Read the UN Resolutions on The Cyprus Problem Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Saturday, 20 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 12-11-26

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Συνεχίζονται για 3η εβδομάδα οι καταλήψεις στους δήμους
  • [02] Τα κατοχικά δάνεια σε βιβλίο με "πικρές" αλήθειες
  • [03] Διαδηλώνουν στο Μπανγκλαντές διεκδικώντας καλύτερες συνθήκες εργασίας
  • [04] "Χειρόφρενο" στα ΚΤΕΛ Θεσσαλονίκης λόγω έλλειψης καυσίμων
  • [05] Γ. Ζανιάς: Η προσέλκυση καταθέσεων βασικός στόχος των τραπεζών
  • [06] Οι ψηφοφόροι της Καταλονίας έδωσαν ηχηρό ράπισμα στους εθνικιστές
  • [07] Ο Ψαραντώνης στο φεστιβάλ WOMADelaide 2013 στην Αυστραλία
  • [08] Διάσκεψη του ΟΗΕ για την κλιματική αλλαγή, στη Ντόχα
  • [09] Το κάπνισμα κάνει κακό και στον εγκέφαλο, σύμφωνα με νέα έρευνα
  • [10] Στις 4.000 οι αιτήσεις για τη μίσθωση αγροτικής και κτηνοτροφικής γης
  • [11] Το Κόσοβο υπεκλάπη από εμάς, είπε ο Σέρβος πρωθυπουργός Ίβιτσα Ντάτσιτς
  • [12] Συριακή βολή κοντά σε ισραηλινό στρατιωτικό όχημα στα υψίπεδα του Γκολάν

  • [01] Συνεχίζονται για 3η εβδομάδα οι καταλήψεις στους δήμους

    Συνεχίζονται για τρίτη εβδομάδα οι καταλήψεις σε κτίρια και υπηρεσίες δήμων, περιφερειών και αποκεντρωμένων διοικήσεων. Ειδικά για τους δήμους, σύμφωνα με την απόφαση της ΠΟΕ - ΟΤΑ την προηγούμενη Παρασκευή, οι καταλήψεις σε δημαρχεία και δημοτικά κτίρια θα συνεχισθούν έως και αύριο, ενώ την Τετάρτη θα υπάρξει στάση εργασίας από τις 11 το πρωί.

    Αύριο, θα πραγματοποιηθεί συγκέντρωση διαμαρτυρίας στις 11.30 το πρωί στην πλ. Καραϊσκάκη και θα ακολουθήσει πορεία προς το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης. Ανάλογες κινητοποιήσεις θα γίνουν και στις πρωτεύουσες των νομών.

    Ειδικά για το δήμο Αθηναίων, ο Σύλλογος Εργαζομένων αποφάσισε να συνεχίσει έως και αύριο την κατάληψη των γραφείων της διεύθυνσης Ανθρώπινου Δυναμικού, ενώ αύριο θα επεκτείνει την κατάληψη και στις Τεχνικές Υπηρεσίες.

    Η Εκτελεστική Επιτροπή της ΠΟΕ-ΟΤΑ, σε σημερινή ανακοίνωσή της, δηλώνει ότι οι εργαζομένοι στην Αυτοδιοίκηση είναι αποφασισμένοι να συνεχίσουν την κλιμάκωση των κινητοποιήσεων, μέχρι να αναγκασθεί η κυβέρνηση να αναιρέσει το μέτρο της διαθεσιμότητας.

    [02] Τα κατοχικά δάνεια σε βιβλίο με "πικρές" αλήθειες

    Σε πεντακόσια δισεκατομμύρια ευρώ- για την ακρίβεια 510.033.165.000- ανέρχονται οι ανεξόφλητες οφειλές της Γερμανίας από τα κατοχικά δάνεια. Σε αυτό το ύψος υπολογίζει ο συγγραφέας Δημοσθένης Κούκουνας το περιλάλητο ποσό, σύμφωνα με στοιχεία που περιλαμβάνονται στο βιβλίο του «Η ελληνική οικονομία κατά την Κατοχή» και υπότιτλο «η αλήθεια για τα κατοχικά δάνεια», που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Ερωδιός.

