Browse through our Interesting Nodes for Greek Language Instruction, Studies & Services Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 13-01-23

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Προβλήματα και σήμερα στις μετακινήσεις
  • [02] "Η Μέρκελ πρέπει να αποδεχτεί την αποτυχία της πολιτικής της"
  • [03] Προχωρούν οι συγχωνεύσεις - καταργήσεις τμημάτων ΑΕΙ και ΤΕΙ
  • [04] Υποτονικό το κλίμα στο φετινό Νταβός
  • [05] Νικητής με απώλειες ο Νετανιάχου
  • [06] Συγκέντρωση διαμαρτυρίας εργαζομένων στα ναυπηγεία Ελευσίνας
  • [07] Δημοψήφισμα ανακοινώνει ο Κάμερον
  • [08] Μανούλα έγινε η Σακίρα
  • [09] Εξαρθρώθηκε κύκλωμα που τελούσε «λευκούς» γάμους για χορήγηση ιθαγένειας
  • [10] Ο πιο ακριβός υπολογιστής - ταμπλέτα κυκλοφορεί στις ΗΠΑ
  • [11] Σε θρίλερ εξελίσσονται οι εκλογές στο Ισραήλ

  • [01] Προβλήματα και σήμερα στις μετακινήσεις

    Χωρίς Μετρό μένει και σήμερα η πρωτεύουσα, καθώς οι εργαζόμενοι αποφάσισαννέα 24ωρη απεργία.

    Από την πλευρά της, η διοίκηση της ΣΤΑΣΥ ΑΕ, διαμηνύει ότι θα προχωρήσει στην απόλυτη εφαρμογή του νόμου, αν οι εργαζόμενοι αποφασίσουν να υλοποιήσουν τις νέες εξαγγελθείσες απεργιακές κινητοποιήσεις τους, παρά και τηνχθεσινή απόφαση του Μονομελούς Πρωτοδικείου Αθηνών, που τις κρίνει «παράνομες».

    Εφόσον οι εργαζόμενοι εμείνουν στις κινητοποιήσεις, βάσει του νόμου, προβλέπονται απολύσεις εργαζομένων αλλά και το ενδεχόμενο της επιστράτευσης.

    Γιασήμερα Τετάρτη, ακινητοποιημένοι είναι οι συρμοί του μετρό από την έναρξη έως τη λήξη της λειτουργίας τους ενώ "χειρόφρενο" θα τραβήξουν από τις 12.00 έως τις 16.00 το τραμ και ο ηλεκτρικός σιδηρόδρομος.

    Αντίθετα, τα λεωφορεία και τα τρόλεϊ θα κυκλοφορήσουν κανονικά.

    Τα Σωματεία εργαζομένων στο μετρό Σ.Ε.Λ.Μ.Α. - Σ.Η.Α.Μ., αφού κάνουν λόγο για εξαθλίωση «οικονομική και εργασιακή», για «κατάργηση και των τελευταίων κεκτημένων (δικαίωμα στην απεργία και ΣΣΕ), καταγγέλλουν την κυβέρνηση και τη διοίκηση της ΣΤΑΣΥ για «πόλεμο λάσπης».

    Στο μεταξύ, τη διενέργεια προκαταρκτικής εξέτασης για την απεργία στο ΜΕΤΡΟ, με αφορμή δημοσιεύματα για μικρή συμμετοχή των εργαζομένων, καθώς δηλώνουν ασθενείς, διέταξε η προϊσταμένη της Εισαγγελίας Πρωτοδικών, Παναγ. Φάκου.

    [02] "Η Μέρκελ πρέπει να αποδεχτεί την αποτυχία της πολιτικής της"

    «Ο ελληνικός λαός επέδειξε μεγάλη ωριμότητα» τόνισε με έμφαση ο πρόεδρος της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ, Αλέξης Τσίπρας, απαντώντας σε ερώτηση για το θέμα των απεργιών στην Ελλάδα, μετά τη χθεσινή ομιλία του στο Brookings Institution, στην Ουάσιγκτον, με θέμα: «Η Ελλάδα και οι οικονομικές προκλήσεις του μέλλοντος».

