Browse through our Interesting Nodes on Religion in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 18 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 12-11-02

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Στην φυλακή και ο γενικός διευθυντής της ENERGA
  • [02] Για πρώτη φορά, η μαφία δεν ψήφισε στη Σικελία
  • [03] Έγινε μπαμπάς ο Μέσι!
  • [04] ΚΚΕ: Διαπάλη του νέου διπολισμού για την εναλλαγή στις κυβερνητικές καρέκλες
  • [05] Ρόμνεϊ και Ομπάμα ερμηνεύουν τα στοιχεία για την ανεργία
  • [06] Ο Μιτ Ρόμνεϊ ελπίζει να επαναφέρει τους Ρεπουμπλικάνους στον Λευκό Οίκο
  • [07] Ο Μπαράκ Ομπάμα πρεσβεύει ακόμη την ελπίδα και την αλλαγή

  • [01] Στην φυλακή και ο γενικός διευθυντής της ENERGA

    Με την προφυλάκιση του τέταρτου κατηγορούμενου, γενικού διευθυντή της ENERGA, ολοκληρώθηκε η σημερινή διαδικασία απολογιών στον ανακριτή κ. Γεωργουλέα, των κατηγορουμένων στην υπόθεση των εταιρειών παρόχων ηλεκτρικού ρεύματος.

    Το δρόμο για τη φυλακή παίρνει και ο Στέφανος Σιαφάκας που απολογήθηκε για κατηγορίες που αφορούν λαθρεμπορία και νομιμοποίηση εσόδων από εγκληματική δραστηριότητα σχετικά με τη μη καταβολή δεκάδων εκατομμυρίων ευρώ, από την εμπορία ρεύματος, στο Δημόσιο.

    Αύριο αναμένεται να απολογηθεί ο πέμπτος κατηγορούμενος στην υπόθεση, Βασίλης Μηλιώνης, πρόεδρος της HELLAS POWER.

    Yπενθυμίζεται ότι οι κατηγορίες για τους υπευθύνους και των δύο εταιρειών αφορούν τη μη καταβολή στις αρμόδιες κρατικές αρχές του ειδικού φόρου κατανάλωσης ηλεκτρικής ενέργειας, αλλά και του τέλους ακίνητης περιουσίας και την εξαγωγή των επίμαχων ποσών σε αλλοδαπούς τραπεζικούς λογαριασμούς.

    [02] Για πρώτη φορά, η μαφία δεν ψήφισε στη Σικελία

    «Η μαφία στις τοπικές εκλογές της Σικελίας της περασμένης Κυριακής επέλεξε την αποχή», γράφει το ιταλικό εβδομαδιαίο πολιτικό περιοδικό L ' Espresso.

    «Οι νονοί της Κόζα Νόστρα, που συνήθως παίρνουν οδηγίες από τα ελεύθερα μέλη της οργάνωσης, αυτή την φορά αποφάσισαν να μην ψηφίσουν. Φτάνει να σημειωθεί ότι σε σύνολο 7.050 κρατουμένων, άσκησαν το εκλογικό τους δικαίωμα μόνον 46, οι οποίοι δεν έχουν καταδικασθεί για μαφιόζικη δράση», προσθέτει το περιοδικό του ομίλου της εφημερίδα Λα Ρεπούμπλικα.

    Κατά την έρευνα του Εσπρέσο, τα στοιχεία αυτά ανατρέπουν πλήρως το συνηθισμένο σκηνικό του παρελθόντος, όταν οι αρχιμαφιόζοι ?έγκλειστοί στα σωφρονιστικά ιδρύματα του μεγαλύτερου νησιού της χώρας? κάθονταν υπομονετικά στην ουρά για να «σταυρώσουν» το υποψήφιο της προτίμησής τους. Όλες, σχεδόν, οι ψήφοι τους, συνέκλιναν προς το ίδιο πρόσωπο.

