Browse through our Interesting Nodes on Automotive Issues in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 13-01-11

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] «Τίτλοι τέλους» για το Εθνικό Κέντρο Βιβλίου
  • [02] Πραγματική η έξοδος των γιατρών από τον ΕΟΠΥΥ, λένε οι γιατροί
  • [03] Επίθεση ΚΚΕ για το πολυνομοσχέδιο, τη λίστα Λαγκάρντ, το φορολογικό
  • [04] Τάση στασιμότητας στη δυναμική του ΣΥΡΙΖΑ διαπιστώνει ο Αλ. Τσίπρας
  • [05] Ξεκίνησε η δημόσια προσφορά της Εθνικής Τράπεζας για την απόκτηση της Eurobank

  • [01] «Τίτλοι τέλους» για το Εθνικό Κέντρο Βιβλίου

    Τίτλοι τέλους» για το Εθνικό Κέντρο Βιβλίου (ΕΚΕΒΙ), με απόφαση του αναπληρωτή υπουργού Πολιτισμού Κώστα Τζαβάρα.

    Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες του ΑΜΠΕ, η ηγεσία του υπουργείου Πολιτισμού οδηγήθηκε σε αυτήν την απόφαση με το σκεπτικό ότι ο επί 19 χρόνια φορέας του έφτασε πλέον σε σημείο, που δεν επιτύγχανε τον στόχο του, και επίσης, ότι «δεν υπάρχει πλέον η δυνατότητα να διασπάται η κρατική δράση σε δημόσια νομικά πρόσωπα και σε αυτόνομους θύλακες λήψης αποφάσεων, που μάλλον σύγχυση προκαλούν».

    Στο εξής, η κρατική πολιτική για το βιβλίο θα ασκείται από τη σχετική διεύθυνση του υπουργείου Πολιτισμού (Διεύθυνση Γραμμάτων), ενώ, κατά τις ίδιες πληροφορίες, δεν υπάρχει η πολιτική βούληση για απόλυση εργαζομένου. Αναζητείται μάλιστα η νομοθετική ρύθμιση, προκειμένου οι εργαζόμενοι στο ΕΚΕΒΙ να συνεχίσουν να εργάζονται με την ίδια σχέση εργασίας (π.χ. συμβάσεις αορίστου χρόνου) και να γίνει απορρόφησή τους από άλλους οργανισμούς.

    Οι ίδιες πληροφορίες θέλουν να έχουν ληφθεί πρόνοιες για το πρόγραμμα «Φιλαναγνωσία», που όπως είναι γνωστό, προκάλεσε την απομάκρυνση της διευθύντριας του ΕΚΕΒΙ, Κατρίν Βελλισάρη, και του προέδρου του φορέα, Θανάση Βαλτινού, αλλά και τη μήνι του υπουργού Πολιτισμού Κώστα Τζαβάρα.

    Το Εθνικό Κέντρο Βιβλίου (ΕΚΕΒΙ) ιδρύθηκε το 1994 από το υπουργείο Πολιτισμού ως νομικό πρόσωπο ιδιωτικού δικαίου μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα, με σκοπό την εφαρμογή της εθνικής πολιτικής για την προώθηση του βιβλίου.

    Σύμφωνα με τον ιδρυτικό του νόμο, το Εθνικό Κέντρο Βιβλίου (ΕΚΕΒΙ) είχε ως στόχο τον καθορισμό, τον σχεδιασμό και την εφαρμογή της εθνικής πολιτικής για την προώθηση του βιβλίου και της ανάγνωσης και ως προτεραιότητες την ενίσχυση της ανάγνωσης στην Ελλάδα, την προβολή και προώθηση του ελληνικού βιβλίου στο εξωτερικό και την καταγραφή των φαινομένων του χώρου (Παρατηρητήριο του Βιβλίου).

    [02] Πραγματική η έξοδος των γιατρών από τον ΕΟΠΥΥ, λένε οι γιατροί

    Με τίτλο "Η μεγάλη έξοδος των ιατρών! Δίχως επαρκείς υπηρεσίες υγείας 10.000.000 Έλληνες," απαντούν οι γιατροί του οργανισμού, με σημερινή ανακοίνωσή τους, στη διοίκηση του ΕΟΠΥΥ, η οποία χθες διέψευσε σχετικά δημοσιεύματα που έκαναν λόγο για μαζικές αποχωρήσεις γιατρών από τον ΕΟΠΥΥ.

