Browse through our Interesting Nodes for Legal Services in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 12-12-03

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Προσδοκίες για οφέλη 7 δισ. ευρώ από την πάταξη της γραφειοκρατίας
  • [02] Εκλεισε τα "20 του" το sms στο κινητό
  • [03] Πολιτική κίνηση υπό τον τίτλο ΡΙΚΣΣΥ, ίδρυσε ο Ανδρέας Λοβέρδος
  • [04] Συγκεντρωμένοι στο ΑΠΘ σε ένδειξη συμπαράστασης στους 11 συλληφθέντες
  • [05] Ο συριακός στρατός σφυροκοπά νότιες συνοικίες της Δαμασκού
  • [06] Τον πρόεδρο του ΔΗΣΥ Ν. Αναστασιάδη συνάντησε ο Αντ. Σαμαράς
  • [07] Διαψεύδει πληροφορίες ότι κατονόμασε πρόσωπα της "λίστας Λαγκάρντ" το στέλεχος του ΣΔΟΕ Ν.Λέκκας
  • [08] Προσφυγή πανεπιστημιακών στο Συμβούλιο Επικρατείας για τα κολέγια
  • [09] Μάχη αστυνομικών - ληστών σε υποκατάστημα ΕΛΤΑ στη Βάρδα Ηλείας
  • [10] Μήνυμα Προέδρου της Δημοκρατίας για την Παγκόσμια Ημέρα Αναπήρων
  • [11] 'Επεσαν τα πρώτα χιόνια στη Δυτική Μακεδονία
  • [12] ΡΑΕ: Διαψεύδει τα περί αύξησης των τιμολογίων της ΔΕΗ
  • [13] «Σήκωσαν» χρηματοκιβώτιο με πάνω από 500.000 ευρώ από την Αγροτική
  • [14] Στα 28.300 τα καταπατημένα ακίνητα του Δημοσίου
  • [15] Α. Βέλινκ: «Είναι πιθανό ένα νέο πρόγραμμα για την Ελλάδα το 2014»
  • [16] Υποχωρούν οι αποδόσεις των ομολόγων στη δευτερογενή αγορά

  • [01] Προσδοκίες για οφέλη 7 δισ. ευρώ από την πάταξη της γραφειοκρατίας

    Δυσβάσταχτο είναι το κόστος της γραφειοκρατίας για τη χώρα μας καθώς φτάνει στα 14 δισ. ευρώ ή στο 6,8% του ΑΕΠ. Ωστόσο, μπορεί να επιτευχθεί εξοικονόμηση μέχρι και 7 δισ. ευρώ από την καταπολέμηση της γραφειοκρατίας με μείωση του 25% των γραφειοκρατικών βαρών έως το τέλος του 2013 και άρση των περιορισμών που εμποδίζουν τον ανταγωνισμό, με τη διπλή συμφωνία που υπέγραψε η κυβέρνηση με τον Οργανισμό Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ).

    Στόχος είναι ο αποτελεσματικότερος ανταγωνισμός τιμών, η ενίσχυση των επιλογών του καταναλωτή, η αντιμετώπιση συμπεριφορών που πλήττουν τον ανταγωνισμό, η ενθάρρυνση των επενδύσεων και η τόνωση των εξαγωγών, όπως ανέφερε ο υπουργός Ανάπτυξης Ανταγωνιστικότητας Υποδομών Μεταφορών και Δικτύων Κ. Χατζηδάκης σε εκδήλωση παρουσίασης της διπλής συμφωνίας.

    Σύμφωνα με τον υπουργό Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης Αντώνη Μανιτάκη, η γραφειοκρατία στη χώρα μας κοστίζει 14 δισ. ευρώ ή 6,8% του ΑΕΠ έναντι 3,5% που είναι ο κοινοτικός μέσος όρος. Παράλληλα, οι επιχείρησεις επιβαρύνονται με επιπλέον κόστος 2 δισ. ευρώ για να αντιμετωπίσουν τα εμπόδια της γραφειοκρατίας.

