Find out about The HR-Net Group Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 12-12-18

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Σε τροχιά υλοποίησης τα πρώτα έργα JESSICA στην Κρήτη
  • [02] Προχωρά η διευθέτηση του ρέματος Εσχατιάς
  • [03] Σιωπηλό το Χόλιγουντ για την οπλοκατοχή
  • [04] Οργανωτικά θέματα στη συνεδρίαση της ΚΟ των Ανεξάρτητων Ελλήνων
  • [05] Στις Περιφέρειες περνούν, από τον Σεπτέμβριο του 2013, τα ΙΕΚ
  • [06] Χ. Σταϊκούρας: Ικανοποιητική η εκτέλεση του Προϋπολογισμού
  • [07] Νέο διοικητικό συμβούλιο στο Ερρίκος Ντυνάν
  • [08] Τις προτάσεις του ΠΑΣΟΚ για την Παιδεία παρουσίασε ο Ευ. Βενιζέλος
  • [09] "Ο πρωθυπουργός εμπαίζει τους αγρότες", δήλωσε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Β. Αποστόλου
  • [10] Επίθεση του ΚΚΕ στον Αντ. Σαμαρά μετά τις δηλώσεις του για τους αγρότες
  • [11] Μελετάται η συμμετοχή εισαγγελέα στην επιτροπή για τις απόρρητες δαπάνες του ΥΠΕΞ
  • [12] Ευ. Βενιζέλος: "Θέλουμε κυβέρνηση αξιόπιστη και με ορίζοντα τετραετίας"
  • [13] Μαροκινός φέρεται ως δράστης της δολοφονίας του συνταξιούχου στη Θεσσαλονίκη
  • [14] Εντοπισμός και ανάσυρση πτώματος γυναίκας από τον Πηνειό

  • [01] Σε τροχιά υλοποίησης τα πρώτα έργα JESSICA στην Κρήτη

    Σε τροχιά υλοποίησης μπαίνουν τα τρία πρώτα έργα που θα κατασκευαστούν με χρηματοδότηση από την κοινοτική πρωτοβουλία JESSICA στην Περιφέρεια Κρήτης, ενώ θα ακολουθήσουν και άλλες επενδυτικές πρωτοβουλίες σε όλη τη χώρα που αναμένεται να φθάσουν το 1 δισ. ευρώ. Αυτά προκύπτουν από τις δηλώσεις του υπουργού Ανάπτυξης, Κ. Χατζηδάκη μετά από σύσκεψη με τον Περιφερειάρχη Κρήτης, Σταύρο Αρναουτάκη, τον πρόεδρο της Παγκρήτιας Τράπεζας, Γιάννη Λεμπιδάκη, τον αντιπρόεδρο Νίκο Μυρτάκη και τον πρόεδρο του Επενδυτικού Συμβουλίου Jessica και ειδικό γραμματέα ΣΔΙΤ, Νίκο Μαντζούφα για την ένταξη των έργων προς χρηματοδότηση από το ταμείο JESSICA.

    Πρόκειται για έργα συνολικού προϋπολογισμού 27,3 εκατ. ευρώ, από τα οποία τα 13 εκατ. ευρώ θα προέλθουν από το ταμείο JESSICA και περιλαμβάνουν:

    -Την κατασκευή συγκροτήματος καταστημάτων και πάρκινγκ στο Ηράκλειο Κρήτης.

    -Την κατασκευή υπόγειου πάρκινγκ στο Ρέθυμνο.

    -Τη βελτίωση της οδικής πρόσβασης προς το πανεπιστημιακό νοσοκομείο Ηρακλείου.

    Τα έργα, τόνισε ο κ. Χατζηδάκης, θα έχουν θετική επίπτωση στην ποιότητα ζωής της πόλης και θα συντελέσουν στην αντιμετώπιση της κρίσης. Εξέφρασε, παράλληλα, την πεποίθηση ότι θα υπάρξουν ανάλογες πρωτοβουλίες και από άλλες Περιφέρειες της χώρας.

    Σύμφωνα με πληροφορίες, για την Περιφέρεια Αττικής εξετάζονται επενδύσεις ανάπλασης στην περιοχή του Κεραμεικού.

    Το Ταμείο JESSICA χρηματοδοτείται με κοινοτικούς πόρους, ύψους 255 εκατ. ευρώ από το ΕΣΠΑ και οι πιστώσεις που χορηγεί είναι ανακυκλούμενες, δηλαδή επιστρέφουν στο Ταμείο και επαναχορηγούνται. Το JESSICA χρηματοδοτεί έργα αστικών αναπλάσεων με ανταποδοτικό χαρακτήρα, στα οποία συμμετέχει και ο ιδιωτικός τομέας. Μαζί με την τραπεζική και ιδιωτική χρηματοδότηση, οι συνολικές επενδύσεις που αναμένεται να κινητοποιηθούν μέσω του JESSICA εκτιμώνται σε 1 δισ. ευρώ.

