Visit our archive of Documents on Greece & the Former Yugoslav Republic of Macedonia (FYROM) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 26 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 12-11-21

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] 166 δωρεές Ελλήνων καλλιτεχνών
  • [02] Ηλιακός ατμός με νανοσωματίδια
  • [03] Υπογεννητικότητα και κρίση "εξαφανίζουν" τους Ισπανούς
  • [04] Μύθος τελικά η "σεληνίαση";
  • [05] Ανθεί ο αθλητικός τουρισμός στην Κύπρο
  • [06] Ευ. Βενιζέλος: Να μην χρησιμοποιεί η Ευρωζώνη ως άλλοθι την Ελλάδα
  • [07] Στα 55,5 δισ. ευρώ οι ανάγκες αποπληρωμής του δημόσιου χρέους έως το 2014
  • [08] Οι ταλιμπάν ανέλαβαν την ευθήνη για την επίθεση αυτοκτονίας στην Καμπούλ
  • [09] Σημαντικά μνημεία αναδεικνύονται στην Αίγινα
  • [10] Οι πιο μυώδεις νέοι μπορεί να ζήσουν περισσότερα χρόνια
  • [11] Μοσκοβισί: "Βρισκόμαστε πολύ κοντά σε μία συμφωνία"
  • [12] Ένα βιβλίο, έργο τέχνης, του Γιώργου Χατζημιχάλη

  • [01] 166 δωρεές Ελλήνων καλλιτεχνών

    Η επέκταση της Εθνικής Πινακοθήκης δεν είναι μόνο τα 11.000 τ.μ. που θα προστεθούν στα ήδη υπάρχοντα 9.500 τ.μ. Είναι επιπρόσθετα και 4000 τμ, με τα οποία θα μεγαλώσει η Γλυπτοθήκη στο άλσος Γουδί, δεδομένου ότι ο Στρατός θα παραχωρήσει στην Εθνική Πινακοθήκη, τα κτίρια των φούρνων του (κτιριακά συγκροτήματα του μεσοπολέμου), ανακοίνωσε η διευθύντριά της, Μαρίνα Λαμπράκη -Πλάκα απόψε, στα εγκαίνια της τελευταίας έκθεσης, πριν την μεταστέγαση της Εθνικής Πινακοθήκης.

    Πρόκειται για την έκθεση «Δωρεές Ελλήνων καλλιτεχνών προς την Εθνική Πινακοθήκη 1910 -2012», με μια επιλογή 166 έργων από τις συλλογές της Πινακοθήκης, τα οποία φυλάσσονται στις αποθήκες και υπογραμμίζουν την έλλειψη χώρου του υπάρχοντος κτιρίου, ενώ σε διαφορετικές συνθήκες θα μπορούσαν να εκτίθενται μόνιμα.

    Τα έργα προέρχονται αποκλειστικά από τις δωρεές καλλιτεχνών, τα κληροδοτήματα των καλλιτεχνών και των οικογενειών τους, από τα πρώτα χρόνια της ίδρυσης της Πινακοθήκης.

    «Είναι τα άνθη της γενναιοδωρίας των Ελλήνων καλλιτεχνών που θέλησαν να μοιραστούν με το κοινό τα καλύτερα έργα τους. Αυτά με τα οποία θα ήθελαν να μείνουν στην ιστορία της ελληνικής τέχνης» πρόσθεσε η κ. Λαμπράκη. Συνολικά οι συλλογές της Εθνικής Πινακοθήκης, αριθμούν 20.000 έργα, από τα οποία 3000 προέρχονται από δωρεές καλλιτεχνών και 6.400 έργα από κληροδοτήματα και δωρεές οικογενειών.

