Download Greek Fonts & Instructions for your computer Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 12-12-22

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Αβέβαιη η μελλοντική πορεία του Μόντι
  • [02] Κύπριος καταθέτης μηνύει Λαϊκή Τράπεζα και Βγενόπουλο
  • [03] Δεν οφελούν την Τουρκία οι Patriot, διαμηνύει το Ιράν
  • [04] Η αρχαιολογική σκαπάνη έφερε στο φως οικία 3.500 χρόνων, στην Κύπρο

  • [01] Αβέβαιη η μελλοντική πορεία του Μόντι

    Τις διαβουλεύσεις με τις πολιτικές δυνάμεις ξεκίνησε, σήμερα το πρωί, ο πρόεδρος της Ιταλικής Δημοκρατίας, Τζόρτζιο Ναπολιτάνο, μετά τη χθεσινή παραίτηση του Μάριο Μόντι.

    «Ο Μόντι πρέπει να διατηρήσει ουδέτερη πολιτική στάση», δήλωσε ο εκπρόσωπος του μπερλουσκονικού «Λαού της Ελευθερίας» στη Γερουσία, Φαμπρίτσιο Τσικίτο, μετά τη συνάντηση με τον Ιταλό πρόεδρο.

    Από τη μεριά του, το προοδευτικό «Δημοκρατικό Κόμμα» ευχαρίστησε τον Ναπολιτάνο, τονίζοντας, παράλληλα, ότι «η χώρα, τώρα, αξίζει να μπει σε μια νέα φάση».

    Σε δυο περίπου ώρες ο Τζόρτζιο Ναπολιτάνο ολοκληρώνει τις διαβουλεύσεις του και μέχρι σήμερα το βράδυ αναμένεται να έχει προχωρήσει στη διάλυση της Βουλής και της Γερουσίας. Οι εκλογές, ως γνωστόν, θα προκηρυχθούν για τις 24 Φεβρουαρίου.

    Τις τελευταίες ώρες, πάντως, πληθαίνουν οι φήμες σύμφωνα με τις οποίες ο Μόντι μπορεί να μην αποφασίσει, τελικά, να πάρει μέρος στην προεκλογική εκστρατεία.

    Το «μυστήριο» σχετικά με τη μελλοντική του πορεία μπορεί να λυθεί αύριο, κατά τη διάρκεια της συνέντευξης τύπου που πρόκειται να παραχωρήσει, ή και αργότερα, μέχρι την Πρωτοχρονιά.

    Πολλοί υπουργοί του, όμως, σε επαφές με δημοσιογράφους, χθες βράδυ, εξέφραζαν την πεποίθηση ότι «τελικά, δεν πρόκειται να μπει, άμεσα, στον στίβο της πολιτικής». Ίσως για να μην «καεί», σε μια δύσκολη φάση, οξυμένης κομματικής αντιπαράθεσης. Ίσως, όμως, και για να παραμείνει ο ένας από τους κύριους υποψήφιους για τη θέση του νέου προέδρου της Δημοκρατίας, που θα εκλεγεί την ερχόμενη 'Ανοιξη.

    Δεν έχει ληφθεί, πάντως, καμία οριστική απόφαση και τις ώρες αυτές, ο τεχνοκράτης πρωθυπουργός συνεχίζει να αξιολογεί τα «υπέρ» και τα «κατά» της κρίσιμης αυτής επιλογής.

    [02] Κύπριος καταθέτης μηνύει Λαϊκή Τράπεζα και Βγενόπουλο

    Ιδιωτική ποινική δίωξη ασκήθηκε εναντίον της Λαϊκής Τράπεζας, του τέως εκτελεστικού αντιπροέδρου της Ανδρέα Βγενόπουλου και άλλων στελεχών της τράπεζας, καθώς και του τέως Διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας Αθανάσιου Ορφανίδη, με την κατηγορία της εξαπάτησης στην υπόθεση των αξιογράφων.

