Read the European Union Resolutions on The Cyprus Problem Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 13-01-06

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Αήττητος συνεχίζει ο Ολυμπιακός
  • [02] Με λαμπρότητα ο καθαγιασμός των υδάτων εντός και εκτός Ελλάδας
  • [03] Τα αποτελέσματα της 11ης αγωνιστικής στην Α1 ανδρών στο μπάσκετ

  • [01] Αήττητος συνεχίζει ο Ολυμπιακός

    Με σκόρερ τους τρεις σέντερ φορ του, Μήτρογλου (54'), Τζιμπούρ (86' πεν.), Πάντελιτς (91') ο Ολυμπιακός νίκησε 3-0 τη Βέροια στο γήπεδο Καραϊσκάκη, για την 16η αγωνιστική του πρωταθλήματος ΟΠΑΠ της Σούπερ Λίγκα και διατήρησε το αήττητο αλλά και τη διαφορά των 8 βαθμών από τον δεύτερο ΠΑΟΚ.

    Νωρίτερα σήμερα, ο Αρης κατάφερε να πάρει σπουδαία νίκη επί του Πανιωνίου με 2-1 στο «Κλεάνθης Βικελίδης», ο Ατρόμητος ξεπέρασε εύκολα το εμπόδιο της Κέρκυρας επικρατώντας 2-0 στο γήπεδο του Περιστερίου και ο ΠΑΟΚπέτυχε την ανατροπή και πήρε τη νίκη με 4-1 από τον Πανθρακικό μέσα στην Κομοτηνή.

    Χθες, ο Λεβαδειακός επικράτησε 2-1 στο Ολυμπιακό Στάδιο του Παναθηναϊκού, ο Αστέρας Τρίπολης πέτυχε την έβδομη νίκη του σε οκτώ εντός έδρας αγώνες, επικρατώντας 3-1 της ΑΕΚ, ενώΠλατανιάς Χανίων και ΠΑΣ Γιάννινα αναδείχθηκαν ισόπαλοι 1-1.

    Η αυλαία της 16ης αγωνιστικής πέφτει αύριο με την αναμέτρηση Ξάνθη - ΟΦΗ.

    [02] Με λαμπρότητα ο καθαγιασμός των υδάτων εντός και εκτός Ελλάδας

    Στον Πειραιά, χοροσταντούτος του Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος Ιερώνυμου και παρουσία του πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά, πραγματοποιήθηκε ο Αγιασμός των Υδάτων με τη ρήψη του Τιμίου Σταυρού, ανάμεσα στα δύο ναρκοθηρευτικά του Πολεμικού Ναυτικού "Καλυψώ" και "Ευρώπη". Το σταυρό ανέσυραν απο το θάλασσα βατραχάνθρωποι του Λιμενικού Σώματος.

    Μετά το πέρας της τελετής ο πρωθυπουργός σε δηλώσεις του ανέφερε: "Απο εδώ, τον Πειραιά μας, το σημαντικότερο λιμάνι της Μεσογείου, θέλω να στείλω ένα μήνυμα και αισιοδοξίας ότι θα τα καταφέρουμε". "Η δύναμη του ελληνικού λαού, η επιχειρηματικότητα του Έλληνα και πάνω απ' όλα η αισιοδοξία και η ενότητα που υπάρχει σήμερα, πιστεύω ότι ήταν πάντοτε τα εφόδια, τα οποία μας δώσανε προκοπή και ευημερία και θα μας δώσουν και πάλι". "Σήμερα των Φώτων, η ευχή που μας δώσανε και η ευχή που πήραμε απο την τελετή του Αγιασμού των Υδάτων μας γεμίζουν και πάλι αισιοδοξία και δύναμη ότι θα τα καταφέρουμε".

