Browse through our Interesting Nodes of Greek News Agencies Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 12-12-05

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Τουριστικό εισιτήριο και έκπτωση 50% στα πρόστιμα που εξοφλούνται εντός 10 ημερών
  • [02] Ίλζε Άιγκνερ: Η Γερμανία θα σταθεί δίπλα στην Ελλάδα ως εταίρος
  • [03] Δασκάλα έπεσε και σκοτώθηκε ενώ στόλιζε την τάξη
  • [04] Αυτοκτόνησε ο πρέσβης της Σερβίας στο ΝΑΤΟ
  • [05] Κριτική ΚΚΕ σε Σαμαρά και Τσίπρα, με αφορμή ομιλίες τους
  • [06] Σχόλιο του ΚΚΕ για την απόφαση που κρίνει παράνομα τα χαράτσια της ΔΕΗ
  • [07] Κινητοποίηση βιοτεχνών και εμπόρων, έξω από τα γραφεία του ΟΑΕΕ στα Χανιά
  • [08] Αποπειράθηκαν να κλέψουν την προτομή της Έλενας Βενιζέλου, στην Κρήτη
  • [09] Εκοιμήθη ο πατριάρχης Αντιοχείας Ιγνάτιος IV Χάζιμ
  • [10] Τουρκικές "ενέσεις" 1,4 δισ. ευρώ στα κατεχόμενα της Κύπρου
  • [11] Έκτος προϋπολογισμός λιτότητας στην Ιρλανδία
  • [12] Tη σύνθεση της κυβέρνησης Τζουκάνοβιτς ενέκρινε η Βουλή του Μαυροβουνίου
  • [13] Ντάτσιτς: Οι διαβάσεις μεταξύ Σερβίας και Κοσόβου δεν αποτελούν νέα σύνορα

  • [01] Τουριστικό εισιτήριο και έκπτωση 50% στα πρόστιμα που εξοφλούνται εντός 10 ημερών

    Αλλαγές έρχονται στα εισιτήρια των μέσων μαζικής μεταφοράς. Ο ΟΑΣΑ.θεσπίζει τουριστικό εισιτήριο απεριορίστων διαδρομών, ισχύος τριών και επτά ημερών και αξίας 20 και 50 ευρώ αντίστοιχα, δωρεάν ένα εισιτήριο με την αγορά δεσμίδας 10 τεμαχίων, καθώς και έκπτωση 50% για τα πρόστιμα που εξοφλούνται εντός δέκα ημερών.

    Συγκεκριμένα, με κοινή υπουργική απόφαση των υπουργών Οικονομικών, Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας, Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων και Εργασίας, καθιερώνονται, μεταξύ άλλων:

    - Το τριήμερο τουριστικό εισιτήριο θα επιτρέπει απεριόριστες μετακινήσεις με μέσα μαζικής μεταφοράς αρμοδιότητας ΟΑΣΑ (λεωφορεία, τρόλεϊ, ηλεκτρικός, τραμ, μετρό μέχρι το Κορωπί) για τρία 24ωρα από την επικύρωσή και από μία διαδρομή από και προς το Αερολιμένα Αθηνών με το μετρό ή τις λεωφορειακές γραμμές Express Αεροδρομίου και θα κοστίζει 20 ευρώ. Δεν θα διατίθεται αντίστοιχο εισιτήριο μειωμένης τιμής.

    - Η μηνιαία κάρτα του Μετρό απεριορίστων διαδρομών προς και από το αεροδρόμιο με ισχύ για όλα τα μέσα μεταφοράς μετονομάζεται σε μηνιαία κάρτα αεροδρομίου, αναπροσαρμόζεται στα 140 ευρώ και η μειωμένη τιμή είναι στα 70 ευρώ.

    Τέλος, υπογραμμίζεται, δικαίωμα ελεύθερης και μειωμένης μετακίνησης παρέχεται εφόσον ο αρμόδιος φορέας παροχής τους προβλέψει την εγγραφή πίστωσης στις κατηγορίες δαπανών του προϋπολογισμού του και συνάψει σύμβαση με τον ΟΑΣΑ, καταβάλλοντας το αντίτιμο της δαπάνης. Ο ΟΑΣΑ μπορεί να συνάπτει συμφωνίες με νομικά πρόσωπα δημοσίου δικαίου, επιχειρήσεις του ιδιωτικού τομέα, ενώσεις εργαζομένων ή ιδιώτες κ.α για μαζική διάθεση προϊόντων κομίστρου με μειωμένη ή άλλη ειδική τιμή. Η έκπτωση δεν θα υπερβαίνει το 25% της κανονικής τιμής των αντίστοιχων προϊόντων κομίστρου.