    Όπως αναφέρθηκε στην εκδήλωση, η συμφωνία για την πάταξη της γραφειοκρατίας αφορά στη χαρτογράφηση νόμων και κανονισμών σε 13 βασικούς τομείς της ελληνικής οικονομίας μεταξύ των οποίων Ενέργεια, Φαρμακευτική Νομοθεσία, Δημόσιες Συμβάσεις, Στατιστικές, Φορολογικό Δίκαιο (ΦΠΑ), κ.α.

    Στόχος είναι με παρεμβάσεις να εντοπιστεί και να απομειωθεί ποσοστό 80% των γραφειοκρατικών επιβαρύνσεων της νομοθεσίας και σύμφωνα με το σχέδιο, το όφελος που θα προκύψει από την άρση γραφειοκρατικών βαρών θα φθάσει το 25% μέχρι το τέλος του 2013, το οποίο μεταφράζεται σε αύξηση 2,4% του ΑΕΠ στο 2025. Το άμεσο όφελος που αναμένει η Κυβέρνηση από την εξάλειψη των περιττών επιβαρύνσεων ανέρχεται σε 7 δισ. ευρώ.

    Η δεύτερη συμφωνία αφορά στον εντοπισμό των περιορισμών στον ανταγωνισμό στους κλάδους: τουρισμός, επεξεργασία τροφίμων, λιανικό εμπόριο και δομικά υλικά. Το πρώτο στάδιο θα ολοκληρωθεί τον Απρίλιο, ενώ το δεύτερο μέχρι τον επόμενο Σεπτέμβριο.

    Ο επικεφαλής της αντιπροσωπείας της ΕΕ στην Ελλάδα κ. Π. Καρβούνης είπε ότι η πρόσφατη απόφαση του Eurogroup είναι πιστοποιητικό αξιοπιστίας για παραμονή της χώρας στην ευρωζώνη και ότι στόχος της συνεργασίας με τον ΟΟΣΑ είναι να έρθουν οι τιμές στο επίπεδο των μισθών. Σημείωσε δε ότι η δόση που εγκρίθηκε από το Eurogroup αντιστοιχεί στο ένα πέμπτο του ΑΕΠ της Ελλάδας και είναι μεγαλύτερη από το ΑΕΠ 140 χωρών του κόσμου.

    [02] Εκλεισε τα "20 του" το sms στο κινητό

    Ήταν 3 Δεκεμβρίου 1992, όταν σε μια μικρή πόλη στην επαρχία της Αγγλίας, το Νιούμπερι, ο προγραμματιστής της εταιρείας Sema, Νιλ Πάπγουορθ απέστειλε το πρώτο γραπτό μήνυμα από έναν ηλεκτρονικό υπολογιστή σε μια συσκευή κινητής τηλεφωνίας (sms).

    Αποδέκτης ήταν ένας στενός του φίλος, ο Ρίτσαρντ Τζάρβις, υπάλληλος σε εταιρεία κινητής τηλεφωνίας. Το μήνυμα έλεγε απλά «Καλά Χριστούγεννα». Κανένας από τους δύο δεν μπορούσε να φανταστεί την εξέλιξη που θα είχε το γραπτό μήνυμα στα κινητά τηλέφωνα την επόμενη εικοσαετία.

    Σήμερα, υπολογίζεται ότι τα άτομα ηλικίας 18 με 25 ετών ανταλλάσουν περισσότερα από 130 γραπτά μηνύματα κάθε εβδομάδα. Σχεδόν 3,7 δισ. άνθρωποι - το 78% των κατόχων συσκευών κινητής τηλεφωνίας - επικοινωνούν καθημερινά μέσω γραπτών μηνυμάτων.

    Η Σύντομη Υπηρεσία Μηνυμάτων - όπως ονομάζεται στα αγγλικά το sms (Short Message Service) - αποτελεί ίσως τον πιο φθηνό και συνάμα γρήγορο και αποτελεσματικό τρόπο επικοινωνίας. Άλλωστε, μόνο τυχαίο δεν είναι το γεγονός ότι σε παγκόσμια κλίμακα αποστέλλονται ετησίως περίπου 8 τρισ. sms.

