Read about The Pontian Genocide Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 13-03-01

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Ξεκινά σήμερα το 9ο Συντακτικό Συνέδριο του ΠΑΣΟΚ
  • [02] «Η σχέση του Λίνκολν με τον δολοφόνο του παραπέμπει σε τραγωδία εφάμιλλη του Σέξπιρ»
  • [03] Συνεδριάζουν οι καρδινάλιοι για τη θέση του νέου Πάπα
  • [04] Μια μουσική «Πετρόσουπα» με γεύση από αγάπη
  • [05] «Μέθυσαν» τους Γερμανούς τα κρασιά της Κρήτης
  • [06] Οι κεφαλιές κάνουν κακό στον εγκέφαλο
  • [07] Παρατείνεται έως τις 31/03 η ισχύς των βιβλιαρίων υγείας του ΙΚΑ
  • [08] «Ο Ούγκο Τσάβες δίνει μάχη για τη ζωή του" λέει ο αντιπρόεδρος της Βενεζουέλας
  • [09] Δεκαεπτά Έλληνες συγγραφείς γράφουν για την κρίση
  • [10] «Διάφανος» υπολογιστής επιτρέπει να αγγίξουν το περιεχόμενό του
  • [11] Μετ' εμποδίων το πρόγραμμα μετατροπής σχολείων σε βιοκλιματικά

  • [01] Ξεκινά σήμερα το 9ο Συντακτικό Συνέδριο του ΠΑΣΟΚ

    Με ομιλία του προέδρου του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελου Βενιζέλου, ξεκινούν στις 12 το μεσημέρι οι εργασίες του 9ου Συντακτικού Συνεδρίου του Κινήματος, στο Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας. Οι εργασίες θα διαρκέσουν έως την Κυριακή και θα λάβουν μέρος πάνω από 3000 σύνεδροι.

    Σήμερα, θα πραγματοποιηθούν επίσης οι χαιρετισμοί των πολιτικών κομμάτων, η εκλογή της κεντρικής εφορευτικής επιτροπής και ομιλίες συνέδρων.

    Όλα τα κόμματα που εκπροσωπούνται στο Ελληνικό Κοινοβούλιο και στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, πλην της Χρυσής Αυγής, προσκλήθηκαν να παραστούν. Όπως ανακοινώθηκε από το ΠΑΣΟΚ, τη ΝΔ θα εκπροσωπήσει ο Γραμματέας του κόμματος, Μανώλης Κεφαλογιάννης, τον ΣΥΡΙΖΑ ο Γραμματέας, Δημήτρης Βίτσας, τη ΔΗΜΑΡ ο Γραμματέας Σπύρος Λυκούδης, το ΚΚΕ ο βουλευτής, Γιάννης Γκιόκας, τον ΛΑΟΣ ο Γραμματέας της Διοικούσας Επιτροπής Β. Ελλάδας, Μιχάλης Χαραλαμπίδης, και τους Οικολόγους-Πράσινους ο Μιχάλης Τρεμόπουλος και η Κωνσταντίνα Κοσμίδου.

    Δεν θα παραστεί εκπρόσωπος των Ανεξάρτητων Ελλήνων, καθώς, σήμερα, όλα τα στελέχη του είναι απασχολημένα.

    Το Σάββατο θα γίνει η παρουσίαση των θέσεων του Καταστατικού, οι ομιλίες συνέδρων, ενώ το απόγευμα της ίδιας αναμένεται η δευτερολογία του Ευάγγελου Βενιζέλου και οι ψηφοφορίες.

    Την Κυριακή θα διεξαχθεί η ψηφοφορία εκλογής Κεντρικού Οργάνου.

    Μηνύματα για το συνέδριο του ΠΑΣΟΚ έστειλαν ξένοι ηγέτες, μεταξύ των οποίων ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Μ.Σουλτς, ο πρόεδρος της ομάδας των Σοσιαλιστών του Ευρωκοινοβουλίου Χ.Σβόμποντα, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Σοσιαλιστικού Κόμματος Σ.Στανίσεφ, καθώς και οι επικεφαλής από τα σοσιαλιστικά κόμματα της Γερμανίας, της Πορτογαλίας, της Σουηδίας και της Βουλγαρίας.