    [02] Ίλζε Άιγκνερ: Η Γερμανία θα σταθεί δίπλα στην Ελλάδα ως εταίρος

    H γεωργία είναι ένας σημαντικός τομέας ανάπτυξης και παρέχει πολλές δυνατότητες για την παραγωγή και δημιουργία ποιοτικών προϊόντων, δήλωσε η υπουργός Διατροφής και Γεωργίας της Γερμανίας Ίλζε Άιγκνερ, αμέσως μετά τη συνάντησή της με τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Αθανάσιο Τσαυτάρη.

    Στο πλαίσιο της νέας ΚΑΠ, συμπλήρωσε, «θα είμαστε συμπαραστάτες της Ελλάδας με στόχο την ανάπτυξη των δομών μιας ποιοτικής γεωργίας».

    Αναφερόμενη στην οικονομική κρίση, η κ. Άιγκνερ εξέφρασε την εκτίμηση και αναγνώριση της χώρας της προς την Ελλάδα για τη δύσκολη διαδρομή που έχει διανύσει. Τόνισε, δε, ότι για όλη αυτή την προσπάθεια η Ελλάδα αξίζει τον πλήρη σεβασμό της Γερμανίας, προσθέτοντας όμως ότι έχει ακόμη πολύ δρόμο να διανύσει. Όμως, όπως είπε, η Γερμανία θα σταθεί δίπλα της ως εταίρος.

    Από την πλευρά του, ο κ. Τσαυτάρης αναφέρθηκε στη στροφή της χώρας στην ποιοτική γεωργία, επισημαίνοντας πως μέσω της νέας ΚΑΠ θα πρέπει να δημιουργηθούν αναπτυξιακές δομές που θα καταστήσουν την ελληνική γεωργία δεξαμενή απασχόλησης και πηγή εξωστρέφειας.

    [03] Δασκάλα έπεσε και σκοτώθηκε ενώ στόλιζε την τάξη

    Από ύψος 10 μέτρων έπεσε η δασκάλα του 21ου Δημοτικού Σχολείου της Τούμπας, στη Θεσσαλονίκη, που βρήκε ακαριαίο θάνατο, σήμερα το πρωί, κατά το χριστουγεννιάτικο στολισμό του σχολείου.

    Σύμφωνα με νεότερες πληροφορίες από την Αστυνομία, η δασκάλα, 41 ετών, ανέβηκε στην ταράτσα του σχολείου προκειμένου να στολίσει την πρόσοψη του κτιρίου. Πάτησε σε κεραμοσκεπή που στηριζόταν, ωστόσο, σε ψευδοροφή, με αποτέλεσμα να ανοίξει τρύπα και να βρεθεί στο κενό, πέφτοντας στο κλιμακοστάσιο.

    Αρχικά είχε διαρρεύσει ότι η άτυχη δασκάλα έχασε τη ζωή της στη διάρκεια του στολισμού σχολικής αίθουσας.

    [04] Αυτοκτόνησε ο πρέσβης της Σερβίας στο ΝΑΤΟ

    Ο πρέσβης της Σερβίας στο ΝΑΤΟ Μπράνισλαβ Μιλίνκοβιτς, 52 ετών, αυτοκτόνησε χθες στις Βρυξέλλες.

    Όπως αναφέρουν τα σερβικά ΜΜΕ ο Πρέσβης Μιλίνκοβιτς έθεσε τέρμα στη ζωή του πηδώντας από το πάρκινγκ του αεροδρομίου των Βρυξελλών μπροστά στα μάτια του υφυπουργού Εξωτερικών Ζόραν Βούγιτς, τον οποίο συνόδευε.

    Το σερβικό υπουργείο Εξωτερικών ανακοίνωσε ότι ο πρέσβης Μιλίνκοβιτς «απεβίωσε με τραγικό τρόπο» χωρίς να αναφερθεί σε λεπτομέρειες.

