Browse through our Interesting Nodes on the Informatics & Computing Business in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 12-11-26

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Eurogroup: Ώρα αποφάσεων για χρέος και δόση
  • [02] Στη Βουλή η δικογραφία για τη «λίστα Λαγκάρντ»
  • [03] Περιορίστηκε κατά 21,6% το έλλειμμα εμπορικού ισοζυγίου στο 9μηνο
  • [04] Αντωνιάδης: «Ο διαιτητής διαμόρφωσε το αποτέλεσμα» στο ματς Πλατανιά - ΠΑΟ
  • [05] "Το Eurogroup πρέπει να αποφασίσει την αποδέσμευση της δόσης"
  • [06] Υπάρχει η πολιτική βούληση για την επίτευξη συμφωνίας
  • [07] "Δεν αναμένεται πριν από το 2016 ο φόρος επί των χρηματοπιστωτικών συναλλαγών"
  • [08] Απέκλεισε η γερμανική κυβέρνηση να τεθεί ζήτημα για νέο "κούρεμα"
  • [09] Κρ. Λαγκάρντ: "Θα επιχειρήσουμε να βρούμε αξιόπιστη λύση για την Ελλάδα"

  • [01] Eurogroup: Ώρα αποφάσεων για χρέος και δόση

    Σε εξέλιξη βρίσκονται στις Βρυξέλλες οιεργασίες του κρίσιμου Eurogroup για το ελληνικό ζήτημα, ενώ μέχρι και την τελευταία στιγμή συνεχιζόταν, μεταξύ ΔΝΤ και Ευρωζώνης, οι διαβουλεύσεις για τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους.

    Η Ελλάδα έπραξε πλήρως το τμήμα της συμφωνίας που της αναλογεί, δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας, προσερχόμενος στη σημερινή συνεδρίαση του Eurogroup. Ο κ.Στουρνάραςεξέφρασε τη βεβαιότητα ότι «θα βρεθεί κοινά επωφελής λύση σήμερα», σχετικά με το ελληνικό ζήτημα.

    Συγκρατημένη αισιοδοξία επικρατεί στο Μέγαρο Μαξίμου για τα αποτελέσματα της συνεδρίασης του Eurogroup. Ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς είχε ένα ακόμα γύρο τηλεφωνικών επαφών με ομολόγους του και στελέχη της ΕΕ και είναι σε ανοικτή γραμμη με τους άλλους δύο κυβερνητικούς εταίρους.

    Την εκτίμηση ότι υπάρχει συμφωνία επί του 95% των πτυχών για το ελληνικό πρόγραμμα, εξέφρασε ο υπουργός Οικονομικών της Γαλλίας Πιερ Μοσκοβισί, προσερχόμενος στη συνεδρίαση του Eurogroup.Τόνισε ότι απέχουμε ελάχιστα από την επίτευξη συμφωνίας και επέμεινε ότι θα ήταν αδιανόητο να μην υπάρξει σήμερα θετική έκβαση. «Αν ανοίξουμε τη συζήτηση στα σημεία που υπάρχει ήδη συμφωνία, υπάρχει κίνδυνος να τεθούν και πάλι όλα από μηδενική βάση», διαμήνυσε ο υπουργός Οικονομικών της Γαλλίας. Ξεκινάμε από μια βάση συναίνεσης, πρόσθεσε ο Π. Μοσκοβισί, ο οποίος υπογράμμισε ότι αυτό που διακυβεύεται είναι η υπευθυνότητα της ευρωζώνης, καθώς η Ελλάδα έχει ήδη εκπληρώσει ό,τι της είχε ζητηθεί.

    Είμαστε πολύ κοντά σε συμφωνία, ανέφερε από την πλευρά του, ο υπουργός Οικονομικών της Ισπανίας Λουίς ντε Γκίντος και πρόσθεσε ότι είναι σημαντικό να σταλεί σήμερα ένα θετικό πολιτικό μήνυμα στήριξης της Ελλάδας.

