Browse through our Interesting Nodes of Greek Local Authorities & Servers Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 25 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 12-12-22

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] «Η Ελλάδα δεν θα χρειαστεί άλλο μεγάλο πακέτο λιτότητας»
  • [02] Σχέδιο για την παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας
  • [03] Τα πνευματικά Χριστούγεννα των Μετεώρων
  • [04] Ανοίγει το χιονοδρομικό κέντρο Μαινάλου
  • [05] Τα τριζόνια αλλάζουν τραγούδι λόγω θορύβου
  • [06] Δεύτερη φάση δημοψηφίσματος στην Αίγυπτο
  • [07] Συνελήφθη αλλοδαπός για 37 διαρρήξεις σπιτιών
  • [08] Επίσκεψη αστραπή του πρωθυπουργού Μ.Ραχόι στο Αφγανιστάν

  • [01] «Η Ελλάδα δεν θα χρειαστεί άλλο μεγάλο πακέτο λιτότητας»

    «Η Ελλάδα δεν θα χρειαστεί άλλο μεγάλο πακέτο λιτότητας, καθώς ο κύριος όγκος των περιοριστικών μέτρων που χρειαζόταν έχει ήδη ληφθεί» δηλώνει στην Καθημερινή της Κυριακής ο επικεφαλής του Συμβουλίου Εμπειρογνωμόνων του Eurogroup, Τόμας Βίζερ.

    Ωστόσο, προειδοποιεί ότι «αν ο επόμενος προϋπολογισμός παρουσιάσει αστοχίες, οι οποίες δεν οφείλονται στο δυσμενές μακροοικονομικό περιβάλλον, αλλά στην αβελτηρία των ελληνικών αρχών, τότε προβλέπεται από το Πρόγραμμα η αυτόματη λήψη διορθωτικών παρεμβάσεων».

    Δηλώνει πεπεισμένος ότι η ελληνική οικονομία θα αρχίσει να ανακάμπτει από το δεύτερο εξάμηνο του 2013, σημειώνει ότι τότε θα αποφασιστεί αν χρειαστεί επιπλέον χρηματοδότηση η χώρα, ενώ επικρίνει όσους ζητούν άμεσο νέο «κούρεμα» του χρέους ότι έχουν αλλότρια κίνητρα.

    [02] Σχέδιο για την παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας

    Με τον υπουργό Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων της Αργεντινής Κάρλος Τομάδα, τον άνθρωπο που βρίσκεται στη θέση αυτή από το 2003- αμέσως μετά την κρίση που βίωσε η χώρα- και που θεωρείται, από πολλούς, ο «αρχιτέκτονας» της πολιτικής ανάκαμψης της οικονομίας, συναντήθηκε ο Αλέξης Τσίπρας στο Μπουένος Άιρες.

    Στη συνάντηση, που διήρκεσε πάνω από μία ώρα, ο κ.Τομάδα ανέλυσε, με συγκεκριμένα στοιχεία και παραδείγματα, το πώς η πολιτική που εφαρμόστηκε και που βασίζεται στο δίπτυχο, δημιουργία θέσεων εργασίας (κατά συνέπεια μείωση της ανεργίας) συν μείωση της ύφεσης μέσω μέτρων που ενισχύουν την εσωτερική αγορά, οδήγησε στη βελτίωση των δεικτών της οικονομίας της χώρας.

    «Βάλατε στόχο να ξανακερδίσετε την εργασία σε μια κατεστραμμένη χώρα και το πετύχατε», είπε ο Αλέξης Τσίπρας στον Κάρλος Τομάδα με τον τελευταίο να απαντά ότι «αυτά είναι από τα πιο ζεστά λόγια που έχω ακούσει».

