Browse through our Interesting Nodes of Military & Security in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 13-01-11

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Ελεύθεροι οι Κουβανοί να ταξιδεύουν στο εξωτερικό, από τη Δευτέρα
  • [02] Ούτε το 2029, ούτε το 2036 θα πέσει ο Άποφις στη Γη
  • [03] Έφυγε από τη ζωή η Ιταλίδα ηθοποιός Μαριάντζελα Μελάτο στα 71της χρόνια
  • [04] Εντατικοί αστυνομικοί έλεγχοι και συλλήψεις στην Κέρκυρα
  • [05] Κανονικά από Δευτέρα η μεταφορά των μαθητών
  • [06] Σ. Μπερλουσκόνι: «Η κυβέρνησή μου δεν έκανε κανένα λάθος»
  • [07] Καθαρό προβάδισμα των Γερμανών Χριστιανοδημοκρατών σε νέα δημοσκόπηση

  • [01] Ελεύθεροι οι Κουβανοί να ταξιδεύουν στο εξωτερικό, από τη Δευτέρα

    Οι Κουβανοί θα μπορούν να ταξιδεύουν στο εξωτερικό από τη Δευτέρα, όταν τεθεί σε ισχύ η νέος νόμος για την μετανάστευση, μια πολυαναμενόμενη από το λαό μεταρρύθμιση που εφαρμόζει ο πρόεδρος Ραούλ Κάστρο.

    "Από τις 14 Ιανουαρίου όλοι οι Κουβανοί ηλικίας άνω των 18 ετών θα μπορούν να ταξιδεύουν" εκτός του νησιού, δήλωσε στην κουβανική τηλεόραση ο συνταγματάρχης Λαμπέρτο Φράγκα, ένας από τους επικεφαλής των υπηρεσιών μετανάστευσης.

    Οι ανήλικοι θα μπορούν επίσης να ταξιδεύουν εκτός συνόρων με την προϋπόθεση να διαθέτουν συμβολαιογραφική άδεια των γονέων ή κηδεμόνων τους.

    Ο νόμος θα ευνοήσει ιδιαίτερα τους περίπου δύο εκατομμύρια Κουβανούς που ζουν στο εξωτερικό, εκ των οποίων το 80% στις ΗΠΑ, κυρίως στη Φλόριντα, όπως και αθλητές και επαγγελματίες που αποσκίρτησαν κατά τις περιοδείες ή τις αποστολές τους στο εξωτερικό.

    Ο πρόεδρος Ραούλ Κάστρο είχε ανακοινώσει στις 16 του περασμένου Οκτωβρίου τη μεταρρύθμιση για τη μετανάστευση, το πρώτο μεγάλο κοινωνικό μέτρο του κομμουνιστικού καθεστώτος που ανοίγει τις πύλες για το εξωτερικό στους Κουβανούς, που θα εφαρμόζεται από τις 14 Ιανουαρίου 2013.

    "Η απόφαση για την τροποποίηση του νόμου περί μετανάστευσης σημαίνει ότι έχει αναγνωριστεί πως η χώρα έχει μια δυναμική μετανάστευσης", δήλωσε ο διευθυντής του Κέντρου δημογραφικών μελετών του Πανεπιστημίου της Αβάνας Αντόνιο Αζα, ένας από τους εμπειρογνώμονες σε θέματα μετανάστευσης του νησιού.

    "Τη Δευτέρα είναι σχεδόν σίγουρο ότι ο αριθμός των αιτήσεων έκδοσης διαβατηρίου από κουβανούς πολίτες θα αυξηθεί", πρόσθεσε.

    Από τη δεκαετία του 1960, οι Κουβανοί που επιθυμούσαν να φύγουν από το νησί έπρεπε να ζητήσουν μια "λευκή κάρτα" και να παρουσιάσουν μια επιστολή πρόσκλησης από το εξωτερικό όπου δεν μπορούσαν να μείνουν για περισσότερο από 11 μήνες, διαφορετικά γινόταν κατάσχεση των περιουσιακών τους στοιχείων και θεωρούνταν οριστικά εκπατριζόμενοι, γενικότερα χωρίς δυνατότητα επιστροφής.

    Σύμφωνα με το νέο νόμο, η διάρκεια παραμονής στο εξωτερικό θα κυμαίνεται από 11 έως 24 μήνες.

