Browse through our Interesting Nodes on Turkey Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 13-01-10

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] «Εκτοξεύτηκε» στο 26,8% η ανεργία τον Οκτώβριο
  • [02] Ανεξαρτητοποιήθηκε ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Χρήστος Αηδόνης
  • [03] "To θέατρο είναι απαραίτητο για όλους, μικρούς και μεγάλους"
  • [04] Περισσότερες από 1500 θέσεις εργασίας ετοιμάζεται να περικόψει η Morgan Stanley
  • [05] Έκλεισε το εργοστάσιο της Pepsico στο Λουτράκι
  • [06] Επαναλαμβάνουν οι Γερμανοί προς την Κύπρο ότι θέλουν διαφάνεια για να δώσουν οικονομική βοήθεια

  • [01] «Εκτοξεύτηκε» στο 26,8% η ανεργία τον Οκτώβριο

    Νέο αρνητικό ρεκόρ σημείωσε το ποσοστό ανεργίας στη χώρα τον Οκτώβριο πέρυσι, καθώς «εκτοξεύτηκε» στο 26,8% (7,1 μονάδες υψηλότερα από τον Οκτώβριο 2011).

    Μέσα σε έναν μόνο χρόνο, προστέθηκαν στους «μαύρους καταλόγους» 368.102 άτομα (έχαναν καθημερινά την εργασία τους περισσότερα από 1.000 άτομα), με αποτέλεσμα τον Οκτώβριο 2012 οι «κατάλογοι» αυτοί να αριθμούν 1.345.715 άτομα. Η ανεργία αποτελεί «μάστιγα» για τους νέους σε ηλικία (56,6% στους 15- 24 ετών), που όλο και περισσότεροι αναζητούν πλέον απασχόληση στο εξωτερικό, και για τις γυναίκες (ποσοστό 30,4%). Επίσης, είναι χαρακτηριστικό ότι για πρώτη φορά η Αττική, στην οποία διαμένουν τα περίπου 2/3 του πληθυσμού της χώρας, έχει την 1η θέση μεταξύ των περιφερειών (ποσοστό 28,3%).

    Ειδικότερα, από την έρευνα εργατικού δυναμικού της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής (ΕΛΣΤΑΤ), προκύπτουν τα εξής:

    Το ποσοστό ανεργίας τον Οκτώβριο 2012 ανήλθε σε 26,8% έναντι 19,7% τον Οκτώβριο 2011 και 26,2% τον Σεπτέμβριο 2012. Οι άνεργοι ανήλθαν σε 1.345.715 άτομα και αυξήθηκαν κατά 368.102 άτομα σε σχέση με τον Οκτώβριο 2011 (αύξηση 37,7%) και κατά 36.219 άτομα σε σχέση με τον Σεπτέμβριο 2012 (αύξηση 2,8%).

    Ο οικονομικά μη ενεργός πληθυσμός ανήλθε σε 3.344.478 άτομα. Η ανεργία παραμένει «γένους θηλυκού», καθώς το ποσοστό στις γυναίκες είναι 30,4% (από 23,1% τον Οκτώβριο 2011), ενώ στους άνδρες ανέρχεται σε 24,1% (από 17,1%).

    Στους νέους ηλικίας 15- 24 ετών, η ανεργία αυξήθηκε κατά περίπου 10 μονάδες σε έναν χρόνο (56,6% τον Οκτώβριο 2012 από 46,7% τον Οκτώβριο 2011), ενώ και στην πλέον παραγωγική ηλικία των 25- 34 ετών είναι κατά πολύ υψηλότερη του εθνικού μέσου όρου (34,1% από 27%). Ακολουθούν οι ηλικίες 35- 44 ετών (23,3% από 15,9%), 45- 54 ετών (19,5% από 14,1%), 55- 64 ετών (15,4% από 9%) και 65- 74 ετών (4,9% από 3,6%).