    Στον Αγιασμό παραβρέθηκε ο υπουργός Ναυτιλίας και Αιγαίου Κ.Μουσουρούλης, ο υπουργός Εθνικής Παιδείας κ. Αρβανιτόπουλος, ο υπουργός Εργασίας Γιάννης Βούρτσης, ο δήμαρχος Πειραιάς Βασίλης Μιχαλολιάκος, βουλευτές και εκπρόσωποι φορέων της πόλης. Το πρωί, πριν την τελετή των Υδάτων, τελέστηκε Θεία Λειτουργία στον Ιερό Ναό Αγ. Τριάδος, στον Πειραιά, χοροσταντούντος του Αρχιεπισκόπου Αθηνών και Πάσης Ελλάδος Ιερώνυμου και του Μητροπολίτη Πειραιά Σεραφείμ.

    Αθήνα

    Με λαμπρότητα τελέσθηκε ο καθαγιασμός των υδάτων στην Αθήνα, η οποία τελέστηκε στη Δεξαμενή και στο Κολυμβητήριο του Εθνικού Γυμναστικού Συλλόγου.

    Στη Δεξαμενή, όπου χοροστάτησε ο επίσκοπος Νεοχωρίου, Παύλος, παραβρέθηκαν μεταξύ άλλων η υπουργός Τουρισμού, Όλγα Κεφαλογιάννη, ως εκπρόσωπος της κυβέρνησης, οι βουλευτές, Προκόπης Παυλόπουλος, Ανδρέας Ψυχάρης, Παναγιώτης Κουρουμπλής και Μαρίνος Ουζουνίδης, και ο δήμαρχος Αθηναίων, Γιώργος Καμίνης.

    Στην ανάγκη καταπολέμησης της διαφθοράς, ώστε να αποκαλύπτεται «παντού και πάντοτε το φως» αναφέρθηκε η υπουργός Τουρισμού, Όλγα Κεφαλογιάννη, μετά την τελετή. «Σε κρίσιμες και δύσκολες εποχές, όπως αυτές που ζούμε, όπου η κοινωνία δοκιμάζεται, και οι πολίτες είναι αυτοί που σηκώνουν το βαρύ φορτίο της κρίσης, εμείς οι πολιτικοί που εκπροσωπούμε το έθνος, οφείλουμε εκτός από τις ευχές να μιλάμε και με τις πράξεις μας. Να αγωνιζόμαστε για τη διαφάνεια, να καταπολεμάμε τη διαφθορά, να προασπίζουμε το δημόσιο συμφέρον και κυρίως να ζητάμε να αποκαλύπτεται παντού και πάντοτε το φως, όσο δύσκολο και αν είναι αυτό», τόνισε η κ. Κεφαλογιάννη.

    Ακολούθησε ο αγιασμός των υδάτων στο κολυμβητήριο του Εθνικού Γυμναστικού Συλλόγου. Τη ρήψη του Τιμίου Σταυρού έκανε ο αρχιμανδρίτης του Ιερού Ναού Αγίας Φωτεινής, Μάξιμος. Ο μοναδικός που αψήφησε το τσουχτερό κρύο και τη βροχή και έπεσε στα παγωμένα νερά του κολυμβητηρίου για να πιάσει το σταυρό ήταν ο Γιώργος Νεράντζης, από τη Χειμάρρα.

    Στο μήνυμά του μετά την ολοκλήρωση των τελετών ο δήμαρχος Αθηναίων, Γιώργος Καμίνης, επισήμανε ότι «δεν αντιμετωπίζουμε μόνο οικονομική κρίση, αλλά και μια κρίση γενικότερη του πολιτικού συστήματος». «Έχω αρχίσει να συνειδητοποιώ πια πόσο σημαντικό είναι να μπούμε σε μια δημοκρατική κανονικότητα και ομαλότητα του πολιτικού συστήματος», πρόσθεσε.