    Επιμέλεια: Ι. Ιωαννίδης

    [03] Πολιτική κίνηση υπό τον τίτλο ΡΙΚΣΣΥ, ίδρυσε ο Ανδρέας Λοβέρδος

    Την ίδρυση πολιτικής κίνησης υπό τον τίτλο ΡΙ.Κ.Σ.ΣΥ. (Ριζοσπαστική Κίνηση Σοσιαλδημοκρατικής Συμμαχίας), κοινοποιεί μέσα από την προσωπική του ιστοσελίδα ο βουλευτής Β΄ Αθηνών του ΠΑΣΟΚ Ανδρέας Λοβέρδος.

    Στο λιτό μήνυμά του αναφέρει: «Ιδρύσαμε την ΡΙ.Κ.Σ.ΣΥ. (Ριζοσπαστική Κίνηση Σοσιαλδημοκρατικής Συμμαχίας).

    Καλούμε όποιον συμφωνεί με τις απόψεις και τους σκοπούς μας, να υπογράψει την διακήρυξη στον διαδικτυακό τόπο www.rikssy.gr»

    [04] Συγκεντρωμένοι στο ΑΠΘ σε ένδειξη συμπαράστασης στους 11 συλληφθέντες

    Έξω από τα Δικαστήρια είναι συγκεντρωμένοι εργολαβικοί υπάλληλοι του Αριστοτελείου πανεπιστημίου και φοιτητές, σε συμπαράσταση στους 11 συναδέλφους τους που συνελήφθησαν τα ξημερώματα της Παρασκευής, μετά από επέμβαση των αστυνομικών δυνάμεων στο κτίριο διοίκησης του πανεπιστημίου, όπου πραγματοποιούσαν κατάληψη σχεδόν δύο μήνες.

    Οι εργολαβικοί υπάλληλοι και φοιτητές συγκεντρώθηκαν στο πανεπιστήμιο και από εκεί με πορεία κατέληξαν έξω από τα Δικαστήρια, όπου σήμερα πρόκειται να δικαστούν στο αυτόφωρο μονομελές Πλημμελειοδικείο οι 11 συλληφθέντες με την κατηγορία της διατάραξης της οικιακής ειρήνης.

    [05] Ο συριακός στρατός σφυροκοπά νότιες συνοικίες της Δαμασκού

    Ο συριακός στρατός βομβάρδισε τις πρώτες πρωινές ώρες σήμερα τις συνοικίες της νότιας Δαμασκού και της περιφέρειάς της, συνεχίζοντας την ευρείας κλίμακας επιχείρηση για την εκδίωξη των ανταρτών από τα ορμητήριά τους γύρω από την πρωτεύουσα, ανακοίνωσε το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

    Οι συνοικίες Χατζάρ αλ - Ασουάντ, Τανταμούν και ο παλαιστινιακός προσφυγικός καταυλισμός Γιαρμούκ στη νότια Δαμασκό σφυροκοπήθηκαν από πυρά πυροβολικού των δυνάμεων του Μπασάρ Αλ Ασαντ, σύμφωνα με το Παρατηρητήριο που στηρίζεται σε ένα μεγάλο δίκτυο ακτιβιστών και γιατρών στη Συρία.

    Γύρω από την πρωτεύουσα, ο στρατός βομβάρδισε τις συνοικίες Γιαμπρούντ (βόρεια), Γιάλντα (νότια), Ντούμα, Χαράστα, Ερμπίν και Χαράν αλ-Χαουαμίντ. Οι τελευταίες τοποθεσίες τις οποίες μαχητικά αεροσκάφη σφυροκόπησαν με ρουκέτες, βρίσκονται στην ανατολική Γούτα, στην ύπαιθρο που συνορεύει με την πρωτεύουσα, και την οποία διασχίζει ο δρόμος που οδηγεί στο διεθνές αεροδρόμιο. Ο στρατός θέλει να εκδιώξει τους αντάρτες από τις περιοχές αυτές κοντά στον αερολιμένα. Οι αντάρτες από την πλευρά τους ανακοίνωσαν ότι διέκοψαν την ηλεκτροδότηση στο διεθνές αεροδρόμιο.

