Read the European Union Resolutions on The Cyprus Problem Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 13-01-14

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Θέμα αντισυνταγματικότητας έθεσε η αντιπολίτευση για τις πράξεις νομοθετικού περιεχομένου
  • [02] Ι. Καπελέρης: Δεν πήρα ποτέ στα χέρια μου τη "λίστα Λαγκάρντ"
  • [03] Συνάντηση Αντ. Σαμαρά με τον πρόεδρο του ΣΕΒ Δ. Δασκαλόπουλο
  • [04] Ολοκληρώθηκε η β' φάση του σχεδίου για την ενοποίηση των εφοριών
  • [05] Τραυματίες Χακόμπο και Λάζαρ του ΠΑΟΚ
  • [06] "Συμφέροντα στοχεύουν σε καλλιέργεια φόβου και αποπροσανατολισμό κοινής γνώμης"
  • [07] Τον Χέρμαν Βαν Ρομπάι είδε στο Κάιρο ο Κ. Τσιάρας
  • [08] FT: Σχέδιο ανάληψης ευθύνης διάσωσης προβληματικών τραπεζών στην Ευρωζώνη
  • [09] Πέθανε ο Γκαλινάρι, ένας από τους ερυθροταξιαρχίτες που είχαν απαγάγει τον Άλντο Μόρο
  • [10] Διεθνή έρευνα για τη Β. Κορέα ζητεί η επικεφαλής του ΟΗΕ για τα ανθρώπινα δικαιώματα

  • [01] Θέμα αντισυνταγματικότητας έθεσε η αντιπολίτευση για τις πράξεις νομοθετικού περιεχομένου

    Με την ομόθυμη καταδίκη, από τα κόμματα, της επίθεσης στα γραφεία της Νέας Δημοκρατίας, ξεκίνησε στη Βουλή η συζήτηση του πολυνομοσχεδίου με τις Πράξεις Νομοθετικού Περιεχομένου που αποτελούν προαπαιτούμενο για την εκταμίευση της δόσης του Ιανουαρίου. Ταυτόχρονα, όμως, και σύσσωμη η αντιπολίτευση δήλωσε αντίθετη με τη διαδικασία του κατεπείγοντος και έθεσε θέμα αντισυνταγματικότητας του νομοσχεδίου, ενώ από τη συζήτηση δήλωσε ότι αποχωρεί το ΚΚΕ.

    «Η Νέα Δημοκρατία θα συνεχίσει τη δική της πορεία, προσπάθεια και συνεισφορά στη Δημοκρατία. Καμία τρομοκρατική ενέργεια δεν μπορεί να μας εκφοβίσει και θα συνεχιστεί απρόσκοπτη η προσπάθεια μας να αποκαταστήσουμε το νόμο και την τάξη», ανέφερε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ Μάκης Βορίδης δηλώνοντας ότι η ΝΔ περιμένει αντίστοιχες δηλώσεις καταδίκης της βίας και της τρομοκρατίας από το σύνολο του πολιτικού κόσμου, προκειμένου να φανεί η ομόνοια και σύμπνοια των πολιτικών δυνάμεων στην καταδίκη τέτοιων φαινομένων.

    «Καταδικάζουμε απερίφραστα αυτές τις ενέργειες που υπονομεύουν τη Δημοκρατία και την πορεία της χώρας. Αυτή είναι η πάγια θέση του ΣΥΡΙΖΑ την οποία τηρεί όχι μόνο στα λόγια αλλά και στις πράξεις του ορθώνοντας ένα τείχος απέναντι στα φαινόμενα αυτά», ανέφερε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Παναγιώτης Λαφαζάνης. Ταυτόχρονα τόνισε όμως ότι η διαδικασία των έξι Πράξεων Νομοθετικών Περιεχομένου, «δεν αφήνει τίποτα όρθιο από το Σύνταγμα και τον Κανονισμό της Βουλής», ό,τι «αυτές οι διαδικασίες είναι απαράδεκτες» και «δεν παράγουν κανένα έννομο αποτέλεσμα, είναι διάτρητες που δεν αποδέχεται ο ΣΥΡΙΖΑ