    Στο περιθώριο της εκδήλωσης στο «Μπρούκινγκς» πραγματοποιήθηκε συνάντηση του κ. Τσίπρα με στελέχη του Ιδρύματος και με αξιωματούχους του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, όπως τον Πολ Τόμσεν, κατά την οποία ο ηγέτης του ΣΥΡΙΖΑ παρουσίασε τις θέσεις και τις προτάσεις του για την αντιμετώπιση της κρίσης, ενώ είχε την ευκαιρία να ανταλλάξει απόψεις με τους συνομιλητές του.

    Στο μεταξύ, μετά την ομιλία του, ο κ. Τσίπρας απάντησε σε ερωτήσεις, τόσο του διευθύνοντος συμβούλου του «Μπρούκινγκς» Γουίλιαμ Άνθολις και του οικονομικού αναλυτή Ντομένικο Λομπάρντι, όσον και αρκετών προσκεκλημένων.

    Τα κυριότερα σημεία των απαντήσεων του κ. Τσίπρα σε αρκετές ερωτήσεις ήταν:

    Μπορεί να προσπαθούμε, μερικές φορές με ανορθόδοξο τρόπο, να αλλάξουμε πολλά πράγματα στη χώρα μας, αλλά ανορθόδοξη είναι και η κατάσταση που βιώνουμε στην Ελλάδα.

    Οι απεργίες, ανέφερε ο κ. Τσίπρας, είναι μια όψη του νομίσματος. Ίσως, είναι το πιο πρόσφορο μέσον, το πιο δημοκρατικό. Η απάντηση βρίσκεται στην ανάγκη των εργαζομένων να διεκδικήσουν, διότι τους αμφισβητούν βασικά τους δικαιώματα. Κανένας δεν θέλει να χάνει μεροκάματο. Κανένας δεν θέλει χάος. Πρέπει να ψάξουμε τις πολιτικές αιτίες που αντιδρούν οι πολίτες.

    Ο ελληνικός λαός επέδειξε μεγάλη ωριμότητα, μπροστά σε πολιτικές που συνέτριψαν αυτό που ονομάζουμε μεσαία τάξη. Ο βασικός μας εχθρός είναι η λιτότητα που φτωχοποιεί τον μέσο Έλληνα.Δεν ζητάμε να μας συμπαθήσουν στο Βερολίνο, τόνισε. Αναζητούμε συμμάχους, αλλά η πολιτική της Γερμανίας είναι καταστροφική. Εδώ (στις ΗΠΑ), μπορούμε να βρούμε συμμάχους για να αποτρέψουμε καταστροφικές πολιτικές.

    Απαντώντας σε ερώτηση τι θα πράξει αν μια μέρα το κόμμα του αναλάβει τη διακυβέρνηση της χώρας, ο κ. Τσίπρας είπε ότι «Είμαστε προετοιμασμένοι για σύγκρουση». Υπάρχουν συμφέροντα που διακυβεύονται, αλλά γνωρίζουμε τις δυνατότητες και τα πλεονεκτήματα της Ελλάδας, ανέφερε.

    Εκτίμησε επίσης ότι αν η Ελλάδα δεν ήταν στην Ευρωζώνη, κανένας δεν θα ασχολείτο μαζί της. Η Ελλάδα, είπε, αποτελεί το κέντρο αναφοράς, γιατί είναι ένας από τους κρίκους που αποτελούν την αλυσίδα που συνθέτουν την Ευρωζώνη. Η ΕΕ και το ευρώ δεν μπορούν να προχωρήσουν χωρίς την Ελλάδα.