    Η συριακή τηλεόραση μετέδωσε ότι οι ένοπλες δυνάμεις πολεμούν σκληρά εναντίον "θέσεων τρομοκρατών" κοντά στο αεροδρόμιο και η μάχη για την "προστασία της Δαμασκού" συνεχίζεται. Μάχες σημειώθηκαν και στο προάστιο Χαράστα.

    Επιμέλεια: Α. Γεωργίου

    [06] Τον πρόεδρο του ΔΗΣΥ Ν. Αναστασιάδη συνάντησε ο Αντ. Σαμαράς

    Οι εξελίξεις στο κυπριακό αλλά και η οικονομική κρίση που αντιμετωπίζουν Ελλάδα και Κύπρος, βρέθηκαν στο επίκεντρο της συνάντησης του πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά με τον πρόεδρο του ΔΗΣΥ, Νικόλαο Αναστασιάδη.

    Στην δήλωσή του ο κ. Αναστασιάδης ευχαρίστησε τον πρωθυπουργό για το ενδιαφέρον του για την Κύπρο και προσέθεσε: «Πρωτίστως και πάνω από όλα είναι γνωστό το ενδιαφέρον του πρωθυπουργού για την Κύπρο και το κυπριακό πρόβλημα. Αλλά ταυτόχρονα ανταλλάξαμε και απόψεις για την κρίση που και οι δυο χώρες πλέον αντιμετωπίζουν. Οφείλω να πω ότι οι εμπειρίες του πρωθυπουργού είναι σημαντικές, ιδιαίτερα με τα τελευταία γεγονότα και τις εξελίξεις. Ως εκ τούτου, θεώρησα ότι καλό ήταν εκ των εμπειριών του πρωθυπουργού να αντλήσω κάποια μαθήματα. Θέλω να ευχαριστήσω θερμά για το ενδιαφέρον, το οποίο παραμένει πάντοτε -όπως ήταν εξάλλου ανέκαθεν- αδιάψευστο».

    [07] Διαψεύδει πληροφορίες ότι κατονόμασε πρόσωπα της "λίστας Λαγκάρντ" το στέλεχος του ΣΔΟΕ Ν.Λέκκας

    O διευθυντής σχεδιασμού και ελέγχων του ΣΔΟΕ Νίκος Λέκκας, σε δηλωσή του, τονίζει οτι ουδέποτε έχει κατονομάσει οποιοδήποτε πρόσωπο ως αναμεμειγμένο στη λίστα Λαγκάρντ. Παράλληλα, αναφέρει οτι ουδέποτε έλαβε γνώση του περιεχομένου της λίστας.

    Αναλυτικά η δήλωση του κ. Λέκκα έχει ως εξής:

    «Κατόπιν δημοσιευμάτων στον τύπο και αναφορών σε τηλεοπτικά μέσα ενημέρωσης, δηλώνω κατηγορηματικά ότι ουδέποτε έλαβα γνώση του περιεχομένου εγγράφου ή άλλου μέσου τιτλοφορούμενων "λίστα Λαγκάρντ", ώστε να προβώ στην οποιαδήποτε δήλωση ή σχολιασμό. Επίσης, ουδέποτε και σε κανέναν ανέφερα ή κατονόμασα πρόσωπα ως δήθεν αναφερόμενα ή αναμεμιγμένα με οποιονδήποτε τρόπο στην παραπάνω λίστα. Τέλος τούτο σαφώς προκύπτει και από το περιεχόμενο της ενώπιον του κ. Εισαγγελέως Οικονομικού Εγκλήματος ενόρκου καταθέσεώς μου, η οποία αποτελεί στοιχείο του φακέλου της συγκεκριμένης υπόθεσης που έχει διαβιβαστεί στη Βουλή των Ελλήνων».

