Browse through our Interesting Nodes of Hellenic Student Societies Worldwide Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 12-11-09

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Ο Άκι Καουρισμάκι στο φεστιβάλ Θεσαλονίκης
  • [02] "Η κρίση θα επιδεινωθεί"
  • [03] "Ο λαός να εκφράσει τη διαμαρτυρία του"
  • [04] Συνάντηση Μανιτάκη - ΑΔΕΔΥ
  • [05] Διαμαρτύρονται οι δικαστές για τη μείωση των αποδοχών τους
  • [06] Σταϊκούρας: Εμείς θα συνεχίσουμε ακόμα πιο εντατικά
  • [07] Πέθανε στην κατοικία του Σουηδού πρωθυπουργού

  • [01] Ο Άκι Καουρισμάκι στο φεστιβάλ Θεσαλονίκης

    Από την πρώτη ταινία μυθοπλασίας «'Εγκλημα και τιμωρία» (1983), όπου τοποθέτησε τους ήρωες του κλασικού μυθιστορήματος του Ντοστογιέφσκι στο σύγχρονο Ελσίνκι, μετατρέποντας τον ήρωα, σε εργάτη σε σφαγείο, ο Φινλανδός σκηνοθέτης Άκι Καουρισμάκι έδειξε το ενδιαφέρον του για τους απλούς ανθρώπους, συχνά μιας εργατικής τάξης, και τα προβλήματά τους.

    Προβλήματα που σε όλες τις ταινίες του, από τις «Σκιές στον Παράδεισο» και «Το κοριτσάκι με τα σπίρτα» μέχρι τη «Μποέμικη ζωή», «Ο άνθρωπος χωρίς παρελθόν» και την πιο πρόσφατη «Το λιμάνι της Χάβρης» (με τις περισσότερες βραβευμένες σε διάφορα διεθνή φεστιβάλ), ο Καουρισμάκι διανθίζει με ένα ιδιόμορφο, απολαυστικό χιούμορ.

    Είναι η πολλοστή φορά που το ΑΜΠΕ συναντά τον 55χρονο σήμερα Φινλανδό δημιουργό. Τη φορά αυτή η συνάντηση με τον Φινλανδό δημιουργό έγινε στον διάδρομο έξω από τις αποθήκες του λιμανιού της Θεσσαλονίκης, με αφορμή το αφιέρωμα στο έργο του, που διοργάνωσε το φετινό 53ο φεστιβάλ κινηματογράφου της Θεσσαλονίκης. Ο Καουρισμάκι μιλά -μεταξύ άλλων- για την κρίση στην Ελλάδα: «Εσείς εδώ υποφέρετε περισσότερο από όλους εμάς. Και οικονομικά και από πλευράς μεταναστών, δεν μπορείτε να τους στείλετε στην υπόλοιπη Ευρώπη. Αν δεν αλλάξει αυτή η συμφωνία του Δουβλίνου... Είναι μεγάλη ντροπή αυτή η συμφωνία. Έβαλαν το πρόβλημα στην Ελλάδα, την Ισπανία και την Ιταλία».

    Ακόμη, μιλά για τον κινηματογράφο: «Μου αρέσει πολύ ο κινηματογράφος του παλιού Χόλιγουντ. Αλλά οι σκηνοθέτες εκείνοι έχουν δυστυχώς πεθάνει. Ο σύγχρονος αμερικανικός κινηματογράφος δεν είναι καν για παιδιά. Είναι δικαιολογία για να πουλήσουν ποπ-κορν. Σήμερα δεν έχουν ιστορίες για να αφηγηθούν». Για τις δικές του ταινίες, επισημαίνει ότι επιλέγειαποτυχημένους ήρωες, για να κρύψει το ότι είμαι κι εκείνος ένας από αυτούς, ενώ εξηγεί γιατί οι ταινίες του έχουν λίγους διαλόγους και ελάχιστη μουσική.

    [02] "Η κρίση θα επιδεινωθεί"

    Η κρίση, τόσο στην Ελλάδα όσο και στην Ευρώπη, θα χειροτερέψει και τα πράγματα «θα μπλεχτούν ακόμη περισσότερο, αλλά το πώς θα εκδηλωθεί αυτό αύριο, δηλαδή αν θα πάμε για ανεξέλεγκτη χρεοκοπία ή σε συμφωνημένο κούρεμα, αυτό δεν μπορώ να το πω», ανέφερε η γγ της ΚΕ του ΚΚΕ, Αλέκα Παπαρήγα, σε συνέντευξή της στον ραδιοσταθμό Alpha και τους δημοσιογράφους Δήμο Βερύκιο και Δημήτρη Σταυρόπουλο.

    Αναφορικά με τις δηλώσεις Σόιμπλε για την εκταμίσευση της δόσης, η κ. Παπαρήγα είπε ότι «μπορεί να είναι παιχνίδι τακτικής ή μια ιδιαίτερη προσωπική τοποθέτηση», υπογραμμίζοντας: «Νομίζω πως θέλουν να εκβιάσουν τον ελληνικό λαό για να του ζητήσουν περισσότερα».

