Browse through our Interesting Nodes of the Cyprus Government Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 12-11-27

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Αντ. Σαμαράς: «Ξεκινάει μία καινούρια μέρα για όλους τους Έλληνες»
  • [02] Κλειστά σήμερα τα φαρμακεία
  • [03] Αντίθετη η Αργεντινή στις πληρωμές των ομολογιούχων
  • [04] Τελευταία η τριλογία των "Hobbit"
  • [05] Ευ. Βενιζέλος: Νέα αφετηρία για τη χώρα η απόφαση του Eurogroup
  • [06] Απολογούνται οι συλληφθέντες για τη ληστεία στο μουσείο της Ολυμπίας
  • [07] Τον χρηματοπιστωτικό τομέα της Ιταλίας θα αξιολογήσει το ΔΝΤ το 2013
  • [08] Ολοκληρώθηκε η εκταφή της σορού του Γιάσερ Αραφάτ
  • [09] Η ανάγνωση του DNA του καρπουζιού δημιουργεί ελπίδες για καλύτερα φρούτα
  • [10] Ι. Στουρνάρας: Η απόφαση του Eurogroup δίνει στην Ελλάδα την ευκαιρία να βγει από το φαύλο κύκλο της ύφεσης
  • [11] Λαγκάρντ: Η Ελλάδα ξανά στο δρόμο ενός βιώσιμου χρέους
  • [12] Πέθανε ο νομπελίστας Τζόζεφ Μάρεϊ, πρωτοπόρος στις μεταμοσχεύσεις οργάνων

  • [01] Αντ. Σαμαράς: «Ξεκινάει μία καινούρια μέρα για όλους τους Έλληνες»

    Τη συμφωνία που επετεύχθη στις Βρυξέλλες κατά τη διάρκεια της μαραθώνιας συνεδρίασης του Eurogroup, χαιρέτισε ο πρωθυπουργός, Αντώνης Σαμαράς.

    « Όλα πήγαν καλά. Το παλέψαμε οι Έλληνες, όλοι μαζί, και αύριο ξεκινάει μια καινούρια μέρα για όλους τους Έλληνες. Αύριο θα έχουμε περισσότερα να πούμε με λεπτομέρειες», δήλωσε ο πρωθυπουργός.

    Σε ερώτηση αν επικοινώνησε με τους πολιτικούς αρχηγούς που στηρίζουν την κυβέρνηση ο κ. Σαμαράς απάντησε: «Ασφαλώς».

    [02] Κλειστά σήμερα τα φαρμακεία

    Οι φαρμακοποιοί συνεχίζουν τις κινητοποιήσεις τους με 24ωρη απεργία σήμερα και με επ? αόριστο διακοπή της επί πιστώσει χορήγησης φαρμάκων στους ασφαλισμένους του ΕΟΠΥΥ, μετά την άκαρπη συνάντηση του υπουργού Υγείας, Ανδρέα Λυκουρέντζου, με τους εκπροσώπους του Πανελληνίου Φαρμακευτικού Συλλόγου.

    [03] Αντίθετη η Αργεντινή στις πληρωμές των ομολογιούχων

    Η Αργεντινή ανακοίνωσε χθες ότι κατέθεσε έφεση κατά της απόφασης δικαστηρίου των Ηνωμένων Πολιτειών που την υποχρεώνει να καταβάλει 1,3 δισεκατομμύριο δολάρια σε κατόχους κρατικών ομολόγων που αρνήθηκαν να δεχθούν τις δύο αναδιαρθρώσεις χρέους της χώρας που ακολούθησαν την χρεοκοπία της το 2002.

    Ο πρόεδρος του δικαστηρίου Τόμας Γκρίζα αποφάσισε την περασμένη εβδομάδα ότι η Αργεντινή οφείλει να εξοφλήσει τους κατόχους ομολόγων πριν από τις 15 Δεκεμβρίου.

    Η κυβέρνηση της Αργεντινής χαρακτήρισε άδικη την απόφαση αυτή, η οποία θα πλήξει τις μελλοντικές απόπειρες κυβερνήσεων σε ολόκληρο τον κόσμο να επιτύχουν αναδιάρθρωση του χρέους των χωρών τους.

