Browse through our Interesting Nodes on Human Rights Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 18 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 12-11-29

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Ι. Στουρνάρας: «Πατριωτικό καθήκον» η συμμετοχή όλων στην επαναγορά ομολόγων
  • [02] Άρχισε η δίκη για τις "πτήσεις του θανάτου" της δικτατορίας της Αργεντινής
  • [03] Σημαντική μείωση των εσόδων από ΦΠΑ στο δεκάμηνο του 2012
  • [04] Απηλλάγη ο Χαραντινάι από τις κατηγορίες για εγκλήματα πολέμου
  • [05] Αστρονόμοι εντόπισαν την ισχυρότερη έκρηξη ενέργειας από κβάζαρ
  • [06] Δωρεάν οδηγός σχεδιασμού βιοενεργειακών συστημάτων
  • [07] Ενημερωθείτε online για το αν θα εξελιχθεί σε παχύσαρκο το μωρό σας
  • [08] Η Γερμανία θα απόσχει από την ψηφορορία για το καθεστώς της Παλαιστίνης στον ΟΗΕ
  • [09] Ιράκ: τουλάχιστον 23 νεκροί και 84 τραυματίες σε δυο βομβιστικές επιθέσεις

  • [01] Ι. Στουρνάρας: «Πατριωτικό καθήκον» η συμμετοχή όλων στην επαναγορά ομολόγων

    Με το προεδρείο της Ένωσης Ελληνικών Τραπεζών συναντάται σήμερα στις 17.00 ο υπουργός Οικονομικών.

    Ο κ. Στουρνάρας χαρακτήρισε χθες «πατριωτικό καθήκον» τη συμμετοχή όλων στο (εθελοντικό) πρόγραμμα επαναγοράς ομολόγων, προκειμένου να μειωθεί το δημόσιο χρέος κατά περίπου 30 δισ. ευρώ σε ονομαστική αξία.

    Σύμφωνα με τον υπουργό, η διάθεση ενός ποσού 10 δισ. ευρώ για την επαναγορά των ομολόγων, αποτελεί μια από τις προϋποθέσεις που έθεσε το Eurogroup, προκειμένου να εκταμιευθεί η δόση των 43,7 δισ. ευρώ (34,4 δις. ευρώ έως τις 13 Δεκεμβρίου και τα υπόλοιπα σε τρεις δόσεις μέσα στο α΄ τρίμηνο του 2013) και να μειωθεί τελικά το χρέος το 2020 από το 144% του ΑΕΠ στο 122% του ΑΕΠ.

    Ο κ. Στουρνάρας και ο παριστάμενος νέος επικεφαλής του ΟΔΔΗΧ, Στέλιος Παπαδόπουλος, ανέφεραν ότι στις αρχές της επόμενης εβδομάδας θα ανακοινωθεί η πρόταση εξαγοράς των ομολόγων (με βασικούς διαπραγματευτές του Δημοσίου δύο μεγάλες διεθνείς τράπεζες) και θα μείνει «ανοικτή» για περίπου επτά ημέρες.

    Το Δημόσιο θα διαθέσει περίπου 10 δισ. ευρώ για να ξαναγοράσει ομόλογα ονομαστικής αξίας σχεδόν 30 δισ. ευρώ. Τα 10 δισ. θα προέλθουν από νέο δάνειο από το EFSF (που θα μπορεί να εξοφληθεί και από έσοδα των ιδιωτικοποιήσεων), και θα είναι πέραν των 43,7 δισ. ευρώ της δόσης.

    «Όσοι πιστοί προσέλθετε», είπε χαρακτηριστικά ο υπουργός, καθώς η συμμετοχή θα είναι εθελοντική, προσθέτοντας ότι η συμμετοχή των τραπεζών δεν θα σημάνει νέα κεφάλαια για τα πιστωτικά ιδρύματα. Απαντώντας δε σε ερώτηση για τα ασφαλιστικά ταμεία, επισήμανε ότι «θα ήθελα τα ασφαλιστικά ταμεία να αποφασίσουν μόνα τους», λέγοντας, παράλληλα, ότι υπάρχει και «Plan B» για την απομείωση του χρέους εάν δεν πετύχει η επαναγορά των ομολόγων.

    Σύμφωνα, πάντως, με τον κ. Στουρνάρα, «αυτή τη στιγμή η ονομαστική απομείωση ("κούρεμα") του χρέους είναι εκτός τραπεζιού».