    Ο Μπράνισλαβ Μιλίνκοβιτς ήταν έμπειρος διπλωμάτης με μακροχρόνια θητεία σε διεθνείς οργανισμούς.

    Το 2009 τοποθετήθηκε πρεσβευτής της Σερβίας στο ΝΑΤΟ ενώ από το 2004 ήταν ειδικός απεσταλμένος του υπουργού Εξωτερικών της Σερβίας -Μαυροβουνίου στην έδρα της βορειοατλαντικής συμμαχίας.

    Νωρίτερα, υπηρέτησε ως μόνιμος αντιπρόσωπος της χώρας του στον ΟΑΣΕ και τον ΟΗΕ. Το τίτλο του πρέσβη έλαβε το 2000.

    [05] Κριτική ΚΚΕ σε Σαμαρά και Τσίπρα, με αφορμή ομιλίες τους

    «Ο πρωθυπουργός επαναλαμβάνοντας τα γνωστά ψέματα, με θράσος ισχυρίστηκε ότι τα νέα φοροεξοντωτικά μέτρα σε βάρος των λαϊκών στρωμάτων για να δοθούν νέες φοροαπαλλαγές προς το μεγάλο κεφάλαιο γίνονται με γνώμονα το συμφέρον του λαού.Το ίδιο και η υλοποίηση των βάρβαρων μέτρων και των μνημονίων» αναφέρει το Κομμουνιστικό Κόμμα Ελλάδας, με σχόλιο του Γραφείου Τύπου της Κεντρικής Επιτροπής του, για τις ομιλίες του Αντώνη Σαμαρά και του Αλέξη Τσίπρα στο Ελληνοαμερικανικό Επιμελητήριο.

    Το ΚΚΕ χαρακτηρίζει την ομιλία του κ. Τσίπρα ως «συρραφή συνθημάτων από προηγούμενες ομιλίες του Γ. Παπανδρέου και του Αντ. Σαμαρά στον ίδιο χώρο, με ολίγη αριστερή σάλτσα. Δηλαδή εμφάνισε ως νέο και ριζοσπαστικό το παλιό και αποτυχημένο σοσιαλδημοκρατικό «μαγικό» φάρμακο με το οποίο και τα θηρία - μονοπώλια - θα αποκτήσουν υψηλή κερδοφορία και το θύμα - ο λαός - θα ευημερήσει», τονίζεται στο σχόλιο του ΚΚΕ.

    «Οι εργαζόμενοι πρέπει να το πάρουν απόφαση.Τα κόμματα που υπερασπίζονται την ΕΕ, τον «ευρωμονόδρομο» και δεν έχουν στόχο την ανατροπή των μονοπωλίων τσακώνονται για το ποιός θα είναι στην κυβέρνηση και για το ποιος εξυπηρετεί καλύτερα τα συμφέροντα της ελληνικής πλουτοκρατίας, όχι για τα συμφέροντα του λαού», καταλήγει το ΚΚΕ.

    [06] Σχόλιο του ΚΚΕ για την απόφαση που κρίνει παράνομα τα χαράτσια της ΔΕΗ

    «Η ισχυρή λαϊκή ανυπακοή που εκφράστηκε με άρνηση πληρωμής των χαρατσιών στη ΔΕΗ, είχε τη δική της καθοριστική συμβολή ώστε και δικαστήρια να κρίνουν καταρχήν ως παράνομη και τη διακοπή του ηλεκτρικού ρεύματος και την ίδια την ύπαρξη των χαρατσιών στους λογαριασμούς της ΔΕΗ», επισημαίνει το ΚΚΕ σε σχόλιό του για την απόφαση του δικαστηρίου που κρίνει παράνομα τα χαράτσια της ΔΕΗ.

    «Τα λαϊκά στρώματα πρέπει να αξιοποιήσουν και αυτή την απόφαση για να αντεπιτεθούν με στόχο να καταργήσουν και τα νύχια της εφορίας όπου τα χαράτσια μεταβιβάζονται αλλά και για να καταργήσουν όλα τα χαράτσια», αναφέρει το ΚΚΕ, προσθέτοντας ότι «οι εργαζόμενοι, τα λαϊκά στρώματα, ανεξάρτητα από το πόσο νομότυπα είναι τα βάρβαρα, αντεργατικά μέτρα που λαμβάνονται από τις κυβερνήσεις και την ΕΕ, δεν πρέπει να δεχτούν ως νόμιμη την εκμετάλλευση, την ανεργία, την εξαθλίωση που τους οδηγούν για τα συμφέροντα των μονοπωλίων».

