Browse through our General Nodes on Cyprus Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 12-11-02

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Αλλάζει ο φορολογικός κώδικας, σημαντικές μειώσεις στις φορολογικές ποινές
  • [02] "Ζουμάρει" στον άνθρωπο, κινείται στους ρυθμούς της κρίσης
  • [03] Μπεγλίτης: "Δεν θα σώσουν την ψυχή τους όσοι αποχωρούν από το ΠΑΣΟΚ"
  • [04] Στη φυλακή ο πρόεδρος της ENERGA, Αχιλλέας Φλώρος
  • [05] Στα 8,294 δισ. ευρώ οι ληξιπρόθεσμες οφειλές του Δημοσίου, τον Σεπτέμβριο
  • [06] Δ. Παπαδημούλης: "Τελειώνει το λάδι στο καντήλι αυτής της κυβέρνησης"
  • [07] Στη Βουλή η μηνυτήρια αναφορά Χρυσής Αυγής κατά Ευ. Βενιζέλου - Γ. Παπακωνσταντίνου
  • [08] "Να ξεσηκωθεί ο λαός και να καταψηφιστούν τα αντιλαϊκά μέτρα", καλεί το ΚΚΕ
  • [09] Τηλεφωνική συνομιλία είχαν Αντ. Σαμαράς και Φ. Κουβέλης, την Πέμπτη
  • [10] Πρόσκληση ΣΥΡΙΖΑ στους εργαζόμενους για μαζική συμμετοχή στη 48ωρη απεργία
  • [11] ΕΣΕΕ: Απίθανη η επαλήθευση του «Προϋπολογισμού Λιτότητας»
  • [12] Μ. Πιγκάς: "Η κρίση που βιώνουμε δεν είναι ελληνική, αλλά ευρωπαϊκή"
  • [13] "Στόχος, να γίνει η Ελλάδα το διαμετακομιστικό κέντρο των Βαλκανίων"

  • [01] Αλλάζει ο φορολογικός κώδικας, σημαντικές μειώσεις στις φορολογικές ποινές

    Μέσα στον Νοέμβριο η κυβέρνηση θα καταθέσει το νέο φορολογικό κώδικα στον οποίο θα προβλέπονται, μεταξύ άλλων, σοβαρές αλλαγές στο ποινολόγιο, ώστε οι προσαυξήσεις από ληξιπρόθεσμες οφειλές να μην φτάνουν σε δυσθεώρητα ύψη και να παρουσιάζεται έτσι αδυναμία καταβολής των δόσεων.

    Αυτό δήλωσε ο υφυπουργός Οικονομικών Γιώργος Μαυραγάνης, με αφορμή επίκαιρης ερώτησης του βουλευτή της ΔΗΜΑΡ Δημήτρη Αναγνωστάκη, σχετικά με το πρόβλημα επίλυσης εκκρεμών φορολογικών υποθέσεων.

    «Τον Νοέμβριο φέρνουμε νέο κώδικα φορολογίας. Θα στοχεύει στην απλοποίηση και του εκσυγχρονισμού του φορολογικού συστήματος σε ότι αφορά τα εισοδήματα. Θα υπάρξουν σοβαρές αλλαγές στο ποινολόγιο ώστε να μην φτάνουμε στην επιβολή υπερβολικών ποινών, που είναι αδύνατο να καταβληθούν και έχει αποτέλεσμα να μην καταβάλλονται οι δόσεις των ληξιπρόθεσμων οφειλών», επεσήμανε χαρακτηριστικά ο κ. Μαυραγάνης και πρόσθεσε:

    «Στόχος μας είναι να αλλάξει η ποινή στο φορολογικό δίκαιο. Ν' αλλάξει το σύστημα προσαύξησης, ώστε να μην φτάνουν σε δυσθεώρητα ύψη οι δόσεις και να μην είναι δυνατή η καταβολή τους. Μέχρι τέλος του έτους θα δείτε πολλές νομοθετικές πρωτοβουλίες της κυβέρνησης στη προσπάθεια βελτίωσης του φορολογικού συστήματος».

