Search our News Archive Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Saturday, 20 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 12-12-15

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Βαρύ πένθος στις ΗΠΑ για το μακελειό σε δημοτικό σχολείο του Κονέκτικατ
  • [02] Εγκεφαλική διάσειση καθώς λιποθύμησε υπέστη η Χίλαρι Κλίντον
  • [03] Κατά της λιτότητας διαδήλωσαν χιλιάδες Πορτογάλοι
  • [04] Πανιώνιος-Ολυμπιακός 1-2

  • [01] Βαρύ πένθος στις ΗΠΑ για το μακελειό σε δημοτικό σχολείο του Κονέκτικατ

    Οι αστυνομικοί που ερευνούν την πολύνεκρη επίθεση στο δημοτικό σχολείο της κωμόπολης Νιουτάουν του Κονέκτικατ έχουν βρει "μερικά πολύ καλά στοιχεία" που ενδέχεται να αποκαλύψουν τι ήταν αυτό που όπλισε το χέρι του 20χρονου δράστη και γιατί συνολικά 27 ανθρώπους --εκ των οποίων 20 παιδιά-- προτού θέσει τέλος και στη δική του ζωή.

    Ο νεαρός Άνταμ Λάντζα άνοιξε πυρ το πρωί της Παρασκευής μέσα στο δημοτικό σχολείο Σάντι Χουκ, όπου φοιτούν παιδιά ηλικίας από 5 έως 10 ετών, σκοτώνοντας έξι ενήλικες και είκοσι παιδιά. Νωρίτερα είχε πυροβολήσει, σε άλλο σημείο, μια γυναίκα που πιστεύεται ότι ήταν η μητέρα του, Νάνσι Λάντζα.

    Μία από τις γυναίκες που δέχτηκαν τα πυρά του Λάντζα, πιθανότατα η υποδιευθύντρια του σχολείου, επέζησε και αναρρώνει. "Νοσηλεύεται και η μαρτυρία της θα είναι ουσιώδης για την έρευνα", είπε ο εκπρόσωπος της αστυνομίας του Κονέκτικατ Πολ Βανς.

    Ο εκπρόσωπος δεν περιέγραψε τα στοιχεία που έχουν εντοπιστεί αλλά διευκρίνισε ότι ο Λάντζα εισέβαλε δια της βίας στο κτίριο. Διέψευσε έτσι τις πληροφορίες που είχαν δημοσιευτεί στην εφημερίδα Νιου Γιορκ Τάιμς, σύμφωνα με τις οποίες ο νεαρός δεν συνάντησε δυσκολίες να περάσει από το σύστημα ασφαλείας γιατί του άνοιξε τις πόρτες η ίδια η διευθύντρια, Ντόουν Χόχσπραντ. Η διευθύντρια, θύμα και αυτή του Λάντζα, τον γνώριζε γιατί παλαιότερα ήταν μαθητής στο σχολείο αυτό όπου δίδασκε και η μητέρα του.

    Δεν υπάρχει κανένα άτομο ελληνικής καταγωγής ανάμεσα στα 27 θύματα (20 απ' αυτά είναι παιδιά ηλικίας 5 έως 10 ετών) του μακελειού στο Σάντι Χουκ, στην κωμόπολη Νιουτάουν της πολιτείας Κονέκτικατ, επιβεβαίωσε με δηλώσεις του στο ΑΜΠΕ ο ιερατικός προϊστάμενος του ελληνορθόδοξου ναού της Κοιμήσεως της Θεοτόκου στο Ντάνμπερι, Πέτρος Καρλούτσος, ο οποίος αναφέρθηκε επίσης στη γενναία ομογενή βιβλιοθηκάριο του σχολείου.

    Πρόκειται για την Yvonne Cech, η οποία με το άκουσμα των πυροβολισμών πήρε 18 παιδιά της Δ? τάξης και τρεις συναδέλφους της και κλείστηκαν σε μια ντουλάπα για 45 λεπτά, με αποτέλεσμα να γλιτώσουν από τη δολοφονική μανία του 20χρονου 'Ανταμ Λάνζα.

    "Γνωρίζω την Ιβόν για αρκετά χρόνια, είναι ένας γενναίος άνθρωπος και μια καλή Χριστιανή" τόνισε ο π. Καρλούτσος, προσθέτοντας ότι στο σχολείο φοιτούν τα παιδιά μιας ελληνικής οικογένειας, 6 έως 9 ετών, τα οποία δεν έπαθαν τίποτα, όπως και ένα τρίτο παιδί ελληνικής καταγωγής. Επίσης, εκτός από τη βιβλιοθηκάριο, υπάρχει και μια δεύτερη ομογενής εκπαιδευτικός που είναι μέλος της κοινότητάς του, καθώς και μια τρίτη, την οποία δεν γνωρίζει.