    Επανέλαβε εξάλλου, ότι το κόμμα του προτείνει μια ευρωπαϊκή λύση, αντίστοιχη με αυτή που δόθηκε το 1953 στη Γερμανία με τη διαγραφή του 60% του δημόσιου χρέους της χώρας. Ανάπτυξη όχι για τους λίγους, αλλά για όλους. Μπορεί να γίνει πραγματικότητα με δίκαιη κατανομή του πλούτου.

    Προσδιόρισε ως ένα από τα μεγάλα προβλήματα της Ελλάδας τη γραφειοκρατία, τόνισε ότι πρέπει να υπάρξει κοινωνική δικαιοσύνη και επισήμανε ότι η χώρα χρειάζεται διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις.

    Για το μνημόνιο, είπε ότι όντως είναι ένας μονόδρομος, αλλά στην καταστροφή. Πιστεύουμε ειλικρινώς ότι οι πολιτικές λιτότητας οδηγούν στην καταστροφή. Το μνημόνιο έχει ήδη αναθεωρηθεί δυο φορές, Όχι γιατί δεν εφαρμόστηκε, αλλά επειδή εφαρμόστηκε. Εκτίμησε ότι μετά τις γερμανικές εκλογές, θα γίνει νέο «κούρεμα». Δεν είναι βιώσιμο το ελληνικό χρέος, είπε.

    Τόνισε επίσης, ότι η κ. Μέρκελ θα πρέπει να αποδεχτεί την αποτυχία της πολιτικής της και ανέφερε ότι προσπαθούν να κουκουλώσουν το επόμενο «κούρεμα».

    Βλέπουμε, είπε, ένα μοντέλο που εφαρμόζεται με επιτυχία σε Σκανδιναβικές χώρες ώστε να δώσουμε τη δυνατότητα άμεσων επενδύσεων στην Ελλάδα.

    [03] Προχωρούν οι συγχωνεύσεις - καταργήσεις τμημάτων ΑΕΙ και ΤΕΙ

    Στην τελική ευθεία βρίσκεται το σχέδιο του υπουργείου Παιδείας για τις συγχωνεύσεις και τις καταργήσεις τμημάτων και σχολών της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης, που είναι γνωστό ως σχέδιο «Αθηνά».

    Χθες, ο υπουργός Παιδείας, Κωνσταντίνος Αρβανιτόπουλος, συναντήθηκε με τον πρωθυπουργό, Αντώνη Σαμαρά, ο οποίος άναψε το «πράσινο φως» για να προχωρήσει στον εξορθολογισμό τμημάτων και σχολών της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης, ένα σχέδιο που εάν επιτύχει θεωρείται ότι θα είναι προς όφελος των ίδιων των ιδρυμάτων αλλά και της ανάπτυξης της χώρας.

    Ο υπουργός Παιδείαςθα συναντηθεί σήμεραστις 2 το μεσημέρι στη Βουλή, με τον πρόεδρο της ΔΗΜΑΡ Φώτη Κουβέλη, για να του παρουσιάσει το σχέδιο, ενώ στις 7.30 το βράδυ θα συναντηθεί και με τον αρχηγό του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελο Βενιζέλο.

    Σύμφωνα με πληροφορίες, αναμένεται να περικοπούν ή να συγχωνευθούν τμήματα με ομοειδή γνωστικά αντικείμενα, ή τμήματα που έχουν ελάχιστο προσωπικό, ή ελάχιστους φοιτητές, όχι όμως και τμήματα που λειτουργούν με εκατοντάδες φοιτητές και επάρκεια.

    [04] Υποτονικό το κλίμα στο φετινό Νταβός

    Η πολιτική και οικονομική ελίτ του πλανήτη συναντάται σήμερα στο Νταβός της ανατολικής Ελβετίας για το μεγάλο ετήσιο ραντεβού της που πραγματοποιείται σε κλίμα υποτονικό αλλά με φιλοδοξία να αντιμετωπιστούν τα πρώτα σημάδια μιας παγκόσμιας οικονομικής ανάκαμψης.