    [07] Κινητοποίηση βιοτεχνών και εμπόρων, έξω από τα γραφεία του ΟΑΕΕ στα Χανιά

    Χωρίς ασφαλιστική και ιατροφαρμακευτική κάλυψη βρίσκονται εκατοντάδες εμποροβιοτέχνες στα Χανιά που αδυνατούν να καταβάλουν τις ασφαλιστικές τους εισφορές προς τον Οργανισμό Ασφάλισης Ελευθέρων Επαγγελματιών.

    Εκπρόσωποι βιοτεχνών και εμπόρων, πραγματοποίησαν σήμερα συμβολική κατάληψη στην είσοδο των γραφείων του Οργανισμού στα Χανιά, χωρίς ωστόσο να εμποδίζουν τη λειτουργία του ενώ παρέδωσαν και ψήφισμα με τα αιτήματά τους στον προϊστάμενο της υπηρεσίας.

    Σύμφωνα με τον πρόεδρο της Ομοσπονδίας Επαγγελματιών, Βιοτεχνών και Εμπόρων Χανίων Αντώνη Παπαδεράκη, «η κατάσταση για πολλούς επαγγελματίες είναι τραγική. Ο αριθμός των συναδέλφων που δεν έχουν σήμερα ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, με αποτέλεσμα να φτάνουν σε σημεία αναξιοπρέπειας και εξευτελισμού, συνεχώς αυξάνεται λόγω της αδυναμίας τους να ανταποκριθούν στις εισφορές στον ασφαλιστικό τους φορέα. Υπάρχουν συνάδελφοι που δεν έχουν ασφαλιστική και φαρμακευτική κάλυψη, ούτε αυτοί ούτε οι οικογένειές τους, με αποτέλεσμα να αντιμετωπίζουν σοβαρό πρόβλημα», επεσήμανε, μεταξύ άλλων, ο γενικός γραμματέας του Εμπορικού Συλλόγου Χανίων Γιάννης Φακιδάρης.

    [08] Αποπειράθηκαν να κλέψουν την προτομή της Έλενας Βενιζέλου, στην Κρήτη

    Διαστάσεις παίρνει στα Χανιά το φαινόμενο της αφαίρεσης χάλκινων προτομών από διάφορα σημεία της πόλης, ακόμα και από κοιμητήρια. Μετά την κλοπή της προτομής του ήρωα σμηναγού Κώστα Ηλιάκη και παρά τον σάλο που δημιουργήθηκε, άγνωστοι προσπάθησαν να αφαιρέσουν την προτομή της Έλενας Βενιζέλου, που βρίσκεται στο εθνικό στάδιο Χανίων στο κέντρο της πόλης.

    Σύμφωνα με τα όσα είπε ο πρόεδρος του σταδίου Ιπποκράτης Μανουδάκης, σε προληπτικό έλεγχο που έγινε διαπιστώθηκε ότι άγνωστοι είχαν επιχειρήσει να κλέψουν την προτομή. Οι δράστες είχαν κόψει τις μεταλλικές βίδες της βάσης της προτομής χωρίς ωστόσο να καταφέρουν να την αφαιρέσουν.

    Μάλιστα, οι υπεύθυνοι του σταδίου αποφάσισαν να φυλάξουν την προτομή της Έλενας Βενιζέλου σε κάποιο ασφαλές σημείο μέχρι να βρεθεί τρόπος για να προστατευθεί αποτελεσματικά.

    Παράλληλα, το απόγευμα της Τρίτης διαπιστώθηκε ότι άγνωστοι αφαίρεσαν από το κοιμητήριο του Αγίου Λουκά μεταλλική προτομή από μνήμα.

    Τα συνεχή κρούσματα που παρατηρούνται στα Χανιά έχουν κινητοποιήσει τις αρχές ενώ η αστυνομία έχει προειδοποιήσει τους ιδιοκτήτες μαντρών ανακύκλωσης μετάλλων να μην δέχονται προτομές και οτιδήποτε εκτιμούν ότι είναι προϊόν κλοπής.

