Browse through our Interesting Nodes on Economics Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 12-11-30

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] "Η Ελλάδα θα τα καταφέρει"
  • [02] Ξεκινούν οι διεργασίες μετατροπής του ΣΥΡΙΖΑ σε ενιαίο κόμμα
  • [03] Κλειστοί οι δήμοι από τις 11 το πρωί
  • [04] NASA: Ηρεμήστε, δεν βρήκαμε ακόμα ζωή στον Άρη!
  • [05] Διευρύνεται ο αριθμός των δικαιούχων του επιδόματος μακροχρόνιας ανεργίας
  • [06] Κανονικά τα δρομολόγια των πλοίων στις περισσότερες περιοχές
  • [07] Εκτός ελέγχου το AIDS στην Ελλάδα
  • [08] Έληξε η κατάληψη στο ΑΠΘ μετά από παρέμβαση της Αστυνομίας
  • [09] Η Χαμάς χαιρέτισε τη "νίκη" στον ΟΗΕ
  • [10] Απεργία στα φαστ-φουντ της Νέας Υόρκης για τους χαμηλούς μισθούς

  • [01] "Η Ελλάδα θα τα καταφέρει"

    "Η Ελλάδα θα τα καταφέρει. Αυτό ήταν το μήνυμά μου και είναι ένα μήνυμα που υποστηρίζεται πια από την απόφαση του Eurogroup και του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, την περασμένη Δευτέρα", δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο υπουργός Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας, Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων Κωστής Χατζηδάκης, μετά την ολοκλήρωση του 14ου Επενδυτικού Συνεδρίου της Capital Link στη Νέα Υόρκη, που φέτος είχε ως θέμα του: "Οικοδομώντας μια νέα Ελλάδα".

    Ο κ. Χατζηδάκης τόνισε ότι "Η Ελλάδα έχει μια βάση στήριξης. Και πατώντας σ' αυτή τη βάση μπορούμε να περάσουμε σε μια περίοδο ανάκαμψης πρώτα και ανάπτυξης στη συνέχεια", τόνισε ο κ. Χατζηδάκης.

    Αναφερόμενος στη συμμετοχή στο συνέδριο αρκετών στελεχών και εκπροσώπων μεγάλων επιχειρήσεων, επισήμανε ότι "υπήρχε μεγάλο ενδιαφέρον από επενδυτές. Βλέπουν ότι η κρίση στην Ελλάδα μπορεί να γίνει μια ευκαιρία για τους ίδιους, αλλά ταυτόχρονα και για τους Έλληνες, ιδιαίτερα τους φτωχότερους και τους ανέργους, που μπορεί με τις νέες επενδύσεις να βρουν καινούριες δουλειές".

    Ο υπουργός Ανάπτυξης, τόσο κατά την ομιλία του στο συνέδριο, όσο και σε συνέντευξη Τύπου που ακολούθησε, έστειλε αισιόδοξο μήνυμα για την έκβαση των προσπαθειών του πρωθυπουργού, της κυβέρνησης και του ελληνικού λαού. "Δουλεύοντας με αποτέλεσμα, με πείσμα, με όραμα και σχέδιο, εμείς οι Έλληνες μπορούμε να πάμε και πάλι μπροστά", ανέφερε χαρακτηριστικά, παρουσιάζοντας παράλληλα μια εικόνα των αιτιών και των λαθών του παρελθόντος που οδήγησαν την Ελλάδα στην κρίση.

    Στη συνέχεια, μεταξύ άλλων, σημείωσε ότι "μέσα σε μόλις τρία χρόνια, με μεγάλο κόστος, οι Έλληνες πετύχαμε όσα λίγες χώρες στη σύγχρονη οικονομική ιστορία. Σταδιακά, αλλάζει πλέον η προοπτική μιας χώρας με συγκεκριμένα βήματα.

    [02] Ξεκινούν οι διεργασίες μετατροπής του ΣΥΡΙΖΑ σε ενιαίο κόμμα

    Το πρώτο βήμα για τη μετατροπή του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ σε ενιαίο κόμμαγίνεται σήμερα,με την Πανελλαδική Συνδιάσκεψη που θα πραγματοποιηθεί στο Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας το τριήμερο 30 Νοεμβρίου- 2 Δεκεμβρίου με τη συμμετοχή περίπου 3.400 αντιπροσώπων.

    Το επόμενο βήμα θα ολοκληρωθεί με το ιδρυτικό συνέδριο την άνοιξη του 2013.

