Search our News Archive Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 12-11-06

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Κατατέθηκε το πολυνομοσχέδιο για τα μέτρα
  • [02] Απεργιακός "πυρετός" σε όλη τη χώρα
  • [03] Οι Αμερικανοί ψηφίζουν για τον 45ο πρόεδρό τους
  • [04] Διασχίζοντας τον χρόνο με στυλ
  • [05] "Ανοιχτή" η έκθεση μινωικών τοιχογραφιών
  • [06] Τσιπάκια από ... νανοσωλήνες
  • [07] Ο υψηλότερος ουρανοξύστης της Ευρώπης
  • [08] Το ΚΚΕ συνεχίζει τη συλλογή υπογραφών κατά των μνημονίων
  • [09] Σύλληψη για χρέος προς το Δημόσιο άνω των 3,77 εκατ. ευρώ, στη Θεσσαλονίκη
  • [10] Εκτός λειτουργίας πέντε μονάδες της ΔΕΗ, από απεργούς της ΓΕΝΟΠ

  • [01] Κατατέθηκε το πολυνομοσχέδιο για τα μέτρα

    Στις 12 το μεσημέρι εισάγεται προς επεξεργασία στην Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων της Βουλής το νομοσχέδιο για την «Έγκριση Μεσοπρόθεσμου Πλαισίου Δημοσιονομικής Στρατηγικής 2013-2016-Επείγοντα Μέτρα Εφαρμογής του ν. 4046/2012 και του Μεσοπρόθεσμου Πλαισίου Δημοσιονομικής Στρατηγικής 2013-2016».

    Το πολυνομοσχέδιο, το οποίο κατατέθηκε χθες το απόγευμα στη Βουλή και ανακοινώθηκε στην Ολομέλεια, συζητείται με τη διαδικασία του κατεπείγοντος και αναμένεται να ψηφιστεί Τετάρτη βράδυ.

    Να ψηφίσουν οι βουλευτές του κόμματος "παρών" στο πολυνομοσχέδιο για τα νέα μέτρα και "Ναι" στον προϋπολογισμό, εισηγήθηκε ο προέδρος της ΔΗΜΑΡ Φώτης Κουβέλης στην Κεντρική Επιτροπή του κόμματος, η οποία συνεδρίαζε μέχρι τις πρώτες πρωινές ώρες. Η πρόταση του προέδρου της ΔΗΜΑΡ εγκρίθηκε από 77 μέλη της ΚΕ, ενώ κατα τη διάρκεια της πολύωρης συζήτησης διατυπώθηκε πρόταση για θετική ψήφο και στις δύο ψηφοφορίες, η οποία έλαβε 26 ψήφους, ενώ 6 μέλη της ΚΕ ψήφισαν λευκό.

    Ο κ. Κουβέλης κατέστησε σαφές εξ αρχής ότι η θέση της ΔΗΜΑΡ για τα εργασιακά παραμένει αμετακίνητη και τόνισε ότι "δεν θα υπονομεύσουμε την παραμονή της χώρας στο ευρώ με ερασιτεχνισμούς και καλλιέργεια φρούδων ελπίδων", ενώ αντέκρουσε την άποψη η οποία θεωρεί τα εργασιακά παρεπίμπτον ζήτημα. "Αλήθεια, αν η όλη συζήτηση είναι «περί όνου σκιάς» γιατί δε γίνεται αναστολή της εφαρμογής; Πολύ περισσότερο όταν η ίδια η Κομισιόν διατυπώνει επιφυλάξεις και αντιρρήσεις για τη συμβατότητα ορισμένων ρυθμίσεων με τη νομοθεσία της Ευρωπαϊκής Ένωσης", ανέφερε.