    [02] Ηλιακός ατμός με νανοσωματίδια

    Αμερικανοί ερευνητές κατάφεραν για πρώτη φορά να παράγουν ατμό όχι με την παραδοσιακή μέθοδο, δηλαδή από βραστό νερό, αλλά εστιάζοντας το φως του ήλιου πάνω σε μεταλλικά νανοσωματίδια ανακατεμένα στο νερό. Η επαναστατική τεχνική μετατρέπει απευθείας την ηλιακή ενέργεια σε ατμό και μάλιστα μέσα σε λίγα μόνο δευτερόλεπτα (πέντε έως 20), ενώ είναι τόσο αποτελεσματική που μπορεί να παράγει αμέσως «ηλιακό ατμό» ακόμα και από παγωμένο νερό ή σε αρκτικό περιβάλλον.

    Οι ερευνητές του Εργαστηρίου Νανοφωτονικής του πανεπιστημίου Ράις του Τέξας, με επικεφαλής την καθηγήτρια Ναόμι Χάλας (μία από τις κορυφαίες χημικούς στον κόσμο), που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό "ACS Nano" της Αμερικανικής Χημικής Εταιρίας, πιστεύουν ότι η νέα μέθοδος μπορεί να φανεί ιδιαίτερα χρήσιμη σε διάφορες υγειονομικές εφαρμογές (π.χ. για αποστείρωση) ή για τον καθαρισμό του νερού, ιδίως στις πιο φτωχές χώρες, όπου δεν υπάρχουν ούτε ρεύμα, ούτε ξύλα για κάψιμο.

    Όμως η τεχνική μελλοντικά θα μπορούσε να αξιοποιηθεί επίσης για την παραγωγή ηλεκτρισμού, αλλά και σε υβριδικά συστήματα ψύξης και θέρμανσης, που τη μέρα θα χρησιμοποιούν ηλιακό φως και ατμό, ενώ το βράδυ ηλεκτρισμό.

    [03] Υπογεννητικότητα και κρίση "εξαφανίζουν" τους Ισπανούς

    Ο αύξων ρυθμός υπογεννητικότητας και το κύμα μετανάστευσης που έχει προκαλέσει η κρίση οδηγούν στη μείωση του ισπανικού πληθυσμού, ο οποίος προβλέπεται να συρρικνωθεί κατά το ένα δέκατο σε 40 χρόνια, σύμφωνα με το ινστιτούτο στατιστικής ΙΝΕ.

    Βάσει των στοιχείων αυτών, ο αριθμός των κατοίκων της Ισπανίας θα μειωθεί από 46,2 εκατ. σήμερα σε 41,5 εκατ. το 2052, αποκαλύπτει το ΙΝΕ.

    Περίπου 14,6 εκατ. βρέφη εκτιμάται ότι θα γεννηθούν στην Ισπανία κατά τις επόμενες τέσσερις δεκαετίες, ένας αριθμός κατά 24% μικρότερος από την περασμένη 40ετία.

    μείωση δεν οφείλεται τόσο στο γεγονός ότι πλέον οι οικογένειες δεν είναι πολύτεκνες, αλλά στη διαπίστωση πως έχει μειωθεί ο αριθμός των γόνιμων γυναικών.

    Επιπλέον, η Ισπανία θα απολέσει 1,4 εκατ. υπηκόους της έως το 2052 εξαιτίας της αποδημίας περισσότερων κατοίκων της στο εξωτερικό απ' όσων εισέρχονται στη χώρα, υπογραμμίζει το ΙΝΕ.

    Η οικονομική κρίση αναγκάζει τους μετανάστες να επιστρέφουν στις χώρες τους και τους Ισπανούς να μεταναστεύουν στο εξωτερικό.

    Κατά την διάρκεια των πρώτων εννέα μηνών του τρέχοντος έτους, 365.000 ξένοι υπήκοοι και 55. 000 Ισπανοί εγκατέλειψαν τη χώρα.

