Read the Bulletin of New Terminology for the Greek Language (by the Academy of Athens) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 12-11-16

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Ποινική δίωξη για την παράσταση «Corpus Christi» μετά από μήνυση του μητροπολίτη Πειραιώς
  • [02] Έμπρακτο ενδιαφέρον από ισραηλινές επιχειρήσεις για το λιμάνι στην Καβάλα
  • [03] Στα 4,5 δισ. δολάρια το πρόστιμο της BP για την μόλυνση στο Μεξικό
  • [04] Βουλή: Διαβιβάστηκε η δικογραφία Σηφουνάκη μετά τη μήνυση Βγενόπουλου
  • [05] Αναλλοίωτο το μήνυμα της εξέγερσης του Πολυτεχνείου, δήλωσε ο Λ. Γρηγοράκος
  • [06] Νομοθετικές παρεμβάσεις για τη σύντμηση του χρόνου απονομής των συντάξεων
  • [07] Έγκλημα θρίλερ αποκάλυψε 28χρονος το πρωί στην Αρτέμιδα
  • [08] Γαλλία-Ιταλία: Συμφωνία για την Ελλάδα στο Eurogroup
  • [09] Το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο αθώωσε τον Γκοτόβινα και τον Μάρκατς

  • [01] Ποινική δίωξη για την παράσταση «Corpus Christi» μετά από μήνυση του μητροπολίτη Πειραιώς

    Στην άσκηση ποινικής δίωξης, σε βαθμό πλημμελήματος, σε βάρος των συντελεστών της παράστασης «Corpus Christi» προχώρησε η Εισαγγελία Πρωτοδικών μετά από έρευνα που διενήργησε.

    Η δίωξη αφορά κατηγορίες για τα αδικήματα της καθύβρισης θρησκεύματος και κακόβουλης βλασφημίας από κοινού και κατ' εξακολούθηση και στρέφεται σε βάρος συντελεστών και ηθοποιών της παράστασης «Corpus Christi», για την οποία υπήρχαν αντιδράσεις και επεισόδια από βουλευτές της Χρυσής Αυγής και μέλη θρησκευτικών οργανώσεων.

    Η υπόθεση έφθασε στην Εισαγγελία, μετά από μήνυση του μητροπολίτη Πειραιώς, Σεραφείμ, ο οποίος υποστήριζε ότι καθυβρίζεται το θρήσκευμα.

    Με αφορμή τη μήνυση, διενεργήθηκε προκαταρκτική εξέταση από τον εισαγγελέα Χ. Λακαφώση, ο οποίος, σύμφωνα με πληροφορίες, έλαβε καταθέσεις από πολίτες που δήλωσαν θιγόμενοι από την παράσταση και τον τρόπο που εμφάνιζε τον Χριστό. Ο εισαγγελέας διάβασε, επίσης, το σενάριο και είδε μαγνητοσκοπημένη την παράσταση.

    Μετά την άσκηση δίωξης, ο εισαγγελέας έδωσε εντολή στη ΓΑΔΑ να διενεργήσει προανάκριση για την υπόθεση.

    [02] Έμπρακτο ενδιαφέρον από ισραηλινές επιχειρήσεις για το λιμάνι στην Καβάλα

    Δυο από τις μεγαλύτερες εταιρείες που δραστηριοποιούνται στον κλάδο της μεταφοράς εμπορευματοκιβωτίων (containers) ισραηλινών συμφερόντων, οι ALALAUF και ZIM έχουν εκδηλώσει έμπρακτο ενδιαφέρον για τη διαχείριση του εμπορικού λιμανιού «Φίλιππος Β?» αλλά και όλων των λιμανιών που υπάγονται στη δικαιοδοσία του Οργανισμού Λιμένα Καβάλας Α.Ε. (ΟΛΚ ΑΕ), μέσω του προγράμματος αποκρατικοποιήσεων που θέτει σε εφαρμογή η κυβέρνηση.

    Σε δηλώσεις του στο ΑΠΕ ? ΜΠΕ ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του ΟΛΚ Αδάμ Κοσμίδης τόνισε ότι εδώ και πολύ καιρό υπάρχει ένα έμπρακτο ενδιαφέρον από ισραηλινής πλευράς το οποίο εκφράστηκε κατά την επίσκεψη της διοίκησης του ΟΛΚ στο Ισραήλ τον περασμένο Ιούνιο.

