Read the North Atlantic Treaty (4 April 1949) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 13-02-15

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Το ΕΣΠΑ στο επίκεντρο του υπουργικού συμβουλίου
  • [02] Σήμερα η δίκη των αγροτών
  • [03] Πώς θα γίνει η θεώρηση των βιβλιαρίων υγείας των ασφαλισμένων του ΙΚΑ
  • [04] "Οι ΗΠΑ δεν θα εγκαταλείψουν την Ευρώπη για χάρη της Ασίας"
  • [05] Ο καρκίνος "χτυπά" κάθε χρόνο 250.000 παιδιά
  • [06] Ο Αστερίξ πάει ...μουσείο
  • [07] Στοιχεία των δυο συλληφθέντων με όπλα στο Χαϊδάρι έδωσε στη δημοσιότητα η ΕΛ.ΑΣ.
  • [08] Αlpha Bank: Η Ελλάδα πρωταθλήτρια στην εξασφάλιση κοινοτικών κονδυλίων
  • [09] Πρόσκληση ΗΠΑ - ΕΕ - ΟΗΕ στο Ιράν για την επίλυση της κρίσης με τα πυρηνικά
  • [10] Λίνα Μενδώνη στο ΑΠΕ-ΜΠΕ: «Παράγοντας ανάπτυξης ο Πολιτισμός»
  • [11] «Έξυπνο» κινητό πολυτελείας με κόστος...μόνο 6.000 δολάρια!
  • [12] Εντατικοποιούνται οι ενέργειες για την καταπολέμηση της λύσσας
  • [13] Ο χρόνος είναι σωτήριος σε περίπτωση εμφράγματος
  • [14] Ίδρυμα Μ. Κακογιάννη: Αφιέρωμα στον ιαπωνικό κινηματογράφο

  • [01] Το ΕΣΠΑ στο επίκεντρο του υπουργικού συμβουλίου

    Η ανάπτυξη είναι το μεγάλο στοίχημα της κυβέρνησης, την οποίαο πρωθυπουργός και οι υπουργοί έχουν θέσει ως πρώτη προτεραιότητα.

    Στο πλαίσιο αυτό, συνεδριάζει σήμερα το υπουργικό συμβούλιο (14.00), στο επίκεντρο του οποίου θα βρεθεί το ΕΣΠΑ και οι καλύτεροι τρόποι απορρόφησής του, ώστε να διοχετευθεί "ζεστό" χρήμα στην ελληνική οικονομία.

    [02] Σήμερα η δίκη των αγροτών

    Σήμερα στις 13.00 θα πραγματοποιηθεί τελικά η δίκη των δώδεκα αγροτών από τη Λαμία που συνελήφθησαν μετά τα επεισόδια και τις συμπλοκές των αγροτών με τα ΜΑΤ στην εθνική οδό την Τετάρτη.

    Τη δίκη ανέβαλε χθες το Πρωτοδικείο Λαμίας εξ αιτίας της απουσίας των αστυνομικών- μαρτύρων κατηγορίας.

    Εν τω μεταξύ, αποσύρθηκε - ώστε να επανακατατεθεί βελτιωμένη - η τροπολογία του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης που εξαλείφει αξιόποινες πράξεις για παρακώλυση συγκοινωνιών οι οποίες τελέστηκαν έως τις 31 Δεκεμβρίου του 2012 στο πλαίσιο κινητοποιήσεων αγροτών, αυτοκινητιστών ταξί και οδηγών φορτηγών.

    [03] Πώς θα γίνει η θεώρηση των βιβλιαρίων υγείας των ασφαλισμένων του ΙΚΑ

    Δεν είναι απαραίτητη η προσέλευση των δικαιούχων στις αρμόδιες Υπηρεσίες του Μητρώου του Ιδρύματος Κοινωνικών Ασφαλίσεων (ΙΚΑ - ΕΤΑΜ) για τη θεώρηση του ατομικού βιβλιαρίου υγείας, σύμφωνα με ανακοίνωση της διοίκησης του Ιδρύματος.

    Όσον αφορά το ασφαλιστικό έτος 2013 (από 1/3/2013 έως 28/2/2014), το ΙΚΑ ενημερώνει ότι έχουν ήδη αποσταλεί προς επιχειρήσεις, προκειμένου να επιδοθούν στους απασχολούμενούς τους, 1.207.701 αυτοκόλλητες ετικέτες με τις οποίες πιστοποιείται η χορήγηση ασφαλιστικής ικανότητας από 1/3/2013 έως 28/2/2014

    Στις 15/2/2013 θα γίνει η αποστολή 240.000 αυτοκόλλητων ετικετών ασφαλιστικής ικανότητας σε καθένα από τους επιδοτηθέντες ανέργους, με βάση τα στοιχεία που διετέθησαν από τον ΟΑΕΔ, οι οποίοι το προηγούμενο ημερολογιακό έτος (1/1/2012-31/12/2012) είχαν επιδοτηθεί με τακτική επιδότηση για τουλάχιστον 100 ημέρες. Η αποστολή γίνεται στις διευθύνσεις που έχουν καταχωρισθεί στα μητρώα του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ.