    [04] Μύθος τελικά η "σεληνίαση";

    Αντίθετα με την ευρέως διαδεδομένη πεποίθηση διεθνώς -και στη χώρα μας- ότι η Σελήνη, ανάλογα με τη φάση που βρίσκεται, δημιουργεί ή εντείνει τα ψυχολογικά προβλήματα αρκετών ανθρώπων, με συνέπεια ακόμα και την παροδική αύξηση της εγκληματικότητας, μια νέα καναδική επιστημονική έρευνα έρχεται να απομυθοποιήσει αυτή την αντίληψη, καθώς δεν διαπίστωσε καμία ένταση των ψυχικών διαταραχών στη διάρκεια των πανσελήνων ή σε άλλο σημείο του σεληνιακού κύκλου.

    Οι ερευνητές της Σχολής Ψυχολογίας του πανεπιστημίου Λαβάλ του Κεμπέκ, με επικεφαλής την καθηγήτρια Ζενεβιέβ Μπελβίλ, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό ψυχιατρικής "General Hospital Psychiatry", μελέτησαν τις περιπτώσεις 771 ανθρώπων που εμφανίστηκαν με ψυχολογικά προβλήματα στο τμήμα επειγόντων περιστατικών δύο νοσοκομείων του Μόντρεαλ στη διάρκεια μιας περιόδου τριών ετών. Οι ασθενείς ανέφεραν άγνωστης αιτιολογίας πόνους στο στήθος τους, είχαν κρίσεις πανικού, σοβαρό άγχος, τάσεις αυτοκτονίας κλπ.

    Οι καναδοί επιστήμονες συνέκριναν την ακριβή ημερομηνία εισαγωγής κάθε ασθενούς με την φάση που βρισκόταν εκείνη τη μέρα η Σελήνη στον ουρανό. Η συσχέτιση έδειξε ότι δεν υπήρχε αυξημένο ποσοστό εισαγωγών στο νοσοκομείο κατά τις πανσελήνους, ούτε σε καμία από τις άλλες φάσεις του φεγγαριού. Η μόνη σχετική εξαίρεση ήταν η διαπίστωση ότι οι αγχώδεις διαταραχές ήσαν κατά 32% λιγότερο πιθανές κατά το τελευταίο τέταρτο του κύκλου της Σελήνης, κάτι που, κατά τους ερευνητές, είναι μάλλον συμπτωματικό.

    Είναι πάντως αξιοσημείωτο ότι, σύμφωνα με τους ερευνητές, η πλειονότητα των γιατρών (64%) και των νοσοκόμων (80%) πιστεύουν ότι ο σεληνιακός κύκλος όντως επηρεάζει την ψυχική και νοητική υγεία των ασθενών. «Ελπίζουμε ότι η έρευνά μας θα ενθαρρύνει τους επαγγελματίες του χώρου της υγείας να εγκαταλείψουν αυτή την ιδέα», δήλωσε η καναδή ψυχολόγος.

    [05] Ανθεί ο αθλητικός τουρισμός στην Κύπρο

    Αυξητική τάση παρουσιάζει κάθε χρόνο ο αθλητικός τουρισμός στην Κύπρο, που αποτελεί ένα είδος εναλλακτικού τουρισμού, ο οποίος αναπτύσσεται διαρκώς τα τελευταία χρόνια.

    Ολοένα και περισσότεροι αθλητές από χώρες της κεντρικής και της βόρειας Ευρώπης (Γερμανοί, Ελβετοί, Ολλανδοί, Γάλλοι) «ανακαλύπτουν» τα κλιματικά αλλά και μορφολογικά πλεονεκτήματα της μεγαλονήσου, και την επιλέγουν για τις προπονήσεις τους κατά τις ψυχρές περιόδους του χρόνου, οπότε στις χώρες τους είναι δύσκολη η προετοιμασία στο ύπαιθρο.

    Όσον αφορά το στίβο, η αρχή έγινε το 2007 με τις ιδιαίτερες σχέσεις που ανέπτυξε η κυπριακή πλευρά με τη Γερμανική Ομοσπονδία Αθλητισμού, σε διαπροσωπικό κυρίως επίπεδο, μέσω του λειτουργού Μάρκετινγκ για τον Αθλητικό Τουρισμό του Κυπριακού Οργανισμού Τουρισμού (ΚΟΤ), Νεόφυτου Χριστοδούλου.

