Visit the Macedonian Press Agency (MPA) Archive Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 13-02-20

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Την Πέμπτη αποφασίζουν οι αγρότες για το μέλλον των κινητοποιήσεών τους
  • [02] Δηλώσεις Μανιτάκη για την κινητικότητα των δημοσίων υπαλλήλων
  • [03] Νέα δημοπρασία φυσικού αερίου από τη ΔΕΠΑ, τη Δευτέρα
  • [04] Παραιτήθηκε η κυβέρνηση της Βουλγαρίας
  • [05] Κατηγορείται Έλληνας για κλοπή ακουαρέλας του Νταλί στη Νέα Υόρκη
  • [06] Η καρδιά κινδυνεύει από σωματιδιακή ρύπανση και αυξημένο όζον
  • [07] Ανεξάρτητοι Έλληνες: "Ο Σαμαράς άνοιξε τον δρόμο για να βάλει η Γαλλία χέρι στα ασημικά της πατρίδας"
  • [08] «Συνυπεύθυνοι για την πολιτική της ΕΕ, Σαμαράς και Ολάντ» λέει το ΚΚΕ
  • [09] Βρέθηκε το κλεμμένο τζιπ με το οποίο διέφυγαν οι δράστες της ληστείας στο Βελβεντό
  • [10] Συνεχίζονται οι έρευνες για τον εντοπισμό των δραστών στις Σκουριές
  • [11] Ζημιές 6,5 δισ. ευρώ κατέγραψε η γαλλική Credit Agricole το 2012
  • [12] Στο δικαστήριο ο Πιστόριους για τη 2η ημέρα της προδικαστικής ακροαματικής διαδικασίας

  • [01] Την Πέμπτη αποφασίζουν οι αγρότες για το μέλλον των κινητοποιήσεών τους

    Αμετακίνητοι στα μπλόκα παραμένουν οι αγρότες στη Βόρεια Ελλάδα, οι οποίοι και θα συμμετάσχουν στις διάφορες πορείες που διοργανώνονται στο πλαίσιο της σημερινής γενικής απεργίας, ενώ αργότερα προτίθενται να προχωρήσουν και σε αυτόνομες κινητοποιήσεις.

    Στο μεταξύ, την Πέμπτη, στις 12 το μεσημέρι θα γίνει σύσκεψη εκπροσώπων και από τα 34 μπλόκα της χώρας, στον κόμβο της Νίκαιας, επί της παλαιάς εθνικής οδού Αθηνών - Θεσσαλονίκης, προκειμένου να αποφασιστεί από κοινού η πορεία των κινητοποιήσεων, ύστερα από 30 ημέρες στον δρόμο.

    Οι Θεσσαλοί αγρότες παραμένουν στον κόμβο της Νίκαιας και θα μεταβούν στο κέντρο της Λάρισας, με ορισμένα τρακτέρ, προκειμένου να συμμετάσχουν στην πορεία που διοργανώνουν ΓΣΕΕ, ΑΔΕΔΥ και Εργατικό Κέντρο.

    Στο νομό Θεσσαλονίκης, παραμένει το μπλόκο της Χαλκηδόνας, όπου αγρότες θα μοιράσουν ζάχαρη στους διερχόμενους, ενώ κάποιοι από αυτούςθα συμμετάσχουν στη συγκέντρωση που έχει προγραμματιστεί αυτή την ώρα, στο Εργατικό Κέντρο, στο πλαίσιο της πανελλαδικής απεργίας που κήρυξαν ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ.

    Στις Σέρρες, οι αγρότες θα δώσουν το "παρών" στη συγκέντρωση που διοργανώνεται στον κέντρο της πόλης, στις 11 το πρωί, ενώ, στη συνέχεια, το μπλόκο στη διασταύρωση του δημοτικού διαμερίσματος Λευκώνα θα κλείσει το δρόμο για μία ώρα, από τις 2 το μεσημέρι. Οι αγρότες του μπλόκου των Κερδυλλίων, επί της εθνικής οδού Σερρών - Καβάλας, πρόκειται να κλείνουν συμβολικά τον δρόμο για μία ώρα, από τις 2:30 το μεσημέρι, ενώ αμετακίνητοι παραμένουν στη θέση τους και αγρότες στο Ροδολίβος του δήμου Αμφιπόλεως.