    Η γγ της ΚΕ του ΚΚΕ άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να οδηγηθεί η χώρα σε πρόωρες εκλογές, προσθέτοντας ότι «ταυτόχρονα γίνονται διεργασίες για την αναμόρφωση του πολιτικού σκηνικού. Οι εκλογές καμιά φορά μπορεί να επιταχύνουν αυτές τις εξελίξεις».

    Ερωτηθείσα για την κίνηση του κ. Ανδρουλάκη, είπε ότι «ανεξάρτητα από το πρόσωπο και τις ιδιαίτερες φιλοδοξίες γίνεται μια προσπάθεια να δημιουργηθεί ένας νέος πολιτικός φορέας, ας πούμε μια σοσιαλδημοκρατία καινούργια με τα παλιά υλικά, ένας χώρος όμως που τείνει να καταλάβει πια ο ΣΥΡΙΖΑ, γιατί κι αυτός, το μεγαλύτερο μέρος του, έχει εξελιχθεί σε σοσιαλδημοκρατικό».

    Ερωτηθείσα αν υπάρχουν θέματα στα οποία μπορεί να υπάρξει συνεργασία του ΚΚΕ με τον ΣΥΡΙΖΑ, η κ. Παπαρήγα είπε ότι «για μια πολιτική συνεργασία με ένα κόμμα μιλάμε για θέματα προγραμματικής κατεύθυνσης, τέτοια συνεργασία δεν μπορεί να υπάρξει. Τώρα αν ένα κόμμα, είτε λέγεται ΝΔ είτε λέγεται ΠΑΣΟΚ, είτε ΣΥΡΙΖΑ, μας φέρει ένα σχέδιο νόμου για την απλή αναλογική θα το ψηφίσουμε».

    Για την περίπτωση που ο ΣΥΡΙΖΑ γίνει κυβέρνηση, είπε ότι «θα χειροτερέψει τα λαϊκά προβλήματα, όχι με την έννοια ότι θα είναι χειρότερη κυβέρνηση από τη ΝΔ, αλλά, θα συνεχίσει μία πολιτική η οποία καθορίζεται από την καπιταλιστική αγορά, την ΕΕ αλλά και το ίδιο το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ».

    [03] "Ο λαός να εκφράσει τη διαμαρτυρία του"

    Ο ΣΥΡΙΖΑ καλεί τον ελληνικό λαό «να εκφράσει την οργή και τη διαμαρτυρία του με τη μεγαλειώδη παρουσία του στις συγκεντρώσεις σε όλη τη χώρα» το απόγευμα της Κυριακής ενόψει της ψηφοφορίας για τον προϋπολογισμό.

    Σε σχετική ανακοίνωση, ο ΣΥΡΙΖΑ αναφέρει ότι «η μνημονιακή τρικομματική κυβέρνηση Σαμαρά, ευρισκόμενη σε εμφανή κρίση και αποσταθεροποίηση, οδηγεί τη χώρα και το λαό σε διαδοχικά αδιέξοδα κατεδαφίζοντας ταυτόχρονα κάθε έννοια δημοκρατίας, με μοναδικό σχέδιο και αποτέλεσμα τη χωρίς τέλος λιτότητα για τον κόσμο της εργασίας και την κοινωνική πλειοψηφία, την αρπαγή του δημόσιου πλούτου, τη διάλυση του κοινωνικού κράτους και την πλήρη χρεοκοπία της κοινωνίας».

    Ο ΣΥΡΙΖΑ καλεί το λαό «να απαιτήσει τη δημοκρατική ανατροπή αυτής της πολιτικής και της κυβέρνησης και την προώθηση μιας εναλλακτικής λύσης εξόδου από την κρίση σε όφελος της κοινωνίας και της χώρας».

    [04] Συνάντηση Μανιτάκη - ΑΔΕΔΥ

    Συνάντηση με εκπροσώπους της ΑΔΕΔΥ έχει αυτή την ώρα ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης Αντώνης Μανιτάκης, στο γραφείο του, ύστερα από φήμες και δημοσιεύματα για χιλιάδες απολύσεις στο δημόσιο που προκάλεσαν έντονες ανησυχίες στους κόλπους των δημοσίων υπαλλήλων.

    Σύμφωνα με πηγές του υπουργείου, ο υπουργός ενημερώνει διεξοδικά τους εκπροσώπους της ΑΔΕΔΥ ότι πρόκειται για μετακινήσεις συγκεκριμένου προσωπικού (κυρίως διοικητικοί υπάλληλοι) και όχι απολύσεις.

    [05] Διαμαρτύρονται οι δικαστές για τη μείωση των αποδοχών τους

    Δια στόματος της προέδρου της Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων (ΕΔΕ) Βασιλικής Θάνου, ο δικαστικός κόσμος εκφράζει «την εντονότατη δυσαρέσκεια και αγανάκτησή του», τόσο κατά της κυβέρνησης όσο και κατά της πλειοψηφίας του κοινοβουλίου που υπερψήφισαν την επιβολή των νέων και σε τόσο υψηλό ποσοστό- άνω του 20%- μειώσεων στο συνταγματικά κατοχυρωμένο μισθολόγιο των δικαστικών λειτουργών.