    Η διοίκηση του Ιδρύματος διευκρινίζει ότι δεν απαιτείται η θεώρηση του οικογενειακού βιβλιαρίου υγείας για τα προστατευόμενα μέλη οικογένειας, εφόσον αυτά είναι σύζυγοι ή τέκνα που δεν έχουν συμπληρώσει το 18ο έτος της ηλικίας τους μέσα στο ασφαλιστικό έτος 2013. Επίσης δεν απαιτείται η θεώρηση του οικογενειακού βιβλιαρίου και για όσους έχουν λάβει ασφαλιστική ικανότητα.

    [04] "Οι ΗΠΑ δεν θα εγκαταλείψουν την Ευρώπη για χάρη της Ασίας"

    Η Ουάσινγκτον δεν θα διαλύσει τη σχέση της με την Ευρώπη για χάρη της Ασίας, υποσχέθηκε ο αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Τζον Κέρι στην ευρωπαία ομόλογό του Κάθριν Αστον, αστειευόμενος με αφορμή την ημέρα του Αγίου Βαλεντίνου, χθες Πέμπτη.

    "Πολλά έχουν γραφτεί για τις μεγάλες προσπάθειες της Αμερικής στην περιοχή της Ασίας-Ειρηνικού. Θέλω να υπογραμμίσω πως η επανεξισορρόπηση την οποία υποσχέθηκε ο πρόεδρος Ομπάμα δεν γίνεται και δεν θα γίνει σε βάρος της σχέσης μας με την Ευρώπη", δήλωσε ο νέος υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, ο οποίος ανέλαβε τα καθήκοντά του την 1η Φεβρουαρίου.

    Η πολιτική της κυβέρνησης Ομπαμα σχετικά με την Ασία θεωρείται από πολλούς ως απομάκρυνση της Ουάσινγκτον από την Μέση Ανατολή και την Ευρώπη.

    "Επιθυμούμε μια μεγαλύτερη δέσμευση με την Ευρώπη, η οποία είναι για μας κάτι περισσότερο από εταίρος", τόνισε ο Κέρι.

    Από την πλευρά της η κ.Αστον είπε χαμογελώντας πως "δεν υπάρχει κάτι καλύτερο από το να είσαι στην Ουάσινγκτον την ημέρα του Αγίου Βαλεντίνου για να γιορτάσεις την αμερικανο-ευρωπαϊκή συνεργασία".

    "Θέλουμε να είμαστε ο πιο πιστός σας εταίρος. Γνωρίζουμε όλες τις δυσκολίες, αλλά πιστεύω ότι μπορούμε να τις ξεπεράσουμε", απάντησε ο Κέρι.

    [05] Ο καρκίνος "χτυπά" κάθε χρόνο 250.000 παιδιά

    Πάνω από 150.000 θάνατοι κάθε χρόνο, θα μπορούσαν να είχαν αποφευχθεί, εάν υπήρχε δυνατότητα έγκαιρης διάγνωσης και εξειδικευμένης θεραπείας σε όλα τα παιδιά. Ετησίως περίπου, 250.000 παιδιά νοσούν από καρκίνο, ωστόσο, σήμερα μόνο το 20% των παιδιών ανά τον κόσμο μπορούν να επωφεληθούν από την προηγμένη ιατρική φροντίδα. Το 80% από αυτά, προέρχεται από χώρες μέσου και χαμηλού εισοδήματος. Στη χώρα μας, περίπου 300 παιδιά προσβάλλονται ετησίως από καρκίνο, κυρίως από λευχαιμία.

    Τα παιδιά μπορεί να προσβάλλονται πολύ σπανιότερα από καρκίνο σε σχέση με τους ενήλικες, ωστόσο, ο καρκίνος παραμένει η συχνότερη αιτία θανάτου σε παιδιά μετά τα ατυχήματα. Εάν ο καρκίνος διαγνωστεί αρκετά νωρίς και το παιδί υποβληθεί στα κατάλληλα θεραπευτικά πρωτόκολλα, τότε περίπου το 70% των καρκίνων της παιδικής ηλικίας είναι ιάσιμοι, γι αυτό, επισημαίνουν οι ειδικοί, θα πρέπει να δοθεί ιδιαίτερη σημασία στην εκπαίδευση των επαγγελματιών της υγείας ώστε να είναι σε θέση να διαγνώσουν έγκαιρα τη νόσο και στη σωστή ενημέρωση των γονιών ώστε να απευθύνονται έγκαιρα στα παιδιατρικά νοσοκομεία. Μέγιστο επίτευγμα της ιατρικής αποτελεί το γεγονός, ότι οκτώ στα δέκα παιδιά με λευχαιμία σήμερα γίνονται καλά.

    Τα παιδιά που πάσχουν από καρκίνο χρειάζονται τη βοήθεια όλων, αναφέρει η Διεθνής Ένωση Γονέων με Καρκινοπαθή Παιδιά, με πρωτοβουλία της οποίας γιορτάζεται κάθε χρόνο στις 15 Φεβρουαρίου, η Παγκόσμια Ημέρα κατά του Παιδικού Καρκίνου, με στόχο την ενημέρωση της διεθνούς κοινής γνώμης για τις παιδικές νεοπλασίες (καρκίνους) και για την ευαισθητοποίηση του ευρύτερου κοινωνικού περιβάλλοντος σχετικά με τις ανάγκες των παιδιών που νοσούν από καρκίνο σε όλο τον πλανήτη.