    Την εκτίμηση ότι «υπάρχει κατάλληλο έδαφος» για την επίτευξη συμφωνίας για την Ελλάδα, εξέφρασε ο υπουργός οικονομικών της Ιρλανδίας Μάικλ Νούναν, προσερχόμενος στη συνεδρίαση του Eurogroup.

    Διαβάστε επίσης:

    Απέκλεισε η γερμανική κυβέρνηση να τεθεί ζήτημα για νέο "κούρεμα"

    [02] Στη Βουλή η δικογραφία για τη «λίστα Λαγκάρντ»

    Ο αντιεισαγγελέας του Αρείου Πάγου Νίκος Παντελής, διαβίβασε στη Βουλή, μέσω του υπουργού Δικαιοσύνης Αντώνη Ρουπακιώτη, τη δικογραφία για τη «λίστα Λαγκάρντ», προκειμένου να ερευνηθούν ενδεχόμενες ποινικές ευθύνες τότε κυβερνητικών μελών, που παρέλαβαν και διαχειρίσθηκαν την επίμαχη λίστα με τη μορφή CD.

    Εξάλλου, διαβιβάσθηκε και σχετικό «USB στικ», που περιέχει τα ονόματα της λίστας.

    [03] Περιορίστηκε κατά 21,6% το έλλειμμα εμπορικού ισοζυγίου στο 9μηνο

    Μεγάλη μείωση της τάξης του 7% σημείωσαν οι ελληνικές εξαγωγές τον Σεπτέμβριο εφέτος, αναστρέφοντας έτσι μια μακρά περίοδο ανοδικής πορείας. Καθώς, όμως, η πτώση στις εισαγωγές ήταν υπερδιπλάσια σε ποσοστό, καταγράφηκε μείωση του εμπορικού ελλείμματος κατά 22,5%. Ενώ, στο τέλος του 9μήνου, το έλλειμμα του εμπορικού ισοζυγίου της χώρας περιορίστηκε περαιτέρω κατά 21,6%.

    Ειδικότερα, από τα στοιχεία της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής (ΕΛΣΤΑΤ) για την πορεία των εμπορευματικών συναλλαγών της χώρας, προκύπτουν τα εξής:

    Η συνολική αξία των εισαγωγών- αφίξεων, χωρίς τα πετρελαιοειδή, ανήλθε στο ποσό των 2.445,3 εκατ. ευρώ τον Σεπτέμβριο 2012, έναντι 2.871,5 εκατ. ευρώ τον ίδιο μήνα του 2011, παρουσιάζοντας μείωση 14,8%.

    Η συνολική αξία των εξαγωγών- αποστολών, χωρίς τα πετρελαιοειδή, ανήλθε στο ποσό των 1.320,6 εκατ. ευρώ, έναντι 1.419,6 εκατ. ευρώ τον Σεπτέμβριο 2011, παρουσιάζοντας μείωση 7%.

    Το έλλειμμα του εμπορικού ισοζυγίου, χωρίς τα πετρελαιοειδή, ανήλθε σε 1.124,7 εκατ. ευρώ έναντι 1.451,9 εκατ. ευρώ τον Σεπτέμβριο πέρυσι, παρουσιάζοντας μείωση 22,5%.

    Η συνολική αξία των εισαγωγών- αφίξεων, χωρίς τα πετρελαιοειδή, το χρονικό διάστημα Ιανουαρίου- Σεπτεμβρίου 2012 ανήλθε στο ποσό των 22.501,7 εκατ. ευρώ, έναντι 24.655,7 εκατ. ευρώ το ίδιο διάστημα του 2011, παρουσιάζοντας μείωση 8,7%.

    Η συνολική αξία των εξαγωγών- αποστολών, χωρίς τα πετρελαιοειδή, ανήλθε στο ποσό των 12.447,0 εκατ. ευρώ έναντι 11.824,7 εκατ. ευρώ το 9μηνο του 2011, παρουσιάζοντας αύξηση 5,3%.

