Browse through our Interesting Nodes on Classical Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 13-02-21

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Κατατέθηκε ο νέος επενδυτικός νόμος
  • [02] Τι αλλάζει στον νόμο για τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά
  • [03] Στο Αυτόφωρο παραπέμφθηκε ο επιχειρηματίας Ανδρέας Γ. Κουρής
  • [04] Κάτω από τις 1000 μονάδες ο Γενικός Δείκτης του Χρηματιστηρίου
  • [05] Διακοίνωση της Ελλάδας στον ΟΗΕ για τις τουρκικές άδειες ερευνών
  • [06] Η Χόχτιφ πωλεί το ποσοστό της στο «Ελ. Βενιζέλος»
  • [07] Αισθητή μείωση παρουσίασε η φαρμακευτική δαπάνη
  • [08] Βέντολα: "Ναι" στην επαναδιαπραγμάτευση του Δημοσιονομικού Συμφώνου

  • [01] Κατατέθηκε ο νέος επενδυτικός νόμος

    Με την καθιέρωση, για πρώτη φορά στη χώρα μας, του θεσμού της «αυτοβεβαίωσης» των επενδυτών, με την κατάργηση περιττών εμποδίων και αντικινήτρων για μεγάλες επενδύσεις, με την ενίσχυση τού ρόλου τής Διυπουργικής Επιτροπής Στρατηγικών Επενδύσεων και με τη διευκόλυνση των επενδυτών τρίτων κρατών ως προς την παραμονή τους στη χώρα μας και τη χορήγηση βίζας σε όσους προβαίνουν σε αγορά ακίνητης περιουσίας, επιχειρεί να αντιμετωπίσει η κυβέρνηση το περιορισμένο επενδυτικό ενδιαφέρον στη χώρα μας.

    Σύμφωνα με όσα προβλέπει το σχέδιο νόμου «Διαμόρφωση Φιλικού Αναπτυξιακού Περιβάλλοντος για τις Στρατηγικές και Ιδιωτικές Επενδύσεις», που κατατέθηκε στη Βουλή:

    Ιδιαίτερη μέριμνα λαμβάνεται για την αναδιάρθρωση της δομής των υπηρεσιών του υπουργείου Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας, Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων. Στο πλαίσιο της διοικητικής ανασυγκρότησης, συστήνεται η Γενική Γραμματεία Στρατηγικών και Ιδιωτικών Επενδύσεων, στην οποία θα συγκεντρωθεί το σύνολο των αρμοδιοτήτων, των σχετικών με τις στρατηγικές και ιδιωτικές επενδύσεις με σκοπό την παραγωγή, υλοποίηση και συντονισμό ενιαίας επενδυτικής - αναπτυξιακής πολιτικής, την απλούστευση των αδειοδοτικών διαδικασιών και την επιτάχυνση των επωφελών για τη χώρα επενδύσεων.

    [02] Τι αλλάζει στον νόμο για τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά

    Τις βασικές πτυχές του σχεδίου - ανάσα που συζητά η κυβέρνηση με την τροϊκα για την τροποποίηση του νόμου για τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά, αποκαλύπτει έγγραφο του υφυπουργού Ανάπτυξης Αθανάσιου Σκορδά, το οποίο διαβιβάστηκε στη Βουλή στις 18 Φεβρουαρίου.

    Το έγγραφο που διαβιβάστηκε σε απάντηση ερώτησης του βουλευτή της ΝΔ Λευτέρη Αυγενάκη αναφέρει ότι «υφίσταται ανάγκη να καταστεί περισσότερο αποτελεσματικός ο Ν. 3869/2010, καθώς η μακροχρόνια δικαστική εκκρεμότητα, οδηγεί σε ομηρία όσους δανειολήπτες έχουν προσφύγει στην πρόνοια του νόμου και με τον τρόπο αυτό καθυστερεί η επάνοδός τους στην οικονομική δραστηριότητα».

