Browse through our Interesting Nodes on Social Issues in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 18 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 12-12-05

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Κατάληψη των γραφείων του ΙΚΑ και στο Ηράκλειο Κρήτης
  • [02] Γ. Ζανιάς: Πρωτοφανής η δημοσιονομική προσαρμογή
  • [03] Παραμένουν συγκεντρωμένοι έξω από το Προεδρικό Αιγύπτιοι διαδηλωτές
  • [04] Μειώθηκαν κατά 3% οι πωλήσεις βιβλίων στην Ευρώπη το 2011
  • [05] Νέο ρόβερ τύπου "Curiosity" ετοιμάζει η NASA για τον Άρη το 2020
  • [06] Μολυσμένο με τοξικές, καρκινογόνες ουσίες το σερβικό καλαμπόκι
  • [07] Επιτροπή για τον υποσιτισμό και την έλλειψη θέρμανσης στα σχολεία
  • [08] Κατηγορείται για 13 διαρρήξεις 24χρονος στη Θεσσαλονίκη
  • [09] Στον Βέλγο Ζαν - Κλοντ Πιρότ το βραβείο Γκονκούρ Ποίησης 2012
  • [10] Πέθανε στα 57 του ο Κανζαμπούρο Νακαμούρα, διάσημος ηθοποιός καμπούκι

  • [01] Κατάληψη των γραφείων του ΙΚΑ και στο Ηράκλειο Κρήτης

    Σε κατάληψη των γραφείων του ΙΚΑ στην περιοχή του Εσταυρωμένου Ηρακλείου προχώρησε σήμερα το πρωί το Σωματείο Εργαζομένων του ΙΚΑ, σε ένδειξη διαμαρτυρίας για την επικείμενη απόλυση 500 υπαλλήλων του Ιδρύματος πανελλαδικά, από τις οποίες 17 στο Ηράκλειο, 2 στη Χερσόνησο και 2 στην Αλικαρνασσό.

    Πρόκειται για υπαλλήλους, επιτυχόντες διαγωνισμού του ΑΣΕΠ για την Αγροτική Τράπεζα, που προσελήφθησαν στο ΙΚΑ τον Δεκέμβριο του 2010, με νομοθετική ρύθμιση που κρίθηκε αντισυνταγματική από τα δικαστήρια.

    Στο μεταξύ, μέλη της Ομοσπονδίας Εμποροβιοτεχνών νομού Ηρακλείου (ΟΕΒΕΝΗ) πραγματοποίησαν συγκέντρωση διαμαρτυρίας στην περιφερειακή διοίκηση του ΟΑΕΕ διεκδικώντας τα ασφαλιστικά και συνταξιοδοτικά δικαιώματά τους.

    [02] Γ. Ζανιάς: Πρωτοφανής η δημοσιονομική προσαρμογή

    H δημοσιονομική προσαρμογή που έχει επιτευχθεί είναι πρωτοφανής, επισήμανε ο πρόεδρος της Εθνικής Τράπεζας Γιώργος Ζανιάς, μιλώντας σε τραπεζικό συνέδριο που διοργανώνουν οι FT και η Boussias Communications, τονίζοντας ότι παρά την τεράστια ύφεση το 2012 τα αποτελέσματα θα αποκλίνουν μόλις μερικά εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ από τον στόχο, ενώ το 2013 θα επιτευχθεί πρωτογενές πλεόνασμα μετά μια ολόκληρη δεκαετία.

    Ο κ.Ζανιάς ανέφερε, μεταξύ άλλων, ότι αν και η Βουλή ψηφίζει τα μέτρα τα τελευταία χρόνια της κρίσης, το πρόβλημα είναι η αποτελεσματική τους εφαρμογή, τομέας όπου πολλές φορές παρουσιάστηκαν υστερήσεις.

    Αναφερόμενος στις μεταρρυθμίσεις, έδωσε έμφαση στην επιτάχυνση τους ειδικά στους τομείς της φορολογικής διοίκησης, των αποκρατικοποιήσεων, της δικαιοσύνης και της εκπαίδευσης.

    Τάχθηκε υπέρ της μείωσης των ασφαλιστικών εισφορών και όχι των έμμεσων φόρων, στην παρούσα φάση, ώστε να τονωθεί η ανταγωνιστικότητα των ελληνικών επιχειρήσεων.

    [03] Παραμένουν συγκεντρωμένοι έξω από το Προεδρικό Αιγύπτιοι διαδηλωτές

    Ο αιγύπτιος πρόεδρος Μοχάμεντ Μόρσι επέστρεψε στα καθήκοντά του σήμερα το πρωί στο προεδρικό μέγαρο, δήλωσε συνεργάτης του, μετά τη διαδήλωση που πραγματοποιήθηκε χθες το βράδυ εξαιτίας της οποίας αναγκάσθηκε να εγκαταλείψει το κτίριο.