    Η Διεθνής Ένωση Γονέων με Καρκινοπαθή Παιδιά υπάρχει, έτσι ώστε οι γονείς αυτών των παιδιών να έχουν πρόσβαση στις πληροφορίες που χρειάζονται για να πάρουν σωστές αποφάσεις σχετικά με τη θεραπεία του παιδιού τους.

    Οι κυριότερες μορφές παιδικού καρκίνου είναι: Λευχαιμίες (οξεία λεμφοβλαστική, οξεία μυελοβλαστική), οι όγκοι του κεντρικού νευρικού συστήματος που είναι κυρίως εγκεφαλικοί όγκοι (αστροκύτωμα, γλοίωμα, μυελοβλάστωμα, επενδύμωμα), τα λεμφώματα (κακοήθεις όγκοι λεμφαδένων ή άλλων οργάνων), οι όγκοι του αμφιβληστροειδούς (ρετινοβλάστωμα), τα σαρκώματα μαλακών μορίων (ραβδομυοσάρκωμα) και των οστών (οστεοσάρκωμα, σάρκωμα Ewing),οι όγκοι νεφρών (νεφροβλάστωμα) και επινεφριδίων (νευροβλάστωμα), οι όγκοι ήπατος (ηπατοβλάστωμα), κ.α. Κακοήθεις όγκοι ενήλικου τύπου όπως ο καρκίνος του μαστού, του πνεύμονα, του προστάτη, κλπ είναι πάρα πολύ σπάνιο να παρατηρηθούν στην παιδική ηλικία.

    [06] Ο Αστερίξ πάει ...μουσείο

    «Μα τον Τουτάτη, τόσοι ταύροι κι ούτε ένα αγριογούρουνο!» αναρωτιέται ο Οβελίξ, κοιτώντας τα πήλινα ομοιώματα ταύρων που βρέθηκαν στο ιερό του Ποσειδώνα στα Τσισκιανά Σελίνου, στον νομό Χανίων.

    «Λες ένα απ' αυτά να είναι το κεφάλι του Αδριανού που συνάντησα στο μουσείο Κισάμου;» απορεί ο Αστερίξ ανάμεσα σε δύο πορτραίτα του Ρωμαίου αυτοκράτορα, όλα εκθέματα του κρητικού μουσείου.

    Όχι, τα παραπάνω δεν αφορούν το σενάριο μιας ακόμη ταινίας με πρωταγωνιστές τους διάσημους ήρωες των Ρενέ Γκοσινί και Αλμπέρ Ιντερζό και επίκεντρο την αρχαία Κρήτη. Είναι τα λόγια που συνοδεύουν τις φιγούρες των διάσημων κινούμενων σχεδίων, οι οποίες συμμετέχουν στην πρωτότυπη περιοδική έκθεση «50 χρόνια Αστερίξ». Μια έκθεση που, μετά και την ομόφωνη θετική γνωμοδότηση του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου, θα παρουσιαστεί στο Αρχαιολογικό Μουσείο Κισάμου, από τον Φεβρουάριο ως τον Μάιο του 2013.

    Η έκθεση θα "σταθμεύσει" στην πόλη των Χανίων, μετά από εννέα διαφορετικές "στάσεις" σε ισάριθμα αρχαιολογικά μουσεία της χώρας: της Θεσσαλονίκης, της Πάτρας, του Άργους Ορεστικού, των Ιωαννίνων, των Δελφών, της Ηγουμενίτσας, του Βόλου, της Νικόπολης και της Άρτας. Είναι μια παραγωγή του Αρχαιολογικού Μουσείου Θεσσαλονίκης, του Γαλλικού Ινστιτούτου και των εκδόσεων «ΜΑΜΟΥΘ Comix», με αφορμή τα 50 χρόνια κυκλοφορίας της περίφημης σειράς.

    Οι περιπέτειες του Αστερίξ, που μαζί με τον αχώριστο φίλο του Οβελίξ και τους κατοίκους του γαλατικού χωριού αντιστέκονται στους Ρωμαίους περί το 50 π.Χ., ξεκίνησαν το 1959. Έκτοτε το κόμικ έχει μεταφραστεί σε 107 γλώσσες και διαλέκτους, μεταξύ των οποίων η κρητική, η κυπριακή και η ποντιακή, καθώς και στα αρχαία ελληνικά και λατινικά. Επίσης, οι Γαλάτες ήρωες έχουν πρωταγωνιστήσει σε 11 ταινίες (από τις οποίες οι οκτώ είναι κινούμενα σχέδια). Μάλιστα, η τελευταία ταινία με τίτλο «Ο Αστερίξ στους Ολυμπιακούς Αγώνες» (2008) και πρωταγωνιστές τους Ζεράρ Ντεπαρντιέ, Κλόβις Κορνιγιάκ και Αλέν Ντελόν, εκτυλίσσεται στην αρχαία Ολυμπία.