    Οι εργασίες της Συνδιάσκεψης θα αρχίσουν το απόγευμα με βασικό πολιτικό εισηγητή τον Α. Τσίπρα και θα ακολουθήσουν οι εισηγήσεις του Αριστείδη Μπαλτά που θα παρουσιάσει το σχέδιο διακήρυξης και της Σοφίας Σακοράφα που θα παρουσιάσει το σχέδιο οργανωτικής συγκρότησης του ΣΥΡΙΖΑ.

    Όλο το Σάββατο θα γίνουν τοποθετήσεις αντιπροσώπων που έχουν εκλεγεί από περίπου 550 συνελεύσεις που έγιναν σε όλη τη χώρα. Σύμφωνα με τον ΣΥΡΙΖΑ μετά την ολοκλήρωση των διαδικασιών εγγραφής, τα μέλη ανέρχονται σε περίπου 35.000 δηλαδή έχουν υπερτριπλασιαστεί.

    Το απόγευμα της Κυριακής θα γίνουν οι ψηφοφορίες και θα εκλεγεί η Κεντρική Πολιτική Επιτροπή που θα καθοδηγεί τον ΣΥΡΙΖΑ μέχρι το συνέδριο της άνοιξης.

    Σύμφωνα με την απόφαση της Πανελλαδικής Συντονιστικής Επιτροπής, τον Σεπτέμβριο «ο νέος φορέας θα είναι ενιαίος και πλουραλιστικός. Η τελική μορφή και δομή λειτουργίας του θα εξεταστεί από το ίδιο το συνέδριο, όπως και η σχέση του με τις συνιστώσες οι οποίες έχουν το αυτονόητο δικαίωμα της αυθυπαρξίας και του αυτοπροσδιορισμού τους σε σχέση με τον ενιαίο πολιτικό φορέα».

    Η απόφαση αυτή υπογραμμίζει ότι η Κεντρική Πολιτική Επιτροπή θα έχει τη συνολική ευθύνη της πορείας του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ από την εκλογή της από την Πανελλαδική Συνδιάσκεψη μέχρι το ιδρυτικό συνέδριο. Το ίδιο το κεντρικό όργανο θα αντιμετωπίσει και πιθανά έκτακτα γεγονότα.

    Αρχικά είχε υπολογιστεί ότι ο αριθμός των μελών του οργάνου θα είναι 301, ενώ υπάρχουν και άλλες προτάσεις για μικρότερο αριθμό. Στην περίπτωση που ο αριθμός των μελών παραμείνει ίδιος, τα 226 (75%+1) θα εκλεγούν απευθείας από την Συνδιάσκεψη και τα 75 (25%) θα υποδειχθούν από τις συνιστώσες του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ, με κατανομή που θα καθορισθεί έπειτα από διαβούλευση.

    Το Κεντρικό Όργανο θα εκλέξει στη συνέχει Γραμματεία ο αριθμός των μελών της οποίας δεν έχει ακόμη καθοριστεί, αν και η αρχική πρόταση ήταν να αποτελείται από 35 μέλη.

    [03] Κλειστοί οι δήμοι από τις 11 το πρωί

    Στάσεις εργασίας από τις 11:00 έως τις 15:00 για την πρωινή βάρδια και από τις 15:00 έως τις 19:00 για την απογευματινή, έχει προκηρύξει, για σήμερα Παρασκευή, η ΠΟΕ-ΟΤΑ, συμπληρώνοντας τρεις εβδομάδες κινητοποιήσεων.

    Παράλληλα, έχει προγραμματίσει συγκέντρωση στις 12:00 στην Πλατεία Καραϊσκάκη και πορεία προς το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης.

    Αντίστοιχες πορείες θα πραγματοποιηθούν και στις πρωτεύουσες των νομών.

    [04] NASA: Ηρεμήστε, δεν βρήκαμε ακόμα ζωή στον Άρη!

    Η NASA διέψευσε χθες Πέμπτη ότι το αμερικανικό ρομπότ Curiosity έκανε μια μεγάλη ανακάλυψη στον Άρη, απαντώντας σε πρόσφατες δηλώσεις ενός επιστήμονα της αποστολής, ο οποίος έκανε λόγο σε συνέντευξή του για μια ανακοίνωση που "θα μπει στα βιβλία της ιστορίας".

    "Οι φήμες και οι εικασίες σύμφωνα με τις οποίες μια μεγάλη ανακάλυψη έγινε στο πλαίσιο της αποστολής Curiosity, η οποία βρίσκεται στην αρχή της, είναι εσφαλμένες", αναφέρει σε ανακοίνωσή της η αμερικανική διαστημική υπηρεσία.

