Browse through our General Nodes on Cyprus Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 13-01-23

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Στο 152,6% το δήμοσιο χρέος το γ΄ τρίμηνο 2012
  • [02] Οδηγίες της ΡΑΕ για τους εκκαθαριστικούς λογαριασμούς ρεύματος
  • [03] Η Κομισιόν χαιρετίζει τη βούληση του Κάμερον να παραμείνει η Βρετανία στην ΕΕ
  • [04] Με διαδικαστικά ασχολήθηκε στην πρώτη συνεδρίασή της η Προανακριτική Επιτροπή
  • [05] Έρχονται καταιγίδες και χιόνια από αύριο
  • [06] EE: «Αξιόπιστα τα ελληνικά στατιστικά στοιχεία του 2009»
  • [07] Μάριο Μόντι: «Οι Έλληνες έχουν γονατίσει»
  • [08] Νομοσχέδιο για τον νέο ΟΑΕΔ προανήγγειλε ο Ι. Βρούτσης
  • [09] «Κανείς δεν μπορεί να ισχυριστεί ότι έβαλα έστω ένα ευρώ παρανόμως στην τσέπη μου»

  • [01] Στο 152,6% το δήμοσιο χρέος το γ΄ τρίμηνο 2012

    Στο 152,6% του ΑΕΠ ανήλθε το τρίτο τρίμηνο του 2012 το δημόσιο χρέος της Ελλάδας από 149,2% που ήταν το δεύτερο τρίμηνο του ίδιους έτους, σύμφωνα με στοιχεία της Eurostat τα οποία δόθηκαν σήμερα στη δημοσιότητα.

    Την Ελλάδα, που εμφανίζει το υψηλότερο χρέος στην ΕΕ, ακολουθούν η Ιταλία με 127,3%, η Πορτογαλία με 120,3% και η Ιρλανδία με 117%, ενώ τα χαμηλότερα ποσοστά παρατηρήθηκαν στην Εσθονία με 9,6%, τη Βουλγαρία με 18,7% και το Λουξεμβούργο με 20,9%.

    Στην ευρωζώνη το δημόσιο χρέος έφτασε το 90% το τρίτο τρίμηνο του 2012 έναντι 89,9% το δεύτερο τρίμηνο και στην ΕΕ ανήλθε στο 85,1% από 80%.

    Σύμφωνα με την κοινοτική στατιστική υπηρεσία, το τρίτο τρίμηνο του 2012 σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του 2011, αύξηση του δημοσίου χρέους παρατηρήθηκε σε 22 κράτη- μέλη και μείωση σε πέντε. Οι σημαντικότερες αυξήσεις σημειώθηκαν στην Κύπρο (+17,5 ποσοστιαίες μονάδες), την Ιρλανδία (+13,4%) και την Ισπανία (+10,7%), ενώ οι σημαντικότερες μειώσεις παρατηρήθηκαν στην Ελλάδα (-11,1%), την Ουγγαρία (-4,8%) και τη Λετονία (-3,6%).

    [02] Οδηγίες της ΡΑΕ για τους εκκαθαριστικούς λογαριασμούς ρεύματος

    Οδηγίες προς τους οικιακούς πελάτες και τους μικρούς μη-οικιακούς πελάτες χαμηλής τάσης, εξέδωσε η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας (ΡΑΕ) με στόχο την προστασία τους από λανθασμένες τιμολογήσεις παρόχων ηλεκτρικού ρεύματος.

    Όπως αναφέρεται στο σχετικό έγγραφο: "Ενδέχεται οι λογαριασμοί κατά τους πρώτους μήνες του 2013 να διαφοροποιούνται λόγω της αναλογικής εφαρμογής των επιμέρους χρεώσεων, ανάλογα με την ημερομηνία εφαρμογής των νέων χρεώσεων για το 2013 και τον αριθμό των ημερών του τετραμήνου κατά τις οποίες ισχύουν οι προηγούμενες και οι νέες χρεώσεις. Τα προσφερόμενα τιμολόγια των Προμηθευτών ενδέχεται να τροποποιηθούν στο μέλλον και συνιστάται πάντα ο επανέλεγχος και η επιβεβαίωση της χρέωσης με τον εκάστοτε Προμηθευτή".