    Στο μεταξύ, όλα τα κόμματα που εκπροσωπούνται στο Ελληνικό Κοινοβούλιο και στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, πλην της Χρυσής Αυγής, προσκλήθηκαν να παραστούν και να απευθύνουν χαιρετισμό στο 9ο Συνέδριο του ΠΑΣΟΚ, που αρχίζει σήμερα.

    Όπως ανακοινώθηκε από το ΠΑΣΟΚ, τη ΝΔ θα εκπροσωπήσει ο Γραμματέας του κόμματος, Μανώλης Κεφαλογιάννης, τον ΣΥΡΙΖΑ ο Γραμματέας, Δημήτρης Βίτσας, τη ΔΗΜΑΡ ο Γραμματέας Σπύρος Λυκούδης, το ΚΚΕ ο βουλευτής, Γιάννης Γκιόκας, τον ΛΑΟΣ ο Γραμματέας της Διοικούσας Επιτροπής Β. Ελλάδας, Μιχάλης Χαραλαμπίδης, και τους Οικολόγους-Πράσινους ο Μιχάλης Τρεμόπουλος και η Κωνσταντίνα Κοσμίδου.

    Δεν θα παραστεί εκπρόσωπος των Ανεξάρτητων Ελλήνων, καθώς, αύριο, όλα τα στελέχη του είναι απασχολημένα.

    [02] «Η σχέση του Λίνκολν με τον δολοφόνο του παραπέμπει σε τραγωδία εφάμιλλη του Σέξπιρ»

    Περισσότεροι από τρία εκατομμύρια Αμερικανοί παρακολούθησαν στο τηλεοπτικό δίκτυο του Νάσιοναλ Τζεογκράφικ την πρώτη προβολή του «Killing Lincoln» σε αφήγηση του Τομ Χανκς και με πρωταγωνιστή τον Μπίλι Κάμπελ.

    Το αφιέρωμα, που χαρακτηρίστηκε από τους κριτικούς «συναρπαστικό», «αγωνιώδες» και «διαφωτιστικό», αφηγείται ο ηθοποιός και κάτοχος βραβείου 'Οσκαρ Τομ Χανκς.

    Από την Κυριακή, 3 Μαρτίου και οι Έλληνες θεατές θα έχουν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν τη σειρά στο κανάλι ΦΟΞ της συνδρομητικής ΝΟVA.

    Τον πρωταγωνιστικό ρόλο, αυτόν του Λίνκολν, υποδύεται ο Μπίλι Κάμπελ (The Killing, Once and Again) και εκείνον του δολοφόνου του Αμερικανού Προέδρου, Τζον Γουίλς Μπουθ, ο Τζέσε Τζόνσον. Την παραγωγή της ταινίας, που μεταφέρθηκε από το μπεστ σέλερ του Μπιλ Ο' Ρίλεϊ, ανέλαβε η εταιρεία των αδελφών Ρίντλει και Τόνι Σκοτ. Η σκηνοθεσία είναι του Άντριαν Μόατ (Gettysburg) και το σενάριο υπογράφει ο βραβευμένος με ΕΜΜΥ, Έρικ Γιέντρεσεν (Band of Brothers).

    Ο «αυτοδίδακτος, με πολύ καλή αντίληψη και πολλές γνώσεις, Πρόεδρος, ήταν ένας περίπλοκος και περήφανος άνθρωπος που έκανε πολλά καλά για τη χώρα μου» λέει αποκλειστικά στο ΑΠΕ - ΜΠΕ ο πρωταγωνιστής και προσθέτει: «Είναι ίσως το μόνο ιστορικό πρόσωπο που τυγχάνει καθολικής αποδοχής».