    [04] Τελευταία η τριλογία των "Hobbit"

    Οι φίλοι των ιστοριών φαντασίας του JRR Tolkien, θα είναι καλό να αξιοποιήσουν στο έπακρο τη δυνατότητα να παρακολουθήσουν τη νέα τριλογία των "Hobbit", που γυρίζεται στη Νέα Ζηλανδία, καθώς είναι σχεδόν σίγουρο ότι δεν θα υπάρχει συνέχεια, δήλωσε ο σκηνοθέτης σερ Πίτερ Τζάκσον, την Τρίτη.

    «Αυτή είναι πιθανώς η τελευταία φορά που μιλάμε για τη Μέση Γη», δήλωσε ο Τζάκσον την παραμονή της πρεμιέρας της πρώτης από τις τρεις ταινίες, με τίτλο, "The Hobbit: An Unexpected Journey", προαναγγέλλοντας επί της ουσίας τον τερματισμό του ταξιδιού φαντασίας, μέσα από τα μυθιστορήματα του JRR Tolkien

    Ο Τζάκσον ο οποίος γεννήθηκε στο Ουέλινγκτον και βραβεύτηκε με Όσκαρ για την τριλογία, "Ο Άρχοντας των Δαχτυλιδιών", δήλωσε σε ραδιόφωνο της Νέας Ζηλανδίας, ότι αιτία είναι η προστατευτική στάση των δικαιούχων των δικαιωμάτων του συγγραφέα.

    «Δεν νομίζω ότι θα επιτρέψουν ποτέ μια τηλεοπτική σειρά, έτσι εκτός αν συμβεί κάτι που δεν μπορούμε να προβλέψουμε, δεν βλέπω πώς κάποιος θα κάνει ποτέ ξανά Tolkien» είπε ο σκηνοθέτης.

    Η ταινία "The Hobbit:An Unexpected Journey" θα κάνει πρεμιέρα σε όλο τον κόσμο στις 14 Δεκεμβρίου. Η δεύτερη ταινία "The Hobbit: The Desolation of Smaug", θα κυκλοφορήσει στις 13 Δεκεμβρίου του 2013, ενώ η τελευταία συνέχεια της τριλογίας, "The Hobbit: There and Back Again" έχει προγραμματιστεί να εμφανιστεί στις κινηματογραφικές αίθουσες στις 18 Ιουλίου 2014.

    [05] Ευ. Βενιζέλος: Νέα αφετηρία για τη χώρα η απόφαση του Eurogroup

    «Το πλαίσιο που διαμορφώθηκε στο Eurogroup είναι η νέα αφετηρία που χρειάζεται η χώρα μετά απο εννέα μήνες αναμονής», εκτιμά ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελος Βενιζέλος, σε δήλωσή του μετά το τέλος του Eurogroup και αφού επικοινώνησε με τον πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά.

    «Οι λεπτομέρειες έχουν τη σημασία τους, το κρίσιμο όμως είναι η μεγάλη εικόνα. Και αυτή είναι αναμφίβολα θετική χάρις στις σκληρές θυσίες του ελληνικού λαού. Σε εμάς, τις Ελληνίδες και τους Έλληνες, εναπόκειται τώρα να αξιοποιήσουμε το πλαίσιο αυτό και να οργανώσουμε τις εσωτερικές προϋποθέσεις της εθνικής ανάκαμψης», τονίζει ο κ. Βενιζέλος.

    [06] Απολογούνται οι συλληφθέντες για τη ληστεία στο μουσείο της Ολυμπίας

    Στον ανακριτή Πατρών αναμένεται να οδηγηθούνσήμερα οι τρεις συλληφθέντες που κατηγορούνται για την υπόθεση της ληστείας στο παλαιό μουσείο της Αρχαίας Ολυμπίας. Σημειώνεται ότι οι συλληφθέντες έχουν ήδη πάρει αναβολή, ώστε να προετοιμάσουν τις απολογίες τους.

    Πάντως, τόσο από την ανακριτική διαδικασία όσο και από τα στοιχεία που συγκεντρώνει η Αστυνομία, εκτιμάται ότι θα ξεκαθαριστεί πλήρως ποιον ρόλο είχε ο καθένας τους στην υπόθεση.

    Στο μεταξύ, όσον αφορά στις έρευνες, που βρίσκονται σε εξέλιξη, αστυνομικοί εξακολουθούν να αναζητούν δύο άτομα που φέρονται να εμπλέκονται στη συγκεκριμένη υπόθεση.

