Browse through our Interesting Nodes on Tourism & Recreation in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 13-01-26

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Συλλαλητήριο του ΠΑΜΕ για τη στήριξη των εργαζομένων στα μμμ
  • [02] Επιδεινούμενο πρόβλημα, η ρύπανση του περιβάλλοντος με υδράργυρο
  • [03] Η μακρόχρονη λήψη ασπιρίνης αυξάνει τον κίνδυνο τύφλωσης στην τρίτη ηλικία
  • [04] Ασφαλείς οι επιβάτες και το πλήρωμα ελληνικού πλοίου που δέχθηκε πυρά στο Πορτ Σάιντ

  • [01] Συλλαλητήριο του ΠΑΜΕ για τη στήριξη των εργαζομένων στα μμμ

    Με μπλοκ από πολλά συνδικάτα εργαζομένων και χιλιάδες διαδηλωτές ολοκληρώθηκε το μεσημέρι το συλλαλητήριο του Πανεργατικού Αγωνιστικού Μετώπου (ΠΑΜΕ) με βασικό σύνθημα «Όχι στην Επίταξη. Κάτω τα χέρια από το απεργιακό δικαίωμα των εργαζομένων». Οι διαδηλωτές έκαναν πορεία από την Ομόνοια στην πλατεία Συντάγματος και διαλύθηκαν στα Προπύλαια.

    Στην κεντρική ομιλία της συγκέντρωσης ο Γ. Κιούσης, από το ΠΑΜΕ Μεταφορών, τόνισε ότι Γενικές Συνελεύσεις γίνονται στα συνδικάτα των Μέσων Μαζικής Μεταφοράς και έχουν ήδη αποφασισθεί απεργίες μέχρι και τη Δευτέρα σε μπλε λεωφορεία, τρόλεϊ, Προαστιακό και ΟΣΕ. Ευρεία σύσκεψη πραγματοποιούν στις δυο το μεσημέρι όλα τα σωματεία των αστικών συγκοινωνιών και του ΟΣΕ για να καθορίσουν την περαιτέρω στάση τους. Όπως είπε ο κ. Κιούσης προσανατολίζονται σε μαζική 24ωρη απεργία την Πέμπτη 31 Ιανουαρίου, ενώ κινητοποιήσεις θα γίνουν την ερχόμενη Πέμπτη και Παρασκευή στα καράβια, που θα μείνουν αγκυροβολημένα ύστερα από απόφαση της Πανελλήνιας Ναυτικής Ομοσπονδίας (ΠΝΟ).

    «Στόχος και απαίτηση της συγκέντρωσης είναι να γίνουν κουρελόχαρτα τα χαρτιά της επιστράτευσης» τόνισε ο κ. Κιούσης. Υποστήριξε ότι στόχος της κυβέρνησης είναι να βάλει στον γύψο τους εργαζομένους, ώστε στο μυαλό του κάθε εργαζόμενου και του κάθε πολίτη να εμπεδωθεί η εντύπωση ότι δεν υπάρχει ελπίδα. «Στόχος είναι να απογοητευθούν κι ο καθένας να νομίζει ότι είναι μόνος του. Γι αυτό βγαίνουν η κυβέρνηση και τα παπαγαλάκια στον ηλεκτρονικό Τύπο και τα άλλα μέσα και μιλούν για συντεχνίες. Συντεχνίες οι ναυτεργάτες, οι εργαζόμενοι στις μεταφορές, οι εργαζόμενοι στον Μαρινόπουλο και τη Χαλυβουργία. Έχουν μετατρέψει μια ολόκληρη Ελλάδα σε συντεχνίες. Μιλούν για ενάμισι εκατομμύριο ομήρους των απεργών στις μεταφορές, όταν οι ίδιοι κρατούν σε ομηρία 10 εκατ. Έλληνες με τη συνδρομή των αδίστακτων μονοπωλίων» ανέφερε και προσέθεσε ότι «χωρίς οργάνωση, ηγεσία και ταξικό προσανατολισμό δεν πάμε πουθενά».