    Ο Περιφερειάρχης Κρήτης, Σταύρος Αρναουτάκης επισήμανε ότι οι επενδύσεις φέρνουν ανάπτυξη και θέσεις εργασίας: σύμφωνα με τα σχετικά στοιχεία, κατά την περίοδο κατασκευής των τριών έργων θα καταβληθούν 88.000 ημερομίσθια ενώ κατά την περίοδο λειτουργίας θα δημιουργηθούν 127 μόνιμες θέσεις εργασίας.

    Η Παγκρήτια Συνεταιριστική Τράπεζα έχει αναλάβει τη συγχρηματοδότηση των έργων για την Περιφέρεια Κρήτης ενώ είναι η πρώτη τράπεζα που έχει υπογράψει συμφωνία συνεργασίας με την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων και ξεκινά, από την ερχόμενη εβδομάδα, τις χορηγήσεις κεφαλαίων κίνησης προς τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις.

    [02] Προχωρά η διευθέτηση του ρέματος Εσχατιάς

    Τη χρηματοδότηση των έργων για τη διευθέτηση του ρέματος Εσχατιάς στο Ίλιον Αττικής και την αποπεράτωση του οδικού άξονα Βέροια- Νάουσα- Σκύδρα από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης και το Ταμείο Συνοχής, ενέκρινε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

    Αναλυτικότερα, όπως ανακοίνωσε το υπουργείο Ανάπτυξης:

    - Η διευθέτηση του ρέματος Εσχατιάς από πλατεία Ιλίου έως συμβολή αγωγού Ευπυρίδων, είναι έργο προϋπολογισμού 84 εκατ. ευρώ από τα οποία 71,4 εκατ. θα προέλθουν από το Ταμείο Συνοχής. Αποσκοπεί στην αντιπλημμυρική προστασία της Δυτικής Αττικής και ειδικότερα των δήμων Ιλίου και Καματερού και αποτελεί προαπαιτούμενο για την επίλυση των προβλημάτων από πλημμύρες στην περιοχή του ρέματος Φυλής του δήμου Φυλής (¶νω Λιόσια και Ζεφύρι), καθώς και στην περιοχή του δήμου Αχαρνών.

    - Η αποπεράτωση του οδικού άξονα Βέροια- Νάουσα- Σκύδρα είναι έργο προϋπολογισμού 19.250.000 ευρώ. Αφορά την ολοκλήρωση του τμήματος Πατρίδα- Νάουσα, μήκους 7,7 χλμ. και θα αποτελέσει τη σύνδεση των νομών Ημαθίας και Πέλλας με την Εγνατία, χωρίς καταβολή διοδίων. Η Κοινοτική συνδρομή από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης φθάνει στα 16,3 εκατ. ευρώ. Το έργο περιλαμβάνεται στον κατάλογο με τα 181 συγχρηματοδοτούμενα έργα προτεραιότητας.

    [03] Σιωπηλό το Χόλιγουντ για την οπλοκατοχή

    Σκεφτείτε οποιοδήποτε κοινωνικό θέμα και θα συναντήσετε, τις περισσότερες φορές, μια διασημότητα του Χόλιγουντ να μιλάει γι' αυτό: Για το γάμο των ομοφυλοφίλων ο Μπραντ ΠιτΒ· για το Νταρφούρ ο Τζορτζ ΚλούνεϊΒ· για το περιβάλλον ο Ρόμπερτ Ρέντφορντ ή ο Λεονάρντο Ντικάπριο.

    Για τον έλεγχο της οπλοκατοχής; Όχι τόσους πολλούς.

    Οι περισσότεροι από τους μεγαλύτερους σταρ ταινιών δράσης του Χόλιγουντ έχουν παραμείνει σιωπηλοί μέχρι τώρα για το σοβαρό αυτό θέμα, μετά τη σφαγή των 20 παιδιών και των 6 ενηλίκων στο σχολείο του Κονέκτικατ. Οι ειδικοί στη ποπ κουλτούρα υποστηρίζουν ότι δεν είναι δύσκολο να καταλάβουμε γιατί.

    "Εάν είναι κάποιος σταρ ταινιών δράσης που χρησιμοποιεί όπλα, όταν συμβαίνει κάτι τέτοιο, το τελευταίο πράγμα στον κόσμο που θέλει να κάνει είναι να εμπλακεί. . . εκτός κι αν δηλώσει ότι δεν πρόκειται να πρωταγωνιστήσει στο μέλλον σε ταινία δράσης", δήλωσε χθες ο Ρόμπερτ Τόμπσον, καθηγητής λαϊκού πολιτισμού στο Syracuse University.

    Οι σταρ που από χρόνια ζητούν τον έλεγχο της οπλοκατοχής όπως η Σούζαν Σάραντον και ο Mάικλ Μουρ --σκηνοθέτης του ντοκιμαντέρ Bowling for Columbine για τη σφαγή στο Λύκειο Κόλομπαϊν, όπου από τα πυρά δυο μαθητών έχασαν τη ζωή τους 12 μαθητές και ένας δάσκαλος--, αμέσως μετά το συμβάν στο Κονέκτικατ έκαναν σχόλια στο Twitter και μαζί με δεκάδες χιλιάδες Αμερικανούς υπέγραψαν μια αίτηση στο Διαδίκτυο ζητώντας αυστηρότερους νόμους σχετικά με την οπλοκατοχή.

