Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Wednesday, 24 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 12-12-09

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Συνεχίζουν τις κινητοποιήσεις οι φαρμακοποιοί
  • [02] Κερδίζουν έδαφος οι αντάρτες στη Συρία
  • [03] "Όχι" στην υποβάθμισή τους λένε δικαστές και εισαγγελείς, με σχετικό ψήφισμα
  • [04] Αίγυπτος: Η αντιπολίτευση θέλει να ακυρωθεί το δημοψήφισμα
  • [05] «Σύμβολο του Ελληνισμού» χαρακτήρισε τον Τάσσο Παπαδόπουλο ο Α. Σαμαράς
  • [06] Λυπημένος δηλώνει ο Α. Ρουπακιώτης από τις κινητοποιήσεις των δικαστικών
  • [07] Σόιμπλε: Το Βερολίνο προτιμά νέος επικεφαλής του Eurogroup να είναι ένας υπουργός Οικονομικών
  • [08] Η ΕΕ θα βγει ενισχυμένη από την κρίση, εκτιμά ο βαν Ρομπάι
  • [09] Β.Κορέα: Αναστολή εκτόξευσης πυραύλου λόγω "τεχνικών προβλημάτων"

  • [01] Συνεχίζουν τις κινητοποιήσεις οι φαρμακοποιοί

    Συνέχιση της πανελλαδικής αναστολής, της επί πιστώσει χορήγησης φαρμάκων στους ασφαλισμένους του Εθνικού Οργανισμού Παροχής Υπηρεσιών Υγείας (ΕΟΠΥΥ), αποφάσισε το Διοικητικό Συμβούλιο του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου (ΠΦΣ), επισημαίνοντας ότι δεν έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία πληρωμών του ΕΟΠΥΥ σε όλη τη χώρα και δεν έχει ολοκληρωθεί ο διάλογος με τα αρμόδια υπουργεία για τα κρίσιμα ζητήματα που απασχολούν τον κλάδο (θεσμικά, χρηματοδότηση ΕΟΠΥΥ κλπ).

    Κατά τη συνεδρίαση του ΔΣ έγινε διεξοδική συζήτηση και για την απόφαση του ΕΟΠΥΥ να συνάψει ατομικές συμβάσεις με τους φαρμακοποιούς, κάτι που τους βρίσκει κατηγορηματικά αντίθετους, ενώ οι πρόεδροι των Συλλόγων ανέφεραν ότι «κανένας φαρμακοποιός δεν θα υπογράφει την ατομική σύμβαση - λαιμητόμο που ετοίμασε ο ΕΟΠΥΥ».

    Τις επόμενες ημέρες και αφού ολοκληρωθεί ένας κύκλος επαφών με τα υπουργεία Υγείας, Οικονομικών αλλά και τον ΕΟΠΥΥ, θα συνεδριάσει εκ νέου το ΔΣ του ΠΦΣ, θα εκτιμήσει τις εξελίξεις και θα αποφασίσει για την περαιτέρω πορεία του κλάδου.

    [02] Κερδίζουν έδαφος οι αντάρτες στη Συρία

    Οι σύροι εξεγερμένοι, μεταξύ αυτών και μια μονάδα σκληροπυρηνικών ισλαμιστών, κατέλαβαν σήμερα μεγάλο μέρος της στρατιωτικής βάσης Σέιχ Σουλεϊμάν, στη βορειοδυτική Συρία, την οποία πολιορκούν εδώ και αρκετές εβδομάδες, όπως ανακοίνωσε το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

    «Σήμερα το πρωί έπειτα από σφοδρές μάχες κατάφεραν να θέσουν υπό τον έλεγχό τους μέρος της διοίκησης του 111ου συντάγματος και τις θέσεις τριών λόχων», δήλωσε ο Ράμι Αμπντελραχμάν επικεφαλής του Παρατηρητηρίου.

    «Δύο αντάρτες και ένας στρατιώτης σκοτώθηκαν. (Οι σύροι εξεγερμένοι) έπιασαν αιχμαλώτους πέντε στρατιώτες, οι οποίοι τους είπαν ότι 140 συνάδελφοί τους κατέφυγαν στο Κέντρο Επιστημονικής Έρευνας της βάσης», πρόσθεσε ο ίδιος, επισημαίνοντας ότι υπάρχουν φόβοι πως εκεί βρίσκονται αποθηκευμένα χημικά όπλα.