    Σ? εκείνη την επίσκεψη η διοίκηση του ΟΛΚ είχε επαφές με εταιρίες ισραηλινών συμφερόντων που δραστηριοποιούνται στη μεταφορά εμπορευματοκιβωτίων και παρουσίασαν τα συγκριτικά πλεονεκτήματα του «Φίλιππος Β?» όπως επίσης και τις δυνατότητες ανάπτυξης που έχει. Καθώς το νέο εμπορικό λιμάνι της Καβάλας στην περιοχή της Νέας Καρβάλης γειτνιάζει με την Εγνατία Οδό αλλά και με τη Βιομηχανία Φωσφορικών Λιπασμάτων η οποία διαθέτει δικές της λιμενικές εγκαταστάσεις.

    Ωστόσο ο κ. Κοσμίδης υπογραμμίζει ότι απαραίτητη προϋπόθεση για να ευοδωθεί αυτή η συνεργασία και ν? αποδώσει καρπούς είναι η σιδηροδρομική σύνδεση του λιμανιού της Καβάλας έτσι ώστε να ανοίξει η πρόσβαση προς τα λιμάνια της Βουλγαρίας στη Μαύρη Θάλασσα, με παράκαμψη των στενών του Βοσπόρου και των Δαρδανελίων, που έχουν γίνει «απαγορευτικά» για τα ισραηλινά καράβια, ιδιαίτερα μετά τη διάρρηξη των σχέσεων Τουρκίας ? Ισραήλ.

    Να σημειωθεί πάντως ότι η σιδηροδρομική σύνδεση έχει δρομολογηθεί στο πλαίσιο της εφαρμογής του διευρωπαϊκού προγράμματος Sea2Sea που θα συνδέσει το Αιγαίο με τη Μαύρη θάλασσα.

    [03] Στα 4,5 δισ. δολάρια το πρόστιμο της BP για την μόλυνση στο Μεξικό

    Ο πετρελαϊκός όμιλος BP θα πληρώσει τη μεγαλύτερη αποζημίωση που έχει ορίσει -χωρίς δίκη- ποινικό δικαστήριο στην αμερικανική Ιστορία, για την περιβαλλοντική καταστροφή στον κόλπο του Μεξικού.

    Η απόφαση του δικαστηρίου τέθηκε στο πλαίσιο μιας εξωδικαστικής συμφωνίας προς τις αρχές των ΗΠΑ.

    Ήδη είχε υπάρξει η συμφωνία για την αποζημίωση των πολιτών.

    Το ποσό της αποζημίωσης του αμερικανικού δημοσίου ορίστηκε να ανέλθει σε 4,5 δισεκατομμύρια δολάρια.

    Έως σήμερα, η μεγαλύτερη αντίστοιχη αποζημίωση είχε καταβληθεί από τον φαρμακευτικό όμιλο Pfizer και αυτή ανερχόταν στο 1,3 δισ. δολάρια.

    [04] Βουλή: Διαβιβάστηκε η δικογραφία Σηφουνάκη μετά τη μήνυση Βγενόπουλου

    Διαβιβάστηκε στη Βουλή η δικογραφία, με βάσητο νόμο περί ευθύνης υπουργών, για τον πρώην αναπληρωτή υπουργό Περιβάλλοντος Νίκο Σηφουνάκη.

    Η δικογραφία διαβιβάστηκε ύστερα από έγκληση, που είχε καταθέσει ο επιχειρηματίας Ανδρέας Βγενόπουλος, σε βάρος του πρώην υπουργού.

    [05] Αναλλοίωτο το μήνυμα της εξέγερσης του Πολυτεχνείου, δήλωσε ο Λ. Γρηγοράκος

    Με μια περιεκτική παρέμβαση του προεδρεύοντος της συνεδρίασης Λεωνίδα Γρηγοράκου και παρουσία λιγότερων από πέντε βουλευτών, καθώς η σημερινή είναι ημέρα που έχει προγραμματιστεί κοινοβουλευτικός έλεγχος και δεν απαιτεί πολυάριθμη παρουσία βουλευτών για ψηφοφορία, η Βουλή αναφέρθηκε στην επέτειο του Πολυτεχνείου.