    [02] Ανεξαρτητοποιήθηκε ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Χρήστος Αηδόνης

    Την αποχώρησή του από την Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΠΑΣΟΚ και την ανεξαρτητοποίησή του γνωστοποίησε ο Χρήστος Αηδόνης σε δισέλιδη επιστολή, που απέστειλε προς τον πρόεδρο της Βουλής, Ευάγγελο Μειμαράκη.

    Ο κ. Αηδόνης κάνει λόγο για «προσπάθεια εκμετάλλευσης, απ΄όλα τα κόμματα, του σκανδάλου της "λίστας Λαγκάρντ", ενώ καταλογίζει στην ηγεσία του ΠΑΣΟΚ και προσωπικά στον Ευ. Βενιζέλο προσπάθεια αποποίησης των πολιτικών του ευθυνών για τη διαχείριση της λίστας.

    «Είχα την ψευδαίσθηση ότι αυτές τις ευθύνες θα τις αναλάβει ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ για να απελευθερώσει το Κίνημα από την επιχειρηρούμενη συλλογικοποίηση του προβλήματος, και κατ΄επέκταση και την τρικομματική κυβέρνηση, και να μην κρύβεται πίσω από την απειλή της αποσταθεροποίησης του κυβερνητικού σχήματος» σημειώνει ο κ. Αηδόνης και προσθέτει:

    «Η δημοκρατία μας απέδειξε στις πρόσφατες εκλογές πως δεν υπάρχουν αδιέξοδα. Δεν δέχομαι πως το ΠΑΣΟΚ μπορεί να ολισθήσει εκ νέου και να πορευτεί και με άλλα ενοχικά σύνδρομα, πέραν αυτών που του φορτώθηκαν κατά την προεκλογική περίοδο».

    Παράλληλα, ο κ. Αηδόνης επισημαίνει ότι ο ίδιος διαφώνησε με το ισχύον καθεστώς που επιτρέπει, όπως λέει, την ποινικοποίηση της πολιτικής ζωής, αλλά δίνει και τη δυνατότητα σε πολιτικές πλειοψηφίες να «στρογγυλεύουν ευθύνες στο όνομα κομματικών σκοπιμοτήτων, που σκιάζουν ακόμα περισσότερο την πολιτική ζωή του τόπου».

    Ο κ. Αηδόνης σημειώνει: «Δεν επιθυμώ να συμμετάσχω σε κανέναν μηχανισμό συγκάλυψης ευθυνών για την πάταξη της φοροδιαφυγής και απαξίωσης του πολιτικού και θεσμικού μου ρόλου. Σε κανέναν μηχανισμό πολιτικού κανιβαλισμού».

    Και καταλήγει:

    «Θα στηρίζω τη σταθερότητα της τρικομματικής κυβέρνησης ως την πλέον κατάλληλη πολιτική συνταγή, δεν θα στηρίξω, όμως, περαιτέρω υφεσιακές πολιτικές, καθώς και πρόσωπα, που λειτουργούν επιζήμια για το μέλλον του τόπου και της δημοκρατικής παράταξης».

    Σχόλιο του ΠΑΣΟΚ

    Αναμενόμενη ήταν για το ΠΑΣΟΚ η αποχώρηση του βουλευτή Δράμας Χρήστου Αηδόνη, το οποίο σχολιάζοντας, με ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου, την ενέργεια τη χαρακτηρίζει «θλιβερή και παράδοξη».

    Το σχόλιο έχει ως εξής:

    «Ο κ. Αηδόνης επέλεξε να κάνει επίσημα αυτό που από καιρό έχει κάνει ανεπίσημα, την ημέρα που τα ίδια τα γεγονότα δίνουν αποστομωτική απάντηση στη σκευωρία κατά του προέδρου του ΠΑΣΟΚ, με αφορμή τη λίστα Λαγκάρντ. Αυτό είναι θλιβερό και παράδοξο».