    Σε μια ογκώδη μελέτη 556 σελίδων κάνει μια ιστορική επισκόπηση της αφαίμαξης του ελληνικού λαού από τις δυνάμεις κατοχής των Γερμανών Ναζί και των Ιταλών φασιστών, όταν υποχρέωσαν την Ελλάδα να τους δανείσει για να καλύψουν τα έξοδα συντήρησης των στρατευμάτων κατοχής!

    Ο συγγραφέας, ο οποίος έχει μια προσφορά δεκαετιών στην ιστορική έρευνα αυτού του θέματος, λαμβάνοντας υπόψη στοιχεία της Τράπεζας Ελλάδας- η οποία υποχρεώθηκε να υπογράψει τη συμφωνία της Ρώμης το 1942 - αναφέρει ότι η μεταπολεμική Ιταλία αναγνώρισε την οφειλή της και ύστερα από διαπραγματεύσεις με τις ελληνικές κυβερνήσεις για το ακριβές ποσό, το αποπλήρωσε. Εν αντιθέσει με την μεταπολεμική Γερμανία ,η οποία δεν αναγνώρισε την οφειλή της ,με αποτέλεσμα το ελληνικό κράτος να δικαιούται την είσπραξη του δανείου με τους επιπλέον τόκους που τρέχουν μέχρι και σήμερα.

    Η πραγματική αποτίμηση του γερμανικού χρέους- επισημαίνει ο ερευνητής- έφθασε ως την ημέρα που αποχώρησαν τα γερμανικά στρατεύματα στο συνολικό ύψος των 100 δισ. ευρώ, χωρίς να περιλαμβάνονται πολεμικές επανορθώσεις και αποζημιώσεις.

    Ο όρος περί άτοκης επιστροφής των δανείων ξεπεράστηκε όταν η δανειακή σύμβαση κατέστη ληξιπρόθεσμη. Αυτό συνέβη με τη Διάσκεψη Ειρήνης του 1946. Από τότε τα δάνεια είναι έντοκα και, άρα, το αρχικό κεφάλαιο των 100 δις , με ένα χαμηλό επιτόκιο 2,5% ανεβαίνει στο μεγάλο αυτό ποσό, που φθάνει και περισσεύει να ξεπληρώσει όλο το ελληνικό χρέος.

    Το βιβλίο εξετάζει επίσης θέματα ταμπού ,όπως είναι το ζήτημα των οικονομικών δοσίλογων. Ένα άλλο θέμα που φωτίζεται είναι η χρησιμοποίηση ελλήνων εργατών στη Ναζιστική Γερμανία. Ένα βιβλίο με πικρές αλήθειες.

    [03] Διαδηλώνουν στο Μπανγκλαντές διεκδικώντας καλύτερες συνθήκες εργασίας

    Οι πυροσβέστες κατάφεραν να περιορίσουν νέα πυρκαγιά που ξέσπασε σε βιοτεχνία ενδυμάτων στην πρωτεύουσα του Μπαγκλαντές, ενώ χιλιάδες εργάτες διαδηλώνουν ζητώντας καλύτερες συνθήκες ασφαλείας, μετά το θάνατο 110 εργαζόμενων στον ίδιο κλάδο το Σάββατο.

    Η δεύτερη πυρκαγιά που δεν είχε θύματα, ξέσπασε το πρωί στην Ντάκα, σε κτίριο δώδεκα ορόφων στο οποίο στεγάζονται τέσσερις βιοτεχνίες ενδυμάτων.

    "Οι περισσότεροι εργάτες κατάφεραν να φτάσουν σε ασφαλές μέρος στο διπλανό κτίριο, αφού πρώτα έσπασαν τα κάγκελα", δήλωσε ο υποδιοικητής της αστυνομίας της Ντάκα Νισαρούλ Αρίφ.

    "Δεν υπάρχουν τραυματίες. Η φωτιά ξέσπασε στον πρώτο όροφο όπου υπήρχαν ενδύματα από εύφλεκτα υλικά", διευκρίνισε.

