Browse through our Interesting Nodes on Human Rights Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 12-12-20

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Διατηρείται το μέτρο των αποδείξεων
  • [02] Ανοιχτά από σήμερα τα φαρμακεία
  • [03] Χριστουγεννιάτικα έθιμα, με γιορτινές μελωδίες και ξεχωριστές μυρωδιές
  • [04] Χωρίς Μετρό, ηλεκτρικό και τραμ η Αθήνα
  • [05] Νέα "ασπίδα προστασίας" για τις γυναίκες
  • [06] Google και Microsoft αγοράζουν τις ευρασιτεχνίες της πτωχευμένης Kodak
  • [07] Γιαγιά στην Αυστραλία κέρδισε 40 εκατ. δολάρια στο ΛΟΤΟ
  • [08] Κόβει τα αεροπορικά ταξίδια λόγω υγείας, η Χίλαρι Κλίντον

  • [01] Διατηρείται το μέτρο των αποδείξεων

    Έμμεση επέκταση του αφορολόγητου των μισθωτών και των συνταξιούχων στις 9.000 ευρώ, μέσω της προσκόμισης αποδείξεων αγοράς προϊόντων, ανακοίνωσε στην Επιτροπή Οικονομικών, όπου συζητείται το νέο φορολογικό νομοσχέδιο, ο υπουργός Οικονομικών. Μισθωτοί και συνταξιούχοι με εισόδημα μέχρι 21.000 ευρώ, θα δικαιούνται έκπτωσης φόρου ίσης με 2.100 ευρώ, εφόσον προσκομίσουν αποδείξεις αξίας τουλάχιστον ίσης με το 25% του εισοδήματός τους.

    Η έκπτωση μειώνεται κατά 100 ευρώ για κάθε 1.000 ευρώ αύξησης του εισοδήματος και σταματά στα εισοδήματα των 42.000 ευρώ, μετά τα οποία δεν υπάρχει έκπτωση. Απαντώντας σε επικρίσεις της αντιπολίτευσης, ο κ.Στουρνάρας δεσμεύθηκε να αφαιρεθούν οι ασφαλιστικές εισφορές των ελευθέρων επαγγελματιών, από την φορολογητέα ύλη τους.

    [02] Ανοιχτά από σήμερα τα φαρμακεία

    Κανονικά αρχίζει και παλι η επί πιστώσει χορήγηση φαρμάκων στους ασφαλισμένους του ΕΟΠΥΥ από τους φαρμακοποιούς μετά την απόφαση τους να αναστείλουν τις κινητοποιήσεις τους. Οι φαρμακοποιοί, όπως ανέφεραν μετά τη συνεδρίαση του ΔΣ, θα επανεξετάσουν τη στάση τους το πρώτο δεκαήμερο του Ιανουαρίου.

    [03] Χριστουγεννιάτικα έθιμα, με γιορτινές μελωδίες και ξεχωριστές μυρωδιές

    Όλες οι περιοχές της Ελλάδας ετοιμάζονται με έθιμα και παραδόσεις που έχουν τις ρίζες τους βαθιά πίσω στο χρόνο, να υποδεχθούν τη γέννηση του Χριστού.

    Πόλεις και χωριά παρά την κρίση, στολίστηκαν, φωτίστηκαν και οι προετοιμασίες για την πιο χαρούμενη γιορτή της Χριστιανοσύνης ντύνονται με μελωδίες από τα κάλαντα και αρωματίζονται με τις ξεχωριστές μυρωδιές από τις κουζίνες των σπιτιών.

    Η Μαίρη Παναγάκου, με τις γνώσεις της για τη λαϊκή παράδοση και την παραδοσιακή μαγειρική, τον πλούτο των οποίων έχει καταγράψει για να τον παραδώσει στις επόμενες γενιές, μιλάει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ για τα έθιμα αυτών των ημερών.

    Τα Κάλαντα

    Τα κάλαντα είναι ένα τραγούδι, μια παράδοση και μια χαρμόσυνη αναγγελία.

    Τα κάλαντα πήραν το όνομα τους από τις καλένδες του Ιανουαρίου. Οι καλένδες ήταν οι πρώτες ημέρες των Ρωμαϊκών μηνών και συγγενείς και φίλοι αντάλλασσαν επισκέψεις και δώρα, που ήταν μέλι, ξερά σύκα, χουρμάδες, χυλός και μικρά νομίσματα.

    Τα κάλαντα είναι μίγμα θρησκευτικού και κοσμικού περιεχομένου. Στην αρχή εξαγγέλλεται και περιγράφεται το θρησκευτικό γεγονός και μετά ακολουθούν τα εγκώμια για τα διάφορα πρόσωπα της οικογένειας ανάλογα με τα χαρίσματα τους, την ηλικία τους, το επάγγελμα τους ή την κοινωνική τους θέση.