    Το αποτέλεσμα των ενεργειών αυτών ήταν η Γερμανική Ομοσπονδία να στείλει στην Κύπρο για χειμερινή προετοιμασία αρκετούς αθλητές των εθνικών της ομάδων ρίψεων (δισκοβολίας, ακοντισμού, σφαίρας, σφύρας), οι οποίοι μέχρι τότε προπονούνταν το χειμώνα στην Ισπανία και την Πορτογαλία.

    Ακολούθησαν αποστολές και άλλων αθλημάτων του στίβου, που κορυφώθηκαν το Δεκέμβριο του 2010, με την αποστολή σχεδόν ολόκληρης της εθνικής ομάδας στίβου της Γερμανίας που μετέβη για προετοιμασία κυρίως στο στάδιο του Γυμναστικού Συλλόγου "Τα Παγκύπρια" (Γ.Σ.Π.).

    Παράλληλα, οι υπεύθυνοι του ΚΟΤ άρχισαν να προσελκύουν στην Κύπρο και πρωταθλητές άλλων ευρωπαϊκών χωρών για χειμερινή προπόνηση, η οποία είναι γνωστό πόσο μεγάλη σημασία έχει για τους αθλητές στίβου, αφού και οι επικεφαλής τους διαπίστωσαν πως οι συνθήκες ήταν ιδιαίτερα ευνοϊκές για να αθληθούν το χειμώνα.

    [06] Ευ. Βενιζέλος: Να μην χρησιμοποιεί η Ευρωζώνη ως άλλοθι την Ελλάδα

    Η Ελλάδα έχει κάνει στο ακέραιο αυτά που έπρεπε και συνεπώς χθες έπρεπε να υπάρξει απόφαση, δήλωσε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Ευάγγελος Βενιζέλος, σχετικά με τις εξελίξεις στο Eurogroup, τονίζοντας ότι η Ευρωζώνη δεν μπορεί να χρησιμοποιεί ως «άλλοθι» την Ελλάδα για να δικαιολογεί την «αδυναμία» της να αντιμετωπίζει αποτελεσματικά και οριστικά εκφάνσεις της κρίσης που την αφορούν συνολικά.

    Ειδικότερα, ο κ. Βενιζέλος υποστήριξε ότι «η Eυρωζώνη, δεν μπορεί να χρησιμοποιεί ως άλλοθι την Ελλάδα, προκειμένου να δικαιολογεί την αδυναμία της να αντιμετωπίζει με αποτελεσματικό, οριστικό και διορατικό τρόπο τις διάφορες εκφάνσεις της κρίσης που αφορά την Ευρωζώνη ως σύνολο και σίγουρα τη μεγάλη πλειονότητα των μελών της».

    Επεσήμανε δε ότι «η Ελλάδα έχει κάνει στο ακέραιο αυτά που έπρεπε παίρνοντας πολύ δύσκολες αποφάσεις για πολλοστή φορά», καθώς και ότι «το πρόβλημα της βιωσιμότητας του χρέους, με το οποίο είναι απολύτως συνδεδεμένο το ζήτημα της επιμήκυνσης, δεν προέκυψε τώρα», αλλά «είχε αντιμετωπιστεί τον περασμένο Φεβρουάριο ως αποτέλεσμα δύσκολων και μακρών διαπραγματεύσεων και όλοι ήξεραν ποιες συμπληρωματικές κινήσεις πρέπει να γίνουν».

    «Ούτε η διαφωνία μεταξύ Ευρωζώνης και ΔΝΤ είναι κάτι καινούργιο», σημείωσε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ και προσέθεσε: «έπρεπε συνεπώς να υπάρξει χθες απόφαση ώστε να διευκολυνθεί και η Σύνοδος Κορυφής της Πέμπτης για τον κοινοτικό προϋπολογισμό και το πολυετές δημοσιονομικό πλαίσιο».