    Για τον ιστορικό δεσμό που υπάρχει μεταξύ θύτη και θύματος, ο Μπ. Κάμπελ λέει: «Δεν υπάρχει κάποιος τρόπος για να τους ξεχωρίσει κανείς. Θα είναι πάντα συνδεδεμένοι μέσω μιας τραγωδίας εφάμιλλης αυτών του Σέξπιρ. Δεν μπορείς να μιλάς για ένα μεγάλο μέρος της ζωής του Λίνκολν, χωρίς αναφορά στον Μπουθ ή για τη ζωή του Μπουθ, χωρίς τον Λίνκολν. Ποιος ξέρει τι θα μπορούσε να έχει συμβεί εάν δεν υπήρχε αυτή η ιδιόμορφη σχέση μεταξύ τους; Πόσα περισσότερα θα μπορούσαν να είχαν καταφέρει; Πόσο διαφορετικό θα ήταν το έθνος μας;».

    [03] Συνεδριάζουν οι καρδινάλιοι για τη θέση του νέου Πάπα

    Μετά την επίσημη παραίτηση του Πάπα Βενέδικτου Ιστ', την Πέμπτη, οι καρδινάλιοι από όλο τον κόσμο, θα ξεκινήσουν σήμερα την μυστική και περίπλοκη διαδικασία επιλογής του επόμενου ηγέτη της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας.

    Υπάρχουν ακόμα αρκετές λεπτομέρειες που παραμένουν ασαφείς σχετικά με την διαδικασία, αφού το Βενέδικτος Ιστ' είναι ο πρώτος Πάπας που παραιτήθηκε εδώ και 700 χρόνια. Για το λόγο αυτό, οι καρδινάλιοι αναμένεται να πραγματοποιήσουν πρώτα μια άτυπη σύνοδο πριν αρχίσουν τους επίσημους γύρους συνομιλιών, που θα ξεκινήσουν τη Δευτέρα. Όπως μεταδίδει το πρακτορείο Ρόιτερς, κατά τη σύνοδο αναμένεται να συζητήσουν τις μελλοντικές προκλήσεις για την Καθολική Εκκλησία, όπως η καλύτερη διαχείριση του Βατικανού, η ανάγκη για βελτίωση της επικοινωνίας και το φλέγον θέμα της συνεχιζόμενης σεξουαλικής κακοποίησης.

    Μέχρι στιγμής, κανείς από τους 115 καρδινάλιους, που είναι υποψήφιοι για τη θέση του νέου Πάπα -και κάτω των 80 ετών- δεν έχει ξεχωρίσει. Οι καρδινάλιοι θα συναντηθούν στο κονκλάβιο στην Καπέλα Σιξτίνα όπου θα συνεδριάσουν προκειμένου να εκλέξουν νέο Πάπα.

    Ο Βενέδικτος παραιτήθηκε την Πέμπτη από το αξίωμά του, μετά από 8 χρόνια ως επικεφαλής της Καθολικής Εκκλησίας ενώ εξέφρασε την άνευ όρων αφοσίωσή του στον επόμενο Πάπα και το δύσκολο έργο που θα έχει μπροστά του.

    [04] Μια μουσική «Πετρόσουπα» με γεύση από αγάπη

    Μια όπερα από παιδιά και εφήβους, μια μουσική «Πετρόσουπα», με γεύση από αγάπη και αλληλοϋποστήριξη, μαγειρεύει η καλλιτεχνική ομάδα «Τέττιξ», στο Αμφιθέατρο του 9,84, στο ισόγειο του κτιρίου του σταθμού, στην Τεχνόπολη, στο Γκάζι, στις 2 & 9 Μαρτίου, στις 12:30 το μεσημέρι.

    Η ομάδα «Τέττιξ» αποτελείται από σπουδαστές μουσικής, ηλικίας από 7 έως 27 ετών, από το Ωδείο Ριζοπούλου. Η «Πετρόσουπα» είναι ένα παραδοσιακό παραμύθι της Ανατολής για τις αξίες της προσφοράς, της αλληλεγγύης, της συντροφικότητας.

    Τα παιδιά διασκεύασαν το παραμύθι σε όπερα, παντρεύοντας το λόγο και τη μουσική, κάνοντας τη σύνθεση, την ενορχήστρωση, γράφοντας τις παρτιτούρες, σε ένα εκπαιδευτικό σχέδιο με στόχο να εφαρμόσουν τη θεωρία στην πράξη. Το εγχείρημα συντόνισαν η μουσικοπαιδαγωγός Τέτη Αϊβατζίδου και ο σκηνοθέτης Δημήτρης Δεγαΐτης.

