Browse through our Interesting Nodes for Real Estate Services in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 13-02-15

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Στα 4,5 δισ. δολάρια το ποσό που διακινήθηκε στη «λίστα Λαγκάρντ»
  • [02] Έβρεξε μετεωρίτες στα Ουράλια
  • [03] Διαμαρτυρία Τσίπρα για την απουσία Σαμαρά από τη Βουλή
  • [04] Δεμένα τα πλοία την Τετάρτη - Συμμετοχή στην 24ωρη απεργία ΓΣΕΕ - ΑΔΕΔΥ
  • [05] Κύπρος: Πρωτιά Αναστασιάδη στις δημοσκοπήσεις ενόψει προεδρικών εκλογών
  • [06] Στο δικαστήριο προσήχθη ο Όσκαρ Πιστόριους
  • [07] Στον ανακριτή Βόλου 33χρονος αστυνομικός που κατηγορείται για απαγωγή

  • [01] Στα 4,5 δισ. δολάρια το ποσό που διακινήθηκε στη «λίστα Λαγκάρντ»

    Τους δύο εμπειρογνώμονες της Διεύθυνσης Εγκληματολογικών Ερευνών της ΕΛΑΣ που συνέταξαν την πραγματογνωμοσύνη για το usb με τη «λίστα Λαγκάρντ», το οποίο είχε ο πρώην επικεφαλής του ΣΔΟΕ Ιωάννης Διώτης, αποφάσισε να καλέσει για να καταθέσουν την ερχόμενη Τρίτη, η Προανακριτική Επιτροπή της Βουλής που διερευνά τυχόν ποινικές ευθύνες του πρώην υπουργού Οικονομικών Γιώργου Παπακωνσταντίνου. Στόχος των μελών της Προανακριτικής είναι να δοθούν περαιτέρω εξηγήσεις σε πολλά, όπως επισημαίνεται, σημεία που παραμένουν αδιευκρίνιστα σε ό,τι αφορά τα αποτελέσματα της έρευνας της αρμόδιας υπηρεσίας της ΕΛ.ΑΣ.

    Παράλληλα, η Προανακριτική Επιτροπή που ασχολήθηκε χθες, με διαδικαστικού χαρακτήρα θέματα, αποφάσισε να καλέσει και όλους τους συνεργάτες του πρώην υπουργού Οικονομικών που δεν έχουν καταθέσει, ώστε να απαντήσουν στο ερώτημα ποιο είναι το πρόσωπο στο οποίο έδωσε ο Γιώργος Παπακωνσταντίνου προς φύλαξη το επίμαχο στικάκι.

    Εν τω μεταξύ, σύμφωνα με πληροφορίες, στο πόρισμα του ΣΔΟΕ, το οποίο έφτασε στην Προανακριτική Επιτροπή, αναφέρεται μεταξύ άλλων ότι το συνολικό ύψος του ποσού που διακινήθηκε στη «λίστα Λάγκαρντ» έφτασε τα 4,5 δισ. δολάρια.

    [02] Έβρεξε μετεωρίτες στα Ουράλια

    Η βροχή μετεωριτών πάνω από τα Ουράλια, η οποία συνοδεύτηκε από ισχυρές εκρήξεις,προκάλεσε τον τραυματισμό περίπου διακοσίων πενήντα ανθρώπων και τον πανικό σε πολλές περιοχές.

    Βίντεο που δημοσιοποιήθηκε στο Ιντερνετ δείχνει φλεγόμενους μετεωρίτες να διασχίζουν τον ουρανό σε μικρό ύψος και η πορεία τους να δείχνει ότι θα πέσουν στο έδαφος. Σε άλλο βίντεο, οι κάτοικοι παρατηρούν το φαινόμενο στον ουρανό πάνω από τα σπίτια τους και ακούγονται εκρήξεις.

    "Ο μετεωρίτης διασπάστηκε πάνω από τα Ουράλια και ανεφλέγη στα κατώτερα στρώματα της ατμόσφαιρας. Κομμάτια του μετεωρίτη έπεσαν σε αραιοκατοικημένες ζώνες της περιοχής του Τσέλιαμπινσκ", ανακοίνωσε το τοπικό γραφείο του ρωσικού υπουργείου Εκτάκτων Καταστάσεων.

    Σύμφωνα με την ίδια πηγή από το κρουστικό κύμα έσπασαν τα τζάμια στους πάνω ορόφους κτιρίων.

    Από το κρουστικό κύμα έσπασαν τα τζάμια στο γραφείο του Ιταρ-Τας στο κέντρο του Τσέλιαμπινσκ, σύμφωνα με το πρακτορείο.