    [08] Προσφυγή πανεπιστημιακών στο Συμβούλιο Επικρατείας για τα κολέγια

    Έντονα αντέδρασε το προεδρείο της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Καθηγητών Πανεπιστημίου (ΠΟΣΔΕΠ), για τις ρυθμίσεις που αφορούν στα επαγγελματικά δικαιώματα των αποφοίτων των κολεγίων.

    Ειδικότερα, η ΠΟΣΔΕΠ δηλώνει, με ανακοίνωσή της, ότι στη συνεδρίαση της Διοικούσας Επιτροπής της, αύριο 4 Δεκεμβρίου, θα εισηγηθεί την προσφυγή της Ομοσπονδίας στο Συμβούλιο Επικρατείας μαζί με την Ομοσπονδία των καθηγητών ΤΕΙ (ΟΣΕΠ ΤΕΙ), εναντίον των ρυθμίσεων για τα κολέγια. Επίσης, θα ζητήσει «η κατάθεση της προσφυγής να γίνει από κοινού με εκπροσώπους και θεσμικά όργανα των ΑΕΙ, δηλαδή τη Σύνοδο Πρυτάνεων Πανεπιστημίων, τη Σύνοδο Προέδρων ΤΕΙ και τα Συμβούλια των Ιδρύματος των ΑΕΙ».

    Η ΠΟΣΔΕΠ στην ίδια ανακοίνωση, επικρίνει το υπουργείο Παιδείας για «αυθαίρετες και άκρως αντισυνταγματικές ενέργειες στο θέμα της αναγνώρισης των διαφόρων επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται στον χώρο της μεταλυκειακής εκπαίδευσης και κατάρτισης, ουσιαστικά ως κερδοσκοπικά Ιδιωτικά Πανεπιστήμια».

    [09] Μάχη αστυνομικών - ληστών σε υποκατάστημα ΕΛΤΑ στη Βάρδα Ηλείας

    Μάχη μεταξύ αστυνομικών και ληστών έγινε σήμερα το πρωί στη Βάρδα Ηλείας, κατά τη διάρκεια ένοπλης ληστείας στο υποκατάστημα των ΕΛΤΑ, το οποίο βρίσκεται κοντά στο κτίριο που στεγάζεται το αστυνομικό τμήμα. Από την ανταλλαγή των πυροβολισμών δεν σημειώθηκαν τραυματισμοί, αλλά επικράτησε αναστάτωση στο κέντρο της Βάρδας.

    Οι πέντε δράστες εκτιμάται ότι είχαν καταστρώσει ειδικό σχέδιο για τη ληστεία, αφού όπως φάνηκε, είχαν υπολογίσει την πιθανότητα να γίνουν γρήγορα αντιληπτοί από τους αστυνομικούς. Ενδεικτικό είναι το γεγονός ότι οι δράστες, εκτός από τα μαύρα ρούχα και τις κουκούλες, φορούσαν και αλεξίσφαιρα γιλέκα, για να προφυλαχθούν στην περίπτωση ανταλλαγής πυροβολισμών.

    Οι δύο από τους δράστες μπήκαν στο υποκατάστημα των ΕΛΤΑ και με την απειλή όπλων κατάφεραν να πάρουν, σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις, δεκάδες χιλιάδες ευρώ.

    Την ώρα της ληστείας, οι άλλοι τρεις δράστες, που είχαν μείνει έξω από το υποκατάστημα, άρχισαν να πυροβολούν προς το αστυνομικό τμήμα. Οι αστυνομικοί ανταπέδωσαν τους πυροβολισμούς, αλλά δεν κατάφεραν να βγουν αμέσως από το κτίριο. Όταν οι δύο από τους ληστές βγήκαν από το υποκατάστημα των ΕΛΤΑ, επιβιβάστηκαν μαζί με τους τρεις συνεργούς τους σε ΙΧ επιβατικό αυτοκίνητο το οποίο είχε ξένες πινακίδες κυκλοφορίας. Μάλιστα, φεύγοντας πυροβόλησαν κατά των ελαστικών περιπολικού, ώστε να το ακινητοποιήσουν.