    Σε δηλώσεις του ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης επεσήμανε: «Αυτό που έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον από την εμπειρία της Αργεντινής - με τις ομοιότητες αλλά και τις μεγάλες διαφορές από την περίπτωση της Ελλάδας - είναι να δούμε τι πρέπει να κάνουμε προκειμένου να αποφύγουμε τη δραματική εμπειρία της χρεωκοπίας, στην οποία οδήγησε τη χώρα η κυβέρνηση που ήταν προσκολλημένη στις συνταγές της λιτότητας και στις επιλογές του ΔΝΤ. Και ταυτόχρονα να μελετήσουμε σε βάθος τις πολιτικές της παραγωγικής ανασυγκρότησης, της ανάπτυξης, της τόνωσης της κατανάλωσης, που κατάφεραν να οδηγήσουν - από το 2003 και μετά - τη χώρα στην ανάκαμψη και στην έξοδο από την κρίση».

    Η πρώτη μέρα των συναντήσεων της αντιπροσωπείας του ΣΥΡΙΖΑ στο Μπουένος Άιρες, έκλεισε με ομιλία του Αλέξη Τσίπρα σε στελέχη του κυβερνητικού συνασπισμού της Αργεντινής.

    [03] Τα πνευματικά Χριστούγεννα των Μετεώρων

    "Απάντηση" σε όσους επισκέπτες αναζητούν το βαθύτερο νόημα των Χριστουγέννων δίνουν τα Μετέωρα, ένα από τα σπουδαιότερα μνημεία του κόσμου, σύμφωνα με την UNESCO, σίγουρα το σημαντικότερο της Θεσσαλίας και το δεύτερο- μετά το Άγιον Όρος -μοναστηριακό κέντρο στην Ελλάδα.

    Στις ιερές μονές της περιοχής, το χαρμόσυνο γεγονός της ενσάρκωσης, εορτάζεται με ύμνους στη θεία λειτουργία που αρχίζει λίγο μετά στις 9 το βράδυ της παραμονής των Χριστουγέννων.

    Στις απάτητες κορυφές των επιβλητικών βράχων ήρθαν τον 11ό αιώνα οι πρώτοι ερημίτες μοναχοί και λίγο αργότερα αποτέλεσαν τη Σκήτη της Δούπιανης. Το 14ο αιώνα, ο Όσιος Αθανάσιος ο Μετεωρίτης συγκρότησε το πρώτο οργανωμένο μοναστικό κοινόβιο στο Μεγάλο Μετέωρο. Είκοσι τέσσερα μοναστήρια, πολλά κελιά, ερημητήρια και ασκηταριά "άνθισαν" διάσπαρτα σε όλους τους βράχους για 600 και πλέον χρόνια.

    Σήμερα σώζονται ακέραια και λειτουργούν τα μοναστήρια: Μεγάλου Μετεώρου, Βαρλαάμ, Αγίας Τριάδας, Αγίου Στεφάνου, Ρουσάνου και Αγίου Νικολάου Αναπαυσά, Αγίου Νικολάου Μπάντοβα, Υπαπαντή του Σωτήρος (Μετόχι Μεγάλου Μετεώρου) και Αγίου Αντωνίου.

    Καθημερινά συρρέουν αμέτρητοι επισκέπτες από κάθε γωνιά της γης για περισυλλογή και προσευχή. Γνωρίζουν τη ζωή των μοναχών, θαυμάζουν το απερίγραπτο φυσικό τοπίο, την καλλιτεχνική αρχιτεκτονική και αγιογραφία, μελετούν τα ανεκτίμητα κειμήλια.

    Μέσα στο λιγοστό φως των κεριών, στους θεόπνευστους ψαλμούς, στη μυρωδιά του λιβανιού που απλώνεται στο χώρο, ο επισκέπτης έχει την ευκαιρία να βιώσει τα πνευματικά Χριστούγεννα.

    Έτσι, θα μπορέσει να ξεφύγει- έστω και προς στιγμήν -από το βουητό της εποχής και των αστικών κέντρων, από τις δυσκολίες και τα βάσανα της ζωής, τη δύσκολη με άλλα λόγια οικονομική περίοδο, βιώνοντας κάτι μοναδικό.