    [02] Άρχισε η δίκη για τις "πτήσεις του θανάτου" της δικτατορίας της Αργεντινής

    Η μεγαλύτερη δίκη για εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας στην ιστορία της Αργεντινής άρχισε στο Μπουένος Άιρες για γεγονότα που συνέβησαν κατά τη διάρκεια της στρατιωτικής δικτατορίας: 68 κατηγορούμενοι θα λογοδοτήσουν για απαγωγές, βασανιστήρια και βιασμούς εναντίον σχεδόν 800 θυμάτων, 900 μάρτυρες θα κληθούν να καταθέσουν κατά τη διάρκεια μιας ακροαματικής διαδικασίας που θα διαρκέσει δύο χρόνια.

    Είναι η μεγαλύτερη δίκη για εγκλήματα που έχουν διαπραχθεί κατά τη διάρκεια της δικτατορίας από την αναίρεση το 2005 των νόμων περί αμνηστίας που ίσχυαν στη χώρα.

    Για πρώτη φορά από το τέλος της δικτατορίας το 1983, οι κατηγορούμενοι καλούνται να λογοδοτήσουν για τις "πτήσεις του θανάτου", την πρακτική που ακολούθησε ο στρατός της Αργεντινής στο πλαίσιο του "βρώμικου πολέμου", όταν αντιφρονούντες υπό την επήρεια ναρκωτικών ουσιών ρίχνονταν στη θάλασσα από αεροπλάνα.

    Η πρώτη παραδοχή της ύπαρξης των "πτήσεων του θανάτου" ήρθε όταν απόστρατος της Ανωτάτης Σχολής Μηχανικής του Πολεμικού Ναυτικού (Esma), του διαβόητου κέντρου κράτησης και βασανιστηρίων κατά τη διάρκεια της δικτατορίας γνωστού και ως "Αουσβιτς της Αργεντινής", ο Αντόλφο Σιλίνγκο, παραδέχτηκε σε συνέντευξή του το 1995 ότι συμμετείχε στις πτήσεις. Ο αργεντινός απόστρατος καταδικάσθηκε για εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας στην περίφημη δίκη της Esma, που ολοκληρώθηκε το 2003.

    Η ύπαρξη των πτήσεων του θανάτου στοιχειοθετήθηκε, ωστόσο, για πρώτη φορά στο τέλος του 2011, όταν διαβιβάσθηκε στον ανακριτή φάκελος που περιείχε 130 φωτογραφίες πτωμάτων που είχαν ξεβραστεί στις ακτές της Ουρουγουάης, με δεμένα τα πόδια και τα χέρια και σημάδια βασανιστηρίων. Οι ντοκουμέντα αυτά ανήκαν στον στρατό της Ουρουγουάης και μέχρι πέρυσι θεωρούνταν στρατιωτικά απόρρητα.

    Κατά τη γιγάντια δίκη που άρχισε χθες θα εκδικασθούν επίσης εγκλήματα, απαγωγές, βασανιστήρια και βιασμοί, που διαπράχθηκαν εναντίον 800 προσώπων στις εγκαταστάσεις της Ανωτάτης Σχολής Μηχανικού του Πολεμικού Ναυτικού στα οκτώ χρόνια της δικτατορίας.

    Περισσότεροι από 5.000 αντιφρονούντες πέρασαν από την Esma. Μόνο καμιά εκατοστή επέζησαν. Οι εκατοντάδες μαρτυρίες που έχουν συγκεντρωθεί κατά τη διάρκεια της ανακριτικής διαδικασίας προκαλούν ρίγη.

    Οι οργανώσεις υπεράσπισης των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων εκτιμούν ότι 30.000 άνθρωποι χάθηκαν κατά τη διάρκεια της δικτατορίας. Οι 15.000 από αυτούς τουφεκίσθηκαν. Περί τα 500 παιδιά αρπάχτηκαν από τις πολιτικές κρατούμενες μητέρες τους.

    [03] Σημαντική μείωση των εσόδων από ΦΠΑ στο δεκάμηνο του 2012

    Στα 10,9 δισ. ευρώ ανήλθαν τα έσοδα στον κρατικό προϋπολογισμό από τον φόρο εισοδήματος το δεκάμηνο του 2012. Όπως προκύπτει από στοιχεία που διαβιβάστηκαν στη Βουλή από τον υφυπουργό Οικονομικών Γιώργο Μαυραγάνη η αύξηση, σε σχέση με το αντίστοιχο δεκάμηνο πέρυσι, είναι 4,4% καθώς το δεκάμηνο του 2011 τα έσοδα από φόρο εισοδήματος είχαν ανέλθει σε 10,5 δισ. ευρώ.