    Σε 6 νομούς (Ηλεία, Αργολίδα, Κέρκυρα, Σάμος, Μυτιλήνη, Κεφαλονιά) και πολλές άλλες περιοχές της χώρας, οι εργαστηριακοί γιατροί τελούν σε καθεστώς αναστολής πίστωσης προς τον ΕΟΠΥΥ, σύμφωνα με τα στοιχεία που παραθέτει η Ένωση Ιατρών του ΕΟΠΥΥ, ο οποίοι τονίζουν ότι «τον τελευταίο καιρό παρατηρείται μαζικό κύμα φυγής ιατρών από τον ΕΟΠΥΥ. Τα αριθμητικά δεδομένα είναι αμείλικτα, από τους αρχικά 5.500 συμβεβλημένους ιατρούς, τον μήνα Νοέμβριο καταθέσανε δικαιολογητικά ιατρικών επισκέψεων προκειμένου να αμειφθούν μόλις 4.041 ιατροί».

    Καθημερινά ο αριθμός των ιατρών που δέχονται ασφαλισμένους του ΕΟΠΥΥ μειώνεται, με αποτέλεσμα -όπως επισημαίνουν οι γιατροί- ολόκληροι νομοί της χώρας να στερούνται ιατρικών υπηρεσιών. Χαρακτηριστικό παράδειγμα, αναφέρουν, η ειδικότητα του παιδιάτρου, που σε 21 νομούς οι ασφαλισμένοι δεν μπορούν να βρουν συμβεβλημένο γιατρό. Η ίδια κατάσταση επικρατεί και σε άλλες ειδικότητες όπως είναι η ψυχιατρική, η νευρολογία, η χειρουργική, η ενδοκρινολογία, η αγγειοχειρουργική, η γαστρεντερολογία, η δερματολογία κ.ά.

    Ακόμα και στους λίγους νομούς που υπάρχουν αυτές οι ειδικότητες, σημειώνουν, ο αριθμός των γιατρών είναι τόσο μικρός που είναι αδύνατον να εξυπηρετηθεί ο πληθυσμός. Ενδεικτικό παράδειγμα αποτελεί το γεγονός ότι στο νομό Λασιθίου, ο ΕΟΠΥΥ διαθέτει μόνο τρεις καρδιολόγους, ο νομός Χαλκιδικής μόλις έναν, ο νομός Λακωνίας δύο, οι νομοί Κυκλάδων, Αρκαδίας, Αιτωλοακαρνανίας και Καρδίτσας από έναν, ενώ ολόκληροι οι νομοί Καστοριάς και Καβάλας μόλις από δύο. Τα ίδια ισχύουν και για όλες τις άλλες ειδικότητες πχ. νευρολόγο μπορεί ο ασφαλισμένος του ΕΟΠΥΥ να βρει μόνο σε 21 νομούς της χώρας.

    [03] Επίθεση ΚΚΕ για το πολυνομοσχέδιο, τη λίστα Λαγκάρντ, το φορολογικό

    Να μην επιτρέψουν τα κόμματα και η Βουλή να συζητηθεί και να ψηφιστεί με τη διαδικασία του κατεπείγοντος το πακέτο των επτά Πράξεων Νομοθετικού Περιεχομένου, το οποίο εισάγεται προς επεξεργασία αύριο στην αρμόδια κοινοβουλευτική επιτροπή και ψηφίζεται σε μια συνεδρίαση την προσεχή Δευτέρα, ζήτησε η γενική γραμματέας του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα, η οποία μίλησε σήμερα στη συζήτηση του φορολογικού νομοσχεδίου.

    Η κ. Παπαρήγα προειδοποίησε, επίσης, απευθυνόμενη ονομαστικά στον κοινοβουλευτικό εκπρόσωπο της ΝΔ Μάκη Βορίδη, να μη μεθοδεύσει η κυβέρνηση, κατά την επικείμενη συζήτηση, για την προανακριτική επιτροπή στην υπόθεση της Λίστας Λαγκάρντ να στήσει τρεις αντί για τέσσερις κάλπες στη Βουλή. «Μεθοδεύεται να πάει η Βουλή σε ψηφοφορία για τη λίστα Λαγκάρντ με έναν τρόπο που υπάρχει κίνδυνος να μη βγει αποτέλεσμα. Αν βάλετε κάλπη ανά πρόταση κόμματος και όχι ανά πρόσωπο, το πράγμα μπερδεύεται πολύ. Υπάρχει κίνδυνος να μη γίνει προανακριτική ούτε για τον Παπακωνσταντίνου», είπε η γενική γραμματέας του ΚΚΕ, προειδοποιώντας πως αν η ψηφοφορία γίνει με τόσες κάλπες όσες οι προτάσεις των κομμάτων, τότε αυτό θα συνιστά πραξικόπημα.

