Browse through our Interesting Nodes of Museums in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Tuesday, 16 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 12-12-12

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Γ. Προβόπουλος: Ανάκαμψη ίσως και συντομότερα απ' ό,τι προβλέπεται
  • [02] Από σταθμούς ελεύθερης πρόσβασης η μετάδοση διεθνών διοργανώσεων
  • [03] Παραιτήθηκε από τους Ανεξάρτητους Έλληνες ο Μ. Γιαννάκης
  • [04] Η κυπριακή Βουλή ψήφισε τα εφαρμοστικά νομοσχέδια
  • [05] «Κάτοικος Ρέντη» μέχρι το 2016 ο Χολέμπας
  • [06] Κ. Βελισσάρη: Πλήγμα για τον πολιτισμό η απόφαση Τζαβάρα
  • [07] Μήνυση κατά του Ι. Στουρνάρα κατέθεσε ο Ηλ. Κασσιδιάρης

  • [01] Γ. Προβόπουλος: Ανάκαμψη ίσως και συντομότερα απ' ό,τι προβλέπεται

    Η υλοποίηση των προαπαιτουμένων της δανειακής σύμβασης, η εκταμίευση της δόσης και η ελάφρυνση του χρέους, αποτελούν θετικές εξελίξεις και δημιουργούν βάσιμες προσδοκίες ότι η ελληνική οικονομία θα μπορούσε να ανακάμψει, «ίσως και συντομότερα απ' ό,τι προβλέπεται σήμερα», ανέφερε ενώπιον της Επιτροπής Οικονομικών της Βουλής, ο διοικητής της Τραπέζης της Ελλάδος (ΤτΕ) Γιώργος Προβόπουλος.

    Παρουσιάζοντας την ενδιάμεση Έκθεση για την Νομισματική Πολιτική του έτους 2012, ο κ. Προβόπουλος χαρακτήρισε «εθνική προτεραιότητα» την ανάκαμψη και την επιστροφή στην ανάπτυξη, θέτοντας ως προϋποθέσεις «την άρση της αβεβαιότητας για τη θέση της Ελλάδος στη ζώνη του ευρώ», την ολοκλήρωση ενός εθνικού σχεδίου για τη μετάβαση σε ένα νέο αναπτυξιακό πρότυπο -καθώς το Μνημόνιο περιλαμβάνει μόνο «τις ελάχιστες προϋποθέσεις που εξασφαλίζουν τη συνέχιση της χρηματοδοτικής στήριξης», την προώθηση διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων που θα εξαλείψουν τα αίτια που δημιούργησαν τα δίδυμα ελλείμματα.

    Σύμφωνα με τον διοικητή της ΤτΕ, κύριοι στόχοι της προσπάθειας για την επίσπευση της ανάκαμψης, πρέπει να είναι η άμεση εφαρμογή μέτρων που ευνοούν την επανεκκίνηση της οικονομίας (επιτάχυνση απορρόφησης προγραμμάτων του ΕΣΠΑ, αξιοποίηση των χρηματοδοτικών εργαλείων της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων και η επανέναρξη της κατασκευής των οδικών αξόνων), η αποκατάσταση ομαλών συνθηκών ρευστότητας με ολοκλήρωση της ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών, η άμεση βελτίωση της αποτελεσματικότητας της δημόσιας διοίκησης με απλοποίηση του νομοθετικού και κανονιστικού πλαισίου, ένα σταθερό φορολογικό καθεστώς με μείωση της φορολογικής επιβάρυνσης, και τέλος, η επιτάχυνση των αποκρατικοποιήσεων. «Οι αποκρατικοποιήσεις συμβάλλουν απευθείας στη μείωση του χρέους, ενισχύουν την ανάπτυξη και δημιουργούν νέες, βιώσιμες θέσεις εργασίας», σημείωσε ο κ. Προβόπουλος.

    «Παρά τις καθυστερήσεις, η πρόοδος που έχει συντελεστεί σε σημαντικούς τομείς είναι απτή και μετρήσιμη. Παρά τους κινδύνους και τη συνεχιζόμενη ύφεση, η οικονομία αλλάζει. Με τις πρώτες σαφείς ενδείξεις ότι απομακρυνόμαστε από πρακτικές του παρελθόντος και χαράζοντας μια νέα στρατηγική για το μέλλον, το κλίμα μπορεί να αντιστραφεί γρήγορα και να εμπεδωθεί η πεποίθηση ότι το τέλος της ύφεσης επίκειται. Αυτό θα είναι το πρώτο ουσιαστικό βήμα για μια νέα αναπτυξιακή πορεία», κατέληξε στην εισήγησή του ο κ. Προβόπουλος.