    "Στο στάδιο αυτό της αποστολής τα όργανα του ρομπότ δεν έχουν εντοπίσει καμιά οριστική ένδειξη αρειανής οργανικής ύλης", προσθέτει η NASA.

    Η αποστολή Curiosity, που προβλέπεται να διαρκέσει τουλάχιστον δύο χρόνια, άρχισε πριν από λιγότερο από τέσσερις μήνες με την άφιξη του ρομπότ στις 6 Αυγούστου στον κόκκινο πλανήτη.

    Ο στόχος της είναι να διαπιστωθεί αν το περιβάλλον υπήρξε κατάλληλο στο παρελθόν για να αναπτυχθεί μικροβιακή ζωή.

    Οι δηλώσεις του Τζον Γκρότσινγκερ, υπεύθυνου της επιστημονικής αποστολής του Curiosity στο Εργαστήριο Αεριοπροώθησης (JPL) στην Πασαντίνα (Καλιφόρνια), προς το δημόσιο ραδιοσταθμό NPR πριν από δύο εβδομάδες είχαν προκαλέσει αναρίθμητες εικασίες στο Ίντερνετ.

    Ο ίδιος είχε αρνηθεί να πει περισσότερα εξηγώντας πως πρόκειται για προκαταρκτικά αποτελέσματα που πρέπει να επιβεβαιωθούν, μια διαδικασία που μπορεί να πάρει πολλές εβδομάδες.

    [05] Διευρύνεται ο αριθμός των δικαιούχων του επιδόματος μακροχρόνιας ανεργίας

    Διευρύνεται, από το 2014, ο αριθμός όσων δικαιούνται επίδομα μακροχρονίως ανέργου, καθώς διευρύνονται τα όρια ηλικίας τα οποία ορίζονται από τα 20 έως τα 66 χρόνια, από τα 45 έως τα 65 που είναι σήμερα.

    Σύμφωνα με το νόμο του 3ου Μνημονίου,, από 1.1.2014 δικαιούνται επίδομα μακροχρονίως ανέργου, οι Έλληνες υπήκοοι και υπήκοοι κρατών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, οι οποίοι είναι ασφαλισμένοι κατά της ανεργίας και βρίσκονται σε διαρκή κατάσταση ανεργίας για χρονικό διάστημα μεγαλύτερο από 12 μήνες, εφόσον έχουν εξαντλήσει το δικαίωμα τακτικής επιδότησης ανεργίας και το ετήσιο οικογενειακό τους εισόδημα δεν υπερβαίνει το ποσό των 10.000 ευρώ, προσαυξανόμενο κατά 586,08 ευρώ για κάθε ανήλικο τέκνο της οικογένειας.

    Στην ερμηνευτική εγκύκλιο του νόμου που εξέδωσε το υπουργείο Εργασίας αναφέρεται ότι, η διαδικασία και ο τρόπος καταβολής του επιδόματος, θα καθορισθούν με κοινή υπουργική απόφαση, υπουργών Εργασίας και Οικονομικών, ενώ το ύψος της συνολικής δαπάνης για το επίδομα των μακροχρονίως ανέργων δεν μπορεί να υπερβαίνει το ποσό των 35 εκατομμυρίων ευρώ το χρόνο.

    Το μηνιαίο επίδομα μακροχρόνιας ανεργίας, ανέρχεται στα 200 ευρώ και καταβάλλεται για διάστημα όχι μεγαλύτερο των 12 μηνών.

    [06] Κανονικά τα δρομολόγια των πλοίων στις περισσότερες περιοχές

    Κανονικά εκτελούνται τα δρομολόγια των πλοίων στις περισσότερες περιοχές, ωστόσο λόγω ισχυρών ανέμων κλειστές παραμένουν από το πρωί οι γραμμές για τη Σαλαμίνα απο Πειραιά και Πέραμα.

    Δεν εκτελούνται επίσης τα δρομολόγια στη γραμμή Αγ.Μαρίνα-Νέα Στύρα και Αλεξανδρούπολη-Σαμοθράκη.

    Το πλοίο "Ταξιάρχης" που παρέμενε απο χθες στη Λήμνο λόγω των ισχυρών ανέμων θα αναχωρήσει κανονικά στις 8 το πρωί για Καβάλα.

    Στο βορειοανατολικό Αιγαίο παραμένουν ισχυροί άνεμοι που φθάνουν κατα τόπους τα 8 μποφόρ, ωστόσο σύμφωνα με την ΕΜΥ αναμένεται εξασθένηση των ανέμων εντός της ημέρας.