    [07] Στοιχεία των δυο συλληφθέντων με όπλα στο Χαϊδάρι έδωσε στη δημοσιότητα η ΕΛ.ΑΣ.

    Τα στοιχεία ταυτότητας και φωτογραφίες των δύο ατόμων από την Κόρινθο που συνελήφθησαν με όπλα στην κατοχή τους, στις 5-2-2013, στο Χαϊδάρι, και τα οποία φέρονται να έχουν συμμετάσχει σε επεισόδια που είχαν προκαλέσει μέλη της Χρυσής Αυγής, έδωσεχθες βράδυη Αστυνομία, κατόπιν σχετικής διάταξης της Εισαγγελέως Πρωτοδικών Αθηνών.

    Η δημοσιοποίηση των στοιχείων ταυτότητας και των φωτογραφιών των συλληφθέντων, όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση της ΕΛ.ΑΣ., πραγματοποιείται επειδή ενδέχεται να έχουν συμμετάσχει σε ρατσιστικές επιθέσεις και άλλες κακουργηματικές πράξεις για τις οποίες διενεργείται προανάκριση από υπηρεσίες της Ελληνικής Αστυνομίας και αποσκοπεί «στην προστασία του κοινωνικού συνόλου, των ανηλίκων, των ευάλωτων ή ανίσχυρων πληθυσμιακών ομάδων και στην ευχερέστερη πραγμάτωση της αξίωσης της Πολιτείας για τον κολασμό των παραπάνω αδικημάτων».

    Συγκεκριμένα πρόκειται για τους:

    - Δράκο Παναγιώτη του Θεόδωρου και της Βασιλικής, που γεννήθηκε το 1986 στην Κόρινθο.

    - Χαϊδά Γρηγόριο-Λουκά του Παναγιώτη και της Ελένης, που γεννήθηκε το 1994 στην Κόρινθο.

    Οι παραπάνω συνελήφθησαν το βράδυ της 5ης Φεβρουαρίου από αστυνομικούς, οταν εντοπίστηκαν να κινούνται στην περιοχή του Χαϊδαρίου Αττικής με όχημα το οποίο δεν έφερε την πίσω πινακίδα κυκλοφορίας. Ύστερα από έλεγχο που διενεργήθηκε βρέθηκαν:

    ?Στην κατοχή του 27χρονου, ένα πιστόλι ZASTAVA με 4 φυσίγγια, ένα πτυσσόμενο γκλοπ και ένας σουγιάς.

    ?Στην κατοχή του 19χρονου, ένας πτυσσόμενος σουγιάς, ένα πτυσσόμενο γκλοπ, ένα ζευγάρι γάντια και μία κουκούλα τύπου full face.

    ?Στο χώρο αποσκευών του οχήματος δύο κράνη μαύρου χρώματος.

    Από την Αστυνομία παρακαλείται όποιος πολίτης γνωρίζει οτιδήποτε σχετικά με τους δύο συλληφθέντες, να επικοινωνήσει στους τηλεφωνικούς αριθμούς 210-5819224 του Τμήματος Ασφαλείας Χαϊδαρίου και 210-6411111 της Διεύθυνσης Ασφάλειας Αττικής, με τη διαβεβαίωση ότι εξασφαλίζεται η ανωνυμία και το απόρρητο της επικοινωνίας.

    [08] Αlpha Bank: Η Ελλάδα πρωταθλήτρια στην εξασφάλιση κοινοτικών κονδυλίων

    «Οι θετικές εξελίξεις συνεχίζουν να διαδέχονται η μία την άλλη, τονώνοντας τις προσδοκίες για την ανάκαμψη της οικονομίας. Η Ελλάδα των πρωτογενών πλεονασμάτων αναδεικνύεται και πρωταθλήτρια στην εξασφάλιση κοινοτικών πόρων για περιφερειακή και αγροτική ανάπτυξη». Αυτά αναφέρουν οι οικονομικοί αναλυτές της Alpha Bank στο τελευταίο οικονομικό δελτίο της τράπεζας.

    Συγκεκριμένα, όπως τονίζεται, η Ελλάδα θα συνεχίσει να έχει σημαντικές αναπτυξιακές επιχορηγήσεις από την ΕΕ-27 και στην περίοδο 2014-2020. Με τις αποφάσεις του Συμβουλίου Κορυφής της ΕΕ-27 την 9.2.2013, υπογραμμίζεται, η Ελλάδα θα επωφεληθεί την περίοδο 2014-2020 από την εισροή διαρθρωτικών πόρων του προϋπολογισμού της ΕΕ- 27, ύψους 14,5 δισ. ευρώ για συγχρηματοδότηση επενδύσεων και αναπτυξιακών δραστηριοτήτων στην οικονομία και επιπλέον 1,8 δισ. ευρώ στον αγροτικό τομέα.