    Τέλος, ο κ. Βενιζέλος επισήμανε ότι «τις επόμενες ημέρες -το ταχύτερο δυνατόν- πρέπει να οριστικοποιηθεί το σχήμα της βιωσιμότητας. Όχι μόνο γιατί η Ελλάδα χρειάζεται και αξίζει μία νέα αφετηρία αλλά γιατί η ίδια η Ευρωζώνη χρειάζεται επειγόντως ένα πλαίσιο αυτοπροστασίας και προοπτικής».

    [07] Στα 55,5 δισ. ευρώ οι ανάγκες αποπληρωμής του δημόσιου χρέους έως το 2014

    Ποσά ύψους 55,5 δισ. ευρώ ή το περίπου 18,3% του συνολικού χρέους της χώρας, πρέπει να καταβάλει το Δημόσιο τη διετία 2013- 2014 για τις λήξεις των ομολόγων και των δανείων του.

    Αυτό προκύπτει από τα στοιχεία του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους (ΓΛΚ), από τα οποία, επίσης, συνάγεται ότι σε 1 έως 5 έτη «ωριμάζει» χρέος ύψους 56,4 δισ. ευρώ (18,6% του συνόλου) και σε διάστημα μεγαλύτερο της πενταετίας λήγουν υποχρεώσεις του Δημοσίου ύψους 216,7 δισ. ευρώ (71,4% του συνόλου).

    Το συγκεκριμένο γεγονός, σε συνδυασμό με το ότι το χρέος της Κεντρικής Κυβέρνησης παραμένει στο τέλος του 9μήνου στα 303,5 δισ. ευρώ, σχεδόν αμετάβλητο σε σχέση με το τέλος του α΄ 6μήνου, καταδεικνύει «ανάγλυφα» το πρόβλημα της δημοσιονομικής διαχείρισης της ελληνικής οικονομίας. Καθώς, παράλληλα, σε ιδιαίτερα χαμηλά επίπεδα, στα 3,53 δισ. ευρώ, μένουν τα ταμειακά διαθέσιμα του κράτους στο τέλος του 9μήνου (από 3,49 δισ. ευρώ στο τέλος του α΄ 6μήνου).

    Ειδικότερα, σύμφωνα με τα στοιχεία του ΓΛΚ, εφέτος έληγαν ομόλογα και δάνεια ύψους 300 εκατ. ευρώ και έντοκα γραμμάτια 13,9 δισ. ευρώ. Το 2013 και το 2014 το πρόβλημα επιτείνεται, καθώς οι λήξεις ανέρχονται σε 30,4 δισ. ευρώ και σε 25,1 δισ. ευρώ αντίστοιχα. Το 9μηνο εφέτος, το Δημόσιο δανείστηκε κατά 56% από τον μηχανισμό στήριξης EFSF, κατά 41,9% μέσω εντόκων γραμματίων και κατά 2,1% από το ΔΝΤ, με τη μέση «ωρίμανση» του συνολικού δανεισμού να ανέρχεται σε 9,47 χρόνια. Στον αντίποδα, τα δάνεια που χορηγήθηκαν με την εγγύηση του Δημοσίου ήταν το 9μηνο εφέτος μόλις 19,7 δισ. ευρώ, έναντι 20 δισ. ευρώ στο τέλος του α΄ εξαμήνου.

    [08] Οι ταλιμπάν ανέλαβαν την ευθήνη για την επίθεση αυτοκτονίας στην Καμπούλ

    Επίθεση αυτοκτονίας, την ευθύνη για την οποία ανέλαβαν οι ταλιμπάν, στη διπλωματική ζώνη της Καμπούλ, σε μία από τις πλέον προστατευμένες περιοχές της αφγανικής πρωτεύουσας, προκάλεσε τον θάνατο δύο ανθρώπων, ανακοίνωσαν οι αφγανικές υπηρεσίες.Ο αρχηγός της αστυνομίας της Καμπούλ Αγιούμπ Σαλάνγκι δήλωσε ότι την επίθεση πραγματοποίησε ένας καμικάζι, ενώ ο υπαρχηγός του έκανε λόγο για δύο βομβιστές.

