Browse through our Interesting Nodes on Academic Institutions in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 12-12-12

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Δύο νεκροί από έκρηξη σε ασθενοφόρο στην Κρήτη
  • [02] "Έφυγε" ο μετρ του σιτάρ Ραβί Σανκάρ
  • [03] Γυναίκες το 80% των αιωνόβιων στις ΗΠΑ
  • [04] Π. Καμμένος: "Οι δυνάμεις του μνημονίου πασχίζουν να βρουν βουλευτές"
  • [05] Σε δύο γύρους το δημοψήφισμα για το νέο σύνταγμα στην Αίγυπτο
  • [06] Φιλαράκια και στο φυσικό περιβάλλον τα δύο αρκουδάκια του Αρκτούρου
  • [07] Φόβοι για επιδημία γρίπης των πτηνών στην Ινδονησία
  • [08] "Δεν έχω αλλάξει απόψεις, άλλοι έχουν μετακινηθεί", είπε ο Χρ. Ζώης
  • [09] Άγνωστος άρπαξε τσάντα με 76.000 ευρώ στη Θεσσαλονίκη
  • [10] Ανατίναξαν ΑΤΜ στο Πόρτο Ράφτη
  • [11] ΕΕ: Πιθανή η έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων με Σερβία, το α' εξάμηνο του 2013
  • [12] Η ΕΕ απειλεί με νέες κυρώσεις τη Β. Κορέα λόγω εκτόξευσης πυραύλου
  • [13] Η Μόσχα καταδικάζει την εκτόξευση του βορειοκορεατικού πυραύλου
  • [14] Ίχνη δηλητηρίου βρέθηκαν στα λείψανα του Οζάλ, ωστόσο ασαφή τα αίτια θανάτου του

  • [01] Δύο νεκροί από έκρηξη σε ασθενοφόρο στην Κρήτη

    Τραγικό δυστύχημα σημειώθηκε, λίγο πριν τις 9.00 το πρωί, στην Εθνική Οδό Ηρακλείου- Ρεθύμνου, στο ύψος της Αγίας Πελαγίας, όταν ασθενοφόρο του ΕΚΑΒ τυλίχτηκε στις φλόγες. Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες, νεκροί είναι ο διευθυντής του ΕΚΑΒ και ένας διασώστης, ενώ τραυματίστηκε ένα άτομο.

    Το ασθενοφόρο ξέφυγε από την πορεία του, ανατράπηκε και στη συνέχεια συγκρούστηκε με ΙΧ, ενώ ακολούθησαν τρεις εκρήξεις.

    [02] "Έφυγε" ο μετρ του σιτάρ Ραβί Σανκάρ

    Ο μετρ του σιτάρ, ο ινδός Ραβί Σανκάρ, που επηρέασε σειρά ξένων καλλιτεχνών, από τους Beatles μέχρι τον Γεχούντι Μενουχίν, πέθανε στις Ηνωμένες Πολιτείες, ανακοίνωσε σήμερα η οικογένειά του.

    Ο Ραβί Σανκάρ, πατέρας της τραγουδίστριας της τζαζ Νόρα Τζόουνς και της βιρτουόζου του σιτάρ Ανούσκα Σανκάρ, πέθανε σε ηλικία 92 ετών σε νοσοκομείο του Σαν Ντιέγκο , όπου είχε εισαχθεί για χειρουργική επέμβαση αντικατάστασης καρδιακής βαλβίδας.

    Ο πρωθυπουργός της Ινδίας Μανμοχάν Σινγκ εξέφρασε τη θλίψη του κάνοντας λόγο για έναν "εθνικό θησαυρό και πρεσβευτή της ινδικής πολιτιστικής κληρονομιάς στον κόσμο".

    "Μία εποχή τελειώνει. Το έθνος ενώνεται μαζί μου για να αποτίσει φόρο τιμής στην απαράμιλλη ευφυία του, στην τέχνη και στην ταπεινοφροσύνη του", δήλωσε ο ινδός πρωθυπουργός.

    Ο Ραβί Σανκάρ, που ζούσε στην Καλιφόρνια, είχε γεννηθεί στην ιερή πόλη Μπεναρές, στις όχθες του Γάγγη και καταγόταν από οικογένεια Βραχμάνων, της ανώτερης κάστας στην ινδουιστική κοινωνική διαστρωμάτωση.