    [02] "Ζουμάρει" στον άνθρωπο, κινείται στους ρυθμούς της κρίσης

    Στους ρυθμούς της ..κρίσης και των περικοπών κινείται το Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης που ανοίγει απόψε τις πύλες της 53ης του διοργάνωσης στην ιστορική έδρα του θεσμού, τον κινηματογράφο «Ολύμπιον» της πλατείας Αριστοτέλους. Η τελετή έναρξης (απόψε στις 8.30 μ.μ.) χαρακτηρίζεται λιτή από τους διοργανωτές ενώ δεν αναμένονται «λαμπρά» ονόματα του σινεμά, ούτε καν εκπρόσωποι του αρμοδίου υπουργείου και της πολιτείας.

    Τη μουσική νότα στη βραδιά θα δώσει το σχήμα Milky Lady & The Cookies που θα ταξιδέψει το κοινό σε σουίνγκ ρυθμούς, καθώς και η χορευτική ομάδα Jitterbugs.

    Η καθιερωμένη «λαμπρότητα» μεταφέρεται στη φετινή διοργάνωση στην οθόνη και στην ταινία έναρξης (προβάλλεται εκτός συναγωνισμού) με τον τίτλο Holy Motors.

    Ο άνθρωπος εξάλλου, η έννοια του όπως μορφώνεται στις σύγχρονες κοινωνίες , η μοναδικότητα, η μοναξιά αλλά και η πολυπλοκότητά του είναι το «στίγμα» - το κοινό σημείο στο οποίο «ζουμάρουν» και οι 149 ταινίες του 53ου φεστιβάλ.

    Οι προβολές αρχίζουν σήμερα, από τις 5 το απόγευμα και θα συνεχισθούν ως και το βράδυ της επόμενης Κυριακής .

    [03] Μπεγλίτης: "Δεν θα σώσουν την ψυχή τους όσοι αποχωρούν από το ΠΑΣΟΚ"

    Ο πρώην υπουργός, Πάνος Μπεγλίτης, με δηλώσεις του στον Σκάι άφησε αιχμές προς όσους διαφωνούν με την πολιτική της ηγεσίας ή αποχωρούν από το ΠΑΣΟΚ.

    «Στο ΠΑΣΟΚ υπερασπιζόμαστε με όρους εθνικής ευθύνης το πρόγραμμα και τις θέσεις μας. Δεν θα σώσουν την ψυχή τους όσοι αποχωρούν από το ΠαΣοΚ και όσοι διαφωνούν. Έχουν βεβαρημένη την ψυχή τους», τόνισε χαρακτηριστικά.

    [04] Στη φυλακή ο πρόεδρος της ENERGA, Αχιλλέας Φλώρος

    Kαι δεύτερος κατηγορούμενος, στην υπόθεση των εταιριών- παρόχων ηλεκτρικού ρεύματος ENERGA και HELLAS POWER, κρίθηκε προφυλακιστέος μετά την απολογία του στον ανακριτή κ. Γεωργουλέα, για την υπόθεση των ποσών που δεν κατέβαλαν στο Δημόσιο για την εμπορία ρεύματος σε καταναλωτές.

    Ο δεύτερος κατηγορούμενος που οδηγείται στη φυλακή είναι ο πρόεδρος της ENERGA Αχιλλέας Φλώρος, ο οποίος όπως και οι συγκατηγορούμενοί του, υπεύθυνοι των δύο εταιριών, βαρύνονται με τις κατηγορίες της λαθρεμπορίας και της νομιμοποίησης εσόδων από εγκληματική δραστηριότητα, στο πλαίσιο εγκληματικής οργάνωσης.

    Χθες, κρίθηκε προφυλακιστέος, για την ίδια υπόθεση, ο επιχειρηματίας Χαράλαμπος Σμυρλιάδης. Ενώπιον του ανακριτή απολογείται τώρα ο Αριστείδης Φλώρος, γιος του κριθέντος προσωρινά κρατούμενου προέδρου της ENERGA.

