Visit the Antenna Mirror on HR-Net Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 12-12-03

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Στην τελική ευθεία για τους όρους επαναγοράς του χρέους
  • [02] Αλ.Τσίπρας: «Ούτε ο λαός, ούτε εμείς θα μείνουμε με σταυρωμένα τα χέρια»
  • [03] Αρχίζει να "μυρίζει" χειμώνα
  • [04] Συνεχίζει τις καταλήψεις η ΠΟΕ - ΟΤΑ
  • [05] Επιστολή του Ναπολέοντα στο "σφυρί" για 187.500 ευρώ
  • [06] «Αριστερό δίκτυο» από διαφωνούντα στελέχη της ΔΗΜΑΡ
  • [07] Οι εκπαιδευτικοί διαμαρτύρονται για τα "κενά"
  • [08] Εμβόλιο "μια και έξω" για τη γρίπη
  • [09] Θύμα κροκόδειλου 12χρονος στην Αυστραλία
  • [10] Εννέα οι νεκροί από την κατάρρευση της σήραγγας στο Τόκιο
  • [11] Η Βέλεζ κατέκτησε το πρωτάθλημα απερτούρα στην Αργεντινή
  • [12] Αντιμέτωποι με την ιστορία οι Έλληνες συγγραφείς
  • [13] Ο Έλληνας φυσικός Σταύρος Κατσανέβας εξελέγη πρόεδρος της APPEC
  • [14] Ανθρώπινο πανό κατά των μεταλλαγμένων «έστησαν» εθελοντές της Greenpeace

  • [01] Στην τελική ευθεία για τους όρους επαναγοράς του χρέους

    Ξεκινά από σήμερα από τον Οργανισμό Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους (ΟΔΔΗΧ) η προσπάθεια επαναγοράς των 30 δισ. ευρώ, από τα συνολικά 62,5 δισ. ευρώ του δημοσίου χρέους που βρίσκεται ακόμη στην αγορά. Η διαδικασία του βιβλίου των προσφορών θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί μέχρι και την Παρασκευή 7 του μήνα, ώστε να γίνουν γνωστός ο αριθμός αυτών που θα συμμετάσχουν και η μέση τιμή στην οποία είναι δυνατό να αγοραστούν οι τίτλοι του Δημοσίου και το ελληνικό Δημόσιο να προσέλθει στο Eurogroup της 10ης Δεκεμβρίου, οπότε θα ληφθούν οι τελικές αποφάσεις.

    Σε ό,τι αφορά τα ασφαλιστικά ταμεία και το ενδεχόμενο συμμετοχής τους στο δεύτερο κούρεμα των ομολόγων, ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς σε συνέντευξή του σε κυριακάτικη εφημερίδα ξεκαθάρισε δεν πρόκειται να συμμετάσχουν στη διαδικασία.

    [02] Αλ.Τσίπρας: «Ούτε ο λαός, ούτε εμείς θα μείνουμε με σταυρωμένα τα χέρια»

    Υπερψηφίστηκαν από την Πανελλαδική Συνδιάσκεψη του ΣΥΡΙΖΑ η Διακήρυξη και η εισήγηση για τα οργανωτικά θέματα του ενιαίου πλέον κόμματος.

    Αργά χθες το απόγευμα, ξεκίνησε η ψηφοφορία για την ανάδειξη της Κεντρικής Επιτροπής που θα οδηγήσει τον ΣΥΡΙΖΑ στο ιδρυτικό συνέδριο της άνοιξης.

    Τα αποτελέσματα της ψηφοφορίας αναμένονται τις επόμενες ώρες.

    Κλείνοντας τις εργασίες της Πανελλαδικής Συνδιάσκεψης, ο Αλέξης Τσίπρας έκανε ένα επιπλέον βήμα στο αίτημα του ΣΥΡΙΖΑ για πρόωρες εκλογές, υπογραμμίζοντας: «Η μόνη υπηρεσία που σας μένει πια να προσφέρετε στον τόπο και στη δημοκρατία είναι να μην αποδεχθείτε τη μη λύση που σας προσέφεραν στο Eurogroup και να ανοίξετε τον δρόμο στον λαό μας να δώσει τη λύση με την ετυμηγορία του».

