Visit our Document Archive Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 18 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 12-11-03

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Εβδομάδα απεργιακών κινητοποιήσεων από Δευτέρα
  • [02] Ο ανθρώπινος εγκέφαλος αναπτύχθηκε λόγω ...μαγειρικής
  • [03] Avatar μεταξύ ανθρώπων και ζώων;
  • [04] Αρχίζει να βελτιώνεται η κατάσταση στη Νέα Υόρκη, 4 μέρες μετά τον "Σάντι"
  • [05] Τέταρτο αρκουδάκι νεκρό σε επαρχιακό δρόμο της Καστοριάς
  • [06] Αντιγριπικός εμβολιασμός σε άπορους στο δήμο Θεσσαλονίκης

  • [01] Εβδομάδα απεργιακών κινητοποιήσεων από Δευτέρα

    Εβδομάδα απεργιακών κινητοποιήσεων η επόμενη ενόψει των νέων μέτρων που φέρνει η κυβέρνηση στη Βουλή.

    Την αρχή κάνουν οι δημοσιογράφοι οι οποίοιαπεργούν την Δευτέρα 5 Νοεμβρίου.

    Η ΓΣΕΕ και η ΑΔΕΔΥ, έχουν εξαγγείλει 48ωρη πανεργατική απεργία την Τρίτη 6 και την Τετάρτη 7 Νοεμβρίου. Στην απεργία συμμετέχουν οι εργαζόμενοι του Δημόσιου και του Ιδιωτικού τομέα.

    Με προσωπικό ασφαλείας θα λειτουργήσουν από Δευτέρα, τα δημόσια νοσοκομεία, τα θεραπευτήρια και το ΕΚΑΒ.

    Κλειστά θα είναι την Τετάρτη και τα φαρμακεία όλης της χώρας.

    Επίσης, παράταση των κινητοποιήσεών τους μέχρι 18 Νοεμβρίου, αποφάσισαν οι εισαγγελείς.

    Χθες, η Ολομέλεια των δικηγορικών συλλόγων της χώρας αποφάσισε πανελλαδική αποχή από 5 έως 9 Νοεμβρίου.

    Προβλήματα στις μεταφορές

    Τα πλοία θα παραμείνουν δεμένα στα λιμάνια Τρίτη και Τετάρτη.

    Προβλήματα θα υπάρξουν στα δρομολόγια των Μέσων Μαζικής Μεταφοράς, καθώς ακινητοποιημένα θαμείνουν τα ταξί, τα τρένα, ο ΟΣΕ και ο προαστιακός.

    Συλλαλητήρια

    Την Τρίτη θα πραγματοποιήσουν συλλαλητήρια ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ, ενώ δύο διαφορετικές συγκεντρώσεις έχουν προγραμματισθεί και για την Τετάρτη.

    Ο κύκλος των κινητοποιήσεων θα συνεχισθεί με την πανευρωπαϊκή απεργία της 14ης Νοεμβρίου.

    [02] Ο ανθρώπινος εγκέφαλος αναπτύχθηκε λόγω ...μαγειρικής

    Μια ακόμη επιστημονική έρευνα, αυτή τη φορά από Βραζιλιάνους ερευνητές, υποστηρίζει ότι η ανακάλυψη της τεχνικής του μαγειρέματος των τροφών έπαιξε καταλυτικό ρόλο στη συνεχή διόγκωση του ανθρώπινου εγκεφάλου και, κατά συνέπεια, στην ανάπτυξη των πιο εξελιγμένων νοητικών ικανοτήτων και του ανθρώπινου πολιτισμού.

    Οι ερευνητές υπολόγισαν ότι αν οι άνθρωποι έτρωγαν μόνο ωμές τροφές, χωρίς να τις μαγειρεύουν, τότε θα έπρεπε να τρώνε τουλάχιστον επί εννιά ώρες κάθε μέρα προκειμένου να συντηρήσουν τους περίπου 86 δισεκατομμύρια νευρώνες του σημερινού ανεπτυγμένου εγκεφάλου. Οι ανθρώπινοι νευρώνες είναι πολύ περισσότεροι σε αριθμό σε σχέση με τα εγκεφαλικά κύτταρα των μεγάλων πιθήκων: ο χιμπατζής έχει περίπου 28 δισεκατομμύρια νευρώνες και ο γορίλας 33 δισεκατομμύρια.