    «Για μία ακόμη φορά κάποιοι αποφάσισαν με ένοπλες συμπεριφορές να πλήξουν τη Δημοκρατία. Καταδικάζουμε απερίφραστα το γεγονός ότι ορισμένοι έρχονται και επανέρχονται με τέτοιου είδους συμπεριφορές», ανέφερε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ Μιχάλης Χρυσοχοϊδης σημειώνοντας ότι η Ελλάδα είναι πλέον η μοναδική ευρωπαϊκή χώρα με τέτοια φαινόμενα που πλήττουν την καρδιά της, δηλαδή τις επενδύσεις και την κοινωνική ειρήνη.

    «Είναι αυτονόητο και καθήκον μας να καταδικάζουμε την όποια επίθεση, πολύ περισσότερο κοινοβουλευτικού κόμματος», ανέφερε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος των Ανεξάρτητων Ελλήνων Τέρενς Κουίκ. Προσέθεσε όμως ότι πρέπει να συζητηθεί και η αλληλουχία των συμπτώσεων. Ενώ η Βουλή είχε ένα βαρύ πρόγραμμα ξεκινήσαμε με τη Βίλα Αμαλία, περάσαμε στα γκαζάκια σε σπίτια δημοσιογράφων, στη μολότωφ στο σπίτι του αδελφού του κ. Κεδίκογλου και σήμερα στην επίθεση στα γραφεία της ΝΔ, είπε ο κ. Κουϊκ και κατήγγειλε ταυτόχρονα τη διαδικασία συζήτησης του νομοσχεδίου, «διαδικασία με την οποία καλείται η Βουλή να εκχωρήσει την εθνική κυριαρχία».

    Την άποψη ότι από την «περίεργη βία των τελευταίων ημερών» ωφελείται η τρικομματική κυβέρνηση, διατύπωσε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της Χρυσής Αυγής Χρήστος Παππάς, σημειώνοντας ότι το κόμμα του καταδικάζει όλες τις μορφές βίας «γιατί έχει νιώσει πετσί του τι σημαίνει βία, με δεκάδες βομβιστικές και ακόμη και δολοφονικές επιθέσεις στελεχών της». Αναφερόμενος στο νομοσχέδιο προειδοποίησε ότι ο ίδιος ο ελληνικός λαός θα το ακυρώσει γιατί δεν είναι χωράφι της κυβέρνησης η εθνική κυριαρχία να την πουλάει και την δίνει στους πιστωτές.

    Η αναφορά του κ. Λαφαζάνη στις πραξικοπηματικές πρακτικές με τις οποίες νομοθετεί η κυβέρνηση προκάλεσε την αντίδραση της Σοφίας Βούλτεψη. «'Ακουσα ότι είμαι περίπου πραξικοποηματίας. Είμαι ίσως όμως το μοναδικό παιδί που το πρωί της 21ης Απριλίου ξύπνησα με το περίστροφο στην πλάτη», σχολίασε η βουλευτής.

    Λίγο αργότερα τον λόγο ζήτησε ο Μανώλης Γλέζος για να αναρωτηθεί από του βήματος ποιος ωφελείται από αυτές τις επιθέσεις. «Πάντως δεν ωφελείται η αριστερά από το φαινόμενο αυτό. Μήπως θα πρέπει λοιπόν να αναρωτηθούμε αν προέρχεται από παρακρατικές οργανώσεις φίλιες προς τη Νέα Δημοκρατία;», ανέφερε ο κ. Γλέζος καλώντας τα κόμματα που στηρίζουν την τρικομματική να καταδικάζουν και τα κοινοβουλευτικά πραξικοπήματα με το μπόνους των 50 εδρών που επιτρέπει στην κυβέρνηση να καταδικάζει το Σύνταγμα και την πλειοψηφία.

    «Ούτε ως υπονοούμενο, ούτε ως ενδεχόμενο δεν μπορεί να γίνει αποδεκτός ο συλλογισμός ότι επειδή επικοινωνιακά μετακινείται το κέντρο βάρους, μπορεί παρακρατικοί και φίλιες προς τη ΝΔ να βρίσκονται πίσω από την εγκληματική αυτή ενέργεια», αντέδρασε ο κ. Βορίδης παρατηρώντας ότι μέχρι σήμερα όσοι είναι κρατούμενοι για τέτοιες επιθέσεις βίας είναι είτε αναρχικοί είτε της άκρας αριστεράς.