    Η βάση Σέιχ Σουλεϊμάν, που βρίσκεται περίπου 12 χιλιόμετρα βορειοδυτικά του Χαλεπιού, είναι το τελευταίο προπύργιο του συριακού στρατού στην περιοχή, η οποία πλέον βρίσκεται σχεδόν εντελώς υπό τον έλεγχο των ανταρτών.

    Νωρίτερα ο διοικητής των ανταρτών στην περιοχή Σέιχ Άζαμ Ατζάμαρ είχε δηλώσει ότι τα στρατεύματά του δεν θα επιτεθούν με βαρέα όπλα εναντίον της βάσης προκειμένου να μην προκαλέσουν ζημιές στο Κέντρο Επιστημονικής Έρευνας, όπου πιστεύουν ότι υπάρχουν χημικά όπλα.

    [03] "Όχι" στην υποβάθμισή τους λένε δικαστές και εισαγγελείς, με σχετικό ψήφισμα

    Η Ένωση Δικαστών και Εισαγγελέων (ΕΔΕ) μετά το πέρας της χθεσινής τακτικής γενική συνέλευση των μελών, που αποφάσισε την παράταση των κινητοποιήσεων της μέχρι 19 Ιανουαρίου 2013, αλλά σε ηπιότερη μορφή, εξέδωσε ψήφισμα στο οποίο «δηλώνουν, ότι δεν είναι διατεθειμένοι να δεχθούν την υποβάθμιση του λειτουργήματός τους και την επιχειρούμενη υπαλληλοποίησή τους».

    Επίσης, επισημαίνει ότι «η μείωση των αποδοχών τους έρχεται σε ευθεία αντίθεση με το άρθρο 88 παράγραφος 2 του Συντάγματος και πλήττει ευθέως το κύρος και την συνταγματικά κατοχυρωμένη ανεξαρτησία των δικαστικών λειτουργών, η οποία αποτελεί την αναγκαία προϋπόθεση για την εύρυθμη λειτουργία της Δικαιοσύνης».

    Παράλληλα, «εκφράζουν την αγανάκτησή τους προς την Πολιτεία, η οποία δεν εξετίμησε την υπεύθυνη στάση, που διαχρονικά επέδειξαν κατά την άσκηση των καθηκόντων τους, εργαζόμενοι αγόγγυστα κάτω από εξοντωτικές συνθήκες για την ορθή απονομή του δικαίου και αξιώνει απ' αυτούς περαιτέρω θυσίες, χωρίς η ίδια να τηρεί τη δική της υποχρέωση για ανάλογη προς το λειτούργημά τους μισθολογική μεταχείρισή τους».

    Ακόμη, στο ψήφισμα της ΕΔΕ υπογραμμίζεται ότι «οι Έλληνες δικαστές και εισαγγελείς δηλώνουν προς κάθε κατεύθυνση, ότι η μείωση των αποδοχών τους δεν πρόκειται να επηρεάσει την ποιοτική εκτέλεση των καθηκόντων τους κατά την άσκηση του λειτουργήματός τους, τα οποία θα εξακολουθήσουν να ασκούν με σθένος και υψηλό αίσθημα ευθύνης, ως εγγυητές της συνταγματικής νομιμότητας και προς το συμφέρον των Ελλήνων πολιτών».

    [04] Αίγυπτος: Η αντιπολίτευση θέλει να ακυρωθεί το δημοψήφισμα

    Ένα κίνημα της αιγυπτιακής αντιπολίτευσης δεσμεύθηκε να συνεχίσει τις κινητοποιήσεις του μετά την απόφαση του προέδρου Μοχάμεντ Μόρσι να διεξαχθεί κανονικά το δημοψήφισμα για το σχέδιο του συντάγματος.

    «Απορρίπτουμε εντελώς τη νέα προεδρική ανακοίνωση που έχει στόχο να διασφαλίσει την έγκριση του συντάγματος που συντάχθηκε από τη Μουσουλμανική Αδελφότητα», ανακοίνωσαν οι νέοι της 6ης Απριλίου, ένα κίνημα που διαδραμάτισε σημαντικό ρόλο στην εξέγερση εναντίον του πρώην προέδρου Χόσνι Μουμπάρακ πέρυσι τον Φεβρουάριο.