    [03] "To θέατρο είναι απαραίτητο για όλους, μικρούς και μεγάλους"

    Σκηνοθετώντας φέτος, το παιδικό μυθιστόρημα της Πηνελόπης Δέλτα, «Τρελλαντώνης» για τη σκηνή του θεάτρου Ακροπόλ, η Σοφία Σπυράτου πείστηκε για το γεγονός ότι η αθωότητα και η υγιής σκανδαλιά είναι «οι μεγαλύτεροι, ανεκτίμητοι θησαυροί που μας κληροδοτεί η παιδική μας ηλικία».

    «Πρέπει», λέει η χορογράφος-σκηνοθέτις, «να διαφυλάξουμε την αθωότητά μας σε πείσμα των καιρών ... από κει θα ξεκινήσει και πάλι η πορεία μας προς έναν καλύτερο εαυτό, προσωπικό και συλλογικό».

    Τη Σοφία Σπυράτου το ελληνικό κοινό τη γνώρισε όταν, πριν δύο δεκαετίες ίδρυσε το χοροθέατρο Ροές. Μέχρι τότε, η τέχνη του χορού ήταν σαν...αποικιακό φυτό και από χορογράφους το σύνδρομο Φλερύ, Σειληνού και Φώτη Μεταξόπουλου, -ας είναι καλά ο ελληνικός κινηματογράφος, ήταν η σταθερή αξία.

    Μια νεαρή, ψηλή χορεύτρια, δυναμική αλλά και ταυτόχρονα χαμηλών τόνων η Σοφία Σπυράτου εμφανίζεται στο στερέωμα και όπως αποδείχθηκε ήρθε για να μείνει.

    Με πολύ δουλειά -και επιτυχία σε ισόποσες δόσεις- έφτασε μέχρι τη σκηνή του θεάτρου Ακροπόλ που με μεγάλη επιτυχία σκηνοθέτησε πέρυσι το παιδικό έργο «Οι βασιλοπούλες που έλιωναν τα γοβάκια τους» και φέτος τον «Τρελλαντώνη» που αναφέρεται στις τρέλες και τα κατορθώματα του αδελφού της Πηνελόπης Δέλτα, Αντώνη Μπενάκη ιδρυτή του Μουσείου Μπενάκη.

    «Το κείμενο της Πηνελόπης Δέλτα», είπε σε συνέντευξη της στο ΑΜΠΕ η Σοφία Σπυράτου, «παραμένει δημοφιλές, γιατί ακριβώς διαθέτει τους "χυμούς" της ζωής και του προσωπικού βλέμματος, όπως κάθε αξιόλογο καλλιτέχνημα θα πρέπει να διαθέτει.

    [04] Περισσότερες από 1500 θέσεις εργασίας ετοιμάζεται να περικόψει η Morgan Stanley

    Ο επενδυτικός οίκος Morgan Stanley προτίθεται να περικόψει 1.600 θέσεις εργασίας, γεγονός το οποίο συνιστά ένα νέο γύρο απολύσεων για τις μεγάλες επενδυτικές τράπεζες, ως αποτέλεσμα της ευρείας αναδιάρθρωσης του χρηματοοικονομικού κλάδου στις ΗΠΑ, αλλά και των νέων κανονισμών κεφαλαιακής επάρκειας, όπως σημειώνει το Ρόιτερς.

    Η έκτη μεγαλύτερη αμερικανική τράπεζα, ήδη από αυτή την εβδομάδα, θα ξεκινήσει την απομάκρυνση αριθμού εργαζομένων της, εξέλιξη η οποία χαρακτηρίζει τις μεγαλύτερες τράπεζες διεθνώς, στη διάρκεια της τελευταίας πενταετίας και στον απόηχο της πιστωτικής κρίσης του 2008.

    Σύμφωνα με το ίδιο δημοσίευμα, ο τραπεζικός κλάδος επαναπροσανατολίζει το ενδιαφέρον του σε περισσότερο κερδοφόρους τομείς επιχειρηματικής δραστηριότητας, στους οποίους ενδεχομένως διαθέτουν ανταγωνιστικό πλεονέκτημα.