    Εν τω μεταξύ, αναταραχή στο Μέγαρο Μαξίμου και εκνευρισμό στο οικονομικό επιτελείο αλλά και στα γραφεία των κομμάτων που στηρίζουν την κυβέρνηση προκάλεσε η ολιγόωρη άρνηση του υπουργού Δικαιοσύνης Αντώνη Ρουπακιώτη να υπογράψει το νομοσχέδιο με το πακέτο των νέων μέτρων. Η άρνησή του υπουργού να υπογράψει το νομοσχέδιο περιέπλεξε τα πράγματα καθώς δεν μπορούσε να κατατεθεί αυτό προς ψήφιση στη Βουλή χωρίς την υπογραφή του.

    Τελικά μετά από συνάντηση το μεσημέρι με τον πρόεδρο της ΔΗΜΑΡ Φ. Κουβέλη, ο υπουργός Δικαιοσύνης πείστηκε να βάλει την υπογραφή του στο νέο Μνημόνιο.

    Εξάλλου, ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης Αντ. Μανιτάκης, που φερόταν το πρωί της Δευτέρας ότι και αυτός αρνιόταν να υπογράψει το νομοσχέδιο με τα μέτρα, τελικά το μεσημέρι το υπέγραψε.

    [02] Απεργιακός "πυρετός" σε όλη τη χώρα

    Σε απεργιακό κλοιό βρίσκεται από σήμερα η χώρα, λόγω της 48ωρης απεργίας που πραγματοποιούν ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ εναντίον του πολυνομοσχεδίου που περιλαμβάνει το νέο πακέτο μέτρων, το οποίο κατατέθηκε στη Βουλή με τη διαδικασία του κατεπείγοντος και αναμένεται να ψηφιστεί αύριο το βράδυ.

    Η εβδομάρων των απεργιακών κινητοποιήσεων ξεκίνησε χθες, με την απεργία των εργαζομένων στα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης.

    Η ΓΣΕΕ και η ΑΔΕΔΥ, έχουν εξαγγείλει 48ωρη πανεργατική απεργία για σήμερα και αύριο, με αίτημα, όπως αναφέρουν στις αποφάσεις τους, «την ακύρωση όλων των αντεργατικών μέτρων που δεν επιφέρουν κανένα δημοσιονομικό όφελος, εξαθλιώνουν τους εργαζόμενους και τους συνταξιούχους και εκτινάσσουν την ανεργία». Στην απεργία συμμετέχουν οι εργαζόμενοι του δημόσιου και του ιδιωτικού τομέα.

    Με προσωπικό ασφαλείας λειτουργούν, από χθες, τα δημόσια νοσοκομεία, τα θεραπευτήρια και το ΕΚΑΒ, ενώ κλειστά θα παραμείνουν την Τετάρτη τα φαρμακεία.

    Σοβαρά θα είναι σήμερα τα προβλήματα στις μετακινήσεις, λόγω των απεργιών των μέσων μαζικής μεταφοράς, που κατεβάζουν χειρόφρενο στο σύνολό τους. Τόσο τα μέσα σταθερής τροχιάς, όσο και τα λεωφορεία και τρόλεϊ αλλά και τα ταξί δεν θα κυκλοφορήσουν. Ειδικότερα, 24ωρη απεργία πραγματοποιούν το μετρό, ο ηλεκτρικός (ΗΣΑΠ), το τραμ, ο ΟΣΕ και ο Προαστιακός, τα λεωφορεία και τα τρόλεϊ, ενώ 24ωρες επαναλαμβανόμενες απεργίες πραγματοποιούν τα ταξί.

    Να σημειωθεί πως λόγω της 24ωρης απεργίας των Μέσων Μαζικής Μεταφοράς, σήμερα δεν θα ισχύσει το μέτρο του περιορισμού και της εκ περιτροπής κυκλοφορίας των οχημάτων στο κέντρο της Αθήνας (ΔΑΚΤΥΛΙΟΣ), ενώ επιπρόσθετα επιτρέπεται η χρήση των λεωφορειολωρίδων και σε όλες τις κατηγορίες οχημάτων, όπως ανακοινώθηκε από τη Γενική Αστυνομική Διεύθυνση Αττικής.

