Visit our archive of News, Documents, Maps & Position Papers on the Imia Issue (1996) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Wednesday, 24 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 12-12-27

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Σύσκεψη για τα προαπαιτούμενα της δόσης Ιανουαρίου
  • [02] Ως τις 9 το βράδυ ανοικτά τα καταστήματα για τις τελευταίες αγορές
  • [03] Ανησυχεί ο Ομπάμα για τον «δημοσιονομικό γκρεμό»
  • [04] Αστρονόμοι «είδαν» το φως των πρώτων άστρων
  • [05] Πιθανή η άνοδος της θερμοκρασίας της Γης πάνω από 5 βαθμούς έως το 2100

  • [01] Σύσκεψη για τα προαπαιτούμενα της δόσης Ιανουαρίου

    Οι προτεραιότητες του κυβερνητικού προγράμματος για το πρώτο τρίμηνο του νέου έτους θα βρεθούν στο επίκεντρο της ευρείας διυπουργικής σύσκεψης, η οποία πραγματοποιηθεί σήμερα στο Μέγαρο Μαξίμου, υπό την προεδρία του πρωθυπουργού, Αντώνη Σαμαρά και με τη συμμετοχή των υπουργών και των γενικών γραμματέων των εμπλεκόμενων υπουργείων.

    Στόχος είναι η κυβέρνηση να εμφανιστεί έτοιμη εν όψει της συνεδρίασης του Eurogroup στις 20 Ιανουαρίου, καθώς και της ανάλογης συνεδρίασης του διοικητικού συμβουλίου του ΔΝΤ. Σημειώνεται πως εντός του πρώτου τρίμηνου του 2013 αναμένεται να δοθούν στην Ελλάδα 14,8 δισ. ευρώ, εκ των οποίων 7,2 δισ. ευρώ τον Ιανουάριο για την ολοκλήρωση της ανεκεφαλαιοποίησης των τραπεζών.

    [02] Ως τις 9 το βράδυ ανοικτά τα καταστήματα για τις τελευταίες αγορές

    Κανονικά λειτουργούν σήμερα τα εμπορικά καταστήματα, σύμφωνα με το εορταστικό ωράριο.

    Σήμερα και αύριο τα μαγαζιά θα είναι ανοικτά έως τις 9 το βράδυ, ενώ κανονικά θα λειτουργούν (έως τις 6 το απόγευμα) και την ερχόμενη Κυριακή 30 Δεκεμβρίου.

    [03] Ανησυχεί ο Ομπάμα για τον «δημοσιονομικό γκρεμό»

    Ο αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα, σε μια από τις τελευταίες προσπάθειες να αποφευχθεί ο αποκαλούμενος «δημοσιονομικός γκρεμός», που θα οδηγήσει τις Ηνωμένες Πολιτείες από την αρχή του 2013 σε αναγκαστική λιτότητα, με αυξήσεις φόρων και περικοπές δαπανών, κάλεσε τους Ρεπουμπλικάνους να μην σταθούν εμπόδιο στην ψηφοφορία στο Κογκρέσο.

    Ο Αμερικανός πρόεδρος επέστρεψε εσπευσμένα στον Λευκό Οίκο από τις διακοπές του στη Χαβάη, για να συζητήσει σήμερα όλες τις προαπαιτούμενες ενέργειες ώστε να μην οδηγηθεί η αμερικανική οικονομία στα "βράχια".

    Ο Αμερικάνος υπουργός των Οικονομικών διεμήνυσε προς το Κογκρέσο ότι το υπουργείο Οικονομικών θα λάβει σύντομα έκτακτα μέτρα που επιτρέπονται από το νόμο για να αποφύγει η χώρα την χρεοκοπία.

    Τα μέτρα αυτά ανέρχονται σε 200 δισεκατομμύρια δολάρια, και υπό ομαλές συνθήκες θα δώσουν περιθώριο δύο μηνών στα δημόσια ταμεία, αλλά η «αβεβαιότητα» των διαπραγματεύσεων για τον προϋπολογισμό στις Ηνωμένες Πολιτείες εμποδίζει την πρόβλεψη για τη διάρκεια της ζωής τους, ανέφερε επίσης οΤ. Γκάιτνερ.

    [04] Αστρονόμοι «είδαν» το φως των πρώτων άστρων

    Αμερικανοί αστρονόμοι, χρησιμοποιώντας το διαστημικό τηλεσκόπιο ακτίνων-γ «Φέρμι» της NASA, «είδαν» το φως των πρώτων-πρώτων άστρων και, παράλληλα, έκαναν την πιο ακριβή μέχρι σήμερα μέτρηση του φωτός όλων των άστρων, τα οποία έχουν ποτέ λάμψει στο σύμπαν. Οι νέοι υπολογισμοί δείχνουν αφενός ότι το αρχέγονο αστρικό φως ήταν λιγότερο από τις έως τώρα εκτιμήσεις και αφετέρου ότι η μέση αστρική πυκνότητα είναι περίπου 1,4 άστρα ανά 100 δισεκατομμύρια κυβικά έτη φωτός. Αυτό σημαίνει ότι η μέση απόσταση ανάμεσα στα άστρα του σύμπαντος είναι περίπου 4.150 έτη φωτός.