    Τοίχος κατέρρευσε σε εργοστάσιο στην ίδια πόλη, με αποτέλεσμα να τραυματιστούν ελαφρά τρεις ή τέσσερις άνθρωποι, μετέδωσε το Ιντερφαξ.

    Το υπουργείο Εκτάκτων Αναγκών ανακοίνωσε πως κινητοποίησε 20.000 άντρες και τρία αεροπλάνα ή ελικόπτερα για να επιθεωρήσουν τις περιοχές.

    Το υπουργείο κάλεσε τους πολίτες να μην πανικοβάλλονται. "Δεν αποφασίστηκε να απομακρυνθούν πολίτες από τις κατοικίες τους, το επίπεδο ραδιενέργειας είναι κανονικό, σας ζητάμε να μην πανικοβάλλεστε", επισημαίνεται στην ιστοσελίδα του υπουργείου.

    Σύμφωνα με τα πρακτορεία ειδήσεων, το φαινόμενο παρατηρήθηκε και στο Καζακστάν.

    [03] Διαμαρτυρία Τσίπρα για την απουσία Σαμαρά από τη Βουλή

    Τη διαμαρτυρία του για την απουσία του πρωθυπουργού από τη διαδικασία του κοινοβουλευτικού ελέγχου κατά την «ώρα του πρωθυπουργού», διατύπωσε ο επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ - ΕΚΜ Αλέξης Τσίπρας, λίγο πριν ξεκινήσει η επί της ουσίας συζήτηση της επίκαιρης ερώτησής του με θέμα τη δημόσια ομολογία στελεχών του ΔΝΤ περί «λάθους» στον δημοσιονομικό πολλαπλασιαστή, στην οποία απαντά ο υπουργός Οικονομικών, Γιάννης Στουρνάρας.

    Ο κ. Τσίπρας είπε πως η σημερινή είναι η όγδοη επίκαιρη ερώτηση, που απευθύνει ο ίδιος στον πρωθυπουργό, ενώ συνολικά ο κ. Σαμαράς δεν έχει απαντήσει σε 30 ερωτήσεις αρχηγών κομμάτων, που κατατέθηκαν σε επτά μήνες. «Κατανοώ τις δυσκολίες του να δικαιολογήσει τα αδικαιολόγητα, αυτό όμως συνιστά απόδειξη ήττας» είπε. Πρόσθεσε δε: «Δυστυχώς, αυτή η συμπεριφορά αφορά και τους υπουργούς». Ανέφερε ότι από 950 επίκαιρες ερωτήσεις που κατατέθηκαν σε επτά μήνες, έχουν απαντηθεί 459, κάτι που «συνιστά είναι αρνητικό ρεκόρ», και πάντως -επισήμανε- το αν θα απαντούν, είναι θέμα δημοκρατικής λειτουργίας. Ο κ. Τσίπρας σημείωσε πως αυτό μπορεί να μην αφορά τον κ. Στουρνάρα, όμως ο υπουργός Οικονομικών δεν είναι εκλεγμένος, παρά διορισμένος από τον πρωθυπουργό. Κάλεσε δε το προεδρείο υπό τον Γιάννη Τραγάκη να του απαντήσει αν κρίνει πως «το να λιποτακτεί ο πρωθυπουργός από την κοινοβουλευτική μάχη τιμά την κοινοβουλευτική διαδικασία» και ζήτησε «να καταργηθεί η ώρα του πρωθυπουργού» εφόσον ο κ. Σαμαράς δεν έρχεται στη Βουλή να απαντήσει.

    Απαντώντας ο αντιπρόεδρος της Βουλής, Γιάννης Τραγάκης, τόνισε ότι ο πρωθυπουργός έχει δικαίωμα από τον Κανονισμό της Βουλής να ορίζει τους υπουργούς, που θα απαντούν στις ερωτήσεις, ενώ για το θέμα της απουσίας ορισμένων υπουργών ανέφερε ότι και το προεδρείο έχει απευθυνθεί σχετικά. Εξήγησε, ωστόσο, πως σε μια επτακομματική Βουλή οι ερωτήσεις είναι πάρα πολλές και σε πρόταση, που έγινε, να υπάρχει μία συνεδρίαση την εβδομάδα για να απαντώνται οι ερωτήσεις ενός υπουργείου, δηλώνουν κώλλυμα οι ίδιοι οι βουλευτές.

    [04] Δεμένα τα πλοία την Τετάρτη - Συμμετοχή στην 24ωρη απεργία ΓΣΕΕ - ΑΔΕΔΥ

    Δεμένα στα λιμάνια όλης της χώρας θα είναι τα πλοία την Τετάρτη 20 Φεβρουαρίου, καθώς η Πανελλήνια Ναυτική Ομοσπονδία αποφάσισε να συμμετάσχει πανελλαδικά στην 24ωρη απεργία της ΓΣΕΕ και της ΑΔΕΔΥ.