    H ομάδα «Τέττιξ» προσέγγισε το άγνωστο είδος της όπερας, ως εκπαιδευτικό σχέδιο. «Θέλαμε να δώσουμε κίνητρα στα παιδιά να έρθουν λίγο πιο κοντά στην όπερα, μέσα από διάφορες δραστηριότητες αρκετά δημιουργικές. Η «Πετρόσουπα» είναι το αποτέλεσμα αυτής της εκπαιδευτικής διαδικασίας, για την οποία χρειάστηκαν περίπου δύο χρόνια για να ολοκληρωθεί», λέει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ η Τέτη Αϊβατζίδου .

    Όπως εξηγεί η κ. Αϊβατζίδου, οι μικρότεροι σε ηλικία και επίπεδο σπουδών μαθητές ανέλαβαν να συνθέσουν τη μελωδία και έγραψαν και το λιμπρέτο. «Η εναρμόνιση της σύνθεσης για τη χορωδία και η ενορχήστρωσή της για το μουσικό σύνολο ανατέθηκε σε σπουδαστή ανώτερων θεωρητικών, με στόχο να του δοθεί η δυνατότητα να εφαρμόσει τη θεωρία στην πράξη, να έρθει αντιμέτωπος με τις δυσκολίες που απαιτεί ένα τέτοιο εγχείρημα και τελικά να δει το έργο του να υλοποιείται», αναφέρει..

    Η «Πετρόσουπα» παρουσιάστηκε στο 30ο Παγκόσμιο Συνέδριο της Διεθνούς Ένωσης για τη Μουσική Εκπαίδευση (ISME - International Society for Music Education), στο Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης (Ιούλιος 2012). Επίσης, πρόσφατα στο 2ο Παιδικό Φεστιβάλ Λόγου, Έκφρασης και Δημιουργίας και στον Ενιαίο Δημοσιογραφικό Οργανισμό Επικουρικής Ασφάλισης και Περίθαλψης, ΕΔΟΕΑΠ, σε μια γιορτή για τα παιδιά και την αλληλεγγύη.

    Η τιμή του εισιτηρίου είναι στα 4 ευρώ (50% έκπτωση για τους κατόχους κάρτας ανεργίας) .

    Τηλέφωνο κρατήσεων: 210 2759715, 210 2759745, 6948 251605.

    [05] «Μέθυσαν» τους Γερμανούς τα κρασιά της Κρήτης

    Το χρυσό μετάλλιο στις προτιμήσεις των Γερμανών κέρδισαν τα κρασιά της Κρήτης που πέτυχαν σημαντικότατες διακρίσεις στον διαγωνισμό Greek Wine Awards 2013, που πραγματοποιήθηκε στο Bad Durkheim, της Γερμανίας, καθώς απέσπασαν 21 μετάλλια για την ποιότητα και την παρουσία τους.

    Όπως επισημάνθηκε σε εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε σε οινοποιείο των Χανίων για τις βραβευμένες ετικέτες, τα κρασιά της Κρήτης απέδειξαν ότι κατέχουν υψηλές θέσεις στις προτιμήσεις αφού συνδυάζουν την ποιότητα και τις ανταγωνιστικές τιμές.

    Ο πρόεδρος του δικτύου οινοποιών Κρήτης Νίκος Μηλιαράκης εμφανίστηκε ιδιαίτερα ικανοποιημένος από την κρητική παρουσία στον διαγωνισμό: «Είναι γεγονός ότι τα τελευταία χρόνια ο κρητικός αμπελώνας έχει κάνει σημαντικά άλματα. Αυτό όμως πρέπει να το προωθήσουμε προς τα έξω για να το μάθει περισσότερος κόσμος. Έτσι, η πρωτοβουλία που είχε παρθεί για να δουλέψουμε συλλογικά σαν ομάδα οινοποιών σε επίπεδο Κρήτης, ενώνοντας τις δυνάμεις μας, ήταν το εργαλείο ώστε να μπορέσουμε να επιτύχουμε αυτό τον σκοπό», τόνισε χαρακτηριστικά.

