Read our Collection of articles on International Policy Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 12-11-21

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Αντ. Σαμαράς: Η Ελλάδα έκανε εκείνο που έπρεπε
  • [02] Νέο Eurogroup για την Ελλάδα τη Δευτέρα
  • [03] Η ελπίδα για εκεχειρία δείχνει απατηλή στη Γάζα
  • [04] Ισχυρή έκρηση συγκλόνισε τη διπλωματική ζώνη της Καμπούλ
  • [05] Εξερράγη το ηφαίστειο στο Όρος Τονγκαρίρο της Νέας Ζηλανδίας

  • [01] Αντ. Σαμαράς: Η Ελλάδα έκανε εκείνο που έπρεπε

    Μήνυμα προς τους Ευρωπαίους εταίρους μας και το ΔΝΤ να αναλάβουν τις ευθύνες τους και να προχωρήσουν στην υλοποίηση των δεσμεύσεών τους, έστειλε ο Αντώνης Σαμαράς, υπενθυμίζοντας πως η Αθήνα έχει τηρήσει τις υποχρεώσεις της και επισημαίνοντας πως από τις δικές τους πλέον αποφάσεις εξαρτάται το μέλλον της Ελλάδας, αλλά και η σταθερότητα στην ευρωζώνη.

    «Οι όποιες τεχνικές δυσκολίες στην εξεύρεση της τεχνικής λύσης, δε συγχωρούν καμία ολιγωρία ή καθυστέρηση στην ελληνικό θέμα», υπογραμμίζει ο πρωθυπουργός σε ανακοίνωσή του για τα αποτελέσματα του χθεσινού Eurogroup και τονίζει πως «η Ελλάδα έκανε εκείνο που έπρεπε και στο οποίο είχε δεσμευτεί. Οι εταίροι μας, μαζί με το ΔΝΤ, επίσης οφείλουν να κάνουν εκείνο που έχουν αναλάβει. Από την επιτυχή ολοκλήρωση αυτής της προσπάθειας τις επόμενες μέρες, δεν εξαρτάται μόνο το μέλλον της δικής μας χώρας, αλλά και η σταθερότητα ολόκληρης της ευρωζώνης».

    Σήμερα ο πρωθυπουργός αναχωρεί για τις Βρυξέλλες προκειμένου να συμμετάσχει στην αυριανή Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ, με αντικείμενο τον κοινοτικό προυπολογισμό για τα έτη 2014-2020. Αν και το θέμα της Ελλάδας όπως και η κρίση χρέους της ευρωζώνης δεν είναι στην ατζέντα δεν αποκλείεται να συζητηθεί, ενώ ο κ.Σαμαράς θα προωθήσει την ελληνική θέση για λήψη απόφασης.

    Αύριο, θα έχει συνάντηση με τον πρόεδρο του Eurogroup Ζαν Κλοντ Γιούνκερ.

    [02] Νέο Eurogroup για την Ελλάδα τη Δευτέρα

    «Το Eurogroup διεξήγαγε εκτενείς διαβουλεύσεις συζητώντας μια σειρά αξιόπιστων πρωτοβουλιών που αναμένεται να βοηθήσουν σημαντικά στη βελτίωση της βιωσιμότητας του χρέους», σύμφωνα με την ανακοίνωση μετά τη λήξη της συνεδρίασης των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης, στις Βρυξέλλες.

    Η συνεδρίαση διακόπηκε ύστερα από τουλάχιστον 11 ώρες ολονύκτιων διαπραγματεύσεων «ώστε ορισμένα στοιχεία του πακέτου να τεθούν υπό τεχνική επεξεργασία». Οι υπουργοί θα συνεδριάσουν εκ νέου στις Βρυξέλλες τη Δευτέρα 26 Νοεμβρίου.