    [02] Από σταθμούς ελεύθερης πρόσβασης η μετάδοση διεθνών διοργανώσεων

    Ο γενικός εισαγγελέας του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου πρότεινε σήμερα να διατηρηθεί στο πλαίσιο της ΕΕ το δικαίωμα των κρατών μελών να επιβάλλουν την τηλεοπτική μετάδοση του Παγκοσμίου Κυπέλλου και του Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος Ποδοσφαίρου από τηλεοπτικό σταθμό ελεύθερης πρόσβασης και όχι συνδρομητικό σταθμό.

    «Όταν οι ως άνω διοργανώσεις αποτελούν, κατά την κρίση των κρατών μελών, εκδηλώσεις μείζονος σημασίας για την κοινωνία τους, τα εν λόγω κράτη-μέλη μπορούν να απαιτούν να πραγματοποιείται η μετάδοσή τους από τηλεοπτικό σταθμό ελεύθερης πρόσβασης, προκειμένου να διασφαλίζεται η παροχή πρόσβασης στο ευρύ κοινό», αποφάνθηκε ο εισαγγελέας, προτείνοντας παράλληλα στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο, να απορρίψει τις αιτήσεις αναίρεσης τις οποίες άσκησαν η FIFA και η UEFA κατά παλαιότερων αποφάσεών του, σχετικά με την τηλεοπτική μετάδοση του Παγκοσμίου Κυπέλλου και του Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος Ποδοσφαίρου.

    [03] Παραιτήθηκε από τους Ανεξάρτητους Έλληνες ο Μ. Γιαννάκης

    Την παραίτησή του προς τον πρόεδρο των Ανεξάρτητων Ελλήνων Πάνο Καμμένο υπέβαλε πριν από λίγη ώρα ο γραμματέας του κόμματος Μιχάλης Γιαννάκης. Σε επιστολή του προς τα μέλη της Διοικούσας Επιτροπής ο κ. Γιαννάκης σημειώνει μεταξύ άλλων, ότι «στο κόμμα δυστυχώς επικράτησε ο παρορμητισμός και η προχειρότητα».

    Η παραίτησή του από μέλος των Ανεξάρτητων Ελλήνων όπως σημειώνει «δεν αποτελεί παραίτηση και υποχώρηση από τις αρχές και τις θέσεις μου».

    Στο μεταξύ, αύριο στις 13:00 συγκαλείται η Κοινοβουλευτική Ομάδα των Ανεξάρτητων Ελλήνων.

    [04] Η κυπριακή Βουλή ψήφισε τα εφαρμοστικά νομοσχέδια

    Η Ολομέλεια της Κυπριακής Βουλής, σε σημερινή έκτακτη συνεδρίασή της, ολοκλήρωσε την ψήφιση 24 νομοσχεδίων για εφαρμογή των προνοιών του μνημονίου, μεταξύ κυβέρνησης και τρόικας. Τα περισσότερα νομοσχέδια εγκρίθηκανομόφωνα.

    Το νομοσχέδιο που καθιέρωνε αυξημένο φόρο ακίνητης ιδιοκτησίας αποσύρθηκε, προκειμένου να γίνουν διορθώσεις σε λάθη που περιείχε και θα τεθεί για έγκριση στην επόμενη συνεδρίαση της Ολομέλειας, την ερχόμενη εβδομάδα. Για το συγκεκριμένο θέμα, ο υπουργός Οικονομικών Βάσος Σιαρλή είχε ενημερώσει τη σύσκεψη των αρχηγών των κομμάτων, η οποία προηγήθηκε της συνεδρίασης της Ολομέλειας.

    Τα νομοσχέδια για το επίδομα Μάνας, Τέκνου και Φοιτητικής Χορηγίας καταψηφίστηκαν από τους βουλευτές της ΕΔΕΚ και από τέσσερις μεμονωμένους βουλευτές.

    Βουλευτές που μίλησαν εκ μέρους των κομμάτων ανέφεραν ότι η επιλογή που υπήρχε μπροστά τους ήταν ή το μνημόνιο ή η πτώχευση του κράτους.

    Κατά τη διάρκεια της συζήτησης και ψήφισης των νόμων, σημειώθηκαν επεισόδια έξω από Κοινοβούλιο, όπου είχαν συγκεντρωθεί πολύτεκνοι και ανάπηροι, οι οποίοι διαμαρτύρονταν για το κόψιμο των επιδομάτων τους.