    Επιπλέον, επισημαίνεται ότι με την πρόβλεψη που υπάρχει για αναθεώρηση το 2016 της κατανομής των πόρων με βάση τα νέα στοιχεία για το ΑΕΠ των χωρών, η Ελλάδα αναμένει βάσιμα να εισπράξει επιπλέον 2 δισ. ευρώ από τα διαρθρωτικά ταμεία, λόγω της μεγάλης μείωσης του εγχώριου ΑΕΠ της χώρας τα τελευταία έτη. Συνολικά, όπως σημειώνεται στο οικονομικό δελτίο, η Ελλάδα θα έχει στη διάθεσή της κοινοτικές επιχορηγήσεις χρηματοδότησης επενδύσεων και αναπτυξιακών προγραμμάτων συνολικού ύψους 18,3 δισ. ευρώ από τον προϋπολογισμό της ΕΕ 2014-2020, έναντι 24,3 δισ. από τον προϋπολογισμό της ΕΕ 2007-2013.

    [09] Πρόσκληση ΗΠΑ - ΕΕ - ΟΗΕ στο Ιράν για την επίλυση της κρίσης με τα πυρηνικά

    Ο αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Τζον Κέρι, η ευρωπαία ομόλογός του Κάθριν Αστον και ο ΓΓ του ΟΗΕ Μπαν Κι-μουν κάλεσαν το Ιράν να καταβάλει προσπάθειες ώστε να σημειωθεί πρόοδος στην κρίση για το πυρηνικό του πρόγραμμα στις διεθνείς διαπραγματεύσεις στο τέλος του μήνα.

    Ο νέος υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ συναντήθηκε με την κ. Αστον και τον Μπαν στην Ουάσινγκτον και έκανε δηλώσεις στους δημοσιογράφους, για τρίτη φορά μέσα σε μια εβδομάδα, σχερτικά με τα ιρανικά πυρηνικά.

    Το Ιράν και η ομάδα 5+1 (ΗΠΑ, Ρωσία, Κίνα, Βρετανία, Γαλλία και Γερμανία) θα συναντηθούν στις 26 Φεβρουαρίου στο Αλμάτι του Καζακστάν για ένα νέο κύκλο συνομιλιών, μετά την αποτυχία των διαπραγματεύσεων στη Μόσχα τον περασμένο Ιούνιο.

    Όμως οι συνομιλίες αυτές "δεν θα προχωρήσουν παρά μόνο αν οι Ιρανοί καθίσουν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων αποφασισμένοι να καταθέσουν προτάσεις και να τις συζητήσουν", τόνισε ο Κέρι.

    Ο ίδιος είπε ακόμα πως "οι χώρες που έχουν (πυρηνικά) προγράμματα για ειρηνικούς σκοπούς δεν αντιμετωπίζουν πρόβλημα να αποδείξουν ότι οι σκοποί τους είναι ειρηνικοί".

    [10] Λίνα Μενδώνη στο ΑΠΕ-ΜΠΕ: «Παράγοντας ανάπτυξης ο Πολιτισμός»

    Η συμβολή του Πολιτισμού στην ανάπτυξη, το Αρχαιολογικό Κτηματολόγιο, η ψηφιοποίηση περίπου 500.000 κινητών μνημείων, το νέο «ΕΣΠΑ», η μετακόμιση του ΥΠΠΟ και η «θετική» πλευρά της κατάχωσης αρχαίων μνημείων, είναι μερικά από τα θέματα στα οποία αναφέρθηκε η γενική γραμματέας Πολιτισμού του υπουργείου Πολιτισμού (ΥΠΑΙΘΠΑ) Λίνα Μενδώνη, σε συνέντευξή της στο ΑΠΕ-ΜΠΕ.

    «Στην παρούσα χρονική περίοδο η χώρα μας καλείται να αναλάβει εκτεταμένες αναπτυξιακές πρωτοβουλίες, προκειμένου να αντιμετωπιστούν αποτελεσματικά τα προβλήματα που δημιουργεί η δύσκολη οικονομική συγκυρία, τόσο στα μεγάλα αστικά κέντρα όσο και στην περιφέρεια. Στην κοινή αυτή προσπάθεια έρχεται να συμβάλει και η Γενική Γραμματεία Πολιτισμού, με στρατηγικό σχεδιασμό που περιλαμβάνει την ανάδειξη του Πολιτισμού ως ζωτικού παράγοντα της οικονομικής και κοινωνικής ανάπτυξης της χώρας, τη συμβολή του στην αξιοποίηση δυναμικών παραγωγικών κλάδων όπως ο τουρισμός και, τέλος, τη σημαντικότητά του για την παραγωγή εισοδήματος και την αύξηση της απασχόλησης. Με βάση τους στόχους αυτούς, διαμορφώθηκε το Πρόγραμμα Δράσεων του Τομέα Πολιτισμού» τόνισε μεταξύ άλλων η γγ Πολιτισμού.

