Visit our archive of News, Documents, Maps & Position Papers on the Imia Issue (1996) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Wednesday, 24 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 12-12-19

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] «Ιδιαίτερα ανησυχητικά τα κρούσματα ρατσιστικής βίας στην Ελλάδα»
  • [02] Η υφαντική τέχνη μπαίνει στα σχολεία
  • [03] Βίντεο με χρυσαετό που αρπάζει ένα παιδάκι σε πάρκο του Μόντρεαλ!
  • [04] Με εκπροσώπους του ΤΤ συναντήθηκε η Αλ. Παπαρήγα
  • [05] Νεαρός αστυφύλακας βρέθηκε νεκρός μέσα στο ΙΧ του στην Έδεσσα
  • [06] Το ΕΤΧΣ θα αντλήσει 58 δισ. εκδίδοντας μακροπρόθεσμους τίτλους το 2013
  • [07] Νεαρή απήγαγε νεογέννητο από μαιευτήριο του Νανσί, στη Γαλλία
  • [08] Προτάσεις για την ύδρευση της Θεσσαλίας με επίκεντρο τον Αχελώο
  • [09] Ερώτηση Τ. Κουίκ για μη χρηματοδότηση ζημιών πυροπλήκτων Χίου
  • [10] Διαψεύδει το ενδεχόμενο κατάργησης του νυχτερινού τιμολογίου η ΔΕΗ
  • [11] Θεσ/κη: Αναβολή στην δίκη των 16 για τα επεισόδια στην επέτειο του Πολυτεχνείου

  • [01] «Ιδιαίτερα ανησυχητικά τα κρούσματα ρατσιστικής βίας στην Ελλάδα»

    «Ιδιαίτερα ανησυχητικά», χαρακτηρίζει ο Επίτροπος του Συμβουλίου της Ευρώπης για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα, Νιλς Μουΐζνιεκς, τα κρούσματα ακραίας βίας εναντίον μεταναστών και των υπερασπιστών τους στην Ελλάδα, από μέλη και βουλευτές της «Χρυσής Αυγής».

    Την «ιδιαίτερα ανησυχητική κατάσταση στην Ελλάδα, όπου πληθαίνουν τα ακραία κρούσματα βίας κατά μεταναστών και των υποστηρικτών τους», από μέλη και βουλευτές του ακροδεξιού- όπως υπογραμμίζει- πολιτικού κόμματος της «Χρυσής Αυγής», επικαλείται ο Επίτροπος για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα, Νιλς Μουΐζνιεκς, για να «στηρίξει» τη σημερινή του δημόσια παρέμβαση, καλώντας τις ευρωπαϊκές κυβερνήσεις να δώσουν τέλος στις ρατσιστικές συμπεριφορές.

    Τονίζοντας ότι δεν μπορεί να γίνει αποδεκτός ο εκφοβισμός των δικηγόρων και οργανώσεων, που υπερασπίζονται τα δικαιώματα των μεταναστών, ο Επίτροπος αναφέρει ότι σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες, παρατηρείται άνοδος των περιστατικών βίας εναντίον εκείνων που υπερασπίζονται τα ανθρώπινα δικαιώματα των μεταναστών, οι οποίοι όλο και συχνότερα αποκαλούνται «προδότες» και χαρακτηρίζονται «άτομα που απειλούν την εθνική ταυτότητα και ασφάλεια».

    Αναφερόμενος ειδικά στην κατάσταση στην Ελλάδα, ο Επίτροπος Μουΐζνιεκς υπογραμμίζει ότι οι υπερασπιστές των δικαιωμάτων των μεταναστών βρίσκονται σε καθεστώς διαρκούς απειλής, δεχόμενοι επιθέσεις και αντιμετωπίζοντας νομικά εμπόδια στο έργο τους.

    [02] Η υφαντική τέχνη μπαίνει στα σχολεία

    Η υφαντική τέχνη μπαίνει στα σχολεία. Είναι προσπάθεια που άρχισε φέτος να υλοποιείται πιλοτικά σε ορισμένα σχολεία της Κρήτης, ως καινοτόμος δράση. Φιλοδοξεί να εντάξει το μάθημα της υφαντικής σε όλα τα σχολεία με στόχο την επαφή των νέων γενεών με μία τέχνη, που απειλείται από αφανισμό, μιας και οι μεγάλες τεχνίτριες της υφαντικής είναι στην πλειονότητά τους γυναίκες μεγάλης ηλικίας.