    Ωστόσο, οι μεγάλοι σταρ ταινιών δράσης όπως ο ¶ρνολντ Σβαρτσενέγκερ, ο Μπρους Γουίλις, ο Ντένζελ Ουάσινγκτον, καθώς επίσης ο Μπραντ Πιτ και ο Τζορτζ Κλούνεϊ, είχαν να δηλώσουν από ελάχιστα έως τίποτα δημοσίως.

    Αυτό μπορεί να αλλάξει, σύμφωνα με ένα βετεράνο των δημοσίων σχέσεων με πολλούς πελάτες στο Χόλιγουντ.

    "Πιστεύω ότι θα υπάρξουν δημόσιες δηλώσεις αποτροπιασμού για το συμβάν, από εξέχουσες προσωπικότητες του κόσμου του θεάματος και από ανθρώπους που θέλουν να γίνει κάτι για το θέμα της οπλοκατοχής. Υπάρχει μεγάλη συζήτηση περί του ότι κάποιοι θέλουν να τοποθετηθούν δημοσίως και να εκφράσουν τον αποτροπιασμό τους. Ας δούμε ποιοι και με ποιο τρόπο θα το κάνουν", τόνισε ο άνθρωπος αυτός, ο οποίος δεν κατονομάζεται επειδή δεν έχει εξουσιοδοτηθεί από τους πελάτες του να μιλήσει.

    Με τα στούντιο του Χόλιγουντ να τίθενται και πάλι στο στόχαστρο για το γύρισμα βίαιων ταινιών, η εταιρεία Paramount Pictures ματαίωσε το Σάββατο την πρεμιέρα της νέας ταινίας του Τομ Κρουζ "Jack Reacher," στην οποία ο ηθοποιός υποδύεται ένα πρώην ελεύθερο σκοπευτή του στρατού που σκοτώνει εν ψυχρώ.

    Στη Νέα Υόρκη η Lincoln Center Film Society ανέβαλε χθες την προβολή και συζήτηση με τον Κρουζ για την ταινία, από σεβασμό στη μνήμη των θυμάτων της σφαγής στο Κονέκτικατ.

    Η ταινία "Jack Reacher," που αρχίζει με έναν ελεύθερο σκοπευτή να πυροβολεί και να σκοτώνει πέντε ανθρώπους , αναμένεται να προβληθεί στους αμερικανικούς κινηματογράφους την Παρασκευή.

    Ο Κρουζ δεν έχει κάνει καμία δήλωση δημοσίως για την επίθεση στο σχολείο του Κονέκτικατ και διατήρησε τη σιωπή του για το θέμα αυτό όταν χθες εμφανίστηκε στην εκπομπή "Late Show With David Letterman" για να προωθήσει την ταινία του.

    Όμως ο σκηνοθέτης της ταινίας Κρίστοφερ ΜακΚουέρι τόνισε στην ιστοσελίδα της βιομηχανίας του θεάματος TheWrap.com ότι ο ηθοποιός έπαιξε σημαντικό ρόλο στην απόφαση να ματαιωθεί η πρεμιέρα της ταινίας στο Πίτσμπεργκ, όπου γυρίστηκε το μεγαλύτερο μέρος της.

    "Ο Τομ και εγώ επιμείναμε σ' αυτό. Κανένας δεν μπορεί να γιορτάζει ο,τιδήποτε 24 ώρες ύστερα από ένα τέτοιο τραγικό γεγονός", δήλωσε ο σκηνοθέτης.

    [04] Οργανωτικά θέματα στη συνεδρίαση της ΚΟ των Ανεξάρτητων Ελλήνων

    Με αντικείμενο την οργάνωση της λειτουργίας της, συνεδρίασε σήμερα η Κοινοβουλευτική Ομάδα των Ανεξάρτητων Ελλήνων, υπό την προεδρία του προέδρου του κόμματος Πάνου Καμμένου.

    Η ΚΟ όρισε ως αναπληρωτές γραμματείς της τον βουλευτή Ημαθίας Κώστα Γιοβανόπουλο και τη βουλευτή Μαγνησίας Μαρίνα Χρυσοβελώνη. Αποφασίστηκε επίσης η συγκρότηση Ομάδων Κοινοβουλευτικού Έργου για τη βελτίωση της παρακολούθησης και συντονισμού των κοινοβουλευτικών εργασιών.

    Τον συντονισμό των δράσεων των μελών της Κοινοβουλευτικής Ομάδας και των πολιτευτών σε όλη την Ελλάδα, ανέλαβε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος των Ανεξάρτητων Ελλήνων Τέρενς Κουίκ, με αναπληρωτή τον βουλευτή Αχαΐας Γιώργο Νταβρή.

    Ο κ. Κουίκ, επίσης, σε συνεργασία με τους βουλευτές του κόμματος, θα ανασυντάξει τις εκλογικές περιφέρειες κοινοβουλευτικής τους ευθύνης, για τις περιφέρειες όπου οι Ανεξάρτητοι Έλληνες δεν εξέλεξαν βουλευτή.