    «Σύμφωνα με το σχέδιο που συζητά η κυβέρνηση θα αρκεί η συμφωνία των πιστωτών που εκπροσωπούν το 50%+1 των απαιτήσεων της οφειλής και όχι την πλήρη ομοφωνία (100%) που απαιτούσε μέχρι σήμερα», αναφέρει ο υφυπουργός Ανάπτυξης και ενημερώνει επίσης ότι «θα προβλέπεται καταβολή δόσης από την υποβολή της αίτησης υπαγωγής στη ρύθμιση, χωρίς καθυστερήσεις εξαιτίας της εκκρεμοδικίας, εφόσον η προσδιοριζόμενη δικάσιμος υπερβαίνει τις προθεσμίες που θέτει ο νόμος». «Το καταβληθέν ποσό θα συμψηφίζεται με τη ρύθμιση που τελικώς θα αποφασίσει το Δικαστήριο αποδεσμεύοντας τον οφειλέτη ακόμα και με την έκδοση απόφασης», διευκρινίζει ο κ. Σκορδάς.

    Με το έγγραφο γίνεται, επίσης, γνωστό ότι η κυβέρνηση συζητά σχέδιο για τη διευκόλυνση των δανειοληπτών που θα αφορά μισθωτούς, συνταξιούχους και όσους έχουν τεκμαιρόμενη σχέση εξαρτημένης εργασίας, με ενυπόθηκη απαίτηση, οι οποίοι έχουν ετήσιο οικογενειακό εισόδημα έως 25.000 ευρώ, προερχόμενο από μείωση του εισοδήματος τους κατά 35% από 1.1.2010.

    Επιπλέον θα αφορά ανέργους, πάσχοντες από βαριά ασθένεια ή και μόνιμη αναπηρία και πολύτεκνους.

    [03] Στο Αυτόφωρο παραπέμφθηκε ο επιχειρηματίας Ανδρέας Γ. Κουρής

    Στο Αυτόφωρο παραπέμφθηκε να δικαστεί ο επιχειρηματίας Ανδρέας Γ. Κουρής μετά την ποινική δίωξη που ασκήθηκε σε βάρος του από τον εισαγγελέα Πρωτοδικών Χαρ. Λακαφώση, για μη καταβολή ασφαλιστικών και εργοδοτικών εισφορών του τηλεοπτικού σταθμού ALTER ύψους 1.145.212,49 ευρώ, αδίκημα σε βαθμό πλημμελήματος.

    Ο Ανδρέας Κουρής ο οποίος θα παραμείνει απόψε κρατούμενος θα δικαστεί αύριο ενώπιον του Αυτόφωρου Μονομελούς Πλημμελειοδικείου της Αθήνας.

    Ποινική δίωξη όμως άσκησε ο εισαγγελέας για την ίδια κατηγορία και σε βάρος του κατά το νόμο υπεύθυνου, προέδρου και διευθύνοντα συμβούλου του ΑLTER Κώστα Γιαννίκου ο οποίος είναι προφυλακισμένος για χρέη στο δημόσιο ύψους 2,8 εκατομμυρίων ευρώ. Για τον κ. Γιαννίκο ζητείται από τον εισαγγελέα να προσδιοριστεί άμεσα η δίκη του.

    [04] Κάτω από τις 1000 μονάδες ο Γενικός Δείκτης του Χρηματιστηρίου

    Έντονες πιέσεις δέχθηκαν οι τιμές των μετοχών στη σημερινή συνεδρίαση με την αγορά να ακολουθεί την πτωτική πορεία των ευρωπαϊκών αγορών. Οι ευρωαγορές υποχώρησαν υπό την πίεση των ανησυχιών για τις επιπτώσεις που μπορεί να έχει η πρόθεση της Fed να περιορίσει τη στήριξή της στην αμερικανική οικονομία, προαναγγέλλοντας την τροποποίηση του προγράμματος ποσοτικής χαλάρωσης έως τον Μάρτιο, αλλά και λόγω των απογοητευτικών στοιχείων για τη μεταποίηση στην Ευρωζώνη. O Γενικός Δείκτης Τιμών, μετά από 12 συνεδριάσεις, υποχώρησε κάτω από το ψυχολογικό όριο των 1.000 μονάδων. Έκλεισε στις 996,30 μονάδες σημειώνοντας μεγάλη πτώση σε ποσοστό 4,15%.

    Η αξία των συναλλαγών παρουσιάσθηκε αυξημένη σε σχέση με τις προηγούμενες συνεδριάσεις και ανήλθε στα 84,164 εκατ. ευρώ.

    Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης σημείωσε πτώση σε ποσοστό 4,64%, ενώ ο δείκτης της μεσαίας κεφαλαιοποίησης υποχώρησε σε ποσοστό 4,21%.

    Όλοι οι επιμέρους δείκτες κινήθηκαν πτωτικά και τις μεγαλύτερες απώλειες παρουσίασαν οι δείκτες των Χρηματοοικονομικών Υπηρεσιών (-8,66%), των Βιομηχανικών Προϊόντων (-7,37%), των Πρώτων Υλών (-7,32%) και των Υπηρεσιών Κοινής Ωφέλειας (-7,29%).

    [05] Διακοίνωση της Ελλάδας στον ΟΗΕ για τις τουρκικές άδειες ερευνών

    Ρηματική διακοίνωση, δια της οποίας η Ελλάδα ενημερώνει τον ΟΗΕ για την παραχώρηση εκ μέρους της Τουρκίας, αδειών έρευνας σε περιοχές ελληνικής υφαλοκρηπίδας, κατατέθηκε χθες στον διεθνή οργανισμό, με εντολή του Υπουργού Εξωτερικών Δημήτρη Αβραμόπουλου.

    Όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών, «η ενέργεια αυτή του Υπουργείου Εξωτερικών, διασφαλίζει τις ελληνικές θέσεις για την προάσπιση των κυριαρχικών δικαιωμάτων της χώρας μας, σύμφωνα πάντοτε με το εθιμικό και συμβατικό Δίκαιο της Θάλασσας και ειδικότερα την Σύμβαση του ΟΗΕ για το Δίκαιο της Θάλασσας (1982).»

    [06] Η Χόχτιφ πωλεί το ποσοστό της στο «Ελ. Βενιζέλος»

    Η μεγαλύτερη γερμανική κατασκευαστική εταιρεία Χόχτιφ (Hochtief) επαναφέρει στο προσκήνιο το σχέδιο για την πώληση της μονάδας της που διαχειρίζεται αεροδρόμια, μεταξύ των οποίων και το «Ελευθέριος Βενιζέλος», σύμφωνα με δημοσίευμα του πρακτορείου οικονομικών ειδήσεων Bloomberg.

    Σύμφωνα με το δημοσίευμα αυτό, το οποίο επικαλείται τρία πρόσωπα τα οποία είναι ενημερωμένα επί του θέματος, η Χόχτιφ έχει προσκαλέσει τους πιθανούς αγοραστές να υποβάλουν προσφορές. Η Χόχτιφ συνεργάζεται για την πώληση της μονάδας της με τη γερμανική τράπεζα Deutsche Bank, ανέφεραν οι ίδιες πηγές οι οποίες ζήτησαν να μην κατονομασθούν, επειδή η διαδικασία είναι ιδιωτική.

    Η πρόσκληση ζητεί από τους υποψήφιους αγοραστές να υποβάλουν ενδεικτικές προσφορές έως το τέλος του Μαρτίου.

    Η Χόχτιφ κατέχει πακέτα μετοχών σε έξι αεροδρόμια, ενώ κατά πλειοψηφία ανήκει στην ισπανική κατασκευαστική εταιρεία Actividades de Costruccion Servicios. Ο οικονομικός διευθυντής της (Chief Financial Officer) κ. Πέτερ Σάσενφελντ είχε δηλώσει τον περασμένο Νοέμβριο ότι η εταιρεία εξέταζε την ξεχωριστή πώληση των αεροδρομίων. «Μερικά από τα αεροδρόμια της Χόχτιφ ?όπως του Ντίσελντορφ, του Αμβούργου ή του Σίδνεϊ? είναι πολύ ελκυστικά για τους επενδυτές, ενώ άλλα, όπως της Βουδαπέστης και της Αθήνας, σίγουρα δεν είναι», δήλωσε ο αναλυτής της γερμανικής τράπεζας Commerzbank στη Φρανκφούρτη, προσθέτοντας: «Η τιμή που δόθηκε για τα αεροδρόμια της Πορτογαλίας δείχνει ότι υπάρχει διάθεση για επένδυση σε αεροδρόμια αυτή την περίοδο».