    Πενήντα αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων θα συναντήσουν στο συνεδριακό κέντρο αυτού του μικρού ελβετικού χιονοδρομικού θέρετρου εκατοντάδες διευθύνοντες συμβούλους, οικονομολόγους, ειδικούς και δημοσιογράφους από όλο τον κόσμο στο 43ο συνέδριο του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ (WEF).

    Το 2013 σηματοδοτείται κυρίως από την επαναφορά στην ηρεμία ένα χρόνο μετά τις αναταράξεις στην ευρωζώνη που έδειχνε τότε ότι ήταν στα όρια της διάσπασης.

    Ο μεγάλοι διευθύνοντες σύμβουλοι εξάλλου είναι λιγότερο απαισιόδοξοι όσον αφορά τις προβλέψεις τους για την παγκόσμια οικονομία το 2013 σε σχέση με το 2012, ωστόσο μένουν επιφυλακτικοί, σύμφωνα με μελέτη που δημοσιοποιήθηκε χθες στο Νταβός, στο περιθώριο του Φόρουμ.

    Χθες βράδυ, στην επίσημη έναρξη του συνεδρίου ο ιδρυτής του WEF Κλάους Σβαμπ κάλεσε όσους συμμετέχουν στο συνέδριο του 2013 να γυρίσουν τη σελίδα της κρίσης στην ευρωζώνη και να δημιουργήσουν ένα όραμα.

    "Εκφράζω την ελπίδα να φύγετε από αυτό το συνέδριο με ένα όραμα που να ξεπερνά την απλή διαχείριση της κρίσης, ένα όραμα που να είναι πολύ πιο δυναμικό και όχι μόνο η καταπολέμηση της κρίσης", δήλωσε.

    Αρκετοί πολιτικοί ηγέτες, μεταξύ τους ο βρετανός πρωθυπουργός Ντέιβιντ Κάμερον, η γερμανίδα καγκελάριος Αγγελα Μέρκελ, ο απερχόμενος πρωθυπουργός της Ιταλίας Μάριο Μόντι και ο ρώσος πρωθυπουργός Ντμίτρι Μεντβέντεφ θα έχουν την ευκαιρία να μιλήσουν αυτή την εβδομάδα στο Νταβός απαντώντας στην προτροπή του Σβαμπ.

    [05] Νικητής με απώλειες ο Νετανιάχου

    Ο δεξιός συνασπισμός και ο συνασπισμός της κεντροαριστεράς, στον οποίο μετέχουν το κόμμα Γες Ατίντ --που έκανε την έκπληξη-- και τα αραβικά κόμματα αποσπούν ίσο αριθμό εδρών στο κοινοβούλιο, 60 έδρες ο καθένας, μετά την καταμέτρηση του 99,5% των ψηφοδελτίων των βουλευτικών εκλογών που διεξήχθησαν χθες στο Ισραήλ, ανακοίνωσε σήμερα η εκλογική επιτροπή.

    Το κοινό ψηφοδέλτιο των κόμματος Λικούντ του πρωθυπουργού Μπενιαμίν Νετανιάχου και του κόμματος Ισραελ Μπεϊτέινου του πρώην υπουργού Εξωτερικών Αβίγκντορ Λίμπερμαν λαμβάνει 31 έδρες, έναντι 42 που διέθετε στο απερχόμενο κοινοβούλιο, σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσιοποιεί στην ιστοσελίδα της η εκλογική επιτροπή,

    Το κεντρώο κόμμα Γες Ατίντ το οποίο ίδρυσε μόλις πριν από ένα χρόνο ο πρώην δημοσιογράφος Γιαΐρ Λαπίντ αναδεικνύεται δεύτερο κόμμα στη χώρα εκλέγοντας 19 βουλευτές στην 120μελή Κνεσέτ, ενώ ακολουθεί το Εργατικό Κόμμα με 15 έδρες.