    Θεσσαλονίκη

    Με κρύο, παρά την ηλιοφάνεια, πραγματοποιήθηκε το πρωί, παρουσία πλήθος κόσμου η τελετή αγιασμού των υδάτων στην παραλία της Θεσσαλονίκης, χοροστατούντος του Μητροπολίτη 'Ανθιμου. Τον αγιασμό παρακολούθησαν ο υπουργός Μακεδονίας - Θράκης, Θεόδωρος Καράογλου, ο νέος περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας, Απόστολος Τζιτζικώστας, ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης, Γιάννης Μπουτάρης, βουλευτές του νομού και εκπρόσωποι των τοπικών και στρατιωτικών αρχών της πόλης.Περισσότεροι από 20 κολυμβητές βούτηξαν στα παγωμένα νερά του Θερμαϊκού Κόλπου. Το σταυρό έπιασε για δεύτερη χρονιά ο 28χρονος υπάλληλος της δημοτικής αστυνομίας, Γιώργος Υψηλάντης. Δεν έλειψαν πάντως και τα απρόοπτα. Μεταξύ των κολυμβητών ήταν και εννιάχρονος, ο οποίος υπέστη υποθερμία και του παρασχέθηκαν οι πρώτες βοήθειες.

    Καβάλα

    Με ιδιαίτερη λαμπρότητα και κάθε μεγαλοπρέπεια γιορτάστηκε και εφέτος η μέρα των Θεοφανείων στο μεγαλύτερο λιμάνι της ανατολικής Μακεδονίας, στην πόλη της Καβάλας, παρουσία του υφυπουργού Εργασίας Νίκου Παναγιωτόπουλου, του περιφερειάρχη Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης Άρη Γιαννακίδη, των τοπικών αρχών και πλήθος κόσμο.

    Από νωρίς τελέστηκε Θεία Λειτουργία και ο μεγάλος αγιασμός στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό Τιμίου Προδρόμου από το Σεβασμιότατο Μητροπολίτη Φιλίππων Νεαπόλεως και Θάσου κ. Προκόπιο. Αμέσως μετά σχηματίστηκε πομπή που διαμέσου των κεντρικών οδών της πόλης κατέληξε σε προβλήτα του επιβατικού λιμανιού «Απόστολος Παύλος». Δεκαεπτά άντρες όλων των ηλικιών είχαν συγκεντρωθεί σε καραβάκι απέναντι ακριβώς από την εξέδρα των επισήμων και αψηφώντας το κρύο έπεσαν στη θάλασσα για να πιάσουν το σταυρό. Για μια ακόμα χρονιά το σταυρό ανέσυρε ο 31χρονος Δημήτρης Γιαννικόπουλος υπάλληλος του ΟΑΕΔ ο οποίος τον παρέδωσε στο Σεβασμιότατο και έλαβε την ευλογία του.

    Ξάνθη Στην Ξάνθη ο αγιασμός των υδάτων τελέστηκε όπως κάθε χρόνο στη γέφυρα του ποταμού Κόσυνθου από το Σεβασμιότατο μητροπολίτη Ξάνθης και Περιθωρίου κ. Παντελεήμονα.

    Δράμα Στη Δράμα ο Σεβασμιότατος μητροπολίτης Δράμας κ. Παύλος έριξε το σταυρό στα νερά της λίμνης της Αγίας Βαρβάρας όπου βούτηξαν να τον πιάσουν πολλοί νέοι τηρώντας έτσι το έθιμο της ημέρας.

    Κρήτη Κορυφώθηκαν σήμερα, ανήμερα των Θεοφανείων οι εορταστικές εκδηλώσεις στο Ενυδρείο Κρήτης, με την τελετή Καθαγιασμού των Υδάτων από τον αρχιεπίσκοπο Κρήτης Ειρηναίο που έριξε τον Τίμιο Σταυρό στις δεξαμενές του Θαλασσόκοσμου. Τον Σταυρό ανέσυρε δύτης που είχε βουτήξει στις δεξαμενές του ενυδρείου ενώ πλήθος κόσμου παρακολούθησε την τελετή, που παράλληλα προβαλλόταν από όλες τις οθόνες στο χώρο του Ενυδρείου.

    Ζάκυνθος

    Παρουσία του σεβασμιότατου Μητροπολίτη Ζακύνθου, Διονύσιου, του Δημάρχου Ζακύνθου Στυλιανού Μποζίκη, του Αντιπεριφερειαρχή Διονύση Μυλωνά και όλων των αρχών του νησιού, έγινε και εφέτος ο καθιερωμένος καθαγιασμός των υδάτων στο λιμάνι της Πόλης. Πλήθος κατοίκων είχε συγκεντρωθεί από νωρίς στην προβλήτα του λιμανιού, για να τιμήσει το έθιμο της ρίψης του ιερού σταυρού στα θαλάσσια ύδατα. Παρά την χαμηλή θερμοκρασία, τρία άτομα βούτηξαν στα παγωμένα νερά του λιμανιού για να πιάσουν τον σταυρό και να λάβουν την ευλογία του μητροπολίτη Διονύσιου.