    Φόρος εισοδήματος

    Από την ανάλυση των εσόδων από το φόρο εισοδήματος προκύπτει ότι το δεκάμηνο του 2012 σε σύνολο 10,9 δισ. ευρώ, τα 8,2 δισ. ευρώ είναι έσοδα από τον φόρο εισοδήματος φυσικών προσώπων, το 1,3 δισ. ευρώ είναι από νομικά πρόσωπα και άλλο ένα 1,3 δισ. ευρώ είναι από φόρο εισοδήματος ειδικών κατηγοριών.

    Όπως προκύπτει από το έγγραφο του υπουργείου Οικονομικών, το 2012 σημειώθηκε αύξηση 23,4% στα έσοδα από τον φόρο εισοδήματος των φυσικών προσώπων. Αντίθετα, μείωση 38,8% σημειώνουν τα έσοδα από τον φόρο εισοδήματος των νομικών προσώπων και μείωση 15,5% στα έσοδα από τον φόρο εισοδήματος ειδικών κατηγοριών.

    Φόροι στην περιουσία

    Επίσης, το δεκάμηνο του 2012 τα έσοδα από τους φόρους στην περιουσία ανήλθαν σε 2,3 δισ. ευρώ εκ των οποίων το 1,9 δισ. ευρώ είναι έσοδα από το ΕΕΤΗΔΕ. Η μεταβολή σε σχέση με το δεκάμηνο του 2011 είναι 483,9%.

    ΦΠΑ

    Το δεκάμηνο του 2012 συνολικά τα έσοδα από ΦΠΑ ανήλθαν σε 12,8 δισ. ευρώ ευρώ έναντι 14,4 δισ. ευρώ πέρυσι, σημειώνεται δηλαδή μείωση 11,1%. Από τα 12,8 δισ. ευρώ έσοδα από ΦΠΑ εφέτος, μόλις 2,1 δισ. ευρώ είναι από τον τομέα των πετρελαιοειδών με μείωση εσόδων 7,7% σε σχέση με το 2011.

    Επίσης 614 εκατομμύρια ευρώ είναι από τον καπνό και διαπιστώνεται επίσης μείωση 14,7% σε σχέση με πέρυσι ενώ 10 δισ.ευρώ είναι τα λοιπά έσοδα από ΦΠΑ σημειώνοντας μείωση 11,6% σε σχέση με το 2011.

    [04] Απηλλάγη ο Χαραντινάι από τις κατηγορίες για εγκλήματα πολέμου

    Ο πρώην πρωθυπουργός του Κοσόβου Ραμούς Χαραντινάι απηλλάγη από τις κατηγορίες για εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας κατά τη σημερινή ολοκλήρωση της επανάληψης της δίκης του.

    Οι εισαγγελείς είχαν υποστηρίξει ότι ο Χαραντινάι συμμετείχε ως διοικητής του Απελευθερωτικού Στρατού του Κοσόβου στο σχέδιο εκδίωξης των Σέρβων από την επαρχία, η οποία την εποχή εκείνη διοικείτο από το Βελιγράδι.

    Οι δικαστές κατά την επανάληψη της δίκης αποφάνθηκαν σήμερα ότι δεν υπάρχουν στοιχεία που να αποδεικνύνουν ότι ο Χαραντινάι και δύο κατηγορούμενοι για συνεργοί του συμμετείχαν σε τέτοιο σχέδιο.

    Ο 44χρονος Χαραντινάι και οι δύο συγκατηγορούμενοί του κρίθηκαν αθώοι για τις κατηγορίες των βασανιστηρίων και της εξόντωσης κρατουμένων στο στρατόπεδο των ανταρτών Τζαμπλάνικα στη διάρκεια του Πολέμου του Κοσόβου (1998-99).

    Η είδηση έγινε δεκτή με πανηγυρισμούς και πυροτεχνήματα στην Πρίστινα όπου κάτοικοι έχουν συγκεντρωθεί στην κεντρική πλατεία της πόλης πυροβολώντας στον αέρα για να γιορτάσουν την αποφυλάκιση.

