Browse through our Interesting Nodes on the Environment Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 12-12-27

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Ανάχωμα απέναντι στις νεοφιλελεύθερες πολιτικές
  • [02] Σπεύδουν οι Αυστραλοί να μυρίσουν το λουλούδι «πτώμα»
  • [03] Οι αγενείς Παριζιάνοι διώχνουν τους τουρίστες
  • [04] Έλεγχος «αντι-ντόπινγκ» στους φοιτητές!
  • [05] Βρέθηκε νεκρή 33χρονη, κόρη επιχειρηματία, στην Ξάνθη
  • [06] Στα 27,5 δισ. ευρώ οι κεφαλαιακές ανάγκες των τεσσάρων συστημικών τραπεζών
  • [07] Κανονικά οι πτήσεις στο αεροδρόμιο «Μακεδονία» παρά την πυκνή ομίχλη

  • [01] Ανάχωμα απέναντι στις νεοφιλελεύθερες πολιτικές

    Το μοντέλο οικονομικής ανάπτυξης που ακολουθεί η Αργεντινή- η βασική ιδέα του οποίου συμπυκνώνεται στη λογική «πρόσβαση στα δημόσια αγαθά για όλους» - ήταν το βασικό αντικείμενο της συζήτησης μεταξύ του αντιπροέδρου της Δημοκρατίας Αρμάνδο Μπουντού και της αντιπροσωπείας του ΣΥΡΙΖΑ, με επικεφαλής τον Αλέξη Τσίπρα, στο Μπουένος Άιρες. Κατά τη συνάντηση, που πραγματοποιήθηκε στην έδρα της Γερουσίας και διήρκεσε περίπου 1 Β½ ώρα, αναλύθηκε διεξοδικά το πώς η Αργεντινή απαντά στην κρίση, ενώ ιδιαίτερη ήταν η αναφορά στα μεγάλα περιθώρια ανάπτυξης των διμερών σχέσεων που, όπως επισημάνθηκε, παραμένουν, ακόμα, αναξιοποίητες.

    «Ολοκληρώνοντας αυτό το ταξίδι κρατάμε εμπειρίες-θετικές και αρνητικές- δυο χωρών που έγιναν πειραματόζωα- πολυ πριν γίνει η χώρα μας- μιας νεοφιλελεύθερης πολιτικής. Που, όμως, καταφεραν να ακολουθήσουν εναλλακτικούς δρομους και να βγουν από την κρίση με ανάπτυξη, απασχόληση και κοινωνική συνοχή. Τέλος, κρατάμε, τις πολύ σημαντικές και αναξιοποίητες, μέχρι τώρα, δυνατότητες διακρατικών συμφωνιών και συνεργασιών της χώρας μας με αυτές τις δύο ισχυρές οικονομίες. Ας ελπίσουμε ότι αυτές οι δυνατότητες θα αξιοποιηθούν στο μέλλον και ας ελπίσουμε πως το ταξίδι μας θα είναι μια καλή αφορμή ώστε αυτό να γίνει πράξη», δήλωσε ο Αλέξης Τσίπρας ο οποίος χαρακτήρισε πολύ ενδιαφέρον το ταξίδι του στην Αργεντινή.

    Είχε προηγηθεί συνάντηση της αντιπροσωπείας του ΣΥΡΙΖΑ με την ηγεσία της Γενικής Συνομοσπονδίας Εργατών Αργεντινής (CTA). «Χαιρόμαστε που υποδεχόμαστε τον πρόεδρο του κόμματος που συμβολίζει την αντίσταση του ελληνικού λαού» είπε ο πρόεδρος της Συνομοσπονδίας Hugo Yasky ο οποίος υπενθύμισε τη διαδήλωση που είχε διοργανωθεί, πριν από λίγες εβδομάδες, έξω από την ελληνική πρεσβεία στο Μπουένος Άιρες σε ένδειξη αλληλεγγύης στον ελληνικό λαό.