    Τα πλοία θα παραμείνουν δεμένα στα λιμάνια την Τρίτη και την Τετάρτη. Στάση εργασίας πραγματοποιούν σήμερα, από τις 10 το πρωί έως τη 1 το μεσημέρι, οι ελεγκτές εναέριας κυκλοφορίας , ενώ αναμένεται να υπάρξουν αλλαγές και ακυρώσεις πτήσεων.

    Σε 48ωρες επαναλαμβανόμενες απεργίες, από το βράδυ της Δευτέρας, προχώρησε η ΓΕΝΟΠ, καλώντας ταυτόχρονα τους εργαζόμενους «αυτή τη φορά να μη γυρίσουν την πλάτη στο κάλεσμα της ΓΣΕΕ και της ΑΔΕΔΥ».

    Tη συμμετοχή του κλάδου των τραπεζοϋπαλλήλων στην 48ωρη απεργία, ανακοίνωσε η Ομοσπονδία Τραπεζοϋπαλληλικών Οργανώσεων Ελλάδας (ΟΤΟΕ).

    Οι εισαγγελείς συνεχίζουν τις κινητοποιήσεις τους μέχρι τις 18 Νοεμβρίου 2012, σύμφωνα με απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου της Ένωσης Εισαγγελέων Ελλάδος. Οι δικηγόροι αποφάσισαν την πανελλαδική αποχή από τα καθήκοντά τους έως την ερχόμενη Παρασκευή, 9 Νοεμβρίου.

    Συλλαλητήρια

    Για σήμερα έχουν εξαγγελθεί δύο συλλαλητήρια. Η ΓΣΕΕ και η ΑΔΕΔΥ καλούν τους εργαζόμενους σε συγκέντρωση στις 11 το πρωί στο Πεδίο του Άρεως, ενώ μισή ώρα νωρίτερα, στις 10.30 το πρωί, έχει προγραμματισθεί η συγκέντρωση του ΠΑΜΕ στην Ομόνοια.

    Δυο διαφορετικές συγκεντρώσεις έχουν προγραμματισθεί και για αύριο, Τετάρτη. Η συγκέντρωση της ΓΣΕΕ και της ΑΔΕΔΥ θα γίνει στις 5το απόγευμα στο Σύνταγμα και την ίδια ώρα η συγκέντρωση του ΠΑΜΕ στην Ομόνοια.

    Ο κύκλος των κινητοποιήσεων θα συνεχισθεί με την πανευρωπαϊκή απεργία της 14ης Νοεμβρίου, ενώ τα συνδικάτα αφήνουν ανοιχτό το ενδεχόμενο να προχωρήσουν και σε άλλες μορφές παρεμβάσεων εκτός από τις απεργίες, τόσο σε κλαδικό επίπεδο όσο και στους χώρους δουλειάς.

    Από τον Μάιο του 2010, οπότε προωθήθηκε το πρώτο μνημόνιο, τα συνδικάτα έχουν πραγματοποιήσει περίπου 25 μεγάλες κινητοποιήσεις, ενώ τον τελευταίο χρόνο έχουν πραγματοποιηθεί τέσσερις γενικές απεργίες.

    Διαβάστε επίσης:

    Εκτός λειτουργίας πέντε μονάδες της ΔΕΗ, από απεργούς της ΓΕΝΟΠ

    [03] Οι Αμερικανοί ψηφίζουν για τον 45ο πρόεδρό τους

    Η προεκλογική εκστρατεία στις Ηνωμένες Πολιτείες ολοκληρώθηκε. Ο αμερικανικός λαός ψηφίζει σήμερα για την εκλογή του 45ου προέδρου του.