    Η ΡΑΕ προτείνει τα εξής:

    - Ελέγξτε τους εκκαθαριστικούς σας λογαριασμούς για να διαπιστώσετε το ποσό της τετραμηνιαίας κατανάλωσης (σε kWh) της κατοικίας σας, ή της επιχείρησής σας.

    - Ιδανικά, χρειάζεστε τουλάχιστον τρεις εκκαθαριστικούς λογαριασμούς (3 τετράμηνα = 12 μήνες), ώστε να λάβετε υπόψη την εποχική διακύμανση της κατανάλωσής σας.

    - Βάσει της τετραμηνιαίας κατανάλωσής σας, βρείτε από τους επισυναπτόμενους πίνακες το κόστος ανά προμηθευτή, για να εντοπίσετε την πιο συμφέρουσα για εσάς τιμολόγηση.

    - Σε περίπτωση που έχετε και νυχτερινή κατανάλωση, θα πρέπει να προσθέσετε στο συνολικό κόστος κατανάλωσης ημέρας, το αντίστοιχο ποσό που προκύπτει από την κατανάλωση νύχτας.

    [03] Η Κομισιόν χαιρετίζει τη βούληση του Κάμερον να παραμείνει η Βρετανία στην ΕΕ

    Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή χαιρέτισε σήμερα τη δήλωση του βρετανού πρωθυπουργού Ντέιβιντ Κάμερον ότι θέλει να παραμείνει η χώρα του στους κόλπους της ΕΕ.

    Η Επιτροπή "χαιρετίζει το γεγονός ότι ο Ντέιβιντ Κάμερον θέλει να παραμείνει μέσα στην Ευρωπαϊκή Ένωση", δήλωσε η εκπρόσωπός της Πία Αρενκίλντε-Χάνσεν, προσθέτοντας ότι είναι "προς το συμφέρον της ΕΕ και προς το συμφέρον του Ηνωμένου Βασιλείου" να είναι το Λονδίνο ένα "ενεργό μέλος" και "στο κέντρο" της Ένωσης.

    Η Επιτροπή εκτιμά πως η Βρετανία "συνεισφέρει πολύ στην ευρωπαϊκή ολοκλήρωση και έχει συμβάλει στη διαμόρφωση των πολιτικών της Ευρώπης".

    Μετά την ομιλία του Κάμερον, η Αρενκίλντε-Χάνσεν εξέφρασε την επιθυμία η συζήτηση στη Βρετανία "να επικεντρωθεί στο περιεχόμενο της σχέσης" ανάμεσα στο Λονδίνο και την ΕΕ.

    Στο Παρίσι, ο πρόεδρος της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ εκδήλωσε σήμερα στο υπουργικό συμβούλιο "την επιθυμία του" η Βρετανία "να παραμείνει στους κόλπους της ΕΕ", δήλωσε η εκπρόσωπος της κυβέρνησης Ναζάτ Βαλό-Μπελκασέμ.

    "Ο πρόεδρος της Δημοκρατίας εκδήλωσε την επιθυμία το Ηνωμένο Βασίλειο να παραμείνει στους κόλπους της ΕΕ", εξήγησε η εκπρόσωπος, υπογραμμίζοντας επίσης πως "το να είναι μια χώρα μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης περιλαμβάνει υποχρεώσεις", μεταξύ των οποίων την "αλληλεγγύη".

    "Η Ευρώπη στην οποία πιστεύουμε είναι ένα σύμφωνο αλληλεγγύης και η αλληλεγγύη ισχύει για όλα τα κράτη μέλη, αλλιώς δεν είναι αλληλεγγύη", πρόσθεσε η Βαλό-Μπελκασέμ.