    Η λειτουργία των Χριστουγέννων στα Άγια Μετεωρίτικα Μοναστήρια, τελειώνει τις πρώτες πρωινές ώρες και οι μετέχοντες σ' αυτήν έχουν την ευκαιρία να γνωρίσουν τη φιλοξενία της μοναστικής κοινότητας στο αρχονταρίκι κάθε μονής, ανταλλάσσοντας ευχές για την μεγάλη αυτή γιορτή της Χριστιανοσύνης.

    Ωστόσο, η βραδιά της παραμονής των Χριστουγέννων έχει και στην περιοχή της Καλαμπάκας μια ξεχωριστή ατμόσφαιρα. Κτισμένη στους πρόποδες των Μετεωρίτικων βράχων, η Καλαμπάκα είναι η πρωτεύουσα του Δήμου Καλαμπάκας αλλά και εμπορικό και τουριστικό κέντρο, όχι μόνον για να ανεβεί κανείς στο Μετεωρίτικο συγκρότημα αλλά και για επισκεφθεί τα Χάσια, τον Κόζιακα ή την Τριγγία, αλλά και τον Ασπροπόταμο, ενώ αποτελεί πέρασμα προς την Ήπειρο.

    Οι επισκέπτες που θα κατακλύσουν τα ξενοδοχεία και τις πανσιόν αυτές τις Άγιες μέρες θα γνωρίσουν στην Καλαμπάκα την οικογενειακή φιλοξενία. Θα έχουν την ευκαιρία, να απολαύσουν στις ταβέρνες και τα εστιατόρια τα τοπικά εδέσματα, τον πλούτο της τοπικής κουζίνας και να πιουν καφέ ή τσάι σε κάποιο από τα καφέ της περιοχής.

    Το Χαλίκι (το ορεινό χωριό του Ασπροποτάμου, τα τρία ποτάμια, το Παλιχώρι, η Χρυσομηλιά και ο Κλεινός, χωριά του δήμου Κλεινοβού), η Διάβα, το Καστράκι, η Βλαχάβα, ο Άγιος Δημήτριος, η Αύρα κ.ά. αποτελούν επίσης μια καλή επιλογή.

    [04] Ανοίγει το χιονοδρομικό κέντρο Μαινάλου

    Ανοίγεισήμερα τις πύλες του για τη νέα χιονοδρομική περίοδο, το χιονοδρομικό κέντρο Μαινάλου, στην Οστρακίνα.

    Τις τελευταίες μέρες έγιναν οι απαιτούμενες εργασίες συντήρησης και ολοκληρώθηκε η διαδικασία της πιστοποίησης καλής και ασφαλούς λειτουργίας των εγκαταστάσεων και συγκεκριμένα, των δύο συρόμενων αναβατήρων «Αρκτούρος» και «Αετός», καθώς και του baby lift.

    Το χιονοδρομικό του Μαινάλου βρίσκεται πολύ κοντά στην Αθήνα και είναι ιδανικό για οικογένειες. Λειτουργούν δύο σχολές εκμάθησης και ενοικίασης εξοπλισμού, όπου μπορούν με ασφάλεια να μυήσουν τους αρχάριους, στα μυστικά των χειμερινών σπορ και να εφοδιάσουν τους επισκέπτες με τον απαραίτητο εξοπλισμό.

    Στο τριώροφο σαλέ, εκτός από ζεστά ροφήματα δίπλα στο τζάκι και τα προσεκτικά επιλεγμένα εδέσματα, προσαρμοσμένα τιμολογιακώς στις σημερινές οικονομικές συνθήκες, οι επισκέπτες μπορούν να προμηθευτούν και παραδοσιακά Αρκαδικά προϊόντα από το κατάστημα πώλησης τοπικών παραδοσιακών προϊόντων.

    [05] Τα τριζόνια αλλάζουν τραγούδι λόγω θορύβου

    Τα τριζόνια αναγκάζονται να αλλάξουν τον τρόπο που τραγουδάνε -έναν από τους πιο χαρακτηριστικούς ήχους του καλοκαιριού- προκειμένου να ακουστούν πάνω από τον θόρυβο των δρόμων, σύμφωνα με μια νέα γερμανική επιστημονική έρευνα.

