγκάρντ".

    Εντός και εκτός της αίθουσας ήταν συγκεντρωμένοι φίλοι και συνάδελφοι του Κώστα Βαξεβάνη, μέλη της ΔΣ της ΕΣΗΕΑ και της ΠΟΕΣΥ καθώς και βουλευτές.

    Βγαίνοντας από το δικαστήριο ο δημοσιογράφος, μεταξύ άλλων, δήλωσε ότι ήταν καθήκον του να δημοσιοποιήσει την επίμαχη λίστα καθώς, όπως είπε, οτιδήποτε άλλο για έναν δημοσιογράφο είναι "δημόσιες σχέσεις".

    Ο Κώστας Βαξεβάνης επανέλαβε ότι επί δύο χρόνια η λίστα παρέμενε αναξιοποίητη λέγοντας χαρακτηριστικά ότι "ο κ. Βενιζέλος έχασε στη λεκάνη της τουαλέτας το στικάκι". Επανέλαβε, επίσης, ότι η εισαγγελία δεν κινητοποιήθηκε όταν πριν από λίγες ημέρες η εφημερίδα "Τα Νέα" δημοσιοποίησε λίστα με φορολογικά στοιχεία καλλιτεχνών "που αποτελούν ευαίσθητα προσωπικά δεδομένα".

    Σύμφωνα με τον εκ των συνηγόρων του δημοσιογράφου, Χάρη Οικονομόπουλο, η υπεράσπιση ζήτησε την αναβολή της εκδίκασης καθώς πρόσωπα που αναφέρονται στη δημοσιευθείσα λίστα έχουν δηλώσει πρόθεση να καταθέσουν στο δικαστήριο ως μάρτυρες, ενώ ο έτερος συνήγορος, Ν. Κωνσταντόπουλος, δήλωσε ότι πρόθεσή τους είναι "να μην εγκλωβιστεί η υπόθεση στα στενά όρια του αυτοφώρου και να αναδειχθεί η πολιτική της διάσταση".

    [05] "Ζήτημα κοινωνικής δικαιοσύνης η είσπραξη φορολογικών εσόδων στην Ελλάδα"

    Οι διαβουλεύσεις της τρόικας με τις ελληνικές αρχές συνεχίζονται, με στόχο την επίτευξη συμφωνίας σε τεχνικό επίπεδο, δήλωσε σήμερα ο εκπρόσωπος του Επιτρόπου Όλι Ρεν, ο οποίος τόνισε ότι δεν είναι ακόμη σε θέση να προσδιορίσει το πότε θα ολοκληρωθούν οι σχετικές διαβουλεύσεις.

    Εξάλλου, κληθείς να σχολιάσει τις εξελίξεις στην Ελλάδα, σε σχέση με τη δημοσιοποίηση, σε περιοδικό, oνομάτων που φέρεται να ανήκουν στη «λίστα Λαγκάρντ», ο Σάιμον Ο' Κόνορ είπε ότι δεν είναι σε γνώση των λεπτομερειών της υπόθεσης και πως, σε κάθε περίπτωση, είναι αρμοδιότητα των ελληνικών αρχών να δράσουν, με σεβασμό στις αρχές του κράτους δικαίου.

    Τόνισε, πάντως, την ανάγκη εντατικοποίησης των προσπαθειών για την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής και υπογράμμισε ότι η αποτελεσματική είσπραξη των φορολογικών εσόδων είναι ζήτημα κοινωνικής δικαιοσύνης, κυρίως σε μια περίοδο όπως η σημερινή, όπου πολλοί Έλληνες πολίτες κάνουν μεγάλες θυσίες, με στόχο την αποκατάσταση της βιωσιμότητας των δημοσίων οικονομικών.