    Το ιταλικό περιοδικό υπενθυμίζει ότι στην δεκαετία του '80 η μαφία είχε την δυνατότητα να ελέγχει τουλάχιστο το 10% των σικελικών ψήφων και ότι, κατά κανόνα, «πόνταρε πάντα στο άλογο που εθεωρείτο φαβορί».

    Αυτή την φορά κάτι άλλαξε. Πιθανώς επειδή οι δημοσκοπήσεις έφεραν πρώτο σε προτιμήσεις τον Ροζάριο Κροτσέτα του Δημοκρατικού Κόμματος, ορκισμένο εχθρό του οργανωμένου εγκλήματος. Ο Κροτσέτα εξελέγη πράγματι νέος περιφερειάρχης, με ποσοστό 30,5% των ψήφων. Αλλά η αποχή άγγιξε για πρώτη φορά το 53%.

    [03] Έγινε μπαμπάς ο Μέσι!

    Πατέρας στα 25 του έγινε ο Λιονέλ Μέσι και το ανακοίνωσε με κάθε υπερηφάνεια μέσω Facebook! «Σήμερα είμαι ο πιο ευτυχισμένος άνθρωπος στον κόσμο. Γεννήθηκε ο γιος μου και ευχαριστώ το Θεό γι' αυτό το δώρο. Ευχαριστώ την οικογένειά μου για την υποστήριξη. Μια αγκαλιά σε όλους» αναφέρει ο κορυφαίος ποδοσφαιριστής του πλανήτη.

    Το πρωί η κοπέλα του, Αντονέλα Ροκούτσο, διακομίστηκε στο νοσοκομείο UESP Dexeus της Βαρκελόνης, λίγα τετράγωνα μακριά από την έδρα της Μπαρτσελόνα. Μερικές ώρες μετά, ήλθε στον κόσμο ο Τιάγκο Μέσι και αμέσως δημιουργήθηκε ο "μύθος" ότι το παράθυρο του δωματίου είχε θέα στο "Καμπ Νου"! Ασφαλώς ο Αργεντινός σούπερ σταρ απουσίασε από τη σημερινή προπόνηση της "Μπάρτσα", καθώς είχε πάρει ειδική άδεια, όπως είπε ο Τίτο Βιλανόβα.

    Οι λάτρεις της στατιστικής έψαξαν να βρουν με ποια ημερομηνία-ορόσημο συμπίπτει η γέννηση του Μέσι του νεώτερου. Δεν ήταν και πολύ δύσκολο, από τη στιγμή που ο πατέρας του έχει καταγράψει δεκάδες επιτεύγματα στην ποδοσφαιρική καριέρα του. Έτσι, ανακάλυψαν ότι στις 2 Νοεμβρίου 2005 ο Λιονέλ Μέσι είχε πετύχει το πρώτο γκολ της καριέρας του στο Τσάμπιονς Λιγκ, με αντίπαλο τον Παναθηναϊκό!

    [04] ΚΚΕ: Διαπάλη του νέου διπολισμού για την εναλλαγή στις κυβερνητικές καρέκλες

    «Ο τσακωμός της ΝΔ με το ΣΥΡΙΖΑ γύρω από την πρόταση νόμου του ΚΚΕ, η οποία δεν έχει καμία σχέση με τις θέσεις του ΣΥΡΙΖΑ για τα μνημόνια, εντάσσεται στη διαπάλη του νέου διπολισμού για την εναλλαγή στις κυβερνητικές καρέκλες. Η ΝΔ χρησιμοποιεί την υποκρισία και την τρομοκρατία και ο ΣΥΡΙΖΑ τη διγλωσσία και τον καιροσκοπισμό, τη στιγμή που και οι δυο συναγωνίζονται ποιος είναι περισσότερο υπέρ της Ευρωπαϊκής Ένωσης»,αναφέρεται σε σχόλιο του Γραφείου Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ.