    [09] Εκοιμήθη ο πατριάρχης Αντιοχείας Ιγνάτιος IV Χάζιμ

    Ο επικεφαλής της ελληνορθόδοξος εκκλησίας της Συρίας, ο πατριάρχης Αντιοχείας Ιγνάτιος IV Χάζιμ,εκοιμήθη σήμερα σε ηλικία 92 ετών σε νοσοκομείο της Βηρυτού, όπου εισήχθη χθες έπειτα από εγκεφαλικό επεισόδιο.

    Γεννημένος στο χωριό Μχαρντέι, κοντά στην πόλη Χάμα της Συρίας το 1920 σε αραβική ορθόδοξη οικογένεια, ο Χάζιμ στράφηκε σε πολύ νεαρή ηλικία προς την εκκλησία. Αφού τελείωσε το σχολείο στη Χάμα, μετακόμισε στη Βηρυτό όπου σπούδασε Λογοτεχνία πριν από τις θεολογικές του σπουδές. Το 1961 χειροτονήθηκε επίσκοπος και το 1979 εξελέγη Πατριάρχης Αντιοχείας με το όνομα Ιγνάτιος IV.

    Η ελληνορθόδοξη εκκλησία Αντιοχείας είναι η μία από τις 14 αυτοκέφαλες εκκλησίες της ανατολικής ορθόδοξης κοινότητας, με ένα εκατομμύριο πιστούς, η μεγάλη πλειοψηφία των οποίων βρίσκεται στη Συρία.

    Η χριστιανική κοινότητα της Συρίας έχει μείνει στο περιθώριο του κινήματος κατά του καθεστώτος Ασαντ.

    [10] Τουρκικές "ενέσεις" 1,4 δισ. ευρώ στα κατεχόμενα της Κύπρου

    Υπογράφηκε χθες στην 'Αγκυρα το πρωτόκολλο οικονομικής και δημοσιονομικής συνεργασίας, μεταξύ Τουρκίας και του παράνομου καθεστώτος στο κατεχόμενο τμήμα της Κύπρου, που αυτοαποκαλείται «Τουρκική Δημοκρατία Βορείου Κύπρου- ΤΔΒΚ» για τα έτη 2013-2015.

    Η υπογραφή του πρωτοκόλλου, που έγινε από τον αντιπρόεδρο της τουρκικής κυβέρνησης Μπεσίρ Αταλάι και τον «πρωθυπουργό» του παράνομου καθεστώτος Ιρσέν Κιουτσιούκ, προνοεί οικονομική στήριξη από την Τουρκία προς το ψευδοκράτος ύψους 3,3 δισ. τουρκικές λίρες (1.411.015.000 περίπου ευρώ), ενώ το προηγούμενο προέβλεπε 2,58 δισ. τουρκικές λίρες (1.103.157.000 περίπου ευρώ).

    Σύμφωνα με πληροφορίες της εφημερίδας «Κίπρις», από τον «υπουργό δημοσιονομικών», Ερσίν Τατάρ, το μεγαλύτερο μέρος των χρημάτων αυτών θα δαπανηθούν για επενδύσεις και ένα μικρότερο για στήριξη του προϋπολογισμού. Η ίδια εφημερίδα αναφέρει ότι για να τεθεί σε ισχύ το πρωτόκολλο, πρέπει να εγκριθεί και από την Τουρκική Εθνοσυνέλευση.

    [11] Έκτος προϋπολογισμός λιτότητας στην Ιρλανδία

    Η ιρλανδική κυβέρνηση πρόκειται να δοκιμάσει την υπομονή των πολιτών και την ελαστικότητα της οικονομίας,καθώς σήμερα ανακοινώνειένα ακόμα σχέδιο λιτότητας για την εξοικονόμηση 3,5 δισεκατομμυρίων ευρώ, στον έκτο προϋπολογισμό της χώρας από τότε που ξεκίνησε η οικονομική κρίση.

    Η Ιρλανδία έχει πραγματοποιήσει μια περιορισμένη επιστροφή στις αγορές ομολόγων και αποτελεί μία από τις λίγες χώρες της ζώνης του ευρώ που έχει καταφέρει να σημειώσει ήπια ανάπτυξη. Έχοντας όμως ένα από τα υψηλότερα δημοσιονομικά ελλείμματα στην Ευρώπη, αναμένεται να υπάρξουν περαιτέρω σκληρές περικοπές δαπανών και αυξήσεις φόρων.