    Η Γενική Γραμματέας του ΚΚΕ αναφέρθηκε και στην επικείμενη ιδιωτικοποίηση του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου σημειώνοντας ότι κανείς δεν πάει να αγοράσει κάτι που πάει για πτώχευση. «Εμείς δεν πρόκειται να παραιτηθούμε από τα συμφέροντα των 3.200 εργαζομένων και των 72.000 μικρομετόχων. Διότι Ταμιευτήριο και μικρομέτοχος είναι το ίδιο πράγμα», είπε.

    Αναφερόμενη στο φορολογικό νομοσχέδιο, η κ. Παπαρήγα κατήγγειλε ότι η κυβέρνηση υποχρεώνει στην τήρηση αποδείξεων σε ποσοστό 25% επί των εισοδημάτων, εξαιρεί όμως από αυτές τους λογαριασμούς της ΔΕΗ. «Η ΔΕΗ είναι έξοδο πολυτελείας; Αν δεν έχουμε τις αποδείξεις της ΔΕΗ πως θα τις μαζέψουμε τις αποδείξεις; Με τα μπρόκολα και τα λάχανα; Δεν μπορεί να βγάζετε έξω τα έξοδα πρώτης ανάγκης. Θα πάμε στη λάμπα πετρελαίου; Εδώ και με μηδέν έσοδα, αν έχει ένα σπίτι θα πληρώσει 1200-1500 ευρώ. Τι θα φάμε; Το σπίτι;», είπε η γενική γραμματέας του ΚΚΕ. Αναφερόμενη στο κόστος για το πετρέλαιο θέρμανσης, σχολίασε: «Φωνάζετε να μην κόβει ο λαός τα δένδρα για να ζεσταθεί γιατί είναι σε βάρος του περιβάλλοντος. 'Αλλη δουλειά δεν έχει αυτός που κρυώνει το παιδί του και θα πάει να γραφτεί στη NATURA. Όποιος έχει δένδρο στο σπίτι του είναι προνομιούχος. Εγώ άμα είχα παιδιά και εγγόνια θα έκοβα και τα δέντρα για να ζεσταθούν».

    [04] Τάση στασιμότητας στη δυναμική του ΣΥΡΙΖΑ διαπιστώνει ο Αλ. Τσίπρας

    Tάση στασιμότητας της δυναμικής του ΣΥΡΙΖΑ, αναγνώρισε ο επικεφαλής του Αλ. Τσίπρας, μετά τη δημοσιοποίηση δημοσκόπησης, στην οποία το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης εμφανίζεται να οπισθοχωρεί.

    Μιλώντας στον ραδιοσταθμό Real, ο κ. Τσίπρας επισήμανε: «Δεν αρνούμαι ότι έχει καταγραφεί μια τάση στασιμότητας για τη δυναμική του ΣΥΡΙΖΑ. Το αισθάνομαι και εγώ». Υποστήριξε πως οφείλεται στο γεγονός ότι είχε δημιουργηθεί μεγάλη προσδοκία ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα καταφέρει να εμποδίσει την κυβέρνηση να ψηφίσει τα μέτρα και θα ανατρέψει την πολιτική, αλλά διαψεύστηκε.

    «Δεν υπάρχουν κινητοποιήσεις. Η δυναμική του ΣΥΡΙΖΑ και οι λαϊκές κινητοποιήσεις είναι συγκοινωνούντα δοχεία. Είναι αυτονόητο να υπάρχει κάμψη στη δυναμική του ΣΥΡΙΖΑ» πρόσθεσε. Ανέφερε, πάντως, ότι «σε λίγο, πρώτο κόμμα θα είναι η ανεργία» ενώ είπε ότι θα διαψευστούν και οι προσδοκίες που έχουν οι πολίτες από την κυβέρνηση.