    Τα μετάλλια που κατακτήθηκαν συνολικά, από τα οινοποιεία της Κρήτης, έχουν ως εξής:

    Ερυθρά κρασιά: Ένα μεγάλο χρυσό, τρία χρυσά, έξι ασημένια.

    Λευκά κρασιά: Ένα χρυσό, έξι ασημένια και δύο χάλκινα.

    Ροζέ κρασιά: Ένα χρυσό.

    [06] Οι κεφαλιές κάνουν κακό στον εγκέφαλο

    Οι κεφαλιές με τη μπάλα του ποδοσφαίρου ίσως δεν είναι τόσο αθώες, αλλά μπορεί να κάνουν ελαφριά ζημιά στον εγκέφαλο, επηρεάζοντας αρνητικά τις νοητικές λειτουργίες. Αυτό, τουλάχιστον, ισχυρίζεται μια νέα αμερικανική επιστημονική έρευνα.

    Οι ερευνητές του Κέντρου Επιστημών Υγείας του πανεπιστημίου του Τέξας, με επικεφαλής την Αν Σερένο, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό ανοικτής πρόσβασης "PLoS ONE", σύμφωνα με τη βρετανική «Ιντιπέντεντ», χρησιμοποίησαν μια εφαρμογή υπολογιστή-ταμπλέτας για να κάνουν επιτόπου νοητικά-γνωστικά τεστ σε μαθήτριες, που έπαιζαν σε μια σχολική ομάδα ποδοσφαίρου.

    Όπως διαπίστωσαν, μετά τις κεφαλιές, οι νέες αθλήτριες ήσαν αρκετά πιο αργές στην εκτέλεση ενός τεστ στην οθόνη, ενώ σε ένα άλλο τεστ οι επιδόσεις τους δεν είχαν επηρεαστεί αρνητικά. Οι ερευνητές συμπέραναν ότι οι κεφαλιές, ιδίως οι δυνατές, μπορούν να επιφέρουν αλλαγές σε μερικές τουλάχιστον νοητικές-γνωστικές λειτουργίες. Οι επιστήμονες ανέφεραν ότι πως οι κεφαλιές ίσως προκαλούν «ήπιες τραυματικές βλάβες στους μετωπιαίους λοβούς του εγκεφάλου».

    «Από όσο γνωρίζουμε, αυτά τα ευρήματα αποτελούν την πρώτη ένδειξη ότι ακόμα και χτυπήματα της μπάλας με το κεφάλι, τα οποία δεν προκαλούν διάσειση, μπορούν να οδηγήσουν σε μετρήσιμες, αν και πιθανώς παροδικές, γνωστικές μεταβολές στους νεαρούς παίκτες του ποδοσφαίρου», όπως είπε η Σερένο.

    Η μελέτη επίσης διαπίστωσε ότι όσο πιο πολλές ώρες έπαιζε μια μαθήτρια ποδόσφαιρο μέσα στην εβδομάδα (άρα έκανε και πιο πολλές κεφαλιές), τόσο επηρεάζονταν οι χρόνοι ανταπόκρισής της στο συγκεκριμένο νοητικό τεστ.

    Επιμέλεια: Π.Δρακόπουλος

    [07] Παρατείνεται έως τις 31/03 η ισχύς των βιβλιαρίων υγείας του ΙΚΑ

    Την παράταση έως τις 31/03/2013 της ισχύος των βιβλιαρίων που λήγουν 28/02/2013, χωρίς θεώρηση από τις αρμόδιες υπηρεσίες του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ, αποφάσισε η Διοίκηση του Ιδρύματος, μετά τη μεγάλη προσέλευση ασφαλισμένων για θεώρηση οικογενειακών βιβλιαρίων στα υποκαταστήματα του ΙΚΑ.