    Σύμφωνα με την κ. Μενδώνη, αναπτύσσεται έτσι μια καινούργια δυναμική στην αντιμετώπιση του Πολιτισμού και αναδεικνύεται η σπουδαιότητα του ρόλου που μπορεί να διαδραματίσει στη συνολική αναζωογόνηση των πόλεων και της υπαίθρου, αλλά και στην αναβάθμιση της συμβολικής θέσης των πόλεων, στη διάρθρωση του χώρου και στο δίκτυο των τουριστικών προορισμών. «Τα μνημεία και οι αρχαιολογικοί χώροι αποτελούν πόλους γύρω από τους οποίους αναπτύσσονται σημαντικές οικονομικές δραστηριότητες, γιατί αποτελούν πόλους έλξης επισκεπτών σε τοπικό, περιφερειακό, εθνικό και διεθνές επίπεδο. Αυτή καθαυτή η ύπαρξη και ανάδειξη του μνημειακού πλούτου αποτελεί τη βάση σημαντικών οικονομικών δραστηριοτήτων» εξηγεί.

    Παράλληλα, τονίζει τις πολλές δυνατότητες που επιφέρει η ανάδειξη των πολιτιστικών πόλων, όπως η δημιουργία έμμεσων και άμεσων θέσεων εργασίας. «Είναι ένα γεγονός που πρέπει να επισημανθεί και να τονιστεί ιδιαίτερα, κυρίως σήμερα, με την ανεργία να αυξάνεται καταγράφοντας πρωτοφανή αρνητικά ρεκόρ. Έτσι, η συνεισφορά των έργων του Πολιτισμού στην αύξηση της απασχόλησης και στην καταπολέμηση του κοινωνικού προβλήματος της ανεργίας είναι καίρια, αφού στα ενταγμένα αρχαιολογικά έργα, που εκτελούνται με αυτεπιστασία, απασχολούνται ανά την Ελλάδα περίπου 3.500 εργαζόμενοι» επισημαίνει.

    [11] «Έξυπνο» κινητό πολυτελείας με κόστος...μόνο 6.000 δολάρια!

    Ούτε χίλια, ούτε δύο χιλιάδες, αλλά έξι χιλιάδες δολάρια κοστίζει νέο «έξυπνο» κινητό τηλέφωνο.

    Ο λόγος για το νέο μοντέλο Ti της εταιρείας Vertu. Η συσκευή χρησιμοποιεί λειτουργικό Android, διαθέτει επεξεργαστή 1,7 GHz, μνήμη 64 GB, κάμερα με ανάλυση 8MP και οθόνη από ζαφείρι, η οποία, σύμφωνα με τον γενικό διευθυντή της Vertu, Πέρι Όστινγκ, είναι τέσσερις φορές πιο ανθεκτική από τις κοινές οθόνες «έξυπνων» κινητών τηλεφώνων.

    Το περίβλημα της συσκευής είναι κατασκευασμένο από τιτάνιο.

    Τα συνολικά 184 κομμάτια που αποτελούν το νέο μοντέλο συναρμολογούνται από έναν και μόνο Βρετανό τεχνίτη, ο οποίος υπογράφει μάλιστα την κάρτα SIM, μόνο όταν θέλει να δηλώσει εμπράκτως ότι αισθάνεται απόλυτα ικανοποιημένος από το τελικό αποτέλεσμα!

    Το επίπεδο υπηρεσιών που προσφέρει το Ti είναι αισθητά ανώτερο από τα λοιπά κινητά τηλέφωνα. Χαρακτηριστικό είναι το γεγονός ότι παρέχεται δωρεάν τεχνική υποστήριξη όλο το 24ωρο, είτε μέσω γραπτού μηνύματος, είτε μέσω φωνητικών εντολών, είτε ακόμη, μέσω ηλεκτρονικού μηνύματος.

    Ο προσωπικός «θυρωρός», όπως χαρακτηριστικά ονομάζεται η συγκεκριμένη υπηρεσία της Vertu, είναι πάντοτε στη διάθεση του χρήστη, προκειμένου να ικανοποιήσει τις επιθυμίες και να δώσει απαντήσεις σε ενδεχόμενες απορίες του.

    Ωστόσο, τόσο υψηλό επίπεδο υπηρεσιών κοστίζει ακριβά. Για την... ακρίβεια, η υπηρεσία είναι δωρεάν για τους πρώτους 12 μήνες με την αγορά της συσκευής. Ωστόσο, οι πελάτες που επιθυμούν να συνεχίσουν να χρησιμοποιούν τον προσωπικό «θυρωρό» θα πρέπει να πληρώσουν ένα μάλλον... αλμυρό αντίτιμο. Συγκεκριμένα, η κλασική έκδοση κοστίζει 2.900 δολάρια ετησίως, η «αφοσιωμένη» έκδοση 4.000 ενώ η «απεριόριστη» παρέχεται μόνο κατόπιν διαπραγμάτευσης!

    [12] Εντατικοποιούνται οι ενέργειες για την καταπολέμηση της λύσσας

    Σε συγκεκριμένες ενέργειες θα πρέπει να προβούν το επόμενο χρονικό διάστημα οι Δήμοι του νομού Καρδίτσας όπως αποφασίστηκε μετά απόευρεία σύσκεψητοπικών φορέων για τηνεφαρμογήτου εθνικού προγράμματος επιτήρησης -πρόληψης και καταπολέμησης της λύσσας, που πραγματοποιήθηκεχθες στο Δήμο Καρδίτσας.

