Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 13-01-29

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Κλιμάκωση των κινητοποιήσεων αποφασίζουν οι αγρότες
  • [02] «Μια γιορτή στου Νουριάν» σπάει το παιδικό θεατρικό κατεστημένο
  • [03] Τον Εμάνουελ Πόγκατεζ πήρε η Γουέστ Χαμ
  • [04] Σομαλία: Τουλάχιστον 6 νεκροί σε επίθεση αυτοκτονίας κοντά στο πρωθυπουργικό γραφείο
  • [05] Ξεπέρασαν τις 700.000 οι Σύροι πρόσφυγες στις γετονικές χώρες

  • [01] Κλιμάκωση των κινητοποιήσεων αποφασίζουν οι αγρότες

    Κλιμάκωση των κινητοποιήσεών τους αποφασίζουν οι αγρότες.

    Στον κόμβο της Νίκαιας Λάρισας, στην εθνική οδό Αθηνών -Θεσσαλονίκης, παραμένουν τα τρακτέρ των θεσσαλών αγροτών, ενώ στην Ημαθία, οι αγρότες τα έχουν παρατεταγμένα στον κόμβο της Κουλούρας, στην Εγνατία οδό.

    Έτοιμοι να συμμετάσχουν στις κινητοποιήσεις δηλώνουν και οι αγρότες των Σερρών, οι οποίοι αναμένουν τα αποτελέσματα των συναντήσεων με τους πολιτικούς αρχηγούς.

    Εκπρόσωποι των αγροτών συναντήθηκαν νωρίτερα, με τον επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ Αλ. Τσίπρα, ο οποίος υπογράμμισε τον κίνδυνο να προκληθεί επισιτιστική κρίση από την αδυναμία των αγροτών να παράξουν πλούτο.

    Για να προκαλέσει μια άμεση συζήτηση γύρω από τα προβλήματα του αγροτικού κόσμου ο κ. Τσίπρας ανακοίνωσε ότι εντός της ημέρας θα στείλει επιστολή στον πρόεδρο της βουλής, με την οποία θα ζητήσει τη διεξαγωγή προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση στη βουλή σε επίπεδο αρχηγών κομμάτων. Παράλληλα ο κ. Τσίπρας εξαπέλυσε επίθεση κατά του πρωθυπουργού εκφράζοντας την ελπίδα ότι αυτή τη φορά «ο εξαφανισμένος από τη βουλή Α. Σαμαράς θα εμφανιστεί. «Φτάνει πια με τα επικοινωνιακά τρικ» είπε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, σημειώνοντας τη δραματική κατάσταση που επικρατεί στον αγροτικό κόσμο και όχι μόνο.

    Οι αγρότες είπε ο κ Τσίρπας, ζητούν με αγωνία να μπορέσουν να παράξουν πλούτο. Δεν είναι επαίτες, δεν ζητούν χρήματα, ζητούν να τους δοθεί η δυνατότητα να παράξουν. Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ είπε ότι οι μνημονιακές πολιτικές, διαλύουν τον ιστό της χώρας και μας οδηγούν σε επισιτιστική, σε ανθρωπιστική κρίση και ζήτησε να αναλογιστούν όλοι τις ευθύνες τους. Αν δεν συμβεί αυτό, πρόσθεσε, η χώρα θα αναγκάζεται να δανείζεται συνεχώς για να μπορέσει να σταθεί στα πόδια της, πράγμα που δεν μπορεί να λύσει κανένα πρόβλημα.

    Αντιπροσωπεία των αγροτών έχει αυτή την ώρασυνάντηση με τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ, Ευ. Βενιζέλο.

    Χθες, ο πρόεδρος της ΠΑΣΕΓΕΣ Τζανέτος Καραμίχας μαζί με την αντιπροσωπεία της Πρωτοβουλίας για την Ανασυγκρότηση του Αγροτικού Συνδικαλιστικού Κινήματος, είχαν συνάντηση και με τον πρόεδρο της ΔΗΜΑΡ. Υπαρκτά, χαρακτήρισε ο κ.Κουβέλης τα προβλήματα των αγροτών και δεσμεύθηκε να τα θέσει στη κυβέρνηση.

    Απόλυτα δικαιολογημένες, χαρακτήρισε τις αγροτικές κινητοποιήσεις η γγ του ΚΚΕ, Αλέκα Παπαρήγα στη Βουλή.

    [02] «Μια γιορτή στου Νουριάν» σπάει το παιδικό θεατρικό κατεστημένο

    Το έργο «Μια γιορτή στου Νουριάν» γράφτηκε και παίχτηκε στις αρχές της δεκαετίας του '70 από το Θέατρο Γκριπς του Βερολίνου, δημιουργοί του πρωτοποριακού παιδικού έργου «Ο Μορμόλης» που γνώρισε μεγάλη επιτυχία πριν αρκετά χρόνια από τον παιδικό θίασο της Ξένιας Καλογεροπούλου. Στη γερμανική εκδοχή ο τίτλος του ήταν «Μια Γιορτή στου Παπαδάκη» και η οικογένεια των μεταναστών του έργου ήταν Έλληνες!