    «Τα θέματα ήταν τόσο περίπλοκα που δεν μπορέσαμε να βρούμε μια οριστική λύση», δήλωσε ο γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε. «Υπάρχει μια ολόκληρη σειρά επιλογών για να καλυφθεί το κενό χρηματοδότησης της Ελλάδας», που εκτιμάται σε 32 δισεκατομμύρια ευρώ, προσέθεσε χωρίς να δώσει διευκρινίσεις.

    «Έχει σημειωθεί πρόοδος, αλλά πρέπει να υπάρξει λίγο περισσότερη», δήλωσε η Κριστίν Λαγκάρντ, η επικεφαλής του ΔΝΤ.

    Ο επικεφαλής του Eurogroup Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ δήλωσε «ελαφρώς απογοητευμένος», αναφέροντας πως μια συμφωνία είναι «πιθανή τη Δευτέρα».

    Ειδικότερα, ερωτηθείς αν είναι απογοητευμένος που δεν επετεύχθη συμφωνία, ο κ. Γιούνκερ απάντησε με ιδιαίτερα αυστηρό ύφος: «στην Ευρώπη δεν έχω πια αυταπάτες».

    Η ευρωζώνη πρέπει να βρει τρόπο για τη μείωση του ελληνικού χρέους που απειλεί να φθάσει το 190% του ΑΕΠ το 2014. Στο μεταξύ, το Eurogroup εξέφρασε ικανοποίηση για τα μέτρα που έχει λάβει η Ελλάδα προκειμένου να λάβει την οικονομική βοήθεια από την ΕΕ και το ΔΝΤ. «Οι προσπάθειες αυτές μαρτυρούν την ισχυρή δέσμευση των ελληνικών αρχών στο θέμα της δημοσιονομικής προσαρμογής», προστίθεται στην ανακοίνωση.

    [03] Η ελπίδα για εκεχειρία δείχνει απατηλή στη Γάζα

    Παλαιστίνιοι ένοπλοι επανέλαβαν σήμερα τις ρίψεις ρουκετών εναντίον του ισραηλινού εδάφους και το Ισραήλ συνέχισε να πλήττει στόχους στη Λωρίδα της Γάζας, καθώς η ελπίδα για μια συμφωνία κατάπαυσης του πυρός δείχνει απατηλή, παρά τις διπλωματικές προσπάθειες που καταβάλλονται.

    Ο ισραηλινός στρατός ανακοίνωσε ότι βομβάρδισε σχεδόν 100 στόχους στη Λωρίδα της Γάζας τη νύχτα, μεταξύ τους 50 υπόγειους εκτοξευτήρες πυραύλων.

    Ρουκέτες εκτοξεύτηκαν εναντίον αρκετών ισραηλινών πόλεων, αλλά δεν αναφέρθηκαν τραυματισμοί. Το ισραηλινό αντιπυραυλικό σύστημα "Σιδηρούς Θόλος" αναχαίτισε και κατέστρεψε τέσσερις από τις ρουκέτες αυτές.

    Παρότι αξιωματούχοι της Χαμάς ανακοίνωσαν χθες πως είναι πιθανή μια συμφωνία για κατάπαυση του πυρός, καμιά εκεχειρία δεν τέθηκε σε ισχύ, καθώς οι εχθροπραξίες συνεχίστηκαν με σφοδρούς βομβαρδισμούς στον παλαιστινιακό θύλακα, τη ρίψη μια νέας ρουκέτας με κατεύθυνση την Ιερουσαλήμ και το θάνατο του πρώτου ισραηλινού στρατιώτη.

    Η υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Χίλαρι Κλίντον συναντήθηκε αργά χθες στην Ιερουσαλήμ με τον ισραηλινό πρωθυπουργό Μπενιαμίν Νετανιάχου, τον ομόλογό της Αβίγκντορ Λίμπερμαν και τον υπουργό Άμυνας Εχούντ Μπαράκ, πριν μεταβεί στη Ραμάλα για διαβουλεύσεις σήμερα το πρωί με τον παλαιστίνιο πρόεδρο Μαχμούντ Αμπάς.