    Oι υπεύθυνοι των δύο εταιρειών ENERGA και HELLAS POWER, συνελήφθησαν μετά από ένταλμα που εξέδωσε σε βάρος τους ο ανακριτής κ. Γεωργουλέας, ύστερα από συμπληρωματικές ποινικές διώξεις, που άσκησε η εισαγγελέας Πόπη Παπανδρέου. Κατά το κατηγορητήριο που έχει συνταχθεί για την υπόθεση, το Δημόσιο έχει ζημιωθεί με ποσό που αρχικά προσδιορίζεται σε 200 εκατομμύρια ευρώ καθώς οι εταιρίες εισέπρατταν από τους πελάτες τους τέλη και φόρους, ποσά όμως που δεν απέδιδαν στις αρμόδιες κρατικές υπηρεσίες. Η ανακριτική και εισαγγελική έρευνα έχει στη διάθεσή της στοιχεία λογαριασμών και εταιριών, που διατηρούσαν οι εμπλεκόμενοι σε Κύπρο, Ντουμπάι, Χονγκ-Κονγκ, Ελβετία και Σιγκαπούρη.

    [05] Στα 8,294 δισ. ευρώ οι ληξιπρόθεσμες οφειλές του Δημοσίου, τον Σεπτέμβριο

    Στα 8,294 δισ. ευρώ διαμορφώθηκαν οι ληξιπρόθεσμες οφειλές του δημοσίου προς τον ιδιωτικό τομέα τον Σεπτέμβριο έναντι 8,075 δισ. ευρώ τον Αύγουστο, σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου Οικονομικών για την πορεία των μεγεθών της γενικής κυβέρνησης.

    Σύμφωνα με τα στοιχεία το Σεπτέμβριο οι ληξιπρόθεσμες υποχρεώσεις των υπουργείων ανέρχονταν σε 934 εκατ. ευρώ, της Τοπικής Αυτοδιοίκησης 756 εκατ. ευρώ, των νοσοκομείων 1,783 δισ. ευρώ, των Οργανισμών Κοινωνικής Ασφάλισης 4,492 δισ. ευρώ και των υπόλοιπων νομικών προσώπων 329 εκατ. ευρώ.

    [06] Δ. Παπαδημούλης: "Τελειώνει το λάδι στο καντήλι αυτής της κυβέρνησης"

    Για ατυχή έκφραση έκανε λόγο ο Δημήτρης Παπαδημούλης, αναφερόμενος στη δήλωση Λαφαζάνη ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν μπορεί να κυβερνήσει.

    «Και ο ίδιος ο Παναγιώτης Λαφαζάνης, με νεότερες επανειλημμένες δηλώσεις του, ανασκεύασε τις δυσμενείς εντυπώσεις που δημιουργήθηκαν. Προσωπικά θεωρώ το θέμα λήξαν» τόνισε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ, μιλώντας στον "Βήμα FM", και ανέφερε πως τη χθεσινή συζήτηση στο προεδρείο της Κοινοβουλευτικής Ομάδας «απασχόλησε κυρίως η προετοιμασία για τις επόμενες εκλογικές μάχες και η αποτίμηση της κυβερνητικής εικόνας μετά την προχθεσινή ψηφοφορία».

    «O ΣΥΡΙΖΑ έχει εξασφαλίσει ένα επαρκές επίπεδο προετοιμασίας. Είμαστε πολύ πιο έτοιμοι από τη ΝΔ και τους συνεταίρους της, που άλλα έλεγαν για να γίνουν κυβέρνηση -και κάνουν τα εντελώς αντίθετα. Αλλά οφείλω να σας πω ότι αυτή η προετοιμασία πρέπει και να συνεχιστεί και να ενταθεί, γιατί είναι τέτοιο το μέγεθος των προβλημάτων που ποτέ κανείς δεν πρέπει να δηλώνει ότι είναι απολύτως έτοιμος», προσέθεσε o κ. Παπαδημούλης.