    «Στην Ελλάδα γεννήθηκε η Δημοκρατία που σήμερα, όμως, βρίσκεται σε κίνδυνο, τόσο στη χώρα μας όσο και σε όλον τον κόσμο» είπε ο Αλέξης Τσίπρας προσφέροντας στην ηγεσία της CTA μια γκραβούρα της Ακρόπολης, «λίκνο» -όπως σημείωσε- «του πολιτισμού που, υπό μία έννοια, συμβολίζει τη διαρκή μάχη της ανθρωπότητας για πρόοδο και προκοπή» . Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης έκανε λόγο για την ανάγκη εντατικοποίησης του αγώνα των λαών «απέναντι στην κυριαρχία των αγορών και του νοεφιλελευθερισμού», ένας αγώνας που, όπως είπε, «είναι ταυτόχρονα αγώνας των δυνάμεων των λαών και των δυνάμεων της εργασίας σε όλο τον πλανήτη για δημοκρατία, προκοπή και κοινωνική δικαιοσύνη».

    [02] Σπεύδουν οι Αυστραλοί να μυρίσουν το λουλούδι «πτώμα»

    Είναι ένα σπάνιο λουλούδι με ύψος δυο μέτρων και με οσμή σαν σάρκα σε ...αποσύνθεση.

    Ανθίζει κάθε εφτά χρόνια και το άνθος διατηρείται μόλις τρεις μέρες! Λόγω της οσμής του λέγεται λουλούδι-«πτώμα» και ανακαλύφτηκε το 1878 σε δάσος της Σουμάτρας.

    Το φυτό αυτό υπάρχει και στον Βοτανικό Κήπο της Μελβούρνης και αυτές τις μέρες άνθισε για πρώτη φορά και συγκεντρώνει δεκάδες χιλιάδες επισκέπτες.

    Το λουλούδι- «πτώμα» όπως ονομάζεται το Αμορφόφαλους Τίτανουμ (Amorphophallus titanum) έχει πάρει το όνομά του από τη μυρωδιά που αναδύει, η οποία μοιάζει με την οσμή σάρκας σε αποσύνθεση (για να προσελκύει έντομα για γονιμοποίηση).

    [03] Οι αγενείς Παριζιάνοι διώχνουν τους τουρίστες

    Αλαζονική, αγενής, εγωκεντρική: η συμπεριφορά των Παριζιάνων απέναντι στους τουρίστες, αλλά και τους υπόλοιπους Γάλλους, υποχρεώνει τους οργανισμούς των μέσων μεταφοράς να ξεκινήσουν εκστρατεία σε μία προσπάθεια να επαναφέρουν τους καλούς τρόπους και τη φιλοξενία στην "πόλη του φωτός".

    Στο Παρίσι, όλα ξεκινούν από το αεροδρόμιο Ρουασί-Σαρλ-ντε-Γκολ, το οποίο ανακηρύχθηκε το 2011 από το CNN το χειρότερο αεροδρόμιο στον κόσμο, μεταξύ άλλων και για την αδιαφορία του προσωπικού απέναντι στους επιβάτες τράνζιτ.

    Το Παρίσι, μία από τις εμβληματικές πόλεις του παγκόσμιου τουρισμού, η εικόνα της οποίας είναι συνυφασμένη με τα αρώματα, τη σαμπάνια, την υψηλή ραπτική, προκαλεί μεγάλη απογοήτευση στους τουρίστες που ανακαλύπτουν την ανάγωγη συμπεριφορά των κατοίκων της.

    Ενας ιάπωνας ψυχίατρος που ζει στις όχθες του Σηκουάνα εδώ και 30 χρόνια έχει διαγνώσει αυτό που αποκαλεί "σύνδρομο του Παρισιού" που πλήττει τους συμπατριώτες του όταν έρχονται αντιμέτωποι με τους βρώμικούς δρόμους, το υπερπληθές μετρό και το κενό βλέμμα των Παριζιάνων.