    Ο κιθαρίστας των Beatles Τζορτζ Χάρισον έγινε μαθητής του στη δεκαετία του ΄60 και οι δύο συνεργάσθηκαν στη συνέχεια σε πολλά έργα, όπως η φιλανθρωπική συναυλία για το Μπανγκλαντές το 1971. Ο Χάρισον τον είχε ονομάσει "πατέρα της μουσικής του κόσμου".

    Συμμετείχε στο Monterey Pop, το 1967, και στο Woodstock, το 1969, μαζί με την Τζάνις Τζόπλιν και τον Τζίμι Χέντριξ. Αργότερα είχε δηλώσει στο περιοδικό Rolling Stone για την εμπειρία του στο Μοντερέι ότι σοκαρίσθηκε βλέποντας "ανθρώπους ντυμένους τόσο παρδαλά" και τον Τζίμι Χέντριξ να καίει την κιθάρα του. "Αυτό ήταν πολύ βαρύ για μένα. Στη δική μας κουλτούρα τρέφουμε πολύ μεγάλο σεβασμό για τα μουσικά μας όργανα, είναι σαν μέρη του Θεού".

    Μεταξύ άλλων, συνεργάσθηκε με τον βιολονίστα Γεχούντι Μενουχίν, τον σαξοφωνίστα της τζαζ Τζον Κολτρέιν, τον συνθέτη Φίλιπ Γκλας.

    Το 1999 τιμήθηκε με την υψηλότερη διάκριση στην Ινδία, το Μπχαράτ Ράτνα (Θησαυρός της Ινδίας).

    [03] Γυναίκες το 80% των αιωνόβιων στις ΗΠΑ

    Είναι γνωστό πως οι γυναίκες ζουν περισσότερο από τους άντρες, όμως ανάμεσα σε αυτούς που φτάνουν ή ξεπερνούν τα εκατό τους χρόνια μόνο 2 στους 10 είναι άντρες στις ΗΠΑ.

    Από τους 53.364 Αμερικανούς 100 ετών και άνω, ποσοστό μεγαλύτερο του 80% είναι γυναίκες, σύμφωνα με έκθεση της Αμερικανικής Απογραφικής Υπηρεσίας.

    Η Υπηρεσία επισημαίνει πως σύμφωνα με τα στοιχεία που συνέλεξε από την απογραφή του 2010, οι περισσότεροι από αυτούς που φτάνουν τον ένα αιώνα ζωής είναι πιθανότερο να είναι λευκοί και να ζουν σε αστικά κέντρα στις βόρειες και δυτικές πολιτείες.

    "Η αναλογία των γυναικών στον πληθυσμό αυξάνει με την ηλικία, ειδικά ανάμεσα στους ηλικιωμένους, κυρίως λόγω του μεγαλύτερου προσδόκιμου ζωής των γυναικών", επισημαίνουν οι ερευνητές. "Σε κάθε 100 εκατοντάχρονες γυναίκες αντιστοιχούν 20,7 εκατοντάχρονοι άντρες", προσθέτουν.

    Σύμφωνα με την Υπηρεσία, ο αριθμός εκείνων που ξεπερνούν τα 100 συνεχίζει να αυξάνεται. Το 1980, 32.194 Αμερικανοί είναι γιορτάσει τα 100α τους γενέθλια. Σήμερα ο αριθμός αυτός έχει σχεδόν διπλασιαστεί.

    [04] Π. Καμμένος: "Οι δυνάμεις του μνημονίου πασχίζουν να βρουν βουλευτές"

    «Κάποιοι επιθυμούσαν να αλλάξουν τη φυσιογνωμία του κινήματος και να το μετατρέψουν σε κεντροδεξιό κόμμα», δήλωσε σε συνέντευξή του στον τηλεοπτικό σταθμό ΑΝΤ1 o πρόεδρος των Ανεξάρτητων Ελλήνων Πάνος Καμμένος, αναφερόμενος στις αποχωρήσεις στελεχών από το κόμμα του. Υποστήριξε ότι «οι δυνάμεις του Μνημονίου πασχίζουν να βρουν βουλευτές» ενώ ερωτηθείς «αν είναι στημένο το σκηνικό» απάντησε ότι «θα το δείξουν οι επόμενες ώρες».