    [07] Εκτός ελέγχου το AIDS στην Ελλάδα

    Η διάδοση του AIDS στην Ελλάδα, η οποία πλήττεται από το χρέος, μπορεί να βγει εκτός ελέγχου, αν δεν αναληφθεί επειγόντως δράση, ανακοίνωσαν σήμερα ευρωπαίοι υγειονομικοί αξιωματούχοι.

    Το Ευρωπαϊκό Κέντρο για την Πρόληψη και τον Έλεγχο Ασθενειών (ECDC) ανακοίνωσε πως οι μολύνσεις από τον ιό που προκαλεί το AIDS μεταξύ χρηστών ναρκωτικών και άλλων ομάδων υψηλού κινδύνου αυξάνονται γρήγορα και πως αν δεν αναληφθεί τώρα δράση, το κόστος θα είναι πολύ υψηλότερο στο μέλλον.

    Ο διευθυντής του ECDC Μαρκ Σπρένγκερ θα συναντηθεί αυτή την εβδομάδα με έλληνες αξιωματούχους για να τους πει πως η δωρεάν διανομή συρίγγων και τα προγράμματα υποκατάστατων των οπιούχων πρέπει να αυξηθούν και πως ο έλεγχος και η θεραπεία για τον ιό που προκαλεί ανεπάρκεια του ανοσοποιητικού συστήματος πρέπει να είναι διαθέσιμοι σε όλους.

    "Χρειάζεται άμεση συντονισμένη δράση για να μειωθεί και τελικά να σταματήσει το τρέχον ξέσπασμα της νόσου", δήλωσε προς το Ρόιτερς καθώς το ECDC έδωσε στη δημοσιότητα μια έκθεση για το πρόβλημα της Ελλάδας με τον ιό HIV.

    Από το 2009, η ύφεση στην Ελλάδα έχει μειώσει την οικονομική παραγωγή κατά ένα πέμπτο και έχει ανεβάσει την ανεργία σε επίπεδο ρεκόρ.

    Το σύστημα υγειονομικής περίθαλψης δέχεται μεγάλη πίεση, γεγονός που καθιστά δυσκολότερη την περίθαλψη των φτωχών, των ανέργων ή των αστέγων.

    Ενώ η Ελλάδα έχει μόνο 7,4 μολύνσεις από τον HIV ανά 100.000 κατοίκους, σε σύγκριση με 10 ανά 100.000 κατοικους στη Βρετανία ή 27,3 στην Εσθονία, τα ποσοστά έχουν αυξηθεί μετά το 2011 στις ομάδες υψηλού κινδύνου, όπως οι χρήστες ναρκωτικών.

    Από το 2007 ως το 2010, υπήρχαν μόνο 10 ως 15 κρούσματα μόλυνσης από τον HIV το χρόνο μεταξύ των χρηστών ενέσιμων ναρκωτικών.

    Όμως στη διάρκεια του 2011, υπήρξαν 256 τέτοια κρούσματα --ή 27% του συνόλου. Άλλα 314 αναφέρθηκαν από τον Ιανουάριο ως τον Αύγουστο του 2012, τα περισσότερα στην Αθήνα.

    [08] Έληξε η κατάληψη στο ΑΠΘ μετά από παρέμβαση της Αστυνομίας

    Επιχείρηση στους χώρους του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης πραγματοποίησαν στις 4.30 τα ξημερώματα δυνάμεις της Αστυνομίας, προκειμένου να τερματιστεί η κατάληψη στο κτίριο Διοίκησης του Ιδρύματος.

    Πραγματοποιήθηκαν συνολικά έντεκα συλλήψεις εργολαβικών υπαλλήλων, οι οποίοι κρατούνται στη Γενική Αστυνομική Διεύθυνση Θεσσαλονίκης. Η αστυνομική επιχείρηση έγινε παρουσία εισαγγελικού λειτουργού και ήταν σύντομη, καθώς δεν διήρκησε περισσότερα από δέκα λεπτά. Είχε προηγηθεί σχετική παραγγελία από τον προϊστάμενο της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Θεσσαλονίκης Ευάγγελο Μαδεμλή.

    Το κτίριο Διοίκησης του ΑΠΘ τελούσε υπό κατάληψη για περισσότερες από 70 μέρες, από εργολαβικούς υπαλλήλους. Οι συλληφθέντες αναμένεται να οδηγηθούν στον εισαγγελέα για την απόδοση των προβλεπόμενων από το νόμο ποινικών ευθυνών.