    Όλα αυτά γίνονται στο πλαίσιο της δράσης «Αποστολή Πηνελόπη Γκάντι» του Πανεπιστημίου των Ορέων της Κρήτης.

    Ήδη, αυτό το «δημιουργικό μάθημα ζωής» έχει ενταχθεί στο Σχολείο Ευρωπαϊκής Παιδείας του Ηρακλείου και σε δύο άλλα σχολεία του Ρεθύμνου, με τις κατευθύνσεις και την καθοδήγηση του Παιδαγωγικού Τμήματος του Πανεπιστημίου Κρήτης.

    Τον Νοέμβριο μάλιστα πραγματοποιήθηκε με επιτυχία στη Βασιλική του Αγίου Μάρκου στο Ηράκλειο μία πρωτότυπη έκθεση, που συνδιοργάνωσαν το Πανεπιστήμιο των Ορέων και η Ακαδημία Αθηνών. Στήθηκαν τέσσερις αργαλειοί, αυτό το πανάρχαιο «μηχάνημα» με τα 101 εξαρτήματα και τις 1.800 κλωστές, και δεκάδες λαϊκές υφάντριες άρχισαν να επιδεικνύουν την τεχνική της ύφανσης και της δημιουργίας του υφαντού. Γρήγορα προσέλκυσαν κοντά τους τις νεότερες, που γοητεύθηκαν από την επίδειξη της υφαντικής τέχνης, εκδηλώνοντας το προσωπικό τους ενδιαφέρον να γίνουν μαθήτριες του αργαλειού.

    Η Ελένη Γλύκατζη - Αρβελέρ είναι επικεφαλής της ομάδας της αποστολής «Πηνελόπη Γκάντι» και στην έναρξη της έκθεσης στο Ηράκλειο είχε τονίσει μεταξύ άλλων: « Η γνώση της υφαντικής είναι πολύτιμο στοιχείο του άϋλου πολιτισμού. Αυτού που προσπαθεί σήμερα διεθνώς να διασώσει η ΟΥΝΕΣΚΟ, ενώ τα προϊόντα της απαράμιλλης αυτής βιοτεχνίας, είναι λαμπρά, δείγμα του υλικού λαϊκού πολιτισμού της χώρας. Θα το πω πιο απλά: Αναμφισβήτητα είναι το κάθε υφαντό έργο τέχνης, πατροπαράδοτο, μαζί και τεχνική. Συνδυασμός η υφαντική του παρελθόντος μαζί με το καλλιτεχνικό μέλλον. Αξίζει να γράψουμε την ιστορία της, να αφουγκραστούμε το δίδαγμά της για ένα πιο αυθεντικό και ωραιότερο αύριο, αυτό που τόσο έχει ανάγκη ο τόπος, ειδικά σήμερα».

    [03] Βίντεο με χρυσαετό που αρπάζει ένα παιδάκι σε πάρκο του Μόντρεαλ!

    Ένα βίντεο που αναρτήθηκε στο YouTube δείχνει ένα χρυσαετό ν΄αρπάζει ένα παιδάκι σε πάρκο του Μόντρεαλ, να το σηκώνει μερικά μέτρα από το έδαφος όπου το κρατά μερικά δευτερόλεπτά πριν το αφήσει να πέσει, ευτυχώς χωρίς να τραυματιστεί.

    Το βίντεο δείχνει το χρυσαετό, ένα πουλί με ένα άνοιγμα φτερών που φθάνει τα δυο μέτρα, να κάνει κύκλους πάνω από το πάρκο. Ξαφνικά, το αρπαχτικό κατεβαίνει, αρπάζει με το ράμφος του το παιδάκι από το πανωφόρι του, το κρατάει στον αέρα λίγα μέτρα από το έδαφος και ύστερα από μερικά δευτερόλεπτά το αφήνει να πέσει στο χορτάρι.

    Στο βίντεο, ακούγεται σοκαρισμένος ο άνδρας που καταγράφει τις σκηνές, ο οποίος κατευθύνεται με την κάμερα στο παιδάκι, το οποίο κλαίει, αλλά δε φαίνεται να έχει τραυματιστεί.

    Το βίντεο αυτό προβάλλεται στη διεύθυνση www.youtube.com/watch?v=CE0Q904gtMI.

    Ο χρυσαετός είναι το πιο μεγάλο αρπακτικό πουλί της Βόρειας Αμερικής και η ταχύτητά του, όταν "βουτάει" για να αρπάξειι τη λεία του, φθάνει τα 240χλμ την ώρα.