    Συνεχίζοντας ο κ. Τσίπρας κάλεσε την κυβέρνηση να οδηγήσει τη χώρα με ομαλότητα σε εκλογές. «Για να αναλάβουμε την ευθύνη να προστατέψουμε όσα δεν μπορέσατε και δεν θελήσατε εσείς να προστατέψετε» είπε.

    Ως προς τα εσωτερικά του κόμματος, αίσθηση προκάλεσε η απόφαση του κ. Τσίπρα να μην αποδεχθεί τον διορισμό του στο νέο καθοδηγητικό όργανο, την Κεντρική Επιτροπή (75% θα εκλεγούν και 25% θα διοριστούν), αλλά να διεκδικήσει την ψήφο των αντιπροσώπων.

    Ο επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ εξέφρασε την απόλυτη ικανοποίησή του για τον διάλογο που έγινε στο πλαίσιο των τριήμερων εργασιών της Πανελλαδικής Συνδιάσκεψης, τονίζοντας ότι δημιουργείται ένας νέος φορέας από κάτω, ένας φορέας των ανθρώπων του, όχι των ειδικών, αμεσοδημοκρατικός, όχι γραφειοκρατικός, εναλλακτικός, όχι δογματικός, μηχανή παραγωγής ιδεών, όχι μηχανισμός στελεχών, πολιτικός φορέας των εξελίξεων, όχι των συσχετισμών.

    Εκφράζοντας τη βεβαιότητα ότι οι αποφάσεις του Eurogroup δεν μπορούν να βγάλουν τη χώρα από την κρίση, ο κ. Τσίπρας είπε ότι πολύ σύντομα αυτή η κυβέρνηση θα βρεθεί μπροστά στην πίεση να φέρει νέα μέτρα. Και φυσικά, πρόσθεσε, επειδή το μόνο που την ενδιαφέρει είναι η εύνοια των δανειστών για να παραμείνει γαντζωμένη στην εξουσία, θα το κάνει, όπως και όλες τις προηγούμενες φορές, δηλώνοντας ότι είναι τα τελευταία. Ο επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ διεμήνυσε ότι «αυτή θα είναι η τελευταία της πράξη, γιατί ο λαός μας δε πρόκειται να μείνει με σταυρωμένα τα χέρια στην απόπειρα εξόντωσής του. Ούτε εμείς θα μείνουμε με σταυρωμένα τα χέρια».

    [03] Αρχίζει να "μυρίζει" χειμώνα

    Αρχίζει να "μυρίζει" χειμώνα από σήμερα,μεκρύο και χιόνια στη δυτική Μακεδονία.

    Ισχυροί βορειοδυτικοί άνεμοι πνέουν προκαλώντας πτώση της θερμοκρασίας.

    Τα ξημερώματα της Τρίτης, οι πόλεις της δυτικής Μακεδονίας είναι πιθανό να δουν τις πρώτες νιφάδες χιονιού για φέτος.

    Το κρύο θα διατηρηθεί αύριο, ωστόσο οι άνεμοι, εντάσεως εννιά μποφόρ σε βορειοδυτικό Αιγαίο, Ιόνιο και Θερμαϊκό κόλπο, θα συνοδεύονται από ηλιοφάνεια και καλή ορατότητα.

    Από το βράδυ της Τρίτης οι άνεμοι θα στραφούν σε νοτιοδυτικούς.

    Όπως εξηγεί στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο μετεωρολόγος της ΕΜΥ, Παναγιώτης Γιαννόπουλος, την Τετάρτη και την Πέμπτη το σκηνικό του καιρού θα είναι και πάλι περισσότερο φθινοπωρινό με νοτιάδες, βροχές και άνοδο της θερμοκρασίας. Την Παρασκευή οι βροχοπτώσεις θα σημειώσουν ύφεση, ωστόσο το Σαββατοκύριακο θα είναι και πάλι ισχυρές.

    [04] Συνεχίζει τις καταλήψεις η ΠΟΕ - ΟΤΑ

    Συνέχιση των καταλήψεων δημαρχείων και δημοτικών κτιρίων έως και σήμερα αποφάσισε η ΠΟΕ-ΟΤΑ, ενώ το απόγευμα θα συνεδριάσει εκτάκτως η Εκτελεστική Επιτροπή για να αποφασίσει τη συνέχιση των κινητοποιήσεων.

