Read the Treaty of Sevres (10 August 1920) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 12-11-11

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Κορυφώνεται η συζήτηση για τον προϋπολογισμό
  • [02] Σε αναβρασμό η τοπική αυτοδιοίκηση
  • [03] Παραιτήθηκε ο γ.γ. Επικοινωνίας του ΠΑΣΟΚ Γ. Δατσέρης
  • [04] Αήττητος ο Ολυμπιακός στην Α1 ανδρών στο μπάσκετ
  • [05] Το σύνολο του προϋπολογισμού καταψηφίζει η Χρυσή Αυγή
  • [06] Αλ. Παπαρήγα: Προτείνουμε αποδέσμευση από την ΕΕ
  • [07] Γ. Μαυραγάννης: Λιγότερος φόρος στους οικονομικά ασθενέστερους από του χρόνου
  • [08] Φ. Κουβέλης: Αμέσως μετά την ψηφιση του προϋπολογισμού να αποδεσμευθεί ολόκληρη η δόση
  • [09] Αποχώρησαν οι διαδηλωτές από το Σύνταγμα

  • [01] Κορυφώνεται η συζήτηση για τον προϋπολογισμό

    Ολοκληρώνεται με την ψηφοφορία, που θα γίνει τα μεσάνυχτα, η συζήτηση στη Βουλή, επί του κρατικού προϋπολογισμού.

    Διαβάστε επίσης:

    Φ. Κουβέλης: Αμέσως μετά την ψηφιση του προϋπολογισμού να αποδεσμευθεί ολόκληρη η δόση

    Το σύνολο του προϋπολογισμού καταψηφίζει η Χρυσή Αυγή, ανακοίνωσε ο Ν. Μιχαλολιάκος

    Αλ. Παπαρήγα: Προτείνουμε αποδέσμευση από την ΕΕ

    Αποχώρησαν οι διαδηλωτές από το Σύνταγμα

    [02] Σε αναβρασμό η τοπική αυτοδιοίκηση

    Το αίτημα για ομαδικές παραιτήσεις δημάρχων και το αίτημα για προσφυγή στο Συμβούλιο της Επικρατείας, όσον αφορά τη συνταγματικότητα της δημιουργίας Παρατηρητηρίου Οικονομικής Αυτοτέλειας των ΟΤΑ, ήταν τα κύρια ζητήματα που τέθηκαν στη σημερινή έκτακτη συνεδρίαση της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας.

    Μετά τη λήψη της συνεδρίασης, οπότε αποφασίστηκε η σύνταξη δυο ψηφισμάτων -ενός για την αναγκαιότητα δημιουργίας Παρατηρητηρίου και ενός για τη διαθεσιμότητα των υπαλλήλων- αντιπροσωπεία της ΚΕΔΕ πήγε στη Βουλή προκειμένου να συναντήσει τον πρόεδρο της Βουλής Βαγγέλη Μεϊμαράκη και εκπροσώπους των πολιτικών κομμάτων.

    Τι γίνεται με τη διαθεσιμότητα των υπαλλήλων

    Σε ό,τι αφορά τη διαθεσιμότητα των υπαλλήλων στους ΟΤΑ, αποφασίσθηκε ότι οι δήμοι δεν θα μπουν στη διαδικασία ενημέρωσης των υπουργείων με στοιχεία που θα επιτρέψουν την προώθηση απολύσεων στους δήμους. Παρόλα αυτά, όπως σημειώθηκε κατά τη συνεδρίαση, το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης έχει ήδη συντάξει τους καταλόγους για τον αριθμό εργαζομένων και τη σχέση εργασίας τους στο δημόσιο τομέα.

    Σε πρώτη φάση, έως το τέλος του χρόνου θα βγουν σε διαθεσιμότητα και θα μεταταχθούν σε άλλους φορείς του στενού και ευρύτερου δημόσιου τομέα 2.750 υπάλληλοι από τους ΟΤΑ. Πρόκειται για υπαλλήλους με σύμβαση ιδιωτικού δικαίου αορίστου χρόνου (ΙΔΑΧ - που είχαν προσληφθεί στο Δημόσιο με τα διατάγματα των πρώην υπουργών Εσωτερικών κ. Β. Παπανδρέου και Πρ. Παυλόπουλου). Αυτοί θα μεταταχθούν από δήμους όπου αποτελούν το 25% των εργαζομένων. Δηλαδή, στους δήμους όπου οι υπάλληλοι είναι κατά 50% μόνιμοι και κατά 50% ΙΔΑΧ δεν θα γίνουν μετατάξεις, διότι κρίνεται ότι καλύπτουν πάγιες ανάγκες. Σε όποιους δήμους, όμως, οι ΙΔΑΧ συνιστούν έως το 25% του προσωπικού, θα μεταταχθούν, διότι κρίνεται ότι οι υπηρεσίες μπορούν να λειτουργήσουν με το 75% των υπαλλήλων.