    Μια ανατρεπτική κωμωδία με θέμα τις σχέσεις μεταξύ Ελλήνων και μεταναστών και την πολιτισμική συμφιλίωση και η «Γιορτή στου Νουριάν» του Φόλκερ Λούντβιγκ, μετά τη μεγάλη επιτυχία που σημείωσε πέρσι, ανέβηκε για δεύτερη χρονιά στο θέατρο Πορεία.

    «Το φυλετικό μίσος και οι προκαταλήψεις, μοιάζει να κερδίζουν έδαφος παντού, παράλληλα όμως φαίνεται πως υπάρχουν άνθρωποι που τα καταπολεμούν με πολυμήχανα μέσα και με φαντασία... και αυτό μου δίνει κουράγιο και ελπίδα» λέει ο συγγραφέας για το έργο του που απευθύνεται σε παιδιά από έξι ετών και πάνω.

    Αρχικά οι συντελεστές της ελληνικής παράστασης είχαν κάποιους φόβους και επιφυλάξεις για το πώς θα αντιμετωπιστεί το έργο κυρίως από τους γονείς και εκπαιδευτικούς. Τελικώς, η πραγματικότητα τους διέψευσε.

    «Σε πείσμα αυτού που κυριαρχεί στον χώρο του παιδικού θεάτρου στη Ελλάδα τα τελευταία χρόνια, μιας αισθητικής χριστουγενιάτικου παραμυθιού με τραγουδάκια και χαρούμενες νεραΐδες και ξωτικά, το «Μια Γιορτή στου Νουριάν» σπάει το κλισέ και κατά 90% και βάλε, οι γονείς που βλέπουν την παράσταση λένε ένα ειλικρινές ευχαριστώ και έρχονται στα καμαρίνια συγκινημένοι και ενθουσιασμένοι» λέει ο Ελληνοπέρσης σκηνοθέτης της παράστασης Βασίλης Κουκαλάνι στο ΑΠΕ-ΜΠΕ και προσθέτει: «τα παιδιά επίσης τα βιώνουμε μετά την παράσταση χαρούμενα και με αυτοπεποίθηση. Πιο μακροπρόθεσμα έχω ακούσει και γονείς να λένε ότι μετά το «Μια Γιορτή στου Νουριάν» η τοποθέτησή τους και των παιδιών έχει αλλάξει ριζικά και τα παιδιά έχουν ξεφοβηθεί στο θέμα των αλλοδαπών και των προσφύγων».

    [03] Τον Εμάνουελ Πόγκατεζ πήρε η Γουέστ Χαμ

    Στην πρέμιερ λιγκ θα δοκιμάσει την τύχη του ο Εμάνουελ Πόγκατεζ, που θα αγωνιστεί στη Γουέστ Χαμ ως δανεικός έως το τέλος της σεζόν από τη Βόλφσμπουργκ.

    Ο 30χρονος κεντρικός αμυντικός, που έχει φορέσει 50 φορές τη φανέλα της εθνικής Αυστρίας, θα επιστρέψει στο αγγλικό πρωτάθλημα, όπου είχε κάνει σημαντική καριέρα με τη Μίντλεσμπρο την πενταετία 2005-10. «Η επιστροφή μου στην πρέμιερ λιγκ είναι κάτι που ήθελα πάρα πολύ. Είναι το καλύτερο πρωτάθλημα στον κόσμο και είμαι έτοιμος για μια νέα πρόκληση.»

    [04] Σομαλία: Τουλάχιστον 6 νεκροί σε επίθεση αυτοκτονίας κοντά στο πρωθυπουργικό γραφείο

    Τουλάχιστον έξι άνθρωποι, ανάμεσά τους στρατιώτες, σκοτώθηκαν σήμερα στο Μογκαντίσου, όταν καμικάζι ανατινάχθηκε κοντά σε σημείο ελέγχου μέσα στη Villa Somalia, στο συγκρότημα στο οποίο βρίσκεται το προεδρικό μέγαρο και τα γραφεία του πρωθυπουργού, σύμφωνα με πληροφορίες των τοπικών αρχών.

    Ο καμικάζι πυροδότησε τα εκρηκτικά που έφερε όταν οι φρουροί ασφαλείας ζήτησαν τα στοιχεία του. Στόχος της επίθεσης ήταν ο πρωθυπουργός, δήλωσαν αξιωματούχοι.