    Ο πρόεδρος των Ανεξάρτητων Ελλήνων χαρακτήρισε ως «παραμύθια» τις αποκαλύψεις του Ι. Μανώλη ότι ήταν υπαρκτό το non paper που δημοσιοποιήθηκε μετά τη συνάντηση του κ. Καμμένου με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας τον περασμένο Μάιο, σύμφωνα με το οποίο θα έδινε ψήφο ανοχής σε κυβέρνηση συνεργασίας. Δήλωσε έκπληκτος από την παραίτηση του κ. Ζώη, επισημαίνοντας ότι παραιτήθηκε από εκπρόσωπος του κινήματος αλλά δεν έχει φύγει από το κίνημα.

    Οκ. Καμμένος, είπε επίσης ότι οι Ανεξάρτητοι Έλληνες είναι ανοικτοί σε συνεργασία με την Αριστερά, το κέντρο και όσους πολίτες συμφωνούν με τις θέσεις τους.

    Κληθείς να σχολιάσει τα περί ενδεχόμενης συνεργασίας με τον ΣΥΡΙΖΑ ανέφερε ότι προεκλογικά υπήρχε συμφωνία σε ό,τι αφορά την καταγγελία του Μνημονίου, ωστόσο, όπως είπε, ο ΣΥΡΙΖΑ έχει αλλάξει θέση. Τόνισε ακόμη ότι προϋπόθεση για οποιαδήποτε πιθανή συνεργασία είναι και τα εθνικά θέματα.

    [05] Σε δύο γύρους το δημοψήφισμα για το νέο σύνταγμα στην Αίγυπτο

    Η Αιγυπτιακή Εκλογική Επιτροπή αποφάσισε πως το δημοψήφισμα για το σχέδιο του νέου συντάγματος θα διεξαχθεί στις 15 και στις 22 Δεκεμβρίου, μετέδωσε σήμερα η κρατική τηλεόραση.

    "Η Ανώτατη Εκλογική Επιτροπή αποφάσισε το δημοψήφισμα στο αιγυπτιακό έδαφος να διεξαχθεί σε δυο ημέρες, αντί για μια. Θα πραγματοποιηθεί λοιπόν το Σάββατο 15 Δεκεμβρίου και το επόμενο Σάββατο 22", διευκρίνισε η κρατική τηλεόραση.

    Στον πρώτο γύρο θα προσέλθουν στις κάλπες οι ψηφοφόροι των δέκα από τις 27 επαρχίες της χώρας, σύμφωνα με την εφημερίδα al-Ahram.

    Αν το σχέδιο του νέου συντάγματος καταψηφιστεί ο πρόεδρος της χώρας Μοχάμεντ Μόρσι θα πρέπει να προκηρύξει εκλογές μέσα σε τρεις μήνες.

    Στο μεταξύ, άρχισαν να ψηφίζουν σήμερα οι Αιγύπτιοι που ζουν στο εξωτερικό. Το κρατικό πρακτορείο Mena μετέδωσε πως άρχισε η ψηφοφορία στις πρεσβείες και το αλ Τζαζίρα έδειξε εικόνες από τους ψηφοφόρους να προσέρχονται στην αιγυπτιακή πρεσβεία στην Ντόχα, πρωτεύουσα του Κατάρ.

    Περισσότεροι από 586.000 Αιγύπτιοι σε 166 χώρες είναι καταγεγραμμένοι στους εκλογικούς καταλόγους και μπορούν να ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα ως το βράδυ του Σαββάτου.

    Επιμέλεια: Μ. Φαράκου

    [06] Φιλαράκια και στο φυσικό περιβάλλον τα δύο αρκουδάκια του Αρκτούρου

    «Κολλητοί» είναι τα δύο αρκουδάκια που επανεντάχθηκαν από τον Αρκτούρο στο φυσικό τους περιβάλλον, λίγους μήνες αφότου βρέθηκαν ορφανά.

    Από τη μέρα που ο Μικρός Τζον και ο Νικήτας επέστρεψαν στη φύση και οι ερευνητές τους παρακολουθούν με τη βοήθεια ειδικών κολάρων-πομπών, διαπίστωσαν ότι είναι μπροστά σε ένα παράδοξο, καθώς αντίθετα από τις προβλέψεις της επιστημονικής ομάδας οι δύο νεαρές αρκούδες συνεχίζουν μαζί την πορεία τους.