    «Η κυβέρνηση αποδοκιμάζει και καταδικάζει ενέργειες σαν αυτή στα γραφεία της ΝΔ που είχαν στόχο να υπονομεύσουν τη δημοκρατική πορεία» ανέφερε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας εκφράζοντας την ικανοποίησή του για την ομόθυμη καταδίκη της βίας. «Μοναδική εξαίρεση», όπως είπε, υπήρξε «η αναφορά του κ. Γλέζου στις παρακρατικές και φίλιες δυνάμεις προς τη ΝΔ». Αναφερόμενος στις αντιδράσεις της αντιπολίτευσης για τη διαδικασία συζήτησης του νομοσχεδίου, ο κ. Σταϊκούρας επισήμανε πως οι Πράξεις Νομοθετικού Περιεχομένου έχουν δημοσιευθεί στο ΦΕΚ στο διάστημα από 12 Νοεμβρίου 2012 έως και 12 Δεκεμβρίου 2012.

    Την επίθεση στα γραφεία της ΝΔ καταδίκασε και ο ανεξάρτητος βουλευτής Κ. Μαρκόπουλος. Υπογράμμισε δε ότι οι ανεξάρτητοι βουλευτές είναι πλέον 18 και πρέπει να ληφθεί μέριμνα να τοποθετούνται στις συζητήσεις στη Βουλή.

    [02] Ι. Καπελέρης: Δεν πήρα ποτέ στα χέρια μου τη "λίστα Λαγκάρντ"

    Αύριο θα εμφανιστεί ενώπιον των Οικονομικών Εισαγγελέων, προκειμένου να δώσει εξηγήσεις για την υπόθεση της λίστας Λαγκάρντ, ο πρώην επικεφαλής του ΣΔΟΕ Ιωάννης Διώτης.

    Ο κ. Διώτης, σύμφωνα με πληροφορίες, θα παραδώσει και υπόμνημα στους δύο εισαγγελείς που τον καλούν και για τρίτο αδίκημα για την υπόθεση, αυτό της νόθευσης εγγράφου (πλην της υπεξαγωγής εγγράφου και παράβασης καθήκοντος, για τα οποία έχει ήδη παραδώσει υπόμνημα).

    Σήμερα έδωσε εξηγήσεις δια υπομνήματος ο δεύτερος κληθείς ως ύποπτος για την υπόθεση, Ιωάννης Καπελέρης. Ο κ. Καπελέρης, που δεν προσήλθε ο ίδιος, σύμφωνα με πληροφορίες, εμμένει σε όσα έχει ισχυριστεί από την πρώτη φορά που προσήλθε στο γραφείο των εισαγγελέων. Ο επικεφαλής του ΣΔΟΕ την περίοδο που ο πρώην υπουργός Οικονομικών Γ. Παπακωνσταντίνου παρέλαβε το ηλεκτρονικό αρχείο από τις γαλλικές αρχές υποστηρίζει ότι δεν πήρε ποτέ στα χέρια του τη λίστα και τονίζει ότι οποιοδήποτε αδίκημα σε σχέση με αυτό το υλικό δεν τον αφορά. Ο κ. Καπελέρης επαναλαμβάνει, επίσης, σύμφωνα με πληροφορίες, ότι ο τότε υπουργός του παρέδωσε μία εκτυπωμένη σελίδα υπολογιστή η οποία δεν μπορούσε να πρωτοκολληθεί ή να αποτελέσει βάση ενδελεχούς ελέγχου και την οποία επέστρεψε στον κ. Παπακωνσταντίνου.

    Φέρεται, επίσης, να επισημαίνει ότι ουδέποτε του εδόθη εντολή για πλήρη έλεγχο ο οποίος, όπως λέει ο κ. Καπελέρης, δεν θα μπορούσε να γίνει χωρίς τα πλήρη στοιχεία της λίστας. Υπογραμμίζει δε, ότι αν λάμβανε σχετική εντολή ο ίδιος θα ζητούσε η εντολή αυτή να διαβιβαστεί εγγράφως μαζί με όλο το υλικό.