    Ωστόσο, εκατοντάδες διαδηλωτές παραμένουν μπροστά από μία από τις πύλες του προεδρικού μεγάρου όπου πέρασαν τη νύχτα, ζητώντας να αποσύρει ο πρόεδρος της χώρας Μοχάμεντ Μόρσι το διάταγμα που διευρύνει τις εξουσίες τους και διαμαρτυρόμενοι για την έγκριση ενός αμφιλεγόμενου σχεδίου Συντάγματος.

    Χιλιάδες διαδηλωτές πολιόρκησαν χθες το βράδυ το προεδρικό μέγαρο κάτι που δεν είχε γίνει ούτε στη διάρκεια της εξέγερσης που ανέτρεψε τον Χόσνι Μουμπάρακ το 2011. Οι τοίχοι του προεδρικού μεγάρου έχουν καλυφθεί με γκράφιτι συνθήματα κατά του Μόρσι.

    Ακτιβιστές απηύθυναν έκκληση μέσω των ιστότοπων κοινωνικής δικτύωσης για κουβέρτες και τρόφιμα στους διαδηλωτές, οι οποίοι έχουν δηλώσει ότι δε θα εγκαταλείψουν την πλατεία όσο ο Μόρσι δεν αποποιείται των υπερεξουσιών που απέκτησε με το διάταγμα της 22ας Νοεμβρίου.

    [04] Μειώθηκαν κατά 3% οι πωλήσεις βιβλίων στην Ευρώπη το 2011

    Οι πωλήσεις βιβλίων ευρωπαϊκών εκδοτικών οίκων μειώθηκαν κατά 3% το 2011, φτάνοντας τα 22,8 δισεκατομμύρια ευρώ, έναντι 23,5 δισ. ευρώ το 2010, σύμφωνα με μια έρευνα της Ομοσπονδίας Ευρωπαίων Εκδοτών (FEE).

    Ησημαντικότερη αγορά, όσον αφορά τον τζίρο, παραμένει η Γερμανία και ακολουθούν η Βρετανία, η Γαλλία, η Ισπανία και η Ιταλία. Ωστόσο η Βρετανία διαθέτει τον πιο πλούσιο κατάλογο έργων και σε αυτήν τη χώρα εκδόθηκαν τα περισσότερα καινούρια βιβλία πέρσι.

    Στον εκδοτικό τομέα της Ευρώπης εργάζονταν το 2011 135.000 άνθρωποι, ένας αριθμός σταθερός σε σχέση με το 2010.

    Ο συνολικός αριθμών των τίτλων των Ευρωπαίων εκδοτών έφτασε τα 8,5 εκατομμύρια, εκ των οποίων τα 4,2 εκατομμύρια στη Βρετανία, 1,4 εκ. στη Γερμανία, 700.000 στην Ιταλία, 600.000 στη Γαλλία και 450.000 στην Ισπανία. Το 2011 κυκλοφόρησαν στην Ευρώπη 530.000 νέοι τίτλοι (αύξηση 1% σε σχέση με το 2010), οι περισσότεροι εκ των οποίων στη Βρετανία (149.800) και τη Γερμανία (82.048).

    Επιμέλεια: Φ. Γιοβάνογλου

    [05] Νέο ρόβερ τύπου "Curiosity" ετοιμάζει η NASA για τον Άρη το 2020

    Η NASA ανακοίνωσε, στο ετήσιο συνέδριο της Αμερικανικής Γεωφυσικής Ένωσης, ότι σχεδιάζει να στείλει ένα νέο ρομποτικό ρόβερ, παρόμοιο με το επιτυχημένο "Curiosity", στον Άρη το 2020, παρά τους περιορισμούς του προϋπολογισμού της.

    Το νέο όχημα, σύμφωνα με το BBC και το πρακτορείο Ρόιτερ, θα χρησιμοποιήσει την ίδια τεχνολογία προσεδάφισης με το "Curiosity", θα διαθέτει νέα επιστημονικά όργανα και θα κάνει ακόμα πιο εξελιγμένες αναλύσεις στον «κόκκινο πλανήτη» σε σχέση με το «δίδυμο» αδελφάκι του. Oι λεπτομέρειες δεν έχουν ακόμα αποφασιστεί από τους επιστήμονες της NASA, ούτε έχει επιλεγεί η περιοχή προσεδάφισης στον Άρη.