    Παράλληλα, σήμερα το πρωί, η ΠΟΕ-ΟΤΑ θα προχωρήσει σε συγκέντρωση διαμαρτυρίας στις 10 το πρωί έξω από το ξενοδοχείο «Divani Caravel» όπου θα διεξαχθεί το έκτακτο συνέδριο της ΚΕΔΕ.

    Για την Πέμπτη 6 Δεκεμβρίου, αποφασίσθηκε 24ωρη απεργία σε όλες τις δημόσιες υπηρεσίες και τους ΟΤΑ στους νομούς Δράμας, Καβάλας, Ξάνθης, Ροδόπης και Έβρου, προκειμένου οι εργαζόμενοι να συμμετάσχουν στις προγραμματισμένες από την ΑΔΕΔΥ κινητοποιήσεις.

    Ωστόσο, το συνέδριο των δημάρχων «κατεβαίνει» χωρίς καμία πρόταση αιχμής όσον αφορά ενδεχόμενες δυναμικές κινητοποιήσεις της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.

    Κατά τη χθεσινή, έκτακτη συνεδρίαση του ΔΣ της ΚΕΔΕ, η πλειονότητα των δημάρχων συνηγόρησε υπέρ της άποψης να μην υπάρξουν παραιτήσεις δημάρχων και να μην κλείσουν δήμοι. Αποδεκτή έγινε πρόταση για ενδεχόμενη κινητοποίηση μπροστά στη Βουλή την ημέρα που θα συζητείται η Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου που αφορά την Τ.Α..

    Ενωμένοι εμφανίσθηκαν οι δήμαρχοι στο θέμα της Εποπτείας. Όπως επανέλαβε ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ Κ. Ασκούνης, με τον πρώτο δήμο που θα μπει σε διαδικασία Εποπτείας, η ΚΕΔΕ θα προσφύγει στο Συμβούλιο της Επικρατείας και στα ευρωπαϊκά δικαστήρια με το επιχείρημα ότι το Παρατηρητήριο ΟΤΑ είναι αντισυνταγματικό.

    Επίσης, η ΚΕΔΕ σκοπεύει να προσφύγει δικαστικά κατά των επιπλέον 200 αρμοδιοτήτων που μεταφέρονται στους δήμους με το νέο έτος χωρίς επιπλέον πόρους, κάνοντας χρήση της απόφασης του Συμβουλίου της Επικρατείας με την οποία αναγνωρίσθηκε στον δήμο Ηρακλείου Κρήτης το δικαίωμα να μην αποδεχθεί αρμοδιότητες για τις οποίες δεν είχαν μεταβιβασθεί πόροι.

    [05] Επιστολή του Ναπολέοντα στο "σφυρί" για 187.500 ευρώ

    Μια κωδικοποιημένη επιστολή στην οποία ο Ναπολέων ανακοινώνει την πρόθεσή του να καταστρέψει το Κρεμλίνο, πουλήθηκε στην τιμή των 187.500 ευρώ, ενώ το ποσό ρεκόρ των 375.000 ευρώ δόθηκε για ένα χειρόγραφο, σε δημοπρασία που πραγματοποιήθηκε στο Φοντενεμπλό, κοντά στο Παρίσι.

    Εκτιμώμενη μεταξύ 10.000 και 15.000 ευρώ, η κωδικοποιημένη επιστολή προκάλεσε μεγάλο ενδιαφέρον μεταξύ των διεθνών συλλεκτών, ανάμεσα στους οποίους ήταν και πολλοί Ρώσοι, αλλά τελικά αγοράστηκε από το Μουσείο επιστολών και χειρογράφων στο Παρίσι.

    "Θα ανατινάξω το Κρεμλίνο στις 22 στις τρεις το πρωί", γράφει ο Ναπολέων σε αυτή την πλήρως κωδικοποιημένη επιστολή της 20ης Οκτωβρίου του 1812, ενώ βρισκόταν στην ύπαιθρο χώρα της Ρωσίας.

    Η επιστολή που φέρει την υπογραφή "ναπ" και απευθύνεται προς τον Υπουργό Εξωτερικών Σχέσεων Ιγκ Μπερνάρ Μαρέ, γράφτηκε όταν ο αυτοκράτορας εγκατέλειπε τη Μόσχα σε ερείπια για να στρατοπεδεύσει στα περιχωρά της.