    Με ανακοίνωσή της, η Διοίκηση του Ιδρύματος υπενθυμίζει επίσης στους ασφαλισμένους τις οδηγίες που έχουν δοθεί επανειλημμένα για τη θεώρηση οικογενειακών βιβλιαρίων υγείας, σύμφωνα με τις οποίες δεν απαιτείται θεώρηση του οικογενειακού βιβλιαρίου για τα προστατευόμενα μέλη οικογενείας, εφόσον αυτά είναι σύζυγοι των άμεσα ασφαλισμένων ή τέκνα κάτω των 18 ετών και προσκομίζουν στις υπηρεσίες υγείας και τα δύο βιβλιάρια.

    Τέλος, το ΙΚΑ, αναγνωρίζοντας τις συνθήκες που επικρατούν στην αγορά εργασίας και, ειδικότερα, στην αδυναμία πολλών ασφαλισμένων να συμπληρώσουν τις 100 ημέρες ασφάλισης μέχρι τον Σεπτέμβριο, αναφέρει σε ανακοίνωσή της ότι προωθείται διάταξη σύμφωνα με την οποία θα μειώνεται από 100 σε 50 ο αριθμός ημερών ασφάλισης που απαιτείται για θεώρηση βιβλιαρίων από 01/03/2013 έως 28/02/2014.

    [08] «Ο Ούγκο Τσάβες δίνει μάχη για τη ζωή του" λέει ο αντιπρόεδρος της Βενεζουέλας

    Ο πρόεδρος της Βενεζουέλας Ούγκο Τσάβες, ο οποίος πάσχει από καρκίνο και νοσηλεύεται στο Καράκας, συνεχίζει να δίνει μάχη για τη ζωή του, δήλωσε σήμερα ο αντιπρόεδρος της χώρας Νίκολας Μαντούρο.

    "Ο κομαντάντε είναι άρρωστος γιατί αφιέρωσε όλη του την ζωή σε αυτούς που δεν έχουν τίποτε", δήλωσε ο Μαντούρο και παραδέχτηκε πως ο Ούγκο Τσάβες "δίνει μάχη για την υγεία, για την ζωή του και εμείς τον συντροφεύουμε".

    "Ξέρετε γιατί παραμέλησε την υγεία του; Διότι αφιερώθηκε ολοκληρωτικά, ψυχή και σώμα ξεχνώντας τις υποχρεώσεις προς τον εαυτό του στο σκοπό του: να δώσει στο λαό μια πατρίδα, να δώσει, σε αυτούς που δεν έχουν δουλειά, ζωή, κατοικία, υγεία, τροφή, μόρφωση. Αυτή είναι η πραγματική αλήθεια", υπογράμμισε ο Μαντούρο μιλώντας στη κρατική τηλεόραση.

    Ο Τσάβες έχει υποβληθεί σε τέσσερις χειρουργικές επεμβάσεις από τον Ιούνιο του 2011. Από τον Δεκέμβριο νοσηλευόταν στην Κούβα, αλλά επέστρεψε αιφνιδιαστικά στην Βενεζουέλα πριν από δέκα ημέρες.

    Η κυβέρνηση του Καράκας εξέφρασε την ανησυχία της την περασμένη εβδομάδα για την πραγματική κατάσταση της υγείας του Τσάβες, χαρακτηρίζοντας αρνητική εξέλιξη την αναπνευστική ανεπάρκεια που εμφάνισε ο 58χρονος Τσάβες.

    Πάντως η κυβέρνηση διαβεβαιώνει πως ο Τσάβες διατηρεί τον έλεγχο και πως επικοινωνεί γραπτώς με τους συνεργάτες του από το νοσοκομείο.