    [05] «Κάτοικος Ρέντη» μέχρι το 2016 ο Χολέμπας

    Παίκτης του Ολυμπιακού μέχρι το 2016 θα παραμείνει ο Χοσέ Χολέμπας.

    Όπως ανακοινώθηκε, ο διεθνής ομογενής, υπέγραψε νέο συμβόλαιο με τους νταμπλούχους Ελλάδας για τα επόμενα 3,5 χρόνια, χωρίς να γίνουν γνωστές οι οικονομικές λεπτομέρειες της συμφωνίας.

    [06] Κ. Βελισσάρη: Πλήγμα για τον πολιτισμό η απόφαση Τζαβάρα

    «Για ποιο ακριβώς πράγμα κατηγορεί το υπουργείο Πολιτισμού το ΕΚΕΒΙ (Εθνικό Κέντρο Βιβλίου); Επειδή η Επιτροπή Φιλαναγνωσίας διάλεξε από 30.000 τίτλους 500 καλά βιβλία, μεταξύ των οποίων και έργα δύο μελών της, που είναι καταξιωμένοι συγγραφείς παιδικής λογοτεχνίας; Το υπουργείο όφειλε να μη βασιστεί μόνο στο δημοσίευμα μιας εφημερίδας, αλλά να ακούσει και την άποψη 17 προσωπικοτήτων της ελληνικής πνευματικής ζωής (των μελών της Επιτροπής και του ΔΣ του ΕΚΕΒΙ). Η αντίδραση του υπουργείου μπλοκάρει έναν οργανισμό, που αναπτύσσει δραστηριότητες κάτω από εξαιρετικά δύσκολες οικονομικές συνθήκες και αποτελεί πλήγμα για τον Πολιτισμό».

    Με δήλωσή της στο ΑΠΕ-ΜΠΕ η διευθύντρια του ΕΚΕΒΙ, Κατρίν Βελισσάρη, σχολιάζει την απόφαση του αναπληρωτή υπουργού για θέματα Πολιτισμού, Κώστα Τζαβάρα, να ζητήσει την παραίτηση της ηγεσίας του εθνικού οργανισμού για το βιβλίο, ύστερα από δημοσιεύματα, σύμφωνα με τα οποία «πολλοί μικροί εκδότες είχαν καταγγείλει ότι το πρόγραμμα Φιλαναγνωσία ευνοούσε εκδοτικό οίκο που είχε στον κατάλογό του περίπου το ? του συνόλου των βιβλίων, τα οποία θα αγοράζονταν για να ενισχύσουν το πρόγραμμα».

    Με χθεσινοβραδινή του ανακοίνωση το ΔΣ του ΕΚΕΒΙ καλεί τον αναπληρωτή υπουργό σε «απολογία».

    Τα μέλη του ΔΣ, που παραιτήθηκαν, όπως ζήτησε το υπουργείο, θεωρούν την απόφαση προσβλητική και δεν αποδέχονται τις αιτιάσεις της.

    [07] Μήνυση κατά του Ι. Στουρνάρα κατέθεσε ο Ηλ. Κασσιδιάρης

    Μήνυση σε βάρος του υπουργού Οικονομικών, Ι. Στουρνάρα, για την υπόθεση της είσπραξης του τέλους ακινήτων μέσω της ΔΕΗ, κατέθεσε στην εισαγγελία Πρωτοδικών ο βουλευτής της «Χρυσής Αυγής», Ηλίας Κασσιδιάρης.

    Η μήνυση αφορά την προαναγγελθείσα από τον υπουργό επιστολή προς τη ΔΕΗ, επιστολή με την οποία ο κ. Στουρνάρας, επικαλούμενος λόγους δημοσίου συμφέροντος, ζητά από την επιχείρηση να εξακολουθήσει να συμπεριλαμβάνει στους λογαριασμούς προς τους καταναλωτές το αποκαλούμενο «χαράτσι», παρά την πρόσφατη απόφαση του Πολυμελούς Πρωτοδικείου, που απαγορεύει στην Επιχείρηση να εισπράττει το τέλος κρίνοντας παράνομη τη χρέωση του.

    Η μήνυση στρέφεται κατά του υπουργού, αλλά και κατά παντός άλλου υπευθύνου, και αφορά τα αδικήματα της πρόκλησης σε τέλεση αδικήματος, παρότρυνσης υφισταμένων σε ανοχή, παράβασης καθήκοντος, μη συμμόρφωσης σε δικαστική απόφαση και, ανά περίπτωση, ηθική αυτουργία και άμεση συνέργεια στα προηγούμενα αδικήματα.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Wednesday, 12 December 2012 - 13:30:32 UTC