    "Φθάνουν έχοντας μία εξιδανικευμένη εικόνα, αφού έχουν διαβάσει πολλά άρθρα για τη Γαλλία. Δεν μπορούν να φανταστούν την επιθετική και αδιάφορη υποδοχή που τούς επιφυλάσσεται. Αισθάνονται φόβο και έχουν συμπτώματα στρες", λέει ο ιάπωνας ψυχίατρος που δεν κατονομάζεται για να μην βρεθεί στο στόχαστρο.

    Το RATP ξεκίνησε το φθινόπωρο εκστρατεία με το σύνθημα: "Οποιος ανταλλάσσει ένα χαμόγελο, ταξιδεύει ευχάριστα". Ηδη από το τέλος Ιουνίου είχαν εμφανισθεί στο μετρό και στα λεωφορεία αφίσες που παρομοίαζαν τους επιβάτες με διάφορα ζώα: μία κότα που κακαρίζει δυνατά στο κινητό, ένα αγριογούρουνο που αφήνει τις βρωμιές του στο διπλανό κάθισμα, ένας γάιδαρος που εμποδίζει το κλείσιμο των θυρών στο μετρό.

    [04] Έλεγχος «αντι-ντόπινγκ» στους φοιτητές!

    Στο -όχι τόσο μακρινό- μέλλον οι φοιτητές μπορεί να υποχρεωθούν να περνάνε από ένα είδος ελέγχου «αντι-ντόπινγκ», προτού δώσουν εξετάσεις, προκειμένου να φανεί αν έχουν «ντοπάρει» τον εγκέφαλό τους με τα ειδικά χάπια που τονώνουν τις νοητικές ικανότητές τους, αποκτώντας έτσι αθέμιτο πλεονέκτημα έναντι των συμφοιτητών τους που δεν έχουν πάρει τέτοια φαρμακευτικά σκευάσματα.

    Βρετανοί επιστήμονες επεσήμαναν ότι όλο και περισσότεροι υγιείς φοιτητές σε όλο τον κόσμο κάνουν κατάχρηση νόμιμα συνταγογραφούμενων ψυχοφαρμάκων, προκειμένου να αυξήσουν τις ικανότητες μνήμης, συγκέντρωσης κ.λπ., ιδίως σε περίοδο πανεπιστημιακών εξετάσεων. Αυτή η ευρεία χρήση των λεγόμενων «βελτιωτικών της νόησης» έχει οδηγήσει αρκετά πανεπιστήμια να σκέπτονται ότι ίσως σύντομα θα χρειαστεί να αρχίσουν τυχαίους δειγματοληπτικούς ελέγχους για το αν έχει γίνει χρήση τέτοιων φαρμάκων από τους φοιτητές τους, σύμφωνα με τις βρετανικές «Ιντιπέντεντ» και «Τέλεγκραφ». Με δεδομένο μάλιστα ότι η νευροεπιστήμη και η φαρμακευτική συνεχώς προοδεύουν, θεωρείται σίγουρο ότι τέτοια χάπια θα είναι πολύ ισχυρότερα στο μέλλον, οπότε ίσως τελικά καταστεί αναγκαίος ακόμα και ο υποχρεωτικός έλεγχος όλων των φοιτητών.

    Όπως δήλωσε η καθηγήτρια κλινικής νευροψυχολογίας Μπάρμπαρα Σαχακιάν του πανεπιστημίου Κέμπριτζ, ήδη το 16% των φοιτητών στις ΗΠΑ και το 10% στη Βρετανία παραδέχονται ότι χρησιμοποιούν τέτοια φάρμακα για να πετύχουν καλύτερα αποτελέσματα στις εξετάσεις. «Μερικοί φοιτητές που δεν καταφεύγουν σε τέτοια μέσα βελτίωσης του νου, τελικά οι ίδιοι θα απαιτήσουν τέτοιους ελέγχους, επειδή ήδη ανησυχούν ότι είναι θύματα εξαπάτησης. Την ίδια ανησυχία έχουν και τα πανεπιστήμια», ανέφερε η Σαχακιάν.