    [06] Νοβότνι: Η ΕΚΤ δεν μπορεί να συμμετάσχει σε νέα διαγραφή χρέους για την Ελλάδα

    Την άποψη ότι σε μια νέα διαγραφή ελληνικού χρέους, δεν θα μπορούσε να συμμετάσχει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, εξέφρασε σήμερα, στη Βιέννη, ο διοικητής της Αυστριακής Κεντρικής Τράπεζας και μέλος του διοικητικού συμβουλίου της ΕΚΤ Έβαλντ Νοβότνι, αναφερόμενος πιθανά σε πληροφορίες του γερμανικού περιοδικού «Spiegel», σύμφωνα με τις οποίες κάτι τέτοιο θα αφορούσε αυτήν τη φορά και τους δημόσιους πιστωτές.

    Στο περιθώριο συνέντευξης Τύπου στην αυστριακή πρωτεύουσα, ο κ. Νοβότνι, επαναλαμβάνοντας τη θέση του υπέρ μιας επιμήκυνσης του χρόνου για την Ελλάδα, επισήμανε πως μια τέτοια διαγραφή χρέους δεν είναι δυνατή για την ΕΚΤ, διότι θα αντιστοιχούσε με κρατική χρηματοδότηση και ως εκ τούτου η ΕΚΤ δεν μπορεί να συμμετάσχει σε μια τέτοια ενέργεια του δημόσιου τομέα.

    Ο διοικητής της ΑΚΤ και μέλος του διοικητικού συμβουλίου της ΕΚΤ, παρέπεμψε στην ανεξαρτησία της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, η οποία, όπως σημείωσε, στο πλαίσιο των κανόνων λειτουργίας της δεν επιτρέπεται να επηρεάζεται από αποφάσεις αρχηγών κυβερνήσεων.

    [07] Εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ οι οφειλές μεγάλων πελατών της ΔΕΠΑ

    Σε εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ ανέρχονται οι οφειλές των μεγάλων πελατών της ΔΕΠΑ, που συμμετέχουν στη διαγωνιστική διαδικασία αποκρατικοποίησής της, σύμφωνα με στοιχεία που διαβιβάστηκαν στη Βουλή από την Δημόσια Επιχείρηση Αερίου ΑΕ.

    Στο έγγραφο της ΔΕΠΑ, το οποίο διαβιβάστηκε στη Βουλή προς απάντηση ερώτησης της βουλευτού των Ανεξάρτητων Ελλήνων, Ραχήλ Μακρή, περιέχονται στοιχεία για τις οφειλές, από τα οποία προκύπτει ότι οι εταιρείες του ομίλου Μυτιληναίου οφείλουν:

    - ΑΛΟΥΜΙΝΙΟΝ ΑΝΩΝΥΜΟΣ ΕΤΑΙΡΕΙΑ: 53.278.665,61 ευρώ

    - ΚΟΡΙΝΘΟΣ POWER AE: 54.579.480,75 ευρώ

    - PROTERGIA AE: 74.799.501,73 ευρώ

    Συνολικό ποσό ομίλου: 182.657.648,09 ευρώ.

    Σύμφωνα με το έγγραφο στη ΔΕΠΑ ΑΕ, οφείλουν επίσης:

    - ELPEDISON ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ ΑΕ (συμμετοχή Edison με 50%): 144.145.504,31 ευρώ

    - MOTOR OIL: 34.953.943,72 ευρώ

    - ΗΡΩΝ ΙΙ ΘΕΡΜΟ/ΤΡΙΚΟΣ ΣΤΑΘΜΟΣ ΒΟΙΩΤΙΑΣ (εταιρεία του ομίλου ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ): 6.184.610,92 ευρώ.

    Στη βουλευτή, απαντά εγγράφως και ο υφυπουργός Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, Ασημάκης Παπαγεωργίου, υπενθυμίζοντας ότι «το θέμα πώλησης της ΔΕΠΑ αποτελεί αρμοδιότητα του υπουργείου Οικονομικών και του ΤΑΙΠΕΔ».


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Monday, 29 October 2012 - 12:31:07 UTC