    Χιλιάδες εργάτες στην υφαντουργία και τις βιοτεχνίες ενδυμάτων της χώρας διαδήλωσαν σήμερα ζητώντας καλύτερες συνθήκες ασφαλείας στους χώρους εργασίας τους, μετά τη μεγάλη πυρκαγιά που ξέσπασε από άγνωστη μέχρι στιγμής αιτία σε αποθήκη του εργοστασίου της Tazreen Fashion, 30 χιλιόμετρα βόρεια της Ντάκα.

    Περισσότεροι από 1.000 εργαζόμενοι σε δυτικές φίρμες όπως ο ολλανδικός όμιλος C&A, ο γαλλικός Carrefour και ο σουηδικός Ikea παγιδεύτηκαν στις φλόγες.

    Τα 110 θύματα, ανάμεσά τους πολλές γυναίκες, πέθαναν από ασφυξία ή δηλητηρίαση ή πηδώντας στο κενό στην προσπάθειά τους να σωθούν.

    "Οι εργάτες πολλών εργοστασίων εγκατέλειψαν τις δουλειές τους για να συμμετάσχουν στη διαδήλωση. Θέλουν οι ιδιοκτήτες της Tazreen να τιμωρηθούν παραδειγματικά", τόνισε ο αρχηγός της αστυνομίας της Ντάκα Χαμπιμούρ Ραχμάν.

    [04] "Χειρόφρενο" στα ΚΤΕΛ Θεσσαλονίκης λόγω έλλειψης καυσίμων

    Χειρόφρενο τράβηξαν από το πρωί τα λεωφορεία του ΚΤΕΛ που κινούνται στο νομό Θεσσαλονίκης, λόγω οικονομικών προβλημάτων και συγκεκριμένα εξαιτίας έλλειψης καυσίμων. Εκτελούνται μόνο τα μαθητικά δρομολόγια και η γραμμή Θεσσαλονίκη - Αθήνα.

    Όπως ανέφερε στο ΑΜΠΕ ο διευθύνων σύμβουλος του ΚΤΕΛ Θεσσαλονίκης, Δημήτρης Μαργαριτόπουλος, είναι μία κίνηση διαμαρτυρίας καθώς δεν υπάρχουν πλέον χρήματα ούτε για την αγορά πετρελαίου ώστε να κινηθούν τα οχήματα.

    «Είμαστε σε απόγνωση, φτάσαμε σε οριακό σημείο και δεν μπορούμε να συνεχίσουμε. Καθημερινά εκτελούμε 5.000 χιλιόμετρα και ξοδεύουμε 3000 λίτρα πετρέλαιο. Μας οφείλει χρήματα ο ΟΑΣΘ, το δημόσιο και οι δήμοι, με αποτέλεσμα να μην μπορούμε να κινήσουμε τα αυτοκίνητα», είπε ο κ.Μαργαριτόπουλος.

    Από την περασμένη εβδομάδα τα δρομολόγια στο νομό Θεσσαλονίκης μειώθηκαν από τα 28 στα 10, ενώ από σήμερα δεν εκτελείται κανένα. Για να κινηθούν και πάλι τα λεωφορεία θα πρέπει το ΚΤΕΛ να πάρει χρήματα από τον Οργανισμό Αστικών Συγκοινωνιών Θεσσαλονίκης (ΟΑΣΘ), που με τη σειρά του περιμένει το υπουργείο Οικονομικών.

    Στο μεταξύ, και ο ΟΑΣΘ αντιμετωπίζει οικονομικά προβλήματα και υπάρχει κίνδυνος από το Σάββατο, 1 Δεκεμβρίου, να σταματήσουν όλα τα δρομολόγια με αποτέλεσμα οι πολίτες της Θεσσαλονίκης να μείνουν χωρίς συγκοινωνίες.

    [05] Γ. Ζανιάς: Η προσέλκυση καταθέσεων βασικός στόχος των τραπεζών

    Η σταθεροποίηση της τάσης επιστροφής των καταθέσεων που ξεκίνησε πριν μερικούς μήνες είναι το μεγάλο στοίχημα που θέλουν να κερδίσουν οι ελληνικές τράπεζες, προκειμένου μαζί με μια σειρά άλλων γεγονότων να ενισχύσουν την ρευστότητα τους ώστε να μπορέσουν να συμβάλουν καθοριστικά στις προσπάθειες επανεκκίνησης της ελληνικής οικονομίας.