    Το έλλειμμα του εμπορικού ισοζυγίου, χωρίς τα πετρελαιοειδή, ανήλθε σε 10.054,7 εκατ. ευρώ, έναντι 12.831,0 εκατ. ευρώ το 9μηνο πέρυσι, παρουσιάζοντας μείωση 21,6%.

    [04] Αντωνιάδης: «Ο διαιτητής διαμόρφωσε το αποτέλεσμα» στο ματς Πλατανιά - ΠΑΟ

    Εξω φρενών με τη διαιτησία του Αρετόπουλου, στο χθεσινό παιχνίδι του Πλατανιά με τον Παναθηναϊκό (2-1), εμφανίστηκε ο Αντώνης Αντωνιάδης μιλώντα στο ραδιοφωνικό σταθμό «NovaΣΠΟΡ FM 94,6». «Δεν μπορείς να διασύρεις έτσι τον Παναθηναϊκό», τόνισε ο παλαίμαχος άσος των «πρασίνων» και συμπλήρωσε: «Η κατ? εξακολούθηση ατιμωρησία γιγαντώνει αυτούς τους ανθρώπους. Κάποτε οι διαιτητές υπολόγιζαν τον Παναθηναϊκό. Πλέον δεν τον σέβονται». Αναλυτικά:

    -Για τη διαιτησία στο χθεσινό ματς με τον Πλατανιά:

    «Μιλάμε για έναν άνθρωπο που διαμόρφωσε το αποτέλεσμα. Στον ίδιο αγώνα ακύρωσε κανονικό γκολ δια του επόπτη και έδωσε ένα πέναλτι που μόνο ο ίδιος είδε. Δεν ξέρω αν θα το έδινε και ο πρόεδρος του Πλατανιά. Για να δώσεις την εσχάτη των ποινών πρέπει να είσαι σίγουρος 100%, αν δεν είσαι δεν πρέπει να δίνεις πέναλτι. Αν μετρούσε το κανονικό γκολ στο 0-0 θα μπορούσαν να ήταν πολύ διαφορετικά τα πράγματα. Ο Παναθηναϊκός έχει κόσμο και ιστορία, δεν μπορείς να τον διασύρεις έτσι».

    -Για τον τρόπο αντίδρασης του Παναθηναϊκού:

    «Δεν μπορείς να κάνεις και πολλά πράγματα. Η προσφυγή στα πολιτικά δικαστήρια έχει άλλο χαρακτήρα. Εγώ μιλάω αγωνιστικά, για τις διαδικασίες που πρέπει να γίνονται, για τη συμπλήρωση των πινάκων και την ατιμωρησία. Αυτά είναι που συνθέτουν την καθημερινότητα του ποδοσφαίρου. Γι? αυτό καταρτίζονται όπως καταρτίζονται οι πίνακες και να τα αποτελέσματα. Τιμωρήθηκε πέρσι ο κ. Αρετόπουλος γι? αυτά που δεν έγραψε; Φαντάζομαι τώρα επειδή υπήρχε θόρυβος θα παραπεμφθεί. Και τι έγινε; Θα βγει έξω από τους πίνακες για ένα μήνα και μετά θα επιστρέψει για να συνεχίσει το θεάρεστο έργο του. Αυτά πρέπει να είσαι από μέσα για να τα πολεμάς. Δυστυχώς στο ΔΣ της ΕΠΟ δεν υπάρχει άνθρωπος για να τα πολεμήσει από μέσα. Και γιατί ο ίδιος ο Αρετόπουλος δεν ζητά να μην σφυρίζει αγώνες του Παναθηναϊκού;».