    Επιμέλεια: Α. Γεωργίου

    [02] Ούτε το 2029, ούτε το 2036 θα πέσει ο Άποφις στη Γη

    Οι νέοι υπολογισμοί που έγιναν από τους αστρονόμους της NASA, μετά το προχθεσινό πέρασμα του δυνητικά επικίνδυνου αστεροειδούς Άποφι από τη γειτονιά της Γης, ουσιαστικά εκμηδενίζουν πλέον τις πιθανότητες να πέσει πάνω στον πλανήτη μας το 2036, καθώς είναι μικρότερες από μία στο εκατομμύριο.

    «Η πιθανότητα πρόσκρουσης, σύμφωνα με τα έως τώρα δεδομένα, είναι μικρότερη από μία στο εκατομμύριο, συνεπώς μπορούμε με ασφάλεια να αποκλείσουμε την περίπτωση να πέσει στη Γη το 2036. Το ενδιαφέρον μας πλέον για τον αστεροειδή Άποφι είναι ουσιαστικά επιστημονικό για το προβλεπόμενο μέλλον», δήλωσε ο Ντον Γιέομανς της NASA, ο οποίος είναι υπεύθυνος του ειδικού γραφείου για την παρακολούθηση των διαστημικών σωμάτων που θα μπορούσαν να αποτελέσουν απειλή για τον πλανήτη μας (Near-Earth Object Program Office).

    Ο Άποφις, που έχει το μέγεθος περίπου τριάμισι ποδοσφαιρικών γηπέδων, ανακαλύφθηκε το 2004 και έγινε διάσημος, επειδή οι αρχικές εκτιμήσεις ήταν ότι υπάρχει μία όχι αμελητέα πιθανότητα (2,7%) να πέσει στη Γη στις 13 Απριλίου 2029, όταν θα πλησιάσει μόλις στα 31.220 χιλιόμετρα, πιο κοντά και από τους γεωστατικούς δορυφόρους που κινούνται σε ύψος 36.000 χλμ. Επόμενες μετρήσεις, όμως, ουσιαστικά απέκλεισαν αυτή την πιθανότητα, αλλά άφησαν ανοιχτό το ενδεχόμενο πρόσκρουσης για τις 13 Απριλίου 2036 - κάτι που πλέον επίσης έρχονται να αποκλείσουν οι νέες καθησυχαστικές μετρήσεις.

    Η Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Διαστήματος (ESA) έκανε προχθές νέες παρατηρήσεις του Άποφι με τη βοήθεια του διαστημικού τηλεσκοπίου «Χέρσελ» και ανακοίνωσε ότι ο αστεροειδής είναι περίπου 20% μεγαλύτερος από τις έως τώρα εκτιμήσεις (325 μέτρα αντί 270). Έχει επίσης 75% μεγαλύτερη μάζα σε σχέση με τους προηγούμενους υπολογισμούς. Ακόμα κι αν ποτέ ο Άποφις (που φέρει το όνομα ενός ερπετοειδούς θεού της αρχαίας Αιγύπτου) έπεφτε στη Γη, εκτιμάται ότι θα προκαλούσε εκτεταμένες καταστροφές, αλλά όχι σε βαθμό να εξαφανιστεί ο ανθρώπινος πολιτισμός.

    Ένας άλλος μικρότερος και λιγότερο γνωστός αστεροειδής, ο 2012 DA14, διαμέτρου 40 μέτρων, αναμένεται να περάσει ακόμα πιο κοντά από τη Γη, στα μέσα του επόμενου μηνός, από ό,τι ο Άποφις το 2029, αλλά και σε αυτή την περίπτωση δεν συντρέχει κίνδυνος, σύμφωνα με τους αστρονόμους που έχουν υπολογίσει την τροχιά του.

    [03] Έφυγε από τη ζωή η Ιταλίδα ηθοποιός Μαριάντζελα Μελάτο στα 71της χρόνια

    Σε ηλικία εβδομήντα ενός ετών, πέθανε σήμερα το πρωί η Ιταλίδα ηθοποιός Μαριάντζελα Μελάτο. Είχε εισαχθεί πρόσφατα σε ιδιωτική κλινική της Αιώνιας Πόλης, όπου και έδωσε την τελευταία μάχη της κατά του καρκίνου.

    Από τις πιο γνωστές ηθοποιούς του ιταλικού κινηματογράφου, κατέκτησε διεθνή φήμη χάρη στις συνεργασίες της με την σκηνοθέτη Λίνα Βερτμίλερ, και στην μοναδική της «καλλιτεχνική χημεία» με τον ηθοποιό Τζανκάρλο Τζανίνι σε έργα όπως «Ιστορία έρωτα και αναρχίας» και «η Κυρία και ο ναύτης». Αξέχαστη,επίσης, η ερμηνεία της στο έργο του Έλιο Πέτρι «Η εργατική τάξη πάει στον παράδεισο».