    «Ενώ το ΚΚΕ τάσσεται υπέρ της κατάργησης των μνημονίων, των εφαρμοστικών νόμων και των δανειακών συμβάσεων, ο ΣΥΡΙΖΑ ζητάει αναδιαπραγμάτευση των δανειακών συμβάσεων, παρ' ότι αυτές συνδέονται με τα μνημόνια. Ενώ το ΚΚΕ τάσσεται υπέρ της μονομερούς διαγραφής του χρέους, ο ΣΥΡΙΖΑ αναγνωρίζει ότι ο λαός χρωστάει μέρος του. Επομένως η τοποθέτησή του στη Βουλή υπέρ της πρότασης νόμου του ΚΚΕ αποτελεί υποκρισία», επισημαίνει στη συνέχεια το ΚΚΕ.

    [05] Ρόμνεϊ και Ομπάμα ερμηνεύουν τα στοιχεία για την ανεργία

    Ο υποψήφιος του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος για τις αμερικανικές προεδρικές εκλογές Μιτ Ρόμνεϊ εξέφρασε την εκτίμηση πως τα μηνιαία στοιχεία για την ανεργία?έκλεισε υψηλότερα κατά 0,1% στο 7,9% τον Οκτώβριο?τα οποία ανακοινώθηκαν σήμερα αποτελούν μία «θλιβερή υπενθύμιση» του γεγονότος ότι η οικονομία της χώρας βρίσκεται «σχεδόν σε νεκρό σημείο».

    «Ο δείκτης της ανεργίας βρίσκεται σε υψηλότερο σημείο αφότου ο πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα ανέλαβε τα καθήκοντά του και υπάρχουν ακόμη 23 εκατ. Αμερικανοί οι οποίοι πασχίζουν να βρουν μία δουλειά», δήλωσε ο Ρόμνεϊ, μόλις τέσσερις ημέρες πριν από την εκλογική αναμέτρηση, κατά την οποία θα διεκδικήσει τον Λευκό Οίκο από τον Δημοκρατικό αντίπαλό του.

    «Την Τρίτη, οι ΗΠΑ πρόκειται να κάνουν μία επιλογή ανάμεσα στο τέλμα και στην ευημερία. Επί τέσσερα χρόνια, η πολιτική του προέδρου Ομπάμα σύνθλιψε την μεσαία τάξη της Αμερικής. Επί τέσσερα χρόνια, ο πρόεδρος Ομπάμα μας έλεγε πως κάνουμε προόδους και πως τα πράγματα θα βελτιωθούν», προσθέτει στη σχετική ανακοίνωσή του ο Ρόμνεϊ.

    «Για πολλούς Αμερικανούς, οι υποσχέσεις αυτές είναι κενές. Μπορούμε καλύτερα. Μπορούμε να επιτύχουμε πραγματική ανάπτυξη, να δημιουργήσουμε εκατομμύρια καλά αμειβόμενες θέσεις εργασίας», συνέχισε ο πρώην κυβερνήτης της Μασαχουσέτης.

    «Όταν θα είμαι πρόεδρος, θα κάνω πραγματικές αλλαγές, οι οποίες θα επιφέρουν μία πραγματική ανάκαμψη, έτσι ώστε τα τέσσερα επόμενα χρόνια να είναι καλλίτερα από τα τέσσερα τελευταία», υποσχέθηκε ο υποψήφιος, ο οποίος εντός της ημέρας πρόκειται να εκφωνήσει ομιλία στο Ουισκόνσιν με θέμα την οικονομία.

    Ο δείκτης της ανεργίας εμφανίζεται ελαφρά αυξημένος στις ΗΠΑ τον Οκτώβριο, παρά την άνοδο που έχει παρατηρηθεί στη δημιουργία θέσεων απασχόλησης, σύμφωνα με την επίσημη έκθεση που δημοσιεύθηκε σήμερα. Ο δείκτης έκλεισε κατά 0,1% υψηλότερα του προηγούμενου 7,8%, όμως αυτό οφείλεται στην μαζική επανένταξη ανέργων στην απασχόληση, γεγονός που θεωρείται ευνοϊκός οιωνός.