    Αν και οι δημοσκοπήσεις σε εθνικό επίπεδο δεν φαίνεται να ξεκαθαρίζουν το τοπίο για το νικητή των σημερινών εκλογών, σύμφωνα με ουδέτερους αναλυτές και στατιστικολόγους, ο Μπαράκ Ομπάμα συγκεντρώνει μεγαλύτερο αριθμό εκλεκτόρων, από 277 μέχρι 317. Ο γνωστός Νέιτ Σίλβερ δίνει 315.3 εκλεκτορικές ψήφους στον Ομπάμα και 222.7 στον Ρόμνεϊ. Για να εκλεγεί ένας υποψήφιος στην προεδρία των ΗΠΑ χρειάζεται 270 εκλέκτορες από τους 538.

    Σε αρκετές πολιτείες, μεγάλος αριθμός ψηφοφόρων, όπως και ο πρόεδρος Ομπάμα, άσκησαν νωρίτερα το εκλογικό τους δικαίωμα. Σε ορισμένες πολιτείες-κλειδιά, αυτοί, που, ήδη ψήφισαν ξεπερνούν και το 50% των εγγεγραμμένων ψηφοφόρων. Σύμφωνα με σφυγμομετρήσεις, προηγείται αισθητά ο σημερινός ένοικος του Λευκού Οίκου.

    Στην πρώτη τηλεμαχία που αφορούσε μόνο εσωτερικά ζητήματα -κυρίως θέματα οικονομίας-, ο Ρόμνεϊ είχε θεωρηθεί ο νικητής. Έτσι, είχε αποχτήσει ευνοϊκή δυναμική. Ο Ομπάμα πήγε πολύ καλύτερα στις επόμενες δυο τηλεοπτικές αναμετρήσεις, αλλά φαινόταν ότι προμηνυόταν εκλογικό θρίλερ. Οι αναλυτές εκτιμούν ότι δυο-τρείς μέρες πριν τον τυφώνα Σάντι, είχε σταθεροποιηθεί η άνοδος του υποψήφιου του Ρεπουμπλικανικού κόμματος.

    Η "έκπληξη του Οκτωβρίου", όπως θεώρησαν αρκετοί την καταιγίδα Σάντι, φαίνεται ότι σε ορισμένες πολιτείες έδωσε περισσότερη ώθηση στον πρόεδρο Ομπάμα, επαναφέροντας στο προσκήνιο τις ηγετικές ικανότητές του, με αποτέλεσμα να αρχίσει και πάλι να αποκτά νέα δυναμική η υποψηφιότητά του, κερδίζοντας μάλιστα επαίνους από τον Ρεπουμπλικανό κυβερνήτη του Νιου Τζέρσεϊ Κρις Κρίστι (κατά την περιοδεία τους στις πληγείσες περιοχές από την καταιγίδα), αλλά και την υποστήριξη του ανεξάρτητου (προερχόμενου όμως από το Ρεπουμπλικανικό κόμμα) δημάρχου της Νέας Υόρκης Μάικλ Μπλούμπεργκ.

    Την ίδια στιγμή, οι στατιστικές αποδεικνύουν ότι η οικονομία συνεχίζει να βελτιώνεται και αρκετοί αναλυτές προβάλλουν την άποψη ότι ο Ρόμνεϊ δεν έχει σταθερές θέσεις σε πολλά ζητήματα.

    Τα θέματα που συζητήθηκαν περισσότερο στην προεκλογική περίοδο ήταν: οικονομία (θέσεις εργασίας), υγεία, παιδεία, μετανάστευση, ασφάλεια, δικαιώματα γυναικών-ομοφυλοφίλων, ενώ μετά την καταιγίδα Σάντι επανήλθε στις συζητήσεις των Αμερικανών και το ζήτημα της κλιματικής αλλαγής. Τα θέματα εξωτερικής πολιτικής βασικά συζητήθηκαν στη μία από τις τρεις τηλεοπτικές αναμετρήσεις, όπου οι δυο υποψήφιοι έδωσαν έμφαση στη Μέση Ανατολή (Ισραήλ, Συρία, Ιράν, Λιβύη) και με τον πρόεδρο Ομπάμα να προβάλλει τον τερματισμό του πολέμου στο Ιράκ, την προγραμματισμένη αποχώρηση των αμερικανικών στρατευμάτων από το Αφγανιστάν και την εξόντωση του Οσάμα μπιν Λάντεν.