    Ο Μικρός Τζον και ο Νικήτας αφού ξύπνησαν το Μάρτιο έκαναν μαζί για ένα μήνα περίπου τα πρώτα τους χιλιόμετρα σε αναζήτηση τροφής ως ελεύθερες αρκούδες στη φύση. Στη συνέχεια χωρίστηκαν σε αναζήτηση τροφής και ακολούθησαν ο καθένας τη δική του πορεία. Ωστόσο, εδώ και ένα μήνα έχουν ξανασυναντηθεί και από τότε είναι συνέχεια μαζί, ακολουθούν κοινή πορεία και φαίνεται σα να προετοιμάζονται να φωλιάσουν μαζί και για το χειμέριο ύπνο.

    «Περιμέναμε ότι θα χωρίζονταν και θα ακολουθούσε ο καθένας τη δική του πορεία. Άλλωστε οι αρκούδες είναι μοναχικά ζώα και μετά το δεύτερο έτος τους αποχωρίζονται τη μητέρα τους. Ο Τζον και ο Νικήτας, όμως, επέλεξαν να μείνουν μαζί και μάλιστα έχουν ξεκινήσει να ετοιμάζουν τη φωλιά διαχείμασης. Θα μπορούσαμε να χαρακτηρίσουμε την εξέλιξη αυτή ως ένα 'επιστημονικό παράδοξο' καθώς δεν είναι κάτι που συνηθίζεται στη φύση και το μελετάμε και εμείς οι ίδιοι με μεγάλο ενδιαφέρον» ανέφερε ο επικεφαλής της επιχείρησης επανένταξης των δύο αρκούδων, βιολόγος Αλέξανδρος Καραμανλίδης.

    Υπενθυμίζεται ότι οι δύο νεαρές αρκούδες δεν είναι αδέλφια και μεγάλωσαν με τη φροντίδα των ειδικών του Αρκτούρου και με απόλυτα περιορισμένη ανθρώπινη παρουσία. Μετά από 9 μήνες περίθαλψης και φροντίδας στις ειδικές εγκαταστάσεις περίθαλψης και επανένταξης αρκούδας στις Αγραπιδιές Φλώρινας, επανεντάχθηκαν στο φυσικό τους περιβάλλον στην πρώτη επιχείρηση επανένταξης που επιχειρήθηκε ποτέ στην Ελλάδα.

    [07] Φόβοι για επιδημία γρίπης των πτηνών στην Ινδονησία

    Οι αρχές της Ινδονησίας εντείνουν τους ελέγχους για την πιθανότητα επιδημίας της γρίπης των πτηνών μετά το θάνατο χιλιάδων πουλερικών τους τελευταίους μήνες στην Ιάβα.

    Στέλεχος του εξαιρετικά παθογόνου ιού H5N1 πιστεύεται ότι ευθύνεται για τους θανάτους αυτούς, δήλωσε ο Εμίλ Αγκουστιόνο από την Εθνική Επιτροπή Ζωονόσων.

    "Εξετάζουμε την πιθανότητα η αρχή της επιδημίας να προήλθε από εισαγόμενο πουλερικό. Αν προήλθε από μία πηγή θα είναι ευκολότερο να την περιορίσουμε", πρόσθεσε.

    "Πρέπει να διατηρήσουμε την επαγρύπνησή μας και να αυξήσουμε τα μέτρα βιοπροστασίας για να εμποδίσουμε την διάδοση", τόνισε.

    Σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας της Ινδονησίας, δεν υπάρχουν προς το παρόν θύματα ανάμεσα στους ανθρώπους.Μετάλλαξη του στελέχους αυτού της γρίπης των πτηνών έχει εντοπιστεί στο Βιετνάμ, την Καμπότζη, το Νεπάλ, την Ινδία, το Μπανγκλαντές, το Μπουτάν, την Ιαπωνία και το Χονγκ Κονγκ.

    Επιμέλεια: Μ. Φαράκου

    [08] "Δεν έχω αλλάξει απόψεις, άλλοι έχουν μετακινηθεί", είπε ο Χρ. Ζώης

    «Με το χάος δεν μπορώ να συνομιλήσω» είπε ο πρώην εκπρόσωπος των Ανεξάρτητων Ελλήνων Χρήστος Ζώης, διαμηνύοντας παράλληλα ότι δεν πρόκειται να επιστρέψει στη Νέα Δημοκρατία.