    Οι αγρότες σε Δράμα και Καβάλα παραμένουν στα μπλόκα που έχουν στηθεί στην εθνική οδό Καβάλας - Δράμας, στο ύψος της κοινότητας Λυδίας, στον κόμβο της Χρυσούπολης επί της Εγνατίας οδού, στη Μαυρολεύκη, στη διασταύρωση Κοκινογείων και στο ύψος Οχυρού στο Κάτω Νευροκόπι. Μέχρι στιγμής δεν έχουν κάνει γνωστές τις προθέσεις τους για το τι πρόκειται να κάνουν σήμερα.

    Σε Έβρο και Ροδόπη, οι αγρότες έχουν παρατεταγμένα τα τρακτέρ τους έξω από το εργοστάσιο της Βιομηχανίας Ζάχαρης, στις Φέρες, στον κόμβο Καλλίστης, επί της εθνικής οδού Κομοτηνής - Ξάνθης, αλλά και στο τελωνείο των Κήπων. Ειδικότερα, οι αγρότες του μπλόκου στην Ορεστιάδα πρόκειται να πραγματοποιήσουν συμβολική κατάληψη της εφορίας στο κέντρο της πόλης, από τις 11 το πρωί και για μία ώρα.

    [02] Δηλώσεις Μανιτάκη για την κινητικότητα των δημοσίων υπαλλήλων

    Πρόθεση του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης είναι να αξιοποιηθούν με τον καλύτερο και αποδοτικότερο τρόπο οι υπάλληλοι με αυξημένα προσόντα, ιδίως εκείνοι που είναι απόφοιτοι της Σχολής Δημόσιας Διοίκησης, όπως διαβεβαίωσε ο αρμόδιος υπουργός Αντώνης Μανιτάκης, απαντώντας πριν από λίγο στη Βουλή σε επίκαιρη ερώτηση του βουλευτή της ΝΔ, Κυριάκου Μητσοτάκη, σχετικής με την αξιοποίηση των υπαλλήλων τριτοβάθμιας εκπαίδευσης και των υπαλλήλων που είναι απόφοιτοι της Σχολής Δημόσιας Διοίκησης.

    Όπως εξήγησε ο υπουργός, στόχος του υπουργείου είναι οι υπάλληλοι αυτοί να αξιοποιηθούν με επιπλέον μοριοδότηση, τόσο κατά την εξέλιξή τους όσο και για την επιλογή σε θέσεις ευθύνης. Ο κ. Μανιτάκης, αναφερόμενος στο θέμα της κινητικότητας των υπαλλήλων, ανακοίνωσε ότι η κυβέρνηση επεξεργάζεται σχέδιο ώστε να αποτυπώνεται τόσο το εργασιακό προφίλ των υπαλλήλων, που απαιτούνται κάθε φορά για την κάλυψη συγκεκριμένων θέσεων, όσο και τα τυπικά και ουσιαστικά προσόντα με τρόπο αξιοκρατικό και απρόσωπο.

    Είχε προηγηθεί η επισήμανση του κ. Μητσοτάκη ότι κάθε απόφοιτος της Σχολής Δημόσιας Διοίκησης έχει στοιχίσει στο Δημόσιο περί τα 35.000 ευρώ και έχει καταρτιστεί για να κάνει πολύ συγκεκριμένη δουλειά, είτε στις δομές στην κεντρική διοίκηση είτε στην αποκεντρωμένη, αλλά οι υπάλληλοι αυτοί, που είναι αυξημένων προσόντων, κινδυνεύουν να τεθούν πρώτοι στο καθεστώς διαθεσιμότητας και κινητικότητας σε σχέση με υπαλλήλους που έχουν υπηρετήσει στο δημόσιο για αρκετά χρόνια.

