Browse through our Interesting Nodes on Greek Politics Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 13-01-31

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Δεκατέσσερις νεκροί και 100 τραυματίες μετά από έκρηξη στην πόλη του Μεξικού
  • [02] Νέα στοιχεία προκύπτουν για τα αίτια της πυρκαγιάς στη Βραζιλία

  • [01] Δεκατέσσερις νεκροί και 100 τραυματίες μετά από έκρηξη στην πόλη του Μεξικού

    Ισχυρή έκρηξη συγκλόνισε την Πέμπτη τα κεντρικά γραφεία της κρατικής εταιρείας πετρελαίου Pemex, στην Πόλη του Μεξικού, με αποτέλεσμα 14 άνθρωποι να χάσουν τη ζωή τους και τουλάχιστον 100 να τραυματιστούν.

    Η έκρηξη σημειώθηκε στους πρώτους ορόφους του κτιρίου, το οποίο βρίσκεται στο κέντρο της πόλης, με αποτέλεσμα θραύσματα να εκτοξευτούν σε ακτίνα πολλών μέτρων, ενώ οι εργαζόμενοι έτρεχαν πανικόβλητοι να σωθούν.

    Ο υπουργός Εσωτερικών, Μιγκέλ Ανχέλ Οσόριο Τσονγκ, δήλωσε ότι κατά την έκρηξη 14 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους και 100 τραυματίστηκαν. Δεν έχουν γίνει ακόμα γνωστά τα αίτια που προκλήθηκε η έκρηξη, ενώ ο αριθμός των νεκρών ενδεχομένως να αυξηθεί, επεσήμανε.

    Σύμφωνα με τις πρώτες αναφορές των μέσων ενημέρωσης της χώρας, εικάζεται ότι εξερράγη κάποιο από τα μηχανήματα που υπήρχαν μέσα στο κτίριο. Ωστόσο, αξιωματούχος του Κέντρου Άμεσης Βοήθειας δήλωσε ότι η έκρηξη προκλήθηκε από διαρροή αερίου.

    Οι αστυνομικές αρχές έσπευσαν άμεσα στην περιοχή και απέκλεισαν το κτίριο, ενώ εικόνες που προβλήθηκαν στα τηλεοπτικά δίκτυα της χώρας έδειχνα ότι σοβαρές ζημιές προκλήθηκαν στο ισόγειο του κτιρίου και πολλά παράθυρα έσπασαν στους πρώτους ορόφους.

    «Το κτίριο κλυδωνίστηκε, το ρεύμα κόπηκε και ξαφνικά υπήρχαν συντρίμμια παντού. Οι συνάδελφοί μας, μας βοήθησαν να βγούμε από το κτίριο», είπε αυτόπτης μάρτυρας.

    Η Pemex είχε δηλώσει αρχικά ότι το κτίριο όπου στεγάζονται τα κεντρικά γραφεία της εταιρείας εκκενώθηκαν εξαιτίας διακοπής του ηλεκτρικού ρεύματος. Στη συνέχεια ανακοινώθηκε ότι σημειώθηκε έκρηξη χωρίς να όμως να δοθούν περαιτέρω πληροφορίες σχετικά με τα αίτια.

    Ελικόπτερα και πυροσβεστικά οχήματα έσπευσαν στο σημείο της έκρηξης και οι τραυματιοφορείς απομάκρυναν τους εργαζομένους από τα συντρίμμια. Ειδικά σκυλιά διάσωσης εστάλησαν στην περιοχή προκειμένου να εντοπίσουν τραυματίες ή νεκρούς.

    [02] Νέα στοιχεία προκύπτουν για τα αίτια της πυρκαγιάς στη Βραζιλία

    Ένα είδος εξαιρετικά εύφλεκτου αφρού φαίνεται να είναι η αιτία που ξέσπασε η πυρκαγιά σε νυκτερινό κέντρο, το περασμένο Σαββατοκύριακο στη Βραζιλία, με αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους 235 άνθρωποι. Σύμφωνα με τις έρευνες της αστυνομίας εξαιτίας του αφρού, ο χώρος κατακλύστηκε από έναν παχύ δηλητηριώδη καπνό, μέσα σε μόλις τρία λεπτά.

    Οι αρχές εικάζουν ότι ο τοξικός αφρός, που είχε χρησιμοποιηθεί για την ηχομόνωση του κέντρου, ίσως να αποτέλεσε τον μεγαλύτερο κίνδυνο εκτός από το γεγονός ότι οι περισσότεροι από τους πυροσβεστήρες που υπήρχαν στο χώρο ήταν ελαττωματικοί.

    «Εάν δεν υπήρχε αυτό το υλικό, κανείς δεν θα είχε πεθάνει», δήλωσε ο αρχηγός της αστυνομίας στη Σάντα Μαρία, Μαρσέλο Αριγκόνι, κρατώντας στα χέρια του ένα κομμάτι αφρού, το οποίο είχε τοποθετηθεί στους τοίχους του κέντρου χωρίς επιβραδυντικό φλόγας. «Σε ορισμένα σημεία του κέντρου όπου δεν υπήρχε ο αφρός, σχεδόν τίποτα δεν κάηκε».

    Η αστυνομία ερευνά εάν ευθύνονται για αμέλεια δημοτικοί υπάλληλοι που επέτρεψαν τη λειτουργία του κέντρου. Ως μέρος μιας ξεχωριστής έρευνας, η αστυνομία έχει επίσης υπό κράτηση τους ιδιοκτήτες του κέντρου διασκέδασης και δύο μέλη της μπάντας που έπαιζε εκείνο το βράδυ, ως υπόπτους για ρίψη φωτοβολίδας μέσα στο χώρο, το πρωί της Κυριακής.

    Ο δήμαρχος της πόλης και αξιωματούχοι πυρασφάλειας επιρρίπτουν ο ένας στον άλλον ευθύνες για παράνομη άδεια λειτουργίας και ελλιπές πρόγραμμα πυρασφάλειας στο κέντρο. Την Πέμπτη, ο δήμαρχος ανέστειλε τις άδειες όλων των νυχτερινών κέντρων και των συναυλιακών χώρων της πόλης για 30 ημέρες.

    Ο επικίνδυνος αφρός που είχε χρησιμοποιηθεί για ηχομόνωση, ίσως αποβεί μοιραίος για πολλούς από τους επιζήσαντες της τραγωδίας, αφού οι αναθυμιάσεις προκάλεσαν αναπνευστικά προβλήματα σε 238 άτομα, 138 εκ των οποίων διακομίστηκαν στο νοσοκομείο την Πέμπτη και περίπου 100 την Κυριακή. Ο αριθμός των θυμάτων που βρίσκονται μέχρι στιγμής στη μονάδα εντατικής θεραπείας έχει ανέλθει στους 87.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Friday, 1 February 2013 - 3:30:20 UTC