    [06] «Αριστερό δίκτυο» από διαφωνούντα στελέχη της ΔΗΜΑΡ

    Με το όνομα «Αριστερό Δίκτυο», στελέχη της ΔΗΜΑΡ που διαφωνούν με την κεντρική γραμμή του κόμματος και τη στάση του στην κυβέρνηση συγκρότησαν κίνηση με στόχο, όπως διακήρυξαν σε σύσκεψη την Κυριακή, να κάνουν από δω και πέρα τις παρεμβάσεις τους εντός και εκτός του κόμματος.

    Στη σύσκεψη, που πραγματοποιήθηκε σε θέατρο στο Γκάζι, συμμετείχαν οι βουλευτές Οδυσσέας Βουδούρης και Πάρις Μουτσινάς, μέλη της Κεντρικής Επιτροπής της ΔΗΜΑΡ ( Σοφία Ανδριοπούλου, Θράσος Φωτεινός κ.α) οι Στέφανος Μπαγεώργος και Θανάσης Ζαχαρόπουλος,που είχαν διαφωνήσει με τη συμμετοχή του κόμματος στην κυβέρνηση και αποχώρησαν.

    Την κεντρική εισήγηση, με την οποία εξέφρασε κριτική στις επιλογές της ηγεσίας της ΔΗΜΑΡ και ιδίως για τη συμμετοχή και τη στήριξη της κυβέρνησης Σαμαρά έκανε το μέλος της Εκτελεστικής Επιτροπής Ανδρέας Νεφελούδης τονίζοντας, μεταξύ άλλων, ότι διαπιστώνονται σοβαρές αποκλίσεις ανάμεσα στην προγραμματική συμφωνίας των τριών κομμάτων με την ακολουθούμενη πολιτική και πως η ΔΗΜΑΡ εμφανίζεται ως αριστερό άλλοθι της κυβέρνησης Σαμαρά.

    [07] Οι εκπαιδευτικοί διαμαρτύρονται για τα "κενά"

    Συγκέντρωση διαμαρτυρίας έξω από το υπουργείο Παιδείας διοργανώνει το ΔΣ της Ομοσπονδίας Λειτουργών Μέσης Εκπαίδευσης (ΟΛΜΕ), μεθαύριο, Τετάρτη 5 Δεκεμβρίου στις 12:30. Οι καθηγητές καλούν και τα διοικητικά συμβούλια των κατά τόπους ενώσεών τους (ΕΛΜΕ) σε συνεργασία με μαθητές και γονείς να διοργανώσουν διαμαρτυρίες στις περιφερειακές διευθύνσεις εκπαίδευσης.

    Για τη συμμετοχή των εκπαιδευτικών στις κινητοποιήσεις, η ΟΛΜΕ κηρύσσει τρίωρη στάση εργασίας για την Τετάρτη, από τις 11 το πρωί ως τις 2 το μεσημέρι, για τον πρωινό κύκλο και από τις 2 το μεσημέρι ως τις 5 το απόγευμα για τον απογευματινό.

    Κύριο αίτημα των εκπαιδευτικών είναι να καλυφθούν τα περίπου 2000 εκπαιδευτικά κενά που -όπως σημειώνουν- παρατηρούνται στις σχολικές μονάδες της χώρας. Επιπλέον, διαμαρτύρονται για τις συγχωνεύσεις τμημάτων που επιχειρούνται με στόχο, όπως τονίζουν, να «εξοικονομηθούν» εκπαιδευτικοί και να διατεθούν στα κενά που υπάρχουν.

    [08] Εμβόλιο "μια και έξω" για τη γρίπη

    Ένα νέο πειραματικό εμβόλιο υπόσχεται για το μέλλον ταχύτατη και μακρόχρονη, ίσως και εφ' όρου ζωής, προστασία των ανθρώπων κατά των διαφόρων στελεχών του ιού της γρίπης. Προς το παρόν, οι Γερμανοί ερευνητές που το αναπτύσσουν, έκαναν επιτυχείς δοκιμές σε πειραματόζωα και μένει να αποδειχτεί ότι το εμβόλιο είναι εξίσου αποτελεσματικό και στους ανθρώπους σε βάθος χρόνου.

    Οι επιστήμονες βασίζουν το εμβόλιό τους αποκλειστικά σε ένα μόριο που σχετίζεται με το DNA, στο «αγγελιαφόρο RNA» (mRNA).