    Η ΠΝΟ, που ζητά την άρση της πολιτικής επιστράτευσης η οποία έχει επιβληθεί στους Ελληνες ναυτεργάτες, σε σημερινή ανακοίνωσή της, ζητά την άμεση ανάκληση του πολυνομοσχεδίου του υπουργείου Ναυτιλίας και Αιγαίου, με το οποίο όπως υποστηρίζει επέρχονται αλλαγές στις εργασιακές σχέσεις των ναυτικών, εφαρμογή των Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας και της κείμενης νομοθεσίας, άμεση εξόφληση των δεδουλευμένων αποδοχών στα πληρώματα των επιβατηγών πλοίων, αντιμετώπιση της ανεργίας στους Έλληνες ναυτεργάτες, μηδενική φορολόγηση για τους Ελληνες ναυτικούς της ποντοπόρου και επαναφορά των ιατροφαρμακευτικών παροχών προς τους ναυτεργάτες και τις οικογένειές τους στο φυσικό τους φορέα, τον Οίκο Ναύτου.

    Η ΠΝΟ έχει εξαγγείλλει δυναμικές απεργιακές κινητοποιήσεις όταν κατατεθεί το πολυνομοσχέδιο του υπουργείου Ναυτιλίας στη βουλή και καλεί όλους τους εν ενεργεία και συνταξιούχους ναυτεργάτες, να είναι στην πρώτη γραμμή του αγώνα.

    Σημειώνεται ότι την επόμενη Πέμπτη 21 Φεβρουαρίου τα μέλη της Πανελλήνιας Ναυτικής Ομοσπονδίας αναμένεται να έχουν συνάντηση με το προεδρείο του Συνδέσμου Επιχειρήσεων Επιβατηγού Ναυτιλίας για το θέμα των συλλογικών συμβάσεων εργασίας.

    Η ΠΝΟ έχει θέσει θέμα υπογραφής νέας συλλογικής σύμβασης εργασίας για τα πλοία της Αδριατικής, που είναι η ίδια από το 2010, αλλά και για τις εσωτερικές γραμμές του Αιγαίου, που είναι η ίδια από το 2011.

    [05] Κύπρος: Πρωτιά Αναστασιάδη στις δημοσκοπήσεις ενόψει προεδρικών εκλογών

    Πραγματοποιούνται την Κυριακή οι έβδομες προεδρικές εκλογές στην ιστορία της Κυπριακής Δημοκρατίας με ένδεκα υποψήφιους, ανάμεσα τους για πρώτη φορά δύο γυναίκες, αλλά τρεις βασικούς διεκδικητές.

    Οι τελευταίες δημοσκοπήσεις (σσ. δια νόμου απαγορεύεται δημοσιοποίησή τους αυτή την βδομάδα), που παρουσιάστηκαν από την περασμένη Παρασκευή έως και την Κυριακή, 10 φεβρουαρίου, δείχνουν ότι ο πρόεδρος του ΔΗΣΥ, Νίκος Αναστασιάδης, ο οποίος στηρίζεται και από το ΔΗΚΟ, είναι το «αδιαφιλονίκητο φαβορί». Ο κ. Αναστασιάδης διατηρεί την πρωτιά και αυξάνει τα ποσοστά του σε όλες τις δημοσκοπήσεις, που έγιναν από τον περασμένο Οκτώβριο.

    Με βάση τα ευρήματα των τελευταίων δημοσκοπήσεων τα ζητούμενα είναι: α) αν θα εκλεγεί στον πρώτο γύρο, ή θα χρειαστεί και δεύτερος, στις 24 Φεβρουαρίου, β) ποιον θα έχει αντίπαλο στον δεύτερο γύρο από τους δύο ανθυποψηφίους του, τον Σταύρο Μαλά, που στηρίζεται από το ΑΚΕΛ και τον Γιώργο Λιλλήκα, που στηρίζεται από την ΕΔΕΚ και εισπράττει σημαντικό μέρος ψηφοφόρων του ΔΗΚΟ. Στην περίπτωση αυτή θα δοθεί μάχη μεταξύ των κυρίων Μαλά και Λιλλήκα για το ποιος θα αντιμετωπίσει τον Ν. Αναστασιάδη. Σύμφωνα με τους αναλυτές, η αποχή, η αδιευκρίνιστη ψήφος από τον χώρο του ΑΚΕΛ και του ΔΗΚΟ και οι ψήφοι από το εξωτερικό θα είναι τα στοιχεία που θα καθορίσουν κατά πόσον οι εκλογές θα είναι ενός ή δύο γύρων.

