Browse through our Interesting Nodes on Human Rights Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 12-12-05

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Ι. Στουρνάρας: Στη φυλακή όσοι φοροδιαφεύγουν
  • [02] Τετράποδα "θεραπεύουν" συναισθήματα και συμπεριφορές
  • [03] Βάνδαλοι κατέστρεψαν 62.000 φιάλες εξαιρετικού κρασιού στην Τοσκάνη
  • [04] Σε στάση αναμονής τα hedge funds για την επαναγορά ελληνικών ομολόγων
  • [05] Τσίπρας: Με πράξεις νομοθετικού περιεχομένου συρρικνώνουν τη δημοκρατία
  • [06] Το Εφετείο της Χάγης επικύρωσε την ποινή της ισόβιας κάθειρξης για τον Μίλαν Λούκιτς

  • [01] Ι. Στουρνάρας: Στη φυλακή όσοι φοροδιαφεύγουν

    «Εξετάζουμε, σε συνεργασία με το υπουργείο Δικαιοσύνης, το ενδεχόμενο να μην έχουν ανασταλτικό χαρακτήρα και να οδηγούνται στη φυλακή -όπως συμβαίνει στην Αμερική- όσοι θα καταδικάζονται για φοροδιαφυγή», ανέφερε ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας, όταν ο Κάρολος Παπούλιας, κατά τη συνάντησή τους στο Προεδρικό Μέγαρο, του επεσήμανε ότι ο ίδιος είχε δηλώσει να κηρυχθεί η φοροδιαφυγή, ως ιδιώνυμο αδίκημα.

    «Πληγή» χαρακτήρισε ο πρόεδρος της Δημοκρατίας τη φοροδιαφυγή και ο κ. Στουρνάρας δεσμεύτηκε ότι όταν τελειώσουν όλες οι εκκρεμότητες με τη δόση, τότε όλο το βάρος θα πέσει εκεί.

    Ο κ. Παπούλιας ζήτησε από τον υπουργό Οικονομικών να κοιτάξει, όπως είπε, και το θέμα των οικογενειών με χαμηλά εισοδήματα.

    -«Θα συμφωνείτε νομίζω, ότι αυτό θα πρέπει να γίνει εισοδηματικά κριτήρια», αντέτεινε ο κ. Στουρνάρας.

    -«Βεβαίως συμφωνώ», είπε ο κ. Παπούλιας και ζήτησε να μάθει τι θα γίνει τώρα με την αποχώρηση από την προεδρία του Eurogroup του Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, που είναι φιλέλληνας όπως σημειώσε.

    -«Καλό θα ήταν να τον βραβεύσετε», ανέφερε ο κ. Στουρνάρας.

    Μέσω επιδομάτων από το πρώτο παιδί κι όχι μέσω καθορισμού αφορολόγητου ποσού θα επιδιώξει το υπουργείο Οικονομικών να επιλύσει το πρόβλημα που έχει προκύψει με το ζήτημα αυτό, δήλωσε ο Γιάννης Στουρνάρας μετά τη συνάντησή του με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας.

    Ο υπουργός Οικονομικών ενημέρωσε τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας για την κατάσταση στην οικονομία, τις συζητήσεις στο Eurogroup και το υπό κατάρτιση φορολογικό νομοσχέδιο.

    Ο κ. Στουρνάρας άφησε ανοικτό το ύψος του ανώτατου συντελεστή φορολόγησης, καθώς ερωτηθείς αν θα είναι 45% ή χαμηλότερος, δήλωσε ότι "προσπαθούμε να βρούμε το καλύτερο".

    Προσέθεσε ότι το φορολογικό νομοσχέδιο καταρτίζεται με συνεχή διάλογο «έχοντας ως δεδομένο ότι πρέπει να πετύχουμε», ενώ διευκρίνισε για το αν θα αντιμετωπιστούν με ιδιώνυμο τρόπο όσοι συμπεριλαμβάνονται στη λίστα Λαγκάρντ, όπως αναφέρθηκε στην συνομιλία του, λίγο πριν, με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, ότι «αυτό που εξετάζουμε είναι να αντιμετωπίζονται και από την Δικαιοσύνη όσοι αποδεικνύεται ότι φοροδιαφεύγουν».