    Ελληνικά θέματα

    Από τους δυο υποψηφίους για την προεδρία των ΗΠΑ δεν έγινε καμία αναφορά σε θέματα ελληνικού ενδιαφέροντος, κατά τη διάρκεια της προεκλογικής περιόδου. Εξαίρεση αποτέλεσαν οι "υποτιμητικές επισημάνσεις" για την Ελλάδα, όπως τις χαρακτήρισαν αρκετοί ομογενείς, από τον Μιτ Ρόμνεϊ, σε σχέση με την οικονομική κατάσταση της χώρας.

    Στελέχη της ελληνοαμερικανικής κοινότητας υποστηρίζουν ότι οι θέσεις Ομπάμα είναι γνωστές και ισχύει η διακήρυξή του πριν από τις εκλογές του 2008. Επίσης, κατά τη διάρκεια της προεδρίας του, δεν εκδηλώθηκε καμία εχθρική ενέργεια από πλευράς Ουάσιγκτον σε βάρος της Ελλάδας και της Κύπρου. Αντίθετα, η κυβέρνηση Ομπάμα στήριξε την Ελλάδα για να παραμείνει στην Ευρωζώνη, ενώ παρότρυνε και "πίεζε" τους Ευρωπαίους να δράσουν με περισσότερη αποφασιστικότητα για την αντιμετώπιση της κρίσης χρέους. Όσον για την Κύπρο, σύμφωνα πάντα με τις απόψεις στελεχών της Ομογένειας και ελληνοαμερικανικών φορέων, η κυβέρνηση Ομπάμα υποστήριξε το δικαίωμα της Κυπριακής Δημοκρατίας για αξιοποίηση της Οικονομικής Αποκλειστικής Ζώνης (ΑΟΖ) και απέφυγε να ενθαρρύνει οποιαδήποτε τουρκική κίνηση για αναβάθμιση του ψευδοκράτους στις κατεχόμενες περιοχές του νησιού.

    [04] Διασχίζοντας τον χρόνο με στυλ

    Δώδεκα συλλεκτικές μοτοσικλέτες, κατασκευασμένες στο πρώτο μισό του προηγούμενου αιώνα, παρουσιάζονται με αντισυμβατικό τρόπο στην έκθεση «Ασκήσεις στυλ- Διασχίζοντας τον χρόνο» που εγκαινιάστηκεστο Κέντρο Διάδοσης Επιστημών & Μουσείο Τεχνολογίας ΝΟΗΣΙΣ.

    Η έκθεση ήταν ιδέα του έμπορου και συλλέκτη μοτοσικλετών Παναγή Μαράτου, ο οποίος παραχώρησε στο ΝΟΗΣΙΣ ιστορικής αξίας δίκυκλα από τη σπάνια συλλογή του.

    Το παλαιότερο έκθεμα που παρουσιάζεται στον χώρο περιοδικών εκθέσεων του ΝΟΗΣΙΣ χρονολογείται το 1907 και το νεότερο το 1950, με κεντρικό στόχο να αναδειχθούν οι κοινές ρίζες της σχεδιαστικής έμπνευσης διαχρονικών αντικειμένων.

    «Η έκθεση έχει δύο επίπεδα ανάγνωσης, το ένα είναι οι δώδεκα μηχανές ως συλλεκτικά, ιστορικά αντικείμενα, κάποια από τα οποία είναι μοναδικά και το άλλο επίπεδο είναι το επικοινωνιακό υλικό που παίρνει αφορμή από τις μηχανές και μιλάει για τις πηγές έμπνευσης του ντιζάιν», δήλωσε στο ΑΜΠΕ ο τμηματάρχης εκθέσεων του ΝΟΗΣΙΣ, Λεωνίδας Γυμνόπουλος.