    [09] Η Χαμάς χαιρέτισε τη "νίκη" στον ΟΗΕ

    Το παλαιστινιακό ισλαμιστικό κίνημα της Χαμάς που κατέχει την εξουσία στη Λώρίδα της Γάζα, εξέφρασε την ικανοποίησή του για την «νίκη» της Παλαιστίνης, στα Ηνωμένα Έθνη.

    «Αυτή είναι μια ακόμη νίκη στο δρόμο για την απελευθέρωση της Παλαιστίνης και είμαστε ευχαριστημένοι. Η Χαμάς θεωρεί ότι είναι μια ενιαία επιτυχία που προκαλεί χαρά στο λαός μας», είπε στο Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων (AFP) ο Αχμέντ Γιουσούφ ένας εκ των ηγετικών στελεχών της Χαμάς στη Λωρίδα της Γάζας.

    Οι ηγέτες της Χαμάς, που δεν αναγνωρίζει το κράτος του Ισραήλ, αρχικά ήταν αντίθετοι προς την κίνηση του Μαχμούτ Αμπάς να επιδιώξει την ψηφοφορία στον ΟΗΕ για να αποκτήσει η Παλαιστίνη μια έμμεση «κρατική υπόσταση».

    Παρότι αργότερα προσέφεραν την υποστήριξή τους, δεν παρέκκλιναν από την αντίθεσή τους στη λύση των δύο κρατών. «Δεν πιστεύουμε στην λύση των δύο κρατών», είπε αρχικά ο επικεφαλής της Χαμάς, Χαλέντ Μεσάαλ.

    «Υποστηρίζουμε κάθε πολιτικό επίτευγμα για να αποκτήσει ο λαός μας ένα κράτος» δήλωσε την Πέμπτη ο πρωθυπουργός της Χαμάς Ισμαήλ Χανίγια επισημαίνοντας ότι η θέση της Χαμάς δεν θα αλλάξει, και στάθηκε «στη βάση της μη-αναγνώρισης του κατακτητή».

    [10] Απεργία στα φαστ-φουντ της Νέας Υόρκης για τους χαμηλούς μισθούς

    Εργαζόμενοι σε πολλές αμερικανικές αλυσίδες εστιατορίων φαστ-φουντ, όπως η McDonald's, έκαναν απεργία και διαδήλωσαν στη Νέα Υόρκη ζητώντας υψηλότερους μισθούς και το δικαίωμα να οργανώνονται σε συνδικάτα, διεκδικήσεις τις οποίες υποστήριξε και ο ελεγκτής των υπηρεσιών της Πολιτείας της Νέας Υόρκης (βορειοανατολικές ΗΠΑ).

    Τα τοπικά τηλεοπτικά κανάλια έδειξαν εικόνες πολλών δεκάδων απεργών μπροστά από ένα εστιατόριο McDonald's του Μανχάταν. Ένας δήλωσε ότι "ζει μέσα στη φτώχεια" καθώς ο μισθός του είναι 8 δολάρια την ώρα, ένας άλλος είπε πως "εξαρτάται από τα κουπόνια σίτισης" για να επιβιώσει.

    Μια διακήρυξη στον ιστότοπο Fastfoodforward.org υπογράφηκε χθες από περισσότερους από 12.000 ανθρώπους. Απευθύνεται στους "προεδρους και διευθύνοντες συμβούλους των Wendy's, McDonald's, Pizza Hut, Domino's, KFC, Taco Bell και Burger King" και αναφέρει: "Υποστηρίζω τους εργαζόμενους του τομέα της ταχείας εστίασης της Νέας Υόρκης που απεργούν για να ζητήσουν 15 δολάρια την ώρα και το δικαίωμα να σχηματίζουν συνδικάτα χωρίς επεμβάσεις" από την πλευρά της διεύθυνσης της επιχείρησής τους.

    Ο ιστότοπος υπογραμμίζει πως "οι εργαζόμενοι των αλυσίδων φαστ-φουντ της πόλης της Νέας Υόρκης κερδίζουν μόλις αρκετά για να επιβιώνουν. Οι περισσότεροι από εμάς αμειβόμαστε με τον ελάχιστο μισθό, 7,25 δολάρια την ώρα, δηλαδή μόνο 11.000 δολάρια ετησίως".

    Πολυεθνικές όπως οι McDonald's, Wendy's, Taco Bell, KFC και Pizza Hut "δημιουργούν τεράστια κέρδη και προσφέρουν εξωφρενικές αμοιβές στους διευθυντές τους ενώ οι περισσότεροι από τους υπαλλήλους τους εξαρτώνται από τα κουπόνια σίτισης", προστίθεται στον ιστότοπο.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Friday, 30 November 2012 - 7:30:36 UTC