    [07] Αισθητή μείωση παρουσίασε η φαρμακευτική δαπάνη

    Το 17,7% άγγιξε η μείωση τής φαρμακευτικής δαπάνης τον Ιανουάριο, φτάνοντας τα 226,1 εκ. ευρώ, σε σύγκριση με τον Οκτώβριο του 2012, που ήταν 274,7 εκ. ευρώ, σύμφωνα με τον αναπληρωτή υπουργό Υγείας, Μάριο Σαλμά, ο οποίος εμφανίστηκε αισιόδοξος για την πορεία της και για την επίτευξη τού στόχου.

    «Τα στοιχεία τής φαρμακευτικής δαπάνης Ιανουαρίου τού έτους είναι ενθαρρυντικά», σημείωσε ο κ. Σαλμάς, επισημαίνοντας ότι «μαζί και με την απόδοση των μέτρων τού νέου δελτίου τιμών, αλλά και της θετικής λίστας με ασφαλιστική τιμή, εκτιμούμε ότι θα πιάσουμε το στόχο».

    Ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας παρουσίασε, επίσης, το νέο καθεστώς που διέπει τις κλινικές μελέτες, σε μία προσπάθεια να απλοποιηθούν οι διαδικασίες και να ξεπεραστούν τα εμπόδια, ώστε διεθνή ερευνητικά ιδρύματα και φαρμακευτικές εταιρείες να επιλέξουν την Ελλάδα, για την πραγματοποίηση κλινικών μελετών.

    «Η ανάπτυξη, που είναι το ζητούμενο αυτή τη στιγμή, ενισχύεται με την απόφαση για τον εκσυγχρονισμό του θεσμικού πλαισίου για τις κλινικές έρευνες. Προσδοκούμε τα δύο επόμενα χρόνια να επενδυθούν 300 εκ. ευρώ από φαρμακευτικές επιχειρήσεις», δήλωσε ο κ. Σαλμάς.

    [08] Βέντολα: "Ναι" στην επαναδιαπραγμάτευση του Δημοσιονομικού Συμφώνου

    «Η κεντροαριστερά θα υπερισχύσει στις εκλογές και δεσμεύομαι να ζητήσω την επαναδιαπραγμάτευση του Δημοσιονομικού Συμφώνου. Σεβόμαστε τα όσα έχουν συμφωνηθεί, αλλά θα παλέψουμε για να αλλάξουν. Όσο για την Ελλάδα, νομίζω ότι η θεραπεία είναι λανθασμένη και ότι ο ασθενής κινδυνεύει να πεθάνει», δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο Νίκι Βέντολα, επικεφαλής του κόμματος «Αριστερά και Ελευθερία».

    Το κόμμα του κ. Βέντολα συγκεντρώνει περίπου το 4,5% της πρόθεσης ψήφου και συμμετέχει στην ευρύτερη κεντροαριστερή συμμαχία, με επικεφαλής το Δημοκρατικό Κόμμα, που φέρεται να διατηρεί προβάδισμα στην πρόθεση ψήφου, εξασφαλίζοντας, σύμφωνα με πληροφορίες, ποσοστό του 33%.

    Σε συνάντησή του, σήμερα, με τον ξένο τύπο, ο κ. Βέντολα (ο οποίος είναι περιφερειάρχης της Απουλίας και θεωρείται ότι μετά τις εκλογές θα μπορούσε να αναλάβει το υπουργείο πολιτισμού) απαντώντας σε ερώτηση του ΑΠΕ-ΜΠΕ για το οικονομικό μέλλον της Ευρώπης, πρόσθεσε:

    «Πρέπει να καταλάβουν όλοι τις αντιφάσεις της λιτότητας, διότι μια πιο φτωχή κοινωνία δεν μας βοηθά να βγούμε από την κρίση. Πιστεύω ότι το Σύμφωνο Σταθερότητας θα μπορούσε να διατηρηθεί σε ό,τι αφορά τις τρέχουσες δαπάνες του δημοσίου, αλλά όχι στον τομέα των επενδύσεων και τις ανάπτυξης, ώστε να μπορέσει να δοθεί νέα, δυναμική ώθηση και στα δημόσια έργα».


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Thursday, 21 February 2013 - 17:30:22 UTC