    Ανάμεσα στα άλλα κόμματα που θεωρούνται "φυσικοί" σύμμαχοι του Νετανιάχου, η Εβραϊκή Εστία, το εθνικιστικό θρησκευτικό κόμμα που εκπροσωπεί του εποίκους υπό τον Ναφτάλι Μπένετ εκλέγει 11 βουλευτές, τα υπερορθόδοξα κόμματα των σεφαρδιτών "Σας" αποσπά 11 έδρες και των ασκενάζι "Ενωμένος Ιουδαϊσμός της Τορά" 7 έδρες.

    Το νέο κεντρώο "Κίνημα" (ΧαΤνούχα) της πρώην υπουργού Εξωτερικών Τζίπι Λίβνι που στήριξε την εκστρατεία του στην επανάληψη της ειρηνευτικής διαδικασίας με τους Παλαιστίνιους λαμβάνει 6 έδρες, το αριστερό Μέρετζ επίσης 6 έδρες, τα αραβικά κόμματα 12 έδρες και το Καντίμα 2 έδρες.

    Ως επικεφαλής του μεγαλύτερου κόμματος ο Νετανιάχου είναι ο πιθανότερος, παρά τη χαμηλή του επίδοση, για να λάβει την εντολή σχηματισμού κυβέρνησης από τον πρόεδρο Σιμόν Πέρες.

    [06] Συγκέντρωση διαμαρτυρίας εργαζομένων στα ναυπηγεία Ελευσίνας

    Συγκέντρωση διαμαρτυρίας στην Ομόνοια πραγματοποιούν σε λίγη ώρα, οι εργαζόμενοι στα ναυπηγεία Ελευσίνας οι οποίοι στη συνέχεια θα πραγματοποιήσουν πορεία προς το υπουργείο Εργασίας.

    Οι εκπρόσωποι του σωματείου, θα επιχειρήσουν συνάντηση με την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου, από την οποία θα ζητήσουν, να υπαχθούν τα ναυπηγεία σε ένα ειδικό καθεστώς στήριξης, έτσι ώστε να μπορούν να λάβουν επιδότηση ανεργίας, παρά το γεγονός ότι τυπικά δεν είναι άνεργοι.

    Οι εργαζόμενοι στα Ναυπηγεία της Ελευσίνας ξεκίνησαν από χθες 24ωρες επαναλαμβανόμενες απεργίες καθώς είναι απλήρωτοι εδώ και έξι μήνες.

    Τα προβλήματα πληρωμών στα ναυπηγεία, έχουν ξεκινήσει από τον Δεκέμβριο του 2010 και πολλές οικογένειες αντιμετωπίζουν πλέον οξύ πρόβλημα επιβίωσης.

    Το σωματείο των εργαζομένων έχει οργανώσει καθημερινά συσσίτια, ενώ δεν λείπουν και οι κινήσεις αλληλεγγύης από άλλους φορείς, όπως τα σωματεία των λαϊκών αγορών που την παραμονή των Χριστουγέννων μοίρασαν τρόφιμα στους εργαζόμενους.

    Η ιδιοκτησία των ναυπηγείων υποστηρίζει, ότι το Δημόσιο της οφείλει 12.700.000 ευρώ, που έπρεπε βάσει της σύμβασης η οποία έχει υπογραφεί, να έχουν καταβληθεί στην εταιρεία από τον Σεπτέμβριο του 2012.

    Στα ναυπηγεία Σκαραμαγκά εξάλλου, οι περίπου 1.000 εργαζόμενοι βρίσκονται σε κινητοποιήσεις από τις 17 Απριλίου του 2012, οπότε με απόφαση της Διοίκησης αποφασίστηκε η εκ περιτροπής απασχόληση μία ημέρα την εβδομάδα.

    Στο διάστημα αυτό έχουν λάβει βοήθημα 1.000 ευρώ με παλαιότερη απόφαση του υπουργείου Εργασίας.