    Η επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας επανέλαβε ότι "η δέσμευση των ΗΠΑ ως προς την ασφάλεια του Ισραήλ είναι σταθερή και ισχυρή σαν βράχος. Για το λόγο αυτό πιστεύω ότι είναι σημαντικό να υπάρξει μια αποκλιμάκωση στη Γάζα", είπε σε σύντομη συνέντευξη Τύπου.

    Η Κλίντον θα ταξιδέψει αργότερα σήμερα στην Αίγυπτο για συνομιλίες με τον πρόεδρο Μοχάμεντ Μόρσι.

    Στο μεταξύ, παλαιστίνιος εκπρόσωπος στον ΟΗΕ ανακοίνωσε ότι η ισραηλινή στρατιωτική επιχείρηση έχει προκαλέσει το θάνατο τουλάχιστον 140 Παλαιστινίων και τον τραυματισμό 950 στη Λωρίδα της Γάζας.

    Σημειώνεται πως το κτίριο στο οποίο βρίσκεται το γραφείο του Γαλλικού Πρακτορείου στη Γάζα επλήγη από ισραηλινή επίθεση, σύμφωνα με έναν φωτογράφο του Πρακτορείου. Ο φωτογράφος, ο οποίος βρισκόταν στο γραφείο, στον 4ο όροφο του κτιριακού συγκροτήματος, το οποίο στεγάζει επίσης και ένα εμπορικό κέντρο στο ισόγειο, δήλωσε ότι ούτε ο ίδιος ούτε κανένας άλλος εργαζόμενος του Γαλλικού Πρακτορείου δεν τραυματίστηκε, προσθέτοντας ότι τρεις ρουκέτες φαίνεται ότι έπληξαν τον έκτο όροφο.

    [04] Ισχυρή έκρηση συγκλόνισε τη διπλωματική ζώνη της Καμπούλ

    Μεγάλη έκρηξη που πιθανότατα οφείλεται σε βομβιστική επίθεση αυτοκτονίας συγκλόνισε την οχυρωμένη διπλωματική ζώνη της πρωτεύουσας του Αφγανιστάν Καμπούλ σήμερα, δήλωσε αξιωματικός της αστυνομίας. Υπάρχει άγνωστος αριθμός θυμάτων.

    "Περί τις 8 σήμερα μάλλον πραγματοποιήθηκε βομβιστική επίθεση αυτοκτονίας...δεν μπορούμε να πούμε αυτή τη στιγμή ποιος ήταν ο στόχος", δήλωσε ο εκπρόσωπος της αστυνομίας.

    Ο ίδιος δήλωσε ότι δεν είναι σε θέση να προσδιορίσει πόσοι άνθρωποι σκοτώθηκαν ή τραυματίσθηκαν, πρόσθεσε όμως "αλλά υπάρχουν θύματα".

    Οι συναγερμοί των πρεσβειών ετέθησαν σε λειτουργία, ενώ ασθενοφόρα έσπευσαν στην περιοχή όπου βρίσκονται η αμερικανική και η βρετανική πρεσβεία, καθώς κα το στρατηγείο της νατοϊκής σύναμης Isaf.

    [05] Εξερράγη το ηφαίστειο στο Όρος Τονγκαρίρο της Νέας Ζηλανδίας

    Εξερράγη το ηφαίστειο στο Όρος Τονγκαρίρο, ένα από τα τρία ενεργά ηφαίστεια που βρίσκονται στο βόρειο νησί της Νέας Ζηλανδίας.

    Ελικόπτερα έχουν σταλεί σε μια αποστολή διάσωσης πεζοπόρων που ίσως βρίσκονται στο βουνό, καθώς η διαδρομή αποτελεί δημοφιλή προορισμό.

    Επιμέλεια: Φ. Καμπάση


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Wednesday, 21 November 2012 - 7:30:37 UTC