    Ο αναπληρωτής κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος Νότης Μαριάς ανέλαβε την εισήγηση για την εκχώρηση της εθνικής κυριαρχίας εκ μέρους της κυβέρνησης, στην εθνική συνδιάσκεψη των Ανεξάρτητων Ελλήνων, η οποία θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή 21 Δεκεμβρίου 2012.

    [05] Στις Περιφέρειες περνούν, από τον Σεπτέμβριο του 2013, τα ΙΕΚ

    Στην αποκέντρωση δομών και υπηρεσιών στη Δια Βίου Μάθηση (ΔΒΜ), προχωρά το υπουργείο Παιδείας, όπως είπε ο Κ. Αρβανιτόπουλος κατά τη σημερινή εναρκτήρια συνεδρίαση του Συμβουλίου Δια Βίου Μάθησης και Σύνδεσης με την Απασχόληση, στην οποία παρουσιάστηκε η Έκθεση για την Ελλάδα, για το έτος 2012.

    Ο υπουργός Παιδείας επισήμανε, μεταξύ άλλων, ότι «σήμερα, 126 δήμοι σε όλη τη χώρα έχουν ιδρύσει Κέντρα Δια Βίου Μάθησης για την εκπαίδευση ενηλίκων και, από τον Σεπτέμβρη του 2013, τα δημόσια ΙΕΚ περνούν στις Περιφέρειες, με στόχο την ουσιαστική τους αναβάθμιση, αλλά και κυριότερα, την ενίσχυση των τοπικών παραγωγικών δυνάμεων μέσω της επαγγελματικής εκπαίδευσης και της κατάρτισης. Η συγκρότηση του Συμβουλίου Δια Βίου Μάθησης και Σύνδεσης με την Απασχόληση είναι, χωρίς αμφιβολία, μια εξαιρετική πρωτοβουλία». Υπογράμμισε ότι «συνηθίζουμε, όμως, στην Ελλάδα, οι καλές πρωτοβουλίες να μένουν στα χαρτιά, να είναι σχεδιασμοί επί χάρτου. Φτάσαμε λοιπόν, σε ένα σημείο που δεν διαθέτουμε την "πολυτέλεια" πια, να σχεδιάζουμε και να μην εφαρμόζουμε. Γι αυτό, στο υπουργείο Παιδείας αξιοποιούμε κάθε συνέργεια, κάθε συνένωση δυνάμεων που μπορεί να φέρει αποτελέσματα. Γι' αυτό, η συνεργασία μας δεν ολοκληρώνεται σε αυτήν εδώ τη συνεδρίαση. Η Δια Βίου Μάθηση απαιτεί συνεχή συνεργασία, μια συνεχή διεργασία».

    Σημειώνεται ότι, όπως είπε ο υπουργός, «ως «Δια Βίου Μάθηση» ορίζονται όλες οι μορφές των μαθησιακών δραστηριοτήτων στη διάρκεια της ζωής του ανθρώπου, αυτές που αποσκοπούν στην απόκτηση ή την ανάπτυξη των γνώσεων, των δεξιοτήτων, των ικανοτήτων, αυτές που συμβάλλουν στη διαμόρφωση μιας ολοκληρωμένης προσωπικότητας, αυτές που συμβάλλουν στην επαγγελματική ένταξη και εξέλιξη του κάθε ατόμου, στην κοινωνική συνοχή εν γένει, στην ανάπτυξη της ικανότητας της ενεργού συμμετοχής στα κοινά, αλλά και στην κοινωνική, οικονομική και την πολιτιστική ανάπτυξη. Η Δια Βίου Μάθηση περιλαμβάνει και την τυπική εκπαίδευση, τη μη τυπική εκπαίδευση και την άτυπη μάθηση».

    [06] Χ. Σταϊκούρας: Ικανοποιητική η εκτέλεση του Προϋπολογισμού

    «Ικανοποιητική» χαρακτήρισε την πορεία εκτέλεσης του Προϋπολογισμού του 2012, ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας, ενημερώνοντας την Επιτροπή Ελέγχου Εκτέλεσης του Κρατικού Προϋπολογισμού.

    «Είμαστε στην τελική ευθεία επίτευξης των στόχων. Η πορεία εκτέλεσης του Προϋπολογισμού είναι ικανοποιητική. Η κυβέρνηση πορεύεται σταθερά, βήμα - βήμα, για πρωτογενή πλεονάσματα από την επόμενη χρήση. Και αυτό αναγνωρίζεται πλέον στις εκθέσεις των εταίρων», σημείωσε ο κος Σταϊκούρας.

    Συγκεκριμένα, ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών εξέφρασε την ικανοποίησή του για την μείωση του πρωτογενούς ελλείμματος από 6 δισ. ευρώ κατά το περσινό ενδεκάμηνο, σε 1,5 δισ. το φετινό - ενώ το έλλειμμα παρουσιάζεται μειωμένο από 21,5 δισ. κατά την περσινή περίοδο σε 12,9 δισ. φέτος. Η μείωση, όπως υπογράμμισε ο κος Σταϊκούρας, δεν οφείλεται στο Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων, το οποίο συνεισφέρει μονάχα κατά 11,4% σε αυτήν.