    Στο μεταξύ η Σουηδία προειδοποίησε σήμερα τη Βρετανία για τον κίνδυνο να χάσει επιρροή αν εγκαταλείψει την ΕΕ.

    Ο σουηδός υπουργός Εξωτερικών Καρλ Μπιλτ δημοσιοποίησε στο Twitter μηνύματα υπέρ της Ευρώπης.

    "Σύντομα εμείς οι Ευρωπαίοι δεν θα είμαστε παρά το 7% του παγκόσμιου πληθυσμού. Δεν μπορούμε να προωθήσουμε τις αξίες μας και να προστατεύσουμε τα συμφέροντά μας παρά μόνον αν δουλέψουμε μαζί", έγραψε.

    Ο σουηδός υπουργός επικαλέσθηκε τον Κάμερον, σύμφωνα με τον οποίο "είμαστε πιο ισχυροί στα μάτια της Ουάσινγκτον, του Πεκίνου ή του Νέου Δελχί επειδή είμαστε ένας ισχυρός παίκτης στους κόλπους της ΕΕ". "Ναι, μέχρι σήμερα...", σχολίασε ο Μπιλτ.

    Η Στοκχόλμη θεωρεί εν γένει το Λονδίνο σύμμαχό της στους κόλπους της ΕΕ, καθώς οι δύο χώρες είναι αποφασισμένες να μην υιοθετήσουν το ευρώ και να μειώσουν τον προϋπολογισμό των Βρυξελλών.

    Όμως η υπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων Μπιργκίτα Όλσον εκτιμά πως αυτή τη φορά η Βρετανία έχει άδικο.

    "Δεν μπορεί κανείς να επιλέγει τι θα πάρει και τι δεν θα πάρει από το μέλλον της ΕΕ. Πρόκειται για δέσμευση συνεργασίας", έγραψε στο Twitter.

    "Θέλω μια Ένωση χρήσιμη, όχι ένα δίκτυο χωρίς δεσμεύσεις", πρόσθεσε.

    Επιμέλεια: Γ. Αγγελόπουλος

    [04] Με διαδικαστικά ασχολήθηκε στην πρώτη συνεδρίασή της η Προανακριτική Επιτροπή

    Ολοκλήρωσε για σήμερα τις εργασίες της, χωρίς να ασχοληθεί με τη λίστα μαρτύρων που θα κληθούν να καταθέσουν, αλλά μόνο με θέματα διαδικαστικού χαρακτήρα, όπως για τις ώρες και τις μέρες συνεδριάσεων της, η Προανακριτική Επιτροπή που διερευνά τυχόν ποινικές ευθύνες του πρώην υπουργού Οικονομικών Γιώργου Παπακωνσταντίνου σχετικά με τη «λίστα Λαγκάρντ».

    Σύμφωνα με την απόφαση της Επιτροπής, οι συνεδριάσεις της θα πραγματοποιούνται Τρίτη απόγευμα, τη δε Τετάρτη και Πέμπτη, το πρωί και το απόγευμα.

    Αύριο στις 12:30 μμ η επιτροπή θα συνεδριάσει εκ νέου και θα ασχοληθεί με τις προτάσεις των κομμάτων, προκειμένου να οριστικοποιήσουν μια πρώτη λίστα με τους μάρτυρες που θα κληθούν να καταθέσουν.

    [05] Έρχονται καταιγίδες και χιόνια από αύριο

    Καταιγίδες και χιόνια, έρχονται από αύριο, Πέμπτη, σύμφωνα με το έκτακτο δελτίο πρόγνωσης επικινδύνων καιρικών φαινομένων, που εξέδωσε η Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία.

    Η κακοκαιρία θα ξεκινήσει από τα δυτικά με ισχυρές βροχές, καταιγίδες και κατά περιόδους θυελλώδεις νοτιάδες (8 μποφόρ) στα πελάγη και σταδιακά θα επεκταθεί σ? ολόκληρη τη χώρα.