    Τέλος κ. Καπελέρης αναφέρει, επίσης, στο υπόμνημά του ότι δεν υπάρχουν "εξ αντανακλάσεως" ευθύνες και υπογραμμίζει ότι από τις θέσεις που κατείχε ενήργησε στο πλαίσιο των καθηκόντων του και θεωρεί αδιανόητο να του καταλογίζονται ευθύνες που ανήκουν σε άλλους.

    [03] Συνάντηση Αντ. Σαμαρά με τον πρόεδρο του ΣΕΒ Δ. Δασκαλόπουλο

    Με τον πρόεδρο του ΣΕΒ Δημήτρη Δασκαλόπουλο και τους αντιπροέδρους του Συνδέσμου, συναντάται ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς, στο Μέγαρο Μαξίμου, παρουσία και των υπουργών Οικονομικών Ι.Στουρνάρα και Ανάπτυξης Κ.Χατζηδάκη.

    [04] Ολοκληρώθηκε η β' φάση του σχεδίου για την ενοποίηση των εφοριών

    Την ολοκλήρωση της Β' φάσης του σχεδίου για την ενοποίηση των Δημόσιων Οικονομικών Υπηρεσιών (ΔΟΥ), ανακοίνωσε το υπουργείο Οικονομικών.

    Σύμφωνα με το σχέδιο αυτό, από 14/01/2013 αναστέλλεται η λειτουργία 51 ΔΟΥ σε ολόκληρη τη χώρα, ενώ παράλληλα ολοκληρώνονται οι διοικητικές ρυθμίσεις έτσι ώστε οι πολίτες να μην υποχρεώνονται πλέον να προσέρχονται στις Εφορίες.

    Κατά τη Γ' και τελευταία φάση του σχεδίου, θα ανασταλεί στις 18/03/2013 και η λειτουργία 20 ΔΟΥ που λειτουργούν στα νησιά. Με τον τρόπο αυτό θα εκπληρωθεί η μνημονιακή υποχρέωση για λειτουργία 120 ΔΟΥ σε επίπεδο χώρας εντός του 2013, έναντι των 290 ΔΟΥ που λειτουργούσαν το 2011, αφού ήδη, κατά την Α' φάση του σχεδίου ενοποίησης (Οκτώβριος 2012) είχε ανασταλεί η λειτουργία 47 ΔΟΥ και κατά τα προηγούμενα έτη είχε επίσης τερματιστεί η λειτουργία σημαντικού αριθμού ΔΟΥ.

    Αναφερόμενος στη διαδικασία συγχωνεύσεων ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας, δήλωσε ότι «έγινε διεξοδική διαπραγμάτευση με την τρόικα για το θέμα των ΔΟΥ, ώστε από 90 ΔΟΥ που είχε δεσμευτεί η χώρα το 2011, να παραμείνουν τελικά 120 ΔΟΥ εν λειτουργία εντός του 2013. Το σημαντικότερο, όμως, είναι ότι καταφέραμε την ίδρυση ενός Φορολογικού ΚΕΠ σε κάθε δήμο, στον οποίο αναστέλλεται η λειτουργία της ΔΟΥ, έτσι ώστε να μην ταλαιπωρούνται οι πολίτες». Επιπλέον, το Υπουργείο Οικονομικών έχει ήδη προβεί σε ηλεκτρονικοποίηση διαδικασιών στο πλαίσιο του TAXISnet, παρέχοντας ολοένα και περισσότερες υπηρεσίες στους πολίτες μέσω διαδικτύου. Επιπρόσθετα συνεχίζονται οι εργασίες με στόχο εντός του επόμενου διμήνου να είναι εφικτή η διεκπεραίωση των πληρωμών που διενεργούνταν στις ΔΟΥ αποκλειστικά στις Τράπεζες.