    Είναι η πρώτη φορά που ανακαλύπτεται ότι οι ανθρωπογενείς θόρυβοι ασκούν εξελικτικές πιέσεις στα έντομα, σε σημείο που τα υποχρεώνουν ως είδος, προκειμένου να προσαρμοστούν στις νέες απαιτήσεις του περιβάλλοντός τους, να μεταβάλουν ακόμα και τους φυσικούς ήχους που παράγουν. Έως τώρα ήταν γνωστό ότι διάφορα ζώα (πουλιά, φάλαινες, βάτραχοι κ.α.) αλλάζουν τους ήχους τους σε θορυβώδη περιβάλλοντα, όμως ποτέ δεν είχε διαπιστωθεί επίδραση των ανθρωπογενών θορύβων στα έντομα.

    Οι ερευνητές έπιασαν 188 αρσενικά τριζόνια, τα μισά από τα οποία προέρχονταν από ήσυχες τοποθεσίες και τα υπόλοιπα από θορυβώδεις, δίπλα σε δρόμους με μεγάλη κίνηση.

    Τα εν λόγω έντομα χρησιμοποιούν το τραγούδι τους -που παράγεται τρίβοντας τα πίσω πόδια τους στις μπροστινές φτερούγες τους- προκειμένου να προσελκύσουν συντρόφους. Οι ερευνητές χώρισαν τα τριζόνια σε δύο ομάδες και μελέτησαν τις διαφορές στο εργαστήριο, ενθαρρύνοντας τα αρσενικά να τραγουδήσουν ενώπιον θηλυκών τριζονιών και ηχογραφώντας τους παραγόμενους ήχους.

    Οι Γερμανοί επιστήμονες διαπίστωσαν ότι τα έντομα που προέρχονταν από περιοχές κοντά σε δρόμους με μεγάλη οδική κυκλοφορία, είχαν μάθει πλέον να ενισχύουν συστηματικά την ένταση στις χαμηλότερες συχνότητες του τραγουδιού τους. Όπως είπαν οι ερευνητές, ο θόρυβος των δρόμων είναι απειλητικός για τις αναπαραγωγικές δυνατότητες των τριζονιών, επειδή εμποδίζει τα θηλυκά να ακούσουν τα αρσενικά, οπότε κατ' ανάγκη τα τελευταία πρέπει να κάνουν προσαρμογές στους ήχους τους, ώστε να ακούγονται σε μεγάλη απόσταση.

    [06] Δεύτερη φάση δημοψηφίσματος στην Αίγυπτο

    Τα εκλογικά τμήματα άνοιξαν σήμερα στην Αίγυπτο για τη δεύτερη φάση του δημοψηφίσματος που αφορά το σχέδιο του Συντάγματος, το οποίο διχάζει τη χώρα ενώ προκάλεσε και νέες ταραχές χθες.

    Ουρές είχαν σχηματιστεί έξω από πολλά σχολεία σε 17 περιφέρειες, όπως στη Γκίζα κοντά στο Κάιρο, πριν ανοίξουν τα εκλογικά τμήματα λίγο μετά τις 08.00 τοπική ώρα (και ώρα Ελλάδος).

    Σύμφωνα με επίσημα στοιχεία, το "ναι" επικράτησε με ποσοστό σχεδόν 57% στην πρώτη φάση του δημοψηφίσματος που διεξήχθη το περασμένο Σάββατο, μια εξέλιξη που προμηνύει ίσως έγκριση του σχεδίου του Συντάγματος σε εθνικό επίπεδο.

    Σχεδόν 25 εκατομμύρια ψηφοφόροι καλούνται σήμερα στις κάλπες. Τα εκλογικά τμήματα θα κλείσουν στις 19.00 τοπική ώρα αλλά την περασμένη εβδομάδα η εκλογική επιτροπή είχε παρατείνει την ψηφοφορία κατά τέσσερις ώρες, μέχρι τις 23.00.