    Η επίθεση αυτοκτονίας πραγματοποιήθηκε έξω από το γραφείο του πρωθυπουργού Αμπντί Φάραχ Σίρντον Σαΐντ, ο οποίος δεν τραυματίστηκε. "Ο πρωθυπουργός ήταν στο γραφείο του τη στιγμή της επίθεσης αλλά δεν τραυματίστηκε. Η επίθεση σημειώθηκε έξω από το κτίριο", είπε αξιωματούχος του πρωθυπουργικού γραφείου που ζήτησε να μην κατονομαστεί.

    Την ίδια ώρα ο σομαλός πρόεδρος Χάσαν Σέιχ Μοχάμουντ αναμένεται σήμερα στις Βρυξέλλες όπου θα έχει σημαντικές συνομιλίες με ευρωπαίους αξιωματούχους. Το προεδρικό μέγαρο βρίσκεται κοντά στο πρωθυπουργικό γραφείο.

    Καμιά οργάνωση δεν έχει αναλάβει μέχρι στιγμής την ευθύνη. Οι σεμπάμπ ελέγχουν ακόμη μεγάλες περιοχές στη νότια και κεντρική Σομαλία και μπορούν να πραγματοποιούν αιματηρές επιθέσεις στην πρωτεύουσα.

    Μετά τις εκλογές του περασμένου Σεπτεμβρίου, όταν εξελέγη πρόεδρος ο Χάσαν Σέιχ Μοχάμουντ, ένας ακαδημαϊκός και ακτιβιστής των δικαιωμάτων του πολίτη, διόρισε πρωθυπουργό τον στενό συνεργάτη του και πρώην επιχειρηματία Αμπντί Φάραχ Σίρντον Σαΐντ. Η νέα κυβέρνηση εργάζεται για την ανοικοδόμηση της χώρας, ενώ μια από τις σημαντικότερες προκλήσεις που αντιμετωπίζει είναι η πάταξη των ισλαμιστών ανταρτών σεμπάμπ, που έχουν διασυνδέσεις με την Αλ Κάιντα.

    Τον τελευταίο ενάμισυ χρόνο στο Μογκαντίσου επικρατεί σχετική ηρεμία. Από τότε που οι σεμπάμπ εκδιώχθηκαν τον Αύγουστο του 2011 από το σομαλικό στρατό και τη δύναμη της Αφρικανικής Ένωσης (Amisom) που τον υποστηρίζει, οι μάχες στην πόλη σταμάτησαν. Ωστόσο επιχειρήσεις τύπου ανταρτοπόλεμου, επιθέσεις με παγιδευμένο αυτοκίνητο και αυτοκτονίας πραγματοποιούνται συχνά στη σομαλική πρωτεύουσα που θεωρείται από τις πιο επικίνδυνες στον κόσμο.

    Επιμέλεια: Α. Γεωργίου

    [05] Ξεπέρασαν τις 700.000 οι Σύροι πρόσφυγες στις γετονικές χώρες

    Περισσότεροι από 700.000 Σύροι πρόσφυγες έχουν καταγραφεί στις γειτονικές της Συρίας χώρες ή βρίσκονται εν αναμονή της καταγραφής τους, καθώς το προσωπικό της Υπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ αντιμετωπίζει μεγάλη αύξηση του ρυθμού εξόδου του συριακού πληθυσμού. ανακοίνωσε ο ΟΗΕ.

    "Είμαστε αντιμέτωποι με την αδιάκοπη έξοδο προσφύγων από όλα τα συνοριακά περάσματα. Κάνουμε διπλές βάρδιες για να τους καταγράψουμε", δήλωσε στη Γενεύη η εκπρόσωπος της Υπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες Σιμπέλα Γουίλκις.

    Η Ιορδανία φιλοξενεί 167.444 καταγεγραμμένους σύρους πρόσφυγες, ενώ άλλοι 51.729 περιμένουν να καταγραφούν. Πολλοί από αυτούς έχουν διαφύγει από τις συγκρούσεις στην περιοχή της Ντεράα, σύμφωνα με τα στοιχεία της Υπατης Αρμοστείας που δόθηκαν στη δημοσιότητα σήμερα και δείχνουν ότι ο συνολικός αριθμός των προσφύγων ανερχόταν σε 705.000 ανθρώπους μέχρι τις 27 Ιανουαρίου.

    Ο Λίβανος φιλοξενεί 157.139 καταγεγραμμένους πρόσφυγες, ενώ 69.000 περιμένουν να καταγραφούν. Η Τουρκία φιλοξενεί 163.161 σύρους πρόσφυγες σε 15 καταυλισμούς, το Ιράκ 77.415. Στην Αίγυπτο έχουν καταφύγει 14.312 πρόσφυγες και στην υπόλοιπη βόρεια Αφρική άλλοι 5.417.

    Επιμέλεια: Ε. Κωτσάκη


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Tuesday, 29 January 2013 - 11:30:22 UTC