    Στην πορεία ήταν παρών και ο πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων ΜΕΤΡΟ Α. Σταματόπουλος, ο οποίος δήλωσε: «Θα τους εξαναγκάσουμε να πάρουν πίσω την επιστράτευση. Όλες οι μεταφορές έχουμε συντονιστικό στις δυο. Δεν θα σταματήσουμε».

    [02] Επιδεινούμενο πρόβλημα, η ρύπανση του περιβάλλοντος με υδράργυρο

    Η ρύπανση του περιβάλλοντος με υδράργυρο, σε όλο τον κόσμο, αποτελεί ένα επιδεινούμενο πρόβλημα, με σημαντικές επιπτώσεις για την υγεία, καθώς όλο και περισσότεροι άνθρωποι εκτίθενται στην τοξική ουσία.

    Έκθεση του ΟΗΕ, αναφέρει ότι η ρύπανση είναι ακόμα μεγαλύτερη στις αναπτυσσόμενες χώρες. Η αύξηση των εκπομπών υδραργύρου οφείλεται κυρίως στην εξορυκτική - μεταλλευτική δραστηριότητα και στην καύση του άνθρακα.

    Το 2010, οι παγκόσμιες εκπομπές υδραργύρου στην ατμόσφαιρα, λόγω των διαφόρων ανθρωπίνων δραστηριοτήτων, υπολογίζονταν σε 1.960 τόνους. Ευτυχώς, η ζήτηση για υδράργυρο εμφανίζει διαχρονικά σταθερή πτωτική τάση, από τους περίπου 9.000 τόνους ετησίως που ήταν στη δεκαετία του ΄60.

    Ο υδράργυρος είναι ένα βαρύ μέταλλο, που βρίσκεται σε υγρή μορφή σε θερμοκρασία δωματίου (γι' αυτό, άλλωστε, χρησιμοποιείται και στα θερμόμετρα), ενώ εύκολα εξαερώνεται και διαχέεται στην ατμόσφαιρα. Εκλύεται στο περιβάλλον μέσα από διάφορες βιομηχανικές διαδικασίες όπως η παραγωγή μετάλλων και τσιμέντου, αλλά και την καύση των ορυκτών καυσίμων (ο υδράργυρος είναι δεσμευμένος σε φυσική μορφή μέσα στα ασβεστολιθικά πετρώματα και στον άνθρακα, γι' αυτό εκλύεται επίσης με τις εκρήξεις ηφαιστείων ή τις δασικές πυρκαγιές).

    Μεταξύ άλλων, ο υδράργυρος χρησιμοποιείται ως βοηθητικό μέσο για την εξαγωγή χρυσού από άλλα μέταλλα.

    Από τη στιγμή που διαφεύγει στο περιβάλλον, μένει εκεί για πολύ καιρό, κυκλοφορώντας στον αέρα, το νερό, το έδαφος και τους έμβιους οργανισμούς. Η εξάπλωσή του γίνεται σε τεράστιες αποστάσεις από το σημείο της αρχικής ρύπανσης.

    Οι επιπτώσεις του στην υγεία είναι διεθνώς αναγνωρισμένες εδώ και χρόνια.

    Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, «ο υδράργυρος είναι άκρως τοξικός για την υγεία των ανθρώπων, συνιστώντας ιδιαίτερα απειλή για την ανάπτυξη του (αγέννητου) παιδιού και τα πρώτα στάδια της ζωής του. Η εισπνοή των ατμών υδραργύρου μπορεί να επιφέρει βλάβες στο νευρικό, το πεπτικό και το ανοσοποιητικό σύστημα, τους πνεύμονες και τα νεφρά, και να αποδειχτεί θανατηφόρα».

    Σύμφωνα με τη νέα έκθεση της UNEP, η συγκέντρωση υδραργύρου στα ανώτερα 100 μέτρα των ωκεανών του πλανήτη έχει διπλασιαστεί κατά τον τελευταίο αιώνα, καθώς υπολογίζεται ότι 260 τόνοι του τοξικού μετάλλου έχουν καταλήξει στη θάλασσα μέσω των ποταμών. Ο υδράργυρος συσσωρεύεται σιγά - σιγά στον οργανισμό των ψαριών και, τελικά, των ανθρώπων που τρώνε τα ψάρια.