    Τα εν λόγω φάρμακα, όπως το «Ριταλίν» και το «Μονταφινίλ», δίνονται για παθήσεις όπως η Διαταραχή Ελλειμματικής Προσοχής και Υπερκινητικότητας (ΔΕΠΥ) ή οι διαταραχές του ύπνου. Τελικά, καταλήγουν στα χέρια των φοιτητών που πασχίζουν να μείνουν ξύπνιοι και να γράψουν καλά στα τεστ.

    Ακόμα και καθηγητές πανεπιστημίων, όπως είπε η Σαχακιάν, έχουν παραδεχτεί ότι κάνουν χρήση τέτοιων χαπιών βελτίωσης του νου σε τακτική βάση, ιδίως σε περιόδους εντατικής ακαδημαϊκής και ερευνητικής εργασίας. «Ο επικεφαλής ενός επιστημονικού εργαστηρίου στις ΗΠΑ παραδέχτηκε ότι ο ίδιος και όλο το προσωπικό του παίρνουν "Μονταφινίλ" και τόνισε ότι στο μέλλον θα υπάρχει ένας ξεκάθαρος διαχωρισμός ανάμεσα σε όσους χρησιμοποιούν τέτοια χάπια και σε όσους δεν το κάνουν», πρόσθεσε.

    Μια δειγματοληπτική έρευνα του έγκριτου επιστημονικού περιοδικού "Nature" έδειξε ότι, μεταξύ των 1.400 συμμετεχόντων ερευνητών από 60 χώρες, ένας στους πέντε περίπου χρησιμοποιούν τέτοια φάρμακα όχι για ιατρικό σκοπό, αλλά αποκλειστικά για να «ντοπάρουν» τον εγκέφαλό τους.

    Αρκετές έρευνες έχουν δείξει ότι όντως φάρμακα όπως το «Ριταλίν», όταν χρησιμοποιούνται από υγιή άτομα, βελτιώνουν τις νοητικές επιδόσεις τους, ιδίως αυξάνοντας τη μνήμη. Από την άλλη, το «Μονταφινίλ», που θεραπεύει τη ναρκοληψία, θεωρείται ότι βοηθά στον έλεγχο της παρορμητικής συμπεριφοράς και στην λήψη καλύτερων αποφάσεων. Αν και τέτοιου είδους χάπια δεν φαίνεται να προκαλούν κάποιο εθισμό, η νέα έκθεση προειδοποιεί ότι η μακροπρόθεσμη ασφάλειά τους σε υγιείς ανθρώπους δεν έχει τεκμηριωθεί επαρκώς.

    [05] Βρέθηκε νεκρή 33χρονη, κόρη επιχειρηματία, στην Ξάνθη

    Νεκρή βρέθηκε, σήμερα το πρωί, μία 33χρονη στην Ξάνθη και, όπως όλα δείχνουν, πρόκειται για έγκλημα.

    Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες, η 33χρονη, κόρη γνωστού επιχειρηματία της Ξάνθης που ασχολείται με την εμπορία στραγαλιών, δέχθηκε επίθεση από αγνώστους έξω από το πατρικό της σπίτι, στην οδό 40 Εκκλησιές, πάνω από την κεντρική πλατεία της πόλης.

    Οι δράστες προσπάθησαν, όπως αναφέρουν τα μέχρι στιγμής στοιχεία, να τη βιάσουν και στη συνέχεια τη μαχαίρωσαν και της έβαλαν φωτιά με βενζίνη που αφαίρεσαν από σταθμευμένο μηχανάκι.