    [04] Με εκπροσώπους του ΤΤ συναντήθηκε η Αλ. Παπαρήγα

    "Διαβεβαιώσαμε τους εκπροσώπους του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου (ΤΤ),ότι θα διεκδικήσουμε να μην χάσουν ούτε ένα ευρώ από τις αποταμιεύσεις, από τα χρήματα που είχαν αγοράσει μετοχές του ΤΤ, παίρνοντας υπόψη ότι η μεγάλη πλειοψηφία τους είναι μικρομέτοχοι, άνθρωποι μισθοσυντήρητοι και μικρομεσαίοι που έβαλαν κάτι στην μπάντα, για να εξασφαλίσουν το μέλλον της οικογένειας και των παιδιών τους" δήλωσε η γγ της ΚΕ του ΚΚΕ, Αλέκα Παπαρήγα, μετά την συνάντησή της με εκπροσώπους των μετόχων του ΤΤ.

    Η κ. Παπαρήγα πρόσθεσε ?τι "η ιδιωτικοποίηση του ΤΤ και η ένταξή του σε κάποιο ισχυρό τραπεζικό όμιλο, θα το μετατρέψει σε ένα τμήμα μιας τράπεζας με όλες τις αρνητικές συνέπειες που θα υπάρχουν και στην απασχόληση των εργαζομένων, μιας και απο ότι φαίνεται θα μειωθούν και τα καταστήματα του ΤΤ, και θα έχει και τραγικές συνέπειες για τους μετόχους".

    "Ας μην ξεχνάμε ότι σε αυτές τις συνθήκες και με την ανακεφαλαιοποίηση και με ?τι πρόκειται να συμβεί στο μέλλον, μπορεί να επέλθει ένα "κούρεμα" που θα αφήσει στάχτη στην θέση των μετοχών" επισήμανε η κ. Παπαρήγα, προσθέτοντας ότι το ΚΚΕ θα παρέμβει και στην Βουλή,ενώ θεωρεί ότι την συμπαράστασή τους πρέπει να δείξουν και οι εργαζόμενοι του ΤΤ και των άλλων τραπεζών, "καθώς σήμερα πρέπει να υπάρχει κοινός αγώνας των μισθωτών και των μικρών, φτωχών εισοδηματιών".

    [05] Νεαρός αστυφύλακας βρέθηκε νεκρός μέσα στο ΙΧ του στην Έδεσσα

    Αστυφύλακας βρέθηκε νεκρός, χθες το βράδυ, μέσα στο Ι.Χ. αυτοκίνητό του στο δρόμο προς το χιονοδρομικό κέντρο Καϊμακτσαλάν στην Πέλλα. Πρόκειται για 28χρονο που υπηρετούσε στο Αστυνομικό Τμήμα Αριδαίας. Όπως έγινε γνωστό έφερε τραύμα στο κεφάλι, ενώ μέσα στο όχημα βρέθηκε το υπηρεσιακό του όπλο.

    Οι πρώτες εκτιμήσεις κάνουν λόγο για αυτοκτονία. Πάντως, οι αστυνομικοί που εντόπισαν τον συνάδελφό τους, έπειτα από εκτεταμένες αναζητήσεις, δεν βρήκαν κάποιο σημείωμα.

    [06] Το ΕΤΧΣ θα αντλήσει 58 δισ. εκδίδοντας μακροπρόθεσμους τίτλους το 2013

    Το Ευρωπαϊκό Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΕΤΧΣ) αναμένεται να αντλήσει 58 δισεκ. ευρώ διαθέτοντας μακροπρόθεσμους τίτλους το 2013 για να χρηματοδοτήσει τα προγράμματα δανεισμού του στην Ιρλανδία, την Πορτογαλία και την Ελλάδα, ενώ ο νέος Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας (ΕΜΣ) θα προβεί σε ένα πρόγραμμα έκδοσης εντόκων γραμματίων από τον Ιανουάριο και στην δημοπράτηση των πρώτων του ομολόγων στο δεύτερο μισό της επόμενης χρονιάς, σύμφωνα με ανακοίνωση των δύο θεσμών σήμερα.

    Τα ταμεία αυτά, τα οποία εδρεύουν στο Λουξεμβούργο και λειτουργούν παράλληλα, ανέφεραν ακόμη ότι ο ΕΜΣ θα χρηματοδοτήσει την ανταλλαγή δύο εντόκων γραμματίων που διατέθηκαν νωρίτερα αυτόν τον μήνα για την ανακεφαλαιοποίηση του ισπανικού τραπεζικού τομέα, με σκοπό την άντληση ενός ποσού ύψους 8,97 δισεκ. ευρώ το 2013.