    Η διαίρεση της χώρας σε δύο διαδοχικές περιφέρειες ψηφοφορίας είχε αποφασιστεί προκειμένου να αντιμετωπιστεί το μποϊκοτάζ ορισμένων εισαγγελέων αρμόδιων για την εποπτεία της εκλογικής διαδικασίας.

    Πριν από τη διεξαγωγή του δημοψηφίσματος είχαν προηγηθεί πολλές εβδομάδες μεγάλων διαδηλώσεων, οι οποίες μερικές φορές εξελίχθηκαν σε βίαια επεισόδια, ανάμεσα σε πολέμιους κα υποστηρικτές του προέδρου Μοχάμεντ Μόρσι και των Αδελφών Μουσουλμάνων από τους οποίους προέρχεται και οι οποίοι υποστηρίζουν το σχέδιο του Συντάγματος.

    Την Παρασκευή, βίαια επεισόδια σημειώθηκαν μεταξύ υποστηρικτών του Μόρσι και υποστηρικτών της αντιπολίτευσης, με δεκάδες τραυματίες στη δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της Αιγύπτου, την Αλεξάνδρεια.

    [07] Συνελήφθη αλλοδαπός για 37 διαρρήξεις σπιτιών

    Δεκάδες σπίτια σε ολόκληρη τη Βόρεια Ελλάδα είχε "αδειάσει" ένας 36χρονος αλλοδαπός, ο οποίος συνελήφθη από αστυνομικούς στην περιοχή της Νεάπολης στη Θεσσαλονίκη.

    Όπως προέκυψε από την έρευνα, ο 36χρονος είχε διαρρήξει συνολικά 37 σπίτια σε Δράμα, Καβάλα, Κιλκίς, Ξάνθη, Πτολεμαΐδα, Βέροια και Τρίκαλα με λεία χρηματικά ποσά, κοσμήματα και ηλεκτρονικές συσκευές.

    [08] Επίσκεψη αστραπή του πρωθυπουργού Μ.Ραχόι στο Αφγανιστάν

    Ο ισπανός πρωθυπουργός Μαριάνο Ραχόι πραγματοποίησε σήμερα αιφνιδιαστική επίσκεψη στην Καμπούλ για να γιορτάσει παραμονές Χριστουγέννων με τις δυνάμεις της χώρας του που έχουν αναπτυχθεί στο Αφγανιστάν, μετέδωσαν τα ισπανικά μέσα ενημέρωσης.

    Ο Ραχόι, που συνοδεύεται από τον υπουργό Άμυνας Πέδρο Μορένες, αναμένεται επίσης να συναντηθεί με τον πρόεδρο του Αφγανιστάν Χαμίντ Καρζάι, σύμφωνα με τον Τύπο.

    Αυτή η επίσκεψη αστραπή στο Αφγανιστάν είναι η πρώτη του επικεφαλής της δεξιάς κυβέρνησης μετά την άνοδό του στην εξουσία πριν από ένα χρόνο, υπογραμμίζει η εφημερίδα El Pais, διευκρινίζοντας ότι ο αριθμός των ισπανών στρατιωτών στη χώρα αυτή "έχει ήδη μειωθεί κατά 10% επί συνόλου 1.521 ισπανών στρατιωτών που υπηρετούν στο Αφγανιστάν, στην αποστολή που έχει εγκριθεί" από το κοινοβούλιο, στο πλαίσιο της διαδικασίας αποχώρησης των ισπανικών δυνάμεων στο Αφγανιστάν.

    Η αποχώρηση αυτή που θα συνεχιστεί το 2013 και θα ολοκληρωθεί το 2014 αναμένεται εξάλλου να περιληφθεί στην ατζέντα των συνομιλιών μεταξύ του Μαριάνο Ραχόι και του Χαμίντ Καρζάι, γράφει η El Mundo.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Saturday, 22 December 2012 - 9:30:28 UTC