    Αμέσως υπήρξε μεγάλη κινητοποίηση της Αστυνομίας και άρχισε η καταδίωξη του αυτοκινήτου των ληστών, αλλά αυτοί κατάφεραν να διαφύγουν.

    [10] Μήνυμα Προέδρου της Δημοκρατίας για την Παγκόσμια Ημέρα Αναπήρων

    «Ο βαθμός πολιτισμού μιας κοινωνίας, προσδιορίζεται και πραγματώνεται μέσα από τον τρόπο που αντιμετωπίζει τις ευαίσθητες κοινωνικές ομάδες της, όπως τα άτομα με αναπηρία», αναφέρει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κάρολος Παπούλιας σε μήνυμά του για την Παγκόσμια Ημέρα Ατόμων με Αναπηρία, η οποία είναι αφιερωμένη στη διαφορετικότητα και στον σεβασμό των δικαιωμάτων που απορρέουν από αυτήν.

    Ο κ. Παπούλιας προσθέτει ότι η σημερινή είναι μία ημέρα κατά των διακρίσεων για τους συμπολίτες μας με αναπηρία, που δίνουν μία άνιση μάχη με τα προβλήματα της καθημερινότητας, σε ένα περιβάλλον που τους προβάλλει διαρκώς εμπόδια και επισημαίνει:

    «Κάθε σύγχρονη και πολιτισμένη κοινωνία οφείλει να οραματίζεται και να προσδοκά την παροχή ίσων ευκαιριών στην παιδεία, στην εργασία, την πλήρη συμμετοχή σε όλες τις εκφάνσεις της ζωής».

    Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας υπογραμμίζει επίσης ότι «σε μια περίοδο που η Ελλάδα ταλανίζεται από τη μεγαλύτερη οικονομική κρίση της σύγχρονης ιστορίας της, θα είναι λάθος στο όνομα αυτής η υιοθέτηση μη προνομιακών πολιτικών, που θα έχουν ως συνέπεια την υποβάθμιση παροχής υπηρεσιών και υποδομών, που θα εξασφάλιζαν αξιοπρεπείς συνθήκες διαβίωσης στους ανθρώπους με αναπηρία».

    [11] 'Επεσαν τα πρώτα χιόνια στη Δυτική Μακεδονία

    Τα πρώτα χιόνια έκαναν την εμφάνιση τους στη Δυτική Μακεδονία προκαλώντας κυκλοφοριακά προβλήματα σε κάποια σημεία του επαρχιακού οδικού δικτύου και αναγκάζοντας τους οδηγούς να χρησιμοποιήσουν αντιολισθητικές αλυσίδες.

    Συγκεκριμένα, αλυσίδες χρειάζονται οι οδηγοί που κινούνται στην επαρχιακή οδό Καστοριάς - Ιωαννίνων, από το 37ο έως το 43ο χιλιόμετρο, στην επαρχιακή οδό Καστοριάς - Φλώρινας, από το 25ο έως το 28ο χιλιόμετρο, αλλά και στο δρόμο Φλώρινας - Καστοριάς, μέσω Βιτσίου, από το 20ο έως το 30ο χιλιόμετρο.

    «Οι οδηγοί θα πρέπει να είναι προσεκτικοί στο ορεινό δίκτυο και να έχουν μαζί τους αλυσίδες. Οι υπηρεσίες της περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας είναι πανέτοιμες. 'Εχουν γίνει οι απαραίτητες εργασίες για το αλάτι και τα μηχανήματα και εάν χρειαστεί είμαστε έτοιμοι να επέμβουμε», δήλωσε στο ΑΜΠΕ ο προϊστάμενος πολιτικής προστασίας της περιφέρειας, Μάκης Ασλανίδης.