    Η τελευταία δημοσκόπηση της «Καθημερινής» Κύπρου δείχνει ότι ποσοστό του κ. Αναστασιάδη αυξήθηκε στο διάστημα μιας εβδομάδας από 40,4% σε 41%, εξασφαλίζοντάς του διαφορά 18 μονάδων από τον δεύτερο υποψήφιο.

    Η μαραθώνια προεκλογική εκστρατεία λήγει απόψε τα μεσάνυχτα και αύριο θα καταβληθεί αγώνας από τα επιτελεία των Σταύρου Μαλά και Γιώργου Λιλλήκα για εκλογές δύο γύρων, ώστε να περάσει σε αυτόν ο δικός τους υποψήφιος ως αντίπαλος του Νίκου Αναστασιάδη. Σε αγώνα δρόμου έχει επιδοθεί και η ηγεσία του ΔΗΚΟ για να εξασφαλίσει τη μεγαλύτερη συσπείρωση στην υποψηφιότητα του προέδρου του ΔΗΣΥ Ν. Αναστασιάδη. Σύμφωνα με στέλεχος του ΔΗΚΟ, στόχος είναι η συσπείρωση να ξεπεράσει το 50%,ώστε ο κ. Αναστασιάδης να εκλεγεί από τον πρώτο γύρο

    [06] Στο δικαστήριο προσήχθη ο Όσκαρ Πιστόριους

    Ο νοτιοαφρικανός αθλητής Όσκαρ Πιστόριους έφθασε στο δικαστήριο της Πρετόριας, όπου θα τού απαγγελθούν κατηγορίες για τον φόνο της αρραβωνιαστικιάς του Ρίβα Στέενκαμπ, αφού πέρασε τη νύκτα στη φυλακή.

    Ο δικαστής θα αποφασίσει εάν θα απελευθερωθεί με εγγύηση. Η κατηγορούσα αρχή αναμένεται να υποστηρίξει ότι ο Όσκαρ Πιστόριους πρέπει να παραμείνει υπό κράτησιν.

    Ο αθλητής έφθασε στο δικαστήριο στο πίσω μέρος αστυνομικού οχήματος κρύβοντας το πρόσωπό του πίσω από μία κουκούλα και ένα τετράδιο σημειώσεων.

    Στο μεταξύ, συνεχίζονται οι έρευνες στην κατοικία του Όσκαρ Πιστόριους, σε προάστιο της Πρετόριας, όπου βρέθηκε τη νύκτα της Τετάρτης προς Πέμπτη το πτώμα της Ρίβα Στέενκαμπ, η οποία έφερε τραύματα από πιστόλι των 9 μιλιμέτρ στο κεφάλι, το σώμα και το χέρι.

    Ο 'Οσκαρ Πιστόριους πυροβόλησε τη φίλη του τέσσερις φορές δια μέσου της πόρτας του μπάνιου της κατοικίας του στην Πρετόρια, μεταδίδουν σήμερα τα νοτιοαφρικανικά ΜΜΕ.

    Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες, ο Πιστόριους ίσως εξέλαβε τη φίλη του ως διαρρήκτη, αλλά η αστυνομία ανέφερε ότι γείτονες άκουσαν φασαρία στην κατοικία του αθλητή πριν από τους πυροβολισμούς και ότι προηγουμένως είχε σημειωθεί "ενδοοικογενειακό" επεισόδιο.

    Σύμφωνα με πολλά τοπικά ΜΜΕ, ο Πιστόριους πυροβόλησε την Στέενκαμπ τέσσερις φορές δια μέσου της πόρτας του μπάνιου. Οι σφαίρες βρήκαν το νεαρό μοντέλο στο κεφάλι, το στήθος, τη λεκάνη και το χέρι.

    Ο Πιστόριους επρόκειτο να μιλήσει σε σχολείο του Γιοχάνεσμπουργκ αυτήν την εβδομάδα για τη βία κατά των γυναικών

    [07] Στον ανακριτή Βόλου 33χρονος αστυνομικός που κατηγορείται για απαγωγή

    Στον ανακριτή Βόλου παραπέμφθηκε να απολογηθεί 33χρονος υπαρχιφύλακας της ΕΛ.ΑΣ. που κατηγορείται ότι απήγαγε 23χρονο, τον χτύπησε, τον έγδυσε και τον εγκατέλειψε σε ερημική τοποθεσία για λόγους ερωτικής αντιζηλίας.

    Σε βάρος του αστυνομικού, ο οποίος υπηρετεί στον Βόλο, απαγγέλθηκαν βαρύτατες κατηγορίες. Με απόφαση δε του Αρχηγείου της ΕΛ.ΑΣ. τέθηκε σε διαθεσιμότητα και διατάχθηκε η διενέργεια Ένορκης Διοικητικής Εξέτασης.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Friday, 15 February 2013 - 9:30:22 UTC