Visit the Greek-American Folklore Society (GAFS) Homepage Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 13-01-22

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Στα 3,5 δισ. ευρώ το πρωτογενές έλλειμμα έναντι στόχου 6,4 δισ. ευρώ
  • [02] Να διωχθούν για κακούργημα όσοι αλλοίωσαν τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ
  • [03] "Πράσινο φως" στον «φόρο Τόμπιν» για 11 κράτη-μέλη της ΕΕ
  • [04] Έχασε τη μάχη για τη ζωή το υποσιτισμένο βρέφος
  • [05] «Κλείνει» στη Ρόμα ο Τοροσίδης
  • [06] Εκδήλωση προς τιμήν της Κικής Δημουλά
  • [07] Σ. Κεδίκογλου: Ο Ν. Δένδιας δέχεται επιθέσεις και από τα δύο πολιικά άκρα
  • [08] ΣΥΡΙΖΑ: Να χυθεί άπλετο φως και να αποδοθούν ευθύνες και ποινικές, αλλά και πολιτικές
  • [09] Συνάντηση Α. Σαμαρά με επιχειρηματίες από τη Β. Αμερική
  • [10] Εισαγγελική έρευνα για την απεργία στο Μετρό
  • [11] Στο υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων 32 μηνών ο δείκτης επενδυτικής πίστης στη Γερμανία

  • [01] Στα 3,5 δισ. ευρώ το πρωτογενές έλλειμμα έναντι στόχου 6,4 δισ. ευρώ

    Στο ποσόν των 3,5 δισ. ευρώ (1,8% του ΑΕΠ), από 6,4 δισ. ευρώ το αντίστοιχο δωδεκάμηνο του 2011 (3,1% του ΑΕΠ), διαμορφώθηκε το πρωτογενές έλλειμμα παρουσιάζοντας μείωση κατά 46%, σύμφωνα με τα οριστικά στοιχεία εκτέλεσης του Κρατικού Προϋπολογισμού την περίοδο Ιανουαρίου- Δεκεμβρίου 2012, ανακοίνωσε το υπουργείο Οικονομικών.

    Ο στόχος για το πρωτογενές έλλειμμα του 2012 ήταν 4,6 δισ. ευρώ (2,4% του ΑΕΠ).

    Σύμφωνα με την ίδια ανακοίνωση, το έλλειμμα του Κρατικού Προϋπολογισμού ανέρχεται στα 15,7 δισ. ευρώ (8,1% του ΑΕΠ), από 22,8 δισ. ευρώ το αντίστοιχο δωδεκάμηνο του 2011 (10,9% του ΑΕΠ), παρουσιάζοντας μείωση κατά 31%. Ο στόχος για το έλλειμμα του Κρατικού Προϋπολογισμού του 2012 ήταν 16,3 δισ. ευρώ (8,4% του ΑΕΠ).

    Οι δαπάνες του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων από 3,6 δισ. ευρώ το ενδεκάμηνο του 2012, ανήλθαν στα 6,1 δισ. ευρώ στο δωδεκάμηνο, εξέλιξη με προφανείς, θετικές επιπτώσεις στη ρευστότητα της οικονομίας και στις αναμενόμενες εισροές από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

    Τα καθαρά έσοδα του Κρατικού Προϋπολογισμού, αν και μειωμένα σε σχέση με το 2011, διατηρούνται στο επίπεδο των στόχων που είχαν τεθεί, με οριακή υπέρβαση στα έσοδα προ επιστροφών φόρων κατά 119 εκατ. ευρώ. Να σημειωθεί ότι στη χρήση του 2012 δεν είχαμε την επανάληψη εσόδων από εκχώρηση αδειών και δικαιωμάτων του Δημοσίου, που το 2011 είχαν ανέλθει σε περίπου 1,2 δισ. ευρώ.

    Οι πρωτογενείς δαπάνες, που αποτελούν τον κύριο δείκτη της αποτελεσματικότητας της προσπάθειας περιορισμού των δαπανών του Κρατικού Προϋπολογισμού, παρουσιάζουν μείωση κατά 8,6% σε σχέση με το διάστημα Ιανουαρίου- Δεκεμβρίου 2011 (έναντι ετήσιου στόχου για μείωση κατά 7,7% το 2012) και διαμορφώνονται στα 47,1 δισ. ευρώ το δωδεκάμηνο του 2012 έναντι 51,6 δισ. ευρώ την αντίστοιχη περίοδο του 2011.