    [03] Παραιτήθηκε ο γ.γ. Επικοινωνίας του ΠΑΣΟΚ Γ. Δατσέρης

    Την παραίτησή του από τη θέση του Γραμματέα Επικοινωνίας του ΠΑΣΟΚ υπέβαλε, με επιστολή του, στον Πρόεδρο του Κινήματος Ευάγγελο Βενιζέλο ο κ. Γιάννης Δατσέρης.

    Προ ολίγων ημερών, ο κ. Δατσέρης, σε ραδιοφωνική του συνέντευξη, είχε χαρακτηρίσει το ΠΑΣΟΚ "φούσκα της μεταπολίτευσης". Επίσης, με άρθρο του το οποίο δημοσιεύθηκε στον Τύπο, είχε κατηγορήσει τον Ανδρέα Λοβέρδο για τις απόψεις του που είχε δημοσιοποιήσει με το βιβλίο του. Τότε είχε εκδοθεί ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου του ΠΑΣΟΚ, στην οποία οι απόψεις του κ. Δατσέρη χαρακτηρίζονταν προσωπικές.

    Οι λόγοι της παραίτησης του κ. Δατσέρη δεν έγιναν γνωστοί.

    [04] Αήττητος ο Ολυμπιακός στην Α1 ανδρών στο μπάσκετ

    Αήττητος παρέμεινε ο Ολυμπιακός -έστω κι αν επέτρεψε στο Περιστέρι να τον απειλήσει στο τέλος- επικρατώντας, 92-78, στο κλειστό «Ανδρέας Παπανδρέου», για την 5η αγωνιστική της Α1 ανδρών στο μπάσκετ.

    Οι «κυανοκίτρινοι»... έπεσαν μαχόμενοι και συμβιβάστηκαν με την τρίτη ήττα τους.

    [05] Το σύνολο του προϋπολογισμού καταψηφίζει η Χρυσή Αυγή

    Την καταψήφιση του Προϋπολογισμού του 2013, όπως επίσης και των αμυντικών δαπανών, ως ανεπαρκών, ανακοίνωσε από πλευράς «Χρυσής Αυγής», ο γενικός γραμματέας του Συνδέσμου, Νίκος Μιχαλολιάκος.

    Σε μια ομιλία διανθισμένη με αποσπάσματα από έργα του Όσβαλτ Σπένγκλερ και του Νόαμ Τσόμσκι, ο κος Μιχαλολιάκος προέβαλε την άποψη πως η συντριπτική πλειοψηφία των κεφαλαίων που αφορούν διεθνείς συναλλαγές αφορούν κερδοσκοπικές επιχειρηματικές δραστηριότητες και όχι δραστηριότητες πραγματικής οικονομίας.

    «Σας λένε, πως αν η Ελλάδα βγει απ' την ευρωζώνη, θα πληγεί με 17 τρις η παγκόσμια οικονομία. Πώς γίνεται αυτό; Η απάντηση είναι πάρα πολύ απλή: Τα κεφάλαια αυτά είναι μια φούσκα χωρίς σχέση με την πραγματική οικονομία. Και η Ελλάδα αν θέλει, κρατά την καρφίτσα για να την σκάσει. Το όπλο αυτό ωστόσο, δεν το χρησιμοποιούμε» παρατήρησε ο κος Μιχαλολιάκος. Στο ίδιο δε, πλαίσιο, υποστήριξε πως ο Αντώνης Σαμαράς «έχει στο αυριανό Eurogroup μια λαμπρή ευκαιρία: Να τους πει, «η μας δίνετε τη δόση, ή αύριο φεύγουμε και εσείς τρέχετε»...».