    Οι αφγανικές υπηρεσίες ανακοίνωσαν ότι ο στόχος της επίθεσης είναι αδιευκρίνιστος, ωστόσο αναγνωρίζουν ότι σημειώθηκε κοντά στο αμερικανικό στρατόπεδο Εγκερς στην "πράσινη ζώνη" της Καμπούλ που στεγάζει πρεσβείες , το στρατηγείο της νατοϊκής δύναμης Isaf και πολλές Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις.

    "Φορώντας στολή φρουρού ασφαλείας, ο καμικάζι προσπαθούσε να σκαρφαλώσει σε ψηλό υπό ανέγερση κτίριο, από το οποίο υπάρχει κοντινή εποπτεία της αμερικανικής πρεσβείας, της γερμανικής πρεσβείας, του στρατοπέδου Εγκερς και του στρατηγείου των νατοϊκών δυνάμεων όταν πυροβολήθηκε και σκοτώθηκε από τις δυνάμεις ασφαλείας", δήλωσε ο Μοχάμαντ Αγιούμπ Σαλάνγκι, ο αρχηγός της αστυνομίας της Καμπούλ. Ωστόσο, ο καμικάζι κατόρθωσε να πυροδοτήσει τα εκρηκτικά που μετέφερε. "Δύο φρουροί σκοτώθηκαν και τρία άτομα τραυματίσθηκαν". Σύμφωνα με τον υπαρχηγό της αστυνομίας της Καμπούλ Ναούντ Αμίν, υπήρχαν δύο καμικάζι που φορούσαν στολές των αφγανικών υπηρεσιών ασφαλείας στο στρατόπεδο Εγκερς . Ο ένας πυροβολήθηκε και σκοτώθηκε και ο δεύτερος ανατινάχθηκε.

    Οι ταλιμπάν ανέλαβαν την ευθύνη για την πρώτη επίθεση. "Μεγάλος αριθμός φενταγίν, οπλισμένων με βαρέα και ελαφρά όπλα επετέθησαν εναντίον σημαντικού γραφείου της CIA στο κέντρο της Καμπούλ...Ο εχθρός υπέστη σοβαρές απώλειες, τον αριθμό των οποίων δεν μπορούμε να προσδιορίσουμε και οι μάχες συνεχίζονται", αναφέρεται στην ανακοίνωση που εξέδωσαν οι ταλιμπάν, οι οποίοι συνήθως υπερβάλλουν στην καταγραφή των συνεπειών των επιθέσεών τους.

    [09] Σημαντικά μνημεία αναδεικνύονται στην Αίγινα

    Μνημειώδεις λαξευτοί κιβωτιόσχημοι τάφοι της ελληνιστικής εποχής, που αποκαλύφθηκαν σε οικόπεδο στην Αίγινα, θα διατηρηθούν και θα αναδειχτούν, σύμφωνα με τη χτεσινή ομόφωνη γνωμοδότηση του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου, που ενέκρινε τη σχετική μελέτη.