    Σύμφωνα με τις στατιστικές, η αμερικανική οικονομία δημιούργησε 171.000 θέσεις απασχόλησης περισσότερες απ? όσες χάθηκαν μέσα στον Οκτώβριο, ενώ και οι αντίστοιχες εκτιμήσεις για την απασχόληση που αφορούν τον Αύγουστο και τον Σεπτέμβριο αναθεωρήθηκαν προς τα άνω, ένα γεγονός στο οποίο αναμένεται να επιμείνει ιδιαίτερα ο Ομπάμα κατά τη σημερινή του ομιλία στο Οχάιο.

    Από την πλευρά του, ο Λευκός Οίκος με ανακοίνωσή του επιμένει ότι τα στοιχεία για την ανεργία αποτελούν μία αδιάσειστη απόδειξη πως η αμερικανική οικονομία συνεχίζει να ανακάμπτει και υπογραμμίζει πως το έθνος χρειάζεται να εμπιστευθεί την πολιτική του Μπαράκ Ομπάμα προκειμένου να ξεφύγει η χώρα από τη δίνη της ύφεσης.

    «Η σημερινή έκθεση για την ανεργία προσφέρει ακόμη περισσότερα τεκμήρια για το ότι η αμερικανική οικονομία συνεχίζει να γιατρεύει τις πληγές που της προκάλεσε η μεγαλύτερη ύφεση που έχει σημειωθεί από την εποχή της Μεγάλης Ύφεσης», υποστήριξε σε ανακοίνωσή του ο Άλαν Κρούγκερ, πρόεδρος του Συμβουλίου Οικονομικών Συμβούλων του Λευκού Οίκου.

    Επιμέλεια: Γ. Δάβος

    [06] Ο Μιτ Ρόμνεϊ ελπίζει να επαναφέρει τους Ρεπουμπλικάνους στον Λευκό Οίκο

    Είτε ο Μιτ Ρόμνεϊ γίνει είτε όχι ο 45ος πρόεδρος των ΗΠΑ, ένα είναι σίγουρο: ο πολυεκατομμυριούχος πρώην επιχειρηματίας θα συμπληρώσει την ερχόμενη Τρίτη σχεδόν έξι χρόνια προεκλογικής εκστρατείας, μιας εκστρατείας την οποία έχει σηματοδοτήσει η έντονη επιθυμία να ξεφορτωθεί την εικόνα του απόμακρου άνδρα και του καιροσκόπου.

    Στα 65 του χρόνια, ο μορμόνος πατέρας πέντε παιδιών, ο οποίος έχει γίνει 18 φορές παππούς, έχει πάρα πολλές επαγγελματικές επιτυχίες στο ενεργητικό του: είναι πτυχιούχος του Χάρβαρντ, ένας εξαιρετικά χαρισματικός σύμβουλος, ένας αξιοθαύμαστος διευθυντής, αυτός που έσωσε τους χειμερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες του Σολτ Λέικ Σίτι το 2002 από την χρεοκοπία και επίσης ο Ρεπουμπλικάνος κυβερνήτης της πολιτείας της Μασαχουσέτης από το 2003 ως το 2007.

    Μόνον η πολιτική του επεφύλαξε κάποιες ατυχίες. Μια ήττα το 1994 όταν ήταν υποψήφιος για τη Γερουσία και μια πρώτη αποτυχημένη υποψηφιότητα για τις προεδρικές του 2008, την οποία εγκατέλειψε στις προκριματικές εκλογές απέναντι στον Τζον Μακέιν.

    Ο Μιτ Ρόμνεϊ δεν έχει παύσει έκτοτε να είναι ο "υποψήφιος Ρόμνεϊ" και μια ήττα το βράδυ της 6ης Νοεμβρίου θα σημάνει αναμφίβολα το τέλος της ακαταπόνητης αυτής εκστρατείας του για να πείσει την Αμερική να αναδείξει στο ύπατο αξίωμα της χώρας αυτόν που έχει στο ενεργητικό του τόσες πολλές διασώσεις επιχειρήσεων.