    Οι δηλώσεις του προέδρου της Εθνικής Τράπεζας Γιώργου Ζανιά, στην πρόσφατη γενική συνέλευση της Εθνικής Τράπεζας, είναι χαρακτηριστικές ως προς αυτό: «αν και το συστημικό πλήγμα στην καταθετική βάση θα πάρει χρόνο να επουλωθεί - καθώς οι ελληνικές τράπεζες μέσα σε μια τριετία απώλεσαν το 37% των καταθέσεων ιδιωτών, ήτοι 101 δισ. ευρώ - είναι χαρακτηριστικό ότι αρκούσαν ελάχιστοι μήνες σχετικής ομαλοποίησης για τα δούμε κάποια δειλά έστω σημάδια ανάκαμψης των καταθέσεων σε μια περίοδο. Το τρίτο τρίμηνο του 2012 οι καθαρές εισροές ανήλθαν σε 3.2 δισ. ευρώ περίπου -που η ταμειακή πίεση σε επιχειρήσεις και νοικοκυριά παραμένει σε εξαιρετικά υψηλά επίπεδα».

    «Οι ελληνικές τράπεζες πρωταγωνιστούν στον κύκλο των επιχειρηματικών αναδιαρθρώσεων με 3 μεγάλες συμφωνίες να έχουν ήδη ανακοινωθεί και βρίσκονται ήδη σε φάση υλοποίησης. Τελικός στόχος, σε συνδυασμό με την ολοκλήρωση της διαδικασίας ανακεφαλαιοποίησης, είναι η δημιουργία βιώσιμων σχημάτων επαρκώς κεφαλαιοποιημένων, ανταγωνιστικών και με σταθερή πρόσβαση σε ρευστότητα που σε συνδυασμό με τη βελτίωση των προοπτικών και της αξιοπιστίας της οικονομίας θα δώσουν την αποφασιστική ώθηση στην αναπτυξιακή προσπάθεια», ανέφερε ο κ.Ζανιάς.

    Η μείωση της αβεβαιότητας και η εξομάλυνση των συνθηκών ρευστότητας μέσω και της ομαλοποίησης των κεφαλαιακών ροών από το δανειακό πρόγραμμα, την σταδιακή εκκαθάριση των οφειλών του κράτους προς ιδιώτες και την αποκατάσταση της εμπιστοσύνης στις συναλλαγές μεταξύ των επιχειρήσεων και με το εξωτερικό σε συνδυασμό με ένα σταθερό τραπεζικό σύστημα συνιστούν βασικές παραμέτρους για τη μετάβαση της οικονομίας σε μία βιώσιμη τροχιά ανάπτυξης.

    Στο πλαίσιο αυτό, λοιπόν, οι τράπεζες εξακολουθούν να προσφέρουν ελκυστικά επιτόκια ιδιαίτερα σε προθεσμιακά καταθετικά προϊόντα, προκειμένου να μπορέσουν όχι μόνον να συγκρατήσουν τις καταθέσεις αλλά να επιτύχουν να πείσουν όσους τις διατηρούν εκτός τραπεζικού συστήματος, είτε στο εξωτερικό είτε στα «σεντούκια» να αλλάξουν γνώμη.

    Τα υψηλά αυτά επιτόκια σύμφωνα με συγκλίνουσες εκτιμήσεις θα αρχίσουν σταδιακά να αποκλιμακώνονται όταν αποκατασταθεί η ρευστότητα του τραπεζικού συστήματος, μετά την ολοκλήρωση των διαδικασιών ανακεφαλαιοποίησης του τραπεζικού συστήματος καθώς και των εξαγορών και συγχωνεύσεων που βρίσκονται σε πλήρη εξέλιξη.

    [06] Οι ψηφοφόροι της Καταλονίας έδωσαν ηχηρό ράπισμα στους εθνικιστές

    Οι καταλανοί ψηφοφόροι έδωσαν ένα ηχηρό ράπισμα στον ηγέτη της εθνικιστικής δεξιάς Αρτούρ Μας, ψηφίζοντας υπέρ των υπολοίπων κομμάτων που τάσσονται υπέρ τη διεξαγωγής δημοψηφίσματος το οποίο θα καθορίσει το μέλλον της Καταλονίας, εν μέσω της ενίσχυσης του ρεύματος υπέρ της ανεξαρτησίας της ισπανικής αυτής περιφέρειας.