    "Ευχαριστούμε τον Θεό που οι άνθρωποι μας είναι καλά" επισήμανε ο π. Καρλούτος - ιερέας της κοινότητας για 35 χρόνια- σημειώνοντας ότι "είμαστε όλοι στενοχωρημένοι και σοκαρισμένοι. Η περιοχή μας είναι τόσο φιλήσυχη και ασφαλής, που αυτό το συμβάν είναι πρωτοφανές. Πολλές οικογένειες εγκαταστάθηκαν εδώ επειδή υπάρχουν καλά σχολεία. Και τώρα, συνέβη αυτό το κακό, αλλά θα το ξεπεράσουμε με τη δύναμη του Θεού και την αγάπη μεταξύ μας".

    Στην ελληνορθόδοξη κοινότητα της Κοιμήσεως της Θεοτόκου στο Ντάνμπερι, που βρίσκεται δεκαεπτά χιλιόμετρα από τον τόπο της τραγωδίας και έχει μέλη 352 οικογένειες, θα μεταβεί αύριο ο Αρχιεπίσκοπος Δημήτριος για να λειτουργήσει και να προσευχηθεί μαζί με τους πιστούς της περιοχής.

    Ο πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα κάλεσε σήμερα τους αμερικανούς να επιδείξουν αλληλεγγύη καθώς πενθούν τα θύματα της πολύνεκρης επίθεσης--κυρίως παιδιά-- στο σχολείο του Κονέκτικατ λέγοντας ότι οι καρδιές όλων των γονέων στις ΗΠΑ "είναι γεμάτες πόνο" για τις ζωές που χάθηκαν.

    Κατά την εβδομαδιαία ραδιοφωνική και διαδικτυακή του ομιλία ο Ομπάμα επανέλαβε επίσης το χθεσινό του μήνυμα, που είχε απευθύνει λίγες μόλις ώρες μετά μία από τις πιο πολύνεκρες επιθέσεις στην ιστορία των ΗΠΑ, για την ανάγκη "ανάληψης ουσιαστικής δράσης για να αποτραπούν τέτοιου είδους τραγωδίες" ανεξάρτητα από την κομματική πολιτική.

    Ωστόσο, ο πρόεδρος των ΗΠΑ δεν επεκτάθηκε σε αυτό και για μία ακόμη φορά δεν έκανε έκκληση για αυστηρότερη νομοθεσία περί οπλοκατοχής.

    Ο δήμαρχος της Νέας Υόρκης Μάικλ Μπλούμπεργκ, ο οποίος ηγείται μίας συσπείρωσης δημάρχων κατά της οπλοκατοχής, δήλωσε χθες ότι ο δημοκρατικός πρόεδρος θα πρέπει να ασκήσει πιέσεις γι αυτό το θέμα παρά τα πιθανά εμπόδια που θα συναντήσει από τους ρεπουμπλικανούς οι οποίοι ελέγχουν την αμερικανική Βουλή των Αντιπροσώπων.

    [02] Εγκεφαλική διάσειση καθώς λιποθύμησε υπέστη η Χίλαρι Κλίντον

    Η υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Χίλαρι Κλίντον υπέστη εγκεφαλική διάσειση καθώς λιποθύμησε και έπεσε ενώ ήταν άρρωστη, ανακοίνωσε σήμερα ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ. Η Κλίντον υπέφερε από γαστρεντερικές διαταραχές με αποτέλεσμα να αφυδατωθεί και να λιποθυμήσει, σημειώνει στην ανακοίνωσή του ο Φίλιπ Ρέινς.

    "Αναρρώνει (από τη διάσειση) στο σπίτι της και οι γιατροί της θα συνεχίσουν να την παρακολουθούν. Θα εργάζεται από το σπίτι της την επόμενη εβδομάδα, κατά σύσταση των γιατρών, και θα παραμείνει σε τακτική επαφή με τα στελέχη του υπουργείου και άλλους αξιωματούχους. Ανυπομονεί να επιστρέψει σύντομα στο γραφείο της", πρόσθεσε ο Ρέινς.