    Ωστόσο τα εκατοντάδες εκατομμύρια δολάρια που έχουν δαπανηθεί σε διαφημίσεις δεν κατάφεραν ποτέ να τον απαλλάξουν από την εικόνα του επιφυλακτικού, ακόμη και άκαμπτου ανθρώπου, ούτε να σβήσουν από τη μνήμη τις πολλές ιδεολογικές του μεταβολές.

    Ο "πραγματικός" Ρόμνεϊ είναι ο αθεράπευτα μετριοπαθής, ο άλλοτε υποστηρικτής του δικαιώματος στην άμβλωση, τον οποίο εμπαίζανε οι αντίπαλοί του στις προκριματικές των Ρεπουμπλικάνων; Ή είναι ο εξτρεμιστής της δεξιάς που είναι βαθιά προσηλωμένος στις δρακόντειες δημοσιονομικές περικοπές;

    Ένας μορμόνος ιεραπόστολος στη Γαλλία

    Γεννηθείς το 1947 στο Ντιτρόιτ, την πρωτεύουσα του αυτοκινήτου στο Μίσιγκαν, στις βόρειες ΗΠΑ, ο Ουίλαρντ Μιτ Ρόμνεϊ έρχεται αντιμέτωπος με την πολιτική στα 15 του χρόνια, όταν συνοδεύει τον πατέρα του Τζορτζ στην επιτυχημένη προεκλογική του εκστρατεία για τη θέση του κυβερνήτη. Ο γιος Ρόμνεϊ θα δει αργότερα την αποτυχία του πατέρα του απέναντι στον Ρίτσαρντ Νίξον στις προκριματικές εκλογές του 1968.

    Την σύζυγό του, Αν Ντέιβις, την συναντάει το 1965. Εκείνη είναι μόλις 15 ετών. Οι δύο νεαροί ερωτευμένοι θα παντρευτούν το 1969 όταν επιστρέψει ο Ρόμνεϊ από την ιεραποστολή του στη Γαλλία για δυόμισι χρόνια: Χάβρη, Μπορντό και Παρίσι.

    Για τριάντα μήνες, ο Ρόμνεϊ εργάζεται από το πρωί ως το βράδυ για να προσηλυτίσει τους Γάλλους σε αυτήν την θρησκεία που προέρχεται από την Αμερική. Τον Ιούνιο του 1968, ένα αυτοκίνητο πέφτει πάνω στο Citroen DS που οδηγεί. Ένας χωροφύλακας τον κηρύσσει νεκρό. Η συνοδηγός του στο αυτοκίνητο πεθαίνει, αλλά ο Ρόμνεϊ γλιτώνει από το δυστύχημα.

    Μόλις επιστρέφει, το ζευγάρι εγκαθίσταται στο Μπέλμοντ, κοντά στη Βοστόνη, στη Μασαχουσέτη, όπου ο Ρόμνεϊ μπαίνει στο καλύτερο πανεπιστήμιο στη χώρα, το Χάρβαρντ, από όπου παίρνει δύο μάστερ στη διοίκηση επιχειρήσεων και στο δίκαιο το 1975.

    Ως ανερχόμενο αστέρι στον τομέα των συμβούλων, εισέρχεται στον όμιλο Boston Consulting Group και στη συνέχεια στην Bain & Company το 1977, όπου εντυπωσιάζει τον πρόεδρο και διευθύνοντα σύμβουλο Μπιλ Μπέιν, ο οποίος του εμπιστεύεται τη διεύθυνση μιας νέας εταιρείας, της Bain Capital, το 1984.

    Για 15 χρόνια, η Bain Capital αποφέρει πλούτο στον Μιτ Ρόμνεϊ και του χαρίζει τη φήμη του λαμπρού επιχειρηματία, την οποία επικαλείται σήμερα για να επιλύσει τα προβλήματα της χώρας.