    Ο Αρτούρ Μας, έχασε το στοίχημα που είχε βάλει προκηρύσσοντας πρόωρες εκλογές με στόχο την ενίσχυση του κυβερνώντος δεξιού συνασπισμού CiU (Convergencia i Unio) του οποίου ηγείται, ώστε να έχει την απόλυτη πλειοψηφία στο τοπικό κοινοβούλιο. Ο πρόεδρος της Kαταλονίας φαίνεται ότι πλήρωσε την αμφίσημη πολιτική του ρητορική, στο πλαίσιο της οποίας απέφυγε τη λέξη "ανεξαρτησία", καθώς και την πολιτική της λιτότητας που εφαρμόζει εδώ και δύο χρόνια, υπό την εποπτεία της Μαδρίτης.

    Για να κυβερνήσει την Καταλονία και να φέρει εις πέρας το πρόγραμμά του, όπως υποσχέθηκε στα 7,5 εκατομμύρια των Καταλανών, θα είναι αναγκασμένος να προχωρήσει σε δύσκολες συμμαχίες και να συνεργασθεί με την ισχυρή ριζοσπαστική αυτονομιστική αριστερά.

    Χθες το βράδυ, ο Αρτούρ Μας παραδέχθηκε ότι είναι αναγκασμένος να προχωρήσει σε συνεργασίες για να κυβερνήσει. "Δεν θα μπορέσουμε να είμαστε μόνοι υπεύθυνοι για τη διακυβέρνηση της χώρας αυτής".

    Η CiU είναι υποχρεωμένη να αρκεσθεί πλέον στις 50 έδρες στο 135μελές καταλανικό κοινοβούλιο, έναντι 62 μέχρι χθες.

    Αντίθετα, το ιστορικό κόμμα της αυτονομιστικής αριστεράς ERC (Esquerra Republicana de Catalunya) υπερδιπλασίασε το ποσοστό του, εξασφαλίζοντας 21 έδρες, από τις 10 που κατείχε μέχρι σήμερα. Οι σοσιαλιστές κατέλαβαν την τρίτη θέση με 20 έδρες, μπροστά από το κυβερνών Λαϊκό Κόμμα της Ισπανίας που περιορίσθηκε στην τέταρτη θέση με 19 έδρες.

    "Τα αποτελέσματα αιφνιδιάζουν. Είναι το μήνυμα ότι υπάρχουν δυσαρεστημένοι διότι κανείς από τους πολιτικούς δεν έχει παρουσιάσει ένα ξεκάθαρο σχέδιο για την αντιμετώπιση των προβλημάτων της χώρας μας: το χρέος, την ανεργία, τις δυσκολίες χρηματοδότησης", δήλωσε ο Πέντρο Νουένο, καθηγητής Οικονομίας στο IESE της Καταλονίας.

    Τροφοδοτούμενη από την οικονομική κρίση που επιβάλλει στον πληθυσμό βαριές θυσίες, την αυξανόμενη τους τελευταίους μήνες δυσαρέσκεια που επικεντρώνεται στον πολιτιστικό και γλωσσικό τομέα, ανοίγοντας παλιές πληγές στις σχέσεις με το ισπανικό κράτος.

    Και έπειτα ήλθε η γιγάντια διαδήλωση της 11ης Σεπτεμβρίου στο κέντρο της Βαρκελόνης με τα συνθήματα για "Ανεξαρτησία", που έπεισε τον Αρτούρ Μας να προκηρύξει πρόωρες εκλογές.

    Απέναντι στην άρνηση της Μαδρίτης να παραχωρήσει αυξημένη δημοσιονομική αυτονομία στην Καταλονία, ο πρόεδρός της ήλθε σε ανοικτή σύγκρουση με τον κεντρικό κράτος.

    Ωστόσο, τμήμα των ψηφοφόρων εξέλαβε την σύγκρουση με τη Μαδρίτη ως παραπέτασμα καπνού.