    Είναι το πρώτο εμβόλιο αυτού του είδους που δοκιμάζεται κατά μιας μολυσματικής νόσου, ενώ ήδη έχουν προηγηθεί δοκιμές για παρόμοιου τύπου αντικαρκινικά εμβόλια.

    Αν όντως αποδειχτεί η αποτελεσματικότητα του νέου είδους εμβολίου, τότε οι φαρμακευτικές εταιρίες θα χρειάζονται μόνο μερικές εβδομάδες (έξι έως οκτώ) μετά την αποκωδικοποίηση του γενετικού κώδικα του ιού, αντί για έξι μήνες όπως σήμερα, προκειμένου να παράγουν νέες παρτίδες ολοκληρωμένων εμβολίων. Κάτι τέτοιο θα είναι πολύ σημαντικό για την άμεση και μαζική καταπολέμηση της γρίπης, ιδίως σε περίπτωση επιδημίας ή πανδημίας, όταν εμφανίζονται επικίνδυνες νέες μεταλλάξεις του ιού.

    Ένα ακόμα πλεονέκτημα των νέων εμβολίων είναι ότι δεν χρειάζεται να διατηρηθούν στο ψυγείο.

    Πάντως, για τη δοκιμή του εμβολίου σε ανθρώπους θα περάσουν μερικά χρόνια, καθώς θα πρέπει να προηγηθούν εκτεταμένες δοκιμές ασφάλειας και αποτελεσματικότητας. Την προώθηση του εμβολίου έχει αναλάβει η ιδιωτική γερμανική εταιρία βιοτεχνολογίας CureVac που ήδη αναπτύσσει ένα εμβόλιο mRNA για τον καρκίνο του προστάτη, το οποίο σύντομα θα δοκιμαστεί σε ανθρώπους. Ακόμα, η ίδια εταιρία έχει στα σκαριά ένα παρόμοιο εμβόλιο για τον καρκίνο του πνεύμονα, ενώ συνεργάζεται ήδη με τη Sanofi, μια από τις μεγαλύτερες διεθνώς φαρμακευτικές εταιρίες παραγωγής εμβολίων για τη γρίπη (μαζί με τις Novartis και GlaxoSmithKline).

    [09] Θύμα κροκόδειλου 12χρονος στην Αυστραλία

    'Ενας κροκόδειλος που θεωρείται ύποπτος για την εξαφάνιση ενός 12χρονου αγοριού, σε απομονωμένη περιοχή όπου ζουν ιθαγενείς, στη Βόρεια Αυστραλία ήταν γνωστός στους ντόπιους.

    Σύμφωνα με την αστυνομία οι ντόπιοι συχνά τάιζαν το ερπετό που άρπαξε το άτυχο αγόρι, ενώ αυτό κολυμπούσε μέσα σε λίμνη της περιοχής 'Αρνχεμ Λεντ. Οι μεγάλοι προσπάθησαν να καρφώσουν με δόρυ τον κροκόδειλο ο οποίος παρέσυρε τον 12χρονο στα βαθιά νερά.

    Εξάλλου, πριν από δύο εβδομάδες και ένα 7χρονο κορίτσι έπεσε θύμα κροκόδειλου στην Αυστραλία.

    [10] Εννέα οι νεκροί από την κατάρρευση της σήραγγας στο Τόκιο

    Ο αριθμός των νεκρών από την κατάρρευση τμήματος της οροφής σήραγγας σε αυτοκινητόδρομο, 80 χιλιόμετρα δυτικά του Τόκιο, ανήλθε σήμερα το πρωί σε εννέα, αναφέρουν τα τοπικά μμε επικαλούμενα την αστυνομία.

    Όπως μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων Kyodo, η αστυνομία επιβεβαίωσε τον εντοπισμό των σορών εννέα ανθρώπων που νωρίς χθες το πρωί εγκλωβίστηκαν στα οχήματά τους μέσα στην μήκους 4,7 χιλιομέτρων σήραγγα Σασάγκο, μία από τις μεγαλύτερες της Ιαπωνίας.

    Πέντε απανθρακωμένα πτώματα βρέθηκαν μέσα σε φορτηγάκι, το οποίο τυλίχτηκε στις φλόγες περίπου στη μέση της σήραγγας, ενώ οι σοροί τριών ακόμη ανθρώπων εντοπίστηκαν μέσα σε ένα αυτοκίνητο και επιβεβαιώθηκε ο θάνατος του οδηγού ενός φορτηγού, σύμφωνα με το πρακτορείο.