    Ιδιαίτερα ευχαριστημένος εμφανίστηκε ο κος Σταϊκούρας για τη βελτίωση του κυκλικά διορθωμένου πρωτογενούς ισοζυγίου, για το οποίο οι εκτιμήσεις της ΤτΕ προβλέπουν να διαμορφωθεί στο 0,9% του ΑΕΠ, παρουσιάζοντας μια βελτίωση 13,2% επί του δυνητικού ΑΕΠ την τελευταία διετία - «κάτι που δεν έχει επιτευχθεί σε καμία άλλη ανεπτυγμένη χώρα». Οι εκτιμήσεις της Κομισιόν, μάλιστα, θέλουν το διαρθρωτικό έλλειμμα μειωμένο κατά 13,9% του ΑΕΠ την τελευταία τριετία - κάτι που υπερβαίνει ακόμα και τον τεθέντα στόχο για μείωση 10% στην πενταετία 2009-2014.

    «Σημαντική μείωση» παρουσιάζει το κόστος εξυπηρέτησης του δημοσίου χρέους, με το επιτόκιο κατά την πρόσφατη έκδοση εξάμηνων εντόκων γραμματίων του Δημοσίου να είναι το πλέον χαμηλό απ' τις αρχές του 2010, όπως επίσης οι αποδόσεις των νέων ελληνικών ομολόγων (δείγμα - κατά τον κο Σταϊκούρα - καθησύχασης των επενδυτών μετά τον σχηματισμό της τρικομματικής κυβέρνησης). Ο πληθωρισμός, για πρώτη φορά μετά την ένταξη της Ελλάδας στη ζώνη του ευρώ, βρίσκεται χαμηλότερα απ' τον ευρωπαϊκό μέσον όρο (1,2% έναντι 2,4%). Σταδιακή μείωση παρουσιάζουν από τον Ιούνιο και τα spreads (2788 μονάδες τον Ιούνιο έναντι 1168 τον Δεκέμβριο).

    [07] Νέο διοικητικό συμβούλιο στο Ερρίκος Ντυνάν

    Με την ανάληψη της προεδρίας του Κοινωφελούς Ιδρύματος Ερρίκος Ντυνάν (ΚΙΕΝ) από τον πρόεδρο του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού Γεώργιο Χλαμπουτάκη, συγκροτήθηκε σε Σώμα το Διοικητικό Συμβούλιο του ΚΙΕΝ.

    Ειδικότερα, το νέο ΔΣ του ΚΙΕΝ έχει ως εξής:

    Πρόεδρος: Γεώργιος Χλαμπουτάκης.

    Αντιπρόεδρος: Ανδρέας Μαρτίνης.

    Γενικός Γραμματέας: Απόστολος Μπότσος.

    Ταμίας: Αντώνης Βασιλογιαννακόπουλος.

    Μέλη: Χαράλαμπος Γεωργακόπουλος, Σάκη Κυπραίου- Γεωργιάδου, Νικόλαος Δουνδουλάκης. Αναπληρωματικά μέλη: Αλέξανδρος Παπαδημητρίου, Θεόδωρος Καρζής, Κυριάκος Στριγγάρης.

    [08] Τις προτάσεις του ΠΑΣΟΚ για την Παιδεία παρουσίασε ο Ευ. Βενιζέλος

    «Τώρα που έχουμε τη νέα αφετηρία, πρέπει να κάνουμε τη μεγάλη στροφή κατά της ύφεσης και υπέρ της ανάπτυξης και έχει σημασία να δώσουμε ξανά βάση στην εθνική επένδυση, στα θέματα εκπαίδευσης», σημείωσε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελος Βενιζέλος, παρουσιάζοντας σε συνέντευξη Τύπου, στην Ιπποκράτους, τις προτάσεις νόμου του Κινήματος «για το νέο λύκειο και το τεχνολογικό λύκειο» και την πρόταση νομοθετικής ρύθμισης «για υποτροφίες φοιτητών με κοινωνικά κριτήρια».

    Στο πλαίσιο του προτρεπτικού ρόλου του ΠΑΣΟΚ σε σχέση με την κυβέρνηση, είπε ο κ. Βενιζέλος, είναι απολύτως αναγκαίο να καταθέσει η ΚΟ του Κινήματος άμεσα δύο προτάσεις νόμου που αναφέρονται στο μείζον εκπαιδευτικό πρόβλημα που είναι το Λύκειο και υπογράμμισε ότι «η αλλαγή στην εκπαίδευση συνδέεται με το εθνικό παραγωγικό μοντέλο και την εθνική ταυτότητα».

    Αναφορικά με την πρόταση για το γενικό και το τεχνολογικό λύκειο, ο κ. Βενιζέλος σημείωσε ότι είναι προϊόν συστηματικής συνεργασίας σε διεπιστημονικό και διακομματικό επίπεδο, ότι βασίστηκε στα ομόφωνα πορίσματα της Επιτροπής Μπαμπινιώτη, ενώ εξήρε τη συμβολή σε αυτές τις προτάσεις της τότε πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Παιδείας, ¶. Διαμαντοπούλου, Εύ. Χριστοφιλοπούλου και Φ. Γεννηματά. Σημειώνοντας ότι υπήρξε τότε μεγάλη διακομματική συναίνεση για τις προτάσεις, προέτρεψε το υπουργείο Παιδείας να υιοθετήσει τις πράξεις αυτές και τόνισε ότι σε κάθε περίπτωση «η συζήτηση πρέπει να ολοκληρωθεί κοινοβουλευτικά το ταχύτερο δυνατό».