    Ο Αρτούρ Μας απέφυγε με μεγάλη προσοχή να μιλήσει για "ανεξαρτησία" κατά τη διάρκεια της προεκλογικής περιόδου, ωστόσο υπερασπίσθηκε την εθνική κυριαρχία της Καταλονίας, "της 7ης σε κατά κεφαλήν εισόδημα χώρας της Ευρωπαϊκής Ενωσης".

    Η προοπτική αυτή προκάλεσε κύματα ανησυχίας στον επιχειρηματικό κόσμο που βρέθηκε απέναντι στο φάσμα ενός κράτους που θα μπορούσε να βρεθεί ντε φάκτο εκτός Ευρωπαϊκής Ενωσης και εκτός ευρωζώνης.

    Εδώ και δύο χρόνια, αυξάνεται η δυσαρέσκεια στην Καταλονία έπειτα από απόφαση της ισπανικής δικαιοδοσίας για τον περιορισμό του καθεστώτος διευρυμένης αυτονομίας που ίσχυε από το 2006, ενώ η οικονομική κρίση επιβάρυνε ακόμη περισσότερο την ατμόσφαιρα.

    Η Καταλονία, σήμερα η πλέον χρεωμένη περιοχή της Ισπανίας, κατηγορεί το κεντρικό κράτος ότι την παρασύρει στον οικονομικό όλεθρο και ζητεί "δημοσιονομικό σύμφωνο", αντίστοιχο με εκείνα της Χώρας των Βάσκων και της Ναβάρας, το οποίο θα τής επέτρεπε να εισπράττει η ίδια τα φορολογικά της έσοδα.

    [07] Ο Ψαραντώνης στο φεστιβάλ WOMADelaide 2013 στην Αυστραλία

    Προσκεκλημένος του φεστιβάλ WOMADelaide, ο Αντώνης Ξυλούρης ή Ψαραντώνης -όπως είναι ευρύτερα γνωστός- θα επισκεφθεί τον Μάρτιο του 2013 την Αδελαΐδα.

    Δεν είναι η πρώτη φορά που ο Ψαραντώνης επισκέπτεται την Αυστραλία. Πριν λίγα χρόνια ήρθε ύστερα από πρόσκληση του Νικ Κέιβ!

    Εξάλλου, ο γιος του Γιώργος έχει παντρευτεί στην Αυστραλία και τα εγγόνια του έχουν γεννηθεί στη Μελβούρνη.

    [08] Διάσκεψη του ΟΗΕ για την κλιματική αλλαγή, στη Ντόχα

    Άρχισε σήμερα στη Ντόχα του Κατάρη 18η διάσκεψη του ΟΗΕ για την κλιματική αλλαγή, με τη συμμετοχή εκπροσώπων από περίπου 190 χώρες που επιθυμούν να σημειωθεί πρόοδος στις δύσκολες διαπραγματεύσεις για τον περιορισμό των εκπομπών αερίων που ευθύνονται για το φαινόμενο του θερμοκηπίου.

    Η διάσκεψη θα ολοκληρωθεί στις 7 Δεκεμβρίου. Τρεις ημέρες νωρίτερα θα φτάσουν στην πρωτεύουσα του Κατάρ περισσότεροι από 100 υπουργοί για να πάρουν μέρος στις εργασίες που όλοι ελπίζουν ότι θα καταλήξουν σε συμφωνία, ένα νέο βήμα στις διαπραγματεύσεις υπό την αιγίδα των Ηνωμένων Εθνών, οι οποίες άρχισαν το 1995.

    Η νέα αυτή περιβαλλοντική συνάντηση πραγματοποιείται ενώ πολλαπλασιάζονται τα σημάδια της αυξανόμενης υπερθέρμανσης του πλανήτη, καθώς και οι εκκλήσεις για άμεση αντιμετώπισή της.

    "Είναι μια διάσκεψη ουσιαστικής σημασίας", τόνισε ο πρόεδρος της διάσκεψης, υπουργός του Κατάρ Αμπντουλάχ αλ-Ατίγιαχ.