    -Για την προϊστορία του Αρετόπουλου με τον Παναθηναϊκό:

    «Ο άνθρωπος έχει προϊστορία. Δεν θέλω να αναμείξω τον Ολυμπιακό επειδή ήταν τέταρτος στο παιχνίδι στο Καραϊσκάκη το Φεβρουάριο του 2011. Κυνήγησαν και χτύπησαν παίκτες του Παναθηναϊκού. Δεν έγραψε τίποτα και ούτε τιμωρήθηκε για παράλειψη καθήκοντος. Η κατ? εξακολούθηση ατιμωρησία καλύπτει αυτούς τους ανθρώπους και τους γιγαντώνει. Μπήκε ξανά στους πίνακες και να το αποτέλεσμα. Δεν τρέχει τίποτα, σαν κύριος διαμόρφωσε το αποτέλεσμα και πήγε σπίτι του. Φάνηκε ότι δεν υπολογίζει τον Παναθηναϊκό. Οι διαιτητές δεν υπολογίζουν τον Παναθηναϊκό. Κάποτε τον υπολόγιζαν».

    [05] "Το Eurogroup πρέπει να αποφασίσει την αποδέσμευση της δόσης"

    Nα αποφασίσει το Eurogroup, την αποδέσμευση της δόσης των 31,5 δισ. και να συνεχίσει το πρόγραμμα καταβολής των δόσεων για τη χρηματοδότηση της χώρας, ζητά ως το δέον γενέσθαι η ΔΗΜΑΡ.

    Σε ανακοίνωση του κόμματος που εκδόθηκε με την έναρξη της συνεδρίασης του Συμβουλίου των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης, στις Βρυξέλλες, τονίζεται ότι η απόφαση που θα πάρουν «πρέπει να σηματοδοτήσει την απομάκρυνση του κινδύνου μη παραμονής στο ευρώ, αφενός με τη λήψη μέτρων για τη δραστική μείωση των επιβαρύνσεων του χρέους και αφετέρου με την πολιτική δέσμευση ότι θα ληφθούν όλα τα μέτρα που ενδεχομένως χρειαστούν, ώστε να αποκλειστεί η κρίση εμπιστοσύνης για τη βιωσιμότητα του χρέους».

    [06] Υπάρχει η πολιτική βούληση για την επίτευξη συμφωνίας

    Την πεποίθηση, ότι οι χώρες της ευρωζώνης διαθέτουν την πολιτική βούληση να καταλήξουν σήμερα σε συμφωνία, τόσο για την κάλυψη του χρηματοδοτικού κενού, όσο και για τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους, εξέφρασε η υπουργός Οικονομικών της Αυστρίας Μαρία Φέκτερ, εισερχόμενη στο Eurogroup στις Βρυξέλλες.

    Σε σχόλιό της για το ενδεχόμενο περαιτέρω μείωσης του ελληνικού χρέους, η Μ. Φέκτερ δήλωσε, ότι "προς το παρόν δεν αποτελεί επιλογή" και πρόσθεσε πως εξετάζεται ένας συνδυασμός μέτρων, όπως η μείωση των επιτοκίων των δανείων και η αποποίηση μέρους των κερδών της ΕΚΤ από τα ελληνικά ομόλογα.

    Καταλήγοντας, η Μ. Φέκτερ δήλωσε, ότι το «κούρεμα» του διακρατικού χρέους της Ελλάδας δεν είναι αποδεκτό από τις χώρες της ευρωζώνης, αλλά ούτε και από τους φορολογούμενούς τους.

    [07] "Δεν αναμένεται πριν από το 2016 ο φόρος επί των χρηματοπιστωτικών συναλλαγών"

    Ο μελλοντικός ευρωπαϊκός φόρος επί των χρηματοπιστωτικών συναλλαγών δεν αναμένεται να τεθεί σε ισχύ πριν από το 2016, δήλωσε σήμερα στέλεχος του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών, το οποίο επικαλείται το γερμανικό περιοδικό Βίρτσαφτσβοχε (WirtschaftsWoche), το οποίο κυκλοφορεί σήμερα.