    [09] Δεκαεπτά Έλληνες συγγραφείς γράφουν για την κρίση

    Τι μπορεί να κάνει η λογοτεχνία για την κρίση που μαστίζει την Ελλάδα την τελευταία τριετία; Με ποιους τρόπους είναι σε θέση να την προσεγγίσει και να την καταλάβει; Δεν ενέχει κάτι τέτοιο κινδύνους; Πώς θα καταπιαστούν οι συγγραφείς με ένα φαινόμενο που παραμένει εν εξελίξει, με μια κατάσταση η οποία σίγουρα δεν έχει ολοκληρώσει την πορεία της; Απαντήσεις μπορούμε να ανιχνεύσουμε στον συλλογικό τόμο «Το αποτύπωμα της κρίσης», που μόλις κυκλοφόρησε από τις εκδόσεις «Μεταίχμιο» (σελ. 144) με επιμέλεια της Ελένης Μπούρα και της Μικέλας Χαρτουλάρη. Δεκαεπτά παλαιότεροι και νεώτεροι πεζογράφοι δοκιμάζουν στις σελίδες του τόμου μια πρώτη αναψηλάφηση των δυσκολιών και των αδιεξόδων που άρχισε να αντιμετωπίζει η ελληνική κοινωνία από τα μέσα του 2010 και μετά.

    Έχουν, βεβαίως, προηγηθεί πολλά μυθιστορήματα, όπως και αρκετές συλλογές διηγημάτων, όπου διάφοροι συγγραφείς έχουν ήδη αναφερθεί κατά μόνας στην κρίση, άλλοτε ευθέως και άλλοτε διά της πλαγίας οδού. Σε μια ομαδική εκδοτική προσπάθεια, ωστόσο, της οποίας τα κείμενα είναι γραμμένα ύστερα από πρόσκληση των επιμελητών, η σχέση του συγγραφέα με την καθημερινή πραγματικότητα του τόπου του αποκτά εξ ανάγκης άλλο βάρος. Τι έχει να μας πει άραγε ως προς αυτό το «Αποτύπωμα της κρίσης», που προσφέρει στους σύγχρονους πεζογράφους τη δυνατότητα να δείξουν πώς ανταποκρίνονται ως σύνολο (ή ως ένα σημαντικό μέρος του συνόλου) στις επιταγές μιας εξαιρετικά δύσκολης και στενόχωρης εποχής;

    Μιλώντας για την κρίση, οι συνεργάτες του τόμου θα ακολουθήσουν τους πιο διαφορετικούς δρόμους. Κανένας από τους δεκαεπτά συγγραφείς δεν θα βιαστεί, όπως γράφουν οι επιμελήτριες στο εισαγωγικό τους σημείωμα, να καταγγείλει θεούς και δαίμονες, χύνοντας μελοδραματικά δάκρυα ή ψαρεύοντας τους αναγνώστες του σε θολά νερά. Οι πιο κερδισμένοι ασφαλώς θα είναι εκείνοι που θα κατονομάσουν λιγότερο την κρίση, οδηγώντας την επί σκηνής από την πίσω πόρτα. Ανάμεσά τους ο Κ. Ακρίβος, ο Χρ. Αστερίου, ο Θ. Γρηγοριάδης, ο Χρ. Οικονόμου, ο Ν. Παναγιωτόπουλος, η Κ. Παπαδάκη και η Σ. Τριανταφύλλου.

    [10] «Διάφανος» υπολογιστής επιτρέπει να αγγίξουν το περιεχόμενό του

    Ένας «διάφανος» υπολογιστής, που επιτρέπει στους χρήστες του να βάλουν το χέρι τους και να... αγγίξουν το ψηφιακό του περιεχόμενο, αποκαλύφθηκε στο συνέδριο Technology Education Design (TED) στο Λος 'Αντζελες, σύμφωνα με το BBC.

    Η διαδραστικότητα ανάμεσα στους ανθρώπους και τις μηχανές κάνει τη χρήση υπολογιστών σαφώς πιο ενστικτώδη, αναφέρει ο συνεργάτης των διοργανωτών του TED, Ζίνχα Λι. Ο ίδιος είπε ότι εντός της επόμενης δεκαετίας, εκτιμά ότι η τεχνολογία θα μπορεί να βγει στην παραγωγή.

    Το σύστημα αποτελείται από μια διάφανη LED οθόνη με ενσωματωμένες κάμερες, οι οποίες εντοπίζουν τις κινήσεις του σώματος, αλλά και των ματιών του χρήστη. Με τον τρόπο αυτό, ο υπολογιστής επιτρέπει στον χρήστη να κινηθεί και να λειτουργήσει μέσα σε έναν τρισδιάστατο ψηφιακό «κόσμο».