    Οι ερευνητές έκαναν τους υπολογισμούς τους βασιζόμενοι στην ανάλυση του φωτός από γιγάντιες μαύρες τρύπες (τις λεγόμενες blazars) που απελευθερώνουν βίαια τεράστιες ποσότητες φωτεινής ενέργειας, καθώς απορροφούν την περιβάλλουσα ύλη.

    Όταν η ύλη έλκεται βαρυτικά προς την υπερμεγέθη μαύρη τρύπα ενός γαλαξία, ένα μέρος της επιταχύνεται και εκτινάσσεται προς τα έξω σχεδόν με την ταχύτητα του φωτός, με την μορφή «πιδάκων» που εκπέμπονται προς ακριβώς αντίθετες κατευθύνσεις. Όταν μια από τις αυτές τις δέσμες ακτίνων-γ τύχει να στοχεύει προς τη Γη, τότε ο συγκεκριμένος γαλαξίας και η μαύρη τρύπα του φαίνονται τρομερά φωτεινοί και παίρνουν την ονομασία "blazar".

    Έως τώρα έχουν εντοπιστεί πάνω από 1.000 τέτοια αντικείμενα και πολλά από αυτά εκπέμπουν ενέργεια άνω των 3 δισεκατομμυρίων γιγαηλεκτρονιοβόλτ (GeV), δηλαδή πάνω από ένα δισεκατομμύριο φορές μεγαλύτερη από την ενέργεια του ορατού φωτός.

    Το συνολικό φως των άστρων, που έχει ποτέ εκπεμφθεί στο διάστημα, ονομάζεται από τους αστρονόμους «εξωγαλακτικό φως υποβάθρου» και αποτελεί ένα είδος «κοσμικής ομίχλης» φωτονίων. Οι ακτίνες-γ που παράγονται από τα blazars, ταξιδεύουν δισεκατομμύρια έτη φωτός, εωσότου φθάσουν στον πλανήτη μας και στο μεταξύ διασχίζουν αυτή την «κοσμική ομίχλη».

    Οι νέες εκτιμήσεις δείχνουν ότι αυτά τα πρώτα άστρα δημιουργούνταν με πιο αργό ρυθμό από ό,τι πιστευόταν έως τώρα. Η άμεση παρατήρηση αυτών των προπατορικών άστρων μέχρι τώρα είναι αδύνατη με τα υπάρχοντα όργανα, αλλά ελπίζεται ότι ίσως καταστεί εφικτή είτε με το νέο διαστημικό τηλεσκόπιο «Τζέημς Γουέμπ» της NASA, το οποίο προγραμματίζεται να αντικαταστήσει το «Χαμπλ» από το 2018, είτε με το σχεδιαζόμενο επίγειο Υπερβολικά Μεγάλο Τηλεσκόπιο του Ευρωπαϊκού Νοτίου Αστεροσκοπείου στη Χιλή.

    [05] Πιθανή η άνοδος της θερμοκρασίας της Γης πάνω από 5 βαθμούς έως το 2100

    Οι παγκόσμιες εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα, του κυριότερου «αερίου του θερμοκηπίου», αυξήθηκαν κατά 3% το 2011 φθάνοντας τους 34,7 δισεκατομμύρια τόνους και αναμένεται να παρουσιάσουν νέα αύξηση 2,6% έως το τέλος του 2012 κατά 35,6 δισεκατομμύρια τόνους.

    Η συγκέντρωση διοξειδίου στην ατμόσφαιρα έφθασε τα 391 μέρη ανά εκατομμύριο (ppm) στο τέλος του 2011, περίπου 41% πάνω από τα επίπεδά του στην αρχή της Βιομηχανικής Επανάστασης, ενώ σήμερα περίπου 1,1 εκατ. κιλά διοξειδίου εκλύονται στον αέρα κάθε δευτερόλεπτο που περνάει στη Γη.

    Οι παγκόσμιες εκπομπές διοξειδίου ήσαν το 2011 κατά 54% αυξημένες σε σχέση με το 1990, το οποίο είναι το έτος σύγκρισης με βάση το Πρωτόκολλο του Κιότο που συμφωνήθηκε το 1997.

    Από το 2000 έως 2011 οι εκπομπές διοξειδίου αυξάνονται με μέσο ετήσιο ρυθμό 3,1%, έναντι μέσου ρυθμού αύξησης 1,9% στη δεκαετία του ΄80 και 1% στη δεκαετία του ΄90.

    Αν ο ρυθμός αύξησης συνεχίσει έτσι, τότε η μέση θερμοκρασία της Γης μπορεί να ανέβει πάνω από πέντε βαθμούς Κελσίου μέχρι το 2100, δηλαδή πολύ πάνω από το στόχο της διεθνούς κοινότητας για άνοδο έως δύο βαθμών - με όποιες συνέπειες μπορεί να έχει κάτι τέτοιο για τη βιόσφαιρα και ειδικά για την ανθρωπότητα.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Thursday, 27 December 2012 - 7:30:28 UTC