    [05] Τραυματίες Χακόμπο και Λάζαρ του ΠΑΟΚ

    Η ΠΑΕ ΠΑΟΚ εξέδωσε ενημερωτική ανακοίνωση σχετικά με τους τραυματισμούς των ποδοσφαιριστών Χακόμπο και Λάζαρ. Ο πρώτος τραυματίστηκε πριν την έναρξη του αγώνα με τον Ατρόμητο και αντικαταστάθηκε από το φύλλο αγώνα, ενώ ο δεύτερος, αντικαταστάθηκε στο δεύτερο ημίχρονο του αγώνα.

    Σχετικά αναφέρεται: "Ο Σανθ Χακόμπο ένιωσε έντονους πόνους στην περιοχή ανάμεσα στο γόνατο και στον τετρακέφαλο κατά τη διάρκεια της προθέρμανσης, δεν αγωνίστηκε εναντίον του Ατρόμητου και διακομίστηκε μετά το τέλος του αγώνα στο «Ιατρικό Διαβαλκανικό Κέντρο» Θεσσαλονίκης, όπου παρέμεινε κλινήρης και θα υποβληθεί σε περαιτέρω ιατρικές εξετάσεις.

    Αμέσως μετά την προθέρμανση συστάθηκε στον Ισπανό τερματοφύλακα να μεταβεί στο σπίτι του προκειμένου να ξεκουράσει το πόδι του. Αυτός προτίμησε να παραμείνει στο γήπεδο κοντά στην ομάδα, αλλά η επιβάρυνση δημιούργησε επιπλέον προβλήματα με αποτέλεσμα στο τέλος του αγώνα να κατέβει στα αποδυτήρια της ομάδας με φρικτούς πόνους. Συνοδευόμενος από τον ιατρό της ομάδας, Γιάννη Ράλλη, διακομίστηκε με ασθενοφόρο στο νοσοκομείο, όπου θα υποβληθεί σε νέες εξετάσεις".

    Στον Χακόμπο έγινε από τον γιατρό της ομάδας παρακέντηση για να αφαιρεθεί το υγρό, που συσσωρεύτηκε και προκάλεσε το οίδημα και τον πόνο, ο Ισπανός άρχισε να νιώθει καλύτερα και προτιμήθηκε να παραμείνει το βράδυ στην κλινική, ώστε να κάνει όλες τις απαιτούμενες εξετάσεις. Τραυματίας αποχώρησε από την Τούμπα και ο Λάζαρ, που δέχτηκε ένα χτύπημα στο πόδι προς το τέλος του ημιχρόνου και πρόκειται να κάνει μαγνητική τομογραφία για να φανεί αν υπάρχει κάτι σοβαρό.

    [06] "Συμφέροντα στοχεύουν σε καλλιέργεια φόβου και αποπροσανατολισμό κοινής γνώμης"

    Συμφέροντα, που έχουν στόχο τον αποπροσανατολισμό της κοινής γνώμης, την καλλιέργεια φόβου και την αποσταθεροποίηση της χώρας, βλέπουν πίσω από τα πρόσφατα κρούσματα βίας, οι Ανεξάρτητοι Έλληνες, με κορυφαίο το σημερινό, σε βάρος των κεντρικών γραφείων της ΝΔ, στη λεωφόρο Συγγρού.

    «Σήμερα, που συζητείται και ψηφίζεται στη Βουλή η αντισυνταγματική παραχώρηση της εθνικής κυριαρχίας και ασυλίας της χώρας, κάποιοι επέλεξαν να είναι πρώτο θέμα η βία» αναφέρουν, σε ανακοίνωσή τους και υποστηρίζουν ότι «συμφέρον έχουν εκείνοι που επιζητούν την αποσταθεροποίηση της χώρας και την καλλιέργεια του φόβου και εκείνοι που δεν θέλουν να βρίσκεται σήμερα έξω από τη Βουλή ο Ελληνικός Λαός, τις ώρες που θα ψηφίζεται η παράδοση της Ελλάδας στους δανειστές».

    [07] Τον Χέρμαν Βαν Ρομπάι είδε στο Κάιρο ο Κ. Τσιάρας

    Έκτακτη συνάντηση στο περιθώριο των επίσημων επισκέψεών τους στην Αίγυπτο είχαν χθες στο Κάιρο ο Υφυπουργός Εξωτερικών Κωνσταντίνος Τσιάρας και ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Χέρμαν Βαν Ρομπάι.