    Παράλληλα, σύμφωνα με πληροφορίες, στο πλαίσιο των ερευνών αξιωματικοί της Ασφάλειας Πατρών εξετάζουν ακόμη το ενδεχόμενο να εμπλέκονται και άλλα άτομα, είτε άμεσα είτε έμμεσα, στην κλοπή των αρχαίων αντικειμένων.

    Τα αρχαία αντικείμενα βρίσκονται σε καλή κατάσταση και μέσα στις επόμενες ημέρες αναμένεται να τοποθετηθούν και πάλι στο παλαιό μουσείο της Αρχαίας Ολυμπίας.

    [07] Τον χρηματοπιστωτικό τομέα της Ιταλίας θα αξιολογήσει το ΔΝΤ το 2013

    Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο θα προχωρήσει στην αξιολόγηση του χρηματοπιστωτικού τομέα της Ιταλίας στο πλαίσιο του προγράμματος επιτήρησης των 25 χωρών που θεωρούνται "συστημικής" σημασίας.

    "Το Ταμείο θα αξιολογήσει τον χρηματοπιστωτικό τομέα της Ιταλίας το 2013" ανέφερε μια εκπρόσωπος του ΔΝΤ, χαρακτηρίζοντας την αξιολόγηση αυτή θέμα "ρουτίνας". Διευκρίνισε ότι από το 2010 25 χώρες που έχουν επιλεγεί από τον ΔΝΤ υποχρεούνται να υποβάλλονται κάθε πέντε χρόνια σε μια "εξέταση εις βάθος" της οικονομίας τους.

    Σύμφωνα με την ιστοσελίδα του ΔΝΤ η αξιολόγηση αυτή επιτρέπει να εντοπιστούν οι βασικοί κίνδυνοι που μπορεί να απειλήσουν την οικονομική σταθερότητα μιας χώρας αλλά και την ικανότητα των αρχών να ανταποκριθούν σε μια ενδεχόμενη κρίση. Η έκθεση που συντάσσεται "συνήθως" ανακοινώνεται από την υπό εξέταση χώρα.

    "Η τελευταία αξιολόγηση της Ιταλίας ανάγεται στο 2006", σημείωσε η εκπρόσωπος.

    Την περασμένη εβδομάδα ο οίκος αξιολόγησης Moody's χαρακτήρισε "αρνητικές" τις προοπτικές του τραπεζικού τομέα της Ιταλίας, κυρίως λόγω της ύφεσης που πλήττει τη χώρα. Στα μέσα Ιουλίου ο ίδιος οίκος είχε υποβαθμίσει 13 ιταλικές τράπεζες, μεταξύ των οποίων και τις UniCredit και Intesa Sanpaolo.

    Επιμέλεια: Φ. Γιοβάνογλου

    [08] Ολοκληρώθηκε η εκταφή της σορού του Γιάσερ Αραφάτ

    Ολοκληρώθηκε η εκταφή της σορού του Γιάσερ Αραφάτ σήμερα, οκτώ χρόνια μετά το θάνατό του, στο πλαίσιο της έρευνας για τις κατηγορίες ότι δηλητηριάστηκε, μετέδωσε το επίσημο παλαιστινιακό ραδιόφωνο.

    Γάλλοι δικαστές άνοιξαν τον Αύγουστο την έρευνα για ανθρωποκτονία του παλαιστίνιου ηγέτη, μετά την ανακοίνωση ελβετικού ινστιτούτου ότι ανακάλυψε υψηλά επίπεδα ραδιενεργού πολώνιου στα ρούχα του.

    Ομάδα ειδικών από την Ελβετία, τη Γαλλία και τη Ρωσία θα πάρει δείγματα από τη σορό του Αραφάτ για να διαπιστώσει αν υπάρχουν ίχνη δηλητηρίου. Στη διαδικασία θα είναι παρόντες και τρεις γάλλοι δικαστές

    Η σορός θα ταφεί και πάλι μέσα στην ημέρα με στρατιωτικές τιμές ως "ένδειξη σεβασμού σε ένα σύμβολο του παλαιστινιακού λαού και όλου του κόσμου", δήλωσε ο Ταουφίκ Τιράουι, πρόεδρος της παλαιστινιακής επιτροπής έρευνας.