    [02] Τετράποδα "θεραπεύουν" συναισθήματα και συμπεριφορές

    Τρία χρόνια είχε να μιλήσει ο Φώτης «εγκλωβισμένος» στον δικό του κόσμο, χωρίς να επιθυμεί καμία επικοινωνία με τους ανθρώπους. Όμως ο «Σπίθας», ένα ημίαιμο σκυλάκι, τα ανέτρεψε όλα και τον έκανε να ψελλίσει, για πρώτη φορά, τις πρώτες του λέξεις ύστερα από χρόνια, ηθελημένη αφωνία συνεπεία της νοητικής του αναπηρίας.

    Ένα πρωτοποριακό πρόγραμμα θεραπείας με σκυλιά (dog therapy) υλοποιεί εδώ και δύο μήνες το μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα Σωματείο Φίλων Α.ΜΕ.Α «Δράση Για Το Κάτι Άλλο», στο χώρο όπου λειτουργεί απογευματινά εργαστήρια απασχόλησης, στην Κάτω Τούμπα.

    Δύο σκυλάκια, ο «Φοίβος» και ο «Σπίθας», που είναι ειδικά εκπαιδευμένα, βοηθούν στη συναισθηματική στήριξη και ενθάρρυνση για σωματική και ψυχική διέγερση ατόμων με ειδικές ανάγκες.

    «Τα περισσότερα Α.Μ.Ε.Α. έχουν συνηθίσει να τα φροντίζουν αλλά με τα σκυλιά μπαίνουν για πρώτη φορά στο ρόλο του φροντιστή και αναλαμβάνουν, έστω και για λίγα λεπτά, την ευθύνη του ζώου. Επιπλέον, αισθάνονται θετικά γιατί τα σκυλιά, όπως βέβαια και όλα τα ζώα, δεν σε κρίνουν» εξηγεί στο ΑΜΠΕ ο πρόεδρος του Σωματείου Αριστείδης Παπαπουλίδης.

    [03] Βάνδαλοι κατέστρεψαν 62.000 φιάλες εξαιρετικού κρασιού στην Τοσκάνη

    Βάνδαλοι κατέστρεψαν μεγάλη ποσότητα εκλεκτού κρασιού Μπρουνέλο ντι Μονταλτσίνο που αντιστοιχεί σε περισσότερες από 62.000 φιάλες της εξαιρετικής ετικέτας Soldera στο κτήμα Κάζε Μπάσε της Τοσκάνης.

    Οι ιδιοκτήτες κάνουν λόγο για μια ενέργεια εκφοβισμού στο στυλ της Μαφίας. Οι βάνδαλοι άνοιξαν τις στρόφιγγες 10 τεράστιων βαρελιών με το προϊόν των έξι τελευταίων ετών και άφησαν το κρασί να χυθεί στους υπονόμους.

    Μπήκαν λαθραία στο κτήμα το βράδυ της Κυριακής και, όταν οι εργάτες πήγαν στην καντίνα το πρωί της Δευτέρας, δεν βρήκαν να έχει μείνει τίποτε από τη δουλειά έξι ετών παρά μόνο μικρές λίμνες με κόκκινο υγρό στο πάτωμα.

    Η συνολική ποσότητα που χάθηκε, σύμφωνα με δήλωση της οικογένειας Σολντέρα, ήταν 62.600 λίτρα εξαιρετικού κρασιού -- μια φιάλη κρασιού Soldera ξεκινάει από τα 110 ευρώ και όλες είναι αριθμημένες σαν να πρόκειται για ράβδους χρυσού.