    Τέλος, ενόψει της ψηφοφορίας για τα νέα μέτρα εκτίμησε ότι η κυβέρνηση δεν μπορεί να μακροημερεύσει. «Ακόμη κι αν τα μέτρα περάσουν δια πυρός και σιδήρου από τη Βουλή, με την άθλια διαδικασία του κατεπείγοντος και της μιας ψηφοφορίας -πράγμα που μπορεί να γίνει γιατί έχουν μπει λυτοί και δεμένοι εντός και εκτός Ελλάδας- το λάδι στο καντήλι αυτής της κυβέρνησης τελειώνει επικίνδυνα γρήγορα», είπε και προσέθεσε πως οι κινήσεις των κυβερνητικών εταίρων «δεν δείχνουν πως αυτή η κυβέρνηση μπορεί να μακροημερεύσει».

    [07] Στη Βουλή η μηνυτήρια αναφορά Χρυσής Αυγής κατά Ευ. Βενιζέλου - Γ. Παπακωνσταντίνου

    Διαβιβάστηκε σήμερα στη Βουλή από τον εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Αθηνών, η μηνυτήρια αναφορά της «Χρυσής Αυγής» εναντίον του Ευάγγελου Βενιζέλου και του Γιώργου Παπακωνσταντίνου, σε σχέση με την υπόθεση της "λίστας Λαγκάρντ".

    Στη μηνυτήρια αναφορά, κατηγορούνται οι δύο πρώην υπουργοί Οικονομικών για παράβαση καθήκοντος και υπόθαλψη εγκληματία, καθώς, όπως αναφέρεται σ' αυτήν, «δεν ενήργησαν οποιονδήποτε έλεγχο και δια του τρόπου αυτού παρείχαν "άσυλον" στους υπόπτους - δράστες, στερώντας παράλληλα απ' την ελληνική πολιτεία, εκατοντάδες εκατομμύρια ή και δισεκατομμύρια ευρώ ως έσοδα εκ φορολογίας».

    [08] "Να ξεσηκωθεί ο λαός και να καταψηφιστούν τα αντιλαϊκά μέτρα", καλεί το ΚΚΕ

    Να ξεσηκωθεί ο λαός και να καταψηφιστούν τα αντιλαϊκά μέτρα που θα εισαχθούν την ερχόμενη εβδομάδα στη Βουλή, ζητά η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΚΕ, σε ανακοίνωσή της, και δηλώνει πως θα ζητήσει τη διενέργεια ονομαστικής ψηφοφορίας κατά τη συζήτηση του νομοσχεδίου στην Ολομέλεια της Βουλής.

    «Ο κάθε βουλευτής έχει προσωπική ευθύνη. Κανένας βουλευτής δεν έχει το δικαίωμα, στο όνομα καμιάς πειθαρχίας δεν δικαιολογείται να ψηφίσει τη σφαγή των δικαιωμάτων του λαού» σημειώνουν οι βουλευτές του ΚΚΕ και καταλήγουν:

    «Υπάρχει διέξοδος για το λαό. Είναι η αποδέσμευση από την ΕΕ, με λαϊκή εξουσία, που θα προχωρήσει στη μονομερή διαγραφή του χρέους και στην κοινωνικοποίηση των μονοπωλίων, θα κάνει το λαό ιδιοκτήτη του πλούτου που παράγει και θα αξιοποιήσει όλες τις παραγωγικές δυνατότητες της χώρας».

    [09] Τηλεφωνική συνομιλία είχαν Αντ. Σαμαράς και Φ. Κουβέλης, την Πέμπτη

    Δεκάλεπτη τηλεφωνική συνομιλία είχαν χθες ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς και πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ Φώτης Κουβέλης, σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες του ΑΜΠΕ, όπου έκαναν μια συνολική εκτίμηση της κατάστασης, μετά τις ψηφοφορίες στη Βουλή για τις αποκρατικοποιήσεις και εν όψει των κρίσιμων ψηφοφοριών την επόμενη εβδομάδα για το πακέτο των μέτρων και τον προϋπολογισμό.