    Ο αντιπρόεδρος της Βουλής Λεωνίδας Γρηγοράκος είπε ότι η σημερινή είναι ημέρα μνήμης για όσους έζησαν στην περίοδο της χούντας και ημέρα για να μαθαίνουν οι νεότεροι από το μήνυμα των ηρωικών πράξεων εκείνης της εποχής που πρέπει να παραμένει αναλλοίωτο και να αγκαλιάζει ολόκληρη την κοινωνία.

    «Δεν θέλω να καταχραστώ το χρόνο των ομιλητών, για να επαναλάβω τα ίδια πράγματα» είπε ο παριστάμενος υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Αθανάσιος Τσαυτάρης.

    [06] Νομοθετικές παρεμβάσεις για τη σύντμηση του χρόνου απονομής των συντάξεων

    Συντάξιμες αποδοχές έξι μηνών (αντί τριών που ισχύει σήμερα) θα λαμβάνουν από το 2013 όσοι έχουν υποβάλλει αίτηση συνταξιοδότησης, ώστε να καλύπτουν τα βασικά έξοδα διαβίωσης, σύμφωνα με νομοθετική ρύθμιση που προωθεί το υπουργείο Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας.

    Ο υφυπουργός Εργασίας Νίκος Παναγιωτόπουλος, απαντώντας σε επίκαιρη ερώτηση του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρη Στρατούλη -σχετικά με την καθυστέρηση απονομής συντάξεων στον δημόσιο και ιδιωτικό τομέα- επισήμανε ότι το υπουργείο Εργασίας ανέλαβε πρωτοβουλίες προς την κατεύθυνση σύντμησης του χρόνου απονομής των συντάξεων, ενώ και στο επόμενο συνταξιοδοτικό νομοσχέδιο που θα κατατεθεί στη Βουλή θα περιλαμβάνονται ανάλογες ρυθμίσεις.

    [07] Έγκλημα θρίλερ αποκάλυψε 28χρονος το πρωί στην Αρτέμιδα

    Τη δολοφονία 20χρονου Ρουμάνου, ομολόγησε το πρωί 28χρονος ελληνικής υπηκοότητας, ο οποίος παρουσιάστηκε και παραδόθηκε στο αστυνομικό τμήμα Αρτέμιδας.

    Ο 28χρονος είπε στους αστυνομικούς ότι την περασμένη Κυριακή, μέσα στο ξυλουργείο του πατέρα του, σκότωσε τον 20χρονο Ρουμάνο χτυπώντας τον με ένα μαχαίρι στην πλάτη και στη συνέχεια άνοιξε έναν λάκκο σε διπλανό χώρο, όπου τον έθαψε και κάλυψε όλο τον χώρο με τσιμέντο.

    Η υπόθεση αποκαλύφθηκε από την επίμονη έρευνα του πατέρα του 20χρονου Ρουμάνου, ο οποίος είχε δηλώσει την εξαφάνιση του παιδιού του στην Αστυνομία, ενώ πίεζε τον 28χρονο να του πει τι έχει γίνει, γνωρίζοντας ότι οι δύο έκαναν παρέα.

    Τελικά χτες, ο πατέρας πήγε στο ξυλουργείο, είδε το φρέσκο τσιμέντο και άρχισε να το σπάει με κομπρεσέρ.

    Τότε ο 28χρονος αποφάσισε να παραδοθεί και τα ξημερώματα πήγε στο αστυνομικό τμήμα, όπου ομολόγησε το έγκλημά του και οδήγησε τους αστυνομικούς στο σημείο όπου έκρυψε το πτώμα.

    Ο δράστης, σύμφωνα με τα πρώτα στοιχεία, ισχυρίζεται ότι το θύμα, το οποίο ήταν σεσημασμένος για ναρκωτικά και χρήστης, ήθελε να τον μυήσει στα ναρκωτικά. Το βράδυ που διαπράχθηκε το έγκλημα, φιλονίκησαν μέσα στο ξυλουργείο, όπου έμενε ο Ρουμάνος σε ένα πρόχειρο παράπηγμα και τότε ο 28χρονος τον χτύπησε τέσσερις φορές με μαχαίρι στην πλάτη, με αποτέλεσμα να τον τραυματίσει θανάσιμα.

    Αυτή την ώρα, ο 28χρονος κρατείται και σχηματίζεται δικογραφία, με την οποία, θα οδηγηθεί στον εισαγγελέα.