    Για τη συνάντηση του με τον Β. Σόιμπλε την ερχόμενη εβδομάδα, είπε πως θεωρεί αστεία όσα γράφονται, δηλαδή ότι ζητάει άδεια ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας από τον Α. Σαμαρά για να κάνει μια συνάντηση. «Το αντίθετο συμβαίνει» είπε. Σημείωσε πως ο πραγματικός αντίπαλος της Α. Μέρκελ δεν είναι στο εσωτερικό της χώρας της, αλλά «μια ετερόδοξη κυβέρνηση σε άλλη χώρα, με πιθανότερο αυτό να συμβεί στην Ελλάδα, με τον ΣΥΡΙΖΑ».

    Εξέφρασε την ανησυχία του και τον προβληματισμό του για τα τελευταία περιστατικά βίας, με αφορμή τις επιθέσεις κατά δημοσιογράφων αλλά και τις καταλήψεις από αναρχικούς. «Θέλω να εκφράσω την ανησυχία μου γι' αυτές τις εξελίξεις και να πω ότι τα περιστατικά, τα χθεσινά, οι εκρηκτικοί μηχανισμοί κατά δημοσιογράφων, οι καταλήψεις σε ραδιοφωνικούς σταθμούς, μας προβληματίζουν» τόνισε.

    Ειδικά για τη βίλα Αμαλία, ο κ. Τσίπρας είπε ότι, εδώ και δεκαετίες, δεν απασχολούσε την ελληνική κοινωνία.

    Aναφορικά με την κατάληψη στα γραφεία της ΔΗΜΑΡ, ανέφερε: «Είναι απολύτως καταδικαστέα η κατάληψη των γραφείων της ΔΗΜΑΡ. Ακατανόητη. Βγάλαμε αμέσως ανακοίνωση, δεν μπορώ να καταλάβω γιατί δεχθήκαμε επιθέσεις».

    Σχετικά με τις δηλώσεις του βουλευτή Καστοριάς Β. Διαμαντόπουλου, ο οποίος είπε ότι αυτοπροσδιορίζεται ως αναρχικός, ο κ. Τσίπρας ήταν επικριτικός και τόνισε ότι ήταν «άστοχη δήλωση, για την οποία ευθύνεται ο βουλευτής». «Δε φταίνε μόνο οι παγίδες, φταίνε κι αυτοί που πέφτουν στις παγίδες» δήλωσε ο Αλέξης Τσίπρας, ενώ έκανε λόγο για επικοινωνιακή σπέκουλα.

    [05] Ξεκίνησε η δημόσια προσφορά της Εθνικής Τράπεζας για την απόκτηση της Eurobank

    Ξεκίνησε σήμερα, με τη δημοσίευση του Πληροφοριακού Δελτίου, η περίοδος πέντε εβδομάδων (με δυνατότητα δύο επιπλέον εβδομάδων παράτασης) για την ολοκλήρωση της δημόσιας προσφοράς της Εθνικής Τράπεζας για την απόκτηση της Eurobank.

    Οι μέτοχοι της Eurobank έχουν περιθώριο έως τις 15 Φεβρουαρίου για να αποδεχτούν τη δημόσια πρόταση που κατέθεσε η Εθνική. Εντός δύο εργάσιμων ημερών από τη λήξη της περιόδου αποδοχής, θα ανακοινωθούν τα αποτελέσματα της δημόσιας πρότασης, ενώ η διαπραγμάτευση των νέων μετοχών της Εθνικής αναμένεται να ξεκινήσει στις 27 Φεβρουαρίου.

    Η δημόσια πρόταση της Εθνικής προβλέπει σχέση ανταλλαγής 58 μετοχές Εθνικής για κάθε 100 μετοχές Eurobank, ενώ υπενθυμίζεται ότι μέτοχοι που κατέχουν το 43,6% των δικαιωμάτων ψήφου της Eurobank έχουν δεσμευτεί να προχωρήσουν στη διάθεση των μετοχών τους.

    Όπως αναφέρει η Εθνική Τράπεζα, από την 11 Ιανουαρίου 2013 και καθ΄ όλη τη διάρκεια της Περιόδου Αποδοχής της Δημόσιας Πρότασης, όπως ορίζεται στο Πληροφοριακό Δελτίο, το Πληροφοριακό Δελτίο καθώς και οι Δηλώσεις Αποδοχής της Δημόσιας Πρότασης θα διατίθενται δωρεάν κατά τις εργάσιμες ημέρες και ώρες, σε όλα τα καταστήματα της Τράπεζας στην Ελλάδα.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Friday, 11 January 2013 - 13:30:22 UTC