    Άλλο τόσο, ο κος Μιχαλολιάκος τόνισε πως θα έπρεπε να είχε ήδη τεθεί εκ μέρους της κυβέρνησης «κόκκινη γραμμή» απέναντι στην Τρόικα, σε ό,τι αφορά τους προϋπολογισμούς για την εθνική άμυνα και την δημόσια ασφάλεια. «Πρέπει να τους πείτε πως από πλευράς Τουρκίας έχουμε εν ισχύ casus belli, επιθετικότητα. Έχουμε το πρόβλημα δημόσιας τάξης από τους εκατοντάδες χιλιάδες λαθρομετανάστες, οι οποίοι είναι όντως πρόσφυγες των τυχοδιωκτικών πολέμων της Ουάσιγκτον και της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Τι φταίει όμως η Ελλάδα για όλους αυτούς; Γιατί δεν μοιράζονται οι ευρωπαίοι εταίροι μας αυτό το πρόβλημα; Η εθνική άμυνα και η δημόσια τάξη θα έπρεπε να αποτελούν τις κόκκινες γραμμές του μνημονίου!» υποστήριξε.

    «Εμείς στη Χρυσή Αυγή, είμαστε εθνικιστές, αντικαπιταλιστές και αντιμαρξιστές. Δηλώνουμε πως η Γερμανία σκάβει και η ίδια το λάκκο στον οποίο θα πέσει» παρατήρησε ο κος Μιχαλολιάκος. Ο γγ της Χρυσής Αυγής υποβάθμισε τον κίνδυνο από μια ενδεχόμενη έξοδο απ' το ευρώ: «Τι είναι η δραχμή και μιλάμε για «συμμορία της δραχμής»; Καταραμένη λέξη; 4.000 χρόνια εθνικής ιστορίας είχαμε χωρίς το ευρώ. Αν το δίλημμα είναι «ευρώ ή δραχμή» να το συζητήσουμε. Αν το δίλημμα είναι «ευρώ ή Ελλάδα», εμείς οι εθνικιστές είμαστε με την Ελλάδα (?) Και ο νεολογισμός του «οικονομικού πατριωτισμού», είναι εξαιρετικά επικίνδυνος. Δηλαδή εσείς είστε οι οικονομικοί πατριώτες και εμείς του «όχι» είμαστε οι οικονομικοί προδότες; Τα περί σωτηρίας της πατρίδος, ως μόνιμη επωδός και κρεσέντο δεν πείθουν κανέναν».

    Τέλος, ο κος Μιχαλολιάκος υπενθύμισε παλαιότερη πρόταση της Αριστεράς, για τη σύσταση Επιτροπής Λογιστικού Ελέγχου του χρέους και κατηγόρησε τη ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ για την καταψήφισή της - μαζί με το ΛΑΟΣ. «Γιατί δεν εξετάζετε ποιες είναι οι διεθνείς τιμές για τα δημόσια έργα, για τα εξοπλιστικά προγράμματα, τις προμήθειες των νοσοκομείων - και πόσο στοίχισαν στην Ελλάδα; Αυτοί που τα έφαγαν, δεν είναι φαντομάδες: Εδώ βρίσκονται και κυριαρχούν!» τόνισε ο επικεφαλής της Χρυσής Αυγής.

    [06] Αλ. Παπαρήγα: Προτείνουμε αποδέσμευση από την ΕΕ

    Η καταγγελία της Γενικής Γραμματέως του ΚΚΕ Αλέκας Παπαρήγα ότι ο ΣΥΡΙΖΑ εκφράζει στην Ελλάδα ένα τμήμα επιχειρηματιών, το λεγόμενο λόμπι της δραχμής και η επίθεση στην τρικομματική κυβέρνηση για την υπηρέτηση των συμφερόντων των μονοπωλίων κυριάρχησαν στην ομιλία της απόψε κατά τη συζήτηση του προϋπολογισμού.

    «Οι όποιες διαφορές υπάρχουν ανάμεσα στον πόλο της ΝΔ και στον πόλο του ΣΥΡΙΖΑ, θα ελαχιστοποιούνται το επόμενο διάστημα», εκτίμησε η κ. Παπαρήγα διότι, όπως τόνισε αιτία είναι η επιλογή που έχουν κάνει για τη διαχείριση ενός συστήματος υπέρ των μονοπωλίων.