    Το Χριστόψωμο στην Κρήτη

    Το ζύμωμα του Χριστόψωμου στη Κρήτη είναι έργο Θείο και έθιμο καθαρά Χριστιανικό. Για το Χριστουγεννιάτικο τραπέζι το Χριστόψωμο είναι ευλογημένο ψωμί αφού θα στηρίξει τη ζωή του νοικοκύρη και της οικογένειας του.

    Χρησιμοποιούν καλό αλεύρι και ακριβά υλικά όπως ροδόνερο, μέλι, σουσάμι, κανέλλα και γαρύφαλλα. Μαζεύονται οι γυναίκες του σπιτιού και όσο να γίνει το προζύμι, τραγουδούν, «ο Χριστός γεννιέται, το φως ανεβαίνει, το προζύμι για να γένει». Πλάθουν το ζυμάρι, παίρνουν τη μισή ζύμη και φτιάχνουν μια κουλούρα. Με την υπόλοιπη φτιάχνουν σταυρό με λουρίδες από τη ζύμη και στο κέντρο βάζουν ένα άσπαστο καρύδι που συμβολίζει τη γονιμότητα.

    Οι Μωμόγεροι του νομού Δράμας

    Η λαϊκή φαντασία οργιάζει με τις σκανταλιές των καλικάντζαρων που βρίσκουν την ευκαιρία να αλωνίσουν στον επάνω κόσμο, τότε που τα νερά είναι «αβάφτιστα». Η όψη τους τρομακτική και οι σκανταλιές τους απερίγραπτες, αλλά και ο τρόμος τους άλλος τόσος για τη φωτιά. Στα χωριά Πλατανιά και Σιταγροί της Δράμας συναντάμε το έθιμο των Μωμόγερων που προέρχεται από τους Πόντιους πρόσφυγες.

    [04] Χωρίς Μετρό, ηλεκτρικό και τραμ η Αθήνα

    Συνεχίζονται σήμερα για δεύτερη ημέρα οι απεργιακές κινητοποιήσεις των εργαζομένων στον χώρο των αστικών συγκοινωνιών και του σιδηροδρόμου.

    Ταλαιπωρία, λοιπόν, αναμένει το επιβατικό κοινό της Αθήνας αφού Μετρό, Ηλεκτρικός και τραμ θα είναι ακινητοποιημένα. Επίσης, ακινητοποιημένα θα είναι τα τρένα του ΟΣΕ και ο προαστιακός σιδηρόδρομος.

    Αντίθετα, κανονικά κινούνται λεωφορεία και τρόλεϊ.

    [05] Νέα "ασπίδα προστασίας" για τις γυναίκες

    Μία νέα "ασπίδα προστασίας" απέναντι στον καρκίνο του τραχήλου της μήτρας αποκτούν οι γυναίκες μ' ένα πρωτοποριακό σύστημα αθροιστικού κινδύνου πρόβλεψης για καρκινογένεση τραχήλου της μήτρας που ανέπτυξαν επιστήμονες στη Γυναικολογική και Μαιευτική κλινική του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων.

    Πρόκειται για μία μέθοδο που έρχεται να συμπληρώσει κενά του υπάρχοντος συστήματος κυτταρολογικού προληπτικού ελέγχου του πληθυσμού και να "θωρακίσει", κατά το μέγιστο δυνατόν, τις γυναίκες απέναντι σε μία ασθένεια, η οποία ευθύνεται για περίπου 280 θανάτους, κάθε χρόνο, στην Ελλάδα.

    Πρόκειται κατ' ουσίαν για έναν αλγόριθμο, που βασίζεται (πέραν του τεστ Παπ και της κολποσκοπικής εκτίμησης) σε μία σειρά εξετάσεων (που γίνονται από μία και μόνο λήψη τραχηλικού επιχρίσματος), όπως το HPV DNA τεστ, τεστ τυποποίησης που ανιχνεύουν συγκεκριμένους επικίνδυνους ογκογόνους υπότυπους του ιού, τεστ που δείχνουν το ιικό φορτίο, το τεστ mRNA που προσδιορίζει εάν πρόκειται για ενεργό ή παλαιότερη λοίμωξη κ.λπ., σε συνδυασμό με πληροφορίες που σχετίζονται με το ιστορικό της γυναίκας (π.χ. ηλικία ατόμου, αλλά και ηλικία έναρξης και συχνότητα σεξουαλικών επαφών, αριθμός σεξουαλικών συντρόφων, ιστορικό καπνίσματος κ.ο.κ.).

    Από τα παραπάνω προκύπτει ένα εξατομικευμένο αθροιστικό μοντέλο κινδύνου, βάσει του οποίου οι επιστήμονες στο πανεπιστημιακό νοσοκομείο Ιωαννίνων ανέπτυξαν μία κλίμακα τριών σταδίων (και χρωμάτων)- ένα είδος "φωτεινού σηματοδότη" που ρυθμίζει την πορεία των γυναικών σε σχέση με την υγεία του τραχήλου τους- βάσει της οποίας οι γυναίκες με χαμηλό "σκορ" κατατάσσονται στην πράσινη κατηγορία και υποβάλλονται σε συμβατικό μόνο έλεγχο, όπως και ο υπόλοιπος γενικός πληθυσμός. Αυτές με ενδιάμεσο σκορ εμπίπτουν στην πορτοκαλί κατηγορία και θα χρειαστεί να περνούν από επανέλεγχο κάθε έξι μήνες ή έναν χρόνο, ενώ αυτές που το σκορ τους θα "χτυπά" κόκκινο θα χρήζουν άμεσου περαιτέρω ελέγχου ή και θεραπείας.