    Η εταιρεία Central Nippon Expressway, η οποία διαχειρίζεται τον αυτοκινητόδρομο που κατασκευάστηκε πριν από 35 χρόνια, ανακοίνωσε ότι δεν εντόπισε κάποιο πρόβλημα κατά τον έλεγχο ρουτίνας που πραγματοποίησε τον Σεπτέμβριο.

    [11] Η Βέλεζ κατέκτησε το πρωτάθλημα απερτούρα στην Αργεντινή

    Η Βέλεζ Σάρσφιλντ κατέκτησε το πρωτάθλημα απερτούρα στην Αργεντινή, καθώς επικράτησε 2-0 την Ουνιόν και εκμεταλλεύθηκε τις «γκέλες» που έκαναν οι Λανούς (ηττήθηκε 1-0 από την Ρίβερ Πλέιτ) και η Μπελγκράνο (έμεινε στο 0-0 με την Αργεντίνος Τζούνιορς). Ετσι, μία αγωνιστική πριν την ολοκλήρωση του πρωταθλήματος, η ομάδα του Σάρσφιλντ έχει 38 βαθμούς, έναντι 33 της Λανούς και της Μπελγκράνο. Τα τέρματα της Βέλεζ που στέφθηκε πρωταθλήτρια για 9η φορά στην Ιστορία της, πέτυχε ο πρώτος σκόρερ της διοργάνωσης, Φακούντο Φερέιρα (48`, 84`).

    [12] Αντιμέτωποι με την ιστορία οι Έλληνες συγγραφείς

    Η ελληνική πεζογραφία έχει πιάσει εδώ και αρκετά χρόνια επαφή με διάφορες κρίσιμες περιόδους του παρελθόντος, οδηγώντας το ιστορικό μυθιστόρημα ήδη από τα τέλη της δεκαετίας του 1980 σε μια εντελώς καινούργια φάση κατά τη διάρκεια της οποίας οι συγγραφείς θα επιχειρήσουν να φέρουν στην επιφάνεια πολλές από τις απώτερες αιτίες των σημερινών παθολογιών.

    Όσο, όμως, περνά ο καιρός και το δίχτυ της κρίσης γίνεται πυκνότερο, αυξάνει και η ανάγκη για βαθύτερη κατανόηση μιας κοινωνίας που είχε ανέκαθεν να αντιμετωπίσει εξαιρετικά περίπλοκα προβλήματα.

    Τα παραδείγματα τα οποία αφήνει η χρονιά που πέρασε είναι πολλά και εύγλωττα.

    Μυθιστοριογράφοι από όλο το ηλικιακό φάσμα και συχνά αρκετά διαφορετικοί μεταξύ τους, ως προς το θεματικό κλίμα και την τεχνοτροπία, έδεσαν σφιχτά τον μύθο τους με τα υλικά της Ιστορίας, διερευνώντας μια μεγάλη ποικιλία προσώπων και γεγονότων. Επιστρέφοντας στην περίοδο του Εμφυλίου, ο Θανάσης Βαλτινός δοκιμάζει με τον «Ανάπλου» (Εστία) μια περιπλάνηση στο αιματοβαμμένο τοπίο της Πελοποννήσου, που είναι και ο τόπος της καταγωγής του, για να καυτηριάσει τη βία και το άδικο και των δύο παρατάξεων. Ο Εμφύλιος θα απασχολήσει και τον Ανδρέα Μήτσου ο οποίος θα φτάσει με τον «Κίτρινο στρατιώτη» (Καστανιώτης) μέχρι τις θυσίες της 3ης Ορεινής Ταξιαρχίας στο Τομπρούκ, το Ελ Αλαμέιν και το Ρίμινι, για να δείξει πώς κατόρθωσαν να πάνε χαμένες. Τα φαντάσματα του Εμφυλίου θα ρίξουν βαριά τη σκιά τους και σε μια σύγχρονη ερωτική ιστορία: την ιστορία που ξετυλίγει στην «Πιο κρυφή πληγή» (Ίκαρος) ο Βαγγέλης Ραπτόπουλος. Για τη γέννηση και το φούντωμα της αγάπης στις δύσκολες μετεμφυλιακές συνθήκες θα μιλήσει και ο Άρης Μαραγκόπουλος στο «Χαστουκόδεντρο» (Τόπος), αναθέτοντας τον πρωταγωνιστικό ρόλο σε ένα διακεκριμένο στέλεχος της Αριστεράς των πρώτων μετεμφυλιακών δεκαετιών, τον Αντώνη Αμπατιέλο.