    Ενάγων είναι ο Σταύρος Μαυρόσαββας, από την Πάφο, που είχε επενδύσει 108.000 ευρώ, και κατέθεσε το κατηγορητήριο της ιδιωτικής ποινικής δίωξης ύστερα από άδεια του Επαρχιακού Δικαστηρίου της Πάφου.

    Ο παραπονούμενος είναι ένας από χιλιάδες καταθέτες που υποστηρίζουν ότι εξαπατήθηκαν από τις τράπεζες να μετατρέψουν τις καταθέσεις τους σε αξιόγραφα με την υπόσχεση υψηλής απόδοσης.

    Όπως υποστηρίζει, «οι κατηγορούμενοι όλοι μαζί ή ο καθένας ξεχωριστά ή σε συνεργασία μεταξύ τους, κατά ή περί τον Απρίλιο του 2010 στη Λευκωσία και σε ολόκληρη την Κύπρο συνωμότησαν και /ή συμφώνησαν μεταξύ τους με απάτη και/ή με δόλιο τρόπο ή μέσα και με ειδικό σχεδιασμό απόκρυψης ή παραπλάνησης και με δόλια τεχνάσματα να προωθήσουν τη διάθεση αξιογράφων κεφαλαίου και με αυτό τον τρόπο να καταδολιεύσουν το κοινό γενικά, περιλαμβανομένου και του παραπονουμένου, με αποτέλεσμα να ζημιωθεί το ποσό της επένδυσής του».

    Στο κατηγορητήριο αναφέρεται πως «οι κατηγορούμενοι προέβησαν σε ανακριβή δήλωση, ότι δηλαδή τα αξιόγραφα θα απέφεραν υψηλές αποδόσεις, ενώ στην πραγματικότητα γνώριζαν ότι κάτι τέτοιο δεν ανταποκρινόταν στην αλήθεια, με αποτέλεσμα οι καταθέτες να χάσουν τια χρήματά τους».

    Η υπόθεση ορίστηκε για εμφάνιση στο δικαστήριο στις 7 Ιανουαρίου και εκδόθηκαν κλήσεις για επίδοση στους κατηγορουμένους, που είναι οι Cyprus Popular Bank Public Company Ltd, Ανδρέας Βγενόπουλος (τέως εκτελεστικός πρόεδρος), Ευθύμιος Μπουλούτας (από την Ελλάδα, τέως διευθύνων σύμβουλος), Νεοκλής Λυσάνδρου, Χρήστος Στυλιανίδης, Παναγιώτης Κουννή, Κάλιας Ευσταθίου και Αθανάσιος Ορφανίδης.

    Οι καταθέτες που υποστηρίζουν ότι εξαπατήθηκαν από τις τράπεζες, με αποτέλεσμα ένα συνολικό ποσό 1.8 δισ. ευρώ να μετατραπεί σε μετοχές, έχουν ιδρύσει το Σύνδεσμο Κατόχων Αξιογράφων, που δραστηριοποιείται με διάφορους τρόπους για να σωθούν τα χρήματα των μελών του.

    [03] Δεν οφελούν την Τουρκία οι Patriot, διαμηνύει το Ιράν

    Η εγκατάσταση αντιπυραυλικών συστοιχιών Patriot του ΝΑΤΟ για την ενίσχυση της άμυνας της Τουρκίας από μια πιθανή πυραυλική επίθεση από τη Συρία το μόνο που θα κάνει είναι να βλάψει την ασφάλεια της Τουρκίας, δήλωσε σήμερα ο ιρανός υπουργός Άμυνας Αχμαντ Βαχίντι.

    Το Ιράν υποστηρίζει τον άραβα σύμμαχό του, τον πρόεδρο της Συρίας Μπασάρ αλ-Ασαντ, ο οποίος επιδιώκει την καταστολή της εξέγερσης εναντίον του καθεστώτος του που άρχισε στο Μάρτιο του 2011. Η Τεχεράνη αντιτίθεται στην εγκατάσταση πυραύλων του ΝΑΤΟ στην περιοχή καθώς τονίζει πως αυτό συνιστά ανάμιξη της Δύσης και μπορεί να οδηγήσει σε έναν "παγκόσμιο πόλεμο".