    Ειδικότερα στη σύσκεψη, αποφασίστηκε η συγκρότηση 5μελούς Επιτροπής Παρακολούθησης Αδέσποτων ανά δήμο. Επίσης, η συγκρότηση -ανά δήμο- συνεργείων που θα αναλάβουν το έργο του εμβολιασμού των αδέσποτων σε πόλεις και τοπικές κοινότητες.

    Καθορισμός και διαμόρφωση χώρου που θα απομονώνονται ζώα που κρίνονται ύποπτα για λύσσα, αλλά και κάθε ζώο που τυχόν δαγκώσει άνθρωπο για 15νθήμερη παρακολούθηση, ώστε να διαπιστωθεί αν θα εμφανίσει νόσο ή όχι.

    Επίσης προβλέπεται η συγκρότηση και ενός συνεργείου (και για τους 6 Δήμους) που θα αναλαμβάνει να συλλέγει με ειδικά διαμορφωμένο όχημα και τον απαραίτητο εξοπλισμό τα ύποπτα ζώα.

    Τέλος, θα γίνει συντονισμένη εκστρατεία ενημέρωσης των πολιτών για τη νόσο, ενώ θα ακολουθήσει την άνοιξη πρόγραμμα εμβολιασμού και των ζώων της άγριας πανίδας.

    [13] Ο χρόνος είναι σωτήριος σε περίπτωση εμφράγματος

    Ο χρόνος είναι σωτήριος σε περίπτωση εμφράγματος. Όσο πιο σύντομα διακομιστεί ο ασθενής στο νοσοκομείο τόσο μικρότερος είναι ο κίνδυνος θανάτου. Για έναν ασθενή με οξύ έμφραγμα του μυοκαρδίου που θα φθάσειστον ιδανικό χρόνο στο νοσοκομείο,ο κίνδυνος ενδονοσοκομειακής θνητότητας είναι μόνο4-5% εάν υποβληθεί σε αγγειοπλαστική, 6-8% εάν χορηγηθεί θρομβόλυση και 15-30% εάν δεν υποβληθεί σε καμία από τις παραπάνω θεραπείες. Ποιος όμως είναι ο ιδανικός χρόνος;

    "Ο ιδανικός χρόνοςαπό την έναρξη του πόνου μέχρι την κλήση του ΕΚΑΒ, αφού πάρει υπογλώσσια μια ασπιρίνη,πρέπει να είναι 3-5 λεπτά. Από την ενημέρωση του ΕΚΑΒ μέχρι να φθάσει στο νοσοκομείο ο ασθενής, ο χρόνος πρέπει να είναι 30 λεπτά. Από την ώρα που θα φτάσει ο ασθενής στο νοσοκομείο μέχρι να χορηγηθεί θρομβόλυση ή καλύτερα να υποβληθεί σε αγγειοπλαστική, ο χρόνος πρέπει να είναι αντίστοιχα 30 λεπτά και 90-120 λεπτά" επισήμανε ο επίκουρος καθηγητής καρδιολογίας και συντονιστής διευθυντής του Τζάνειου Νοσοκομείου, Στέφανος Φούσας, κατά τη διάρκεια συνέντευξης τύπου στο πλαίσιο του Σεμιναρίου Ομάδων Εργασίας της Ελληνικής Καρδιολογικής Εταιρεία, που διεξάγεται στη Θεσσαλονίκη.

    Δυστυχώς όμως το 70% των ατόμων που παθαίνουν έμφραγμα αντί να καλέσουν αμέσως το ΕΚΑΒ το κάνουν μετά από 1-3 ώρες. Το 30% από αυτούς πεθαίνει την πρώτη ώρα μετά το έμφραγμα ενώ ένας στους πέντε δεν προλαβαίνει να πάει στονοσοκομείο.

    Στις μέρες μας η κυριότερη αιτία θανάτου είναι το οξύ έμφραγμα του μυοκαρδίου καιακολουθούν τα τροχαία και ο καρκίνος. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι οι παράγοντες κινδύνου για στεφανιαία νόσο είναι πάρα πολλοί (κάπνισμα, χοληστερίνη, αρτηριακή υπέρταση, σακχαρώδης διαβήτης, παχυσαρκία, οικογενειακό ιστορικό, άγχος, καθιστική ζωή). Όπως ανέφερε ο κ. Φούσας στην Αμερική και τις Σκανδιναβικές χώρες, όπου έχουν μειώσει αυτούς τους παράγοντες κινδύνου, έχουν μειώσει και την επίπτωση του οξέος εμφράγματος του μυοκαρδίου. Σε χώρες όπου οι παράγοντες κινδύνου είναι σε έξαρση όπως στην Ελλάδα, το έμφραγμα του μυοκαρδίου παρουσιάζεται σε μεγάλο ποσοστό. "Η χώρα μας, δυστυχώς, είναι πρώτη στο κάπνισμα, στην παχυσαρκία, στην καθιστική ζωή και έχει αυξημένους πολλούς παράγοντες κινδύνου για στεφανιαία νόσο. Για να αποφύγουμε το οξύ έμφραγμα του μυοκαρδίου πρέπει να μειώσουμε τους παράγοντες κινδύνου" υπογράμμισε ο κ. Φούσας.