    «Ο προϋπολογισμός θα είναι σκληρός, αλλά θα μας φέρει στο 85 τοις εκατό των ρυθμίσεων που πρέπει να γίνουν», δήλωσε ο υπουργός εξωτερικών της χώρας, Ίμον Γκίλμορ.

    Οι γενικές γραμμές του προϋπολογισμού έχουν ήδη συμφωνηθεί στο πλαίσιο των όρων του πακέτου της Ιρλανδίας ύψους 85 δισεκατομμυρίων ευρώ από την Ευρωπαϊκή Ένωση και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο. Περίπου 1 δισεκατομμύριο ευρώ θα προέλθουν από τα νέα φορολογικά μέτρα, 500 εκατομμύρια ευρώ από περικοπές στον προϋπολογισμό της χώρας και 1,7 δισεκατομμύρια θα εξοικονομηθούν από τρέχουσες τμηματικές δαπάνες.

    [12] Tη σύνθεση της κυβέρνησης Τζουκάνοβιτς ενέκρινε η Βουλή του Μαυροβουνίου

    Το κοινοβούλιο του Μαυροβουνίου ενέκρινε, κατά τη χθεσινοβραδινή του συνεδρίαση, τη σύνθεση της νέας κυβέρνησης της χώρας υπό τον Μίλο Τζουκάνοβιτς.

    Ο νέος πρωθυπουργός του Μαυροβουνίου αναφέρθηκε στις προτεραιότητες της κυβέρνησής του που είναι η ένταξη στο ΝΑΤΟ, η συνέχιση της ενταξιακής διαδικασίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση και η βελτίωση των συνθηκών διαβίωσης των πολιτών.

    Δεκαέξι χαρτοφυλάκια περιλαμβάνει το νέο κυβερνητικό σχήμα, καθώς επίσης τρεις αντιπροέδρους και έναν υπουργό άνευ χαρτοφυλακίου.

    Ο πρώην υπουργός Εξωτερικών Ίγκορ Λούκσιτς θα αναλάβει χρέη υπουργού Εξωτερικών, νέας υπουργός Εσωτερικών ορίζεται ο Ράσκο Κόνιεβιτς, ενώ το υπουργείο Οικονομικών θα αναλάβει ο Ράντογιε Ζούγκιτς.

    Η αντιπολίτευση επέκρινε το πρόγραμμα και τη σύνθεση της νέας κυβέρνησης λέγοντας ότι αποτελεί συνέχεια της προηγούμενης κυβέρνησης, η οποία και απέτυχε να φέρει τα προγραμματισμένα αποτελέσματα.

    Επιμέλεια: Σ. Παπαδοπούλου

    [13] Ντάτσιτς: Οι διαβάσεις μεταξύ Σερβίας και Κοσόβου δεν αποτελούν νέα σύνορα

    Τη διαβεβαίωση ότι δεν πρόκειται να αλλάξει το καθεστώς των διοκητικών συνοριακών γραμμών μεταξύ Σερβίας και Κοσόβου έδωσε ο Σέρβος πρωθυπουργός Ίβιτσα Ντάτσιτς μετά τις χθεσινές συνομιλίες που είχε, στις Βρυξέλλες, με τον πρωθυπουργό του Κοσόβου Χασίμ Θάτσι, παρουσία της ύπατης εκπροσώπου της Ευρωπαϊκής Ένωσης για θέματα εξωτερικής πολιτικής και ασφάλειας Κάθριν Άστον.

    Στη χθεσινή συνάντηση συμφωνήθηκε η κοινή διαχείριση των συνοριακών διαβάσεων αλλά, όπως διευκρίνισε, ο κ. Ντάτσιτς, «το καθεστώς δεν θα αλλάξει και δεν θα επιβάλλονται δασμοί.

    Περισσότερες από τρεις ώρες διήρκεσε το δείπνο εργασίας που παρέθεσε η κ. Άστον στους δύο πρωθυπουργός, στο πλαίσιο της διαμεσολαβητικής προσπάθειας της Ένωσης για την εξομάλυνση των σχέσεων Βελιγραδίου και Πρίστινας, που αποτελεί και προϋπόθεση προκειμένου να μπορέσει η Σερβία να λάβει ημερομηνία έναρξης ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την Ένωση.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Wednesday, 5 December 2012 - 11:30:26 UTC