    Η άτυχη κοπέλα, η οποία έμενε στη Θεσσαλονίκη, είχε πάει στην Ξάνθη προκειμένου να περάσει με τους γονείς της την περίοδο των γιορτών.

    Σε εξέλιξη βρίσκεται η διαδικασία της αυτοψίας από τον ιατροδικαστή καθώς και οι έρευνες από την Αστυνομία για να διαπιστωθούν τα αίτια του εγκλήματος και να συλληφθούν οι δράστες.

    [06] Στα 27,5 δισ. ευρώ οι κεφαλαιακές ανάγκες των τεσσάρων συστημικών τραπεζών

    Στα 27,5 δισ. ευρώ ανέρχονται οι κεφαλαιακές ανάγκες των τεσσάρων συστημικών τραπεζών (Εθνική, Alpha, Eurobank και Πειραιώς), σύμφωνα με την έκθεση ανακεφαλαιοποίησης της Τράπεζας της Ελλάδος η οποία δίνεται σήμερα στη δημοσιότητα. Η έκθεση θα περιλαμβάνει ακόμη τα ευρήματα του διαγνωστικού ελέγχου, που πραγματοποίησε στις ελληνικές τράπεζες η Black Rock.

    Με τη δημοσιοποίηση των κεφαλαιακών αναγκών των τεσσάρων τραπεζών αρχίζει η "αντίστροφη μέτρηση" για την αύξηση του μετοχικού τους κεφαλαίου, αλλά και την πώληση του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου.

    Η Τράπεζα της Ελλάδος, στην έκθεση εκτιμά ότι οι κεφαλαιακές ανάγκες των συστημικών τραπεζών καλύπτονται από τους πόρους που έχουν προβλεφθεί για τον σκοπό αυτό, στο Μνημόνιο. Μάλιστα, επισημαίνεται ότι για τον ίδιο λόγο είχε δημιουργηθεί ένα "μαξιλάρι ασφαλείας" ύψους 5 δισ. ευρώ το οποίο, ωστόσο, μετά το πρόγραμμα επαναγοράς των ομολόγων του Ελληνικού Δημοσίου έχει περιοριστεί κατά 1,5 δισ. ευρώ.

    Σε γενικές γραμμές οι κεφαλαιακές ανάγκες των τραπεζών που διαπιστώνει στην έκθεσή της, η Τράπεζα της Ελλάδος, δεν αποκλείνουν από εκείνες που δημοσιοποίησαν οι διοικήσεις των τραπεζών μαζί με τα αποτελέσματα εννεαμήνου.

    [07] Κανονικά οι πτήσεις στο αεροδρόμιο «Μακεδονία» παρά την πυκνή ομίχλη

    Πυκνή ομίχλη σκέπασε από νωρίς τη Θεσσαλονίκη, δημιουργώντας προβλήματα στην κυκλοφορία των οχημάτων. Κανονικά γίνονται οι πτήσεις από και προς το αεροδρόμιο «Μακεδονία».

    Η καλοκαιρία των Χριστουγέννων αναμένεται να συνεχιστεί και σήμερα στην Κεντρική και Δυτική Μακεδονία, όπου, παρά το κρύο κατά τις πρωινές ώρες, επικρατεί ηλιοφάνεια στις περισσότερες περιοχές, ενώ η θερμοκρασία αναμένεται να φτάσει ακόμη και στους 17 βαθμούς (Βέροια, Κατερίνη).

    Οι χαμηλότερες θερμοκρασίες από νωρίς καταγράφηκαν στη Φλώρινα (0 βαθμοί) και στην Καστοριά (1 βαθμός). Ο υδράργυρος το πρωί στη Θεσσαλονίκη «έδειξε» 4 βαθμούς.

    Συννεφιασμένος είναι ο καιρός στη Θράκη, όπου από νωρίς οι θερμοκρασίες ήταν σε διψήφιες τιμές.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Thursday, 27 December 2012 - 9:30:30 UTC