    Αναλυτικά προβλέπονται ισχυρές βροχές και καταιγίδες στο Ιόνιο, στην Ήπειρο, στη δυτική Στερεά, στη δυτική Πελοπόννησο και από το μεσημέρι στην ανατολική Μακεδονία, στη Θράκη και στο ανατολικό Αιγαίο. Χιονοπτώσεις κατά τόπους ισχυρές θα σημειωθούν στα ορεινά της δυτικής ηπειρωτικής χώρας, καθώς και σε ημιορεινές περιοχές της Ηπείρου, της δυτικής Μακεδονίας και της δυτικής Στερεάς. Οι νότιοι άνεμοι στα πελάγη θα φθάσουν τα 8 μποφόρ.

    [06] EE: «Αξιόπιστα τα ελληνικά στατιστικά στοιχεία του 2009»

    «Τα ελληνικά στατιστικά στοιχεία του 2009 είναι αξιόπιστα» δήλωσε σήμερα η Έμερ Τρέινορ, εκπρόσωπος του Επιτρόπου, αρμόδιου για θέματα φορολογίας, Αλγκρίντας Σεμέτα.

    Ερωτηθείσα σχετικά, η εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής απάντησε: «Τα στατιστικά στοιχεία που έχουν κοινοποιηθεί από την ελληνική στατιστική αρχή το 2009, είναι αξιόπιστα και συνάδουν με τους κοινοτικούς κανόνες, που ακολουθούν όλα τα κράτη-μέλη της ΕΕ».

    Συνεχίζοντας τόνισε ότι από τον Μάρτιο του 2010, η Eurostat έχει αποφανθεί ότι τα ελληνικά στατιστικά στοιχεία είναι αξιόπιστα και υιοθετουνται χωρίς επιφυλαξεις.

    [07] Μάριο Μόντι: «Οι Έλληνες έχουν γονατίσει»

    «Οι Έλληνες, πλέον, έχουν γονατίσει. Αυτό, ακριβώς, θα συνέβαινε και στην Ιταλία, χωρίς την κυβέρνησή μου» δήλωσε χθες βράδυ ο Μάριο Μόντι, κατά τη διάρκεια της συμμετοχής του στην εκπομπή Ballar, του ιταλικού δημόσιου τηλεοπτικού καναλιού «Rai Tre».

    O Ιταλός υπηρεσιακός πρωθυπουργός, πρόσθεσε, επίσης, ότι «στην Αθήνα ο κόσμος καίει δέντρα και έπιπλα για να ζεσταθεί και η ατμοσφαιρική ρύπανση θυμίζει εκείνη του Λονδίνου, πριν έξι δεκαετίες» ενώ αναφέρθηκε και στους οικονομικούς δείκτες της Ελλάδας, υπογραμμίζοντας ότι «από το 2009 μέχρι το 2012 το ΑΕΠ μειώθηκε κατά 20%, η ανεργία των νέων έφτασε το 57% και οι μισθοί υπέστησαν περικοπές του 32%».

    Σε ό,τι αφορά τις προτεραιότητες του κυβερνητικού του προγράμματος, ο κ. Μόντι εξήγησε ότι αν επανεκλεγεί πρωθυπουργός «πρόκειται να δραστηριοποιηθεί άμεσα για τη μείωση του αριθμού των βουλευτών και γερουσιαστών κατά 50%, όπως και για την αλλαγή του εκλογικού νόμου».

    «Αν ο Σίλβιο Μπερλουσκόνι κερδίσει θα του βγάλω το καπέλο, αλλά τις καταστροφικές συνέπειες θα τις υποστούμε εμείς οι Ιτταλοί» υπογράμμισε, επίσης, ο κ. Μόντι, σύμφωνα με τον οποίο «η χώρα του δεν θα πρέπει να εγκρίνει, φέτος, νέα, έκτακτα οικονομικά μέτρα, διότι ο στόχος της ισοσκέλισης του προϋπολογισμού μπορεί και να μην επιτευχθεί απόλυτα, όταν η όλη οικονομική κατάσταση επιδεινώνεται».