    "Η εγκατάσταση των πυραύλων Patriot στην Τουρκία δεν παίζει κανένα ρόλο στην εγγύηση της ασφάλειας της Τουρκίας αλλά βλάπτει τη χώρα της Τουρκίας", δήλωσε ο Βαχίντι, σύμφωνα με το ειδησεογραφικό πρακτορείο των ιρανών φοιτητών ISNA. "Η Δύση πάντα ακολουθεί τα συμφέροντά της και εμείς διαφωνούμε με την παρουσία δυτικών χωρών στις αλληλεπιδράσεις στην περιοχή".

    Ο Βαχίντι διέψευσε ότι το Ιράν εκπαιδεύει τις συριακές ένοπλες δυνάμεις για να πολεμούν τους αντάρτες, σύμφωνα με το ISNA. Η Ισλαμική Δημοκρατία θεωρεί πως η ίδια, η συριακή ηγεσία και η σιιτική οργάνωση Χεζμπολάχ του Λιβάνου ανήκουν στον "άξονα αντίστασης" κατά των ΗΠΑ και του Ισραήλ στη Μέση Ανατολή αλλά απορρίπτει τις κατηγορίες ότι υποστηρίζει στρατιωτικά τον πρόεδρο Ασαντ.

    "Η Συρία δεν έχει ανάγκη οι ένοπλες δυνάμεις της να εκπαιδευτούν στο Ιράν, γιατί η Συρία έχει ισχυρό στρατό ο οποίος έχει προετοιμαστεί για μια αναμέτρηση με το σιωνιστικό καθεστώς" (Ισραήλ), είπε ο Βαχίντι.

    [04] Η αρχαιολογική σκαπάνη έφερε στο φως οικία 3.500 χρόνων, στην Κύπρο

    Τα κατάλοιπα μιας οικίας 3500 χρόνων, που χρονολογείται στη Μέση Εποχή του Χαλκού, έφεραν στο φως στη θέση Αλάμπρα-Μούττες (επαρχία Λευκωσίας) οι φετινές ανασκαφικές έρευνες που διευθύνει ο αρχαιολόγος Andrew Sneddon του Πανεπιστημίου του Queensland, μαζί με τους Greg Deftereos και Tom Rymer. Οι τελευταίες ανασκαφές στην περιοχή είχαν διεξαχθεί από το Πανεπιστήμιο Cornell τη δεκαετία του '80 με επικεφαλής τον John Coleman.

    Οι ανασκαφές έφεραν στο φως, σύμφωνα με το Τμήμα Αρχαιοτήτων Κύπρου, ένα στενό ορθογώνιο δωμάτιο 5 Χ 4 μέτρων με χαμηλές πέτρινες βάσεις τοιχωμάτων που κάποτε στήριζαν τοίχους κατασκευασμένους από πήλινες πλίνθους, παρόμοιους με τους τοίχους των παραδοσιακών οικιών που σώζονται σήμερα στην Αλάμπρα.

    Η οικία σώζει έναν καλά διατηρημένο αποθηκευτικό χώρο με τουλάχιστον έξι μεγάλους αποθηκευτικούς πίθους που πιθανώς να περιείχαν προϊόντα όπως σιτηρά, νερό και ελαιόλαδο. 'Αλλα αντικείμενα που βρέθηκαν είναι μια μπρούντζινη πόρπη, μια σπάνια μπρούντζινη σμίλη, όπως και εργαλεία για την υφαντική και περίτεχνα ζωγραφισμένα κεραμικά αγγεία. Η οικία φαίνεται να καταστράφηκε από φωτιά γύρω στο 1600 π.Χ., γεγονός που ίσως εξηγεί την κατάσταση διατήρησής της.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Saturday, 22 December 2012 - 11:30:23 UTC