    Εκτός από τα στοιχεία που αφορούν τις μηχανές και τα χαρακτηριστικά τους, παρέχονται στους επισκέπτες, μέσα από οπτικά βίντεο, πληροφορίες που εστιάζουν στο στιλ και στη λειτουργικότητα. Οι μοτοσικλέτες παρουσιάζονται σε ένα πλαίσιο που προσπαθεί να σκιαγραφήσει τις παραμέτρους που συνθέτουν τη σχεδιαστική άποψη ή αλλιώς το στιλ.

    «Θέλαμε να επιτύχουμε αντισυμβατική προσέγγιση έναντι του συντηρητικού τρόπου, με τον οποίο παρουσιάζονται συνήθως τέτοια εκθέματα. Τις κοιτάμε μόνο από μορφολογικά στοιχεία και όχι από μηχανολογικά. Πίσω από τις μηχανές οπτικό βίντεο αφηγείται μία παράλληλη ιστορία που αφορά το ντιζάιν» ανέφερε ο κ. Γυμνόπουλος.

    Η έκθεση, όπως υπογράμμισε, απευθύνεται τόσο στους λάτρεις της μοτοσικλέτας και της ιστορίας της, όσο και σε ανθρώπους που τους ενδιαφέρουν οι τάσεις του ντιζάιν.

    Η έκθεση στο Κέντρο Διάδοσης Επιστημών & Μουσείο Τεχνολογίας ΝΟΗΣΙΣ, θα διαρκέσει μέχρι τις 17 Δεκεμβρίου και έχει ελεύθερη είσοδο.

    [05] "Ανοιχτή" η έκθεση μινωικών τοιχογραφιών

    Άνοιξε τηνΚυριακήη αίθουσα της έκθεσης των μινωικών τοιχογραφιών του Αρχαιολογικού Μουσείου Ηρακλείου, στο πλαίσιο της υλοποίησης του έργου Επανέκθεσης των Συλλογών του Μουσείου, που συγχρηματοδοτείται από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης και από Εθνικούς Πόρους, σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου Παιδείας, Θρησκευμάτων, Πολιτισμού και Αθλητισμού.

    Οι τοιχογραφίες από τα μινωικά ανάκτορα και τις επαύλεις, που παρουσιάζονται στη νέα έκθεση με σύγχρονη μουσειολογική και μουσειογραφική άποψη, συγκαταλέγονται στα σημαντικότερα εκθέματα του μουσείου. Πρόκειται για ζωγραφικά έργα υψηλής τέχνης που αποτυπώνουν εικόνες του μινωικού κόσμου από την κοινωνική και θρησκευτική ζωή, το περιβάλλον της ανακτορικής Αυλής και την πλούσια κρητική φύση.

    Η έκθεση τοιχογραφιών στο κεντρικό κτίριο του μουσείου θα λειτουργεί με ελεύθερη είσοδο, όπως και η έκθεση της συλλογής γλυπτών που άνοιξε τον Αύγουστο. Παράλληλα, εξακολουθεί να λειτουργεί στο κτίριο επέκτασης η Προσωρινή Έκθεση με επιλεγμένα εκθέματα από τις συλλογές του μουσείου, με σταθερή τιμή εισιτηρίου ( 4 ευρώ). Οι αρχαιολόγοι του μουσείου θα πραγματοποιούν δωρεάν ξεναγήσεις για το κοινό, στα ελληνικά και αγγλικά, στη νέα έκθεση τοιχογραφιών κάθε Πέμπτη και Παρασκευή, έως το τέλος Νοεμβρίου.

    [06] Τσιπάκια από ... νανοσωλήνες

    Μεθόδους κατασκευής εξελιγμένων και υπεραποδοτικών τσιπ υπολογιστών από μικροσκοπικά «καλαμάκια» άνθρακα, που ονομάζονται νανοσωλήνες, παρουσίασαν επιστήμονες, σύμφωνα με το Nature Nanatechnology.