    Ο κ. Τσιάρας, από το περασμένο Σάββατο, βρισκόταν στην Αλεξάνδρεια όπου είχε συναντήσεις με τον Πατριάρχη Αλεξανδρείας και Πάσης Αφρικής Θεόδωρο, μέλη της ομογένειας και εκπροσώπους του επιχειρηματικού κόσμου, με στόχο την ενεργοποίηση των επιμελητηρίων των δύο χωρών.

    Κατά τη συνάντηση με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου ο υφυπουργός Εξωτερικών ανέφερε ότι οι κοινές αποφάσεις που ελήφθησαν αναφορικά με την εφαρμογή προγράμματος σταθερότητας, έδωσαν την ευκαιρία στην Ελλάδα και την Ευρώπη να αποδείξουν ότι η Ευρωζώνη έπρεπε να διασωθεί και εξέφρασε την ελπίδα ότι το 2013 θα είναι χρονιά που θα σηματοδοτήσει την ανάπτυξη στην Ελλάδα.

    Από την πλευρά του, ο κ. Ρομπάι εξήρε τις προσπάθειες της Ελλάδας, χαρακτηρίζοντας «θαύμα» όσα η χώρα έχει πετύχει τους τελευταίους μήνες και συμπλήρωσε ότι τόσο η Ελλάδα όσο και η Ευρωζώνη στο σύνολό της, πρέπει να συνεχίσουν στον ίδιο δρόμο εκτιμώντας ότι το 2013 θα είναι η τελευταία δύσκολη χρονιά.

    [08] FT: Σχέδιο ανάληψης ευθύνης διάσωσης προβληματικών τραπεζών στην Ευρωζώνη

    Οι χώρες της Ευρωζώνης, που αντιμετωπίζουν μία ιρλανδικού τύπου κατάρρευση των τραπεζών τους, θα πρέπει να επωμίζονται και στο μέλλον ένα σημαντικό μέρος του οικονομικού βάρους για τη διάσωσή τους, σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας Financial Times.

    Το δημοσίευμα επικαλείται σχέδιο, το οποίο κυκλοφόρησε στα τέλη του 2012 από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή στα υπουργεία Οικονομικών της Ευρωζώνης και προβλέπει ότι οι χώρες που αντιμετωπίζουν προβλήματα θα πρέπει είτε να αναλάβουν οι ίδιες να επενδύσουν στις τράπεζες, παράλληλα με τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας (ΕΜΣ), είτε να εγγυηθούν στον ΕΜΣ για κάθε πιθανή ζημιά του (από τα κεφάλαια που θα δώσει στις τράπεζες).

    Το δημοσίευμα σημειώνει ότι το σχέδιο αυτό εγείρει ερωτήματα σχετικά με την υπόσχεση των ηγετών της ΕΕ να «σπάσουν τον φαύλο κύκλο» μεταξύ των χρεοκοπημένων τραπεζών και των χωρών τους, καθώς επιβάλλει τον επιμερισμό του βάρους και στις χώρες που αντιμετωπίζουν σχετικά προβλήματα. Όπως σημειώνουν οι Financial Times, υπήρξε έκρηξη στο επίπεδο του δημόσιου χρέους της Ιρλανδίας, της Κύπρου και της Ισπανίας, επειδή οι χώρες αυτές διέθεσαν κεφάλαια πολλών δισεκατομμυρίων ευρώ για τις διασώσεις των τραπεζών τους. Το αποτέλεσμα ήταν το Δουβλίνο και η Λευκωσία να ζητήσουν πλήρες πρόγραμμα διάσωσης και η Μαδρίτη να ωθηθεί στο χείλος μίας αντίστοιχης διάσωσης. Υψηλόβαθμοι αξιωματούχοι της Ευρωζώνης αρνήθηκαν να σχολιάσουν το σχέδιο, σημειώνοντας ότι έχουν προθεσμία έως τον Ιούνιο από τους ηγέτες της Ευρωζώνης για να παρουσιάσουν μία τελική απόφαση και ότι το σχέδιο είναι πιθανό στο μεταξύ να αλλάξει. «Οι συζητήσεις συνεχίζονται και έχουμε εντολή από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο να τις ολοκληρώσουμε τον Ιούνιο», δήλωσε αξιωματούχος που μετέχει στις συζητήσεις.