    [05] Αστρονόμοι εντόπισαν την ισχυρότερη έκρηξη ενέργειας από κβάζαρ

    Ομάδα αστρονόμων του Ευρωπαϊκού Νοτίου Αστεροσκοπείου στη Χιλή, με τη βοήθεια του Πολύ Μεγάλου Τηλεσκοπίου του, εντόπισαν την ισχυρότερη έκρηξη ενέργειας προερχόμενη από κβάζαρ, που έχει ποτέ παρατηρηθεί και η οποία είναι τουλάχιστον πενταπλάσια σε ισχύ σε σχέση με την έως τώρα κάτοχο του σχετικού ρεκόρ.

    Τα κβάζαρ είναι υπερβολικά φωτεινά γαλαξιακά κέντρα, που στο κέντρο τους έχουν τεράστιες μαύρες τρύπες. Αντίθετα όμως με τις μαύρες τρύπες που απορροφούν την γύρω ύλη, πολλά κβάζαρ επιταχύνουν και εξαπολύουν τεράστιες ποσότητες ενέργειας και ύλης στον περιβάλλοντα γαλαξία τους.

    Το συγκεκριμένο κβάζαρ, με την ονομασία SDSS J1106+1939, εκτοξεύει ενέργεια ισοδύναμη με τουλάχιστον δύο εκατομμύρια εκατομμυρίων Ήλιους ή περίπου 100 φορές περισσότερη ενέργεια από όλη την ενέργεια του γαλαξία μας. Ενέργειες αυτής της τάξης έως τώρα προβλέπονταν μόνο από τη θεωρία για τα κβάζαρ και ποτέ δεν είχαν μετρηθεί στην πράξη.

    Οι ερευνητές εκτιμούν ότι κάθε χρόνο μια μάζα όσο 400 Ήλιοι εκρέει από το κβάζαρ με ταχύτητα περίπου 8.000 χιλιομέτρων το δευτερόλεπτο. Η εκροή αυτής της ενέργειας γίνεται από μια περιοχή σε απόσταση περίπου 1.000 ετών φωτός από την μαύρη τρύπα στο κέντρο του γαλαξία, ο οποίος φιλοξενεί το κβάζαρ.

    [06] Δωρεάν οδηγός σχεδιασμού βιοενεργειακών συστημάτων

    Μετ΄ εμποδίων ή με μικρά ποσοστά επιτυχίας «τρέχουν» σήμερα πολλές επενδύσεις βιοενεργειακών συστημάτων στην Ελλάδα, αλλά και σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες, παρά το γεγονός ότι η βιομάζα αποτελεί την κύρια πηγή ανανεώσιμης ενέργειας (ΑΠΕ) στην Ευρώπη. Ως αποτέλεσμα των προβλημάτων, οι επενδύσεις που έχουν γίνει μέχρι σήμερα, συνήθως λειτουργούν σαν παραδείγματα προς αποφυγήν, με αποτέλεσμα να αποτρέπουν την υλοποίηση νέων έργων.

    Ποιος είναι ο λόγος αυτής της υστέρησης; Κατά έναν βαθμό το γεγονός ότι οι εμπλεκόμενοι φορείς στην υλοποίηση έργων βιοενέργειας, δεν έχουν επαρκή κατανόηση ακόμη και θεμελιωδών στοιχείων που την αφορούν και την ξεχωρίζουν από τα συμβατικά καύσιμα ή τις άλλες ΑΠΕ.

    Τις παραπάνω εκτιμήσεις διατυπώνει το Ινστιτούτο Χημικών Διεργασιών και Ενεργειακών Πόρων του Εθνικού Κέντρου Έρευνας και Τεχνολογικής Ανάπτυξης (ΕΚΕΤΑ), το οποίο προκειμένου να καλύψει από το κενό προχώρησε στην έκδοση δωρεάν οδηγού για τον σχεδιασμό βιοενεργειακών συστημάτων.

    Ο οδηγός, ο οποίος σχεδιάστηκε στο πλαίσιο του έργου BISYPLAN, που χρηματοδοτείται από το πρόγραμμα διακρατικής συνεργασίας INTERREG IVC, προσφέρεται δωρεάν για δημόσια χρήση και είναι διαθέσιμος σε τέσσερις γλώσσες: ελληνικά, αγγλικά, ιταλικά και εσθονικά, στην ιστοσελίδα http://bisyplan.bioenarea.eu.