    Εδώ και καιρό, είναι γνωστό στην επιστημονική κοινότητα ότι οι νανοσωλήνες άνθρακα έχουν ανώτερες «ηλεκτρονικές» ιδιότητες από τις συσκευές φτιαγμένες από πυρίτιο, το οποίο παραδοσιακά αποτελεί υλικό κατασκευής τσιπ υπολογιστών.Ωστόσο, έως τώρα, λόγω των μεγάλων δυσκολιών στο χειρισμό τους, οι νανοσωλήνες δεν είχαν χρησιμοποιηθεί στην αγορά των τσιπ υπολογιστών.

    Την ώρα όμως που η «κούρσα» για μικρότερα και αποδοτικότερα τσιπάκια έχει ανάψει, οι νανοσωλήνες φαίνεται ότι γίνονται όλο και πιο ελκυστικοί.

    Οι νανοσωλήνες έχουν αποδειχθεί ταχύτατοι και αποδοτικότατοι σε εργαστηριακές έρευνες ως μονάδες. Πάρα ταύτα, πρόκληση εξακολουθεί να παραμένει για τους επιστήμονες η ολοκλήρωση ενός κυκλώματος με δισεκατομμύρια νανοσωλήνες, ικανού να ανταποκριθεί στην ακρίβεια και συνέπεια, που η σημερινή αγορά υπολογιστών απαιτεί.

    Ομάδα ερευνητών της IBM, με επικεφαλής τον δρ. Τζέιμς Χάνον, κατόρθωσε να «ευθυγραμμίσει» ενσύρματες μικροσυσκευές νανοσωλήνες, πετυχαίνοντας πυκνότητα ενός δισεκατομμυρίου ανά τετραγωνικό εκατοστό.

    Μένει να δούμε, πότε οι επιστήμονες θα είναι σε θέση να αντικαταστήσουν τα τσιπάκια από πυρίτιο με «διαδόχους» τους υπερσύγχρονους νανοσωλήνες.

    [07] Ο υψηλότερος ουρανοξύστης της Ευρώπης

    Το ρεκόρ του υψηλότερου κτιρίου στην Ευρώπη ανέκτησε και πάλι η Ρωσία χάρη στον υπό κατασκευή ουρανοξύστη Μέρκιουρι Σίτι Τάουερ, ανακοίνωσε σήμερα η κατασκευάστρια εταιρεία Mercury.

    Ο ουρανοξύστης, στην οικονομική συνοικία της Μόσχας, έφτασε σε ύψος τα 338 μέτρα, ξεπέρασε δηλαδή κατά 29 μέτρα τον Σαρντ του Λονδίνου που κατείχε το ρεκόρ από τον περασμένο Ιούλιο.

    "Φαίνεται ότι στη Ρωσία μπορούμε να ακολουθούμε το ρυθμό της σύγχρονης αρχιτεκτονικής σύμφωνα με τα ευρωπαϊκά πρότυπα", δήλωσε ο πρόεδρος της Mercury, Ιγκόρ Κεσάγιεφ.

    Οι πρώτοι 40 όροφοι του ουρανοξύστη θα στεγάσουν γραφεία και οι τελευταίοι θα διαμορφωθούν σε πολυτελή διαμερίσματα.

    "Οι Ρώσοι πιθανότατα θα κρατήσουν το ρεκόρ για κάποιο διάστημα, επειδή χτίζουν περισσότερους ουρανοξύστες", σημείωσε από την πλευρά του ο Μάθιου Κιουτένις, της εταιρείας ανάλυσης δεδομένων Emporis, η οποία επιβεβαίωσε το ρεκόρ.