    «Από τη Νέα Δημοκρατία με διέγραψαν για τις απόψεις μου. Εγώ δεν έχω αλλάξει απόψεις. Άλλοι έχουν μετακινηθεί. Έκτοτε αγωνιστήκαμε και προσπαθήσαμε πολλοί άνθρωποι να ψάξουμε να βρούμε έναν άλλο δρόμο. Νομίζουμε ότι τον βρήκαμε, δεν έχει δοκιμαστεί αυτός ο δρόμος» δήλωσε σε συνέντευξή του στον Σκάι.

    «Είναι πολύ σημαντικό» συνέχισε «να μην παρασύρουμε τους Έλληνες σε ιδεολογήματα, τα οποία δεν έχουν καμία ισχύ. Πρέπει να πούμε στους Έλληνες ότι αυτή η τοποθέτηση περί δολαρίου ισοδυναμεί με έξοδο της χώρας από την Ευρωπαϊκή Ένωση» ανέφερε και πρόσθεσε: «Να θυμόμαστε ότι αυτές είναι επικίνδυνες ιδέες, οι οποίες οδηγούν στο πουθενά. Όσες χώρες δολαριοποίησαν την οικονομία τους, πιστεύοντας ότι θα σωθούν, κατέληξαν στο χάος».

    Αναφερόμενος στην υπόθεση του non paper, ο Χρ. Ζώης είπε ότι είχε πιστέψει πως άκουγε την αλήθεια από τον Πάνο Καμμένο, ότι δηλαδή δεν δόθηκε ποτέ το non paper από τον ίδιο. «Εγώ δεν έχω στοιχεία. Αυτό όμως που έχω είναι, πριν από ενάμισι περίπου μήνα, μία ανάρτηση στο διαδίκτυο μίας ομάδας νέων επιστημόνων, οι οποίοι μ' έναν τρόπο λίγο συνθηματικό και υπαινικτικό, αλλά σαφή κατά τη βολή του, λέει ότι μέχρι να αναλάβει την πατρότητα του συγκεκριμένου εγγράφου ο φυσικός του πατέρας το υιοθετούμε εμείς» υποστήριξε ο Χρήστος Ζώης, λέγοντας ότι αυτή είναι μία πρόκληση που πρέπει να απαντηθεί.

    [09] Άγνωστος άρπαξε τσάντα με 76.000 ευρώ στη Θεσσαλονίκη

    Θύμα ληστείας κατήγγειλε ότι έπεσε γυναίκα, ηλικίας 61 ετών, από την οποία άγνωστος άρπαξε τσάντα που περιείχε σχεδόν 76 χιλιάδες ευρώ και χρυσαφικά.

    Όπως έγινε γνωστό, το περιστατικό σημειώθηκε χθες το πρωί επί της οδού Μοναστηρίου, στή Θεσσαλονίκη, όπου η καταγγέλλουσα είχε σταθμεύσει το Ι.Χ. αυτοκίνητό της για να πάρει χρήματα από τραπεζικό υποκατάστημα που προορίζονταν για την πληρωμή μισθοδοσίας.

    Σύμφωνα με την καταγγελία, τη στιγμή που η γυναίκα μπήκε στο αυτοκίνητο για να ξεκινήσει, ο δράστης πλησίασε το όχημα, έσπασε ένα από τα παράθυρά του και με χρήση σωματικής βίας, ακινητοποίησε την παθούσα, αρπάζοντας την τσάντα της, που, κατά την ίδια, περιείχε 75.880 ευρώ, δύο μπλοκ επιταγών και χρυσαφικά μεγάλης αξίας. Ο δράστης διέφυγε με μοτοσικλέτα που οδηγούσε συνεργός του και τον περίμενε λίγο πιο μακριά από το συμβάν.

    Στο μεταξύ, χθες το βράδυ, στο Ωραιόκαστρο Θεσσαλονίκης, 72χρονος κατήγγειλε ότι άγνωστος με την απειλή πιστολιού τού άρπαξε το Ι.Χ. αυτοκίνητό του και μικρό χρηματικό ποσό. Σύμφωνα με τον ηλικιωμένο άντρα, το περιστατικό συνέβη μπροστά στην πυλωτή του σπιτιού του.