    «Το επικίνδυνο είναι στο βωμό της αντιπαράθεσης ανάμεσα στην τρικομματική κυβέρνηση και τον ΣΥΡΙΖΑ, ένα τμήμα του λαού να ταυτιστεί με ένα τμήμα των συμφερόντων της αστικής τάξης και να σηκώσει μια ξένη σημαία, τη σημαία ενός τμήματος της αστικής τάξης», είπε ο Γενική Γραμματέας του ΚΚΕ.

    Υποστήριξε, δε, ότι ο ΣΥΡΙΖΑ έχει ήδη συμφωνήσει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα να διευκολύνει το δανεισμό. «Μα είναι δυνατό όταν είσαι μέσα στην ΕΕ να έχεις ποτέ τη δυνατότητα της δημοσιονομικής ευελιξίας;», αναρωτήθηκε η Γενική Γραμματέας του ΚΚΕ και κατήγγειλε ότι «ο ΣΥΡΙΖΑ εκφράζει ένα τμήμα επιχειρηματιών στην Ελλάδα, το λεγόμενο λόμπι της δραχμής. Διότι υπάρχουν συμφέροντα που θα ευνοηθούν με την επιστροφή στη δραχμή, όπως για παράδειγμα επιχειρηματικά συμφέροντα που αναμένουν ότι θα κερδίσουν με τα κρουαζιερόπλοια από τον τουρισμό ή ενδεχομένως και ο κλάδος των κατασκευαστών, οι τσιμεντάδες που τους συμφέρει η επιστροφή στη δραχμή».

    Εμείς προτείνουμε αποδέσμευση από την ΕΕ, διαγραφή του χρέους και κοινωνικοποίηση, είπε ο κ. Παπαρήγα και χαρακτήρισε επικίνδυνες τις τοποθετήσεις που αναφέρονται στην αξιοποίηση της γεωστρατηγικής θέσης της Ελλάδας.

    Ειδικά για την τοποθέτηση που θα έχει ο κάθε βουλευτής, η κ. Παπαρήγα είπε ότι το πρόβλημα είναι θέμα στρατηγικής κατεξοχήν και όχι αν η τρικομματική κυβέρνηση τήρησε ή όχι την προγραμματική συμφωνία. «Το πρόβλημα είναι στρατηγικό και όχι αν και ποια σημεία τηρήθηκαν από την προγραμματική συμφωνία. Επί 30 χρόνια ζούσαμε την αντιπαράθεση ΠΑΣΟΚ και ΝΔ, μια αντιπαράθεση που κυριάρχησε στην ελληνική κοινωνία διαστρεβλώνοντας και κρύβοντας την πραγματική αντιπαράθεση του λαού με τα μονοπώλια. Τώρα η αντιπαράθεση αυτή αντικαταστάθηκε από την αντιπαράθεση της ΝΔ μετά των δορυφόρων και τον ΣΥΡΙΖΑ», είπε η Γενική Γραμματέας του ΚΚΕ.

    [07] Γ. Μαυραγάννης: Λιγότερος φόρος στους οικονομικά ασθενέστερους από του χρόνου

    Με λιγότερο φόρο εισοδήματος θα επιβαρυνθούν από την επόμενη χρονιά τα φυσικά πρόσωπα, όπως ανακοίνωσε μιλώντας απόψε στη Βουλή ο υφυπουργός Οικονομικών Γιώργος Μαυραγάνης. Όπως εξήγησε η μείωση θα αφορά τους οικονομικά ασθενέστερους, μισθωτούς και συνταξιούχους και αυτή θα καθιερωθεί με στοχευμένες δράσεις μέσα από το νέο φορολογικό νομοσχέδιο.

    Ο υφυπουργός είπε ότι ο προϋπολογισμός του 2013, ως προς τα φορολογικά έσοδα, διέπεται από τη βασική λογιστική αρχή, την αρχή της συντηρητικότητας, και ένα σημαντικό στοιχείο που έχει ληφθεί υπόψη στην κατάρτιση του είναι και η ύφεση. «Με βάση την ύφεση αυτή έχουμε προβλέψει μειωμένα φορολογικά έσοδα σε ποσοστό 4,6% από τους άμεσους φόρους και λίγο μεγαλύτερο από τους έμμεσους», είπε ο κ. Μαυραγάνης.