    Κύπρος

    Με την καθιερωμένη λαμπρότητα γιορτάστηκαν σήμερα τα Θεοφάνεια σε όλη την ελεύθερη Κύπρο.Στους ιερούς ναούς της Κύπρου τελέστηκε πανηγυρική Θεία Λειτουργία και έγινε ο καθαγιασμός τον υδάτων. Επίκεντρο των εορτασμών ήταν ο ιερός ναός Αγίων Αναργύρων στην Κάτω Πάφο, όπου ο Αρχιεπίσκοπος Χρυσόστομος προέστη της Θείας Λειτουργίας και τέλεσε τον μέγα Αγιασμό. Ακολούθησε πομπή προς το λιμανάκι της Κάτω Πάφου, όπου ο Αριχεπίσκοπος τέλεσε την ακολουθία της κατάδυσης του Τιμίου Σταυρού στην θάλασσα και ευχήθηκε την ερχόμενη χρονιά ο Κυπριακός Ελληνισμός να μπορέσει να γιορτάσει τα Θεοφάνεια στην Κερύνεια και στις άλλες κατεχόμενες πόλεις.

    Στην τελετή παρέστησαν ο πρόεδρος της Βουλής Γιαννάκης Ομήρου, ο πρόεδρος του ΔΗΣΥ και υποψήφιος για την προεδρία Νίκος Αναστασιάδης, ο πρόεδρος του ΔΗΚΟ Μάριος Καρογιάν, οι τοπικές αρχές και πλήθος κόσμου. Την κυβέρνηση εκπροσώπησε ο Υπουργός Παιδείας Γιώργος Δημοσθένους, ο οποίος τόνισε ότι η γιορτή των Θεοφανείων έχει το δικό της συμβολισμό, αφού είναι η γιορτή της πνευματικής αναβάπτισης και ευχήθηκε να γίνει νέα αρχή και ο λαός να πορευτεί δυναμικά για ειρήνη και κοινωνική δικαιοσύνη.

    Η κατάδυση του Τιμίου Σταυρού στην θάλασσα έγινε επίσης στη Λεμεσό, στην Λάρνακα , στην Αγία Νάπα και στο Ζύγι.

    Αυστραλία

    Δεκάδες χιλιάδες ομογενείς πιστοί της Αυστραλίας κατέκλυσαν σήμερα αποβάθρες λιμανιών και παραλίες σε όλη την χώρα για να παρακολουθήσουν την καθιερωμένη τελετή του αγιασμού των υδάτων και της κατάδυσης του Τιμίου Σταυρού.

    Δεδομένου ότι αυτή την εποχή είναι καλοκαίρι στην Αυστραλία και εφέτος μάλιστα επικρατούν και ιδιαίτερα ψηλές θερμοκρασίες δεν ήταν λίγοι αυτοί που άδραξαν την ευκαιρία και να ?δροσιστούν με μια βουτιά στην θάλασσα. Πολλές δεκάδες οι δύτες που έπεσαν για να ανασύρουν τον Τίμιο Σταυρό και αρκετά τα σκάφη γύρω από τον χώρο που έγιναν οι τελετές δημιούργησαν ένα ιδιαίτερα όμορφο και ενδιαφέρον κλίμα. Ο εορτασμός των Θεοφανίων από τους ομογενείς γίνεται πλεον και τουριστικό αξιοθέατο στην Αυστραλία.

    Ειδικά στη Μελβούρνη, μητρόπολη του Ελληνισμού της Αυστραλίας έγιναν και εφέτος πολλές τελετές αγιασμού των υδάτων.