    Ανάμεσα στα σημαντικά θέματα που θα συζητηθούν είναι η δεύτερη πράξη του πρωτοκόλλου του Κιότο, με καθαρά συμβολική σημασία, το προσχέδιο των βασικών αρχών μιας συνολικής συμφωνίας μέχρι το 2015 και η παροχή οικονομικής βοήθειας στις πλέον ευάλωτες χώρες

    Επιμέλεια: Μ. Φαράκου

    [09] Το κάπνισμα κάνει κακό και στον εγκέφαλο, σύμφωνα με νέα έρευνα

    Το κάπνισμα, εκτός από το υπόλοιπο σώμα, βλάπτει επίσης τον εγκέφαλο και το νου, κάνοντας ζημιά στη μνήμη, τη μάθηση και γενικότερα τη σκέψη, σύμφωνα με μια νέα βρετανική επιστημονική έρευνα, η οποία έρχεται να επιβεβαιώσει προηγούμενες μελέτες ότι το τσιγάρο, όπως και η υψηλή πίεση του αίματος, αυξάνουν τον κίνδυνο για πρόωρο μαρασμό των νοητικών λειτουργιών. Σύμφωνα με τους επιστήμονες, το τσιγάρο δεν κάνει κακό μόνο στους πνεύμονες και στην καρδιά, αλλά και στο κεφάλι.

    Οι ερευνητές του King's College του Λονδίνου, με επικεφαλής τον δρα Άλεξ Ντρέγκαν, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό για θέματα γήρανσης "Age and Ageing", σύμφωνα με το BBC, μελέτησαν περίπου 8.000 ανθρώπους άνω των 50 ετών και διαπίστωσαν ότι, εκτός από το κάπνισμα, η υψηλή αρτηριακή πίεση και η παχυσαρκία επιδρούν αρνητικά στον εγκέφαλο, αλλά σε μικρότερο βαθμό. Η έρευνα μελέτησε επί μια οκταετία γενικότερα τους παράγοντες κινδύνου για έμφραγμα και εγκεφαλικό σε σχέση με την υγεία του εγκεφάλου και σε συνάρτηση με τον τρόπο ζωής των ανθρώπων μετά τους 50 τους. Οι Bρετανοί επιστήμονες διεξήγαγαν μια σειρά νοητικών τεστ κατά περιοδικά χρονικά διαστήματα.

    Η μελέτη έδειξε ότι ο κίνδυνος εμφράγματος ή εγκεφαλικού σχετίζεται σημαντικά με τη νοητική υγεία, με συνέπεια ο καρδιαγγειακός κίνδυνος να αυξάνει, όσο αδρανοποιούνται οι λειτουργίες του εγκεφάλου. Το κάπνισμα εμφανίστηκε ως βασικός παράγων που μείωνε τις επιδόσεις στα νοητικά-γνωστικά τεστ, άρα σχετίζεται με τη σταδιακή έκπτωση των νοητικών λειτουργιών.

    [10] Στις 4.000 οι αιτήσεις για τη μίσθωση αγροτικής και κτηνοτροφικής γης

    Περίπου 4.000 αιτήσεις έχουν υποβληθεί μέχρι στιγμής για τη μίσθωση γεωργικής και κτηνοτροφικής γης, σύμφωνα με τα στοιχεία του Οργανισμού Πληρωμών και Ελέγχου Κοινοτικών Ενισχύσεων, Προσανατολισμού και Εγγυήσεων (ΟΠΕΚΕΠΕ). Από τις αιτήσεις αυτές έχει ολοκληρωθεί η αξιολόγηση και έχουν υπογραφεί 243 συμβόλαια μίσθωσης γης σε 11 περιφερειακές ενότητες.

    Το 57% όσων έχουν υπογράψει σύμβαση είναι νέοι ηλικίας έως 35 ετών με πτυχίο Γεωτεχνικής Σχολής, το 24% είναι νέοι έως 35 ετών, το 14% άνεργοι και το 5% νέοι αγρότες έως 35 ετών. Επίσης, το 87% των συμβολαίων αφορά στη μίσθωση έως 4 στρεμμάτων, έως 10 στρεμμάτων το 9% κι άνω των 10 στρεμμάτων το 4%. Ενδιαφέρον, δε, έχει το γεγονός ότι σε ποσοστό 83% η γη που μισθώθηκε θα χρησιμοποιηθεί για την παραγωγή τροφίμου που είναι ενταγμένο στο στρατηγικό σχεδιασμό της Περιφέρειας. Το υπόλοιπο 17% της γης που ενοικιάστηκε, θα χρησιμοποιηθεί για την παραγωγή ζωοτροφών ή ως βοσκότοπος.