    «Θα συνεχίσουμε τις κινητοποιήσει μας και θα κλιμακώσουμε τη δράση μας μέχρι να ακυρωθεί το δημοψήφισμα για το σχέδιο του συντάγματος», πρόσθετε η ανακοίνωση του κινήματος, την οποία επικαλείται η κυβερνητική εφημερίδα αλ Άχραμ.

    Διαδηλωτές παραμένουν συγκεντρωμένοι έξω από το προεδρικό μέγαρο στο Κάιρο για τρίτη συνεχόμενη ημέρα.

    O αιγύπτιος αντιπολιτευόμενος Μοχάμεντ ΕλΜπαραντέι από την πλευρά του δεσμεύθηκε σήμερα να «ακυρώσει» το σχέδιο του συντάγματος.

    Στο μεταξύ, 15 μασκοφόροι άνδρες εισέβαλαν στον σταθμό του μετρό στην πλατεία Ταχρίρ και ζήτησαν να ανασταλούν τα δρομολόγια σε ένδειξη διαμαρτυρίας για τα μέτρα του Μόρσι, όπως μετέδωσαν τα κρατικά μέσα ενημέρωσης.

    Εξάλλου πολλά πολεμικά αεροσκάφη F-16 πέταξαν πάνω από το Κάιρο σήμερα σε χαμηλό ύψος, σύμφωνα με ανταποκριτή του Γαλλικού Πρακτορείου.

    Προς το παρόν ο αιγυπτιακός στρατός δεν έχει κάνει κανένα σχόλιο για το συμβάν.

    [05] «Σύμβολο του Ελληνισμού» χαρακτήρισε τον Τάσσο Παπαδόπουλο ο Α. Σαμαράς

    Ο πρωθυπουργός της Ελλάδας Αντώνης Σαμαράς ήταν ο κύριος ομιλητής σήμερα στο τέταρτο ετήσιο μνημόσυνο του τέως προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας Τάσσου Παπαδόπουλου, τον οποίο χαρακτήρισε «σύμβολο του Ελληνισμού, του οποίου το όνομα έγινε εθνικό κεφάλαιο».

    Το μνημόσυνο τελέστηκε στον ιερό ναό Αγίου Νικολάου της κοινότητας Δευτεράς, όπου βρίσκεται η οικογενειακή κατοικία της οικογένειας Παπαδοπούλου, που τον προσκάλεσε στην Κύπρο.

    Ο κ. Σαμαράς τόνισε ότι στα δύσκολα αυτά χρόνια «ο Ελληνισμός χρειάζεται ηγέτες και ο Τάσσος Παπαδόπουλος φωτίζει τα βήματα μας».

    Αναφερόμενος στην περίοδο του δημοψηφίσματος για το σχέδιο Ανάν, ο κύριος Σαμαράς είπε ότι το 2004 κάποιοι προσπάθησαν να τιμωρήσουν την Κύπρο. Υπενθυμίζοντας την αναφορά του Τάσσου Παπαδόπουλου, ότι παρέλαβε κράτος και δεν θα παραδώσει κοινότητα, ο κ. Σαμαράς είπε ότι ο τέως πρόεδρος της Δημοκρατίας μιλούσε για λογαριασμό όλων των Ελλήνων.

    Επεσήμανε επίσης ότι, επί των ημερών του Τάσσου Παπαδόπουλου η Κύπρος έγινε πλήρες μέλος της Ευρωπαϊκής Ενωσης και ανακηρύχθηκε η Κυπριακή Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη η οποία, όπως είπε, ήταν μια πολιτική κίνηση μεγάλης έμπνευσης .

    [06] Λυπημένος δηλώνει ο Α. Ρουπακιώτης από τις κινητοποιήσεις των δικαστικών

    «Βαθιά λυπημένος και πολύ ανήσυχος» δήλωσε ότι είναι ο υπουργός Δικαιοσύνης Αντώνης Ρουπακιώτης κατά την ομιλία του στις εργασίες της 28ης τακτικής Γενική Συνέλευσης των μελών της Ένωσης Εισαγγελέων Ελλάδος που πραγματοποιήθηκε στην αίθουσα διαλέξεων του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών, καθώς χθες η Ένωση Δικαστών και Εισαγγελέων αποφάσισε την παράταση των κινητοποιήσεων των δικαστών μέχρι της 19 Ιανουαρίου 2013, παρά την εξαγγελία για δέσμευση τεσσάρων σημείων της Κυβέρνησης.