    [10] Ανατίναξαν ΑΤΜ στο Πόρτο Ράφτη

    Η σπείρα που ανατινάζει ΑΤΜ τραπεζών για να αρπάξει τα χρήματα που περιέχουν, ξαναχτύπησε στις 5 τα ξημερώματα στα Μεσόγεια.

    Άγνωστοι διοχέτευσαν αέριο σε ΑΤΜ της ALPHA BANK, που ήταν τοποθετημένο στο κατάστημα Goody's, στο 38ο χιλιόμετρο της λεωφόρου Μαρκοπούλου- Πόρτο Ράφτη και προκάλεσαν με αυτό τον τρόπο ισχυρή έκρηξη, από την οποία καταστράφηκε το μηχάνημα και έσπασαν τζάμια από γύρω καταστήματα.

    Ωστόσο, ο χώρος με τα χρήματα του ΑΤΜ δεν παραβιάστηκε και έτσι οι δράστες έφυγαν άπρακτοι.

    [11] ΕΕ: Πιθανή η έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων με Σερβία, το α' εξάμηνο του 2013

    Οι υπουργοί Εξωτερικών των χωρών -μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, το πρώτο εξάμηνο του 2013 πρέπει να προτείνει έναρξη των διαπραγματεύσεων με τη Σερβία, εφ' όσον η χώρα συνεχίσει τις μεταρρυθμίσεις και επιτύχει επαρκή πρόοδο στο διάλογο με το Κόσοβο.

    Η κυπριακή προεδρία της ΕΕ ανακοίνωσε, αργά χθες το βράδυ, στις Βρυξέλλες, ότι οι υπουργοί Εξωτερικών της ΕΕ εξήραν την πρόοδο της Σερβίας και συστήνουν έναρξη των διαπραγματεύσεων στη διάρκεια της ιρλανδικής προεδρίας της ΕΕ, δηλαδή από την 1η Ιανουαρίου έως την 1η Ιουλίου του επόμενου έτους.

    Το Συμβούλιο υπουργών Εξωτερικών εξήρε το θάρρος των αρχών του Βελιγραδίου να προχωρήσουν σε αποφασιστικά βήματα, δήλωσε ο Σουηδός υπουργός Εξωτερικών Καρλ Μπιλτ σημειώνοντας ότι όσον αφορά το Βελιγράδι επιτέλους «δεν υπάρχει διαφορά μεταξύ λόγων και πράξεων».

    Από τη Σερβία, οι υπουργοί Εξωτερικών της ΕΕ αναμένουν να εκπληρώσει τα κριτήρια της Κοπεγχάγης που αφορούν το κράτος δικαίου, τη μάχη κατά της διαφθοράς, την ελευθερία λόγου, την ελευθερία των ΜΜΕ, την περιφερειακή συνεργασία και τις σχέσεις καλής γειτονίας.

    Επιμέλεια: Κ. Γιαννίκη

    [12] Η ΕΕ απειλεί με νέες κυρώσεις τη Β. Κορέα λόγω εκτόξευσης πυραύλου

    Η Ευρωπαϊκή 'Ενωση απείλησε σήμερα με νέες κυρώσεις την Πιονγκγιάνγκ, μετά την επιτυχή εκτόξευση πυραύλου που σύμφωνα με τη Βόρεια Κορέα έθεσε σε τροχιά δορυφόρο.

    "Η Ευρωπαϊκή 'Ενωση θα εξετάσει την κατάλληλη απάντηση, ύστερα από διαβουλεύσεις με τους βασικούς εταίρους της και σύμφωνα με τις αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, κυρίως υπό την μορφή πιθανών επιπλέον κυρώσεων", τονίζει σε ανακοίνωσή της η επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Κάθριν 'Αστον.

    Οι ΗΠΑ και οι σύμμαχοί τους καταδίκασαν την εκτόξευση του πυραύλου και ζήτησαν την επείγουσα σύγκληση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ.

    "Η εκτόξευση αυτή αποτελεί ένα νέο βήμα στις προσπάθειες που καταβάλλει από καιρό η Βόρεια Κορέα για ν΄αποκτήσει τη βαλλιστική τεχνολογία, παραβιάζοντας τις διεθνείς δεσμεύσεις της", τόνισε η 'Αστον.