    [06] Google και Microsoft αγοράζουν τις ευρασιτεχνίες της πτωχευμένης Kodak

    Η Apple και η Google, δύο από τις μεγαλύτερες εταιρείες τεχνολογίας παγκοσμίως, μπορεί να θεωρούνται αιώνιοι «εχθροί», αλλά αυτό δεν φάνηκε να αποτελεί εμπόδιο στο να συνεργαστούν προκειμένου να αγοράσουν μια τεράστια σειρά από ευρεσιτεχνίες της Kodak, η οποία έχει κηρύξει πτώχευση.

    Οι δύο κολοσσοί συμμετέχουν σε μια συμφωνία 525 εκατομμυρίων δολαρίων, μαζί με τις Microsoft, Samsung, Facebook, Amazon, Fujifilm, RIM, Huawei και άλλες εταιρείες, ανακοίνωσε την Τετάρτη η Kodak.

    [07] Γιαγιά στην Αυστραλία κέρδισε 40 εκατ. δολάρια στο ΛΟΤΟ

    Τύχη βουνό είχε μια συνταξιούχος από το Λίλιντεϊλ της Μελβούρνης αφού με ένα απλό δελτίο κέρδισε 40 εκατομμύρια δολάρια στο Λότο.

    Η σούπερ-τυχερή θέλει να διατηρήσει την ανωνυμία της. Στους υπεύθυνους του Λότο πους της τηλεφώνησαν για να της πουν τα ευχάριστα νέα απάντησε:

    «Μου κάνετε πλάκα. Ένα λεπτό να βάλω τα γυαλιά μου για να ελέγξω τους αριθμούς του δελτίου μου». Και όταν βεβαιώθηκε σχεδόν λιποθύμησε?

    Σε ερώτηση τι θα τα κάνει τόσο χρήματα είπε: «Μια ζωή στη βιοπάλη. Θα εξοφλήσω το στεγαστικό μου δάνειο. Θα πληρώσω κάποια άλλα δάνειά μου και θα βοηθήσω τα παιδιά και τα εγγόνια μου».

    Η σούπερ-τυχερή είπε πως δεν πίνει, δεν καπνίζει και δεν βγαίνει έξω.

    «Η μόνη κατάχρηση που κάνω είναι ένα δελτίο Λότο πότε-πότε, έτσι για να ελπίζω?».

    [08] Κόβει τα αεροπορικά ταξίδια λόγω υγείας, η Χίλαρι Κλίντον

    Η αμερικανίδα υπουργός Εξωτερικών Χίλαρι Κλίντον, η οποία αντιμετωπίζει πρόβλημα υγείας τις τελευταίες 10 ημέρες, δεν θα είναι σε θέση να πραγματοποιήσει μεγάλα αεροπορικά ταξίδια ως τα μέσα Ιανουαρίου, ανακοίνωσε σήμερα ο εκπρόσωπός της.

    Η 65χρονη Κλίντον, αναμένεται πάντως να εγκαταλείψει τη θέση της στο υπουργείο μετά την ορκωμοσία του προέδρου Μπαράκ Ομπάμα στις 20 και 21 Ιανουαρίου.

    "Δεδομένης της κατάστασης της υγείας της, οι γιατροί τής συνέστησαν να μην πραγματοποιήσει τις επόμενες εβδομάδας μεγάλα αεροπορικά ταξίδια. Δεν προβλέπεται κανένα αεροπορικό ταξίδι ως τα μέσα Ιανουαρίου", τονίζει ο Φίλιπ Ρέινς σε επιστολή τους προς τους δημοσιογράφους, οι οποίοι συνήθως συνοδεύουν την Κλίντον στα ταξίδια της.

    Ο Ρέινς αποκάλυψε το Σάββατο ότι η Χίλαρι Κλίντον υπέστη εγκεφαλική διάσειση όταν, ενώ υπέφερε από σοβαρή ίωση που τής προκάλεσε γαστρεντερικές διαταραχές και αφυδάτωση, λιποθύμησε και έπεσε.

    Η Κλίντον ταξιδεύει κατά μέσον όρο δυο φορές την εβδομάδα και τα ταξίδια της, στα τέσσερα σημεία του πλανήτη, διαρκούν πολλές ημέρες. 'Εχοντας διανύσει αεροπορικώς περισσότερα από 1,5 εκατομμύριο χιλιόμετρα και έχοντας επισκεφθεί 112 χώρες, η Κλίντον κατέχει το ρεκόρ από όλους τους υπουργούς Εξωτερικών των ΗΠΑ.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Thursday, 20 December 2012 - 7:30:27 UTC