    Οι Βραζιλιάνοι ερευνητές μέτρησαν τον αριθμό των νευρώνων σε 13 είδη πιθήκων και πάνω από 30 άλλα είδη θηλαστικών. Έτσι, ανακάλυψαν αφενός ότι το μέγεθος του εγκεφάλου σχετίζεται άμεσα με τον αριθμό των νευρώνων και αφετέρου ότι ο αριθμός των νευρώνων σχετίζεται άμεσα, με τη σειρά του, με την ποσότητα ενέργειας (θερμίδων) που χρειάζεται ο εγκέφαλος για τη συντήρησή του.

    Οι επιστήμονες επισημαίνουν ότι αν οι πρόγονοί μας δεν είχαν εφεύρει το μαγείρεμα στη φωτιά ως μέθοδο για να αυξάνουν σε μικρό χρόνο τον αριθμό των θερμίδων που κατανάλωναν, ο εγκέφαλός τους δεν θα ήταν δυνατό να μεγαλώσει τόσο πολύ. Το γεγονός αυτό εξηγεί, όπως αναφέρουν, γιατί οι μεγαλόσωμοι γορίλες, που έχουν έως τριπλάσιο σωματικό βάρος σε σχέση με τους ανθρώπους, διαθέτουν σημαντικά μικρότερους εγκεφάλους - ακριβώς επειδή συνεχίζουν να εξαρτιούνται από τις ωμές τροφές.

    Ο εγκέφαλος είναι τόσο «πεινασμένος» για ενέργεια που στους σύγχρονους ανθρώπους, παρόλο που αποτελεί μόλις το 2% της σωματικής μάζας τους, ευθύνεται για το 20% περίπου του ανθρώπινου μεταβολισμού σε συνθήκες ανάπαυσης (έναντι 9% στους μεγάλους πιθήκους). Η ανακάλυψη του μαγειρέματος κρέατος και φυτών, που πιθανώς έγινε από τον «όρθιο άνθρωπο» (Homo erectus) πριν από περίπου 1,8 εκατ. χρόνια, σύμφωνα με τους ερευνητές, μετέτρεψε τον εγκέφαλο από ενεργειακό-μεταβολικό βάρος σε σημαντικό συγκριτικό πλεονέκτημα, προσδίδοντας σταδιακά στον άνθρωπο νέες δεξιότητες και καθιστώντας την ατομική και κοινωνική ζωή του πιο ευέλικτη και πολύπλοκη.

    [03] Avatar μεταξύ ανθρώπων και ζώων;

    Χρησιμοποιώντας τεχνολογία αιχμής στο πεδίο της εικονικής πραγματικότητας, οι επιστήμονες (μεταξύ των οποίων ένας Έλληνας) κατάφεραν για πρώτη φορά να φέρουν σε διαδραστική επικοινωνία ανθρώπους και αρουραίους.

    Οι ερευνητές επέτρεψαν σε αρουραίους να αλληλεπιδράσουν με ένα ρομπότ σε μέγεθος αρουραίου, το οποίο έλεγχε εξ αποστάσεως ένας άνθρωπος που βρισκόταν σε άλλο χώρο. Ταυτόχρονα, ο ίδιος άνθρωπος αλληλεπιδρούσε στο κυβερνο-διάστημα με μια ανθρωπόμορφη «προσωπικότητα εικονικής πραγματικότητας» (λέγεται και «αβατάρ»), η οποία ελεγχόταν από τις κινήσεις ενός αρουραίου, ο οποίος βρισκόταν σε άλλο χώρο.

    Οι ερευνητές πιστεύουν ότι η νέα τεχνολογία θα επιτρέψει την μελέτη της συμπεριφοράς των ζώων με τελείως νέους τρόπους, ενώ ανοίγει ευρύτερες νέες δυνατότητες για εφαρμογές σε διάφορα άλλα πεδία. Οι ίδιοι επιστήμονες είχαν πέρυσι «στείλει» εικονικά έναν επιστήμονα από τη Βαρκελώνη στο Λονδίνο, για να του πάρει συνέντευξη ένας δημοσιογράφος.