    Οι κ.κ. Σαμαράς και Κουβέλης, αναμένεται, κατά τις ίδιες πληροφορίες, να συνομιλήσουν εκ νέου.

    [10] Πρόσκληση ΣΥΡΙΖΑ στους εργαζόμενους για μαζική συμμετοχή στη 48ωρη απεργία

    Τους εργαζόμενους του ιδιωτικού και δημόσιου τομέα καλεί ο ΣΥΡΙΖΑ να συμμετάσχουν, μαζικά, στα συλλαλητήρια και στη 48ωρη γενική απεργία, που κήρυξαν η ΓΣΕΕ και η ΑΔΕΔΥ στις 6 και 7 Νοεμβρίου και να παραμείνουν στο Σύνταγμα κατά τη διάρκεια της συζήτησης και ψήφισης των μέτρων στη Βουλή.

    Στην ανακοίνωσή του, ο ΣΥΡΙΖΑ τονίζει ότι ο άγρια ταξικός προϋπολογισμός του 2013 και το νέο πακέτο μέτρων δεν πρέπει να περάσουν, διότι μετατρέπουν τη χώρα σε οικονομική και κοινωνική «έρημο», «βιάζουν» τη δημοκρατία και την αξιοπρέπεια των πολιτών και αφαιρούν την ελπίδα από τον λαό. Μας οδηγούν πολλές δεκαετίες πίσω, χωρίς φάρμακα και δημόσια περίθαλψη, χωρίς σχολεία και πανεπιστήμια, χωρίς μέλλον, με ατελείωτες στρατιές ανέργων, αυτοχείρων και απελπισμένων, υπογραμμίζει ο ΣΥΡΙΖΑ.

    Προσθέτει, επίσης, ότι «τα μέτρα των 11 δισ. ευρώ του προϋπολογισμού του 2013 και το συνολικό "πακέτο" του μεσοπρόθεσμου προγράμματος για την περίοδο 2013- 2016, ύψους 18,9 δισ. ευρώ, "στάζουν αίμα": "ακρωτηριάζουν" μισθούς και συντάξεις, κοινωνικά επιδόματα και εργασιακά δικαιώματα, κατεδαφίζουν το δημόσιο σύστημα υγείας και κορυφώνουν την κοινωνικά βάρβαρη φοροεπιδρομή σε βάρος του ελληνικού λαού, την ίδια στιγμή που αφήνουν στο απυρόβλητο τους "έχοντες και κατέχοντες"».

    [11] ΕΣΕΕ: Απίθανη η επαλήθευση του «Προϋπολογισμού Λιτότητας»

    Oι προβλέψεις του «Προϋπολογισμού Λιτότητας» για τα βασικά μακροοικονομικά μεγέθη έχουν μεταβληθεί προς το χειρότερο, σε σχέση με το προσχέδιό του, σημειώνει σε ανακοίνωσή της η Εθνική Συνομοσπονδία Ελληνικού Εμπορίου και συμπληρώνει ότι ο προϋπολογισμός εμπεριέχει από τα πλέον σκληρά δημοσιονομικά μέτρα των τελευταίων ετών και η επαλήθευση των στόχων του αξιολογείται ως απίθανη εάν όχι ως παντελώς αδύνατη.

    «Είναι δε πολύ πιθανόν να κατατεθεί συμπληρωματικός προϋπολογισμός στο τέλος του πρώτου τριμήνου του 2013 εάν αποδειχθεί ότι οι προβλέψεις δεν επαληθεύονται, όπως άλλωστε έγινε και εφέτος», αναφέρει σε δηλώσεις του σχετικά με το θέμα ο πρόεδρος της ΕΣΕΕ, Β. Κορκίδης.