    Επιμέλεια: Φ. Γιοβάνογλου

    [08] Το ΚΚΕ συνεχίζει τη συλλογή υπογραφών κατά των μνημονίων

    Η διαδικτυακή συλλογή υπογραφών για την υποστήριξη της πρότασης νόμου που έχει καταθέσει το ΚΚΕ για την κατάργηση των μνημονίων, των δανειακών συμβάσεων και των εφαρμοστικών νόμων, συνεχίζεται και σε σχετικό δελτίο του Γραφείου Τύπου της ΚΕ του κόμματος αναφέρεται ότι «η υποστήριξη της πρότασης νόμου πρέπει να συνοδευτεί τώρα και με την απαίτηση να συζητηθεί και να τεθεί σε ψηφοφορία στην Ολομέλεια της Βουλής, πράγμα που δεν έγινε στην Επιτροπή της Βουλής όπου συζητήθηκε».

    Μέχρι στιγμής, όπως ανακοίνωσε το ΚΚΕ, πάνω από 250 εργατικά κέντρα, σωματεία, επιστημονικοί φορείς, δημοτικά συμβούλια και μαζικοί φορείς έχουν εκφράσει την υποστήριξή τους, ενώ προσεγγίζουν τις 24.000 οι υπογραφές στο κείμενο υποστήριξης που υπάρχει στις ηλεκτρονικές διευθύνσεις km.kke.gr και katargisimnimonion.kke.gr .

    «Το αίτημα της κατάργησης όλων των μνημονίων και η απαίτηση μέσω και της υπογραφής πρέπει να αποτελέσει συστατικό στοιχείο της πάλης για να μην περάσουν τα νέα αντιλαϊκά μέτρα κυβέρνησης - ΕΕ - ΔΝΤ», αναφέρει το ΚΚΕ.

    [09] Σύλληψη για χρέος προς το Δημόσιο άνω των 3,77 εκατ. ευρώ, στη Θεσσαλονίκη

    Συνεχίζονται οι συλλήψεις στη Θεσσαλονίκη για ληξιπρόθεσμα χρέη προς το Δημόσιο.

    Χθες το πρωί, αστυνομικοί του Τμήματος Αναζητήσεων της Ασφάλειας Θεσσαλονίκης συνέλαβαν πρώην διευθύνουσα σύμβουλο εταιρείας εμπορίας υποδημάτων, ηλικίας 41 ετών, για μη καταβολή χρεών προς το Δημόσιο, ύψους 3.775. 480, 62 ευρώ. Η συλληφθείσα οδηγήθηκε στον εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Θεσσαλονίκης.

    [10] Εκτός λειτουργίας πέντε μονάδες της ΔΕΗ, από απεργούς της ΓΕΝΟΠ

    Πέντε μονάδες ηλεκτροπαραγωγής της ΔΕΗ τέθηκαν εκτός λειτουργίας σήμερα από απεργούς της ΓΕΝΟΠ ΔΕΗ η οποία ξεκίνησε τα ξημερώματα επαναλαβανόμενες 48ωρες απεργίες. Πρόκειται για τις μονάδες Μεγαλόπολη 4, Λαύριο 4, Αγ. Δημήτριος 5, Καρδιά και Αμύνταιο, συνολικής ισχύος 1642 μεγαβάτ.

    Η συνολική ισχύς των θερμικών μονάδων (λιγνίτης και φυσικό αέριο) ΔΕΗ και ιδιωτών μαζί με τα υδροηλεκτρικά (χωρίς να υπολογίζονται οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας) διαμορφώνεται στα 12.300 μεγαβάτ, μέγεθος στο οποίο περιλαμβάνονται και οι μονάδες που βρίσκονται σε συντήρηση.

    Από την άλλη πλευρά, η αιχμή της ζήτησης σύμφωνα με τις προβλέψεις του διαχειριστή προβλέπεται να φθάσει απόψε στα 6.400 μεγαβάτ, καθώς οι καιρικές συνθήκες διατηρούν ακόμη χαμηλά τα φορτία. Ωστόσο, ανάλογα με τις κινήσεις των συνδικαλιστών, δεν μπορούν να αποκλειστούν διακοπές ρεύματος.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Tuesday, 6 November 2012 - 7:30:35 UTC