    Ο Μάριο Μόντι, τέλος, επανήλθε στον παραλληλισμό της Ιταλίας με την Ελλάδα, ρωτώντας με νόημα τον παρουσιαστή της εκπομπής:

    «Μετά από τόσες θυσίες που κάναμε, για να μην φτάσουμε στο σημείο της Ελλάδας, θα αφήνατε την πατρίδα μας στα χέρια του Μπερλουσκόνι, της Λέγκα ή και της Αριστεράς;».

    [08] Νομοσχέδιο για τον νέο ΟΑΕΔ προανήγγειλε ο Ι. Βρούτσης

    Την κατάθεση νομοσχεδίου- εντός του επόμενου δεκαπενθήμερου- που θα ρυθμίζει θέματα του νέου ΟΑΕΔ προανήγγειλε από την Ολομέλεια ο υπουργός Εργασίας Γιάννης Βρούτσης, κατά τη συζήτηση νομοσχεδίου που κυρώνει με πράξη νομοθετικού περιεχομένου την παράταση λειτουργίας της Προσωρινής Διοικούσας Επιτροπής για εκκαθάριση του ΟΕΚ- ΟΕΕ (Οργανισμοί Εργατικής Κατοικίας και Εργατικής Εστίας).

    Το νομοσχέδιο θα περιλαμβάνει ρυθμίσεις για την καταπολέμηση της αδήλωτης εργασίας, την κατάργηση των καταχρηστικών συντάξεων, τη συνέχιση της χρηματοδότησης των βρεφονηπιακών σταθμών, την επιδότηση επιτοκίου για τα στεγαστικά δάνεια, αλλά και τη διατήρηση της χρηματοδότησης των συνδικαλιστικών οργανώσεων. Όπως μάλιστα διευκρίνισε ο υπουργός Εργασίας, η διατήρηση της χρηματοδότησης αφορά σε όλες τις συνδικαλιστικές οργανώσεις.

    Επί της ουσίας του νομοσχεδίου- που ψηφίστηκε από την Ολομέλεια κατά πλειοψηφία- ο εισηγητής της ΝΔ, Ανδρέας Μαρίνος χαρακτήρισε απαραίτητη την παράταση στην λειτουργία της Προσωρινής Ενιαίας Διοικούσας Επιτροπής, ενώ την αντίθεσή του στην κατάργηση των Οργανισμών Εργατικής Κατοικίας και Εργατικής Εστίας, επανέλαβε ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ, Δημήτρης Στρατούλης.

    [09] «Κανείς δεν μπορεί να ισχυριστεί ότι έβαλα έστω ένα ευρώ παρανόμως στην τσέπη μου»

    Αρνήθηκε κάθε εμπλοκή του στην υπεξαίρεση από τα ταμεία του δήμου ο πρώην δήμαρχος Θεσσαλονίκης Βασίλης Παπαγεωργόπουλος, ο οποίος χαρακτήρισε «παιδικό παραμύθι» τους εις βάρος τους ισχυρισμούς που διατύπωσε ο βασικός κατηγορούμενος για την υπόθεση Παναγιώτης Σαξώνης, αφήνοντας παράλληλα να εννοηθεί ότι έπεσε θύμα πολιτικής σκευωρίας.

    Κατά την απολογία του που ξεκίνησε το πρωί στην κατάμεστη αίθουσα του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων Θεσσαλονίκης, ο Β. Παπαγεωργόπουλος επιτέθηκε στον Π. Σαξώνη, τον οποίο αποκάλεσε κλέφτη, ενώ από τα «πυρά» του δεν ξέφυγε η οικονομική επιθεωρήτρια Αναστασία Τσεμπερά, το πόρισμα της οποίας «δεν έχει κόκκους αξιοπιστίας».

