Visit the Hellenic Astronomical Society Mirror on HR-Net Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 13-01-02

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Από τις 15 Ιανουαρίου οι χειμερινές εκπτώσεις
  • [02] Την προμήθεια ανταλλακτικών για τα F-16 αποφάσισε το ΚΥΣΕΑ
  • [03] Σημάδια ανάκαμψης από το β' εξάμηνο του έτους "βλέπει" ο Γ. Στουρνάρας
  • [04] Σε νοσοκομείο της Αθήνας μεταφέρθηκε ο Κ. Μητσοτάκης
  • [05] Επίθεση ΠΑΣΟΚ στο ΣΥΡΙΖΑ για την απόφαση του να ζητήσει προκαταρκτική για τον Ευ. Βενιζέλο
  • [06] Προκαταρκτική επιτροπή για Γ. Παπακωνσταντίνου και Ευ. Βενιζέλο θα ζητήσει ο ΣΥΡΙΖΑ
  • [07] Προφυλακίστηκαν οκτώ από τα φερόμενα ως μέλη του κυκλώματος ναρκωτικών
  • [08] Ανεπαρκή κρίνει το ΔΝΤ τη συμφωνία για το "δημοσιονομικό βάραθρο"

  • [01] Από τις 15 Ιανουαρίου οι χειμερινές εκπτώσεις

    Με μειώσεις τιμών που θα φτάνουν μέχρι και το 70%, από την πρώτη κιόλας ημέρα, αναμένεται να ανοίξει η «αυλαία» των χειμερινών εκπτώσεων στις 15 Ιανουαρίου 2013. Οι έμποροι, που δηλώνουν απογοητευμένοι από τον εορταστικό τζίρο, σχεδιάζουν να ρίξουν στην αγορά το τελευταίο τους «χαρτί», με σκοπό να την «αναθερμάνουν» όσο είναι δυνατόν.

    Οι χειμερινές εκπτώσεις θα διαρκέσουν έως την Πέμπτη 28 Φεβρουαρίου 2013, ενώ συνεχίζεται ο διάλογος της αγοράς με το υπουργείο Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας, Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων για την αναμόρφωση των όρων της αγοράς και μεταξύ των θεμάτων που συζητούνται - πέρα από το άνοιγμα των καταστημάτων τις Κυριακές - είναι και το θέμα των εκπτώσεων και των προσφορών.

    Ο πρόεδρος της Εθνικής Συνομοσπονδίας Ελληνικού Εμπορίου, Β. Κορκίδης, το τελευταίο διάστημα, έχει σχολιάσει ότι τα εμπορικά καταστήματα που βάζουν «λουκέτο» πληθαίνουν, με τον τζίρο πέρυσι να έχει διαμορφωθεί στα 13 δισ. ευρώ και φέτος να μην ξεπερνάει τα 9 δισ. ευρώ. Δηλαδή, να εμφανίζεται μείωση κατά 30%. «Έχουμε 1,5 δισ. ευρώ μειωμένα έσοδα για το δημόσιο, τη στιγμή που πολλές επιχειρήσεις αυτή την περίοδο κάνουν 25% με 30% του ετήσιου τζίρου τους. Για κάποιες επιχειρήσεις δεν υπάρχει επόμενη μέρα» έχει δηλώσει χαρακτηριστικά ο ίδιος.

    [02] Την προμήθεια ανταλλακτικών για τα F-16 αποφάσισε το ΚΥΣΕΑ

    Την προμήθεια ανταλλακτικών για 67 κινητήρες αεροσκαφών F-16 BLOCK 52+, αποφάσισε ομόφωνα το ΚΥΣΕΑ κατά τη σημερινή συνεδρίαση, υπό την προεδρία του πρωθυπουργού, Αντώνη Σαμαρά. Όπως ανακοινώθηκε από τη γενική γραμματεία της κυβέρνησης, «η ως άνω προμήθεια θα διενεργηθεί μέσω διακρατικής συμφωνίας με την αρμόδια κυβερνητική αρχή των ΗΠΑ και το συνολικό κόστος θα ανέλθει σε 183,7 εκατ. ευρώ, κατανεμημένο σε 5 έτη».