    Τα συνδικάτα ζητούν από την κυβέρνηση να δώσει συνολική λύση στο πρόβλημα των ναυπηγείων Ελευσίνας, Σκαραμαγκά και Νεωρίου και τονίζουν ότι τουλάχιστον χίλιες οικογένειες βρίσκονται σε κατάσταση ομηρείας.

    [07] Δημοψήφισμα ανακοινώνει ο Κάμερον

    Ο πρωθυπουργός της Βρετανίας Ντέιβιντ Κάμερον, αναμένεται να ανακοινώσεισήμερα την πρόθεσή του, με μορφή υπόσχεσης, να δώσει στους βρετανούς την επιλογή μέσω δημοψηφίσματος, να αποφασίσουν αν θέλουν να παραμείνουν στην Ευρωπαϊκή Ένωση, ή να την εγκαταλείψουν. Το δημοψήφισμα θα διεξαχθεί, υπό τον όρο ότι θα κερδίσει τις εκλογές το 2015.

    Ο Κάμερον με την ομιλία του θα τερματίσει μια πολύμηνη συζήτηση, σχετικά με την πορεία της Βρετανίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση, ανακοινώνοντας το σχέδιό του για το δημοψήφισμα, που θα διεξαχθεί σε άγνωστο χρόνο στο χρονικό διάστημα, από το 2015 έως το 2018.

    Σε αποσπάσματα της ομιλίας του, που δημοσιοποιήθηκαν νωρίτερα από το γραφείο του βρετανού πρωθυπουργού, ο Κάμερον θα πει: «Ήρθε η ώρα για τον βρετανικό λαό να εκφράσει τη γνώμη του. Είναι καιρός να διευθετηθεί αυτό το ευρωπαϊκό ζήτημα στη βρετανική πολιτική σκηνή».

    Ο Κάμερον στην ομιλία του θα αναφέρει ότι το συντηρητικό κόμμα κατά τη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας για τις εκλογές του 2015, υπόσχεται να επαναδιαπραγματευτεί την ένταξη της Βρετανίας στην ΕΕ. Ο Κάμερον αναμένεται να πει επίσης, ότι θα προτιμούσε η Βρετανία, η έκτη μεγαλύτερη οικονομία στον κόσμο, να παραμείνει εντός των 27 της ΕΕ, καθιστώντας σαφές ότι η ΕΕ πρέπει να μεταρρυθμιστεί ριζικά.

    Κατά τον Ντέιβιντ Κάμερον όταν επαναδιαπραγματευτεί τη νέα θέση της χώρας του στην ΕΕ, θα δοθεί μέσω του δημοψηφίσματος, η επιλογή στους πολίτες της Βρετανίας, να απαντήσουν σε μια απλή ερώτηση. Εάν επιθυμούν να παραμείνουν εντός της ΕΕ με τους νέους όρους ή να αποχωρήσουν συνολικά.

    Η κρίση χρέους στη ζώνη του ευρώ είναι ένας κύριος λόγος για τον οποίο η Βρετανία πρέπει να επαναξιολογήσει τη σχέση της με την ευρύτερη Ευρωπαϊκή Ένωση. «Η Ευρωπαϊκή Ένωση που προκύπτει από την κρίση της ευρωζώνης πρόκειται να είναι ένα πολύ διαφορετικό σώμα », θα πει ο Κάμερον.

    Πάντως παρά την πρόθεση του βρετανού πρωθυπουργού να διεξάγει δημοψήφισμα για την παρουσία της Βρετανίας στην ΕΕ, είναι αβέβαιο αν το καταφέρει, εφόσον δεν είναι διόλου βεβαία η επανεκλογή του το 2015. Οι αποφάσεις που λαμβάνει για να μειώσει το μεγάλο έλλειμμα του προϋπολογισμού, προκαλεί την υποχώρηση του κόμματος του στις δημοσκοπήσεις και μεγάλη αναστάτωση στο εκλογικό σώμα

    Από την άλλη η υπόσχεση του Κάμερον φαίνεται ότι θα ικανοποιήσει μεγάλο μέρος της "εσωκομματικής κοινωνίας".