    Σύμφωνα με τα μέλη του ΚΑΣ, πρόκειται για σημαντικά μνημεία που αξίζει να συντηρηθούν και να παραμείνουν ορατά, η δε μελέτη προστασίας και ανάδειξής τους, που εκπονήθηκε από τον αρχιτέκτονα Βασίλη Γρηγοριάδη και η οποία θα υλοποιηθεί με χρήματα των ιδιοκτητών, θεωρήθηκε πρωτότυπη και αξιόλογη. Συγκεκριμένα, στον αύλειο χώρο του οικοπέδου, εκεί που τέμνονται οι οδοί Φανερωμένης και Ιωάννη Καποδίστρια, θα δημιουργηθεί ένα πλάτωμα λίγο μεγαλύτερο από το εμβαδόν των μνημείων (οι τάφοι καταλαμβάνουν έκταση περίπου 40 τ.μ.), όπου μια σταθερή γυάλινη επιφάνεια 3Χ4 μ., καθώς και μια μικρότερη που θα ανοιγοκλείνει, θα επιτρέπει στο κοινό τη θέαση. Επιπλέον, αρχαιολόγοι και φοιτητές θα έχουν τη δυνατότητα να επισκέπτονται τους τάφους με τη βοήθεια κλίμακας, που θα κατασκευαστεί στο υπόγειο του κτιρίου, το οποίο θα στεγάσει κυρίως καταστήματα και γραφεία. Επίσης, θα ληφθεί μέριμνα για τον σωστό εξαερισμό και φωτισμό τους.

    Πιο αξιόλογος θεωρείται ο Τάφος Ι, λόγω της εντυπωσιακής εισόδου και των επιχρισμάτων του, αλλά και της ύπαρξης μιας σκάλας έξι βαθμίδων, που οδηγεί στο εσωτερικό του, όπου βρίσκεται επιτύμβια στήλη.

    Στο οικόπεδο έχουν εντοπιστεί επίσης φρεάτια και πηγάδια, καθώς και άλλοι τάφοι ?ένας μάλιστα ανήκει στην αρχαϊκή περίοδο-, που όμως δεν διατηρούνται σε καλή κατάσταση.

    [10] Οι πιο μυώδεις νέοι μπορεί να ζήσουν περισσότερα χρόνια

    Η ελλιπής μυϊκή δύναμη κατά την εφηβεία αποτελεί παράγοντα κινδύνου για πρόωρο θάνατο, ανάλογο με το πάχος και την υψηλή πίεση του αίματος, σύμφωνα με μια νέα μεγάλη σουηδική επιστημονική έρευνα. Οι νέοι που έχουν γερούς μυς, έχουν αυξημένο προσδόκιμο ζωής, δηλαδή αυξημένη πιθανότητα να ζήσουν πιο πολλά χρόνια, τουλάχιστον τα αγόρια, σύμφωνα με την μελέτη.

    Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον καθηγητή Φιν Ράσμουσεν του πανεπιστημιακού ιατρικού Ινστιτούτου Καρολίνσκα της Στοκχόλμης, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο βρετανικό ηλεκτρονικό ιατρικό περιοδικό bmj.com, σύμφωνα με το BBC, μελέτησαν πάνω από ένα εκατομμύριο νέους ηλικίας 16 έως 19 ετών για μια περίοδο 24 ετών.

    Οι νέοι υποβλήθηκαν σε τρία τεστ μυϊκής δύναμης στην αρχή της μελέτης (ποδιών και χεριών), ενώ παράλληλα μετρήθηκαν ο δείκτης σωματικής μάζας τους και η αρτηριακή πίεση. Ως πρόωρος θάνατος ορίστηκε ο θάνατος πριν την ηλικία των 55 ετών. Στη διάρκεια της 24χρονης έρευνας, 26.145 άτομα πέθαναν (ποσοστό 2,3%). Οι τυχαίοι τραυματισμοί και οι αυτοκτονίες ήταν η κυριότερη αιτία θανάτου, ακολουθούμενες από τον καρκίνο και τις καρδιαγγειακές παθήσεις.

    [11] Μοσκοβισί: "Βρισκόμαστε πολύ κοντά σε μία συμφωνία"

    Η ευρωζώνη απέχει ελάχιστα από μία συμφωνία που θα ανοίξει τον δρόμο στην εκταμίευση της επόμενης δόσης της οικονομικής βοήθειας προς την Ελλάδα, δήλωσε σήμερα ο υπουργός Οικονομίας Πιερ Μοσκοβισί, λίγες ώρες μετά τις άκαρπες ολονύκτιες συνομιλίες κατά τη συνεδρίαση του Eurogroup.