    «Είναι δεδομένη η απόφαση του πρωθυπουργού και της κυβέρνησης, η χώρα από πλευράς εθνικής ασφάλειας, άμυνας, να παραμείνει πλήρως θωρακισμένη. Και λαμβάνονται όλες οι σχετικές μέριμνες και φροντίδες», δήλωσε σχετικά ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, Πάνος Παναγιωτόπουλος, εξερχόμενος του Μεγάρου Μαξίμου.

    Παράλληλα, ο Πάνος Παναγιωτόπουλος μεταφέροντας, όπως είπε, μήνυμα του πρωθυπουργού, απηύθυνε δημόσιο έπαινο προς τα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων για το έργο που επιτελούν και για την αφοσίωση στην αποστολή τους.

    [03] Σημάδια ανάκαμψης από το β' εξάμηνο του έτους "βλέπει" ο Γ. Στουρνάρας

    Σημάδια ανάκαμψης το δεύτερο εξάμηνο του 2013, αν και αναγνωρίζει ότι εξακολουθούν να υπάρχουν πηγές αβεβαιότητας, προσδοκά ο υπουργός Οικονομικών, Γιάννης Στουρνάρας, όπως δήλωσε σε συνέντευξή του στο ραδιοσταθμό «ΑΛΦΑ 9,89».

    Σχετικά με την υπόθεση της «λίστας Λαγκάρντ» δήλωσε, αιφνιδιασμένος ότι είχαν απαλειφθεί ονόματα λέγοντας: «Δεν το περίμενα. Ας περιμένουμε όμως τη Δικαιοσύνη να καταλήξει, ας μην προτρέχουμε. Υπάρχει και το τεκμήριο της αθωότητας».

    Τόνισε ότι για την ελληνική οικονομία υπάρχει ακόμη δύσκολος δρόμος, αλλά είπε πως ο προϋπολογισμός του 2012 παρά τη μεγάλη ύφεση πάει καλά. «Με ενημέρωσε πριν από λίγο ο κ. Σταϊκούρας ότι στο ενδεκάμηνο, σε επίπεδο γενικής κυβέρνησης, έχουμε πλεόνασμα σε σχέση με σημαντικό έλλειμμα πέρσι. Άρα είμαστε εντός στόχων. Μέσα στο Δεκέμβριο ο στόχος για ένα έλλειμμα της τάξης του 1,5% του ΑΕΠ θα επιτευχθεί ? και ίσως είμαστε και λίγο καλύτερα. Είμαι λίγο επιφυλακτικός, όμως, μέχρι να δω και τα τελευταία νούμερα» πρόσθεσε.

    Παράλληλα, σημείωσε πως «οι άνθρωποι δεν θα ευημερήσουν εάν δεν ευημερήσουν πρώτα οι αριθμοί. Για να πάνε καλά οι άνθρωποι πρέπει να πάνε καλά και οι αριθμοί. Αυτό που λέγεται είναι ένας λαϊκισμός στην Ελλάδα, που ανάμεσα σε όλους τους μύθους έχουμε καλλιεργήσει και αυτόν».

    Διαβεβαίωσε πως αν το πρόγραμμα εξελιχθεί ομαλά δεν θα ληφθούν νέα μέτρα και συμπλήρωσε: «Ξέρω ότι οι πολίτες αυτή τη στιγμή περνούν πολύ δύσκολα, βρισκόμαστε όμως προς το τέλος της προσαρμογής και αυτό πρέπει να μας δίνει ελπίδα. Δεν είμαστε στην αρχή, είμαστε στο τέλος. Έχουμε καλύψει ήδη τα 2/3 της διαδρομής και τα επόμενα 2 χρόνια με τα μέτρα που έχουμε πάρει, τελειώνουμε. Άρα έχουμε δικαίωμα να κοιτάξουμε το μέλλον με μεγαλύτερη αισιοδοξία».