    Μέχρι σήμερα αγροτική γη έχει μισθωθεί σε Βοιωτία, Εύβοια, Ημαθία, Θεσσαλική, Καβάλα, Κιλκίς, Λάρισα, Ξάνθη, Πέλλα, Πιερία και Χαλκιδική.

    Σημειώνεται ότι η γη διανέμεται σε ανέργους, νέους αγρότες, πτυχιούχους Γεωτεχνικής Σχολής, επαγγελματίες αγρότες και νομικά πρόσωπα με αντίτιμο 5 ευρώ το στρέμμα ανα καλλιεργητική περίοδο και ανώτατο όριο τα 100 στρέμματα ανα δικαιούχο.

    [11] Το Κόσοβο υπεκλάπη από εμάς, είπε ο Σέρβος πρωθυπουργός Ίβιτσα Ντάτσιτς

    Τη θέση ότι το Κόσοβο υπεκλάπη από τη Σερβία διατύπωσε ο Σέρβος πρωθυπουργός Ίβιτσα Ντάτσιτς και διαβεβαίωσε πως κανείς από την κυβέρνηση δεν πρόκειται να «πουλήσει το Κόσοβο και να προδώσει τη Σερβία».

    Ο κ. Ντάτσιτς τόνισε πως κανείς δεν πρόκειται να επιστρέψει το Κόσοβο στη Σερβία, εάν η τελευταία εγκαταλείψει την προσπάθεια για ένταξη στην Ευρωπαϊκή Ένωση (ΕΕ) και πρόσθεσε ότι η τωρινή κυβέρνηση κατόρθωσε να βάλει τη χώρα εκ νέου στο τραπέζι των συνομιλιών.

    Σύμφωνα με τον Σέρβο πρωθυπουργό, θα ήταν λάθος να εγκατέλειπε η Σερβία τις συνομιλίες.

    «Είναι βέβαιο πως κανείς από εμάς δεν πρόκειται να πουλήσει τη Σερβία και να προδώσει το Κόσοβο» σημείωσε εκτιμώντας πως η χώρα του δεν είναι σε θέση να «γαντζωθεί» από το Κόσοβο και να αρνηθεί να το εγκαταλείψει. «Μας το υφάρπαξαν. Το θέμα είναι πώς θα σώσουμε ορισμένο απ' αυτό» υπογράμμισε.

    «Μπορούμε να πούμε ότι δεν θέλουμε να ενταχθούμε στην ΕΕ, αλλά μετά κάποιος θα μας επιστρέψει το Κόσοβο;» αναρωτήθηκε ο Σέρβος πρωθυπουργός.

    [12] Συριακή βολή κοντά σε ισραηλινό στρατιωτικό όχημα στα υψίπεδα του Γκολάν

    Βλήμα από τη Συρία έπεσε χθες το βράδυ κοντά σε ισραηλινό στρατιωτικό όχημα στο κατεχόμενο από το Ισραήλ τμήμα των υψιπέδων του Γκολάν, χωρίς να προκαλέσει θύματα ή ζημίες , ανακοίνωσε σήμερα εκπρόσωπος του ισραηλινού στρατού.

    "Βλήμα έπεσε κοντά σε ισραηλινό στρατιωτικό όχημα που κυκλοφορούσε κατά μήκος της ζώνης ασφαλείας", δήλωσε η εκπρόσωπος διευκρινίζοντας ότι ο ισραηλινός στρατός δεν ανταπέδωσε με πυρά.

    Αυτού του είδους τα συμβάντα έχουν πολλαπλασιασθεί τις τελευταίες εβδομάδες. Ισραηλινοί αξιωματούχοι τα αποδίδουν σε "εσφαλμένη σκόπευση" κατά τη διάρκεια των συγκρούσεων ανάμεσα στον στρατό του Μπασάρ αλ Ασαντ και τις δυνάμεις της συριακής αντιπολίτευσης στα υψίπεδα του Γκολάν.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Monday, 26 November 2012 - 9:30:38 UTC