    "Ουδέποτε είχα δεχθεί απειλές. Δεν έχω την παραμικρή ιδέα γιατί συνέβη αυτό ούτε για το ποιος μπορεί να το έκανε", δήλωσε σήμερα το πρωί ο ιδρυτής του οινοποιείου, ο 75χρονος Τζανφράνκο Σολντέρα.

    "Αυτό με ξεπερνάει. Δεν μπορώ να μπω στο μυαλό αυτών που το έκαναν, αλλά φαντάζομαι ότι, αν κάποιος σχεδιάζει να με εκφοβίσει, κάπως πρέπει να αρχίσει", πρόσθεσε.

    ο κτήμα των 230 στρεμμάτων στο Μονταλτσίνο χρησιμοποιεί αμπέλια Σαντζοβέζε Γκρόσο για να παράγει το περίφημο κρασί.

    Επιμέλεια: Γ. Αγγελόπουλος

    [04] Σε στάση αναμονής τα hedge funds για την επαναγορά ελληνικών ομολόγων

    Στάση αναμονής δείχνουν να επιλέγουν τα κερδοσκοπικά κεφάλαια (hedge funds) σε ό,τι αφορά την συμμετοχή τους στο πρόγραμμα επαναγοράς ομολόγων, επισημαίνει δημοσίευμα της βελγικής φλαμανδόφωνης εφημερίδας «Ντε Στάνταρντ». Με τον τίτλο «Τα hedge funds προσβλέπουν σε κέρδη από το πρόγραμμα επαναγοράς ομολόγων» η εφημερίδα αναφέρει ότι αυτή η στάση μπορεί να τους αποφέρει μεγάλα κέρδη.

    Επισημαίνεται ότι τα hedge funds εκκινούν από την αφετηρία ότι οι περισσότεροι κάτοχοι ομολόγων θα αποδεχτούν την ελληνική προσφορά για την επαναγορά του χρέους. Όπως χαρακτηριστικά σημειώνεται, όσο περισσότερα ομόλογα μπορέσει να αγοράσει η Ελλάδα τόσο περισσότερο θα καταφέρει να μειώσει το χρέος της, αλλά και τόσο μεγαλύτερη θα είναι η αξία των ομολόγων όσων επιλέξουν να μην συμμετάσχουν στο πρόγραμμα. Σύμφωνα με την εφημερίδα, επειδή πολλά από τα ομόλογα βρίσκονται στα χέρια τραπεζών, η πιθανότητα το πρόγραμμα επαναγοράς ομολόγων να οδηγηθεί σε αποτυχία εξαιτίας της μη συμμετοχής κάποιων από τους κατόχους, είναι εξαιρετικά μικρή.

    Κατά την εφημερίδα, τα hedge funds κατέχουν αυτή τη στιγμή ομόλογα αξίας 25 δισ. ευρώ σε σύνολο 63 δισ. ευρώ που βρίσκονται στα χέρια ιδιωτών. Όπως παρατηρεί η εφημερίδα, τα hedge funds που θα επιλέξουν να μην συμμετάσχουν στο πρόγραμμα ποντάρουν σε μια εξέλιξη ανάλογη με αυτήν που σημειώθηκε με την Αργεντινή, όπου, ως γνωστόν, αμερικανικό δικαστήριο δικαίωσε εκ των υστέρων τους κατόχους ομολόγων που δεν θέλησαν να αποδεχτούν τους όρους που είχε επιβάλει η εν λόγω χώρα κατά την αναδιάρθρωση του χρέους της.

    Καταλήγοντας, η εφημερίδα υπενθυμίζει ότι μερικά hedge funds αγόρασαν τον Ιούνιο ελληνικά ομόλογα στο 11% της ονομαστικής τους αξίας και ευελπιστούν τώρα ότι θα συσσωρεύσουν κολοσσιαία κέρδη εάν η αξία των ομολόγων ανέβει μετά την ολοκλήρωση του προγράμματος επαναγοράς χρέους.