    "Δεν θα περιελάμβανα φόρο επί των χρηματοπιστωτικών συναλλαγών στον προϋπολογισμό πριν από το 2016", σημείωσε ο Μίχαελ Σελ, διευθυντής του τμήματος φορολογίας στους κόλπους του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών σε πρόσφατη συνάντηση που διοργανώθηκε στο Βερολίνο από το γραφείο ορκωτών λογιστών και την Ernst & Young.

    Τον Ιούνιο ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε είχε ήδη προβλέψει ότι δεν θα έπρεπε να αναμένεται να τεθεί σε ισχύ ο φόρος αυτός σε ευρωπαϊκό επίπεδο πριν από τις βουλευτικές εκλογές στη Γερμανία, το φθινόπωρο του 2013.

    "Η Γερμανία έχει κάνει κάθε δυνατή προσπάθεια για να προχωρήσει το ζήτημα αυτό", επέμεινε από την πλευρά του εκπρόσωπος του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών, απαντώντας σε ερώτηση του Γαλλικού Πρακτορείου.

    Ο ίδιος σημείωσε ότι οι δηλώσεις του Σελ αντανακλούν μια προσωπική άποψη.

    Η Γερμανία εύχεται εφεξής την εισαγωγή του φόρου επί των χρηματοπιστωτικών συναλλαγών ταυτοχρόνως σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες, πρόσθεσε ο εκπρόσωπος.

    [08] Απέκλεισε η γερμανική κυβέρνηση να τεθεί ζήτημα για νέο "κούρεμα"

    Την ελπίδα της γερμανικής κυβέρνησης για μια συμφωνία, απόψε, σε ό,τι αφορά την κάλυψη του χρηματοδοτικού κενού για την Ελλάδα, εξέφρασε ο εκπρόσωπος της καγκελαρίας Στέφεν Ζάιμπερτ, ο οποίος ωστόσο διευκρίνισε ότι στο σημερινό Eurogroup δεν θα τεθεί ζήτημα νέας αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους με την συμμετοχή του δημόσιου τομέα.

    «Το "κούρεμα" δεν αποτελεί ζήτημα και για άλλες χώρες της Ευρωζώνης, επομένως οι υπουργοί Οικονομικών δεν θα το συζητήσουν. Ούτε για την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα αποτελεί ζήτημα», τόνισε ο κ. Ζάιμπερτ και υποστήριξε ότι μια τέτοια απομείωση χρέους θα παραβίαζε τόσο τις Συνθήκες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, που δεν επιτρέπουν στα κράτη-μέλη να αναλαμβάνουν τα χρέη άλλων μελών, όσο και την εθνική νομοθεσία της Γερμανίας και άλλων κρατών-μελών της Ευρωζώνης. Επιπλέον, θα είχε, επισήμανε ο Γερμανός κυβερνητικός εκπρόσωπος, ως συνέπεια «τεράστια απώλεια αξιοπιστίας», ενώ θα ενθάρρυνε, ενδεχομένως, άλλα κράτη που αντιμετωπίζουν κρίση χρέους να απαιτήσουν ίδια αντιμετώπιση.

    [09] Κρ. Λαγκάρντ: "Θα επιχειρήσουμε να βρούμε αξιόπιστη λύση για την Ελλάδα"

    Έκκληση για την επίτευξη αξιόπιστης λύσης για την Ελλάδα, απηύθυνε η επικεφαλής του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ, προσερχόμενη στη σημερινή συνεδρίαση του Eurogroup στις Βρυξέλλες.

    «Θα επιχειρήσουμε να βρούμε λύση, που θα είναι αξιόπιστη για την Ελλάδα- αυτό έχει σημασία», δήλωσε χαρακτηριστικά η Κ. Λαγκάρντ.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Monday, 26 November 2012 - 13:30:33 UTC