    Εξάλλου, μια νέα έρευνα που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό για θέματα περιβαλλοντικής υγείας "Environmental Health", με επικεφαλής τον καθηγητή Φιλίπ Γκραντζιάν και με τη συμμετοχή της κύπριας χημικού Ανδρομάχης Κατσονούρη, αναφέρει ότι ο καθαρισμός της ρύπανσης του υδραργύρου και η μείωση της προγεννητικής έκθεσης στη νευροτοξίνη του μεθυλο-υδραργύρου (MeHg) μπορεί να εξοικονομήσει έως 10 δισεκατομμύρια ευρώ το χρόνο στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

    Οι Ευρωπαίοι επιστήμονες εκτιμούν ότι 1,5 έως 2 εκατομμύρια παιδιά στην Ε.Ε. γεννιούνται κάθε χρόνο έχοντας εκτεθεί σε επίπεδα μεθυλο-υδραργύρου πάνω από το όριο ασφαλείας των 0,58 μικρογραμμαρίων ανά γραμμάριο, ενώ 200.000 παιδιά εκτίθενται ετησίως σε επίπεδα πάνω από το μέγιστο όριο των 2,5 μικρογραμμαρίων ανά γραμμάριο που έχει θέσει ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας.

    Οι ερευνητές μελέτησαν σε 17 ευρωπαϊκές χώρες δείγματα τριχών κεφαλής από ζεύγη μητέρων - παιδιών και διαπίστωσαν ότι τα περισσότερο εκτεθειμένα παιδιά στον υδράργυρο είναι όσα γεννιούνται στην Πορτογαλία και την Ισπανία, ενώ τα λιγότερο εκτεθειμένα στην Ουγγαρία.

    Οι επιστήμονες υπογραμμίζουν ότι η αυξημένη ποσότητα υδραργύρου στον οργανισμό επιδρά αρνητικά στην ανάπτυξη του εγκεφάλου και στο δείκτη νοημοσύνης.

    [03] Η μακρόχρονη λήψη ασπιρίνης αυξάνει τον κίνδυνο τύφλωσης στην τρίτη ηλικία

    Οι άνθρωποι που παίρνουν τακτικά ασπιρίνη επί πολλά χρόνια, όπως αυτοί που έχουν καρδιαγγειακά προβλήματα, κινδυνεύουν περισσότερο από απώλεια όρασης κατά την τρίτη ηλικία λόγω εκφύλισης της ωχράς κηλίδας, σύμφωνα με μια νέα αυστραλιανή επιστημονική έρευνα. Πάντως οι επιστήμονες ανέφεραν ότι δεν υπάρχουν ακόμα επαρκή στοιχεία που να δικαιολογούν, προς το παρόν, μια αλλαγή στη θεραπευτική χρήση της ασπιρίνης από όσους την παίρνουν για καιρό.

    Οι ερευνητές μελέτησαν περίπου 2.400 ανθρώπους άνω των 60 ετών και κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι η μακρόχρονη συχνή λήψη ασπιρίνης διπλασιάζει τον κίνδυνο για «υγρή» εκφύλιση της ωχράς κηλίδας, όσο γερνάει κανείς.

    Η εν λόγω πάθηση -που συνιστά βασική αιτία τύφλωσης των ηλικιωμένων- πλήττει το «υγρό σημείο» στον αμφιβληστροειδή φακό των ματιών, οδηγώντας σε απώλεια όρασης στο κέντρο του οπτικού πεδίου του ατόμου. Η ζημιά στα μάτια (που είναι πιο σοβαρή σε σχέση με τη λεγόμενη «ξηρή» εκφύλιση) μπορεί να συμβεί αρκετά γρήγορα, ακόμα και μέσα σε μερικές μέρες. Η προχωρημένη ηλικία, το κάπνισμα και το οικογενειακό ιστορικό αποτελούν βασικούς παράγοντες κινδύνου.