    Αναφορικά με τη φοροδιαφυγή τόνισε πως «η φοροδιαφυγή, αλλά και η φοροαποφυγή, είναι ένα μείζον θέμα, γι? αυτό και το "μίνι" φορολογικό νομοσχέδιο προσπαθεί να μοιράσει τα βάρη δικαιότερα, βάζει και τους ελεύθερους επαγγελματίες να φορολογούνται με διαφορετικό τρόπο, από το 2015 και τους αγρότες. Δεν μπορούμε μέσα σε μερικούς μήνες να διορθώσουμε τα λάθη από τη μεταπολίτευση και μετά».

    Υπογράμμισε ακόμα ότι θα πρέπει να επιβάλλονται αυστηρές ποινές σε όσους φοροδιαφεύγουν και σημείωσε: «Αν κάποιος γνωρίζει ότι ακόμη και να πιαστεί δεν θα του επιβληθεί καμία ποινή έχει μεγάλο κίνητρο να φοροδιαφύγει. Αυτό το δεύτερο το κοιτάζουμε σε συνεργασία με το Υπουργείο Δικαιοσύνης. Δεν είναι μόνο δικό μας θέμα».

    Σχετικά με το αν γίνονται έλεγχοι σε όσους έχουν βγάλει χρήματα στο εξωτερικό, ο υπουργός απάντησε «βεβαίως, γίνονται».

    Ειδικά γι' αυτούς που «φιλοξενούνται» στη λίστα Λαγκάρντ, ο κ. Στουρνάρας γνωστοποιεί ότι «θα αρχίσουν να γίνονται και σε αυτή, αλλά προέχουν οι έλεγχοι στη μεγάλη, άλλη λίστα με τα 54.000 ονόματα που έβγαλαν χρήματα από το 2009 και μετά». Αν δεν δικαιολογούνται τα χρήματα από τις δηλώσεις θα επιβληθούν φόροι, διεμήνυσε ο κ. Στουρνάρας.

    [04] Σε νοσοκομείο της Αθήνας μεταφέρθηκε ο Κ. Μητσοτάκης

    Σε ιδιωτικό θεραπευτήριο της Αθήνας μεταφέρθηκε απόψε, αεροπορικώς από τα Χανιά όπου βρισκόταν για τις γιορτές, ο πρώην πρωθυπουργός και επίτιμος πρόεδρος της ΝΔ, Κωνσταντίνος Μητσοτάκης. Σύμφωνα με πληροφορίες ο κ. Μητσοτάκης χτύπησε σήμερα το πρωί ενώ βρισκόταν στο σπίτι του στο Ακρωτήρι, με τις πρώτες εκτιμήσεις των γιατρών να κάνουν λόγο για κάταγμα ισχίου.

    Ο πρώην πρωθυπουργός νοσηλεύθηκε αρχικά σε ιδιωτική κλινική των Χανίων, ωστόσο οι θεράποντες ιατροί του συνέστησαν να μεταφερθεί στην Αθήνα, όπου και θα εκτιμηθεί η κατάσταση και ο τρόπος αντιμετώπισης του τραυματισμού του.

    [05] Επίθεση ΠΑΣΟΚ στο ΣΥΡΙΖΑ για την απόφαση του να ζητήσει προκαταρκτική για τον Ευ. Βενιζέλο

    Με τη φράση «οι μάσκες επιτέλους έπεσαν», σχολίασε το ΠΑΣΟΚ την ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ που ζητεί τη σύσταση προκαταρκτικής επιτροπής στη Βουλή για τη διερεύνηση τυχόν ποινικών ευθυνών του Ευ. Βενιζέλου στην υπόθεση της «λίστας Λαγκάρντ».

    Όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση που εξέδωσε το Γραφείο Τύπου «μετά από εβδομάδες παραφιλολογίας, συκοφαντίας, απειλών και χυδαίων διαρροών, ο ΣΥΡΙΖΑ και επίσημα αποκαλύπτει τις πραγματικές του προθέσεις» και κάνει λόγο για «βαθιά απογοήτευση» και την «πολιτική τύφλωση» που προκάλεσαν στην αξιωματική αντιπολίτευση τα στοιχεία που ήρθαν από τη Γαλλία.