    Κατά τον ίδιο, είναι βέβαιο πως τα μέτρα των 11 δισ. θα επηρεάσουν σε σημαντικό βαθμό την οικονομία και θα προκαλέσουν περαιτέρω ύφεση. Η πολυπόθητη ανάπτυξη, υπογραμμίζει, δεν πρόκειται να εμφανιστεί στην Ελλάδα ούτε το 2013, ενώ η συνεχής υιοθέτηση περιοριστικής πολιτικής που στηρίζεται σε περικοπές μισθών, συντάξεων και επιδομάτων συρρικνώνει την κατανάλωση, τις επενδύσεις καθώς και το ΑΕΠ και διογκώνει το χρέος και το έλλειμμα ως ποσοστό του ΑΕΠ.

    [12] Μ. Πιγκάς: "Η κρίση που βιώνουμε δεν είναι ελληνική, αλλά ευρωπαϊκή"

    «Η κρίση που βιώνουμε δεν είναι ελληνική κρίση, αλλά κρίση ευρωπαϊκή, μια κρίση του μοντέλου ανάπτυξης. Η συρρίκνωση του ΑΕΠ στην Ελλάδα από το 2007 έως το 2012 ήταν 25%, ποσοστό τεράστιο και τρομακτικό. Η αντίστοιχη μείωση του ΑΕΠ στις ΗΠΑ τη δεκαετία του '30 ήταν 24%», ανέφερε ο γενικός διευθυντής της γαλλικής τράπεζας Lazard Ματιέ Πιγκάς, μιλώντας σε εκδήλωση που διοργάνωσε το Μέγαρο Μουσικής και η Eurobank.

    Απέναντι στην κρίση, η Ευρώπη άργησε να απαντήσει και απάντησε με κινήσεις ανεπαρκείς, βασισμένες σε λάθος διάγνωση. Στην περίπτωση της Ελλάδας θεωρούσαν ότι ήταν μια κρίση ρευστότητας, δεν είδαν ότι επρόκειτο για κρίση φερεγγυότητας, ανέφερε ο κ. Πιγκάς, επισημαίνοντας ότι η πολιτική της λιτότητας και της δημοσιονομικής πειθαρχίας υπήρξε ανόητη και εγκληματική.

    «Ισοδυναμεί με κοινωνική σφαγή και κοινωνική βαρβαρότητα, χωρίς κανένα οικονομικό αποτέλεσμα. Πρόκειται για πολιτική επιλογή εξαιρετικά υψηλού κινδύνου, που οδηγεί στην κατάρρευση του ΑΕΠ και την άνοδο των εξτρεμιστών. Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο στην Ελλάδα έπαιξε το ρόλο του πυρομανή πυροσβέστη. (?) Χρειαζόμαστε μια ευρωπαϊκή επανάσταση. Κατανοώ όσους αναρωτιούνται «αξίζει τον κόπο;», «αξίζουν όσα υποφέρουμε για να μείνουμε στο ευρώ;». Η απάντηση είναι «ναι», αλλά σε άλλη Ευρώπη και σε ένα άλλο ευρώ. Εάν αποχωρούσε η Ελλάδα από την ευρωζώνη η μετάδοση θα ήταν άμεση, θα οδηγούσε αμέσως στο τέλος της ζώνης του ευρώ. Ο πραγματικός πατριωτισμός είναι ο ευρωπαϊκός πατριωτισμός. Πρέπει να δώσουμε τη μάχη κατά των άκρων. Είναι ανάγκη να προχωρήσουμε στην αμοιβαιοποίηση του χρέους», ανέφερε μεταξύ άλλων ο Γάλλος τραπεζίτης.