    [07] Νεαρή απήγαγε νεογέννητο από μαιευτήριο του Νανσί, στη Γαλλία

    Νεογέννητο απήχθη χθες Τρίτη από μαιευτήριο του Νανσί στην ανατολική Γαλλία από μια γυναίκα που φορούσε στολή νοσοκόμας, ανακοίνωσαν σήμερα το νοσοκομείο και η εισαγγελία της πόλης.

    "Σε ένα δωμάτιο βρίσκονταν δύο μητέρες. Στην πρώτη η απαγωγέας πρότεινε να πάρει το μωρό της, αλλά εκείνη αρνήθηκε. Η άγνωστη γυναίκα πήρε τότε το μωρό της δεύτερης μητέρα που κοιμόταν", διευκρίνισε πηγή προσκείμενη στην έρευνα.

    Οι αστυνομικοί εξετάζουν τις εικόνες από τις κάμερες ασφαλείας, αλλά μέχρι τώρα δεν διαθέτουν στοιχεία για την ταυτότητα της υπόπτου. Το μόνο που γνωρίζουν είναι ότι η ηλικία της κυμαίνεται από 16 ως 20 ετών, πρόσθεσε δικαστική πηγή.

    Το βρέφος που απήχθη είναι αγοράκι και ονομάζεται Λυκά. Γεννήθηκε την Κυριακή και η μητέρα του είναι 23 ή 24 ετών.

    Η αστυνομία απηύθυνε έκκληση για πληροφορίες, αλλά μέχρι τώρα δεν υπάρχουν νεότερα, ανακοίνωσε η εισαγγελία.

    Οι απαγωγές νεογέννητων είναι σπάνιες στην Γαλλία. Σύμφωνα με επίσημα στοιχεία κάθε χρόνο σημειώνονται μία ή δύο.

    Τον Αύγουστο, 19χρονη με ψυχολογικά προβλήματα απήγαγε νεογέννητο από μαιευτήριο της νότιας Γαλλίας. Το βρέφος βρέθηκε την επόμενη ημέρα σε καλή κατάσταση.

    [08] Προτάσεις για την ύδρευση της Θεσσαλίας με επίκεντρο τον Αχελώο

    Με επίκεντρο την εκτροπή του άνω ρου του Αχελώου διαμορφώνεται η στρατηγική διαχείρισης υδάτων της Θεσσαλίας για τα επόμενα χρόνια, με στόχο την αντιμετώπιση του ελλείμματος του υδατικού ισοζυγίου στο γεωγραφικό διαμέρισμα. Ενώ, ζητούμενο αποτελούν επίσης: η δημιουργία ενός ενιαίου αυτόνομου κρατικού φορέα διαχείρισης νερών στο υδατικό διαμέρισμα της Θεσσαλικής λεκάνης, η ύπαρξη μιας ολοκληρωμένης στρατηγικής πρότασης για την γεωργία στη Θεσσαλία αλλά και η δημιουργία ενός «Εθνικού Σχεδίου Επενδύσεων Ανασυγκρότησης της Ελληνικής Γεωργίας».

    Αυτός, είναι και ο άξονας των προτάσεων που κατέθεσε, χθες, ο Περιφερειάρχης Θεσσαλίας Κώστας Αγοραστός τόσο προς τον πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά όσο και προς τους αρχηγούς των κομμάτων και τις πολιτικές ηγεσίες των υπουργείων Υποδομών και Περιβάλλοντος, αλλά και στον γενικό γραμματέα υδάτων. Οι προτάσεις αποτελούν το προϊόν ευρείας διαβούλευσης που προηγήθηκε για το θέμα, προκειμένου να οριστικοποιηθεί η τελική πρόταση της Θεσσαλίας για το φλέγον ζήτημα, από το οποίο εξαρτάται εν πολλοίς η βιωσιμότητά της, καθώς απειλείται με ερημοποίηση. Ενώ είναι χαρακτηριστικό, ότι επιτακτική προβάλλει πλέον και η ανάγκη της Θεσσαλίας σε υδατικούς πόρους όχι μόνον για άρδευση- με την οποία μέχρι πρότινος έχουν συνδεθεί οι ανάγκες της -αλλά και για ύδρευση, κυρίως στους νομούς Λάρισας και Μαγνησίας.