    Ο κ. Ρουπακίωτης επανέλαβε σήμερα στους εισαγγελείς ότι στο πλαίσιο αναζήτησης λύσης για να σταματήσουν οι κινητοποιήσεις των δικαστών και των εισαγγελέων που έχουν ξεκινήσει από 17 Σεπτεμβρίου 2012, η Κυβέρνηση δεσμεύεται:

    Πρώτον, ότι η καταβολή των αναδρομικών του 2011 που είχαν κερδίσει οι δικαστές με αποφάσεις του Μισθοδικείου θα καταβληθούν σε μετρητά (και όχι σε ομόλογα) μέσα στον ερχόμενο Ιανουαρίου 2013 και όχι τον ερχόμενο Μάρτιο του 2013 που προβλέπει το τρίτο Μνημόνιο.

    Δεύτερον, θα υπάρξει ευνοϊκή νομοθετική ρύθμιση για όσους έχουν πάρει στεγαστικά δάνεια και έχουν υποστεί μειώσεις των αποδοχών τους πάνω από το 30%.

    Τρίτον, δεν θα ενοχληθούν από τις Τράπεζες οι δικαστές που έχουν εξαγοράσει τα ομόλογα που είχαν λάβει, αντί μετρητών, από τα αναδρομικά των περασμένων ετών και οι όποιες διαδικασίες σε βάρος των δικαστών έχουν ξεκινήσει από την πλευρά των Τραπεζών θα «παγώσουν».

    Τέταρτο, δεν απορρίπτεται το αίτημα του δικαστικού κλάδου να ενταχθεί ένα από τα επιδόματά τους (επίδομα αποζημίωσης) στο βασικό μισθό τους, έτσι ώστε να αυξηθούν κατά κάτι οι αποδοχές τους, αλλά δεν μπορεί αυτό να γίνει τώρα, πριν καταβληθεί η περιβόητη δόση από το ΔΝΤ. Πάντως διαβεβαίωσε ο κ. Ρουπακιώτης ότι το τελευταίο είναι πρώτο βασικό μέλημα της Κυβέρνησης.

    Παράλληλα, ο υπουργός Δικαιοσύνης υπογράμμισε ότι η Κυβέρνηση θα συνεχίσει να στηρίζει τους δικαστές ανεξάρτητα από τις όποιες αποφάσεις λαμβάνουν εκείνοι και πάντα θα είναι πολύ κοντά σε όλους, ενώ επισήμανε ότι θα στηρίξει το κλάδο.

    Σε άλλο σημείο της ομιλίας του ο υπουργός Δικαιοσύνης τόνισε ότι «η απόσταση μεταξύ των δικαστών και της κοινωνίας συνεχώς μεγαλώνει».

    [07] Σόιμπλε: Το Βερολίνο προτιμά νέος επικεφαλής του Eurogroup να είναι ένας υπουργός Οικονομικών

    Η Γερμανία προτιμά νέος επικεφαλής του Eurogroup στη θέση του πρωθυπουργού του Λουξεμβούργου Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ να είναι ένας υπουργός Οικονομικών, όπως δήλωσε σήμερα ο γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε σε συνέντευξή του στην εφημερίδα Bild am Sonntag.

    Όταν ρωτήθηκε για την πιθανότητα νέος επικεφαλής της Ευρωομάδας να είναι ο γάλλος υπουργός Οικονομικών Πιερ Μοσκοβισί, ο Σόιμπλε δεν απάντησε ευθέως. Υπογράμμισε παρόλα αυτά ότι «η γερμανική κυβέρνηση προτιμά (ο αντικαταστάτης του Γιούνκερ) να προέρχεται από τις τάξεις των υπουργών Οικονομικών» της ευρωζώνης.

    Το όνομα του Μοσκοβισί κυκλοφορεί τον τελευταίο καιρό ως πιθανός αντικαταστάτης του Γιούνκερ από τον Ιανουάριο.