    [09] Η ανάγνωση του DNA του καρπουζιού δημιουργεί ελπίδες για καλύτερα φρούτα

    Σε καρπούζια πιο γευστικά και ανθεκτικά στις ασθένειες μπορεί να οδηγήσει η ανάγνωση, για πρώτη φορά, του γενετικού κώδικα του εν λόγω δημοφιλούς φρούτου από μια μεγάλη διεθνή ομάδα 60 επιστημόνων από πολλές χώρες.

    Οι ερευνητές από τις ΗΠΑ, την Ευρώπη και την Κίνα, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό γενετικής "Nature Genetics", πιστεύουν ότι η δημοσιοποίηση του γονιδιώματος του καρπουζιού (Citrullus lanatus) θα διευκολύνει δραστικά τη δημιουργία καλύτερων ποικιλιών και την παραγωγή πιο θρεπτικών, γευστικών και ανθεκτικών καρπουζιών διεθνώς. Μεταξύ άλλων, οι επιστήμονες ανακάλυψαν ότι ένα μεγάλο μέρος της έμφυτης ανθεκτικότητας του καρπουζιού απέναντι στις ασθένειες χάθηκε από τη στιγμή που το φρούτο άρχισε να καλλιεργείται από τους ανθρώπους. Ελπίζεται ότι πλέον, με το «ξεκλείδωμα» των γενετικών μυστικών του, οι παραγωγοί θα χρησιμοποιήσουν κατάλληλα αυτές τις πληροφορίες για να αποκαταστήσουν -εν μέρει τουλάχιστον- τη χαμένη στην πορεία φυσική ανθεκτικότητά του.

    Το γονιδίωμα του καρπουζιού περιέχει 23.440 γονίδια, δηλαδή περίπου όσα και οι άνθρωποι. Οι επιστήμονες συνέκριναν το DNA 20 διαφορετικών ποικιλιών καρπουζιών και δημιούργησαν ένα γενετικό «χάρτη» του φρούτου, εντοπίζοντας έτσι περιοχές του γενετικού κώδικα που σχετίζονται με τη γεύση, το χρώμα και το μέγεθός του.

    [10] Ι. Στουρνάρας: Η απόφαση του Eurogroup δίνει στην Ελλάδα την ευκαιρία να βγει από το φαύλο κύκλο της ύφεσης

    "Η σημερινή απόφαση του Eurogroup και του ΔΝΤ είναι σημαντική διότι κρατά την Ελλάδα στο ευρώ, της δίνει σημαντική ευκαιρία να βγει από το φαύλο κύκλο της ύφεσης και της υπερχρέωσης και συμβάλει στη μείωση του χρέους της», δήλωσε ο υπουργός οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας, μετά τη λήξη των εργασιών του Eurogroup στις Βρυξέλλες.

    Ο Γ. Στουρνάρας υπογράμμισε ότι η σημερινή απόφαση απελευθερώνει πόρους μέσω της μείωσης των επιτοκίων των δανείων που έχει συνάψει η Ελλάδα με τις χώρες της ευρωζώνης και με τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας. "H Ελλάδα είναι πλέον χώρα που δανείζεται με πολύ χάμηλά επιτόκια σε σχέση με άλλες χώρες στην ευρωζώνη», δήλωσε ο Γ. Στουρνάρας.

    Συνεχίζοντας ο υπουργός ανέφερε ότι είναι ώρα η Ελλάδα να σκεφτεί πώς θα αξιοποιήσει αυτή τη μεγάλη ευκαιρία δημιουργικά, ώστε να προχωρήσει μπροστά, προσθέτοντας ότι πρέπει να εφαρμοστούν οι αποφάσεις και οι διαρθρωτικές αλλαγές που ψήφισε η Ελληνική Βουλή , οι οποίες βελτιώνουν την ανταγωνιστικότητα και προωθούν τη δημοσιονομική σταθερότητα.

    Ο Γ. Στουρνάρας τόνισε ότι πρέπει να προχωρήσει το πρόγραμμα ιδιωτικοποιήσεων και παράλληλα να χτιστεί ένα αποτελεσματικό κοινωνικό κράτος , με έμφαση τις ίσες ευκαιρίες για όλους.