    Η πρόταση νόμου για το τεχνολογικό λύκειο προβλέπει, μεταξύ άλλων, κατάργηση του διαχωρισμού της Τεχνικής και Επαγγελματικής Εκπαίδευσης σε ΕΠΑΛ και ΕΠΑΣ και δυνατότητα για διάρκεια 3+1 ετών -με το τέταρτο έτος να είναι προαιρετικό όπως είπε η κ. Χριστοφιλοπούλου- καθώς ιδρύονται Τμήματα Ειδίκευσης Τεχνικής και Επαγγελματικής Εκπαίδευσης (ΕΤΕΕ) εντός του τυπικού εκπαιδευτικού συστήματος και ενταγμένα στη λειτουργία του Τεχνολογικού Λυκείου, διάρκειας ενός έτους. Επιπλέον, οι απόφοιτοι του τμήματος ΕΤΕΕ θα αποκτήσουν πτυχίο ειδικότητας επιπέδου προσόντων 3, βάσει της σχετικής κοινοτικής νομοθεσίας.

    Όσον αφορά την πρόταση νόμου για το γενικό-νέο λύκειο, περιλαμβάνονται ρυθμίσεις, όπως, μεταξύ άλλων, για αναδιάταξη του περιεχομένου διδασκαλίας και του αριθμού των μαθημάτων ώστε να επιτυγχάνεται επί της ουσίας σταδιακή εξειδίκευση και πρόσβαση των μαθητών στις βαθιές δομές των μαθημάτων της επιλογής τους. Επιπλέον, προβλέπεται η εισαγωγή της ερευνητικής εργασίας ως διακριτής ενότητας του προγράμματος σπουδών, καθώς επίσης και η δυνατότητα στις δύο τελευταίες τάξεις του λυκείου να παρακολουθούν επιλεγμένα μαθήματα για να μειωθεί η εξάρτηση από το φροντιστήριο.

    Παράλληλα, το ΠΑΣΟΚ προτείνει τη χορήγηση -μετά από συνεκτίμηση διαφόρων κριτηρίων- υποτροφιών εκπαιδευτικής αλληλεγγύης, ύψους 500 ευρώ μηνιαίως, για φοιτητές και σπουδαστές που βρίσκονται σε αντικειμενική αδυναμία να ανταπεξέλθουν στις βιοτικές τους ανάγκες. Όπως ανέφερε ο κ. Βενιζέλος, οι πόροι για τη χρηματοδότηση των υποτροφιών προτείνεται να προέλθουν από ποσοστό των εσόδων των ΕΛΚΕ των ΑΕΙ, από ποσοστό των εσόδων του ΙΤΥΕ-Διόφαντος, καθώς επίσης και από δωρεές και χορηγίες από την εκμετάλλευση ευρωπαϊκών χρηματοδοτικών προγραμμάτων και τον ανασχεδιασμό των υποτροφιών και δράσεων του ΙΚΥ.

    [09] "Ο πρωθυπουργός εμπαίζει τους αγρότες", δήλωσε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Β. Αποστόλου

    «Ο πρωθυπουργός, με την ανακοίνωσή του για τις πιστώσεις στους λογαριασμούς του υπολοίπου της φετινής ενιαίας ενίσχυσης, εμπαίζει για μία ακόμη φορά τους αγρότες», σχολίασε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ, Βαγγέλης Αποστόλου, με αφορμή τις δηλώσεις του πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά, κατά τη σημερινή επίσκεψή του στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων.

    Ο υπεύθυνος της επιτροπής Ελέγχου Κοινοβουλευτικού Έργου του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ, σημείωσε ότι η καταβολή των ενισχύσεων αυτή την περίοδο αποτελεί πάγια διαχειριστική ενέργεια, δεν προσκομίζει κάτι το καινούργιο στον αγροτικό χώρο και πως «συνήθως ανακοινώνεται από τον γενικό γραμματέα του υπουργείου και οπωσδήποτε όχι από τον πρωθυπουργό».

    Αναφορικά με τις μεταρρυθμίσεις που προέβλεψε ο κ. Σαμαράς ότι θα υπάρξουν, ο κ. Αποστόλου είπε ότι «αρκεί να τονιστεί ότι η μοναδική που ανέφερε, αφορά στην προαιρετική ασφάλιση του ΕΛΓΑ, δηλαδή την ιδιωτικοποίηση της κάλυψης των ζημιών», σημειώνοντας πως «για μια ακόμη φορά ένα καινούργιο βάρος προστίθεται στις πλάτες των παραγωγών».

    Εξάλλου, σχολιάζοντας τις δηλώσεις του πρωθυπουργού για το «τέλος στις επιχορηγήσεις στον κρατικοδίαιτο συνδικαλισμό», ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ τόνισε ότι το ζήτημα αυτό έπρεπε από καιρό να έχει αντιμετωπιστεί και να γίνεται σε τακτική βάση από ανεξάρτητους ελεγκτές.