    [05] Έκλεισε το εργοστάσιο της Pepsico στο Λουτράκι

    Έκλεισε από χθες η Pepsico - Ήβη, το εργοστάσιο που εμφιάλωνε νερό στο Λουτράκι, για λόγους βιωσιμότητας και ζήτησε από τους λιγοστούς εργαζόμενους εάν θέλουν να συνεχίσουν να εργάζονται στην εταιρεία, να μετακινηθούν στα Οινόφυτα, διαφορετικά απολύονται με τη νόμιμη αποζημίωση.

    Ο δήμαρχος Λουτρακίου - Αγίων Θεοδώρων Κώστας Λογοθέτης, μιλώντας στο ΑΜΠΕ σημείωσε ότι σε επαφές που είχε με τους υπεύθυνους της εταιρείας ζήτησε την επαναλειτουργία του εργοστασίου εμφιάλωσης. Ωστόσο, όπως τόνισε, ούτε οι ίδιοι γνωρίζουν τι θα γίνει με τη δραστηριότητα της εταιρείας μετά τον Ιανουάριο.

    Ο δήμαρχος, που σήμερα θα έχει νέα συνάντηση μαζί τους για το ίδιο θέμα, επεσήμανε ότι η εταιρεία έχει βοηθηθεί, όπως και όλες οι εταιρείες εμφιαλώσεων, από τον δήμο, αφού ήδη για το 2012 έχει μειώσει τα τέλη νερού που αποτελεί την πρώτη ύλη των εργοστασίων κατά 50%, με οφέλη πολλές χιλιάδες ευρώ για τις εταιρείες, προκειμένου να στηρίξει την επιχειρηματικότητα στην περιοχή και να διατηρηθούν οι θέσεις εργασίας.

    Επιπρόσθετα, ο κ. Λογοθέτης σε ότι αφορά τις προθέσεις της εταιρείας, που έχουν εκφραστεί και στον ίδιο, για πώληση του κτιρίου στο Λουτράκι, ξεκαθάρισε ότι «ο χώρος του εργοστασίου είναι χαρακτηρισμένος βιομηχανικός για εμφιάλωση νερού και δεν θα αλλάξει η χρήση του», θέλοντας έτσι να βάλει φρένο σε σκέψεις για μετατροπή σε εμπορική χρήση ή οικιστική ζώνη της περιοχής.

    [06] Επαναλαμβάνουν οι Γερμανοί προς την Κύπρο ότι θέλουν διαφάνεια για να δώσουν οικονομική βοήθεια

    Ο αντιπρόεδρος της κοινοβουλευτικής ομάδας των Χριστιανοδημοκρατών Μίκαελ Φουκς δήλωσε σήμερα ότι οι γερμανοί βουλευτές δεν θα εγκρίνουν τη χορήγηση βοήθειας προς την Κύπρο, αν η χώρα δεν συμμορφωθεί με τους κανόνες της Ευρωπαϊκής Ενωσης για τη διαφάνεια και το ξέπλυμα χρήματος.

    Μιλώντας στο πρακτορείο Ρόιτερς, ο Μίκαελ Φουκς δήλωσε ότι η έγκριση πακέτου βοήθειας για την Κύπρο από τους βουλευτές του κυβερνώντος Χριστιανοδημοκρατικού Κόμματος στο γερμανικό κοινοβούλιο θα είναι τόσο δύσκολη, όσο θα είναι και για τους βουλευτές των Ελεύθερων Δημοκρατών, εταίρου του κόμματος της καγκελαρίου Αγγελα Μέρκελ στον κυβερνητικό συνασπισμό, οι οποίοι εξέφρασαν χθες τις αμφιβολίες τους.

    "Στην κοινοβουλευτική ομάδα των συντηρητικών η κατάσταση είναι τόσο προβληματική όσι και στους Ελεύθερους Δημοκράτες...Εάν η Κύπρος δεν είναι έτοιμη να υιοθετήσει τους κανόνες για τη διαφάνεια και το ξέπλυμα χρήματος, τότε δεν θα υπάρξει βοήθεια προς την Κύπρο", προειδοποίησε ο Μίκαελ Φουκς.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Thursday, 10 January 2013 - 11:30:21 UTC