    Όπως, όμως, υπενθύμισε ο κ. Μανιτάκης, τα κριτήρια της υπουργικής απόφασης που υπεγράφη, σε εφαρμογή του Ν. 4093/2011 για τους υπαλλήλους που επρόκειτο να τεθούν σε διαθεσιμότητα, αφορούσαν αποκλειστικά τη διαθεσιμότητα 2.500 υπαλλήλων, οι οποίοι ήταν υπάλληλοι Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης και επιπλέον, ήταν υπάλληλοι που είχαν προσληφθεί με σχέση ιδιωτικού δικαίου αορίστου χρόνου, «άρα δεν μπορούσε να αφορά υπαλλήλους πανεπιστημιακής εκπαίδευσης και, πολύ περισσότερο, δεν μπορούσε να αφορά τους αποφοίτους της Σχολής Δημόσιας Διοίκησης».

    Πρόσθεσε μάλιστα, ο κ. Μανιτάκης ότι στη συγκεκριμένη υπουργική απόφαση δεν αποτυπώθηκαν τα πάγια κριτήρια της διαθεσιμότητας, διότι ο νόμος θέτει ως πρώτο κριτήριο το συμφέρον της υπηρεσίας και ως δεύτερο κριτήριο την αξιοποίηση του υπαλλήλου. Αυτά τα δύο κριτήρια θα εξειδικευθούν με νεότερη, η οποία θα βγει όταν θα αρχίσει να εφαρμόζεται το καθεστώς της κινητικότητας, πέρα από αυτή την ειδική και εφάπαξ απόφαση που εφαρμόστηκε το Νοέμβριο του 2011.

    [03] Νέα δημοπρασία φυσικού αερίου από τη ΔΕΠΑ, τη Δευτέρα

    Η δεύτερη ηλεκτρονική δημοπρασία της ΔΕΠΑ για την προμήθεια φυσικού αερίου σε μεγάλους καταναλωτές, θα πραγματοποιηθεί την ερχόμενη Δευτέρα, 25 Φεβρουαρίου όπως ανακοινώθηκε σήμερα από την επιχείρηση.

    Κατά τη δημοπρασία θα διατεθεί προς πώληση συνολική ποσότητα φυσικού αερίου ύψους 433.035 Μεγαβατωρών (MWh) σε χίλια τμήματα των 433,035 Μεγαβατωρών, ώστε να έχουν τη δυνατότητα να συμμετάσχουν στη δημοπρασία κατά το δυνατόν περισσότεροι ενδιαφερόμενοι. Η τιμή εκκίνησης κάθε μεριδίου, σύμφωνα με την προκήρυξη της δημοπρασίας, ορίστηκε σε 20.049,26 δολάρια.

    Δικαίωμα συμμετοχής στη δημοπρασία έχουν:

    ? Κάτοχοι άδειας προμήθειας αερίου

    ? Μεγάλοι (Επιλέγοντες) Πελάτες, δηλαδή όσοι καταναλώνουν τουλάχιστον 10 εκατ. κυβικά μέτρα φυσικού αερίου το χρόνο

    ? Μη Επιλέγοντες Πελάτες δηλαδή όσοι καταναλώνουν κάτω από 10 εκατ. κυβικά μέτρα φυσικού αερίου ετησίως, στις περιοχές νέων Εταιρειών Παροχής Αερίου (ΕΠΑ) σε Κεντρική Μακεδονία, Ανατολική Μακεδονία - Θράκη και Ανατολική Στερεά Ελλάδα - Εύβοια

    ? Οι Εταιρείες Παροχής Αερίου (ΕΠΑ). Οι πελάτες των ΕΠΑ δεν έχουν δικαίωμα συμμετοχής.

    Η δημοπρασία θα διεξαχθεί τη Δευτέρα 25 Φεβρουαρίου 2013 και μεταξύ των ωρών 12:00 - 13:00.

    [04] Παραιτήθηκε η κυβέρνηση της Βουλγαρίας

    Την παραίτηση της κυβέρνησής του ύστερα από δέκα ημέρες διαδηλώσεων σ΄ολόκληρη τη χώρα κατά της λιτότητας και της υψηλής τιμής του ηλεκτρικού ρεύματος, ανακοίνωσε σήμερα στο Κοινοβούλιο ο πρωθυπουργός της Βουλγαρίας Μπόικο Μπορίσοφ.