    "Πέρασα τη ζωή μου στον ιδιωτικό τομέα, όχι στον δημόσιο. Είμαι ένας άνθρωπος που με την εμπειρία του θέλει να βοηθήσει τους Αμερικανούς", επαναλαμβάνει.

    Οι τοποθετήσεις των κεφαλαίων της Bain Capital σημειώνουν μεγάλες επιτυχίες, όπως αυτή των καταστημάτων με έπιπλα γραφείου Staples, αλλά ορισμένες πολύ προσοδοφόρες για τους επενδυτές τους αναδιαρθρώσεις θα οδηγήσουν σε απολύσεις, οι οποίες θα ζημιώσουν τον απολογισμό του υποψηφίου για τις προεδρικές εκλογές.

    Άλλη μια επιτυχία που εγγράφεται επίσης στο βιογραφικό του Ρόμνεϊ είναι όταν το 1999 εγκαταλείπει την Bain Capital για να αναλάβει τη διάσωση των χειμερινών Ολυμπιακών Αγώνων του Σολτ Λέικ Σίτι το 2002, όπου επιτυγχάνει την αποκατάσταση της ισορροπίας των δημοσιονομικών τους.

    Ο "πραγματικός" Ρόμνεϊ

    Όμως ο Μιτ έχει και καρδιά και τα κοντινά του πρόσωπα κινητοποιήθηκαν κατά την προεκλογική του εκστρατεία για να περιγράψουν στους ψηφοφόρους τον "πραγματικό" Ρόμνεϊ: το πειραχτήρι, τον απερίσπαστο και ακέραιο άνθρωπο.

    Οι προεκλογικές του συγκεντρώσεις ξεκινούν με μια ταινία με ανάμεικτα οικογενειακά βίντεο και συνεντεύξεις-εξομολογήσεις, στις οποίες ο Μιτ και η Αν διηγούνται με δάκρυα στα μάτια τα πρώτα τους ραντεβού, μιλούν για την σκλήρυνση κατά πλάκας της Αν και για τις δουλειές του ποδαριού που έκανε ο Μιτ για να βγάλει μερικά δολάρια.

    Η γενναιοδωρία του Μιτ δεν είναι ψεύτικη, διηγούνται ο Σκοτ Χέλμαν και ο Μάικλ Κράνις στην βιογραφία που έγραψαν "Ο Πραγματικός Ρόμνεϊ" (The Real Romney).

    Από το 1986 ως το 1994, ο Μιτ Ρόμνεϊ ηγείται του αντίστοιχου της επισκοπής για τους μορμόνους στην Βοστόνη, ένα αξίωμα διοικητικό και θρησκευτικό που τον οδηγεί να βοηθήσει τα μέλη του εκκλησιάσματός του.

    Σε ιδιωτικό επίπεδο, αυξάνει τις αλτρουιστικές του πράξεις, χρηματοδοτώντας τις σπουδές των παιδιών μιας οικογένειας που έχει ανάγκη, ή ξαγρυπνώντας στο προσκέφαλο στο νοσοκομείο ενός μικρού αγοριού που είναι καταδικασμένο από τη λευχαιμία.

    Όμως ο Ρόμνεϊ ασκεί επίσης πιέσεις σε μια ανύπανδρη μητέρα να εμπιστευτεί το παιδί που θα γεννήσει στην υπηρεσία υιοθεσιών της εκκλησίας, το οποίο αυτή αρνείται.

    Ο Μιτ Ρόμνεϊ ελπίζει τώρα πια στο επιστέγασμα της επιτυχημένης του πορείας: να γίνει ο πρώτος μορμόνος πρόεδρος των ΗΠΑ. Αυτό ήταν το μόνο αποτυχημένο στάδιο της σταδιοδρομίας του πατέρα του.