    Η νέα τεχνολογία επιτρέπει την ψηφιακή (εικονική) μεταφορά μιας απεικόνισης (αβατάρ) κάποιου ανθρώπου σε ένα μακρινό μέρος, όπου μπορεί να αλληλεπιδράσει με άλλους ανθρώπους σαν να βρισκόταν πράγματι ανάμεσά τους. Αυτό επιτυγχάνεται είτε καθαρά μέσω εικονικής πραγματικότητας, είτε μέσω «ενσάρκωσης» του «αβατάρ» σε ένα ρομπότ, το οποίο ο άνθρωπος τηλεκατευθύνει κατά βούληση. Έτσι δύο άνθρωποι μπορούν εξ αποστάσεως να επικοινωνήσουν «σωματικά» τηλεκατευθύνοντας αντίστοιχα δύο ρομπότ, τα οποία βρίσκονται σε ένα κοινό χώρο.

    Αυτή τη φορά, τα πειράματα πήγαν ένα βήμα παραπέρα, καθώς αφορούσαν αλληλεπίδραση όχι μεταξύ ανθρώπων, αλλά μεταξύ ανθρώπων και ζώων.

    Στην επιστημονική ομάδα περιλαμβάνεται και ο Έλληνας ερευνητής Ηλίας Γιαννόπουλος, ο οποίος εργάζεται στο Εργαστήριο EVENT της Σχολής Ψυχολογίας του πανεπιστημίου της Βαρκελώνης.

    [04] Αρχίζει να βελτιώνεται η κατάσταση στη Νέα Υόρκη, 4 μέρες μετά τον "Σάντι"

    Τέσσερις ημέρες μετά το καταστροφικό πέρασμα του κυκλώνα Σάντι από τις ανατολικές ΗΠΑ, η κατάσταση στη Νέα Υόρκη βελτιώνεται παρά τις διακοπές στην ηλεκτροδότηση και την έλλειψη καυσίμων, όμως ο δήμαρχος της πόλης Μάικλ Μπλουμπεργκ αποφάσισε τελικά να ματαιώσει τον Μαραθώνιο που είχε προγραμματιστεί για αύριο Κυριακή.

    Ο Μπούμπεργκ υποχώρησε στις πιέσεις συνεργατών του και δημοτικών συμβούλων που θεωρούν την διεξαγωγή του Μαραθωνίου προσβολή στα θύματα του κυκλώνα. Τουλάχιστον 95 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους στις ΗΠΑ και τον Καναδά, οι 41 στη Νέα Υόρκη.

    Στο θέμα της ηλεκτροδότησης, η κατάσταση σιγά-σιγά βελτιώνεται και η εταιρία Con Edison ανακοίνωσε πως επανασυνέδεσε το ρεύμα σε περισσότερα από 100.000 νοικοκυριά στο νότιο Μανχάταν

    Όμως δεκάδες χιλιάδες σπίτια παραμένουν ακόμα χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα. Όπως προβλέπεται σε ορισμένα τμήματα της περιφέρειας της Νέας Υόρκης η ηλεκτροδότηση θα αποκατασταθεί ως τις 11 Νοεμβρίου.

    Εξαιτίας της διακοπής της ηλεκτροδότησης, δεν υπάρχει νερό και θέρμανση στους ουρανοξύστες της Νέας Υόρκης. Ο κυβερνήτης της πολιτείας Αντριου Κουόμο προειδοποίησε τις εταιρίες λέγοντας πως "ο κόσμος πληρώνει τους λογαριασμούς του και θέλει να δει αποτελέσματα".

    Οι εταιρίες τηλεπικοινωνιών εξακολουθούν να αντιμετωπίζουν δυσκολίες για να καλύψουν τις περιοχές που έχουν πληγεί περισσότερο. Σύμφωνα με την δεύτερη εταιρία στην αγορά, την Verizon, η αποκατάσταση των ζημιών "θα πάρει αρκετό καιρό".

    Στις συγκοινωνίες, τα λεωφορεία κυκλοφορούν κανονικά και η κυκλοφορία στο μετρό και στα τρένα των προαστίων αποκαθίσταται σταδιακά. Όμως στο κέντρο της πόλης, τα δρομολόγια του μετρό, που καθημερινά χρησιμοποιούν 5,5 εκατομμύρια άνθρωποι, σταματούν στην 34η οδό.