    Ο πρωθυπουργός είχε προσπαθήσει να κατευνάσει τα πνεύματα παύοντας τον υπουργό Οικονομικών, υποσχόμενος μείωση της τιμής της ηλεκτρικής ενέργειας και τιμωρώντας τις ξένες εταιρείες, ωστόσο τα μέτρα αυτά δεν κατάφεραν να εκτονώσουν τη δυσαρέσκεια και οι διαδηλώσεις συνεχίζονταν ως χθες.

    Πολλοί Βούλγαροι είναι δυσαρεστημένοι για το υψηλό ενεργειακό κόστος, το χαμηλό επίπεδο ζωής και τη διαφθορά στη χώρα. Εικοσι πέντε άνθρωποι μεταφέρθηκαν στα νοσοκομεία με τραύματα ύστερα από συγκρούσεις με την αστυνομία στις χθεσινές διαδηλώσεις.

    "'Εχουμε αξιοπρέπεια και τιμή. Είναι ο λαός αυτός που μάς εμπιστεύτηκε την εξουσία και σήμερα τού την παραδίδουμε. Δε θα συμμετάσχω σε μια κυβέρνηση επί των ημερών της οποίας οι πολίτες υφίστανται ξυλοδαρμό από την αστυνομία και οι απειλές για διαδηλώσεις αντικαθιστούν την πολιτική συζήτηση", τόνισε ο Μπορίσοφ.

    Ο πρωθυπουργός δε διευκρίνισε εάν θα επισπευσθούν οι βουλευτικές εκλογές, οι οποίες έχουν προγραμματιστεί για τον Ιούλιο.

    Ο Μπορίσοφ τόνισε ότι η παραίτηση της κυβέρνησης θα υποβληθεί επισήμως το μεσημέρι ύστερα από μια τελευταία συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου.

    Επιμέλεια: Κ. Λευτάκη

    [05] Κατηγορείται Έλληνας για κλοπή ακουαρέλας του Νταλί στη Νέα Υόρκη

    Οι αμερικανικές αρχές συνέλαβαν στη Νέα Υόρκη τον Ελληνα Φοίβο Ισταυρίογλου που κατηγορείται για την κλοπή ακουαρέλας του Σαλβαδόρ Νταλί σε γκαλερί της Νέας Υόρκης τον περασμένο Ιούνιο, ανακοίνωσε ο εισαγγελέας του Μανχάταν Σάιρους Βανς.

    Ο Φοίβος Ισταυρίογλου, 29 ετών, συνελήφθη το Σάββατο στο αεροδρομιο JFK της Νέας Υόρκης, όπου έφθασε ανταποκρινόμενος στην πρόσκληση γκαλερίστα του Μανχάταν, ο οποίος στην πραγματικότητα ήταν αστυνομικός.

    Η μικρή ακουαρέλα "Cartel del Don Juan Tenorio" που δημιουργήθηκε το 1949 από τον ισπανό σουρεαλιστή ζωγράφο περιλαμβανόταν σε έκθεση της γκαλερί "Venus Over Manhattan" κοντά στο Σέντραλ Παρκ, στο Απερ Ιστ Σάιντ.

    Ο πίνακας, η αξία του οποίου εκτιμάται στα 150.000 δολάρια, εκλάπη μέρα μεσημέρι και ο κλέφτης κατόρθωσε να μην γίνει αντιληπτός. Εικόνες του υπόπτου ωστόσο προερχόμενες από κάμερες ασφαλείας του χώρου κυκλοφόρησαν στο Ιντερνετ. Εκτοτε, οι δικαστικές και αστυνομικές αρχές πραγματοποίησαν έρευνα με βάση τις εικόνες αυτές τις οποίες παρέβαλαν με άλλες εικόνες από κλοπή στο σουπερμάρκετ Whole Foods του Μανχάταν, η οποία και τους οδήγησε στον ύποπτο.

    "Αφού οι εικόνες αυτές δόθηκαν στη δημοσιότητα, ο πίνακας ταχυδρομήθηκε ανωνύμως στη γκαλερί από την Ελλάδα. Μία εις βάθος έρευνα οδήγησε στη σύλληψη και την απαγγελία κατηγορίας κατά του υπόπτου, αναφέρεται σε ανακοίνωση του Σάιρους Βανς.