    Η κίνηση αυτή όμως μπορεί να προκαλέσει αναταραχές και σε άλλα κράτη της ΕΕ, όπως η Γαλλία και τη Γερμανία. Ευρωπαίοι αξιωματούχοι έχουν προειδοποιήσει ήδη τον Κάμερον, ενώ η ομιλία του στο Λονδίνο, είναι επίσης πιθανό να απογοητεύσει τις Ηνωμένες Πολιτείες στενό σύμμαχο, των βρετανών. Η Ουάσιγκτον έχει εκφράσει την επιθυμία η Βρετανία να παραμείνει στο εσωτερικό της ΕΕ, με «ισχυρή φωνή».

    [08] Μανούλα έγινε η Σακίρα

    Η κολομβιανή τραγουδίστρια της ποπ Σακίρα γέννησε το πρώτο της παιδί, ένα αγόρι.

    Η αθλητική εφημερίδα Mundo Deportivo, ανέφερε ότι το νεογέννητο αγοράκι θα ονομαστεί Μίλαν. Η 35χρονη Σακίρα, έφτασε στο νοσοκομείο για τον τοκετό με αυτοκίνητο, συνοδευόμενη από τον 25χρονο ποδοσφαιριστή της Μπαρτσελόνα, Ζέραρ Πικέ, που είναι και ο πατέρας του παιδιού.

    Η διάσημη τραγουδίστρια είχε ζητήσει αφενός το μωρό να γεννηθεί με καισαρική τομή και αφετέρου, σύμφωνα με την εφημερίδα El Pais, όλη η ιατρική ομάδα που θα την παρακολουθούσε να είναι γυναίκες. Απαίτησε δε από την ιατρική ομάδα να της υποσχεθούν ότι δεν θα μεταφέρουν στα μέσα ενημέρωσης λεπτομέρειες της γέννας.

    Οι γονείς της Σακίρα και δύο από τα αδέλφια της έφθασαν το Δεκέμβριο στη Βαρκελώνη, όπου η τραγουδίστρια ζει το μεγαλύτερο μέρος του χρόνου.

    [09] Εξαρθρώθηκε κύκλωμα που τελούσε «λευκούς» γάμους για χορήγηση ιθαγένειας

    «Λευκούς» γάμους για την ελληνοποίηση Γεωργιανών που διαμένουν στην Ελλάδα, τελούσε πολυμελές κύκλωμα που εξαρθρώθηκε στη Θεσσαλονίκη από τη δίωξη οργανωμένου εγκλήματος.

    Μέχρι αργά χθες το βράδυ που ήταν σε εξέλιξη η αστυνομική επιχείρηση είχαν συλληφθεί δέκα άτομα. Μεταξύ αυτών ένας υπάλληλος δήμου, ενώ στη δικογραφία που αριθμεί περί τους 180 κατηγορουμένους, εμπλέκονται υπάλληλοι τεσσάρων ακόμη δήμων, καθώς επίσης υπάλληλος της αποκεντρωμένης περιφέρειας Μακεδονίας-Θράκης. Οι υπάλληλοι κατηγορούνται ότι έπαιρναν «μίζα» προκειμένου να ... ευλογήσουν τους γάμους.

    Η έρευνα για την εξάρθρωση τού κυκλώματος ξεκίνησε πριν από τέσσερις μήνες. Οι αστυνομικοί έφτασαν στα ίχνη του κυκλώματος, χρησιμοποιώντας τον «κοριό» της ΕΥΠ, με τον οποίο κατέγραψαν συνομιλίες μεταξύ των βασικών κατηγορουμένων για την υπόθεση.