    Εμφανίστηκε ιδιαίτερα ενοχλημένος για τους βαρύτατους, όπως είπε, χαρακτηρισμούς, που χρησιμοποίησε, ο νυν δήμαρχος Θεσσαλονίκης Γιάννης Μπουτάρης, ο οποίος, καταθέτοντας ως μάρτυρας στο δικαστήριο, και αναφερόμενος στο οικονομικό σκάνδαλο μίλησε για «Καμόρα» και «ομερτά».

    Ο πρώην δήμαρχος διακήρυξε την αθωότητά του και επισήμανε ότι ανάλωσε όλη του τη ζωή υπηρετώντας το κοινωνικό σύνολο. «Θα μας κρίνει όλους ο Θεός και ο ιστορικός του μέλλοντος», είπε και πρόσθεσε: «Κανείς δεν μπορεί να ισχυριστεί ότι έχω βάλει στη ζωή μου έστω ένα ευρώ παρανόμως στην τσέπη μου». Σε άλλο σημεία της πολύωρης απολογίας του, δήλωσε συγκινημένος: «Αθλητής γεννήθηκα και αθλητής θα πεθάνω».

    Χαρακτήρισε το οικονομικό σκάνδαλο στο δήμο υπόθεση «δυσάρεστη» και «επώδυνη», που «δυστυχώς έπεσε στα χέρια μου». Εξέφρασε τη βεβαιότητά του ότι ο άλλοτε διαχειριστή της Ταμειακής Υπηρεσίας, έκλεβε και πριν το 1999, χρονιά που o Β. Παπαγεωργόπουλος ανέλαβε τα δημαρχιακά του καθήκοντα. Αναφερόμενος στους ισχυρισμούς που διατύπωσε κατά την απολογία του ο Π. Σαξώνης είπε ότι είναι ψευδείς, προσπαθώντας έναν προς έναν να τους αντικρούσει. «Οι ισχυρισμοί του μοιάζουν με αφήγηση παιδικού παραμυθιού. Ακολουθεί συγκεκριμένο σχεδιασμό. Κάποιοι τον έχουν συμβουλέψει και κατέληξε σ' αυτόν τον ισχυρισμό. Έβαλε στο κάδρο των ευθυνών όλη τη διοίκηση για να πετύχει τη μείωση της ποινής του.», σημείωσε.

    Ο πρώην δήμαρχος ήταν λάβρος εναντίον της οικονομικής επιθεωρήτριας Αναστασίας Τσεμπερά. «Έπεσε πολύ έξω στο πόρισμα. Είναι τελείως αναξιόπιστο. Τα 51,4 εκατ. ευρώ που κατέληξε είναι εντυπωσιακός αριθμός για τα ΜΜΕ και την αντιπολίτευση αλλά δεν έχουν καμία σχέση με την πραγματικότητα». Συνεχίζοντας την αναφορά του στην οικονομική επιθεωρήτρια σημείωσε: «Το μέγα ερώτημα που με βασανίζει είναι γιατί δόθηκε ο έλεγχος στην άπειρη Τσεμπερά που δεν έχει καν πτυχίο Οικονομικών. Ο μόνος έλεγχος που είχε κάνει πριν έρθει στο δήμο ήταν στο δήμο Μεγάλης Παναγιάς στη Χαλκιδική».

    Ο Β. Παπαγεωργόπουλος άφησε αιχμές εναντίον της Εφορίας και των ασφαλιστικών ταμείων, τονίζοντας ότι θα μπορούσαν εύκολα να ανακαλύψουν την «τρύπα» στο δήμο, ενώ, διερωτήθηκε γιατί δεν διετάχθη στους δύο αυτούς φορείς καμία ΕΔΕ.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Wednesday, 23 January 2013 - 13:30:24 UTC