    [06] Η καρδιά κινδυνεύει από σωματιδιακή ρύπανση και αυξημένο όζον

    Η ρύπανση της ατμόσφαιρας με μικροσκοπικά σωματίδια, τα οποία προέρχονται από διάφορες πηγές (εξατμίσεις αυτοκινήτων, βιομηχανίες, τζάκια και γενικότερα καύση ξύλων και παραγώγων του κ.α.), συμβάλλει σε αυξημένο αριθμό θανατηφόρων εμφραγμάτων, σύμφωνα με μια νέα ευρωπαϊκή επιστημονική έρευνα. Μια άλλη αμερικανική έρευνα διαπίστωσε ότι η αύξηση στο επίπεδο του όζοντος σε μια πόλη αυξάνει τον κίνδυνο καρδιακής ανακοπής.

    Η μεγαλύτερη έως τώρα μελέτη για τη σχέση ανάμεσα στα αιωρούμενα μικροσωματίδια και στην επιβίωση των ασθενών μετά από οξύ καρδιακό επεισόδιο, διαπίστωσε ότι τα εμφράγματα του μυοκαρδίου είναι σε μεγαλύτερο ποσοστό θανατηφόρα, όσο περισσότερο ο ασθενής έχει εκτεθεί σε αυξημένα επίπεδα μικροσωματιδίων (ΡΜ2,5) διαμέτρου κάτω των 2,5 μικρόμετρων (εκατομμυριοστών του μέτρου).

    Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον καθηγητή περιβαλλοντικής επιδημιολογίας Πολ Γουίλκινσον της Σχολής Υγιεινής και Τροπικής Ιατρικής του Λονδίνου, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό "European Heart Journal" της Ευρωπαϊκής Εταιρίας Καρδιολογίας, μελέτησαν το ιστορικό περίπου 154.000 ασθενών που έκαναν εισαγωγή σε νοσοκομείο για οξύ καρδιακό σύνδρομο μεταξύ των ετών 2004-2007. Στη συνέχεια, συσχέτισαν την μετέπειτα πορεία της υγείας κάθε ασθενούς με το ποσοστό της ατμοσφαιρικής ρύπανσης κατά την περίοδο 2004 - 2010. Συνολικά, την περίοδο 2007 - 2010 υπήρξαν περίπου 40.000 θάνατοι.

    Οι ερευνητές επεσήμαναν ότι το πρόβλημα είναι πιο σοβαρό στις μεγάλες πόλεις, καθώς στο Λονδίνο εντοπίστηκαν τα υψηλότερα επίπεδα αιωρούμενων σωματιδίων από κάθε άλλη περιοχή της Βρετανίας.

    Η νέα μελέτη έρχεται να προστεθεί σε προηγούμενες που δείχνουν πως η έκθεση των ανθρώπων στην ατμοσφαιρική ρύπανση είναι επιβαρυντική για την καρδιά. Όπως ανέφερε η ερευνήτρια Κάθριν Τόουν, η μείωση του επιπέδου των μικροσωματιδίων κάτω των 2,5 μικρομέτρων (ΡΜ2,5) θα αυξήσει το προσδόκιμο ζωής των καρδιοπαθών και πρέπει να αποτελεί προτεραιότητα για τις κυβερνήσεις από άποψη δημόσιας υγείας.

    Σε μια ξεχωριστή μελέτη, αμερικανοί ερευνητές, με επικεφαλής την Κατερίνα Ένσορ του πανεπιστημίου Ράις του Χιούστον (Τέξας), που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο αμερικανικό καρδιολογικό περιοδικό «Circulation», κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι η αύξηση στο επίπεδο του όζοντος σε μια πόλη αυξάνει ελαφρά τον κίνδυνο καρδιακής ανακοπής (συμβαίνει όταν η καρδιά σταματά να χτυπά και διαφέρει από το έμφραγμα, που προκαλείται όταν το μπλοκάρισμα κάποιας αρτηρίας εμποδίζει το αίμα να φθάσει στην καρδιά).

    Επιμέλεια: Π. Δρακόπουλος

    [07] Ανεξάρτητοι Έλληνες: "Ο Σαμαράς άνοιξε τον δρόμο για να βάλει η Γαλλία χέρι στα ασημικά της πατρίδας"

    Οτι «άνοιξε τον δρόμο» για να βάλει και η Γαλλία «χέρι στα ασημικά της πατρίδας μας» κατηγορούν τον πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά οι Ανεξάρτητοι Έλληνες.