    Οι προτάσεις που κατατέθηκαν αλλά και η διαβούλευση που προηγήθηκε, κινήθηκε επί των προτάσεων που είχε υποβάλει για το θέμα το υπουργείο Περιβάλλοντος προκειμένου ακριβώς να προκύψει μία συνολική και συγκεκριμένη στρατηγική διαχείρισης των υδάτων ώστε να επιτευχθεί το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα.

    Παράλληλα, η Θεσσαλία ετοιμάζεται για την εκδίκαση της υπόθεσης του Αχελώου από το Συμβούλιο Επικρατείας στις 11 Ιανουαρίου, ως επακόλουθο των αποφάσεων που έλαβε το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο σχετικά με το προδικαστικά ερωτήματα που είχαν τεθεί σε αυτό από το ΣτΕ .

    [09] Ερώτηση Τ. Κουίκ για μη χρηματοδότηση ζημιών πυροπλήκτων Χίου

    Για «εγκληματική αμέλεια» της ελληνικής κυβέρνησης απέναντι στους πυρόπληκτους της Χίου, κάνει λόγο σε ερώτησή του προς τους υπουργούς Αγροτικής Ανάπτυξης, Εσωτερικών και Ναυτιλίας ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος των Ανεξαρτήτων Ελλήλων Τέρενς Κουίκ. «Η συγκυβέρνηση Σαμαρά, όχι μόνο έχασε τις προθεσμίες, αλλά ουδέποτε κατέθεσε στην ΕΕ αίτημα χρηματοδότησης των ζημιών που έπαθαν οι Χιώτες» σημειώνει ο κ. Κουίκ και προσθέτει: «Ζητώ απάντηση για τις ευθύνες και από τον υπουργό Κ. Μουσουρούλη, που η Χίος τον εκλέγει βουλευτή».

    [10] Διαψεύδει το ενδεχόμενο κατάργησης του νυχτερινού τιμολογίου η ΔΕΗ

    "Υπάρχει μια υποχρέωση, η οποία προκύπτει τόσο από το Μνημόνιο όσο και από κοινοτική νομοθεσία, σύμφωνα με την οποία, το κόστος των τιμολογίων πρέπει να αντανακλά το κόστος παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας. Έχει να κάνει και με την ευρωπαϊκή νομοθεσία, με την οποία από το 2010 η χώρα μας έπρεπε να έχει συμμορφωθεί και δεν το έχει κάνει" δήλωσε ο σύμβουλος Επικοινωνίας της ΔΕΗ Γ. Παπάζογλου για τις αυξήσεις που ζητά η επιχείρηση.

    Μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό ΒΗΜΑ διέψευσε ότι υπάρχει σκέψη για κατάργηση του νυχτερινού τιμολογίου. "Το νυχτερινό τιμολόγιο είναι μια πρακτική που εφαρμόζεται σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες. Είναι κάτι που λειτουργεί προς όφελος των καταναλωτών, των εταιρειών και έχει να κάνει με την εξοικονόμησης χρήσης ενέργειας, διότι έχει και περιβαλλοντικό όφελος", σημείωσε.

    [11] Θεσ/κη: Αναβολή στην δίκη των 16 για τα επεισόδια στην επέτειο του Πολυτεχνείου

    Αναβλήθηκε για τις 13 Μαΐου 2013 η δίκη των 16 ατόμων -στην πλειονότητά τους φοιτητές του ΑΠΘ- που συνελήφθησαν, κατά την έφοδο των αστυνομικών στους χώρους του Ιδρύματος,που κατηγορούνταν για συμμετοχή στα επεισόδια που σημειώθηκαν μετά τις φετινές πορείες για την επέτειο του Πολυτεχνείου.

    Το Τριμελές Πλημμελειοδικείο Θεσσαλονίκης ανέβαλε την προγραμματισμένη για σήμερα εκδίκαση της υπόθεσης, λόγω συμμετοχής της γραμματέως της έδρας στην 24ωρη απεργία της ΑΔΕΔΥ.

    Οι κατηγορούμενοι αντιμετωπίζουν τις πράξεις της διατάραξης οικιακής ειρήνης, της αντίστασης και της απείθειας. Αρνούνται πάντως τις κατηγορίες, υποστηρίζοντας ότι βρίσκονταν μέσα στο ΑΠΘ για να προστατέψουν το Ίδρυμα από τα επεισόδια.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Wednesday, 19 December 2012 - 11:30:35 UTC