    [05] Τσίπρας: Με πράξεις νομοθετικού περιεχομένου συρρικνώνουν τη δημοκρατία

    «Είχαμε επισημάνει από την πρώτη στιγμή ότι το Μνημόνιο θα καταστρέψει την κοινωνία, θα απαξιώσει την αυτοδιοίκηση, θα οδηγήσει στην απόγνωση χιλιάδες εργαζόμενους», δήλωσε ο Αλέξης Τσίπρας, μετά τη συνάντηση που είχε με την εκτελεστική επιτροπή της ΠΟΕ-ΟΤΑ, στο γραφείο του στη Βουλή, και τόνισε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ θα στηρίξει τους αγώνες των εργαζομένων «για ζωή και επιβίωση».

    Επέκρινε δε την τρικομματική κυβέρνηση, λέγοντας πως η απόφαση για χιλιάδες απολύσεις, με «αντισυνταγματικές παρεμβάσεις, που αίρουν το αυτοδιοίκητο ακόμα και στους ΟΤΑ, που βάζουν σε επιτροπεία τη δημόσια διοίκηση και τα υπουργεία», «σηματοδοτεί την επιλογή τους να διαλύσουν τη δυνατότητα του κράτους να παρέχει δημόσιες υπηρεσίες».

    Ο επικεφαλής της αξιωματικής αντιπολίτευσης έκανε λόγο για "τιμωρητική" επιλογή «να προχωρήσουν συρρικνώνοντας τη δημοκρατία με πράξεις νομοθετικού περιεχομένου», που θυμίζει άλλες εποχές, όταν επί κατοχής αγωνιστές έκαναν μια αντιστασιακή πράξη και τιμωρούνταν ολόκληρα χωριά.

    [06] Το Εφετείο της Χάγης επικύρωσε την ποινή της ισόβιας κάθειρξης για τον Μίλαν Λούκιτς

    Το Εφετείο του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου για την πρώην Γιουγκοσλαβία επικύρωσε την ποινή της ισόβιας κάθειρξης που είχε επιβληθεί πρωτόδικα στον Μίλαν Λούκιτς για εγκλήματα κατά Μουσουλμάνων στο Βίσεγκραντ της Βοσνίας- Ερζεγοβίνης, την περίοδο από τις 7 Ιουνίου του 1992 έως τις 10 Οκτωβρίου του 1994, ενώ μείωσε την ποινή στο Σρέντογιε Λούκιτς από 30 σε 27 χρόνια φυλάκιση.

    Οι δύο Σέρβοι της Βοσνίας κρίθηκαν ένοχοι για τη δολοφονία περίπου 70 Μουσουμάνων- γυναικών, παιδιών και ηλικιωμένων -τούς οποίους είχαν κλειδώσει σε ένα σπίτι στην οδό Πιονίρσκα, στο Βίσεγκραντ, στις 14 Ιουνίου 1992.

    Βάσει του κατηγορητηρίου, το σπίτι πυρπολήθηκε και όσοι προσπάθησαν να το εγκαταλείψουν δέχθηκαν πυρά και σκοτώθηκαν.

    Οι Μίλαν και Σρέντογιε Λούκιτς βρέθηκαν, επίσης, ένοχοι για τη δολοφονία άλλων περίπου 70 Μουσουλμάνων πολιτών, τούς οποίους κλείδωσαν σε σπίτι στην περιοχή Μπίκαβατς, στο Βίσεγκραντ, περίπου στις 27 Ιουνίου 1992. Το Δικαστήριο αποφάνθηκε ότι ο Μίλαν Λούκιτς πέταξε χειροβομβίδα στο σπίτι, το οποίο και έπιασε στη συνέχεια φωτιά.

    Οι δύο κατηγορούμενοι βρέθηκαν, επίσης, ένοχοι για τον ξυλοδαρμό Μουσουλμάνων κρατουμένων στο στρατόπεδο Ουζάμνιτσα του Βίσεγκραντ.

    Επιμέλεια: Σ. Παπαδοπούλου


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Wednesday, 5 December 2012 - 13:30:23 UTC