    Ο ίδιος ο γάλλος υπουργός δήλωσε την Παρασκευή ότι δεν είναι επισήμως υποψήφιος προς το παρόν, όμως δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο το όνομά του να προκύψει έπειτα από «συλλογική σκέψη».

    Εξάλλου, όσον αφορά τον ενιαίο ευρωπαϊκό μηχανισμό τραπεζικής εποπτείας, για τον οποίο οι ευρωπαίοι υπουργοί Οικονομικών δεν έχουν καταφέρει μέχρι στιγμής να συμφωνήσουν, ο Σόιμπλε δήλωσε ότι ελπίζει πως όλα θα έχουν τελειώσει μέχρι τα Χριστούγεννα.

    Πάντως σύμφωνα με τον γερμανό υπουργό: «το πιο σημαντικό είναι να μην υπάρξει καμία αμφιβολία για την ανεξαρτησία της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας», η οποία αναμένεται να αναλάβει την εποπτεία των τραπεζών.

    [08] Η ΕΕ θα βγει ενισχυμένη από την κρίση, εκτιμά ο βαν Ρομπάι

    Η Ευρωπαϊκή Ένωση, που φέτος τιμήθηκε με το Νομπέλ Ειρήνης, θα βγει ενισχυμένη από την τρέχουσα κρίση για να γίνει ξανά «σύμβολο ελπίδας», δήλωσε σήμερα ο πρόεδρός της Χέρμαν βαν Ρομπάι, μία ημέρα πριν την τελετή για την απονομή του βραβείου στο Όσλο.

    «Επιθυμούμε η Ευρώπη να γίνει ξανά σύμβολο ελπίδας», δήλωσε ο βαν Ρομπάι στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου από το ινστιτούτο Νομπέλ.

    «Η ΕΕ περνά μια δύσκολη περίοδο», πρόσθεσε ο ίδιος. «Είμαι βέβαιος ότι θα τα καταφέρουμε. Θα βγούμε από την αβεβαιότητα και την ύφεση πιο δυνατοί από πριν».

    Περίπου 20 από τους ηγέτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, μεταξύ αυτών η γερμανίδα καγκελάριος Άγγελα Μέρκελ και ο γάλλος πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ, αναμένονται αύριο στο Όσλο για την τελετή απονομής του Νομπέλ. Παρόλα αυτά θα υπάρξουν και σημαντικές απουσίες, μεταξύ αυτών και ο βρετανός πρωθυπουργός Ντέιβιντ Κάμερον που αρνήθηκε την πρόσκληση.

    [09] Β.Κορέα: Αναστολή εκτόξευσης πυραύλου λόγω "τεχνικών προβλημάτων"

    Η Βόρεια Κορέα ανέστειλε κάθε προετοιμασία για την εκτόξευση ενός πυραύλου μεγάλου βεληνεκούς, που αρχικά ήταν προγραμματισμένη για τον Δεκέμβριο, όπως μετέδωσε σήμερα το νοτιοκορεάτικο πρακτορείο.

    Λίγες ώρες νωρίτερα η Πιονγιάνγκ είχε ανακοινώσει ότι η Επιτροπή για την Διαστημική Τεχνολογία της Βόρειας Κορέας επισημαίνει πως οι επιστήμονες και οι μηχανικοί της «εξετάζουν σοβαρά την πιθανότητα να αλλάξουν την περίοδο της εκτόξευσης» λόγω «μιας σειράς ζητημάτων που προέκυψαν» κατά την προπαρασκευαστική περίοδο, χωρίς να διευκρινίζει περαιτέρω.

    Σύμφωνα με τους ειδικούς, η εκτόξευση του πυραύλου αναβλήθηκε όχι εξαιτίας της διεθνούς πίεσης, αλλά λόγω τεχνικών προβλημάτων.

    Η Βόρεια Κορέα είχε ανακοινώσει την περασμένη εβδομάδα ότι θα πραγματοποιούσε τη δεύτερη αυτή για φέτος εκτόξευση πυραύλου μεταξύ της 10ης και της 22ας Δεκεμβρίου.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Sunday, 9 December 2012 - 13:30:26 UTC