    Όπως εξάλλου σημείωσε ο υφυπουργός Οικονομικών, η φετινή αύξηση στα φορολογικά έσοδα εξηγείται από το γεγονός ότι πέρυσι μειώθηκε το αφορολόγητο και έγιναν και κάποιες παρεμβάσεις στην έκπτωση φόρου.

    [08] Φ. Κουβέλης: Αμέσως μετά την ψηφιση του προϋπολογισμού να αποδεσμευθεί ολόκληρη η δόση

    «Η ψήφος στον προϋπολογισμό του 2013 είναι ψήφος καθοριστικής σημασίας για να συνεχιστούν οι προσπάθειες για τη δημοσιονομική εξυγίανση, τη σταθερότητα, την ανάπτυξη της χώρας. Είναι ένας διαρκής αγώνας για αλλαγή και βελτίωση των όρων της δανειακής σύμβασης. Για την προώθηση μεταρρυθμίσεων στο κράτος και την οικονομία».

    Με αυτά την αποστροφή έκλεισε την ομιλία του ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ Φώτης Κουβέλης κατά την συζήτηση στη Βουλή του νέου κρατικού προϋπολογισμού, τονίζοντας ότι «με την ψήφιση του προϋπολογισμού, αμέσως πρέπει να ζητηθεί η αποδέσμευση ολόκληρης της δόσης των 31,5 δις και των όσων προβλέπονται από το πρόγραμμα δόσεων».

    Εμείς έχουμε πει πως αναγνωρίζουμε ότι η δανειακή σύμβαση αποτελεί δεσμευτικό πλαίσιο για τη χώρα, το οποίο παλεύουμε να το αλλάξουμε σταδιακά.

    Έχουμε πει ξεκάθαρα τη θέση μας ότι η σταθεροποίηση μπορεί να επέλθει μόνο με ισχυρές αναπτυξιακές παρεμβάσεις, στο πλαίσιο ενός ευρωπαϊκού συντονισμού, που θα βλέπει προς την οικονομική ενοποίηση και την συνανάπτυξη, μαζί με την ταχεία προώθηση διαδικασιών πολιτικής ενοποίησης», τόνισε ο κ. Κουβέλης ενώ υπογράμμισε: «Το πρόγραμμα προσαρμογής πρέπει να αλλάξει. Η κυβέρνηση αλλά και ευρύτερο μπλοκ πολιτικών δυνάμεων πρέπει να συμβάλλουν στην προσπάθεια διεκδίκησης αλλαγών στο πρόγραμμα. Διεκδίκηση που θα είναι διαρκής και δύσκολη.

    Πρώτη αλλαγή που πρέπει να γίνει είναι η αλλαγή της νοοτροπίας και του τρόπου που μας αντιμετωπίζουν οι εταίροι και οι δανειστές μας. Η Ελλάδα δεν μπορεί να αφήνεται στη διελκυστίνδα των διαφορετικών προσεγγίσεων και απόψεων μεταξύ ΔΝΤ και Γερμανίας σε σχέση με τη βιωσιμότητα του χρέους. Κατανοούμε ότι υπάρχουν θέματα χειρισμών, αλλά σε καμιά περίπτωση δεν μπορεί να υπάρξει σύνδεση της συνέχισης χρηματοδότησης με τη λήψη της συνολικής απόφασης για τη βιωσιμότητα του χρέους. Με την ψήφιση του προϋπολογισμού, αμέσως πρέπει να ζητηθεί η αποδέσμευση ολόκληρης της δόσης των 31,5 δις και των όσων προβλέπονται από το πρόγραμμα δόσεων».

    [09] Αποχώρησαν οι διαδηλωτές από το Σύνταγμα

    Αποχώρησαν από το Σύνταγμα τα μπλοκ του ΣΥΡΙΖΑ ενώ νωρίτερα είχαν αποχωρήσει και οι δυνάμεις του ΠΑΜΕ.

    Εκατό περίπου διαδηλωτές παραμένουν επί της οδού Αμαλίας μπροστά στο μνημείο του άγνωστου στρατιώτη.

    Κλειστή είναι η Πανεπιστημίου, ενώ πριν από λίγο δόθηκε στην κυκλοφορία η οδός Σταδίου.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Sunday, 11 November 2012 - 19:30:38 UTC