    [13] Ο Έλληνας φυσικός Σταύρος Κατσανέβας εξελέγη πρόεδρος της APPEC

    Ο φυσικός Σταύρος Κατσανέβας, ο οποίος εδώ και χρόνια διαπρέπει στη Γαλλία, εξελέγη πρώτος πρόεδρος της νεοσύστατης Ευρωπαϊκής Κοινοπραξίας Αστροσωματιδιακής Φυσικής (Astroparticle Physics European Consortium-APPEC).

    Η δημιουργία της APPEC έγινε στις Βρυξέλλες και προέκυψε από τους κόλπους του δικτύου ASPERA (AStroparticle European Research Area) των 23 εθνικών φορέων από 19 χώρες, που επί έξι χρόνια προώθησαν και συντόνισαν την αστροσωματιδιακή έρευνα στην Ευρώπη, με τη συμμετοχή και του CERN.

    Στην κοινοπραξία APPEC, που διαδέχεται πλέον το ASPERA, συμμετέχουν κατ' αρχήν δέκα χώρες: Βέλγιο, Γαλλία, Γερμανία, Ιταλία, Ολλανδία, Βρετανία, Ιρλανδία, Πολωνία, Κροατία και Ρουμανία. 'Αλλες εννέα χώρες ήδη ετοιμάζονται να συμμετάσχουν κι αυτές.

    Στόχος είναι να χαραχτεί ένα κοινό σχέδιο δράσης για την Ευρώπη στο πεδίο της αστροσωματιδιακής έρευνας και να εξευρεθούν οι πόροι, ώστε να υλοποιηθούν οι σχετικές μεγάλης κλίμακας ερευνητικές υποδομές, με βάση τον σχετικό στρατηγικό «οδικό χάρτη» που έχει ήδη συντάξει το ASPERA.

    Οι δραστηριότητες της APPEC θα συντονίζονται από τρία μεγάλα ερευνητικά κέντρα φυσικής: το DESY στη Γερμανία, το CNRS/CEA στη Γαλλία και το INFN στο Γκραν Σάσο της Ιταλίας.

    [14] Ανθρώπινο πανό κατά των μεταλλαγμένων «έστησαν» εθελοντές της Greenpeace

    Ένα ανθρώπινο πανό «έστησαν» την Κυριακήεκατοντάδες εθελοντές της Greenpeace στην πλατεία Μοναστηρακίου, προκειμένου να στείλουν ένα μήνυμα κατά της χρήσης μεταλλαγμένων στην παραγωγή ζωοτροφών.

    Άνθρωποι κάθε ηλικίας σχημάτισαν το φι, το ύψιλον και τα υπόλοιπα γράμματα, που χρειάζονταν για να δημιουργηθεί η φράση «Φυτεύουμε τη λύση». Με τον τρόπο αυτό έστειλαν το μήνυμά τους προς τις εταιρείες ζωικών προϊόντων και το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, να κάνουν στροφή προς τα ντόπια κτηνοτροφικά φυτά (κουκιά, ρεβίθια και μπιζέλια), που παράγουν ελληνική και όχι μεταλλαγμένη ζωοτροφή.

    «Εκατοντάδες άνθρωποι σήμερα ζητούν οι εταιρείες, που πωλούν ζωοτροφές, να φυτέψουν τη λύση. Τα ελληνικά κτηνοτροφικά φυτά πρέπει να αντικαταστήσουν τη σόγια που είναι αποκλειστικά εισαγόμενη και μπορεί να είναι και μεταλλαγμένη» εξήγησε στο ΑΜΠΕ η Έλενα Δανάλη, υπεύθυνη της εκστρατείας της Greenpeace για τη βιώσιμη γεωργία.

    Πρώτο βήμα στην κατεύθυνση αυτή αποτελεί η πιλοτική καλλιέργεια κουκιών από τη Greenpeace σε χωράφι έκτασης 50 στρεμμάτων στη Βοιωτία. Όταν τα κουκιά θεριστούν την άνοιξη θα μεταποιηθούν σε ζωοτροφή.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Monday, 3 December 2012 - 7:30:26 UTC