    Το χιόνι που έπεσε φτάνει έως τα 10 εκατοστά σε υψόμετρο άνω των 1.300 μέτρων, ενώ η κίνηση στο υπόλοιπο εθνικό και επαρχιακό δίκτυο της Δυτικής Μακεδονίας διεξάγεται κανονικά.

    [12] ΡΑΕ: Διαψεύδει τα περί αύξησης των τιμολογίων της ΔΕΗ

    Σε διάψευση των πληροφοριών περί αυξήσεων 37% στα τιμολόγια της ΔΕΗ, προχώρησε σήμερα η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας.

    «Η «είδηση» αυτή, επισημαίνει σε σχετική ανακοίνωση, είναι απολύτως ανακριβής και παραπλανητική, για τον απλούστατο λόγο ότι δεν έχουν ακόμα υποβληθεί στη ΡΑΕ οι, επί μακρόν αναμενόμενες, προτάσεις της ΔΕΗ για τις αυξήσεις των ρυθμιζόμενων τιμολογίων χαμηλής τάσης που εισηγείται η επιχείρηση για το 2013, προϋπόθεση που είναι απαραίτητη για να ασκήσει, στη συνέχεια, η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας την κατά νόμο ελεγκτική και γνωμοδοτική της αρμοδιότητα προς το ΥΠΕΚΑ».

    [13] «Σήκωσαν» χρηματοκιβώτιο με πάνω από 500.000 ευρώ από την Αγροτική

    Αγνωστοι διέλυσαν το κατάστημα της Αγροτικής Τράπεζας στα Ανώγεια Ρεθύμνου, φόρτωσαν το χρηματοκιβώτιο με πάνω από 500.000 ευρώ και έγιναν άφαντοι μέσα στη νύχτα.

    Όλα συνέβησαν τα ξημερώματα στο ορεινό χωριό του Ψηλορείτη το οποίο για δεύτερη φορά, μέσα σε μικρό χρονικό διάστημα, αναστατώνεται από άγνωστους, οι οποίοι «χτύπησαν» την Αγροτική Τράπεζα της περιοχής.

    Με σύμμαχο τον ισχυρό άνεμο και ένα μικρό χωματουργικό όχημα GCB, έσπασαν την πρόσοψη της τράπεζας, εισέβαλαν μαζί με το βαρύ όχημα εντός του υποκαταστήματος, διαλύοντας τα πάντα στο πέρασμά τους και αφαίρεσαν το χρηματοκιβώτιο το οποίο βρισκόταν μέσα σε «τυφλό» δωμάτιο. Σε ελάχιστα λεπτά και υπό τους ήχους του συναγερμού οι δράστες έσυραν με ιμάντες και φόρτωσαν το χρηματοκιβώτιο σε αγροτικό όχημα και διέφυγαν προς άγνωστη κατεύθυνση, πριν προλάβει να φθάσει η αστυνομία.

    Οι αρχές που από το πρωί έχουν οργανώσει επιχείρηση εντοπισμού των άγνωστων δραστών, συλλέγουν όλα τα στοιχεία που θα τους βοηθήσουν στην αποκάλυψη της ταυτότητάς τους.

    [14] Στα 28.300 τα καταπατημένα ακίνητα του Δημοσίου

    Σε 28.300 ανέρχονται τα ακίνητα που φέρονται ως «κατεχόμενα», με βάση τα στοιχεία που έχουν αποστείλει οι Κτηματικές Υπηρεσίες και τηρούνται ηλεκτρονικά στο αρχείο της ΕΤΑΔ ΑΕ (Εταιρεία Ακινήτων του Δημοσίου). Σύμφωνα με έγγραφο της Γενικής Διευθύντριας Δημόσιας Περιουσίας και Εθνικών Κληροδοτημάτων του υπουργείου Οικονομικών Αγλαΐας Βασιλοπούλου, τα εν λόγω ακίνητα καλύπτουν συνολικής επιφάνειας 403.000 στρέμματα.