    Ο ΣΥΡΙΖΑ κατηγορείται επίσης ότι «ενδιαφέρεται μόνο για την πολιτική αποσταθεροποίηση της Κυβέρνησης και της χώρας και μάλιστα τώρα που διανοίγονται θετικές προοπτικές για την ανάκαμψή της».

    Αναφέρεται επίσης ότι ο ΣΥΡΙΖΑ «στρέφεται κατά του ΠΑΣΟΚ και του Προέδρου του γιατί ξέρει ότι το ΠΑΣΟΚ είναι ο εγγυητής της πολιτικής σταθερότητας και της στρατηγικής προοπτικής της χώρας».

    [06] Προκαταρκτική επιτροπή για Γ. Παπακωνσταντίνου και Ευ. Βενιζέλο θα ζητήσει ο ΣΥΡΙΖΑ

    Tη σύσταση προκαταρκτικής επιτροπής για τη διερεύνηση των ποινικών ευθυνών των κκ. Γιώργου Παπακωνσταντίνου και Ευάγγελου Βενιζέλου, σχετικά με την υπόθεση της λίστας «Λαγκάρντ» θα ζητήσει με πρότασή του ο ΣΥΡΙΖΑ ΕΚΜ. Όπως γίνεται γνωστό με ανακοίνωση της Συντονιστικής Γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ ΕΚΜ, «η πρόταση θα αφορά όλα τα εκ μέρους τους αδικήματα σε βάρος του ελληνικού δημοσίου, συμπεριλαμβανομένων των ήδη στοιχειοθετούμενων στο στάδιο αυτό ποινικών αδικημάτων, της παράβασης καθήκοντος, της υπεξαγωγής εγγράφου και όλων των συναφών οικονομικών και φορολογικών αδικημάτων». Όμως ο ΣΥΡΙΖΑ δηλώνει ταυτόχρονα ότι «επιφυλάσσεται να καταθέσει κάθε απαραίτητη συμπληρωματική πρόταση για την επέκταση της προκαταρκτικής εξέτασης ή της δίωξης εναντίον προσώπων και επί αδικημάτων που ενδέχεται να στοιχειοθετηθούν ή να προκύψουν στην πορεία της έρευνας».

    «Η υπόθεση της Λίστας Λαγκάρντ δεν χωράει πια στα συρτάρια καμιάς μνημονιακής κυβέρνησης. Και δεν θα μείνει ανέλεγκτη ούτε η σημερινή προσπάθεια συσκότισής της», αναφέρεται στην ανακοίνωση στην οποία επισημαίνεται ότι «η υπόθεση της Λίστας Λαγκάρντ εμπλέκει πολιτικά πρόσωπα που άσκησαν και ασκούν την εξουσία από ανώτατη κυβερνητική ή πολιτική θέση, συμπεριλαμβανομένων όλων των Υπουργών Οικονομικών και των πολιτικών τους προϊσταμένων από το 2010 μέχρι σήμερα».

    «Η ευτράπελη προσπάθεια να εμφανισθούν ως αρχάγγελοι της κάθαρσης οι αρχιτέκτονες της διαπλοκής και της υπόθαλψής της», αναφέρει ο ΣΥΡΙΖΑ ΕΚΜ, «προκαλεί το κοινό περί δικαίου αίσθημα. Το ίδιο και η προσπάθεια περιορισμού της διερεύνησης στον μέχρι πρότινος συνεργό τους».

    Αναφέρεται επίσης ότι «ο ΣΥ.ΡΙΖ.Α- Ε.Κ.Μ. δε θα συμπράξει στην συγκάλυψη καμιάς πτυχής της υπόθεσης, ούτε στην υπόθαλψη κανενός ενεχομένου. Αντιθέτως θα ζητήσει τη διερεύνηση των ευθυνών όλων των εμπλεκομένων προσώπων, ανεξαρτήτως θέσης στην κυβερνητική ιεραρχία» γιατί «η υπόθεση της λίστας Λαγκάρντ αποδεικνύει περίτρανα ότι τα πρόσωπα και τα κόμματα που επέβαλαν στην κοινωνία και στη χώρα την μνημονιακή εξουθένωση, επεφύλαξαν για τους εαυτούς και τους εκλεκτούς τους ασυλία και υπόθαλψη».