    Όπως επισήμανε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας, «τα οριστικά στοιχεία εκτέλεσης του Κρατικού Προϋπολογισμού δείχνουν ότι η χώρα κατά το 2012 πέτυχε τους δημοσιονομικούς στόχους της. Στην αναμφίβολα επώδυνη διαδικασία της αναγκαίας δημοσιονομικής προσαρμογής, οι τεράστιες θυσίες των πολιτών φαίνεται να πιάνουν τόπο. Η μεγάλη αυτή προσαρμογή αποτελεί αναγκαία αλλά όχι από μόνη της ικανή συνθήκη για την έξοδο από την κρίση. Απαιτείται μεγάλη προσπάθεια σε περιβάλλον πολιτικής και κοινωνικής συναίνεσης, συνεννόησης και συνοχής ώστε η ελληνική οικονομία να μπει σε διαδικασίες επανεκκίνησης, ανάκαμψης και ανάπτυξης. Γιατί χωρίς ανάκαμψη της πραγματικής οικονομίας, η περαιτέρω πορεία προσαρμογής και σταθεροποίησης θα είναι εύθραυστη» καταλήγει η δήλωση του κ. Σταϊκούρα.

    [02] Να διωχθούν για κακούργημα όσοι αλλοίωσαν τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ

    Κατηγορία σε βαθμό κακουργήματος, ζητούν οι οικονομικοί εισαγγελείς να απαγγελθεί σε βάρος του πρώην προέδρου της ΕΛΣΤΑΤ και στελεχών της Αρχής με το πέρας της προκαταρκτικής έρευνας, που διενήργησαν για καταγγελόμενη τεχνητή διόγκωση του ελλείμματος του 2009.

    Οι εισαγγελείς ζητούν την άσκηση ποινικής δίωξης από την εισαγγελία Πρωτοδικών για το κακούργημα της ψευδούς βεβαίωσης, σε συνδυασμό με τις επιβαρυντικές περιπτώσεις του νόμου περί καταχραστών του Δημοσίου (1608/50) σε βάρος του πρώην προέδρου της ΕΛΣΤΑΤ καθηγητή Ανδρέα Γεωργίου, του προϊσταμένου Διεύθυνσης Εθνικών Λογαριασμών Κωνσταντίνου Μορφέτα, και της Ασπασίας Ξενάκη, προϊσταμένης της Ειδικής Διεύθυνσης Στατιστικών Ερευνών. Σε βάρος του κ. Γεωργίου ζητείται να ασκηθεί δίωξη και για την επιπλέον κατηγορία, σε βαθμό πλημμελήματος, της παράβασης καθήκοντος.

    Η έρευνα των οικονομικών εισαγγελέων, Γρηγόρη Πεπόνη και Σπύρου Μουζακίτη, αφορούσε τις καταγγελίες του πρώην μέλους του ΔΣ της ΕΛΣΤΑΤ, καθηγήτριας Οικονομετρίας Ζωής Γεωργαντά, περί σκόπιμης εμφάνισης διογκωμένου του αναθεωρημένου χρέους της χώρας για το 2009 με απώτερο σκοπό την ένταξή της σε ευρωπαϊκό μηχανισμό με τη συμμετοχή του ΔΝΤ.

    Οι εισαγγελείς ζητούν να διαβιβαστεί η τεράστιου όγκου δικογραφία που σχηματίστηκε για την υπόθεση σε ειδικό ανακριτή αρμόδιο για θέματα διαφθοράς στο Δημόσιο. Ζητούν, επίσης, κατά τη διάρκεια της κύριας ανάκρισης ο δικαστικός λειτουργός να διαπιστώσει αν προκύπτουν ηθικοί αυτουργοί της πράξης που βαρύνει τα στελέχη της ΕΛΣΤΑΤ και να εντοπίσει τα πρόσωπα αυτά καθώς και να αναζητήσει αν προκύπτει η διάπραξη και άλλων αδικημάτων, αλλά και συμμετοχή και άλλων προσώπων.

    [03] "Πράσινο φως" στον «φόρο Τόμπιν» για 11 κράτη-μέλη της ΕΕ

    "Πράσινο φως" για την επιβολή φόρου επι των χρηματοοικονομικών συναλλαγών, γνωστιού και ως "φόρου Τόμπιν" έδωσε στη Γερμανία, τη Γαλλία, την Ελλάδα και ακόμη οκτώ κράτη μέλη της ευρωζώνης, το Συμβούλιο υπουργών Οικονομικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης (Ecofin).