    Επιμέλεια: Σ. Μπέκου

    [07] Ο Μπαράκ Ομπάμα πρεσβεύει ακόμη την ελπίδα και την αλλαγή

    Διεκδικώντας μία δεύτερη προεδρική θητεία, ο Μπαράκ Ομπάμα, ο οποίος ανήλθε στην εξουσία με ένα σύνθημα ελπίδας, καλείται να υπερασπισθεί έναν απολογισμό έργου που έχει απογοητεύσει ορισμένους ψηφοφόρους, αλλά και να συνεχίσει να ενσαρκώνει την αλλαγή.

    "Η πρόοδος είναι δύσκολη. Η αλλαγή μπορεί να είναι αργή", παραδέχεται ο Μπαράκ Ομπάμα τη στιγμή που ο Μιτ Ρόμνεϊ τον κατηγορεί ότι δεν τήρησε την υπόσχεσή του να ενώσει τους Αμερικανούς και κυρίως να επιτύχει την ανάκαμψη της αμερικανικής οικονομίας.

    Αλλά "εάν θέλετε να συνεχίσετε να πιστεύετε στο όραμα αυτό των Ηνωμένων Πολιτειών που έχουμε στην καρδιά μας, η αλλαγή θα έρθει", λέει ο Μπαράκ Ομπάμα, την ώρα που τα αποτελέσματα των δημοσκοπήσεων καταγράφουν την απογοήτευση των ψηφοφόρων έπειτα από τέσσερα χρόνια της μεγαλύτερης οικονομικής κρίσης από τη δεκαετία του 1930.

    Οι συνομιλητές του τον περιγράφουν συγκρατημένο, εγκεφαλικό αλλά και πολύ ανταγωνιστικό, που απεχθάνεται να χάνει τόσο στην πολιτική, όσο και στο μπάσκετ. Ο Μπαράκ Ομπάμα βεβαιώνει ότι διατηρεί την ιερή φλόγα, παρά την κακή του επίδοση κατά τη διάρκεια της πρώτης τηλεοπτικής αναμέτρησης με τον Ρόμνεϊ, η οποία ήγειρε ερωτηματικά για την μαχητικότητα ενός πολιτικού ηγέτη που δεν τον αφορούν οι ίντριγκες της Ουάσινγκτον ούτε οι φλυαρίες των τηλεοπτικών δικτύων διαρκούς ενημέρωσης.

    Ο Μπαράκ Χουσέιν Ομπάμα, γιος μίας Αμερικανίδας και ενός Κενυάτη, εμφανίσθηκε στο πολιτικό προσκήνιο κατά το συνέδριο του Δημοκρατικού Κόμματος το 2004 στη Βοστόνη, το οποίο έδωσε το χρίσμα στον Τζον Κέρι για να αναμετρηθεί με τον Τζορτζ Μπους, υπερασπιζόμενος μία συναινετική προσέγγιση της πολιτικής που συνεγείρει και κάνει αίσθηση.

    Ο Μπαράκ Ομπάμα γεννήθηκε τον Αύγουστο 1961 στη Χαβάη. Το 2004 είναι ήδη επί επτά χρόνια εκπρόσωπος του νότιου τομέα του Σικάγο στην Γερουσία του Ιλινόι. Στις αρχές του 2005, εκλέγεται στην αμερικανική Γερουσία και χάρις στην χαρισματική του προσωπικότητα και την ευγλωττία του, γίνεται το αγαπημένο παιδί των μέσων ενημέρωσης.

    Τέσσερα χρόνια αργότερα, νικά την Χίλαρι Κλίντον, παίρνει το χρίσμα του Δημοκρατικού Κόμματος και στη συνέχεια θριαμβεύει επί του βετεράνου Ρεπουμπλικάνου Τζον Μακέιν και διαδέχεται στα 47 του χρόνια τον Τζορτζ Μπους στον Λευκό Οίκο.

    Οι ΗΠΑ επέλεξαν "την ελπίδα από τον φόβο", είπε ο Μπαράκ Ομπάμα κατά την ομιλία του μετά την ορκωμοσία στις 20 Ιανουαρίου 2009 ενώπιον δύο εκατομμυρίων ανθρώπων που είχαν συγκεντρωθεί στο κέντρο στην Ουάσινγκτον.