    [07] Προφυλακίστηκαν οκτώ από τα φερόμενα ως μέλη του κυκλώματος ναρκωτικών

    Προσωρινά κρατούμενοι κρίθηκαν οκτώ από τους συνολικά 13 κατηγορούμενους, που οδηγήθηκαν σήμερα ενώπιον της Δ' ανακρίτριας Θεσσαλονίκης για την υπόθεση του πολυμελούς κυκλώματος εισαγωγής, διακίνησης και εμπορίας ναρκωτικών ουσιών, που εξαρθρώθηκε πριν λίγες μέρες στη διάρκεια γιγαντιαίας αστυνομικής επιχείρησης,στη Θεσσαλονίκη, το Βόλο και το Αγρίνιο.

    Οι οκτώ προφυλακισθέντες, που στην πλειονότητά τους κατά τις απολογίες τους αρνήθηκαν σχεδόν στο σύνολό τους τις βαρύτατες κατηγορίες που τους αποδίδονται, φέρονται να διακινούσαν ναρκωτικές ουσίες. Οι υπόλοιποι πέντε κατηγορούμενοι αφέθηκαν ελεύθεροι με τους περιοριστικούς όρους της απαγόρευσης εξόδου από τη χώρα και της εμφάνισης στο αστυνομικό τμήμα του τόπου διαμονής. Σύμφωνα με το κατηγορητήριο, ήταν χρήστες ναρκωτικών, χωρίς ενεργή δράση στο κύκλωμα.

    [08] Ανεπαρκή κρίνει το ΔΝΤ τη συμφωνία για το "δημοσιονομικό βάραθρο"

    Η συμφωνία για το δημοσιονομικό αδιέξοδο που επικυρώθηκε χθες βράδυ από το Κογκρέσο των ΗΠΑ είναι ευπρόσδεκτη, πλην όμως ανεπαρκής, επεσήμανε σήμερα το ΔΝΤ, καλώντας τους Αμερικανούς βουλευτές να έλθουν σε συμφωνία για ένα «πλήρες σχέδιο» εξυγίανσης των δημοσίων οικονομικών.

    «Χαιρόμεθα ιδιαίτερα για τα μέτρα που έλαβε το αμερικανικό Κογκρέσο προκειμένου να αποφευχθούν οι αυξήσεις στους φόρους και οι μεγάλες μειώσεις στις κρατικές δαπάνες», υπογραμμίζει στην ανακοίνωσή του ο εκπρόσωπος του Ταμείου Τζέρι Ράις.

    «Μία αδράνεια του Κογκρέσου θα είχε παρεμποδίσει την οικονομική ανάκαμψη» της χώρας, εξήγησε ο Ράις.

    «Μολαταύτα, θα πρέπει να γίνουν ακόμα περισσότερα προκειμένου να επιστρέψουν τα αμερικανικά δημόσια χρηματοοικονομικά σε τροχιά βιωσιμότητας χωρίς να προκληθεί βλάβη στην εύθραυστη οικονομική ανάκαμψη», προσθέτει ο ίδιος.

    «Θα πρέπει ιδιαίτερα να υιοθετηθεί ένα πλήρες σχέδιο, που θα επιτρέπει ταυτόχρονα να εξασφαλισθεί μία αύξηση των πόρων του κράτους και μία χαλιναγώγηση των μεσοπρόθεσων δαπανών για την κοινωνική ασφάλεια», επισημαίνει ο Ράις.

    Για τον ίδιον, είναι εξίσου «ουσιαστικό» να αυξήσουν οι ΗΠΑ «τάχιστα» το νόμιμο ύψος του δημοσίου χρέους, το οποίο άγγιξαν την περασμένη Δευτέρα, και παράλληλα οι κοινοβουλευτικές ομάδες να συμβάλλουν ώστε να εξανεμισθούν «οι παραμένουσες ανησυχίες σχετικά με την βραχυπρόθεσμη εξέλιξη του προϋπολογισμού του ομοσπονδιακού κράτους».


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Wednesday, 2 January 2013 - 21:30:25 UTC