    Η έγκριση ανοίγει το δρόμο για την επιβολή του συγκεκριμένου φόρου επί των συναλλαγών, στη Γερμανία, τη Γαλλία, την Ιταλία, την Ισπανία, την Αυστρία, την Πορτογαλία, το Βέλγιο, την Εσθονία, την Ελλάδα, τη Σλοβακία και την Σλοβενία.

    [04] Έχασε τη μάχη για τη ζωή το υποσιτισμένο βρέφος

    Έχασε τη μάχη για τη ζωή το μόλις 30 ημερών αγοράκι, που είχε μεταφερθεί από τη Λέρο στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας Παίδων του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Ηρακλείου, με συμπτώματα ασιτίας.

    Το βρέφος μπήκε στη Μονάδα με πολυοργανική ανεπάρκεια και ενώ παρουσίασε συμπτώματα σήψης.

    Οι γιατροί από την αρχή ήταν επιφυλακτικοί για την εξέλιξη της κατάστασης. Έκαναν δε υπεράνθρωπες προσπάθειες να το κρατήσουν στη ζωή.

    Εντέλει, το βρέφος υπέκυψε αργά το μεσημέρι.

    [05] «Κλείνει» στη Ρόμα ο Τοροσίδης

    Πολύ κοντά στη Ρόμα βρίσκεται ο Βασίλης Τοροσίδης, γεγονός που επιβεβαιώνεται και από τους «τζιαλορόσι». Σύμφωνα με πληροφορίες, ο διεθνής αμυντικός βρίσκεται ήδη στην ιταλική πρωτεύουσα, προκειμένου να συζητήσει με τη διοίκηση του συλλόγου και, εφόσον συμφωνήσει, να περάσει από ιατρικές εξετάσεις και να υπογράψει το συμβόλαιό του.

    Μέσω του επίσημου λογαριασμού της στο "Τwitter", η Ρόμα ανακοίνωσε ότι έχει φτάσει σε κατ' αρχήν συμφωνία με τον Ολυμπιακό, ο οποίος δεν πρόκειται να σταθεί εμπόδιο στην επιθυμία του παίκτη να μεταγραφεί στο εξωτερικό, προσθέτοντας ότι για την ολοκλήρωση της μεταγραφής απομένει η συμφωνία με τον Έλληνα αμυντικό.

    [06] Εκδήλωση προς τιμήν της Κικής Δημουλά

    Στην Κική Δημουλά, «αλχημίστρια του λόγου» , όπως την αποκαλεί η μεταφράστριά της, Σεσίλ Ιγγλέση-Μαργέλλου, είναι αφιερωμένη η εκδήλωση που θα πραγματοποιηθεί την Τρίτη 29 Ιανουαρίου, στις 7 το απόγευμα, στο Μέγαρο Μουσικής, την οποία επιμελήθηκε και θα συντονίσει ο λογοτέχνης Γιάννης Ευσταθιάδης.

    Πρόκειται για μια βραδιά προς τιμήν της κορυφαίας Ελληνίδας ποιήτριας, με αφορμή την έκδοση ανθολογίας ποιημάτων της, με τίτλο «The Brazen Plagiarist» (Η θρασεία λογοκλόπος) από την Margellos World Republic of Letters (MWRL) του Yale University Press, σε αγγλική μετάφραση της Σεσίλ Ιγγλέση Μαργέλλου και της Αμερικανίδας ποιήτριας Ρίκα Λέσερ.

    Η είσοδος στην εκδήλωση είναι ελεύθερη με δελτία προτεραιότητας. Η συζήτηση θα μεταδοθεί ζωντανά μέσω του Εθνικού Δικτύου Έρευνας & Τεχνολογίας.

    [07] Σ. Κεδίκογλου: Ο Ν. Δένδιας δέχεται επιθέσεις και από τα δύο πολιικά άκρα

    Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Σίμος Κεδίκογλου σημείωσε ότι ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Νίκος Δένδιας έχει δεχθεί επιθέσεις και από τα δύο πολιτικά άκρα και τόνισε πως επομένως είναι βέβαιο ότι κάνει καλά τη δουλειά του.

    «Όσο για τις αιτιάσεις του ΣΥΡΙΖΑ, ας σταματήσει πρώτα τους βουλευτές του να απειλούν με λυντσάρισμα πολιτικούς αντιπάλους και μετά να μιλήσει για δημοκρατικές διαδικασίες» πρόσθεσε ο κ. Κεδίκογλου.