    Ωστόσο, η άσκηση της εξουσίας είναι συχνά πηγή απογοήτευσης για τον απόφοιτο του Πανεπιστημίου του Χάρβαρντ, δικηγόρο και καθηγητή Συνταγματικού Δικαίου, ιδιαίτερα από τότε που οι Ρεπουμπλικανοί εξασφάλισαν την πλειοψηφία στη Βουλή των Αντιπροσώπων στο τέλος του 2010 και άρχισαν να εφαρμόζουν τις υποσχέσεις τους για την περικοπή των δαπανών χωρίς την αύξηση των φόρων.

    Ο Μπαράκ Ομπάμα μπορεί να επιδείξει σεβαστό έργο, με την φιλόδοξη μεταρρύθμιση του συστήματος της υγείας. Όμως η ανεργία έχει αυξηθεί κατά 2,8% σε σχέση με την περίοδο πριν από την κρίση και το ομοσπονδιακό χρέος έχει αυξηθεί κατά 50% από το 2009.

    Είναι ο πρώτος πρόεδρος των ΗΠΑ που εκφράζει την υποστήριξή του προς τον γάμο των ομοφυλοφίλων, τερματίζει το ταμπού για τους ομοφυλόφιλους στον στρατό, αλλά δεν κατορθώνει να επιτύχει την υιοθέτηση μίας μεταρρύθμισης για τη μετανάστευση, ούτε το πρόγραμμα μετάβασης στην "πράσινη" ενέργεια.

    Στην εξωτερική πολιτική, αυτός που τάχθηκε για πρώτη φορά το 2002 κατά του πολέμου στο Ιράκ, τήρησε την υπόσχεσή του στο τέλος του 2011 για την αποχώρηση των αμερικανών στρατιωτών.

    Αντίθετα, στο Αφγανιστάν τριπλασίασε τουλάχιστον για ένα χρόνο τις αμερικανικές στρατιωτικές δυνάμεις για να υλοποιήσουν τον πόλεμο κατά της αλ Κάιντα, έναν στόχο που επεκτάθηκε στο γειτονικό Πακιστάν με τον μυστικό πόλεμο των μη επανδρωμένων αεροσκαφών. Τον Μάιο 2011, θριάμβευσε με την επιχείρηση εξόντωσης του Οσάμα Μπιν Λάντεν.

    Όπως και όλοι οι προκάτοχοί του, δεν πέτυχε καμία πρόοδο στην αραβοϊσραηλινή διένεξη, η οποία περιπλέχτηκε από την αραβική άνοιξη, ούτε και στο θέμα της κρίσης με το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα. Όλα αυτά με φόντο τις δύσκολες σχέσεις της Ουάσινγκτον με τη Μόσχα και το Πεκίνο.

    Ο πρώτος μαύρος πρόεδρος της πρώτης παγκόσμιας υπερδύναμης 150 χρόνια μετά την κατάργηση της δουλείας και μισό αιώνα μετά την κατοχύρωση των θεμελιωδών δικαιωμάτων, ο Μπαράκ Ομπάμα, τα μαλλιά του οποίου έχουν ασπρίσει πολύ από την εγκατάστασή του στον Λευκό Οίκο, προβάλλει την εικόνα ενός καθημερινού ανθρώπου με σκηνές μίας κανονικής ζωής, παίζοντας γκολφ, πίνοντας μπύρα και βγάζοντας βόλτα τον σκύλο του. Υπερηφανεύεται ότι σταματά τη δουλειά του για να δειπνήσει με την οικογένειά του, την εδώ και 20 χρόνια σύζυγό του και λαμπρή δικηγόρο Μισέλ Ομπάμα και τις δύο κόρες τους Μαλία, 14 ετών και Σάσα, 11 ετών.

    Επιμέλεια: Ε. Κωτσάκη


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Friday, 2 November 2012 - 18:30:30 UTC