    Μεταξύ άλλων στο παραλιακό Φράκστον όπου γιόρταζε ο ναός των Θεοφανίων, στο τουριστικό θέρετρο Ράϊ όπου είναι πλησίον και ο ναός της Παναγίας της Καμαριανής αλλά και ο κεντρικός εορτασμός της ιεράς Αρχιεπισκοπής Αυστραλίας στην αποβάθρα της Πριγκιπίσσης (Princess Pier), του λιμένος της Μελβούρνης. Τόσο στη Μελβούρνη όσο και στο Φράκστον ακολούθησε και μεγάλο ελληνικό πανηγύρι.

    Αυστρία

    Με μεγάλη λαμπρότητα και για έβδομη στη σειρά χρονιά στη σχεδόν 300 χρόνων ιστορία της Ορθοδοξίας στην Αυστρία, πραγματοποιήθηκε νωρίς το απόγευμα κατάδυση του Τιμίου Σταυρού και αγιασμός των υδάτων στο Δούναβη στη Βιέννη, με την ευκαιρία της εορτής των Θεοφανείων.Η τελετή, προεξάρχοντος, του Ελληνορθόδοξου Μητροπολίτη Αυστρίας-Εξαρχου Ουγγαρίας και Μεσευρώπης Αρσένιου και παρουσία των ελληνικών και κυπριακών αρχών, πραγματοποιήθηκε στο Κανάλι του Δούναβη -- στον παραπόταμο του μεγάλου ποταμού που διασχίζει μεγάλο μέρος της αυστριακής πρωτεύουσας -- στη γέφυρα δίπλα από την ιστορική Συνοικία των Ελλήνων, στο κέντρο της Βιέννης.

    Στο γεγονός δόθηκε δημοσιότητα από τα αυστριακά Μέσα Ενημέρωσης, τα οποία ανακοίνωσαν ήδη από χθες και πρόβαλλαν σήμερα την πρωτότυπη για τα αυστριακά και ρωμαιοκαθολικά δεδομένα, εκδήλωση, της τελετής του καθαγιασμού των υδάτων.

    Την τελετή, στην οποία συλλειτούργησαν και ιερείς άλλων Ορθοδόξων Εκκλησιών στην Αυστρία, παρακολούθησαν, παρά την έντονη βροχόπτωση, εκατοντάδες πιστοί, ανάμεσά τους επισκέπτες από Ελλάδα και Κύπρο, καθώς και πολλοί εκπρόσωποι της δημόσιας ζωής στην Αυστρία.

    Νωρίτερα είχε τελεστεί μεγάλη Θεία Λειτουργία για την εορτή των Θεοφανείων στον ελληνορθόδοξο καθεδρικό ναό της Αγίας Τριάδας στην Ιερά Μητρόπολη Αυστρίας στην Συνοικία των Ελλήνων, όπου στεγάζεται και η Ελληνική Εθνική Σχολή, το αρχαιότερο ελληνικό σχολείο εκτός Ελλάδας.

    Την τελετή καθαγιασμού των υδάτων στο Δούναβη στη Βιέννη, είχε καθιερώσει πριν επτά χρόνια και τελούσε κάθε χρόνο, ο εκδημήσας τον Οκτώβριο του 2011, ιστορικός Μητροπολίτης Αυστρίας-Εξαρχος Ουγγαρίας και Μεσευρώπης Μιχαήλ.

    [03] Τα αποτελέσματα της 11ης αγωνιστικής στην Α1 ανδρών στο μπάσκετ

    Σε αναμετρήσεις της 11ης αγωνιστικής στην Α1 ανδρών στο μπάσκετ, σημειώθηκαν τα εξής αποτελέσματα:

    Πανιώνιος-ΠΑΟΚ 82-68

    Κολοσσός Ρόδου-Καβάλα 72-86

    Ηλυσιακός-Ίκαρος Καλλιθέας 66-64

    Άρης-Περιστέρι 70-46

    ΑΓΟ Ρεθύμνου-ΚΑΟ Δράμας 88-75

    Παναθηναϊκός-Απόλλων Πατρών 91-60

    Πανελευσινιακός-Ολυμπιακός 76-94


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Sunday, 6 January 2013 - 21:30:22 UTC