    [08] ΣΥΡΙΖΑ: Να χυθεί άπλετο φως και να αποδοθούν ευθύνες και ποινικές, αλλά και πολιτικές

    Πρόταση για σύσταση Εξεταστικής Επιτροπής, προανήγγειλε ο ΣΥΡΙΖΑ, σε συνέντευξη Τύπου, των τριών μελών του κόμματος, Ζ. Κωνσταντοπούλου, Θ. Δρίτσα και Στ. Κοντονή, που συμμετέχουν στην Προκαταρκτική Επιτροπή, η οποία θα διερευνήσει τυχόν ποινικές ευθύνες του πρώην υπουργού Οικονομικών, Γιώργου Παπακωνσταντίνου, μαζί με τον κοινοβουλευτικό εκπρόσωπο του ΣΥΡΙΖΑ, Π. Λαφαζάνη.

    «Προσπάθειά μας είναι να χυθεί άπλετο φως και να αποδοθούν ευθύνες και ποινικές, αλλά και πολιτικές. Σε αυτή την κατεύθυνση θα συμβάλουμε με όλους τους τρόπους. Εφόσον υπάρξουν νέα δεδομένα και πραγματικά νέα στοιχεία, θα κάνουμε ό,τι είναι δυνατό για να αποδοθούν και οι πολιτικές ευθύνες» τόνισε ο κ. Λαφαζάνης.

    [09] Συνάντηση Α. Σαμαρά με επιχειρηματίες από τη Β. Αμερική

    Συνάντηση με ξένους επιχειρηματίες είχε στο Μέγαρο Μαξίμου ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς, με στόχο την προσέλκυση ξένων επενδυτών στην Ελλάδα.

    Ο κ. Σαμαράς παρουσίασε σε επιχειρηματίες από τις ΗΠΑ και τον Καναδά τους στόχους του για την ελληνική οικονομία και την ενίσχυση της επιχειρηματικότητας, παρουσία και των προέδρων του ΤΑΙΠΕΔ και του Invest in Greece.

    [10] Εισαγγελική έρευνα για την απεργία στο Μετρό

    Τη διενέργεια προκαταρκτικής εξέτασης για το θέμα της απεργίας στο ΜΕΤΡΟ, με αφορμή δημοσιεύματα για μικρή συμμετοχή των εργαζομένων, καθώς δηλώνουν ασθενείς, διέταξε η προϊσταμένη της Εισαγγελίας Πρωτοδικών, Παναγ. Φάκου.

    Η εισαγγελέας ζητά να διαπιστωθεί αν πράγματι οι εργαζόμενοι στο ΜΕΤΡΟ πληρώνονται κανονικά τις ημέρες απεργίας, δηλώνοντας ασθένεια ή κάνοντας χρήση των ρεπό τους.

    [11] Στο υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων 32 μηνών ο δείκτης επενδυτικής πίστης στη Γερμανία

    Στο υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων 32 μηνών βρίσκεται ο δείκτης της επενδυτικής πίστης στην Γερμανία, σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε σήμερα στην δημοσιότητα το Ινστιτούτο οικονομικών Ερευνών ZEW του Μάνχαϊμ. Η άνοδος ερμηνεύεται από τους αναλυτές ως οιωνός για τουλάχιστον μέτρια ανάπτυξη της γερμανικής οικονομίας το 2013.

    Το WEZ, το οποίο μετράει την «επενδυτική διάθεση» επιχειρηματιών και αναλυτών, τοποθετεί τον δείκτη στις 31 μονάδες, έναντι μόλις 12 μονάδων που ήταν η αρχική εκτίμηση για τον Ιανουάριο. Τον περασμένο Δεκέμβριο ο ίδιος δείκτης βρισκόταν στις 6,9 μονάδες.

    «Οι ειδικοί των αγορών φαίνεται ότι αναμένουν ότι η θετική διάθεση των οικονομικών αγορών ενδεχομένως να οδηγήσει σύντομα τις εταιρείες στην υλοποίηση επενδύσεων που είχαν αναβληθεί», δηλώνει ο πρόεδρος του Ινστιτούτου Βόλφγκανγκ Φραντς και προβλέπει μέτρια ανάπτυξη της γερμανικής οικονομίας για το 2013. Σε αντίθετη τροχιά ωστόσο βρίσκεται η καταναλωτική πίστη, η οποία τον περασμένο Δεκέμβριο έφθασε στα χαμηλότερα επίπεδα του έτους.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Tuesday, 22 January 2013 - 13:30:23 UTC