    Επιμέλεια: Α. Χαραλαμπίδης

    [09] Πέθανε ο Γκαλινάρι, ένας από τους ερυθροταξιαρχίτες που είχαν απαγάγει τον Άλντο Μόρο

    Ο Πρόσπερο Γκαλινάρι, πρώην ακτιβιστής του ιταλικού τρομοκρατικού ακροαριστερού κινήματος Ερυθρές Ταξιαρχίες, ο οποίος συμμετείχε στην ομάδα που είχε απαγάγει το 1978 τον πρώην πρωθυπουργό Άλντο Μόρο, απεβίωσε, μετέδωσε σήμερα το πρακτορείο ειδήσεων ANSA επικαλούμενο την ιταλική αστυνομία.

    Ο Γκαλινάρι, ο οποίος είχε απελευθερωθεί από τη φυλακή στη δεκαετία του 1990 εξαιτίας σοβαρών καρδιακών προβλημάτων, μπορεί να ήταν, σύμφωνα με μια θέση που συζητείται ακόμη, αυτός που είχε εκτελέσει τον χριστιανοδημοκράτη πολιτικό.

    Ο Γκαλινάρι, 62 χρόνων, βρέθηκε νεκρός σήμερα το πρωί μέσα στο γκαράζ του σπιτιού του στο Ρέτζο Εμίλια (κεντρική Ιταλία). Σύμφωνα με τις πρώτες ενδείξεις της αστυνομίας, υπέκυψε αφού ένιωσε ξαφνική αδιαθεσία.

    Επιμέλεια: Γ. Αγγελόπουλος

    [10] Διεθνή έρευνα για τη Β. Κορέα ζητεί η επικεφαλής του ΟΗΕ για τα ανθρώπινα δικαιώματα

    Η επικεφαλής του ΟΗΕ για θέματα ανθρωπίνων δικαιωμάτων Νάβι Πιλάι ζήτησε σήμερα να διεξαχθεί διεθνής έρευνα γι' αυτό που αποκάλεσε δεκαετίες σοβαρών παραβιάσεων στη Βόρεια Κορέα.

    Η Πιλάι εξέφρασε τη λύπη της για το γεγονός ότι δεν υπήρξε βελτίωση από τότε που ο Κιμ Γιονγκ-Ουν πήρε την εξουσία, πριν από ένα χρόνο.

    ΗΠιλάι, σε μια σπάνια δήλωσή της για τη Βόρεια Κορέα, αναφέρει: "Εξαιτίας της συνεχιζόμενης σοβαρότητας της κατάστασης, πιστεύω πως μια σε βάθος έρευνα σε μια από τις χειρότερες, αλλά και λιγότερο κατανοητές και καλυμμένες ειδησεογραφικά,καταστάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στον κόσμο, όχι μόνον είναι πλήρως δικαιολογημένη, αλλά και έχει ήδη καθυστερήσει πολύ".

    Η Πιλάι εξέφρασε επίσης τη λύπη της για το γεγονός ότι οι διεθνείς ανησυχίες για το επίμαχο πυρηνικό πρόγραμμα και τις εκτοξεύσεις πυραύλων επισκιάζει "την αξιοθρήνητη κατάσταση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στη Λαϊκή Δημοκρατία της Κορέας". Το δίκτυο των στρατοπέδων κρατουμένων στη Βόρεια Κορέα, όπου πιστεύεται ότι κρατούνται τουλάχιστον 200.000 πολιτικοί κρατούμενοι, χαρακτηρίζεται από διαρκείς παραβιάσεις, όπως βιασμοί, βασανιστήρια, εκτελέσεις και εργασία σε συνθήκες δουλείας, δήλωσε η Πιλάι.

    Επιμέλεια: Γ. Αγγελόπουλος


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Monday, 14 January 2013 - 11:30:26 UTC