    [08] Γαλλία-Ιταλία: Συμφωνία για την Ελλάδα στο Eurogroup

    Οι υπουργοί Οικονομικών της Γαλλίας Πιερ Μοσκοβισί και της Ιταλίας Βιτόριο Γκρίλι δήλωσαν ότι πρέπει να υπάρξει συμφωνία για το πρόγραμμα της Ελλάδας στο Eurogroup την επόμενη εβδομάδα.

    Σε συνέντευξη που έδωσε στην εφημερίδα Financial Times, ο Γάλλος υπουργός δήλωσε ότι είναι αναγκαίο να συμφωνηθεί την επόμενη εβδομάδα το «τελικό» πακέτο βοήθειας στην Ελλάδα. Ερωτηθείς αν η επίτευξη της συμφωνίας μπορεί να συνεπάγεται κάποιο επίπεδο διαγραφής χρέους από τους δημόσιους πιστωτές της Ελλάδας, ο κ. Μοσκοβισί απάντησε: «Όλες οι παράμετροι είναι στο τραπέζι. Τίποτε δεν έχει αποφασιστεί, αλλά θα πρέπει να πετύχουμε. Αν το κάνουμε, θα αφήσουμε πίσω μας το θέμα που δηλητηρίασε την Ευρωζώνη για δύο χρόνια».

    Σε συνέντευξη που έδωσε στην τηλεόραση του πρακτορείου οικονομικών ειδήσεων Bloomberg, ο Ιταλός υπουργός Οικονομικών εξέφρασε την πεποίθησή του ότι το Eurogroup, που θα συνεδριάσει την επόμενη εβδομάδα, θα συμφωνήσει στη βοήθεια για την Ελλάδα.

    [09] Το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο αθώωσε τον Γκοτόβινα και τον Μάρκατς

    Οι κροάτες απόστρατοι στρατηγοί Άντε Γκοτόβινα και Μλάντεν Μάρκατς, που θεωρούνται στη χώρα τους "ήρωες" της ανεξαρτησίας, απαλλάχθηκαν από το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο για την πρώην Γιουγκοσλαβία που εκδίκαζε την έφεσή τους, μετά την καταδίκη τους σε 24 και 18 χρόνια αντίστοιχα για εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας και εγκλήματα πολέμου.

    "Το εφετείο αποφάσισε την απαλλαγή τους", ανακοίνωσε ο δικαστής Θίοντορ Μέρον από τη έδρα του δικαστηρίου στη Χάγη.

    Οι 57χρονοι Γκοτόβινα και ο Μάρκατς είχαν κριθεί ένοχοι τον Απρίλιο του 2011 για ανθρωποκτονίες, ωμότητες και απάνθρωπες πράξεις στη διάρκεια του πολέμου της Κροατίας (1991-95) εναντίον των Σέρβων της πατρίδας τους.

    Ο Γκοτόβινα ήταν επικεφαλής της επιχείρησης "Καταιγίδας" που είχε στόχο την επανακατάληψη της αυτοαποκαλούμενης Σερβικής Δημοκρατίας της Κράινα, ενός από τους τελευταίους θυλάκους αντίστασης των Σέρβων της Κροατίας το 1995.

    Με ενθουσιασμό και επιφωνήματα ικανοποίησης χιλιάδες βετεράνοι του πολέμου στην Κροατία και πολίτες συγκεντρωμένοι στην πλατεία Γέλατσιτς του Ζάγκρεμπ άκουσαν την ετυμηγορία του Διεθνούς Δικαστηρίου.

    Την ώρα που ο πρόεδρος του δικαστικού συμβουλίου, Τεόντορ Μερόν ανακοίνωνε την αθωωτική απόφαση οι συγκεντρωμένοι άρχισαν να φωνάζουν «Άντε, Άντε»

    Στην κεντρική πλατεία του Ζάγκρεμπ έχουν αρχίσει πανηγυρισμοί, οι βετεράνοι πολέμου κρατούν σημαίες της Κροατίας και των στρατιωτικών μονάδων που συμμετείχαν στον πόλεμο και διερχόμενοι οδηγοί κορνάρουν και φωνάζουν συνθήματα υπέρ των στρατηγών.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Friday, 16 November 2012 - 11:30:38 UTC