    Η επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας κάλεσε την Πιονγκγιάνγκ να σεβαστεί, χωρίς καθυστέρηση, πλήρως και άνευ όρων τις δεσμεύσεις της που απορρέουν από τις αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, από τη συνθήκη μη διάδοσης των πυρηνικών όπλων και τις δεσμεύσεις της όσον αφορά την αποπυρηνικοποίηση που χρονολογούνται από το 2005.

    Επιμέλεια: Κ. Λευτάκη

    [13] Η Μόσχα καταδικάζει την εκτόξευση του βορειοκορεατικού πυραύλου

    Η Μόσχα καταδίκασε σήμερα την εκτόξευση του βορειοκορεατικού πυραύλου εκφράζοντας τη "βαθιά λύπη" της και λέγοντας ότι η απομονωμένη αυτή χώρα της κορεατικής χερσονήσου παραβίασε την απόφαση 1874 του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ που απαγορεύει τη χρήση βαλλιστικής τεχνολογίας για στρατιωτική ή μη στρατιωτική χρήση από την Πιονγκγιάνγκ.

    "Η νέα δοκιμή πυραύλου που πραγματοποίησε η Βόρεια Κορέα, παρά τις προειδοποιήσεις της διεθνούς κοινότητας, προκαλεί βαθιά λύπη", τονίζει το υπουργείο Εξωτερικών σε ανακοίνωσή του.

    "Η πρωτοβουλία της Βόρειας Κορέας για την εκτόξευση αυτή δεν θα συμβάλει στη σταθερότητα και θα έχει αρνητικές συνέπειες στην κατάσταση στην περιοχή", εκτιμά η Μόσχα καλώντας την Πιονγκγιάνγκ να μην πραγματοποιήσει άλλες δοκιμές. Η ενέργεια αυτή καθιστά "πολύ πιο δύσκολες" τις διεθνείς συνομιλίες για το βορειοκορεατικό πυρηνικό πρόγραμμα, επισημαίνει η Μόσχα ζητώντας από τις άλλες χώρες να απόσχουν από ενέργειες που μπορεί να κλιμακώσουν την ένταση.

    Το ρωσικό υπουργείο Άμυνας είχε ανακοινώσει νωρίτερα ότι παρακολούθησε την εκτόξευση του βορειοκορεατικού πυραύλου κατά μήκος της νότιας πορείας που ακολούθησε από τη βορειοκορεατική χερσόνησο, μετέδωσε το ρωσικό ειδησεογραφικό πρακτορείο του στρατού Interfax-AVN.

    Επιμέλεια: Α. Γεωργίου

    [14] Ίχνη δηλητηρίου βρέθηκαν στα λείψανα του Οζάλ, ωστόσο ασαφή τα αίτια θανάτου του

    Ίχνη δηλητηρίου βρέθηκαν στα λείψανα του πρώην προέδρου της Τουρκίας Τουργκούτ Οζάλ, όμως τα αίτια του θανάτου του παραμένουν ασαφή, μετέδωσαν τα τουρκικά μέσα ενημέρωσης σήμερα επικαλούμενα τα αποτελέσματα της νεκροψίας.

    Φήμες υπήρχαν εδώ και πολύ καιρό πως ο Οζάλ, που πέθανε από καρδιακή προσβολή το 1993 σε ηλικία 65 ετών, είχε δολοφονηθεί από το "βαθύ κράτος" της Τουρκίας, εξαιτίας των προσπαθειών του να επιλύσει το Κουρδικό ζήτημα. Ο Οζάλ επέζησε απόπειρας δολοφονίας το 1988.

    Το Ιατροδικαστικό Ινστιτούτο της Τουρκίας ολοκλήρωσε τη νεκροψία χθες Τρίτη και τα αποτελέσματά της θα σταλούν στους εισαγγελείς που ερευνούν την υπόθεση, σύμφωνα με το πρακτορείο Ανατολή.

    "Στα λείψανα του Οζάλ εντοπίστηκε δηλητήριο, όμως οι ειδικοί δεν κατάφεραν να συμφωνήσουν αν αυτό προκάλεσε το θάνατό του", μετέδωσε το τηλεοπτικό δίκτυο NTV.

    Επιμέλεια: Μ. Φαράκου


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Wednesday, 12 December 2012 - 9:30:34 UTC