    Σε ό,τι αφορά το θέμα της επαναγοράς ελληνικών ομολόγων με δάνεια από τον ΕΤΧΣ, η οποία θα δρομολογηθεί ως τις 12 Δεκεμβρίου, o υπουργός οικονομικών υπήρξε ιδιαίτερα φειδωλός σε ό,τι αφορά το ύψος του δανείου και το επιτόκιο που θα ισχύσει.

    Καταλήγοντας, ο Γ. Στουρνάρας ευχαρίστησε τον πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά για τη βοήθειά του στην προσπάθεια, λέγοντας ότι χωρίς την αποφασιστική συμβολή του δεν θα είχαν προωθηθεί οι 72 προαπαιτούμενες, για την εκταμίευση της δόσης, ενέργειες.

    [11] Λαγκάρντ: Η Ελλάδα ξανά στο δρόμο ενός βιώσιμου χρέους

    Η Ελλάδα είναι και πάλι «στο δρόμο για ένα βιώσιμο χρέος» δήλωσε η εκτελεστική διευθύντρια του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, Κριστίν Λαγκάρντ, μετά το πέρας της συνόδου του Eurogroup στις Βρυξέλλες, όπου συμφωνήθηκε η μείωση του ελληνικού χρέους στο 124% του ΑΕΠ το 2020.

    «Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο ήθελε να διασφαλίσει ότι η ζώνη του ευρώ θα λάβει τα αναγκαία μέτρα για να βάλει την Ελλάδα σε μια βιώσιμη πορεία ως προς το χρέος της. Τώρα μπορώ να πω ότι αυτό έχει γίνει», δήλωσε η Κριστίν Λαγκάρντ κατά τη διάρκεια της συνέντευξης τύπου, μετά την ολοκλήρωση της συνεδρίασης του Eurogroup.

    «Ήταν επίπονη, εποικοδομητική, και συλλογική προσπάθεια», δήλωσε επίσης η εκτελεστική διευθύντρια του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου.

    «Στο σύνολό τους, τα μέτρα αυτά θα διευκολύνουν (...) μια σταδιακή επιστροφή της Ελλάδας στις αγορές», επισήμανε η κα Λαγκάρντ, η οποία χαιρέτισε επίσης τη δέσμευση των Ευρωπαίων να φέρουν στο 110% του ΑΕΠ το ελληνικό χρέος το 2022, το οποίο απειλεί να φτάσει το 190% το 2014.

    «Αυτό αντιπροσωπεύει μια σημαντική μείωση του χρέους με δεδομένη την τρέχουσα πορεία του», συμπλήρωσε η Κριστίν Λαγκάρντ.

    [12] Πέθανε ο νομπελίστας Τζόζεφ Μάρεϊ, πρωτοπόρος στις μεταμοσχεύσεις οργάνων

    Ο Δρ Τζόζεφ Μάρεϊ, ο χειρουργός που πραγματοποίησε την πρώτη επιτυχημένη μεταμόσχευση νεφρού και αργότερα τιμήθηκε με το βραβείο Νόμπελ για την έρευνά του στην ιατρική και την φυσιολογία πέθανε τη Δευτέρα στη Βοστόνη σε ηλικία 93 ετών.

    Ο Μάρεϊ και η ομάδα του πραγματοποίησαν το 1954 την πρώτη μεταμόσχευση οργάνου. Μεταμόσχευσαν το νεφρό από έναν ομοζυγωτικό δίδυμο στον άλλο, ανοίγοντας το δρόμο σε ένα νέο τομέα της ιατρικής, επισήμανε ο Λάνγκφορντ.

    "Ο κόσμος είναι καλύτερος εξαιτίας όλων αυτών που πρόσφερε ο Δρ Μάρεϊ. Η κληρονομιά του θα παραμείνει στις καρδιές μας για πάντα, αλλά και στην καρδιά κάθε ασθενή που κέρδισε το δώρο της ζωής μέσω μιας μεταμόσχευσης", τόνισε η πρόεδρος του νοσοκομείου Ελίζαμπεθ Νέιμπελ.

    Αργότερα, ο Μάρεϊ συνέχισε τις έρευνες για την καταστολή των αντιδράσεων του ανοσοποιητικού συστήματος ώστε οι ασθενείς να μην απορρίπτουν τα ξένα μοσχεύματα και το 1990 τιμήθηκε με το Νόμπελ για τις εργασίες του αυτές.

    Επιμέλεια: Μ. Φαράκου


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Tuesday, 27 November 2012 - 7:30:34 UTC