    Για να περιορίσουν τα προβλήματα κυκλοφορίας στους δρόμους της Νέας Υόρκης, οι αρχές επέβαλαν στους κατοίκους να μοιράζονται τα αυτοκίνητά τους--τουλάχιστον τρεις σε κάθε όχημα. Το μέτρο αυτό έπαψε να ισχύει το βράδυ της Παρασκευής.

    Τα διάσημα κίτρινα Ταξί της Νέας Υόρκης, λιγότερα από τα συνηθισμένα εξαιτίας της έλλειψης καυσίμων μπορούν να παίρνουν αρκετούς επιβάτες που θέλουν να μοιραστούν την διαδρομή.

    Τέλος, στο Νιου Τζέρσι όπου 1,5 εκατομμύρια άνθρωποι δεν έχουν ηλεκτρικό ρεύμα και ο απολογισμός του κυκλώνα είναι 14 νεκροί, οι τοπικές αρχές προειδοποίησαν κατά της χρήσης γεννητριών, αφού από την δεύτερα πέντε άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους από δηλητηρίαση με μονοξείδιο του άνθρακα.

    [05] Τέταρτο αρκουδάκι νεκρό σε επαρχιακό δρόμο της Καστοριάς

    Ανάμεσα σε διερχόμενα αυτοκίνητα εγκλωβίστηκε χθες, μικρό αρκουδάκι που παρασύρθηκε και έχασε τη ζωή του ενώ η μητέρα του το καλούσε από την απέναντι πλευρά του δρόμου, ανήμπορη να το βοηθήσει, στην επαρχιακή οδό Καστοριάς-Νεστορίου.

    Σύμφωνα με μαρτυρία οδηγού, το αρκουδάκι έκανε απεγνωσμένη προσπάθεια να αποφύγει τα διερχόμενα αυτοκίνητα, παρακολουθώντας την μητέρα του από την απέναντι πλευρά του δρόμου. Εγκλωβισμένο όμως από την αυξημένη κίνηση και αποπροσανατολισμένο, παρασύρθηκε από διερχόμενο αυτοκίνητο, με αποτέλεσμα τον θανάσιμο τραυματισμό του, με πολλαπλά κατάγματα σε όλο του το σώμα.

    Η μητέρα του συνέχισε να το αναζητεί στην περιοχή για αρκετή ώρα μετά συμβάν, προσπαθώντας να προσεγγίσει το σημείο, πιστεύοντας ότι είναι ακόμα ζωντανό.

    Η Ομάδα Άμεσης Επέμβασης του «ΑΡΚΤΟΥΡΟΥ» μετά από συντονισμένες ενέργειες απομάκρυνε τη μητέρα από την περιοχή, με την βοήθεια των υπηρεσιών αστυνομίας και πυροσβεστικής, συλλέγοντας, στη συνέχεια, το νεκρό ζώο.

    Σημειώνεται ότι για το 2012, μέχρι στιγμής, 10 αρκούδες έχουν τραυματισθεί θανάσιμα σε τροχαία δυστυχήματα, εκ των οποίων οι 4 ήταν νεαρά αρκουδάκια φετινής γέννας.

    [06] Αντιγριπικός εμβολιασμός σε άπορους στο δήμο Θεσσαλονίκης

    Άποροι και ανασφάλιστοι θα έχουν τη δυνατότητα από Δευτέρα, 5 Νοεμβρίου, να κάνουν το αντιγριπικό εμβόλιο στο πλαίσιο προγράμματος που ξεκινά ο δήμος Θεσσαλονίκης.

    Το πρόγραμμα αντιγριπικού εμβολιασμού θα πραγματοποιείται στη Διεύθυνση Κοινωνικών Υπηρεσιών, στην οδό Μοναστηρίου.

    Στον ίδιο χώρο, εξάλλου, εξακολουθεί να εφαρμόζεται καθημερινά το πρόγραμμα εμβολιασμού κατά του ιού των ανθρώπινων θηλωμάτων (HPV), για τον καρκίνο του τραχήλου της μήτρας σε άπορες και ανασφάλιστες γυναίκες ηλικίας από 15 έως 26 ετών.

    Επίσης, σε συνεργασία με εθελοντή οφθαλμίατρο, κάθε Τετάρτη, διενεργούνται δωρεάν οφθαλμολογικές εξετάσεις.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Saturday, 3 November 2012 - 10:30:28 UTC