    Όπως έγινε γνωστό, το κύκλωμα φέρεται να τέλεσε τουλάχιστον 70 εικονικούς γάμους μεταξύ Ελλήνων και Γεωργιανών, προκειμένου οι τελευταίοι να αποκτήσουν την ελληνική ιθαγένεια.

    Το κόστος του γάμου κυμαίνονταν από 4.500 ευρώ, εάν αυτός τελούταν σε ελληνικό έδαφος, έως 7.000 εάν γινόταν στη Γεωργία. Όπως διαπιστώθηκε από την αστυνομική έρευνα, τέτοιου είδους γάμοι έγιναν σε όλη τη Βόρεια Ελλάδα, οι περισσότεροι εκ των οποίων στη Θεσσαλονίκη και την Καβάλα.

    Το κύκλωμα «επιστράτευε» άτομα με οικονομικά προβλήματα, κυρίως τοξικομανείς, στους οποίους έδινε έως και 500 ευρώ, προκειμένου να τους πείσουν να «ντυθούν» γαμπροί ή νύφες για την νομιμοποίηση των Γεωργιανών.

    [10] Ο πιο ακριβός υπολογιστής - ταμπλέτα κυκλοφορεί στις ΗΠΑ

    Η αμερικανική εταιρεία ηλεκτρονικών συσκευών και λογισμικού Microsoft ανακοίνωσε την κυκλοφορία του υπολογιστή - ταμπλέτα Surface Pro, του ακριβότερου που έχει κυκλοφορήσει έως τώρα στις ΗΠΑ και τον Καναδά, σύμφωνα με το δίκτυο Foxnews.

    To προϊόν θα είναι διαθέσιμο προς πώληση στην αμερικανική και την καναδική αγορά στις 9 Φεβρουαρίου. Το κόστος απόκτησης του Surface Pro φτάνει τα 899 δολάρια, εβδομήντα περισσότερα από το ακριβότερο iPad.

    Μάλιστα, όπως αναφέρει το Foxnews, στην τιμή του υπολογιστή - ταμπλέτα της Microsoft δεν περιλαμβάνεται το νέο λείο πληκτρολόγιο αφής (Touch Cover), που «μετατρέπει» τη συσκευή από ταμπλέτα σε φορητό υπολογιστή. Το κόστος απόκτησης του εξελιγμένου πληκτρολογίου φτάνει τα 129 δολάρια, ανεβάζοντας τη συνολική «επένδυση» στα 1.028 δολάρια.

    Το Surface Pro διαθέτει επεξεργαστή Intel Core i5 και θα βγει σε δύο εκδόσεις, μία με 64 GB και μία με 128 GB. Το πάχος της συσκευής είναι μόλις 1,34 χιλιοστά και ζυγίζει δύο κιλά. Το Surface Pro «τρέχει» προγράμματα όπως Microsoft Office και Photoshop, ενώ μπορεί να υποστηρίξει και βιντεοπαιχνίδια.

    Επιμέλεια: Ι. Ιωαννίδης

    [11] Σε θρίλερ εξελίσσονται οι εκλογές στο Ισραήλ

    Ο δεξιός συνασπισμός και ο συνασπισμός της κεντροαριστεράς αποσπούν ίσο αριθμό εδρών στο κοινοβούλιο, μετά την καταμέτρηση του 99,5% των ψηφοδελτίων των βουλευτικών εκλογών που διεξήχθησαν χθες στο Ισραήλ, ανακοίνωσε σήμερα η εκλογική επιτροπή.

    Ο δεξιός συνασπισμός των κομμάτων Λικούντ-Ισραελ Μπεϊτένιου υπό τον Μπενιαμίν Νετανιάχου και ο κεντροαριστερός συνασπισμός λαμβάνουν 60 έδρες ο καθένας, σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσιοποιεί στην ιστοσελίδα της η εκλογική επιτροπή.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Wednesday, 23 January 2013 - 7:30:24 UTC