    «Εάν γράφεις κάποιο κείμενο και θέλεις να γυρίσεις σελίδα, τότε απλώς βάζεις το χέρι σου και το κάνεις» τονίζει ο Λι, απόφοιτος του ΜΙΤ.

    Επιμέλεα: Ι. Ιωαννίδης

    [11] Μετ' εμποδίων το πρόγραμμα μετατροπής σχολείων σε βιοκλιματικά

    Μετ? εμποδίων εξελίσσεται το πρόγραμμα του Οργανισμού Σχολικών Κτιρίων (ΟΣΚ) για την μετατροπή των σχολείων σε βιοκλιματικά. Αν και από το 2007, που έχει αρχίσει να «τρέχει» το πρόγραμμα, με χρηματοδότηση από το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Περιβάλλον και Αειφόρο Ανάπτυξη (ΕΠΕΕΡΑΑ) και το Εθνικό Στρατηγικό Πλαίσιο Αναφοράς (ΕΣΠΑ) 2007-2013, οι ρυθμοί μετατροπής ή κατασκευής «πράσινων» σχολείων «σκοντάφτει» στα οικονομικά προβλήματα.

    Κάποια έργα καθυστερούν, επειδή σταματούν οι εργασίες και διαλύονται οι εργολαβίες, όπως στο Μουσικό Σχολείο Τρίπολης, ή σε άλλα, όπως στο 2ο Δημοτικό Σχολείο Περιστερίου τα ανταποδοτικά οφέλη από την εγκατάσταση φωτοβολταϊκών, «παγώνουν» για μεγάλα χρονικά διαστήματα, λόγω κωλύματος πληρωμής τους από τη ΔΕΗ.

    Η Μαρία Μπακλαβά, σύμβουλος επικοινωνίας στον Οργανισμό Σχολικών Κτιρίων (ΟΣΚ), αναφέρει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ πως από το 2007 όλα τα νέα σχολεία της ΟΣΚ ΑΕ είναι «βιοκλιματικά». Σκοπός του ενεργειακού σχεδιασμού των διδακτηρίων, σύμφωνα με την κ. Μπακλαβά, είναι η υλοποίηση ενός σύγχρονου μη ενεργοβόρου, φιλικού προς το περιβάλλον κτιρίου, το οποίο θα καλύπτει όλες τις απαιτούμενες προδιαγραφές ασφάλειας και θα εξασφαλίζει τελικά καλύτερες συνθήκες λειτουργίας των χώρων, ενώ παράλληλα θα λειτουργεί ως ζωντανό «εργαστήρι» περιβαλλοντικής εκπαίδευσης.

    Τουλάχιστον σε 72 σχολικά συγκροτήματα στην Ελλάδα, έχουν εγκατασταθεί φωτοβολταϊκά συστήματα, ενώ αρκετά βρίσκονται στο τελικό κατασκευαστικό στάδιο, προσφέροντας επιπρόσθετο φυσικό φωτισμό και επιπλέον φυσικό αερισμό από το δώμα του κτιρίου, βαλβίδες ρυθμιζόμενου χρόνου ροής νερού, φυτεμένο δώμα, υψηλή φύτευση, εξαερισμό αιθουσών με αισθητήρες διοξειδίου του άνθρακα, χωροταξικό σχεδιασμό σύμφωνα με τον προσανατολισμού του κτηρίου, ηλιοπροστασία και σκίαση, διαχείριση ομβρίων υδάτων, γεωθερμία και εγκατάσταση φυσικού αερίου.

    Ένα φιλόδοξο σχέδιο, σύμφωνα με την κ. Μπακλαβά, αποτελεί η αναβάθμιση του σχολικού συγκροτήματος της Γκράβας στην Αθήνα, με συνολικό προϋπολογισμό 8.690.165 ευρώ, που θα υλοποιηθεί από την ΟΣΚ ΑΕ, ενώ η αποπεράτωση κατασκευής του έργου θα ολοκληρωθεί έως το τέλος 2015.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Friday, 1 March 2013 - 7:30:25 UTC