    Το νέο ρόβερ υπολογίζεται ότι θα κοστίσει γύρω στα 1,5 δισεκατομμύρια δολάρια έναντι 2,5 δισ. δολ. που κόστισε το "Curiosity". Εκτιμάται ότι, αν όλα πάνε καλά, όταν το νέο ρόβερ φθάσει στον Άρη το 2021, το "Curiosity" θα γυροφέρνει ακόμα πάνω στον γειτονικό πλανήτη.

    Το νέο ρόβερ θα αποτελέσει ένα ακόμα βήμα έως τον τελικό στόχο: Την αποστολή επιτέλους μιας επανδρωμένης αποστολής στον Άρη, κάτι που μπορεί να συμβεί στη δεκαετία του 2030.

    [06] Μολυσμένο με τοξικές, καρκινογόνες ουσίες το σερβικό καλαμπόκι

    Το 30% της φετινής σοδειάς καλαμποκιού στη Σερβία είναι μολυσμένο και ακατάλληλο για τη διατροφή ανθρώπων και ζώων. Το Ινστιτούτο Τεχνολογίας Τροφίμων του Νόβισαντ ανακοίνωσε ότι σχεδόν στο 1/3 των δειγμάτων απ' όλη τη Σερβία που εξετάστηκαν εντοπίστηκε Αφλατοξίνη σε επίπεδα πολύ υψηλότερα από τα επιτρεπόμενα.

    Η εξήγηση που δίδεται είναι ότι τα υψηλά ποσοστά αυτής της τοξικής ουσίας στο καλαμπόκι είναι συνέπεια της μεγάλης ξηρασίας.

    Οι Αφλατοξίνες (aflatoxins) αποτελούν μια ομάδα από τις πιο τοξικές και καρκινογόνες ουσίες που βρίσκονται στη φύση. Παράγονται από μύκητες (μούχλα), που αναπτύσσονται κυρίως σε ξηρά φρούτα, ξηρούς καρπούς, μπαχαρικά, σιτηρά και σε τυριά, όταν υπάρξουν κατάλληλες συνθήκες υγρασίας και θερμοκρασίας. Επίσης, μπορεί να εμφανισθούν στο γάλα ζώων που έχουν τραφεί με ζωοτροφές (καλαμπόκι κ.λπ.), στα οποία είχαν αναπτυχθεί μύκητες.

    Το πρόβλημα με το σερβικό καλαμπόκι αποκαλύφθηκε πριν από μερικές ημέρες από ιδιωτική εταιρεία ανάλυσης τροφίμων. Ωστόσο, όπως αναφέρουν δημοσιεύματα στον Τύπο, ήταν γνωστό από τον Οκτώβριο, όταν οι Ιταλοί επέστρεψαν ένα μεγάλο φορτίο καλαμποκιού από τη Σερβία διότι ήταν μολυσμένο με Αλφατοξίνες, αλλά οι αρχές το αποσιώπησαν.

    Το γεγονός έχει προκαλέσει μεγάλη ανησυχία στους παραγωγούς, οι οποίοι υπολόγιζαν ότι, με την εξαγωγή του καλαμποκιού, θα μπορούσαν να καλύψουν τις ζημιές που υπέστησαν εξαιτίας της ξηρασίας.

    [07] Επιτροπή για τον υποσιτισμό και την έλλειψη θέρμανσης στα σχολεία

    Το Περιφερειακό Συμβούλιο Αττικής αποφάσισε ομόφωνα να δημιουργήσει διαπαραταξιακή επιτροπή για την αντιμετώπιση των προβλημάτων υποσιτισμού μαθητών και έλλειψης θέρμανσης στα σχολεία της Αττικής «που τείνουν», όπως σημειώνεται στη σχετική απόφαση, «να λάβουν δραματικές διαστάσεις».

    Τη σχετική εισήγηση έκανε η παράταξη «Λαϊκή Συσπείρωση».

    Η Επιτροπή, σε συνεργασία με το υπουργείο Παιδείας, θα διερευνήσει όλες τις δυνατότητες και τους τρόπους παρέμβασης και στήριξης των μαθητών που έχουν ανάγκη.

    [08] Κατηγορείται για 13 διαρρήξεις 24χρονος στη Θεσσαλονίκη

    Δικογραφία σχηματίστηκε από την Ασφάλεια Θεσσαλονίκης σε βάρος 24χρονου, ο οποίος κατηγορείται ότι διέπραξε συνολικά 13 κλοπές σε καταστήματα και δημόσιες υπηρεσίες της Θεσσαλονίκης. Ο δράστης απέσπασε 3.500 ευρώ, ηλεκτρικές και ηλεκτρονικές συσκευές, φωτογραφικό εξοπλισμό και έγγραφα.