    Η Μαριάντζελα Μελάτο είχε γεννηθεί στο Μιλάνο το 1941 και από την αρχή της καριέρας της είχε καταφέρει να συνεργασθεί με κορυφαίους σκηνοθέτες και θεατρικούς συγγραφείς: ανάμεσά τους, οι Ντάριο Φο, Λουκίνο Βισκόντι και Λούκα Ρονκόνι. Τα ιταλικά μέσα ενημέρωσης κάνουν επίσης αναφορά στις μεγάλες θεατρικές επιτυχίες της Μελάτο, δίνοντας ιδιαίτερη έμφαση στην Μήδεια, στα έργα του Λουίτζι Πιραντέλλο όπως και στα κλασικά αριστουργήματα του Σαίξπηρ.

    «Θεωρώ τον εαυτό μου ηθοποιό με την παλιά σημασία της λέξης. Και μια ηθοποιός πρέπει να ξέρει να παίζει τα πάντα, από το θέατρο, μέχρι τον κινηματογράφο και την τηλεόραση. Πρέπει να καταφέρνει να συγκινεί και να κάνει να γελά το κοινό της », είχε δηλώσει σε πολλές συνεντεύξεις της.

    [04] Εντατικοί αστυνομικοί έλεγχοι και συλλήψεις στην Κέρκυρα

    Συνεχίζονται οι εντατικοί έλεγχοι στο πλαίσιο του επιχειρησιακού σχεδιασμού της Αστυνομικής Διεύθυνσης Κέρκυρας, για τη διαχείριση της εγκληματικότητας και της παραβατικότητας στο νησί.

    Κατά τους ελέγχους που πραγματοποιήθηκαν χθες (10.01.2013), στην περιοχή Λιβάδι Ρόπα Κέρκυρας συμμετείχαν 28 αστυνομικοί διαφόρων υπηρεσιών (ΟΠΚΕ, ΔΙΑΣ, Υποδιεύθυνση Ασφαλείας, Τμήμα Δίωξης Ναρκωτικών), καθώς και ένας αστυνομικός σκύλος για τον εντοπισμό όπλων- εκρηκτικών υλών και ναρκωτικών.

    Συνολικά, πραγματοποιήθηκαν οκτώ έρευνες σε κατοικίες, παρουσία δικαστικού λειτουργού, από τις οποίες προκύπτει ο ακόλουθος απολογισμός:

    Ελέγχθηκαν 55 άτομα και 28 οχήματα, προσήχθησαν 16 άτομα, συνελήφθησαν δύο ημεδαποί Ρομά για κλοπές χρυσαφικών και κατασχέθηκαν οικιακές ηλεκτρονικές συσκευές οι οποίες εξετάζονται για να ταυτοποιηθούν με περιπτώσεις κλοπών. Επίσης, διενεργήθηκαν οκτώ κατ' οίκον έρευνες και εξιχνιάστηκαν δύο υποθέσεις κλοπών χρυσαφικών από οικίες στην Κέρκυρα. Οι συλληφθέντες οδηγήθηκαν στον εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Κέρκυρας.

    [05] Κανονικά από Δευτέρα η μεταφορά των μαθητών

    Κανονικά θα εκτελούνται από τη Δευτέρα τα δρομολόγια των λεωφορείων που μεταφέρουν μαθητές και μαθήτριες προς και από τις σχολικές τους μονάδες, όπως ανακοινώθηκε μετά από σύσκεψη του Περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας, Απόστολου Τζιτζικώστα, με τους προέδρους της Ομοσπονδίας Πρακτόρων Τουρισμού Βορείου Ελλάδος Μιχάλη Πεζίκογλου, του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Θεσσαλονίκης Μιχάλη Ζορπίδη και του Συνδέσμου Πρακτόρων Τουρισμού Μακεδονίας-Θράκης Παναγιώτη Χαραλάμπους.

    Σύμφωνα με τον κ. Τζιτζικώστα, μετά από επαφές του με τον αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών, Χρήστο Σταϊκούρα,δίνεται λύση σε ένα πρόβλημα που διαιωνιζόταν και ταλαιπωρούσε έξι χιλιάδες οικογένειες του νομού Θεσσαλονίκης.