    "Στη χώρα μας, στην Αθήνα και σε άλλες πόλεις, υπάρχει οργανωμένη αντιμετώπιση του οξέος εμφράγματος του μυοκαρδίου με αγγειοπλαστική. Στο Τζάνειο Νοσοκομείο καταγράψαμε αυτούς τους χρόνους και ευρέθη ότι ο πρώτος χρόνος, δηλαδή από την έναρξη του πόνου μέχρι την κλήση στο ΕΚΑΒ είναι πολύ μεγάλος. Το κοινό πρέπει να ενημερωθεί και να ευαισθητοποιηθεί ότι ο χρόνος αυτός πρέπει να είναι 3-5 λεπτά" πρόσθεσε ο κ. Φούσας.

    [14] Ίδρυμα Μ. Κακογιάννη: Αφιέρωμα στον ιαπωνικό κινηματογράφο

    Aφιέρωμα στον Ιαπωνικό Κινηματογράφο με τίτλο «Σπάνια Τοπία του Ιαπωνικού Κινηματογράφου: από την Παράδοση στη Νεωτερικότητα», διοργανώνει το Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Αθήνας, από τις 14 έως τις 20 Φεβρουαρίου στο Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης.

    Το αφιέρωμα που ήταν ιδέα του κριτικού κινηματογράφου Μισέλ Δημόπουλου, την οποία στήριξε ο καλλιτεχνικός διευθυντής του φεστιβάλ Ορέστης Ανδρεαδάκης, περιλαμβάνει συνολικά 11 ταινίες. Κάποιες από αυτές είναι κινηματογραφικά διαμάντια ενώ κάποιες άλλες παραμένουν ανεξερεύνητοι θησαυροί. Όλες όμως, η καθεμία με το δικό της ξεχωριστό ύφος, σφράγισαν την πολιτιστική προσφορά της Ιαπωνίας τον 20ο αιώνα. Και ενώ δεν λείπουν τα βαριά ονόματα, όπως αυτά των Ακίρα Κουροσάβα, Σοχέι Ιμαμούρα και Ναγκίσα Όσιμα, στο αφιέρωμα θα δούμε σπανιότερα φιλμ από την πολυγραφότατη καριέρα τους και θα έρθουμε σε επαφή με λιγότερο γνωστά έργα των βιρτουόζων της 'Απω Ανατολής.

    Με την εξαίρεση της προπολεμικής ταινίας «Γυναίκα της ομίχλη» του Χεινοσούκε Γκόσο το πρόγραμμα προβολών στο ΙΜΚ θα μπορούσε να θεωρηθεί ως μια προσπάθεια εναλλακτικής παρουσίασης της ιστορίας του μεταπολεμικού Ιαπωνικού κινηματογράφου.

    Το αφιέρωμα διοργανώνεται με την υποστήριξη της Πρεσβείας της Ιαπωνίας, του Japan Foundation και του Kawakita Memorial Film Institute.

    Οι ταινίες που θα προβληθούν είναι:

    1.Γυναίκα της Ομίχλης (Oboroyo No Onna, 111') Σκην: Χεινοσούκε Γκόσο, Ασπρόμαυρη, 111΄, 1936

    2.Ιστορίες του Γκέντζι (Genji Monogatari, 124') Σκην: Κοζαμπούρο Γιοσιμούρα, Ασπρόμαυρη, 121΄, 1951

    3.Κολασμένα Πάθη (Yabu no naka no Kuroneko, 90') Σκην: Κανέτο Σίντο, Ασπρόμαυρη, 90΄, 1967

    4. Ο Ηλίθιος (Hakuchi, 166') Σκην: Ακίρα Κουροσάβα, Ασπρόμαυρη, 166΄, 1951

    5. Η τελετή (Gishiki, 122') Σκην: Ναγκίσα Όσιμα, Έγχρωμη, 122΄, 1971

    6. Εϊτζινάικα (Ee Janaika, 151') Σκην: Σοχέι Ιμαμούρα, Έγχρωμη, 151΄, 1981

    7. Ζέγκεν (Zegen, 124') Σκην: Σοχέι Ιμαμούρα, Έγχρωμη, 124΄, 1987

    8. Πυρκαγιά (Enjo, 96') Σκην: Κον Ιτσικάουα, Ασπρόμαυρη, 99΄, 1958

    9.Έρωτας + Σφαγή (Erosu Purasu Gyakusatsu, 168') Σκην: Γιοσισίγκε Γιόσιντα, Ασπρόμαυρη, 168΄, 1969

    10. Το θολό ποτάμι (Doro No Kawa, 105') Σκην: Κοχέι Ογκούρι, Ασπρόμαυρη, 105΄, 1981

    11. Το αγόρι (Shonen, 97') Σκην: Ναγκίσα Όσιμα, Ασπρόμαυρη & Έγχρωμη, 97΄, 1969

    Η τιμή των εισιτηρίων είναι 3 ευρώ ανά προβολή.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Friday, 15 February 2013 - 7:30:28 UTC