    «Ο κ. Σαμαράς αντί να απαιτήσει από τον κ. Ολάντ την διαγραφή του επονείδιστου χρέους, άνοιξε τον δρόμο προκειμένου μετά την κ. Μέρκελ και την παρέα της να βάλει χέρι στα ασημικά της πατρίδας μας και στις πλουτοπαραγωγικές πηγές της και η Γαλλία», δήλωσε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος των Ανεξάρτητων Ελλήνων, Νότης Μαριάς, αναφερόμενος στις δηλώσεις Σαμαρά-Ολάντ, κατά την επίσκεψη του Γάλλου προέδρου στην Αθήνα.

    [08] «Συνυπεύθυνοι για την πολιτική της ΕΕ, Σαμαράς και Ολάντ» λέει το ΚΚΕ

    «Η συνεκμετάλλευση των δημόσιων υποδομών, του φυσικού και ορυκτού πλούτου από το γαλλικό και ελληνικό κεφάλαιο, είναι το αντιστάθμισμα που αξίωσε ο Φ. Ολάντ για τη στήριξη που παρέχει στην κυβέρνηση και την ελληνική πλουτοκρατία», τονίζει σε ανακοίνωσή του το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ, με αφορμή τη χθεσινή επίσκεψη του Γάλλου προέδρου στην Αθήνα και προσθέτει: «οι συνεταίροι της ελληνικής πλουτοκρατίας και οι φίλοι της κυβέρνησης και των κομμάτων της αποδεικνύονται για μια ακόμη φορά εχθροί και επικίνδυνοι για τα δικαιώματα των εργαζομένων και τα συμφέροντα λαού. Τα κόμματα που έλεγαν ότι ο Ολάντ φέρνει νέο φιλολαϊκό αέρα στην ΕΕ πρέπει τώρα να απολογηθούν στον λαό για τα ψέματά τους».

    Επίσης, το ΚΚΕ κάνει λόγο για «προκλητικότητα» από τον πρόεδρο της Γαλλίας και τον πρωθυπουργό Αντ. Σαμαρά, που «παριστάνουν ότι νοιάζονται για το δράμα των ανέργων και των λαών, τη στιγμή που είναι συνυπεύθυνοι για την πολιτική της ΕΕ που τσακίζει τα δικαιώματα των εργαζομένων και ειδικά των νέων».

    Μιλά, ακόμα, για «μέγιστη υποκρισία τους για την ιμπεριαλιστική πολεμική επιδρομή που έχει εξαπολύσει η Γαλλία στο Μάλι της Αφρικής, για την οποία ο Ολάντ εξέφρασε την ικανοποίησή του για τη συμβολή της ελληνικής κυβέρνησης», και σημειώνει ότι «είχαν το θράσος να την εμφανίζουν ως προσπάθεια σταθεροποίησης».

    [09] Βρέθηκε το κλεμμένο τζιπ με το οποίο διέφυγαν οι δράστες της ληστείας στο Βελβεντό

    Σε ένα στενό της Νάουσας βρέθηκε εγκαταλελειμμένο τζιπ αυτοκίνητο που εκτιμάται ότι είναι αυτό με το οποίο διέφυγαν οι ασύλληπτοι δράστες της διπλής ληστείας στο Βελβεντό Κοζάνης και είχαν αρπάξει από τον Κοζανίτη γιατρό.

    Το όχημα μεταφέρθηκε για εξέταση στα εγκληματολογικά εργαστήρια της ΕΛ.ΑΣ. προκειμένου να συγκεντρωθούν ευρήματα που πιθανότατα θα προσφέρουν στοιχεία στην Αντιτρομοκρατική Υπηρεσία για την ταυτότητα των δραστών.