    "Πραγματικά βρισκόμαστε σε απόσταση αναπνοής από μία συμφωνία και είμαι απολύτως πεπεισμένος ότι θα καταλήξουμε", εξήγησε στο δίκτυο Europe 1 ο Πιερ Μοσκοβισί και σημείωσε:

    Η ευρωζώνη "θα απειλείτο, εάν δεν επιτυγχάναμε συμφωνία, αλλά για μία ακόμη φορά διαπιστώσαμε ότι η Ελλάδα έχει καταβάλει σημαντικές προσπάθειες. Κατά δεύτερον, έχουμε εγκαταστήσει μηχανισμούς ελέγχου των δεσμεύσεων της Ελλάδας...Για μία ακόμη φορά, βρισκόμαστε πολύ κοντά σε μία συμφωνία".

    "Μένουν ακόμη ορισμένες τεχνικές παράμετροι προς διευθέτηση, με ποιον τρόπο θα μειωθούν τα επιτόκια επί των δανείων που οι πιστωτές έχουν χορηγήσει στην Ελλάδα ή με ποιον τρόπο θα μειωθούν τα κέρδη που οι κεντρικές τράπεζες έχουν από τα ελληνικά ομόλογα", εξήγησε ο Πιερ Μοσκοβισί. "Είμαι απολύτως πεπεισμένος ότι θα φθάσουμε σε συμφωνία τη Δευτέρα", επέμεινε.

    [12] Ένα βιβλίο, έργο τέχνης, του Γιώργου Χατζημιχάλη

    Ένα αναδιπλούμενο βιβλίο, σαν τα ιαπωνικά ή τα κινεζικά, με οικογενειακές σκηνές από το Μεσοπόλεμο έως τις αρχές της δεκαετίας του '70, διά χειρός Γιώργου Χατζημιχάλη, παρουσιάζεται στο βιβλιοπωλείο του Μορφωτικού Ιδρύματος της Εθνικής Τράπεζας (Αμερικής 13), από την ερχόμενη Πέμπτη, 29/11/2012 έως τις 12/1/2013.

    Η έκθεση αυτή είναι η πρώτη δημόσια παρουσίαση μίας εργασίας χρόνων. Ξεκίνησε όταν ο καλλιτέχνης ήταν φοιτητής, τότε που άρχισε να συλλέγει φωτογραφίες από περιοδικά και εφημερίδες, τις οποίες κατά καιρούς χρησιμοποιούσε με τον έναν ή τον άλλο τρόπο στη δουλειά του.

    Από το 2005, και πιο συστηματικά από το 2007, ο καλλιτέχνης, άρχισε να συλλέγει φωτογραφίες από το Μοναστηράκι. Παλιές, μαυρόασπρες, τις οποίες σκανάρει και στη συνέχεια τις επεξεργάζεται, απομονώνοντας κυρίως τα πρόσωπα, σε διάσταση λίγο μεγαλύτερη μιας φωτογραφίας διαβατηρίου. Έτσι δημιουργήθηκε ένα αρχείο που αποτελείται σήμερα από 2.000 φωτογραφίες. Κατά τη διάρκεια του σκαναρίσματος, κάποιες φωτογραφίες που θεώρησε ότι είχαν περισσότερο ενδιαφέρον τις κράτησε ολόκληρες ή πήρε μικρές λεπτομέρειες και πρόσωπα, αυτή τη φορά, όμως, σε μεγαλύτερη διάσταση, δηλαδή ύψους 21 εκ. Αυτό είναι και το αρχείο Πρόσωπα, Λεπτομέρειες και Καταστάσεις, από το οποίο άντλησε 66 φωτογραφίες για να φτιάξει το βιβλίο της παρούσας έκθεσης.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Wednesday, 21 November 2012 - 9:30:33 UTC