    Συγκεκριμένα ο κ. Χαραλάμπους διευκρίνισε ότι ένα από τα κρίσιμα θέματα που απασχολούσε τον κλάδο ήταν η συζητούμενη μείωση κατά 20% των δεδουλευμένων παλαιότερων μηνών. "Δεδομένης της μείωσης που δεχτήκαμε πρόπερσι κατά 11% και πέρσι κατά 4% επιπλέον, μετά από συζητήσεις με το υπουργείο επιτεύχθηκε μείωση 5%, ποσοστό στο οποίο συμφωνήσαμε" ανέφερε χαρακτηριστικά. Είπε, εξάλλου, ότι οι λεωφορειούχοι έλαβαν από τον περιφερειάρχη δεσμεύσεις για την επίσπευση της πληρωμής των δεδουλευμένων και την υπογραφή των συμβάσεων για τη φετινή σχολική χρονιά, που θα προβλέπουν μείωση των αποδοχών τους κατά 17%.

    Ο κ. Τζιτζικώστας ευχαρίστησε, τους λεωφορειούχους για την αναστολή των κινητοποιήσεών τους στις αρχές της εβδομάδας και την αποδοχή εκ μέρους της μείωσης στην αποζημίωση των δεδουλευμένων τους.

    [06] Σ. Μπερλουσκόνι: «Η κυβέρνησή μου δεν έκανε κανένα λάθος»

    «Η κυβέρνησή μου δεν φέρει καμία ευθύνη, δεν έκανε κανένα απολύτως λάθος», δήλωσε ο Σίλβιο Μπερλουσκόνι κατά την διάρκεια συμμετοχής του σε τοκ -σόου του ιδιωτικού καναλιού «La 7».

    «Ήθελα να φτιάξω νοσοκομεία για παιδιά και να ανοίξω πανεπιστήμιο για μελλοντικούς πολιτικούς, μαζί με τους φίλους μου Βλαντίμιρ Πούτιν, Τζορτζ Μπους και Τόνι Μπλερ, αλλά αναγκάσθηκα να καθυστερήσω την εφαρμογή του όλου σχεδίου», πρόσθεσε ο πρώην πρωθυπουργός της Ιταλίας. Σύμφωνα με τον Μπερλουσκόνι, μέχρι το 2009 «τα εστιατόρια και τα ξενοδοχεία στην Ιταλία, ήταν γεμάτα και με δυσκολία μπορούσε να βρει κανείς θέση στις αεροπορικές πτήσεις. Δεν υπήρχε, δηλαδή, καμία ένδειξη της οικονομικής κρίσης».

    Ο μεγιστάνας πρώην πρωθυπουργός αποκάλυψε επίσης ότι τον συνδέει στενή φιλία με τον τούρκο πρωθυπουργό Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, «τον οποίο και κατάφερε να πείσει να υποστηρίξει την υποψηφιότητα του 'Αντερς Φογκ Ρασμούσεν για την θέση του γενικού γραμματέα του Νάτο».

    Κατά την συμμετοχή του στην εκπομπή του «La 7», ο «Καβαλιέρε» επανέλαβε ότι «αρκετοί ιταλοί δικαστικοί είναι κομμουνιστές» και ότι «η αριστερά διατηρεί το ταξικό μίσος κατά όσων έχουν μια σημαντική οικονομική ευχέρεια».

    [07] Καθαρό προβάδισμα των Γερμανών Χριστιανοδημοκρατών σε νέα δημοσκόπηση

    Σταθερό και ξεκάθαρο προβάδισμα διατηρούν στις δημοσκοπήσεις οι Γερμανοί Χρισιανοδημοκράτες έναντι των αντιπάλων τους. Σύμφωνα με την τακτική έρευνα κοινής γνώμης του Ινστιτούτου Infratest dimap για λογαριασμό του κρατικού τηλεοπτικού δικτύου ARD, το κόμμα της Άγγελα Μέρκελ συγκεντρώνει 41%, ενώ το SPD 28%.

    Σε αυτή τη δημοσκόπηση οι Ελεύθεροι Δημοκράτες (FDP) παραμένουν με 4% μία μονάδα κάτω από το όριο εισόδου στην Βουλή, οι Πράσινοι κερδίζουν δύο μονάδες και φθάνουν στο 14%, η δε Αριστερά παραμένει στο 6% και οι Πειρατές περιορίζονται στο 3%.

    Εντυπωσιακή δε είναι η επίδοση τη Καγκελαρίου στην κατηγορία της δημοτικότητας, όπου συγκεντρώνει 65%, έναντι μόλις 29% του βασικού αντιπάλου της Πέερ Στάινμπρουκ, ο οποίος χάνει 12 μονάδες από τον προηγούμενο μήνα. Ακόμη όμως και όταν η επιλογή περιορίζεται μεταξύ των δύο υποψηφίων, η διαφορά φθάνει στο υψηλότερο μέχρι τώρα σημείο, με 25 μονάδες.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Friday, 11 January 2013 - 11:30:58 UTC