    Αποτελείται από 25 κεφάλαια και τρία παραρτήματα, που σχεδιάστηκαν από τους ειδικούς επιστήμονες του έργου, ενώ απευθύνεται κυρίως σε τοπικούς φορείς και διαμορφωτές πολιτικής.

    [07] Ενημερωθείτε online για το αν θα εξελιχθεί σε παχύσαρκο το μωρό σας

    Πρώτη φορά δημιουργήθηκε μία απλή online μαθηματική-στατιστική φόρμουλα που μπορεί να προβλέψει, κατά τη στιγμή της γέννησης, την πιθανότητα του μωρού να γίνει παχύσαρκο, όταν μεγαλώσει, σύμφωνα με μια νέα διεθνή επιστημονική έρευνα.

    Οι ερευνητές ανέλυσαν δεδομένα για 4.000 παιδιά στη Φινλανδία και ανακάλυψαν ότι είναι δυνατό να προβλέψουν ποιά μωρά θα βάλουν στην πορεία παραπανίσια κιλά. Η φόρμουλα-εξίσωση επιβεβαίωσε την ακρίβειά της σε περαιτέρω μελέτες άνω των 2.000 παιδιών στην Ιταλία και τις ΗΠΑ.

    Η φόρμουλα, που είναι διαθέσιμη στο διαδίκτυο στη διεύθυνση files-good.ibl.fr/childhood-obesity, ζητά από τους γιατρούς ή τους γονείς απλώς να συμπληρώσουν ορισμένα αριθμητικά στοιχεία (το δείκτη σωματικής μάζας του πατέρα και της μητέρας, το αρχικό βάρος του παιδιού, τον αριθμό των μελών της οικογένειας, το επάγγελμα της μητέρας και αν κάπνιζε κατά την εγκυμοσύνη) και στη συνέχεια -μέσα από ένα μαθηματικό-στατιστικό τύπο- προκύπτει αυτομάτως η πιθανότητα παιδικής παχυσαρκίας για κάθε μωρό.

    [08] Η Γερμανία θα απόσχει από την ψηφορορία για το καθεστώς της Παλαιστίνης στον ΟΗΕ

    Η Γερμανία θα απόσχει από την σημερινή ψηφορορία για το καθεστώς της Παλαιστίνης στον ΟΗΕ, ανακοίνωσε ο υπουργός Εξωτερικών Γκίντο Βέστερβέλε.

    "Δεν αντιμετωπίζουμε με ελαφρότητα αυτό το θέμα. Η Γερμανία στηρίζει τον σκοπό ενός παλαιστινιακού κράτους. Εχουμε διεξαγάγει εκστρατείες για το ζήτημα αυτό με πολλούς τρόπους...όμως τα αποφασιστικά βήματα για την σύσταση ενός πραγματικού κράτους πρέπει να προκύπτουν μόνο από τις διαπραγματεύσεις ανάμεσα σε Ισραηλινούς και Παλαιστίνιους", τόνισε ο γερμανός υπουργός.

    [09] Ιράκ: τουλάχιστον 23 νεκροί και 84 τραυματίες σε δυο βομβιστικές επιθέσεις

    Τουλάχιστον 23 άνθρωποι σκοτώθηκαν και 84 τραυματίσθηκαν σε αντισιιτικές επιθέσεις σήμερα νοτίως της Βαγδάτης.

    Στη Χίλα του νοτίου Ιράκ, όπου η πλειοψηφία των κατοίκων είναι σιίτες, δυο βόμβες εξερράγησαν κοντά σε εστιατόριο με αποτέλεσμα να σκοτωθούν 18 άνθρωποι και να τραυματιστούν 71, ανακοίνωσαν η αστυνομία και νοσοκομειακές πηγές.

    Στην Κερμπάλα, πέντε άνθρωποι σκοτώθηκαν και 13 τραυματίσθηκαν από την έκρηξη παγιδευμένου αυτοκινήτου.

    Οι επιθέσεις αυτές σημειώνονται στη διάρκεια του ιερού μήνα Ασούρα που έχει ιδιαίτερη σημασία για τους σιίτες, οι οποίοι αποτελούν συχνά στόχο σουνιτών που έχουν δεσμούς με την Αλ-Κάιντα.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Thursday, 29 November 2012 - 9:30:39 UTC