    [13] "Στόχος, να γίνει η Ελλάδα το διαμετακομιστικό κέντρο των Βαλκανίων"

    "Στόχος, είναι να γίνει η Ελλάδα το διαμετακομιστικό κέντρο των Βαλκανίων, τονώνοντας έτσι την ανταγωνιστικότητα όλης της ελληνικής επιχειρηματικής δραστηριότητας", τόνισε ο υπουργός Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας, Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων Κ. Χατζηδάκης στο 16ο Πανελλήνιο Συνέδριο Logistics και συμπλήρωσε ότι η συγκριμένη δυναμική αποτυπώνεται ξεκάθαρα και στην πρόσφατη έκθεση του διεθνούς οίκου συμβούλων McKinsey.

    "Ο στόχος αυτός είναι πράγματι εφικτός για τη χώρα. Στο παρελθόν έγιναν προσπάθειες προς αυτή την κατεύθυνση, αλλά δυστυχώς απεδείχθησαν αποσπασματικές. Δεν έχουμε την πολυτέλεια να χάσουμε άλλο χρόνο. Είναι σαφές τι πρέπει να γίνει", σχολίασε ο υπουργός και γνωστοποίησε τα βήματα που θα ακολουθήσει το υπουργείο για τις αναγκαίες διαδικασίες για τον καθορισμό της Εθνικής Στρατηγικής για την Εφοδιαστική Αλυσίδα.

    - Δημιουργείται ένα κεντρικό σημείο επαφής, με βάση το υπάρχον πλαίσιο, στη Γενική Γραμματεία Μεταφορών, για όλα τα ζητήματα logistics και με αυτονόητη προϋπόθεση την ενδοσυνεννόηση στο υπουργείο.

    - Ενεργοποιείται η Μόνιμη Επιτροπή Logistics, εντός του μηνός, διευρύνοντας παράλληλα τις αρμοδιότητές της και καθιστώντας πιο ουσιαστική τη συμβολή του ιδιωτικού τομέα. Η Επιτροπή θα παρουσιάσει ένα Σχέδιο Νόμου που αντιμετωπίζει όλα τα σύγχρονα θέματα των logistics.

    - Για την Εθνική Στρατηγική Logistics επιδιώκεται να υπάρξει περαιτέρω συνεργασία με την Ομάδα Πρωτοβουλίας του ΣΕΒ για την εφοδιαστική αλυσίδα και εντός των επόμενων δύο μηνών θα παρουσιαστεί το σχέδιο αυτό ώστε η υλοποίησή του να ξεκινήσει εντός του 2013. Μία δράση, ενδεικτικά σε αυτό το πλαίσιο, είναι η ανάπτυξη υποδομών και η βελτίωση μεταφορών.

    "Αυτή τη στιγμή υπάρχουν σειρά έργων υποδομών σε εξέλιξη. Π.χ. η σιδηροδρομική επέκταση στο λιμάνι του Ικόνιου, στον Πειραιά, που τελειώνει στο τέλος του έτους. Ένα άλλο παράδειγμα αποτελεί και η προώθηση των έργων σε κρίσιμους οδικούς άξονες. Σε λίγες ημέρες, θα έχουμε νέα και για τους μεγάλους οδικούς άξονες. Επιπλέον, εμείς ως υπουργείο, έχουμε ήδη παρουσιάσει την πολιτική μας για την αξιοποίηση των αεροδρομίων και το υπουργείο Ναυτιλίας το αντίστοιχο σχέδιο για τα λιμάνια. Εν πάσει περιπτώσει, χρειαζόμαστε έναν λειτουργικό συντονισμό, ώστε να μεγιστοποιούμε τα οφέλη από έργα που ούτως ή άλλως προχωράμε", είπε ο υπουργός.

    - Διαμόρφωση του Θεσμικού Πλαισίου για την αδειοδότηση και χωροθέτηση της εφοδιαστικής αλυσίδας. Απλοποιώντας διαδικασίες και βελτιώνοντας το υφιστάμενο πλαίσιο για τα εμπορευματικά κέντρα ώστε να ανταποκρίνεται στις ανάγκες της εποχής.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Friday, 2 November 2012 - 12:30:34 UTC