    Όπως ανακοινώθηκε, η δράση του ξεκίνησε τον περασμένο Μάρτιο και διήρκεσε τρεις μήνες. «Χτυπούσε» στις περιοχές της Μενεμένης, του Ευόσμου, του Κορδελιού και της Ανάληψης. Η δικογραφία διαβιβάστηκε στο εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Θεσσαλονίκης.

    [09] Στον Βέλγο Ζαν - Κλοντ Πιρότ το βραβείο Γκονκούρ Ποίησης 2012

    Το βραβείο Γκονκούρ Ποίησης 2012, το οποίο ονομάσθηκε Ρομπέρ Σαμπατιέ προς τιμήν του συγγραφέα και ποιητή που απεβίωσε τον περασμένο Ιούνιο, κέρδισε σήμερα ο Βέλγος συγγραφέας Ζαν-Κλοντ Πιρότ για το σύνολο του έργου του, ανακοίνωσε η Ακαδημία Γκονκούρ.

    Συγγραφέας και ζωγράφος, μεγάλος ταξιδευτής στα νιάτα του, ο Ζαν-Κλοντ Πιρότ γεννήθηκε τον Οκτώβριο του 1939 στη Ναμίρ του Βελγίου. Δικηγόρος από το 1964 ως το 1975, διαγράφηκε από το δικηγορικό σώμα για ένα αδίκημα (απόπειρα δραπέτευσης ενός από τους πελάτες του), το οποίο αρνιόταν ανέκαθεν ότι διέπραξε. Αφού καταδικάσθηκε σε 18 μήνες φυλάκιση διέφυγε από τη Γαλλία και έζησε μια ζωή περιπλανώμενου μέχρι που παραγράφηκε η ποινή του, το 1981, και μπόρεσε να επιστρέψει στη γενέτειρά του και να ξαναρχίσει μια κανονική ζωή.

    Μυθιστοριογράφος, χρονογράφος, εκδότης και ποιητής, έχει εκδώσει περίπου 50 βιβλία, άρθρα, ποιήματα και προλόγους. Ως ζωγράφος, είναι επίσης δημιουργός πολλών πινάκων. Μεταξύ των τελευταίων βιβλίων του είναι τα "Ένα ταξίδι το φθινόπωρο", "Απών από τη Βαγδάτη", "Πέρασμα σκιών", "Ο μαγικός περίπατος και άλλα ποιήματα" και "Νυκτερινή αποστολή γύρω από τη σπηλιά μου".

    Ο Ζαν-Κλοντ Πιρότ τιμήθηκε το 2012 με το Μεγάλο Βραβείο Ποίησης της Γαλλικής Ακαδημίας, ενώ το 2011 είχε τιμηθεί με το Βραβείο Απολλιναίρ.

    [10] Πέθανε στα 57 του ο Κανζαμπούρο Νακαμούρα, διάσημος ηθοποιός καμπούκι

    Ένας από τους πλέον αναγνωρισμένους ηθοποιούς του καμπούκι,του παραδοσιακού γιαπωνέζικου θεάτρου που ξεχωρίζει για τις πολυτελείς ενδυμασίες των πάντα ανδρών ηθοποιών και το μακιγιάζ τους -- ο οποίος εργάστηκε σκληρά για τον εκσυγχρονισμό του και την διάδοσή του σε όλο τον κόσμο, πέθανε σήμερα ύστερα από πεντάμηνη μάχη με τον καρκίνο, μετέδωσαν τα ιαπωνικά μέσα ενημέρωσης.

    Ο Κανζαμπούρο Νακαμούρα, γόνος οικογένειας που ασχολήθηκε με το καμπούκι, ήταν 57 ετών και ξεκίνησε τις παραστάσεις σε ηλικία τριών ετών.

    Επιδίωξε να εκσυγχρονίσει το καμπούκι, το οποίο έχει ηλικία 400 ετών, και να το κάνει γνωστό στο δυτικό κοινό μέσα από παραστάσεις του που τίμησε ο κόσμος στη Νέα Υόρκη, το Παρίσι και το Βερολίνο.

    Διαγνώστηκε τον Ιούνιο με καρκίνο του οισοφάφου, ένα μήνα αργότερα υποβλήθηκε σε επέμβαση αλλά στη συνέχεια έπαθε πνευμονία και έκτοτε χρειάστηκε πολλές φορές να νοσηλευτεί.

    Επιμέλεια: Μ. Μιχαλοπούλου


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Wednesday, 5 December 2012 - 9:30:25 UTC