    Μισθολόγιο, το οποίο υπέστη συνολικό ποσοστό περικοπών άνω του 60%, αγνοώντας τόσο το γεγονός ότι έτσι παραβιάζεται το Σύνταγμα, αλλά και ότι καθίσταται πλέον προβληματική η άσκηση των καθηκόντων των δικαστικών λειτουργών, προσέθεσε η πρόεδρος της ΕΔΕ.

    Παράλληλα, η κ. Θάνου, απευθυνόμενη στην εκτελεστική εξουσία υπογραμμίζει, σε ανακοίνωσή της, ότι πρέπει να καταστεί σαφές στην εκτελεστική εξουσία ότι «δεν πρέπει να θεωρήσει ότι το ζήτημα "έκλεισε" με την ψήφιση των μέτρων».

    Ακόμη, η πρόεδρος ανέφερε ότι «οι δικαστικοί λειτουργοί όλων των κλάδων θα είμαστε έτοιμοι, μετά από μερικές ημέρες, για να ενεργοποιήσουμε και άλλα μέσα αντίδρασης, κατά της υποβάθμισης του κύρους της Δικαιοσύνης και κατά της προσπάθειας υπαλληλοποίησης των δικαστών».

    Τέλος, η πρόεδρος της ΕΔΕ σημείωσε ότι «το ζήτημα είναι θεσμικό και όχι οικονομικό».

    [06] Σταϊκούρας: Εμείς θα συνεχίσουμε ακόμα πιο εντατικά

    «Η Ελλάδα περνά από τη σφαίρα των λόγων και των προθέσεων στο πεδίο των δύσκολων, αλλά αναγκαίων, αποφάσεων και πράξεων. Ήδη διαφαίνονται ορισμένες αχνές, πλην όμως θετικές, ενδείξεις για την αποτελεσματικότητα των ενεργειών και της πολιτικής που εφαρμόζεται τους τελευταίους μήνες», επισήμανε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας μιλώντας σε συνέδριο του Economist .

    «Εμείς θα συνεχίσουμε ακόμα πιο εντατικά, ώστε να βγούμε το ταχύτερο δυνατό από την κρίση. Και θα το πετύχουμε με ενότητα, σχέδιο, αισιοδοξία και σκληρή δουλειά. Οι εταίροι μας, από την πλευρά τους, έχουν το λόγο. Μακριά από μαξιμαλιστικές, μη ρεαλιστικές απαιτήσεις», τόνισε ο κ.Σταϊκούρας, ο οποίος ανέφερε ότι άμεσος στόχος, είναι η επίτευξη πρωτογενούς πλεονάσματος από του χρόνου και η μετάθεση της επίτευξης υψηλού πρωτογενούς πλεονάσματος, ύψους 4,5% του ΑΕΠ, από το 2016.

    [07] Πέθανε στην κατοικία του Σουηδού πρωθυπουργού

    Ένας άνδρας πέθανε μέσα στην κατοικία του Σουηδού πρωθυπουργού Φρέντρικ Ράινφελντ στην Στοκχόλμη, ανακοίνωσε σήμερα η αστυνομία, σημειώνοντας ότι ο άνδρας αυτός ή αυτοκτόνησε ή σκοτώθηκε λόγω ατυχήματος και ότι ο πρωθυπουργός και η οικογένειά του είναι ασφαλείς.

    "Δεν υπάρχουν ενδείξεις για κάποιο έγκλημα. Η έρευνά μας γι' αυτό επικεντρώνεται στην υπόθεση της αυτοκτονίας ή του ατυχήματος σε σχέση με τη δουλειά", δήλωσε ο Τόου Χαγκ, εκπρόσωπος της αστυνομίας στο πρακτορείο ειδήσεων Ρόιτερς.

    Τα μέσα ενημέρωσης μετέδωσαν ότι ο άνδρας αυτός υπέκυψε στα τραύματα που υπέστη από πυροβολισμό.

    Ο νεκρός δεν ανήκε στην προσωπική φρουρά του Ράινφελντ, αλλά είχε την απαραίτητη άδεια από την ασφάλεια για να βρίσκεται εντός του κτιρίου.

    Άλλος αξιωματούχος δήλωσε ότι ο νεκρός ήταν φρουρός της ασφάλειας, ο οποίος εργαζόταν στην πρωθυπουργική κατοικία.

    Κυβερνητικός εκπρόσωπος δήλωσε επίσης ότι ο Ράινφελντ και η οικογένειά του είναι ασφαλείς και ότι δεν βρισκόντουσαν στο κτίριο την ώρα που σημειώθηκε το περιστατικό.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Friday, 9 November 2012 - 15:30:31 UTC