    [10] Συνεχίζονται οι έρευνες για τον εντοπισμό των δραστών στις Σκουριές

    Στο "μικροσκόπιο" της ΕΛ.ΑΣ. βρίσκονται τα ευρήματα που συλλέχθηκαν στη δασική έκταση των Σκουριών Χαλκιδικής, αλλά και το βίντεο που κατέγραψαν οι κάμερες ασφαλείας στο εργοτάξιο της "Ελληνικός Χρυσός", προκειμένου να εντοπιστούν οι δράστες της εμπρηστικής επίθεσης που σημειώθηκε, τα ξημερώματα της Κυριακής, στις εγκαταστάσεις της εταιρείας εξόρυξης χρυσού.

    Οι έρευνες για τον εντοπισμό των δραστών πέρασαν, από την περασμένη Δευτέρα, στα χέρια της Διεύθυνσης Ασφαλείας Θεσσαλονίκης, το έργο της οποίας συνδράμει κλιμάκιο της κρατικής ασφάλειας.

    Οι αστυνομικοί εξετάζουν καρέ - καρέ το βίντεο που κατέγραψαν οι κάμερες ασφαλείας των εγκαταστάσεων, όπου διακρίνεται ομάδα κουκουλοφόρων να επιδίδεται σε καταστροφές, να πυρπολεί ένα κοντέινερ και να ακινητοποιεί δύο υπαλλήλους ασφαλείας του εργοταξίου των Σκουριών.

    Την ίδια ώρα, στα εγκληματολογικά εργαστήρια βρίσκονται ευρήματα τόσο από το σημείο της επίθεσης όσο κι από τη δασική έκταση όπου κινήθηκαν οι δράστες. Πέρα από βόμβες μολότοφ που δεν εξερράγησαν, περισυνελέγησαν και εξετάζονται πυρσοί, μία κουκούλα, υπολείμματα τσιγάρων και μία χειρουργική μάσκα.

    Για την υπόθεση έγινε μέχρι στιγμής μία σύλληψη. Πρόκειται για 54χρονο μηχανικό, μέλος των επιτροπών αγώνα εναντίον των μεταλλείων, ο οποίος φέρεται ως ηθικός αυτουργός της επίθεσης. Σε βάρος του δεν ασκήθηκε ποινική δίωξη, ενώ η εισαγγελέας Χαλκιδικής επέστρεψε τη δικογραφία στις αστυνομικές αρχές για να ολοκληρωθούν οι έρευνες. Παράλληλα, έγιναν πάνω από 30 προσαγωγές υπόπτων, οι οποίοι- μετά την εξέτασή τους - αφέθηκαν ελεύθεροι καθώς δεν προέκυψε κάτι σε βάρος τους.

    Στο μεταξύ, οδηγός φορτηγού της εταιρείας "Ελληνικός Χρυσός" κατήγγειλε ότι δέχθηκε επίθεση, χθες, στις 11:10 το πρωί, την ώρα που εκινείτο με το όχημά του στην επαρχιακή οδό Ολυμπιάδος - Στρατωνίου. Σύμφωνα με την καταγγελία, λίγο έξω από το Στρατώνι, άγνωστοι που επέβαιναν σε αγροτικό αυτοκίνητο και κινούνταν στο αντίθετο ρεύμα, πέταξαν άγνωστα αντικείμενα εναντίον του φορτηγού, με αποτέλεσμα να υποστεί ζημιές το παρμπρίζ του οχήματος, ενώ ο ίδιος είναι καλά στην υγεία του.

    [11] Ζημιές 6,5 δισ. ευρώ κατέγραψε η γαλλική Credit Agricole το 2012

    Η τρίτη μεγαλύτερη γαλλική τράπεζα Credit Agricole κατέγραψε ζημιές 6,5 δισ. ευρώ το 2012, τις μεγαλύτερες από την εισαγωγή της στο Χρηματιστήριο, το 2011.

    Ανώτατα στελέχη της τράπεζας δήλωσαν ότι η διαγραφή αξίας στοιχείων ενεργητικού της τράπεζας στο τέταρτο τρίμηνο του 2012 ανήλθε σε 4,53 δισ. ευρώ, μεταξύ άλλων, επειδή οι φορολογικές αρχές της Γαλλίας δεν επέτρεψαν στην τράπεζα να μειώσει τον καταβλητέο φόρο της λόγω της ζημιογόνου πώλησης της Εμπορικής Τράπεζας στην Ελλάδα, με συνέπεια να υποστεί μία επιβάρυνση 838 εκατ. ευρώ για το λόγο αυτό.