    Η επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας ασθένησε την περασμένη εβδομάδα και για αυτό αναγκάστηκε να ματαιώσει την προγραμματισμένη περιοδεία της στη Μέση Ανατολή και τη Βόρεια Αφρική.

    [03] Κατά της λιτότητας διαδήλωσαν χιλιάδες Πορτογάλοι

    Χιλιάδες άνθρωποι διαδήλωσαν και πάλι σήμερα στη Λισαβόνα, ανταποκρινόμενοι στο κάλεσμα των συνδικάτων, σε ένδειξη διαμαρτυρίας για την πολιτική λιτότητας που ακολουθεί η κυβέρνηση της Πορτογαλίας.

    Η διαδήλωση που οργάνωση η CGTP, η μεγαλύτερη συνδικαλιστική ομοσπονδία της χώρας, κατέληξε έξω από το προεδρικό μέγαρο. Οι συμμετέχοντες ήθελαν με αυτόν τον τρόπο να ζητήσουν από τον συντηρητικό πρόεδρο Ανίμπαλ Καβάκο Σίλβα να μην επικυρώσει τον προϋπολογισμό του επόμενου έτους.

    Προκειμένου να μειώσει το δημοσιονομικό έλλειμμα στο 4,5% του ΑΕΠ ο κεντροδεξιός κυβερνητικός συνασπισμός υιοθέτησε στα τέλη Νοεμβρίου έναν προϋπολογισμό λιτότητας που συνοδεύεται από γενικευμένη αύξηση της φορολογίας.

    Την επόμενη εβδομάδα ο πρόεδρος θα πρέπει να αποφασίσει αν θα επικυρώσει το νόμο, αν θα θέσει βέτο ή αν θα συγκαλέσει το Συνταγματικό Δικαστήριο για να αποφανθεί για τη νομιμότητα των μέτρων. "Ζητούμε από τον πρόεδρο να ακούσει το λαό και να απορρίψει τον προϋπολογισμό", δήλωσε ο γενικός γραμματέας της CGTP Αρμένιο Κάρλος.

    [04] Πανιώνιος-Ολυμπιακός 1-2

    Με νίκη ολοκλήρωσε τις υποχρεώσεις του εντός του 2012 ο Ολυμπιακός, επικρατώντας του Πανιωνίου στη Νέα Σμύρνη με 2-1 (30΄ αυτ. Σπυρόπουλος, 82΄ Τζιμπούρ - 25΄ Αραβίδης), στο πλαίσιο της 15ης αγωνιστικής του πρωταθλήματος ΟΠΑΠ της Σούπερ Λίγκας.

    Στις υπόλοιπες δύο αναμετρήσεις που διεξήχθησαν νωρίτερα, ο Πανθρακικός επιβλήθηκε στην Κέρκυρα της τοπικής ομάδας με 2-0 καιο ΟΦΗ του Αστέρα Τρίπολης με επίσης 2-0, στο «Θόδωρος Βαρδινογιάννης».

    Όσον αφορά τους αγώνες της Κυριακής, με ιδιαίτερο ενδιαφέρον αναμένεται ο αγώνας της ΑΕΚ με τον Ατρόμητο, καθώς ο Ντούσαν Μπάγεβιτς θα επιστρέψει στο ΟΑΚΑ ως αντίπαλος της αγαπημένης του ομάδας, ενώ ο ΠΑΟΚ έχει δύσκολη αποστολή στα Γιάννενα με τον τοπικό ΠΑΣ. Ακόμη, ο Παναθηναϊκός θα φιλοξενηθεί στη Βέροια από την ομώνυμη ομάδα και με νίκη θα πλησιάσει τις θέσεις που οδηγούν στις ευρωπαϊκές διοργανώσεις.

    Επίσης, χωρίς ξεκάθαρο φαβορί θα διεξαχθούν οι αγώνες Αρης-Ξάνθη και Λεβαδειακός-Πλατανιάς.

    Τη Δευτέρα ο ΠΑΟΚ έχει δύσκολη αποστολή στα Γιάννενα με τον τοπικό ΠΑΣ.

    Κυριακή 16 Δεκεμβρίου ===================== Αρης-Ξάνθη 15:00 ΑΕΚ-Ατρόμητος 17:15 Λεβαδειακός-Πλατανιάς 17:15 Βέροια-Παναθηναϊκός 19:30

    Δευτέρα 17 Δεκεμβρίου ===================== ΠΑΣ Γιάννινα-ΠΑΟΚ 19:30


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Saturday, 15 December 2012 - 19:30:32 UTC