    [10] Επίθεση του ΚΚΕ στον Αντ. Σαμαρά μετά τις δηλώσεις του για τους αγρότες

    «Διαπιστώνοντας ότι η οργή της φτωχής αγροτιάς φουντώνει, ο πρωθυπουργός έσπευσε να την κοροϊδέψει επιχειρώντας να κρύψει τις μεγάλες ευθύνες της συγκυβέρνησης και της ΕΕ για όλα αυτά που αντιμετωπίζει σήμερα», αναφέρεται σε ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ, αναφορικά με τις δηλώσεις του πρωθυπουργού, Αντ. Σαμαρά για τους αγρότες.

    Το ΚΚΕ κάνει λόγο για μείωση του εισοδήματος της καταχρεωμένης αγροτιάς, για 5η συνεχή χρονιά, καθώς η σοδειά μένει απούλητη, για αύξηση του κόστους παραγωγής «από τη ληστρική δράση των μονοπωλίων που ελέγχουν τα αγροτικά εφόδια και τα άγρια χαράτσια και τη φορολογία που επιβάλει η συγκυβέρνηση».

    Και επισημαίνει, πως «αυτές είναι οι συνέπειες της πολιτικής της ΚΑΠ και της ΕΕ που λιβανίζουν τα κόμματα της συγκυβέρνησης και του ευρωμονόδρομου, που σκόπιμα κρύβουν από το λαό ότι το 80% των επιδοτήσεων το απολαμβάνει το 20% των μεγαλοαγροτών- επιχειρηματιών και μόνο ορισμένα ψίχουλα φτάνουν στη φτωχή αγροτιά, που και αυτά τα παίρνουν πίσω με τις μεγάλες αυξήσεις στον ΟΓΑ, τον ΕΛΓΑ, τα χαράτσια, τα χρέη στις τράπεζες κά».

    [11] Μελετάται η συμμετοχή εισαγγελέα στην επιτροπή για τις απόρρητες δαπάνες του ΥΠΕΞ

    Τη συμμετοχή εισαγγελικού λειτουργού στην ειδική επιτροπή του υπουργείου Εξωτερικών που ελέγχει τις «απόρρητες» δαπάνες, εξετάζει Ομάδα Εργασίας που έχει συγκροτηθεί προκειμένου να μελετήσει την αναθεώρηση των διατάξεων περί απόρρητων εθνικών δαπανών. Τα παραπάνω αποκαλύπτονται σε έγγραφο του υπουργού Εξωτερικών, Δημήτρη Αβραμόπουλου, το οποίο διαβιβάστηκε στη Βουλή στο πλαίσιο του κοινοβουλευτικού ελέγχου, έπειτα από σχετική ερώτηση του ανεξάρτητου βουλευτή Νίκου Νικολόπουλου.

    «Για πρώτη φορά μελετάται σοβαρά η δυνατότητα αλλαγής της σύνθεσης της τριμελούς ειδικής επιτροπής που ελέγχει τις απόρρητες δαπάνες, με τη συμμετοχή σε αυτή και εισαγγελικού λειτουργού», αναφέρει ειδικότερα ο υπουργός Εξωτερικών, σημειώνοντας ότι άμεση προτεραιότητά του, ευθύς μόλις ανέλαβε την ευθύνη του υπουργείου, ήταν και είναι ο εξορθολογισμός του πλαισίου που διέπει τις ειδικές-απόρρητες δαπάνες.

    Στο ίδιο έγγραφο, ο υπουργός επισημαίνει ότι το συνολικό ποσό για απόρρητες εθνικές δαπάνες που αρχικά είχε εγγραφεί στον προϋπολογισμό 2012 του υπουργείου Εξωτερικών ανήρχετο σε 28.383.100 ευρώ και ήδη έχει μειωθεί στο ποσό των 26.133.000 ευρώ.

    [12] Ευ. Βενιζέλος: "Θέλουμε κυβέρνηση αξιόπιστη και με ορίζοντα τετραετίας"

    «Το ΠΑΣΟΚ έχει σταθερές γραμμές από την πρώτη στιγμή. Κινούμαστε προτρεπτικά, υποστηρικτικά, ελεγκτικά, θέλουμε κυβέρνηση σταθερή, αξιόπιστη, αποτελεσματική, με ορίζοντα τετραετίας. Η χώρα και η κοινωνία χρειάζονται χρόνο, αλλά και τα κόμματα που στηρίζουν την κυβέρνηση και ιδίως το ΠΑΣΟΚ», τόνισε ο Ευάγγελος Βενιζέλος, απαντώντας σε ερωτήσεις ευρύτερου πολιτικού περιεχομένου, στο πλαίσιο συνέντευξης Τύπου που έδωσε για προτάσεις νόμου του Κινήματος που αφορούν στην Παιδεία.

    Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ σημείωσε ότι χρειάζεται χρόνος για να αποδώσουν οι πολιτικές και ότι αν και το πρώτο εξάμηνο του 2013 θα είναι πάρα πολύ δύσκολο, «από την άλλη μεριά, έχουμε άλλο επίπεδο ασφάλειας και βεβαιότητας, έχουμε απόφαση για παραμονή της Ελλάδας στην Ευρωζώνη χωρίς αμφισβήτηση, έχουμε πρόγραμμα». Τόνισε δε ότι η Ελλάδα μπορεί να ξαναγίνει αυτοδύναμη και ισότιμη και πως γι' αυτό «χρειάζεται μια οριζόντια πανστρατιά». «Πρέπει να διαμορφώσουμε τη νέα ατζέντα, που είναι η ατζέντα της ανάπτυξης, της προοπτικής και της απασχόλησης, της ανταγωνιστικότητας και της ασφάλειας», συμπλήρωσε.

    Ερωτηθείς εάν θα τεθεί στη σύσκεψη θέμα αλλαγής εκλογικού νόμου, ανέφερε ότι δεν έχει διαμορφωθεί μια ατζέντα του 2013 ή του 2014 και πως σήμερα υπάρχει η ατζέντα της ημέρας και της συγκυρίας. Χαρακτηρίζοντας τον εκλογικό νόμο ως «δευτερογενές ζήτημα με τεράστια θεσμική σημασία», σημείωσε ότι αυτή η σημασία απορρέει από την ανάγκη για κυβερνητική σταθερότητα και αποφυγή της τεχνητής πόλωσης. «¶ρα πρέπει να υπάρχει ένα σύστημα που δεν λειτουργεί πολωτικά και με οξύτητες που είναι προσανατολισμένες σε κομματικά συμφέροντα και πρέπει η εκπροσώπηση να είναι γνήσια και να μπορεί να διαμορφωθεί κυβερνητικό σχήμα αξιόπιστο και λειτουργικό», τόνισε.

    Σχετικά με το ειδικό τέλος ακινήτων που εισπράττεται μέσω της ΔΕΗ είπε ότι «ήταν μια επιβάρυνση που άνοιξε την πόρτα σε μια πολιτική συμφωνία, σε ένα πρόγραμμα στήριξης κολοσσιαίων διαστάσεων», ότι ο νόμος δεν προβλέπει διακοπή της παροχής ρεύματος λόγω της μη καταβολής του ειδικού τέλους και πως οποιοσδήποτε μπορεί να ζητήσει η είσπραξη του τέλους να γίνει μέσω ΔΟΥ.

    [13] Μαροκινός φέρεται ως δράστης της δολοφονίας του συνταξιούχου στη Θεσσαλονίκη

    Ένας 25χρονος υπήκοος Μαρόκου φέρεται ως δράστης της δολοφονίας του 79χρονου συνταξιούχου εκπαιδευτικού, το πτώμα του οποίου βρέθηκε χθες σε κάδο ανακύκλωσης στην περιοχή των Σαράντα Εκκλησιών. Ο νεαρός αλλοδαπός συνελήφθη χθες για αντίσταση επειδή αρνήθηκε να ακολουθήσει τους αστυνομικούς στην Ασφάλεια Θεσσαλονίκης κατά το στάδιο της προσαγωγής υπόπτων. Όπως έγινε γνωστό, ο 25χρονος νοίκιαζε ένα από τα διαμερίσματα που κατείχε ο άτυχος ηλικιωμένος στην περιοχή των Σαράντα Εκκλησιών. Σ' αυτό το διαμέρισμα βρέθηκε βιολογικό υλικό που πιθανολογείται ότι ανήκει στον δολοφονηθέντα άντρα και γι αυτό θα γίνει ταυτοποίηση του DNA από τα εγκληματολογικά εργαστήρια της Αστυνομίας.

    Ο νεαρός Μαροκινός φέρεται να ομολόγησε την πράξη του, υποδεικνύοντας ως συνεργούς του τρεις συμπατριώτες του. Μέχρι στιγμής όμως δεν προκύπτει εμπλοκή τους στο έγκλημα και εκτιμάται ότι τους υπέδειξε για λόγους αντεκδίκησης επειδή τον ονομάτισαν προηγουμένως ως δράστη του εγκλήματος.

    Ο 79χρονος συνταξιούχος εκπαιδευτικός βρέθηκε χθες το πρωί νεκρός μέσα σε κάδο ανακύκλωσης. Το πτώμα του ήταν τυλιγμένο με σακούλες και κουβέρτα. Όπως προέκυψε από την ιατροδικαστική έρευνα, έφερε βαρύτατα τραύματα στο κεφάλι και το σώμα του.

    [14] Εντοπισμός και ανάσυρση πτώματος γυναίκας από τον Πηνειό

    Το πτώμα γυναίκας ανασύρθηκε το μεσημέρι από τον Πηνειό, από άνδρες της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Λάρισας.

    Το εντόπισαν περαστικοί οι οποίοι ενημέρωσαν τις αρχές.

    Μέχρι στιγμής δεν υπάρχουν επίσημα στοιχεία για την ταυτότητα της άτυχης γυναίκας και τα αίτια του θανάτου της. Σύμφωνα πάντως με πληροφορίες πρόκειται για γυναίκα περίπου 45 ετών η σορός της οποίας δεν παρουσίαζε σημάδια σήψης.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Tuesday, 18 December 2012 - 15:30:32 UTC