    Οι επιστήμονες επεσήμαναν ότι ο κίνδυνος αυξάνει με το πέρασμα του χρόνου, ανάλογα με το πόσα χρόνια παίρνει κανείς ασπιρίνη. Έτσι, ο αυξημένος κίνδυνος για την απώλεια της όρασης ήταν 1,9% μετά από πέντε χρόνια τακτικής λήψης ασπιρίνης, 7% μετά από δέκα χρόνια και 9,3% μετά από 15 χρόνια, ενώ τα αντίστοιχα ποσοστά για όσους δεν έπαιρναν ασπιρίνη, ήσαν 0,8% στα πέντε χρόνια, 1,6% στα δέκα και 3,7% στα 15 χρόνια.

    Οι ερευνητές ανέφεραν ότι ίσως πρέπει να υπάρξει μια νέα αξιολόγηση του κινδύνου της ασπιρίνης για τα μάτια των ηλικιωμένων, ιδίως όσων πάσχουν ήδη από υγρή εκφύλιση της ωχράς κηλίδας στο ένα μάτι. Από την άλλη, τόνισαν ότι οποιαδήποτε απόφαση σχετικά με τη συνέχιση ή τη διακοπή της θεραπείας με ασπιρίνη «είναι πολύπλοκη και πρέπει κάθε φορά να εξατομικεύεται».

    Έτσι, όπως τόνισαν, είναι θέμα του γιατρού να ζυγίσει τα καρδιαγγειακά οφέλη κάθε ασθενούς από την ασπιρίνη σε σχέση με τον πιθανό κίνδυνο για τα μάτια του. Σε καμία περίπτωση, όπως τονίζουν οι ειδικοί, δεν πρέπει να σταματήσει κάποιος ασθενής να παίρνει ασπιρίνη, προτού το εγκρίνει ο γιατρός του.

    [04] Ασφαλείς οι επιβάτες και το πλήρωμα ελληνικού πλοίου που δέχθηκε πυρά στο Πορτ Σάιντ

    Ασφαλείς είναι όλοι οι επιβάτες και το πλήρωμα του ελληνικής ιδιοκτησίας πλοίου "Island of Rhodes", μετά το επεισόδιο που σημειώθηκε σήμερα το πρωί στο Πόρτ Σάιντ όταν το πλοίο δέχθηκε πυρά από αγνώστους κατά τη διενέργεια τακτικής επιθεώρησης από τον Προξενικό Λιμενάρχη.

    Ασφαλής είναι και ο λιμενάρχης που διενεργούσε τον έλεγχο.

    Σημειώνεται ότι σήμερα υπάρχει ένταση στο Πόρτ Σάιντ μετά την έκδοση δικαστικής απόφασης για την ποδοσφαιρική τραγωδία που είχε στοιχίσει τη ζωή σε περισσότερα από 70 άτομα.

    Αμέσως μόλις το πλοίο δέχθηκε πυρά, αναχώρησε από το λιμάνι.

    Για το επεισόδιο ενημερώθηκαν άμεσα ο υπουργός Εξωτερικών Δημήτρης Αβραμόπουλος -ο οποίος ενημέρωσε τον πρωθυπουργό- και ο υπουργός Ναυτιλίας Κωστής Μουσουρούλης.

    Ο κ. Αβραμόπουλος βρίσκεται σε επικοινωνία με τον υπουργό Εξωτερικών της Αιγύπτου, προκειμένου να ενημερωθεί για τις ενέργειες στις οποίες προτίθεται να προβεί η αιγυπτιακή κυβέρνηση για τον εντοπισμό τον υπευθύνων.

    Τέλος, επισημαίνεται ότι με εντολή του υπουργού Εξωτερικών η Πρεσβεία της Ελλάδας στην Αίγυπτο βρίσκεται σε ετοιμότητα προκειμένου να παράσχει κάθε δυνατή συνδρομή σε Έλληνες πολίτες που ενδεχομένως βρίσκονται στην περιοχή.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Saturday, 26 January 2013 - 13:30:25 UTC