    «Η κυβέρνηση μας είπε ότι δεν μπορούμε πλέον να εκπίπτουμε φόρο από τις ζημιές αυτές», δήλωσε ο οικονομικός διευθυντής της τράπεζας Μπερνάρ Ντελπί σε τηλεφωνική διάσκεψη. Η φορολογική αυτή επιβάρυνση και η διαγραφή της αξίας στοιχείων του ενεργητικού οδήγησαν την τράπεζα να καταγράψει ζημιές 3,982 δισ. ευρώ. Η Credit Agricole ανακοίνωσε ότι, χωρίς τις έκτακτες επιβαρύνσεις, τα κέρδη της αυξήθηκαν κατά 10% από πέρυσι σε 548 εκατ. ευρώ.

    [12] Στο δικαστήριο ο Πιστόριους για τη 2η ημέρα της προδικαστικής ακροαματικής διαδικασίας

    Ο Οσκαρ Πιστόριους έφθασε σήμερα στο δικαστήριο για τη δεύτερη ημέρα της ακροαματικής διαδικασίας κατά τη διάρκεια της οποίας θα αποφασισθεί εάν θα απελευθερωθεί με εγγύηση, τη στιγμή που ολόκληρη η χώρα περιμένει να μάθει περισσότερα για τις συνθήκες του θανάτου της Ρίβα Στέενκαμπ. Σύμφωνα με την εισαγγελία, η προδικαστική αυτή ακροαματική διαδικασία είναι πιθανόν να διαρκέσει μέχρι την Παρασκευή.

    Χθες, μέσω του συνηγόρου του, ο Οσκαρ Πιστόριους περιέγραψε πώς σκότωσε τη φίλη του, κατά λάθος, εκλαμβάνοντάς την για διαρρήκτη, όταν εκείνη βρισκόταν στο μπάνιο. Σύμφωνα με την δική του εκδοχή, πυροβόλησε τέσσερις φορές στο σκοτάδι μέσα από την πόρτα του μπάνιου πριν καταλάβει το σφάλμα του. Στη συνέχεια αναγκάσθηκε να σπάσει την πόρτα με ένα μπαστούνι του κρίκετ για να βοηθήσει το θύμα του, που ξεψύχησε στα χέρια του.

    Η κατηγορούσα αρχή δεν πιστεύει αυτόν τον ισχυρισμό και θεωρεί ότι πρόκειται για φόνο εκ προμελέτης. Σύμφωνα με τα ευρήματα της έρευνας, το ζευγάρι είχε σφοδρό καυγά τις ώρες πριν από το δράμα, γεγονός που έρχεται σε αντίθεση με τους ισχυρισμούς του Οσκαρ Πιστόριους για ειδυλλιακή ατμόσφαιρα.

    Ο Οσκαρ Πιστόριους έφθασε στο δικαστήριο σήμερα, δύο ώρες πριν από την έναρξη της συνεδρίασης, ενώ δεκάδες δημοσιογράφοι από όλο τον κόσμο διαγκωνίζονται για μία θέση στην αίθουσα του δικαστηρίου.

    Τη στιγμή που ο Τύπος της Νότιας Αφρικής περιορίζεται σε μία περιγραφική παρουσίαση της χθεσινής συνεδρίασης, η εφημερίδα The Times αποκαλύπτει ότι είναι πιθανός ο αποκλεισμός του Οσκαρ Πιστόριους από τις αθλητικές διοργανώσεις, εάν αποδειχθεί ότι έπαιρνε στεροειδή αναβολικά. Σύμφωνα με πληροφορίες που δημοσιεύονται στο Τύπο, κατά την έρευνα στην κατοικία του Πιστόριους βρέθηκαν ύποπτα κουτιά και σύριγγες. Η χρήση στεροειδών μπορεί να προκαλέσει ανεξέλεγκτες εκρήξεις βίας. Η Ρίβα Στέενκαμπ, 29 ετών, ενταφιάσθηκε χθες στο Πορτ Ελίζαμπεθ.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Wednesday, 20 February 2013 - 9:30:23 UTC