    Με το έγγραφο γίνεται γνωστό για τα ακίνητα που φέρουν τον χαρακτήρα «ΑΓΝΩΣΤΟΥ ΙΔΙΟΚΤΗΤΗ» στις Κτηματολογικές Εγγραφές, η Διεύθυνση Δημόσιας Περιουσίας και Εθνικών Κληροδοτημάτων, με εγκύκλιο διαταγή της, έδωσε οδηγίες στις περιφερειακές της υπηρεσίες (κτηματικές) για την καλύτερη δυνατή προστασία της δημόσιας περιουσίας.

    Αναφέρεται, επίσης, ότι με την ολοκλήρωση του προγράμματος «Ψηφιακές Υπηρεσίες Δημόσιας Περιουσίας και Εθνικών Κληροδοτημάτων», τα δημόσια κτήματα αρμοδιότητας τής εν λόγω υπηρεσίας θα είναι ηλεκτρονικά καταχωρημένα- και επομένως θα είναι ευχερέστερη η προστασία και διαχείρισή τους.

    [15] Α. Βέλινκ: «Είναι πιθανό ένα νέο πρόγραμμα για την Ελλάδα το 2014»

    Είναι πιθανό ένα νέο πρόγραμμα για την Ελλάδα το 2014, το οποίο δεν αποκλείεται να προβλέπει μία διαγραφή χρέους από μέρους των δημόσιων πιστωτών της χώρας, δήλωσε ο πρώην Διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας της Ολλανδίας και μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) Άρνουτ Βέλινκ, σε συνέντευξή του στην τηλεόραση του πρακτορείου οικονομικών ειδήσεων Bloomberg.

    Ο τραπεζίτης είπε ότι η συμφωνία της περασμένης εβδομάδας για την Ελλάδα, με την οποία χαλάρωσαν οι όροι των δανείων της «δεν είναι το τέλος της ιστορίας», προσθέτοντας ότι «μπορεί να χρειασθούμε ένα νέο πρόγραμμα το 2014». Ο ίδιος είπε ότι δεν «αποκλείει» μία διαγραφή χρέους του δημόσιου τομέα «ως συνέπεια αυτού του πακέτου» και σημείωσε ότι βλέπει «αυξημένη επιθυμία να λυθεί το ελληνικό πρόβλημα».

    Επιμέλεια: Α. Χαραλαμπίδης

    [16] Υποχωρούν οι αποδόσεις των ομολόγων στη δευτερογενή αγορά

    Σημαντική άνοδο καταταγράφουν οι τιμές των ομολόγων (με αντίστοιχη υποχώρηση των αποδόσεων τους) στη δευτερογενή αγορά μετά την ανακοίνωση του Οργανισμού Δημοσίου Χρέους, η οποία περιλαμβάνει τις λεπτομέρειες του σχεδίου επαναγοράς.

    Σύμφωνα με αυτές οι ανώτατες τιμές στις οποίες το Ελληνικό Δημόσιο προτίθεται να επαναγοράσει ομόλογα ονομαστικής αξίας έως 30 δισ.ευρώ, είναι κατά 15% έως 25% υψηλότερες σε σύγκριση με εκείνες που είχαν διαμορφωθεί στις 23 Νοεμβρίου.

    Η εξέλιξη αυτή σύμφωνα με επενδυτικούς κύκλους προκάλεσε το αγοραστικό ενδιαφέρον στη δευτερογενή αγορά.

    Ετσι σύμφωνα με στοιχεία του Bloomberg η απόδοση του 10ετούς ελληνικού ομολόγου αναφοράς υποχωρούσε νωρίς το μεσημέρι στο 14,22% έναντι 1,37% που ήταν η απόδοση του αντίστοιχου γερμανικού τίτλου. Έτσι το περιθώριο (διαφορά απόδοσης μεταξύ των δύο τίτλων) συρρικνώθηκε στο 12,85%.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Monday, 3 December 2012 - 11:30:31 UTC